Teknistä ja erittäin raikkaan kuuloista death metalia vääntävä Dauntless tulee Helsingistä ja on ollut olemassa jo hyvän aikaa.

Bändi aloitti uransa jo vuonna 1991 soittaen hc / thrashia nimellä Maniax.

Kuitenkin kaikki muuttui kun he vuonna -98 ottivat käyttöön nimen Dauntless ja julkaisivat demo - cd:n "Cold I Am".

- Kerrotteko hieman siitä, miten ja minkä takia Maniax päätti vaihtaa tyyliä ja muuttaa nimensä siinä samassa rytäkässä? Miten päädyitte hc / thrashista death / thrashiin?

Santeri: Tyylinmuutos ei ollut niin rankka kuin voisi luulla. Kaikki on ollut aina luonnollista kehitystä ja tuossa vaiheessa musiikki oli kehittynyt rankempaan suuntaan ja vanha nimi alkoi tuntumaan naurettavalta. Syy nimenvaihdokseen ei siis ollut ensisijaisesti tyylin muuttuminen.

- Materiaalissanne on mielestäni helvetin hyvä potentiaalia päästä jonkin levy - yhtiön suojiin. Oletteko lähettäneet "Modern Ways Of Discipline"- demoanne vielä levy - yhtiöihin ja millaista palautetta on tullut?Millaista palautetta olette saaneet yleisesti ottaen?

Santeri: Demoa on lähetelty ihan kohtalaisen paljon levy-yhtiöhin ja arvosteltavaksi. Palautetta ei ole vielä juurikaan ehtinyt tulemaan, mutta kaikki tähän mennessä näkemämme arvostelut ovat olleet 4/5-linjaa. Levy-yhtiöiltä on tullut tyypilliseen tapaan ainoastaan monistettuja kirjeitä.

Ari: Tuntuu vähän siltä, että nykyään on tunkua niin paljon,että levy-yhtiöillä ei vain ole resursseja ruveta satsaamaan ihan mihin tahansa, vaan pitää olla pirun hyvä ja antaa jotain uutta.

- Nyt kun death - ja thrash - metal on jälleen alkanut nostaa päätänsä ja tullut sitä myöten myös paremmin esille, niin luuletteko sen helpottavan diilin löytämisessä?

Santeri: Toivomme ainakin niin. Jos diiliä ei vieläkään tule, niin sitten täytyy tehdä parempia biisejä. Ei diilin saaminen ole meidän olemassaolon tarkoitus, mutta suurin tavoite kylläkin.

Ari: Varmasti se auttaa asiaan, mutta se tarkoittaa myös sitä, että on enemmän bändejäkin tyrkyllä ja sitä kautta taas kilpailu kovenee. Tosin henkilökohtainen mielipiteeni on, että parempi näin kuin että olisi taas joku ”pingviinibuumi” päällä;)

- Teitte aika erikoisen ja myös riskialttiin ratkaisun nauhoittaessanne "Modern Ways Of Disciplinea". Miten päädyitte äänittämään, miksaamaan ja masteroimaan itse Mwod:n ? Missä äänitys tapahtui ja millaisia ongelmia oli vai oliko niitä lainkaan, lopputulos kun kuullostaa mainiolta?( Ne joiden stereot näyttävät cd - tekstiä, voivat muuten löytää demosta yllätyksen )

Santeri: Äänitykset tapahtuivat n. 8 neliön treenikämpässämme suoraan PC:lle, jossa oli 8 raitaa kerralla ottava äänikortti. Ongelmilta ei todellakaan vältytty, mutta ne johtuivat pääosin siitä, että käytetyt laitteet ja meidän osaaminen eivät olleet vielä ihan huippuluokkaa. Turvauduimme miksausvaiheessa useiden asiantuntijoiden apuun - suuri kiitos siitä heille! Ensi kerralla osaamme kaiken sitten paremmin.

Ari: Joo teimme kyllä monia testiäänityksiä ennen kuin rupesimme oikein kunnolla äänittämään. Ajattelimme, että kun soundit rupesivat kuulostamaan jokseenkin siltä kuin halusimme ja vielä kotikonstein, niin miksi ruveta maksamaan siitä turhia. Mikä parasta, meillä ei ollut mitään aikarajaa, eli silloin äänitettiin kun siltä tuntui.

