Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Ničiren YU
.
Dobrodošli
Ničiren YU - logo main
 Trudićemo se da ovaj sajt
bude od koristi praktikantima Ničiren budizma
lav
dajmoku hor
English version
Zašto sam napravio ovaj web sajt...
Svom domaćinu možete pisati ovde.
Onđi Kuden |Predavanja|Lotos sutra|Gošo|Razno|Panel-bandera|Iskustva|Saradnja|Screen Savers|Veze-Links
.
 
dajmoku vert
Nam-mjoho-renge-kjo
Šta znači
 Nam-mjoho-renge-kjo?
Šta znači
tekst Lotos Sutre koji se čita tokom gongja?
Šta znači
tekst ispisan na Gohonzonu?
Literatura na engleskom
(škljoc!)
Mapa sajta
Adrese drugih sajtova
(Škljocni me!)
Poziv na saradnju
Svi članovi sa prevodilačkim afinitetima i sposobnostima, pogledajte tekst poziva na saradnju!
Greške
Ukoliko zapazite neku grešku i/li propust u tekstu biću vam zahvalan ako mi javite - tako će brže biti ispravljeni, a vaše ime će se naći na listi saradnika (osim ako vi to ne želite).
Tekst gongja
Za one koji (još) nemaju knjižicu. Tekst je složen baš kao u knjižici i sa obeleženim stranicama. Tako, možete raditi gongjo i na internetu.
Tekst gongja, sa kineskim karakterima.
Promišljanja
Tekst promišljanja u sebi možete naći ovde.
Nichiren YU Info
Nichiren YU Info je diskusiona e-grupa zamišljena da bude mesto gde svi oni koji su zainteresovani mogu dobiti informacije o budizmu Ničirena Dajšonina, bez obzira da li su praktikanti ili ne.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Dobro došli u prvi virtuelni dom namenjen Ničiren budistima na srpskom jeziku. Ovaj sajt je takođe deo Indras.Net1 mreže. Možete pogledati naokolo i (pro)čitati neke tekstove. Ove naslove osobito preporučujem.

  Značenje Gohonzona - iscrpno objašnjenje kineskog teksta ispisanog na Gohonzonu, sa linkovanim dijagramom mandale. (Nešto luksuzniji oblik "za poneti" možete naći ovde: Download - .zip arhiva 35 Kb)
  Značenje vere - kratki gošo Ničirena Dajšonina.
  O dostizanju budastva - još jedan Dajšoninov kraći gošo, vrlo koncizan i direktan: suština uma je Mjo Ho, Mistični Zakon.
  Šta znači Nam-mjoho-renge-kjo? - Izvod iz predavanja Đosei Tode o Lotos sutri (izdanje 1984.). Lepo, kratko, jasno, direktno, nadahnuto, korisno. 

Iscrpan prevod i objašnjenje kineskih karaktera - NMRK - Dajšonin

Iscrpan prevod i objašnjenje kineskih karaktera - 2. deo

Razni tekstovi - sadržaj

Verzija sajta bez reklama je ovde.)
 
