Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

English

Internet en computerbeveiliging.

Als je begint te experimenteren met je computer, merk je al snel enkele vreemde en leuke dingen. Er is heel wat mogelijk, als je een stap verder gaat dan op icoontjes klikken :-) Klik hier als je meer wil leren over bvb. Windows 95 / 98.

Klik hier als je Dos commando's wil leren kennen, zowel basiskennis als doorgedreven commando's.

De debug pagina kan je lezen als wil weten waar het mysterieuze programma "debug" eigenlijk voor dient.

Op netwerken en internet kom je op die manier vanzelf terecht in het onderwerp "beveiliging".

Wenst u liever een algemeen overzicht van veiligheid op internet alleen? -> Hier...


Programmeren: PowerBasic (erg snelle compiler voor Dos, en makkelijk aan te leren taal), inline assembleertaal (da's al heel andere koek - maar snel en krachtig), en Delphi (Windows-programmering).

Ik programmeer niet erg intensief, eerder als hobby. Maar leerrijk is het wel.

Enkele van mijn programma's:

Knip - om een groot bestand in stukken (disketteformaat) te knippen, en de delen terug aan elkaar te zetten. Freeware.

Maalwin - maaltafels oefenen, Windows-programma. Freeware. (Delphi 1.0 - 16-bits)

Klik om te downloaden


Internet: niet alleen web-pagina's bekijken of ontwerpen, mail en nieuws lezen / sturen of chatten e.d. zijn internet-bezigheden. "Telnet" is dat ook. Telnet is zowat de command-line-interpreter voor netwerken. Zoiets als het uitvoeren van dos-commando's op een windows PC. Vrijwel alles wat je met je browser, mail-client programma of ftp-client kan, kan je ook met telnet. Zolang het maar een TCP-IP connectie is. Telnet is niet echt nodig in normale omstandigheden, maar je leert er veel van. "Telnet" maar eens naar je eigen mail server, en probeer de commando's. Ook "help" werkt meestal als geldig commando. Voor je het weet kan je "fake" e-mail sturen. Hoewel ik je zeker niet wil aanzetten tot strafbare zaken.


Veiligheid: iedereen van ons heeft wel een vertrouwelijk document op zijn PC. Wist je dat er een heleboel omstandigheden zijn waarin anderen (via netwerk of internet) zaken op je computer kunnen zien en zelfs wijzigen of schrappen? Pas op met het actief laten van Java in je browser (Java staat standaard actief bij installatie van MSIE), of met verouderde browsers. Uitkijken ook voor uitvoerbare bestanden, die je kan downloaden, laat staan deze die je toegestuurd krijgt. Er zijn programma's als Back Orifice en NetBus, die zichzelf quasi onzichtbaar installeren, en je volledige systeem overnemen. De naam van het programma kan om het even wat zijn. Let op voor bestanden met ext. *.exe, *.com, *.dll, *.bat, *.scr (ook screensavers zijn uitvoerbare bestanden), *.ocx, (lijst niet volledig). Als je na enkele weken zou merken dat elke toetsaanslag onderschept en verstuurd werd.... leuk is anders. Gelukkig kunnen de huidige virusscanners dergelijke trojans herkennen.

Eigenlijk hoef je het zo ver niet gaan zoeken: diegenen die vertrouwen op eenvoudige zaken zoals een BIOS-paswoord, let op! Er zij volledige lijsten beschikbaar op het internet, maar om de meest voorkomende te kiezen: een recente AWARD-BIOS kan je steeds openen / wijzigen met de paswoorden "j262" of "589589" (zonder de quote-tekens). En voor personen die vertrouwen op de paswoordbeveiliging van tekstverwerkers of spreadsheets: er zijn enkele leuke tools op het internet verkrijgbaar, die de hele encryptie er onmiddellijk uitgooien.


Om de zoveel weken / maanden stuur ik een bericht per e-mail i.v.m. computerbeveiliging. Ik beperk mij daarin doorgaans tot zaken die de thuisgebruiker aanbelangen. Stuur mij een mailtje als je deze berichten wil ontvangen. Er is moeilijk een timing op te kleven, aangezien beveiligingsfouten niet met een vaste regelmaat gevonden worden.

Stuur e-mail

pink ding... nutteloze pagina-versiering ;-)



FastCounter by LinkExchange

best viewed using a monitor ;-)