Santerihan se isoimman työn teki miksauspuolella, vaikka kaikki jannut tietysti vaikuttivat omalla panoksellaan itse tulokseen. Kaikenlaista opimme äänitysten edetessä ja seuraavaa kertaa varten tiedämme taas paljon enemmän ja säästymme monilta "säädöiltä". Itse olen tosi tyytyväinen tulokseen, ottaen huomioon, että se nauhoitettiin bändikämpällä Pentium II-tietokoneella. Olen kuullut sata kertaa huonompiakin nauhoituksia, joista jotkut ovat olleet jopa ihan "studiossa" tehtyjä tekeleitä.

- Mitä bändejä voisitte sanoa suurimmiksi vaikuttajiksenne?Olen huomaavinani vaikutteita thrashin ja deathin lisäksi myös perus - hevistä ja hc:sta( Maniaxin jäänteitä?)

Santeri: Alkuaikoijen suurimmat vaikutteet tulivat varmaankin bändeistä Sepultura, Metallica ja Stone. Nykyään tulee kuunneltua niin laajasti metallia, että vaikutteita tulee lähes kaikesta. Rikulla suurimmat vaikuttajat ovat lähinnä progemetallibändeissä.

Ari: Itsellä on varmaan ykkösenä tällä hetkellä The Crown, Soilent Green ja uutena tulokkaana Origin, joissa laulut ovat sen verran munakkaat, että biisejä kuunnellessa tekee mieli mennä häpeämään kaappiin tai ainakin treenikämpille, että joskus pystyisi edes lähelle samaan;)

- Olette kuitenkin olleet aika kauan metalliskenessä mukana. Tuleeko vielä katsastettua bändejä samalla aktiivisuudella kuin aiemmin, vai oletteko valinneet ne "teidän bändit" ?

Santeri: Kyllä nykyään tulee oltua jopa aktiivisempi uusien bändien metsästämisessä. Itse yritän kovasti löytää uusia kovia bändejä ja saada niistä mahdollisesti inspiraatiota omaan musiikkiin.

Ari: Itseäni kyllä kiinnostavat kovasti kaikki uudet tulokkaat ja yksi, mikä pitää heti mainita, joka ei nyt enää ole mikään uusi tulokas, on Total Devastation, joka ainakin heidän sivujensa MP3-kuuntelun jälkeen vakuutti minut aika lailla. Sitten nuo aikaisemmin mainitsemani bändit ovat tällä hetkellä kovia, mutta kuuntelen niin laidasta laitaan musiikkia, että ikinä en pysty sanomaan mikä on 100% ”minun bändini”.

- Sivuillanne ei ainakaan vielä ollut sanoituksia, mutta oletan kuitenkin demon kuultuani, että aihepiiri pyörii lähinnä todellisten maailman ongelmien ja vitutuksen parissa, olinko miten lähellä oikeaa vastausta?

Ari: Santerihan se pääasiassa viime demon sanoista vastaa, mutta The Distorted Factsissa taitaa olla muutama minun antamani idea. Olemme pyrkineet laittamaan Santerin kanssa tulevaisuudessa päitä yhteen mahdollisesti enemmänkin. Monet ovat sanoneet minulle, että ei teidän musiikkinne ainakaan mitään puunhalausta ole ja minä siihen yleensä vastaan, että joo, me lyödään sillä puulla päähän;) Eli kaikki jokapäiväinen vitutus ja muutenkin tämä nykymaailman meininki on sanoituksissa näkyvin piirre. Olen muutenkin kyllästynyt ainaiseen Satan- ja Jesus-pälätykseen. Jokainen uskokoon mihin lystää.

Santeri: Toisinaan sanoitukset käsittelevät myös aiheita, jotka eivät vielä ole suuria ongelmia, mutta joissa on paljon potentiaalia siihen.

- Oletteko tehneet Dauntlessin aikana miten aktiivisesti keikkoja?2000 loppu - 2002 alku olivat ilmeisesti suhteellisen hiljaista aikaa Dauntlessin historiassa inttien ja opiskelujen takia. Onko Maniaxin aikaiset diggarit pysyneet vielä mukana, vai onko yleisö vaihtunut reilusti?

Santeri: Dauntless ei ole tehnyt niin paljon keikkoja kuin Maniax aikoinaan. Johtuu lähinnä siitä, että ei enää huvittanut soittaa niitä ainaisia nuorisotalokeikkoja. Jotenkin tuntuu siltä, että yleinen musiikkimaku metalliskenessä on kehittynyt koko ajan rankempaan suuntaan, kuten myös meidän musiikki. Ehkä juuri sen takia yleisökin on pysynyt lähes samana.

- Teidät tullaan näkemään ainakin Severe Music Deathfestissä 10. - 11.1.03.Millaisen keikan yleisö tulee todistamaan? Uskoisin ettei ainakaan varpaisiin tuijottelu kuulu Dauntlessin repertuaariin.

Santeri: Täytyy aina yrittää pistää vähän paremmaksi kuin muut. Tulemme soittamaan tiukan puolen tunnin setin ilman armoa tai taukoja. Tämä on myös Arin ensimmäinen keikka kanssamme. Treenien perusteella uskallan odottaa Arilta melkoista mopinheilutusta:)

Ari: Tuota keikkaa ainakin itse odotan kuin hullu puuroa kun vielä olemme samoilla lauteilla niin kovan sakin kuten Sotajumalan ja Demigodin kanssa :) Jos tuon keikan jälkeen minulla on edes varpaita, niin hyvä;)

- Toimiiko Ari vielä myös Caledonianin laulajana ja kuinka treenit järjestetään, kun kuitenkin Caledonian on kotoisin Mikkelistä? Tuleeko aika vastaan?

Ari: Hyvä kysymys. Minun ja Caledonianin tiet erosivat tässä joulukuun alussa johtuen yksinkertaisesti siitä, että en kerinnyt pääkaupunkiseudulle muuttoni takia tarpeeksi treeneihin. Päädyimme ratkaisuun ihan pelkästään bändin hyväksi ja toivonkin, että poijaat saavat uuden hyvän vokalistin ja että Caledonianin paatti jatkaa vielä matkaansa pitkään. Onhan heillä vielä mahdollinen toisen levyn optio jäljellä.

Onko Dauntlessin muilla jäsenillä mitään sivuprojekteja tekeillä?

Santeri: Samin ja minun sivuprojekti Lockfist (http://crash.to/lockfist) teki demon viime keväänä. Kyseessä on Pantera-tyylistä vääntöä. Itselläni on myös toinen vielä nimeämätön asenne/HC-bändi. Suurin unelmani olisi toteuttaa projekti, missä soitan itse kaikki soittimet ja jonka tietysti myös äänittäisin ja miksaisin itse. Laulupuolen voisin jättää jollekin toiselle. Riffejä on kyllä koneella tallessa satoja, kun vaan saisi biisejä kasaan :)

Ari: Itselleni on tällä hetkellä Dauntlessissakin ihan tarpeeksi.

- Tähän loppuun vielä aika vakiokysymys, eli millaiselta nyt näyttää Dauntlessin tulevaisuus ja millaiset ovat suunnitelmat?

Ari: Lähetetään ihan pirusti demoja maailmalle ja jos ei tärppää, niin tehdään uusi demo ja lähetetään sitä taas niin perkeleesti. Keikkaa tehdään mahdollisimman paljon, eli nyt kaikki keikkojen järjestäjät/bändit jotka haluaisi meitä lauteille, ottakaa ihmeessä yhteyttä niin pistetään death'n roll soimaan;)

Santeri: Uusia biisejä kovasti väsäillään ja yritetään saada tällä kertaa hieman nopeammin jotain julkaistuksi. Nyt kun on tuo äänitysmahdollisuus aina käytössä, saatamme äänittää myös jotain covereita. Tulevaisuus näyttää paremmalta kuin koskaan, sillä Ari tuleminen bändiin on tuonut paljon uusia ideoita ja mahdollisuuksia.