Agathonissi
De Griekse eilanden Agathonissi
Agathonissi Agathonissi Agathonissi Agathonissi Agathonissi
Agathonissi Agathonissi Agathonissi Agathonissi Agathonissi
Het eiland Agathonissi of Agathonisi in Griekenland
English

De Dodekanese eilanden is een groep van 163 eilanden in het oosten van Griekenland, waarvan er 26 bewoond zijn. Agathonissi is het meest noordelijkste eiland van deze eilandgroep. Agathonissi is een klein eilandje dat wordt aangedaan door sommige boten die op de route van Samos naar Patmos varen. Het ligt op ongeveer een uur, anderhalf uur varen van Pythagorion op Samos af. Het is een vrij kaal eiland en veel bebouwing en bewoners (ongeveer 150 in totaal) zijn er niet. Vanaf Samos gaat tegenwoordig ook 1 keer in de week een dagexcursie naar het eiland, dus de drukte zal ongetwijfeld snel toe gaan nemen als mensen het eiland eenmaal ondekt hebben. Veel hotels of ander soort accommodaties zijn er niet op het eiland, dus als je er heen gaat is het misschien handig om van tevoren iets te boeken. Voor de veerboten van en naar Agathonissi kun je kijken op de site van Greek Ferries.

ferries Samos - Patmos - Kos ferries Samos - Patmos - Kos ferries Samos - Patmos - Kos

In het haventje waar je aankomt kun je eventueel wel iets huren, want er zijn een paar kleine hotels. Agathonissi is geen druk toeristisch eiland maar is wel de moeite waard. Er zijn een paar cafeetjes en wat strandjes op het eiland. In de baai van het dorpje waar de veerboot aanlegt liggen wat kaiks en de indruk is dat de meeste mensen nog een traditioneel bestaan leiden, als bijvoorbeeld vissers.

Op sommige websites wordt beweerd dat het eiland dagelijks bereikbaar is via Patmos, maar volgens mij is dat niet zo, en misschien hooguit tijdens het hoogseizoen. Normaal gesproken doet de veerboot zo ongeveer drie keer per week het eiland aan op de heenweg en terugweg op de route Samos - Agathonissi - Arki - Patmos - Leros - Kalymnos. Toen wij op die veerboot zaten werden we bij Agathonissi begroet door een grote school dolfijnen.

Het eiland heeft in de vorige eeuwen net als alle andere Griekse eilanden verschillende bezetters gekend (Turken, Italianen, Duitsers). De meeste mensen van Agathonissi wonen in Megalo Chorio (en er is ook Micro Chorio - de kleinere tegenhanger), het oudste dorp van het eiland, waar enkele huizen staan met een bijzondere architectuur. Het dorp staat wat achter de heuvel en is daar in vroegere tijden "verscholen" neergezet in verband met piratenaanvallen.

De haven van het eiland heet St George en dat is de laatste van de drie dorpen die het eiland rijk is.

Het eiland is al sinds de oudheid bewoont geweest en in vroegere tijden heette het Yetoussa. In de loop van de tijd kreeg het steeds andere namen, waaronder "Gaidaros" of "Gaidouronissi" wat "ezel" betekent. Dit was vanwege de vorm van het eiland. De huidige naam van het eiland is afgeleid van het Griekse woord agathos, wat "goed" betekent. Op het eiland zijn een paar Byzantijnse en andere ruļnes te bekijken alsmede een flink aantal kerkjes en kapelletjes. Het eiland is grillig gevormd en er zijn aardig wat baaien met hier en daar een aardig strandje. Het eiland Agathonissi is 7 bij 3 kilometer groot maar de kustlijn is 32 kilometer lang.

Agathonissi Agathonissi Agathonissi Agathonissi

Omdat het eiland niet echt op het toerisme is gericht spreken er ook maar een paar mensen Engels en een of twee spreken Italiaans of Duits. Er is een bakkerij in Megalo Chorio die drie keer in de week vers brood heeft en er is een kleine supermarkt.

Studios Ageri in Agathonis
Studios Ageri in Agathonisi Studios Ageri in Agathonisi Studios Ageri in Agathonisi Studios Ageri in Agathonisi Studios Ageri in Agathonisi

Studios Ageri ligt op slechts 150 meter van de haven en het strand van Agios Georgios op Agathonisi, en biedt appartementen met gratis WiFi en een balkon of terras met uitzicht op de Egeļsche Zee. Alle accommodatietypen van Ageri hebben een kitchenette met kookgelegenheid. Ze beschikken ook over een tv en airconditioning. De eigen badkamer is uitgerust met een bad. Het kleine eiland Agathonisi is 3 keer per week bereikbaar per schip via de eilanden Samos en Patmos.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Studios Ageri in Agathonisi - klik hier.


© Hans Huisman, Dirk Slegers, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional