______ ______ ______ ______ ______ ______ ______ ______ ______ ______ ______ ______

 Bisexual/a [despre si pentru]

-Ce este bisexualitatea
-Identitate bisexuala
-Cit de comuna este bisexualitatea
-Relatii Bisexuale
-Bisexualii si SIDA
-Cum stiu ca sunt Bisexual/a?
-Sunt normal/a?
-Cum este sa fii bisexual/a?
-Invatind de a te place insusi
-Cum pot intilni alti oameni?
-Cui ar trebiu sa-i zic?
-Ce este heterosexismul
-Ce este bifobia
-Cum arata bifobia


Ce este BIsexualitatea

Bisexualitatea este potentialul de a simti sexual atras catre si de a se angaja in sensul de sau relatie sexuala cu persoane de una din persoane sau alta. O persoana bisexuala ar putea sa nu fie egal atrasa catre ambele sexe, si gradul de atractie ar putea varia peste timp.

Perceptia de sine este cheia catre o identitate bisexuala. Multa lume se angajeaza in activitate sexuala cu oameni de ambele sexe, si totusi sa nu se identifice ca bisexuali. La fel, altii se angajeaza in relatii sexuale doar cu persoane de un sex, sau sa nu se implice in activitate sexuala de loc, totusi se considera bisexuali. Acolo nu este “test de atitudini” ca sa determine daca e sau nu cineva bisexual.

Identitate Bisexuala

Unele persoane cred ca o persoana este nascuta heterosexuala, homosexuala, sau bisexuala ( de exemplu datorita influentei prenatale hormonale), si ca identitatea lor este ereditara si de neschimbat. Altii cred ca orientarea sociala este datorata socializarii (de exemplu sau imitind sau respingind modelul parintelui) sau alegere constiincioasa ( de exemplu alegind lesbianismul ca parte a identitatii feministe politice). Altii cred ca acesti factorii interactioneaza. Deoarece factorii biologici, culturali si sociali difera de la persoana la persoana, sexualitatea fiecaruia este individuala, indiferent de esti bisexual, homosexual sau lesbiana, heterosexual, sau asexual. Valoarea plasata pe o identitate sexuala nu ar trebui sa depinda de originea sa. 

Multi presupun ca bisexualitatea este doar o faza/etapa oamenii trec prin. In fact, orice orientare sexuala ar putea fi o faza. Oamenii sunt diferiti, si sentimentele sexuale individuale si atitudinea se schimba peste timp. Crearea si consolidarea identitatii sexuale este un proces in miscare continua. Asa cum noi suntem general socializati ca heterosexuali, bisexualitatea este o stadie pe care multi oameni experimenteaza ca parte a procesului de cunoastere a homosexualitatii lor. Multi alti vin sa se identifice ca bisexuali dupa o perioada considerabila de identificare ca barbati homosexuali/gay sau lesbiana. Un studiu recent de Ron Fox a in jur de 900 indivizi bisexuali a gasit ca 1/3 au fost identificati anterior ca lesbiene sau homosexuali. Orientarea care ar putea fi nu permanenta este totusi valida pentru perioada de timp in care este experimentata. Bisexualitatea, ca si homosexualitatea si heterosexualitatea, ar putea fi sau un pas tranzitional in procesul descoperirii sexuale, sau o stabila, perioada-lunga identitate.

Cit de Comuna este Bisexualitatea?

Nu este usor de zis cit de comuna este bisexualitatea, de cind putina cercetare a fost facuta in acest subiect; majoritatea studiilor pe sexualitate au fost focusate pe heterosexuali sau homosexuali. Bazat pe cercetarea facuta de Kinsey (intre anii 40 si 50) multi ca 15-25% de femei si 33-46% de barbati ar putea fi bisexuali, bazat pe activitatile lor sau atractii. Bisexualii sunt in multe sensuri o populatie ascunsa. In cultura noastra, este in general presupus ca o persoana este sau heterosexuala sau homosexuala (bazat pe aparenta sau semne de atitutudine). Deoarece bisexualitatea nu incape in aceste categorii standart, este de multe ori refuzata sau ignorata. Cind recunoscuta, bisexualitatea este privita ca fiind “parte heterosexuala sau homosexuala”, de cit fiind o identitate unica. Bisexualitatea pune in pericol aceptatul fel de a se uita la lume prin punerea sub intrebare validitatea a categoriilor sexuale tari/stabile, si icurajind lasarea de a se sti de existenta diapazonului diversificat a sexualitatii. De cind acolo nu este o aparenta stereotipica bisexuala sau fel de a se purta, bisexualii sunt deobicei presupusi de a fi sau heterosexuali sau homosexuali. In ordine de a ridica atentia, bisexualii au inceput sa creeze comunitatile lor proprii vizibile.

Relatii bisexuale

Bisexualii ca si alti oameni, au o larga varietate de stiluri de relatii. Contrar mitului comun, o persoana bisexuala nu trebuie sa fie sexual implicata cu ambiii un barbat si o femeie simultan. In fact, unii oameni care se identifica ca bisexuali niciodata nu se implica in activitate sexuala cu unul sau alt gen. Asa cum este cazul si pentru heterosexuali, barbatii homosexuali si femei lesbiene, atractia nu implica actionarea la orice/toate dorintele. Ca si hetrosexualii si oamenii homosexuali, multi bisexuali aleg sa fie sexual activi cu doar un partener, si sa aiba de timp lung, relatii monogame. Alti bisexuali ar putea avea un mariaj de tip deschis care permite pentru relatii cu parteneri de acelasi sex, trei-directii relatii, sau un numar de parteneri de acelasi sau alt sex (simultan sau aparte). Este important de avut libertatea de a alege tipul de relatii sexuale sau afectionale care este dreptul oamenilor ce sunt implicati, indiferent de orientatia lor.

Bisexualii si SIDA

SIDA a avut un efect major asupra comunitatii bisexuale. Foarte des barbatii bisexuali sunt pusi ca cei de vina ca agenti de transmisie de SIDA de la barbatii homosexuali la populatia heterosexuala, si femeile bisexuale puse ca de vina ca transmitatoare de SIDA la femeile lesbiene. Cum n-ar fi, este un comportament, decit orientatie sexuala, ce pune oamenii la risc pentru contactarea virusului care cauzeaza SIDA. Activitati care includ schimb de fluide ale corpului, semen, singe si fluid vaginal, sunt periculoase. Bisexualii, ca si homosexualii si heterosexualii, trebuie sa se educe despre practicile de sex sigur/protejat. Bisexualii se alatura cu oamenii gay si altii alte grupuri afectate in efortul de a se lupta cu SIDA prin chemarea la ridicarea in cercetari si educatie, tratamente mai bune, si la un sfirsit de discriminare impotriva persoanelor cu SIDA si a celor socotiti de a fi la risc pentru SIDA.

Tu ai putea sa nu stii ce sa chemi sentimentele sexuale sau de te simti suficient/a atras/a la multiple sexe ca sa te consideri bisexual/a. Nu trebuie sa te grabesti si sa decizi cum sa te labelezi chiar acum. Sexualitatile noastre se dezvolta in timp. Cum te vezi tu insusi este cheia la o identitate sexuala. Multi oameni se angajeaza in activitati sexuale cu ambii si femei si barbati, si totisi nu se identifica ca bisexuali. Altii se angajeaza in sex doar cu un sex, sau nu au sex de loc, si totusi se considera bisexuali. Acolo nu exista test de comportament care sa determine daca cineva este bisexual. In timpul adolescentei, majoritatea tinerilor devin constienti de sentimentele lor si un interes de a se intilni. Majoritatea femeilor sunt atrase de catre barbati si vice versa. Unii deasemenea gasesc acelasi sex atractiv. Acesti oameni sunt probabil bisexuali.

Sa presupunem ca observi ca esti atras/a de citi-va baieti fiecare zi, dar apoi o acea femeie speciala vine care iti pune la chemare toate presupunerile tale despre sexualitatea ta. Aceasta nu este ceva nou. Nici nu este ceva da a-ti face griji despre. Ai putea sa mergi la un film si sa te gasesti sa fii atras/a de ambele barbat si femeie eroi sau chiar in viata de zi cu zi. Nu panica. Aceasta se intimpla. Poate sa te confuze aceasta de la inceput, dar tine minte ca totul ia timp… sa iti dai seama, sa te explorezi, si principalul: nimic nu poate fi rau daca e ceva ce simti cu adevarat…

Sunt normal/a?

Da, tu esti normal/a. Este perfect natural/a cind unii oameni sunt atrasi la mai mult de doar un sex. Dupa unele cercetari, s-a dedus (in S.U.A.) ca aproape jumatate din oamenii care au dat interviul, au avut o istorie de sex cu ambii barbati si femei pe parcursul vietii.

Multi oameni imping aparte atractia lor catre un sex datorat presiunii societatii. Ei prezinta aparenta de a fi homosexual sau heterosexual in ciuda atractiilor multiple. Este normal si sanatos de a fi insusi, indiferent daca esti bisexual/a, gay sau heterosexual/a. Ceea ce cu adevarat conteaza este ca noi sa invatam sa ne placem in felul in care suntem.

