Agios Efstratios
De Griekse eilanden Agios Efstratios HOME

HET EILAND AGIOS EFSTRATIOS IN GRIEKENLAND
English

Nee, ik ben hier nooit geweest, maar het eiland is klaarblijkelijk zo onbelangrijk dat ik er niet echt veel over kon vinden, dus besloot ik om er zelf een kleine pagina over te maken. Ik ben er wel een keer over het eiland Agios Efstratios heen gevlogen :), wat een vreemde ervaring is. Het eiland was heel makkelijk te herkennen, want alle eilanden in de omgeving van het eiland zijn groen en staan vol met bomen. Als je over Agios Efstratios vliegt zie je ineens een grijze rots waar bijna niets op groeit. Er zijn blijkbaar alleen wat lage bosjes en een paar eikenbomen, die voornamelijk in de nissen tussen de heuvels groeien.

Het eiland Agios Efstratios ligt ten zuidwesten van Limnos, heeft bijna geen verbindingen met veerboten en wordt daarom nauwelijks bezocht. Het is vernoemd naar een heilige die naar het eiland werd verbannen en hier is doodgegaan. et eiland is 43 km2 groot en er wonen zo'n 300 mensen. Ooit werd het gebruikt als een kamp voor politieke gevangenen in de jaren 30, en het is nooit populair geweest. In 1968 verwoeste een aardbeving de meeste huizen en deze werden vevangen door standaard betonnnen gebouwen die in een militaire formatie werden neergezet. Het enige dorp op het eiland werd met de grond gelijk gemaakt. Het klink allemaal erg onaantrekkelijk maar men zegt dat het een eiland is waar je lekker kunt wandelen en waar ook wat leuke stranden zijn. Als je van veel rust houdt is dit eiland misschien een optie.

De zee rondom het eiland is rijk aan vis en dus leven de meeste inwoners van de visvangst. Er zijn een aantal aardige baaien en kerken op Agios Efstratios en er is een ruine van een middeleeuwse muur. Ook zijn er wat Romeinse en Byzantijnse restanten te vinden op het eiland. Het einige stadje op het eiland is het dorp Agios Efstratios zelf. Hier vind je een aardig strand en er zijn wat eenvoudige tavernes en wat kamers te huur, mensen zetten ook gewoon hun tentje op op het strand hier. Camperen is schijnbaar toegestaan op het eiland. Even verder op het eiland ligt het mooie zandstrand van Velia.

Agios Efstratios heeft veerboot-connecties met Lesbos, Samothrace, Agios Kostandinos en Kavala (vasteland) en Kimi op Evia. Check altijd de schema's van de veerboten op het internet als je het zeker wilt weten. Op het eiland zijn niet echt wegen en er zijn ook geen bussen, dus het is een eiland waar je moet gaan wandelen om een bestemming te bereiken.


Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional