Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Winterslaap

 

Start
Hamsters
de Korenwolf
de Hamsterburcht
Winterslaap
Verspreiding
Bedreigingen
Voortplanting
Bescherming
Help!
Links
Gastenboek

 

 

 

 

In Nederland gaat de Korenwolf in oktober/november, als de temperatuur in de winterburcht een meter diep onder de grond,  beneden de tien graden daalt, in winterslaap. Hartslag en ademhaling worden trager en zijn lichaamstemperatuur, die normaal 32 graden is, daalt tot ongeveer die van de omgeving. De pijpen van de burcht zijn van binnenuit dichtgestopt met aarde.
Een dag of vijf blijft de hamster zo opgerold en verstijfd liggen. Dan wordt hij wakker om een hapje te eten. In de winterburcht zijn voorraadkamers, waar de hamster wel zes kilo granen, peulvruchten en andere zaden kan opslaan. Hij eet wat van zijn voorraad, doet zijn behoefte in de poepkamer, een van de kleinere doodlopende zijgangen, en slaapt daarna weer verder. Zo gaat het de hele winter door.
Volwassen mannetjes gaan als eerste in winterslaap, dan de volwassen vrouwtjes en tot slot de jonge dieren uit het laatste nest.

Alleen als het wat warmer wordt, steekt de hamster soms even zijn snuit boven de grond. Het wachten is nu op de lente. Eind maart/begin april, als de winterslaap eindigt, bij een buitentemperatuur van vijf tot tien graden, gaat de hamster "het" weer doen. Pas dan kan ook Das & Boom weer verder met het succesvolle fokprogramma.

Ook buiten de winter is de Korenwolf een echte slaapkop: ongeveer 20 uur per dag huist hij in zijn burcht. Alleen in de late avond of vroege ochtend komt hij naar buiten om te eten.hij naar buiten om te eten.

Henk Smits