Cum este sa fii bisexual/a?

Acolo nu este felul “corect” sau “gresit” de a fi bisexual/a. Din cauza stereotipurilor despre bisexuali cu care noi am crescut sau am cunoscut pentru prima data, tu ai putea gindi ca trebuie sa fii de un anume fel ca sa fii bisexual. Dar bisexualii vin in toate marimile si formele, de la toate ocupatiile/profesii, cu diverse nivele de educatie, istorie de rasa si cultura. Din cauza homofobiei si prejudiciului, unii oameni nu accept bisexualii. Bisexualii sufera de la discriminare si violenta, la fel ca si lesbienele si gay. Iata de ce multe organizatii de lesbiene si homosexuali acum includ bisexualii in lucrul lor pentru drepturile civile.

Din nefericire, tu ai putea deasemenea sa traiesti unele prejudicii de la lesbiene si gay, bazat pe vechile mituri si stereotipuri despre bisexuali fiind de neincredere, sex-nebuni, nu indeajuns homosexuali, sau heterosexuali. Doar da-ti silinta de a-i educa la fel ca si pe orice alta persoana care judeca oamenii de pe o pozitie de ignoranta.

Invatzind de a te place insusi

Toti oamenii au un drept de a se simte bine despre sine. Noi toti suntem fiinte umane valoroase. Dezvoltind respectul de sine este foarte important pentru persoanele tinere. Poate fi mai greu pentru tinerii bisexuali, lesbiene si gay de a se simte bine despre sine deoarece imprejurul nostru sunt oameni care cred inca cred ca noi suntem bolnavi, sa perversi, sau destinati se a trai vieti foarte nefericite. Ar putea ajuta sa iti zici singur tie in fiacare zi, “Sunt bisexual-a/gay/lesbiana si sunt/simt OK”. Si incearca sa gasesti pe cineva care e bi-pozitiv ca sa ii vorbesti. Retine minte, este normal si natural de afi bisexual, la fel cum e normal si natural pentru unii oameni da a fi heterosexuali sau homosexuali.

Cum pot intilni alti oameni bisexuali?

Acolo sunt multi oameni bisexuali in jurul tau, dar tu nu stii ca ei sunt bisexuali, la fel cum ei nu stiu ca tu esti. Nu pierde speranta. Pina la urma vei intilni pe cineva. Internetul…. Chat cu persoane identificati bi* (tineri, in virsta).

Perfect ar fi sa te alaturi unui grup, dar asa cum pe la noi in Moldova inca nu (prea) exista asa ceva (dar sper ca foarte curind se va schimba) ideal ar fi sa comunici prin internet si minimul cunoasterii de limba engleza.

Cui ar trebui sa-i zic?

Iesirea este un proces de acceptare a insuti ca bisexual si deciderea cit de deschis vrei sa fii despre orientatia ta sexuala. Primul pas ar fi sa iesi la tine insuti ca esti bisexual si sa zici, “este ok”. Mai tirziu ai putea sa vrei sa zici altcuiva – cineva in care ai incredere sa fie intelegator si simpatetic. Ai putea alege un prieten sau un adult. Probabil vei vre sa intilnesti alti oameni cu aceleasi orientatii sexuale, pentru prietenii, suport, si mai mult intime relatii.

Unii bisexuali sunt in stare sa iasa si la familiile lor. Trebuie sa decizi daca sau nu vei spune familiei tale, si sa alegi timpul potrivit. Multi oameni, chiar si parintii, simplu nu inteleg bisexualitatea si sunt dificili la care sa iesi. La inceput fii atent cui ii zici.

Este crucial si foarte important sa fii cinstit cu tine insuti. Asa cum negarea de sine te costa, asa si iesire te va rasplati. Multi copii/tineri care isi accepta sexualitatea zic ca sthe warriorau simtit mai fericiti, calmi, si mai mult confidenti, siguri de sine.

Ce este heterosexismul?

Instituirea de heterosexism este bazata pe enviromentul mutual exclusiv heterosexual / homosexual. Acest model heterosexist pozitioneaza doua orientari sexuale de una sau alta parte de un “gard” care traseaza linia unde privilegiul incepe si se termina. Heterosexualii sunt de partea “normala/buna” si homosexualii de partea “anormala/rea”. Linia separa si apara “noi” de “ei”, in timp ce asta asigura pe membrii fiecarei parti de ceea ce ei nu sunt. Aceasta linie deasemenea marginalizeaza efectiv lesbienele si barbatii gay ca “altii” si este inima homofobiei.

