Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Ett sätt att göra ett torkskåp

Egentligen har jag gjort det för att torka svamp,och till det används det flitigt,men det går lika bra till tomater och allt annat som ska torkas.

Har utgått från ett gammalt arkivskåp,behållt 8 hyllor,sågat ur botten med en sticksåg och ersatt den med plastnätskvadrater som bara läggs på och snabbt och bekvämt kan lyftas ur för rengöring.Några ståltrådar spända över ursågningen gör att nätet ej buktar för mycket när man lägger på det som ska torkas.
En värmefläkt med reglerbar effekt sitter monterad i ett hål underst, tar in torr luft,värmer upp den och skickar den igenom samtliga galler. En uppdragbar jalusi(fanns på dokumentskåpet) gör att luften ej går ut sidledes efter de första gallren utan tvingas igenom samtliga,innan den går ut genom en stor öppning högst upp.
Allteftersom torkningen fortgår minskar mängden kraftigt så att det som fanns på 2 eller 3 nät får plats på ett,varvid man kan fylla på nytt. Det torkade ska placeras längst ner och det nya ovanpå,annars återfuktas det som redan är halvtorrt.
Med svamp kan flyttningarna ske med ett par timmars mellanrum (med 1000 Watts effekt på fläkten),torkkapaciteten blir mycket hög; under en dag kan man få 10-20 liter färdigtorkad svamp (beroende på sort och på hur blöt svampen är)
Svamparna jag torkar mest är Karl-Johan,trattkantareller och blandade soppar.De sistnämnda är godare än det låter,soppar som inte är speciellt aromrika som färska koncentreras starkt och blir utmärkta.De brukar dessutom förekomma rikligt,och även stora exemplar som annars inte skulle användas blir bra i torkat tillstånd.

Tillbaka till allmänt om tomater
Tillbaka till tomathemsidan