ALLE VILLA'S Cretan Village Ammoudara Beach De Omgeving Agios Nikolaos
Crete villas, Kreta villa's
DE OMGEVING VAN CRETAN VILLAGE OP HET EILAND KRETA
De haven van Elounda op Kreta Een oude windmolen op het schiereiland Spinalonga Elounda, Kreta, Crete. Elounda, Kreta, Crete. Elounda, Kreta, Crete.
Kritsa, Kreta, Crete. Kritsa, Kreta, Crete. Kritsa, Kreta, Crete. Kritsa, Kreta, Crete. Kritsa, Kreta, Crete.

Behalve de stad Agios Nikolaos (en het voormalige lepra-eiland Spinalonga) zijn er in de buurt van Cretan village leuke dorpjes zoals Elounda en Kritsa, stranden als Almiros en Istron en opgravingen als Lato. Ook stadjes als Neapoli en Sitia of stranden als Vai of Itanos zijn makkelijk te bereiken.

Elounda is een badplaatsje en luxe resort vlakbij Agios Nikolaos (afstand 11 kilometer). Het ligt in de pittorekse baai van Mirabello die uitkijkt op het (nu met het eiland Kreta verbonden) eilandje Spinalonga, dat het beschermt tegen de zee. Het is een mooie en toeristische plaats en het is er een beetje chique.

Er zijn twee eilanden tegenover Elounda en die heten allebei Spinalonga. Op een ervan staat een Venetiaans fort, en de andere is tegenwoordig verbonden met het eiland Kreta zelf. Daar staan oude windmolens en een kerk, en je vindt er de restanten van een vroeg christelijke basiliek, met goed geconserveerde mozaiken van dolfijnen. Deze oude kerk was vroeger onderdeel van de oude stad Olous. In Elounda zelf vindt je ook de muren van oude Venetiaanse zoutmeren vlak voor het strand. Het grootste gedeelte van de oude stad Olous is in de loop der tijd in de zee verdwenen en als je gaat duiken kun je er nog stukken van terugzien.

Het dorp Kritsa ligt op 8 kilometer afstand ten zuidwesten van Agios Nikolaos. Het is een traditioneel bergdorp met veel nauwe straatjes en verscheidene Byzantijnse kerken. Vanaf zijn positie op de Kastella heuvel kijkt het uit over de Baai van Mirabello. Voor het toerisme is Kritsa erg afhankelijk van de nabijgelegen 13e eeuwse Byzantijnse kerk van Panagia Kera. Veel van de dorpelingen leven nog van de landbouw en produkten uit de tuinen, maar de rest heeft of een restaurant geopend, of ze zijn begonnen met kleedjes, tapijten en kleding te weven en te haken, die vervolgens allemaal op straat worden uitgestald. De eigenaressen van deze winkeltjes zijn gebruikelijk wat oudere vrouwtjes die je op straat zullen proberen binnen te lokken om de spulletjes wat beter te bekijken, natuurlijk in de hoop dat je ook iets koopt.

Overdag wordt het dorp Kritsa overspoeld door de vele toeristen die de sfeer van dit Kretenzische dorpje willen proeven en de vele soevenierwinkeltjes willen bekijken. Er zijn nauwe straatjes met keitjes, oude kerkjes en mooie uitzichten over de zee. Ook is er een ruime keuze in restaurantjes en kafenions in het dorp. Kritsa is eigenlijk best heel gezellig. Bij de ingang van het dorp staat de prachtige Byzantijnse Panagia Kera kerk, waar unieke wandschilderingen zijn te bekijken (open 9.00 - 15.00 en niet gratis, foto's nemen verboden). Een andere bezienswaardigheid bij Kritsa is de oude stad Lato die op 4 kilometer ten noorden van het dorp ligt.