Okuraženje
Kraća i duža okuraženja na putu praktikovanja. Okuražite se!.
Daimoku Screen Saver 
Ima i nekih screen saver-a. Pogledajte.
Literatura na engleskom
Ako vladate engleskim jezikom najtoplije vam preporučujem da posetite stranu koju uređuje Will Kalander, gde možete naći bogatu elektronsku literaturu vezanu za praktikovanje i izučavanje Ničiren budizma. Između ostalog, tamo možete naći i sve tomove Gošoa kao i celu Lotos sutru.
Panel-bandera
Možete pogledati i kratke poruke koje se nalaze na Panel-banderi. Šta treba da uradite da bi se i vaša našla tamo, pogledajte na strani Razno.
Iskustva praktikovanja
O iskustvima praktikovanja možete čitati na strani Iskustva. Ako ste imali neko zanimljivo iskustvo tokom prakse Ničiren budizma i želite da se i ono tu nađe, informišite se o tome na strani Razno.
Kratak uvod i objašnjenje prakse - šakubuku
Neposredna praksa Ničiren budizma sastoji se od dva glavna dela: gongja i dajmokua.
 1. Gongjo (jap. Gongyo) znači istrajan trud. Ovaj deo prakse radi se ujutro i uveče i sastoji se od čitanja delova Lotos sutre, ispred mandale (Gohonzona), može se obavljati i bez nje, i tihih promišljanja (ova promišljanja su zapravo blagotvorna usmeravanja svojih misli silama univerzuma koje podržavaju život, osnivaču i nastavljačima ove budističke škole, vlastitim željama za ispunjenje i savladavanje prepreka, bliskim mrtvima i uopšte, i, na kraju, nastojanju da se što više blagostanja proširi što dalje). U praksu gongja uključen je i dajmoku.
 2. Dajmoku (jap. Daimoku) znači visokopoštovano ime. To je u stvari naslov Lotos sutre Mjoho-renge-kjo (jap.) kome je dodat prefiks namu (skt. posvećujem se) tako da skupa zvuči Nam-mjoho-renge-kjo. Izraz dajmoku se odnosi podjednako i na rečenicu i na njeno ponavljanje. Dajmoku (ponavljanje, mantranje) se može raditi nezavisno od gongja, a gongjo sadrži dajmoku u svom sklopu. Kaže se da jednom izgovoren dajmoku vredi kao i jednom pročitan sadržaj cele Lotos sutre. Stoga se stavlja na prvo mesto po vrednosti u praktikovanju (tokom gongja čitaju se delovi dva poglavlja Lotos sutre od ukupno dvadeset osam).
 3. Kako sve to funkcioniše? Mislite na neku želju, ili više njih, i ponavljajte dajmoku (Nam-mjoho-renge-kjo). Verujte malo, za početak, dok se ne uverite, budite istrajni i izaberite neke životnopodržavajuće želje jer, Ničiren budizam poštuje život kao najvišu vrednost i podržava ga. Kroz neko vreme bićete sve bliži svom cilju... I to je tek početak. Šta se stvarno dešava tokom vašeg dajmokua možete saznati ovde. Neke dodatne informacije o načinu izgovaranja mantre (dajmokua) možete videti ovde.
Knjiga gostiju
[Knjiga gostiju - upis|Knjiga gostiju - pregled]
Guestbook by GuestWorld
Indras.Net
shining diamond
This Indras.Net site is owned & maintained by Mica Mijatovic.
[Previous 5 Sites|Previous|Next|Next 5 Sites|
|Random Site|List Sites]
Šta je Indras.Net?
Viseći nad palatom Indre, budističkog boga koji simbolizuje prirodne sile koje štite i podržavaju život, nalazi se jedna ogromna mreža. Po jedan blistavi dragulj je pričvršćen na svaki čvor ove mreže. Svaki dragulj sadrži i odražava sliku svih drugih dragulja u mreži, koji iskriče u veličanstvenosti svoje sveukupnosti.
--oOo--
251099
Od 25. oktobra, 1999.Svi tekstovi i druga građa na ovom veb sajtu vlasništva su njihovih odnosnih autora.
"Sve što jesmo, rezultat je onoga što smo mislili."
(Buda)
Pati zbog onog zbog čega treba patiti, raduj se onome čemu se ima radovati. Gledaj na oboje, i na patnju i na radost, kao na činjenice života i nastavi da recituješ Nam-mjoho-renge-kjo, bez obzira šta se događa. Tada ćeš iskusiti bezgraničnu radost koja dolazi od Zakona.
Uz moje duboko poštovanje, Ničiren.
Ne smeš nikada da tražiš nijedno Šakjamunijevo učenje, niti bude i bodisatve univerzuma, izvan sebe. Tvoje vladanje budističkim učenjima neće ti ni najmanje olakšati smrtne patnje sve dok ne opaziš prirodu vlastitog života. Ako tražiš prosvetljenje izvan sebe svako učenje i dobro delo biće beznačajni.
(N. Dajšonin)
Nikada ne traži ovaj Gohonzon izvan sebe. Gohonzon postoji jedino u smrtnom telu nas običnih ljudi koji prihvatamo Lotos sutru i recitujemo Nam-mjoho- renge-kjo. Telo je palata devete svesti, nepromenljive stvarnosti koja vlada svim životnim funkcijama. (N. Dajšonin)
Odeljak iz Lotos sutre kaže: "Tokom Potonjeg Dana Zakona, ako neko želi da podučava ovoj sutri, treba da koristi blag način propagiranja". Jedan drugi kaže: "U Potonjem Danu Zakona, kada je Zakon na putu da iščezne, pojedinac koji prihvata, čita i recituje ovu sutru mora da napusti osećanja zavisti i lukavstva". (Dajšonin)
Čak i ako neko niti čita niti proučava sutru, samo recitovanje naslova je izvor ogromne dobre sreće.
(Dajšonin)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je privatni, neoficijelni sajt posvećen budizmu Ničirena Dajšonina. O njemu brine Mića Mijatović.
This is a private, unofficial site dedicated to Buddhism of Nichiren Daishonin. Owned & maintained by Mića Mijatović.

 
Visit
www.wyka-warzecha.com for information about this software.