HOTELS HOME Villa Filitsa Kefalas Apokoronas Uitstapjes
Villas in Crete, Kreta villa's
DE APOKORONAS OP HET EILAND KRETA
Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta
Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta

Het distrikt de Apokoronas ligt in het noordoostelijke gedeelte van de Chania prefecture en aan de voet van de witte bergen. Het is een van de groenere stukken van het eiland Kreta, met bossen en olijfbomengaarden. Er zijn voornamelijk kleine en oude dorpjes in het gebied en een paar wat meer ontwikkelde dorpen zoals Kalives, Georgioupoli en Almyrida die wat meer toeristen aantrekken omdat er leuke stranden zijn. Het dorp Plaka net boven Almyrida leek het centrum voor de nieuwe projekten en huizen toen ik er in 2007 doorheen reed, en er zijn veel villa's en appartementen gebouwd en te koop gezet. De rest van het distrikt lijkt nog zijn Griekse identiteit te hebben behouden, vooral de bergdorpjes, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. De oudere mensen zitten er buiten voor hun deur en elke voorbijganger is nog de moeite waard om te bekijken en te begroeten, en de mannen verzamelen zich in de taverna's voor een praatje, een Griekse koffie of een bordspelletje. Hier gaat alles nog langzaam en is het leven ontspannen. Op de velden en in de tuinen lopen kippen en soms geiten of schapen. Niemand heeft er haast. Als je hier een aantal dagen verblijft dan neem je dat tempo en de levenstijl van de bewoners automatisch over.

Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta
Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta

Vamos is de hoofdstad van de Apokoronas en zowel hier als in de andere dorpen in het distrikt worden de oude huizen langzaam maar zeker gerestaureerd naar hun oude glorie. De lokale authoriteiten lijken erop gebrand om een groot stuk van het traditionele leven te bewaren. De toeristen in het gebied komen voornamelijk uit de United Kingdom, maar het zijn over het algemeen wel de mensen met een beetje stijl, en niet de lawaaierige massa. De meeste mensen die hier komen zijn er niet om te feesten maar om te relaxen: oudere mensen, gepensioneerde mensen en families met kleine kinderen die van de stranden en de natuur willen genieten. Op sommige plekken vind je ineens iets bijzonders, zoals bijvoorbeeld Ombros Gialos, waar een leuke taverna staat, waar je de zee in kunt gaan en waar een prachtig uitzicht is over de kuststrook.

Apokoronas, Crete Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta
Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta Apokoronas, Kreta Apokoronas, Crete Apokoronas, Kreta

Behalve de stranden, het makkelijke leven en de rust in de dorpen zijn er een paar interessante dingen te bekijken in de Apokoronas, zoals het Kournas meer, het enige meer met zoet water op het eiland, met speciale diersoorten (grote gekleurde vissen, schildpadden etcera), de uitgebreide overblijfselen van de oude stad Apteras ( een van de grootste steden tussen de 7e eeuw voor Christus en de 7e eeuw na Christus toen het werd getroffen door een aardbeving). Het gebied is voor een groot gedeelte nog niet opgegraven maar er is genoeg te zien, inclusief verschillende tempels en andere gebouwen. In de Apokoronas zijn ook verschillende oude forten.

Vamos, Crete, Kreta Vamos, Crete, Kreta Vamos, Crete, Kreta Vamos, Crete, Kreta Vamos, Crete, Kreta
Vamos, Crete, Kreta Vamos, Crete, Kreta Vamos, Crete, Kreta Vamos, Crete, Kreta Vamos, Crete, Kreta

Vamos is de hoofdstad van de streek Apokoronas en tevens een van de grotere dorpen in het gebied. Er zijn supermarktjes, taverna's en winkeltjes die lokale produkten verkopen. Er staat een grote kerk en er zijn veel mooie en oude bomen te vinden. In 1995 begon een groep dorpsbewoners een projekt om de traditionele manier van leven te behoudenin Vamos. Met geld van de Europese Unie begonnen ze een projekt om de vaardigheden en de produkten van het gebied te behouden, en oude stenen gebouwen werden gerestaureerd met traditionele produkten op een traditionele manier. Er werden gastenhuizen gemaakt. Vamos is een belangrijk dorp in de Apokoronas en het is ook de hoofdstad van het gebied. Het dorp ligt op 30 kilometer afstand van Chania. In het dorp zijn veel taverna's en winkels.

Vamos, Crete, Kreta Vamos, Crete, Kreta Vamos, Crete, Kreta Vamos, Crete, Kreta Vamos, Crete, Kreta
Vamos, Crete, Kreta Vamos, Crete, Kreta Vamos, Crete, Kreta Vamos, Crete, Kreta Vamos, Crete, Kreta

Het klooster van Agios Georgios kun je vinden in Karidy, tussen Vamos en Vrysses, in het Apokoronas gebied. Het werd verlaten in 1905 maar het werd gerestaureerd en in 1996 weer geopend. Het klooster werd voor het eerst genoemd in 1600 na Christus als een kleine nederzetting in Karydi en het werd vernietigd in de oorlog met Turkije.

Gavalochori, Crete, Kreta Gavalochori, Crete, Kreta Gavalochori, Crete, Kreta Gavalochori, Crete, Kreta Gavalochori, Crete, Kreta
Gavalochori, Apokoronas, Kreta, Crete. Gavalochori, Apokoronas, Kreta, Crete. Gavalochori, Apokoronas, Kreta, Crete. Gavalochori, Apokoronas, Kreta, Crete Gavalochori, Apokoronas, Kreta, Crete

Het schilderachtige dorp Gavalochori in de Apokoronas bevindt zich tussen Vamos en Almirida. Hier vindt u een folklore museum, Romeinse waterputten en een aantal taveernes, kafenions en een bakkerij. De badplaats Almirida met zijn stranden ligt op een afstand van 6 kilometer naar het noorden. Gavalochori is een charmant authentiek en oud dorp dat de moeite waard is om een kijkje te gaan nemen.


Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional