Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

Bogens forord

 

Dette er en bog om arbejdslivet. Men det er også en bog om livet. Arbejdet udgør nemlig en stor del af livet, og et godt arbejdsliv er en stor del af at få et godt liv. Det er den bog, vi gerne selv ville have læst, da vi stod i vores første job og både skulle prøve at finde os til rette på arbejdspladsen og prøve at få det nye arbejde til at passe ind i vores hverdag og selvbillede.

 

Konkurrencestatens logik siger, at man bør vælge uddannelse efter, hvor der er bedst beskæftigelse. I den logik er der ingen sammenhæng mellem arbejdet og et menneskers selvforståelse og personlige interesser. Der er ingen lyst, der driver værket. Langt de fleste mennesker oplever dog, at arbejdet er en meget stor del af deres identitet og handler om uendelig meget mere end den løn, de får udbetalt. Det er også den erfaring, vi selv har gjort os i løbet af vores første år på arbejdsmarkedet. Vi kunne ikke bare have et hvilket som helst arbejde og være tilfredse med at så blev huslejen betalt. Arbejdet var mere end det. Det skulle passe til os og indfri nogle drømme og ambitioner, der handlede om mere end blot løn. Det er det, denne bog tager alvorligt. Den behandler arbejdet som identitetsskabende og undersøger den ofte lange og snørklede vej, som det er, ikke bare at finde et arbejde, men at finde et arbejde, man er glad for. Det er nemlig ikke givet som nyuddannet akademiker. Der skal ofte trampes stier i et ukendt og ubetrådt landskab.

 

Vi vil gerne sige tak til alle medvirkende. De har meget tillidsfuldt delt deres oplevelser fra deres første år på arbejdsmarkedet. Forhåbentlig kan deres historier være til genkendelse, trøst og inspiration for kommende nyuddannede akademikere. Også tak til Dansk Magisterforening for at støtte researchfasen økonomisk.

 

                                                                                       Line Palle Andersen  & Helle Bach Riis