Mai mult, lesbienele, gay si heterosexualii sunt investiti, si gasesc sentimentul de securitate de a fi “altii” unii la altii, si uniti de faptul ca ei sunt atrasi numai de: sau acelasi sex sau opus sex. Aceasta face sa apara un alt “noi” contra “ei” dinamic care efectiv marginalizeaza persoanele bisexuale ca “altii”. Completind acest dinamism, imediat apare si presupunerea automata ca oamenii pot fi definiti de sex a potentialului interes curent sau romantic. De exemplu doua femei sunt presupuse de a fi lesbiene intr-o relatie lesbiana, doi barbati impreuna sunt presupusi gay/homosexuali intr-o gay relatie, un barbat si ofemeie sunt presupusi de afi heterosexuali intro relatie heterosexuala. Cum n-ar fi, oricine, din aceste persoane ar putea fi bisexual.

Ce este Bifobia?

Femeile si barbatii (bisexuali) nu pot fi definiti de dupa partenerul lor sau de dupa potentialul lor partener, asa si sunt vazuti invizibili in limitele uneia/sau mediului heterosexist. Aceasta invizibilitate (bifobia) este unul din cele mai dificile aspecte a identitatii bisexuale. Traind intr-o societate care este bazata si infloreste pe opozitie, si pe polaritatile “balansate” a dichotomiei afecteaza cum noi vedem lumea, si cum negociem pe ale noastre, si a altor persoane vieti sa incapa “realitatea”.

Majoritatea persoanelor nu realizeaza presupunerile de homosexualitatea sau heterosexualitatea lor pina un bisexual vorbeste/iese si pune la incercare presupunerea. Foarte des bisexualii sunt apoi eliberati/liberi , si apoi li se zice ca sunt “confuzi” si “simplu au sa decida si sa aleaga”. Pentru oamenii bisexual identificati sa mentina integritatea lor intr-o societate homo-ura/detestare heterosexista ei trebuie sa aiba un puternic simt de sine, si curajul si convingerea de a trai vietile lor in ciuda a ce trece ca “normal”.

Cum arata bifobia?

Presupunind ca oricine intilnesti tu e sau heterosexual sau homosexual.
Suportind si intelegind o identitate bisexuala pentru tineri deoarece tu te identifici “acest fel” inainte ca tu sa iesi la “reala” ta gay/lesbian/heterosexuala identitate.
Asteptind ca un bisexual sa se identifice ca heterosexual cind cuplat cu un partener/a de sex “opus”.
Crezind ca barbatii bisexuali difuseaza/extind SIDA/HIV si alte boli sexuale transmisibile la heterosexuali.
Crezind ca persoanele bisexuale nu s-au decis.
Presupunind o persoana bisexuala ar dori sa iti implineasca fanteziile tale sexuale si curiozitatea.
Presupunind ca bisexualii ar fi doritori de a “trece” ca orice altceva decit bisexual.
Simtind ca persoanele bisexuale sunt prea directi si apasatori despre visibilitatea lor si drepturile.
Automat presupunind cuplarea romantica a doua femei sunt lesbiene, a doi barbati sunt gay/homosexuali, sau a unui barbat si a unei femei sunt heterosexuali.
Asteptind ca oamenii bisexuali sa ieie servicii, informatii si educatie de la agentii de servicii heterosexuale si apoi sa mearga la gaysi/sau lesbian agentii de servicii pentru partea lor homosexuala.
Simtind bisexualii vor doar sa aiba torta lor si s-o manince tot ei.
Crezind, ca femeile lesbiene aduc SIDA/HIV si alte boli sexuale transmisibile la femeile lesbiene.
Folosind termenele “faza” sau “stadiu” sau “confuz” sau “sezind pe gard” sau “AC/DC” ca pete sau intr-un fel acuzatoriu.
Crezind, ca bisexualii au relatii cu comitere doar cu partenerii de sex opus.
Privind la o persoana bisexuala si automat gindindu-se la sexualitatea lor decit sa-i vada in intregime, ca o persoana completa.
Crezind, ca bisexualii sunt confuzi despre sexualitatea lor.
Simtind ca nu poti cu adevarat sa ai incredere in cineva bisexual deoarece ei nu sunt cu adevarat nici homosexuali, nici heterosexuali.
Asteptind ca un bisexual sa se identifice ca homosexual cind cuplat cu un partener de acelasi sex.


Email: unique_storm@hotmail.com