Vai beach Vai beach Vai beach Vai beach Vai beach
Vai beach. Vai beach Vai beach Itanos, Crete, Kreta Itanos, Crete, Kreta

Het strand en de rivier van Almiros (inclusief een paar bruggen) liggen een beetje zuidelijk van Agios Nikolaos in een baai, vlakbij de hoofdweg (afstand tot Agios Nikolaos ongeveer 1 kilometer). Het is een klein commercieel strand met ligbedjes en parasols en het is een goede optie voor mensen die dicht bij Agios Nikolaos willen zitten maar toch liever een strand voor de deur hebben. Er zijn kamers in luxe hotels en appartementen te huur, en er zijn een paar mooie plekjes om wat lekkers te drinken of om wat te eten. Het is een zandstrand, het loopt geleidelijk af in de zee en ligt beschermd tegen de wind in zijn baai waardoor het ook geschikt is voor families met kleine kinderen.

Er zijn verschillende baaien met het meest turqoise water in de omgeving van het dorp Istro, net 8 kilometer ten oosten van Agios Nikolaos op de route van Agios Nikolaos naar Sitia. Er zijn verschillende soorten stranden, zowel een keienstrand (aan de westkant van het dorp) als zandstranden waar strandstoelen en parasols verhuurd worden aan de oostkant. Deze stranden zijn nog redelijk onbedorven en rustig. Veel mensen die in Agios Nikolaos logeren vertoeven hier in de omgeving omdat er in Agios Nikolaos zelf niet echt grote of goede stranden zijn (wel kleine en intieme stranden). Je kunt je auto parkeren aan de weg en naar beneden lopen.

Het palmenstrand van Vai, in het noordwesten van Kreta, is zonder twijfel het meest gefotografeerde strand op Kreta. Elke dag komen er vanuit alle hoeken van het eiland honderden mensen naar dit strand om het te zien. Het wordt het Caribische strand van de Middelandse Zee genoemd. Vai is beroemd vanwege zijn palmbomen, de "phoenix theophrasti". Deze boom is typerend voor Kreta en hij groeit nergens anders in het wild. Ze staan op het strand en in de vallei erachter. De ingang naar het strand is via een groot (betaald) parkeerterrein (ik zou zelf de auto gewoon even ervoor neerzetten waar het gratis is). Bij het kruispunt met de hoofdweg is een bananenplantage. Je kunt Vai bezoeken tussen 7.00 en 21.00 uur. Hotels zijn er niet want het is een beschermd gebied. Ik vond het zelf te druk (ik hou van rust...), en prefereer de nabijgelegen stranden van Itanos en Kouremenos. Hier zijn dan welliswaar geen palmen, maar er zijn minder mensen en eigenlijk is het er net zo mooi.

Op korte afstand van het palmenstrand van Vai (in het noordoosten van Kreta) vind je de relatief gezien afgelegen baaien en stranden van Itanos (inclusief een nudistenstrand). Als extra bonus zijn er de overblijfselen van een Minoische stad bij de ingang van het hoofdstrand.

Lato Crete, Kreta Lato Crete, Kreta Lato Crete, Kreta Lato Crete, Kreta Lato Crete, Kreta
Lato Crete, Kreta Lato Crete, Kreta Lato Crete, Kreta Lato Crete, Kreta Lato Crete, Kreta

De oude Dorische stad Lato ligt in een hele mooie natuurlijke omgeving op ongeveer 4 kilometer ten noorden van het dorp Kritsa. Je bereikt het dorp over een smalle maar goede asfalt-weg die door de olijfgaarden leidt, neemt dan de afslag en komt uit bij het parkeerterrein. Vervolgens neem je de trap naar boven naar de site. Er wordt een kleine entree geheven (2 euro in 2010, maar juist op de dag dat wij er kwamen was het gratis). De openingstijden zijn van 8.00 tot 20.00 (volgens het bord). Op maandagen en op feestdagen is de site gesloten (net zoals alle andere archeologische sites trouwens).

Lato is gesticht in de 8ste eeuw voor Christus door de DoriŽrs en werd gebouwd tussen twee heuvels. De stad is vernoemd naar Leto, de moeder van Apollo en Artemis, maar de belangrijkste godin die hier werd vereerd was Eileithyia (de godin van de vruchtbaarheid en geboorte). Deze godin staat ook afgebeeld op de munten die in de stad werden geslagen. Lato is ook de geboorteplaats van Nearchos, de beroemde admiraal van Alexander de Grote.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional