Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
   

Foto gallerij van d'OuweManus

 

 

home

Geschiedenis

Foto gallerij

Favorieten

 

Foto's van het interieur en de diverse herstel werkzaamheden.

Zie ook ouwe_manus_foto_album waar u eventueel een bericht kunt achterlaten

 het stuurhuis

     

de voorroef en bedstede

    

De 3H3 Kromhout. Ook te beluisteren via http://www.machinekamer.nl/sounds


De klamp van de deksel van het brandstof filter geeft problemen. De linkerkant van de oude klamp is namelijk afgebroken en het deksel lekt. Met behulp van Piet, van scheepswerf Luyt, is er een nieuwe, veel stevigere klamp uitgesneden. De vorige eigenaar had de deksels met kit dichtgemaakt. Dit alles goed schoongekrabd en nieuwe pakkingen ertussen. Met het nieuwe klampie is hij weer helemaal als nieuw.

 

De achterste uitlaatgassenketel lekte water. Daarnaast was ik ook wel benieuwd hoe de diverse poorten eruit zouden zien. Met behulp van Cees Mol een nieuwe pakking voor het voorste en achterste deksel laten maken. Water afgetapt en de deksels verwijderd. De onderste poorten zaten helemaal vol met slib. De motor had tenslotte ook 50 jaar op directe buitenboordkoeling gevaren. Er is dus de nodige slib in het systeem gepompt.

Meteen de uitlaatpoorten gechecked op koolaanslag maar het zag er prima uit

    

Omdat het schip continue op zout water ligt, is op advies van dhr Huiberts van het motorenrevisiebedrijf in Winkel, de koeling omgebouwd naar interne vlakkoeling. Voor iedere 10 PK, 1 meter vlakkoeling dus in totaal 12 meter leiding onder het schip.

    

 

Op de koelwaterleiding achter alle drie de cilinders een thermometer geplaatst om de temperatuur goed in de gaten te houden.

Meteen deze gelegenheid gebruikt om het schip van onderen schoon te spuiten en opnieuw in de anti-fauling te zetten. Tevens de kranen in het Toilet vervangen door Kogelkranen. Dit scheelt een hoop gedraai bij het openzetten van de onderwaterafsluiters. Het wordt afgeraden maar ik heb tot nu toe geen enkel probleem ervaren.

    

Na de omzetting van de koeling was er een hard kloppend geluid in de koelleiding te horen. Zelfs nog onder boot gedoken met mijn perslucht apparatuur om te checken of er geen leiding los zat. De oplossing werd gebracht door de schipper van mslb Janus. Hierin staat ook een 3H3 motor en hij gaf aan dat het snuiverkraantje dicht stond. Dit kraantje een klein stukje geopend en inderdaad, het kloppen verdween direct.

Heeft allemaal te maken met een luchtketel, zie onderstaande foto, die boven de plunjerpomp zit. Hierin moet voldoende lucht zitten om waterslag in de leiding te voorkomen. Eigenlijk net als thuis de kraan snel open en dicht zetten. Heel logisch achteraf. Hieronder een gedetailleerde foto van het kraantje dat natuurlijk moest afbreken toen ik het wilde losdraaien.

    

Na de dokperiode is de ankerbak onder handen genomen. Deze was gedeeltelijke gevuld met grind waarop een houten vloertje was gemaakt. Op dit vloertje ligt de ketting. De ketting uit laten vieren en schoongemaakt. De ankerbak schoongemaakt en roestvrij. Vervolgens geheel in de aluminium bottom primer gezet en de ketting in de lijnolie gezet. Het geheel ingedraaid en de ruimte weer afgesloten.

    

 

Een palaver in het stuurhuis met de Manussen. Moet het loopdek nou rood of zwart?

In het voorjaar het dak onder handen genomen en de elektra aangepast. Het oude dak was van multiplex en redelijk verrot. De nieuwe dakplaten van 18mm betonplex gemaakt. Met hulp van Jan het nieuwe dak geplaatst en geschilderd en met de hulp van Harrie het elektra omgeleid en aangepast. Dat kan er voorlopig weer een paar jaartjes tegen. Met behulp van Harrie het elektra doorgemeten en omgeleid. De bedrading die naar "niets" leidt, verwijderd.

         

Op 28 februari 2005 rondom een nieuw hekwerk laten plaatsen. Uitgangspunt was wel om het originele hekwerk, dat er volgens de "oude foto" wel op heeft gestaan, te benaderen. De foto is genomen op 1 maart 2005, die dag was er wel 35 cm sneeuw gevallen.

    

Ondanks de kou, start de motor als een zonnetje en kunnen we de werf verlaten om op de vertrouwde stek te gaan liggen.

Ook maar eens de hulpmotor, een 1 cilinder handgestarte Kubota diesel, gestart. Het holletje in het starthendel is uitgesleten en daardoor schiet het hendel wel eens los. Natuurlijk hoor je zoiets eerst hard voor je hoofd te krijgen voordat je daadwerkelijk het probleem verhelpt. Resultaat: 3 prachtige hechtingen.  

De accu wil niet goed laden. De dynamo van de hoofdmotor doorgemeten en helaas is deze "overleden". Lau is zo vriendelijk geweest om te helpen met het overzetten van de dynamo van de hulpmotor op de hoofdmotor. Het veld moet echter worden omgedraaid. Iets waar ik geen verstand van heb. Voor hem een peulenschil. Wel eerst even op papier zetten....

De dynamo nagekeken, schoongemaakt en weer in elkaar gezet. Bedankt Lau!

Ook maar eens de achterwand van de kachel aangepakt. De tegels hadden na het schoonmaken van de kettingbak, losgelaten en bleken niet meer allemaal aanwezig. Van Jan mooie tegels gekregen want "Jan bewaart alles" en met Zwaluw lucifers heb je geen kruisjes nodig. Al met al ziet het er weer pico bello uit.

    

De deurkrukken waren van aluminium en horen eigenlijk op een binnendeur van een woonhuis. Niet op een schip, dus een paar messing deur krukken gekocht die stroken met het overige beslag.

In het voorjaar ook maar al het schilderwerk nog een keer gedaan. Meerdere lagen geven toch een beter resultaat. En met behulp van Rob gaat het allemaal gesmeerd.

Het schip helemaal nieuw in de verf en spik en span. We zijn klaar voor de sail2005 en behoren tot de gelukkigen die zich op tijd hebben ingeschreven. Vanuit Den Oever, via Den Helder over de Noordzee naar IJmuiden gevaren. De andere ochtend de intocht meegemaakt en tenslotte afgemeerd in het Oosterdok te Amsterdam. Een onvergetelijke periode die ik niet had willen missen.

Tijdens de uit-reis naar Sail Amsterdam hadden we te maken met slecht weer bij de aanloop van Den Helder. Heftig onweer en zware buien. Het zicht werd zo slecht dat we de boeien niet meer visueel hadden. Het kompas had vanwege het vele ijzer aan boord, teveel deviatie. Naast de elektronische hulpmiddelen moet je kunnen vertrouwen op een goed magnetisch kompas. De zoektocht gestart naar een kompas dat geschikt is voor een ijzeren schip. Een nieuw kompas heeft gezien de investering niet de voorkeur. Na lang zoeken, via marktplaats, uitgekomen bij dhr Smallenbroek uit Assen. Hij was ook van mening dat het mooie kompas dat hij in zijn bezit had, op een bijzonder schip moest komen te staan. De prijs die we uiteindelijk overeen zijn gekomen was zeer "sleepboot vriendelijk". Belooft dat ik er een mooie foto van op de website zou zetten. Hierbij, en mijnheer Smallenbroek, nogmaals bedankt voor het begrip en de medewerking! De foto hieronder laat het bijzonder mooie Danfort C557G kompas zien dat perfect de koers aangeeft ondanks al het ijzer.

Omdat het winter is en aan dek weinig klussen uit te voeren zijn, maar eens een start gemaakt met het opknappen van de machinekamer.

Omdat je je steeds rot zoekt naar de juiste steeksleutel of schroevendraaier het oude plankje verwijderd en een nieuw gereedschapbord gemaakt.

 

Nu maar wachten op het voorjaar zodat onderdeks geschilderd kan worden......

Het Toilet heeft problemen met de afvoer. Waarschijnlijk is de afvoer dichtgegroeid (nee het zijn niet de kogelkranen). Het wordt tijd om te dokken. Duikpak maar weer aangetrokken en de boel doorgestoken. ook maar even het toilet weggehaald en eronder schoongemaakt. Lekker laten drogen zodat het volgende week in de menie kan worden gezet.

De drempel in het stuurhuis en in het vooronder is aan vervanging toe. Met behulp van de firma Buitendijk uit Weesp een stel mooie RVS drempels laten zetten.

Het roer heeft forse speling op de hennegatskoker. Binnenkort gaat het schip het dok in dus alvast voorbereidingen treffen voor het verwijderen van het lager waar nu speling op zit. Direct de stuurketting geïnspecteerd en niet zonder reden. De eerste schalmen zijn volledig versleten dus deze vervangen en de ketting omgedraaid.

    

Het Kromhout logo is alleen als Bitmap bestand te vinden. Voor het maken van een sticker met het kromhoutlogo is dit niet geschikt. Gelukkig was Daan van Adrichem zo vriendelijk om voor mij een nieuw logo te maken mbv Adobe Illustrator. Dit logo op een sticker laten zetten en het resultaat mag er zijn. Bedankt Daan!!! Mocht je een kopie nodig hebben.... mail naar HJ_meijer@yahoo.co.uk

van 24 tot en met 28 mei in het dok gestaan. Onderwaterschip knippen en scheren. Huid goed in de primer gezet en het berghout in de zinkspray gezet. Duidelijk is aan de boeg te zien dat het schip geschikt is als ijsbreker

Zo zie je er uit na 1 dag het onderwaterschip met een roterende staalborstel behandeld te hebben!

He!, grijs is ze ook best mooi!

Klus geklaard, Ze kan er weer helemaal tegen het komende jaar.

De raamrubbers van het stuurhuis werden erg slecht. Volledig uitgedroogd en gescheurd. Via Haaglandenrubber een nieuwe mal laten maken en 25 meter rubber laten spuiten. Het nieuwe rubber was perfect op maat gemaakt en ieder weekend van twee ramen de rubbers vervangen. Helaas ook 1 raam moeten vervangen. Maar het resultaat is prachtig.

    

De afsluiter van de uitlaat van de hulpmotor bleek niet goed af te sluiten. Daardoor is er zeewater op de zuiger gelopen en is de hele zaak verrot. Een identieke Kubota op marktplaats gevonden en 1:1 vervangen. Afsluiter aangepast zodat dit niet nogmaals kan voorkomen. Het bedrijf Pirtec dat toevallig langs kwam heeft de slangen voorzien van knelkoppelingen en na aansluiten van de motor op de compressor en de slangen bleek het prima te werken. Ik kan nu dus onafhankelijk van de hoofdmotor lucht pompen.

Momenteel bezig met de verf van de motor. Er ontstaan wat bladders en roest. Eerst een roestwerende primer erop. Van de winter, als de temperatuur het toelaat, de motor nieuw in de verf zetten. De uitlaat is al geverfd net als de brandstoftanks, het onderdeks en het waterdichte schot achter het vliegwiel.

Afgelopen periode (zomer 2010) een hoop werk gehad aan de boot die overigens op dit moment permanent aan het Amsterdam Rijnkanaal in een jachthaven ligt. Stuurhuis is helemaal afgekrabd en in een aantal lagen UV bestendige lak gezet. Een elektrisch kompas en log/dieptemeter geplaatst tijdens de laatste dokbeurt. Verder de gebruikelijke roestplekjes goed behandeld en de boot weer spik en span gemaakt. Sail 2010 staat dit jaar weer op het programma. Naast de familie en supporters van de boot ditmaal ook een ludieke actie gehouden door, op verzoek, de neuteblazers mee te nemen op de zaterdag van het Sail programma. Voor mij, maar ook voor de orkestleden een onvergetelijke ervaring. Zeker een herhaling waard.


Hieronder foto's van diverse passagiers die mee zijn gevaren in de afgelopen tijd........

Een echte matRoos

De een na oudste Manus en de jongste "Manus"

Schiemannen.....

Eindelijk voorjaar en goed weer. Met mijn vrienden een weekend ruim van tevoren gepland en het weer zat ook nog mee. Enkhuizen ipv Texel omdat 1 van ons een dochter heeft gekregen. Toch meegegaan maar liever niet de nacht meemaken. Het is tenslotte paasweekend.....

 

valt niet mee om 's morgens te tornen.... en te starten. koppie erbij houden...

Tijdens het historisch weekend van Enkhuizen in Augustus 2006 heb ik twee geweldige mensen ontmoet uit Italië. Ik heb ze later opgezocht in Milaan.

Mijn vader op de accordeon.

 

This site is created by the Herminator and last updated 08/24/10