Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

προτάσεις

            Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για να συμμετέχουμε σε αυτήν την επανάσταση; Το κυριότερο είναι να γίνουμε κόμβοι διάδοσης πολιτισμού οι οποίοι θα κυβερνώνται από τις νέες αντιλήψεις για τα πνευματικά δικαιώματα. Πρέπει να αντιγράφουμε ελεύθερα ότι υλικό έχουμε για φίλους, για γνωστούς ακόμα και για αγνώστους. Αν όμως κάποιος είναι ιδιοκτήτης  disco, θα πρέπει να αγοράζει cd από το εμπόριο. Δεν είναι σωστό να παίζει μουσική με αντεγραμένα μέσα. Μπορεί βέβαια να αντιγράφει τα ήδη αγορασμένα και να τα διαδίδει σε όσους θέλει. Ένας ιδιοκτήτης εργοστασίου πρέπει να πληρώσει για κάθε πρόγραμμα που τρέχει σε υπολογιστές της επιχείρησής του, όπως πρέπει να είναι πληρωμένο το λογισμικό που χρησιμοποιούν τα net-cafe και οι διαφημιστές. Είναι δε ιδιαίτερα χαλαροί οι έλεγχοι για τέτοιες περιπτώσεις, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί. Ένας μαθητής ή φοιτητής όμως που μαθαίνει ή διασκεδάζει από προσωπική χρήση της τεχνολογίας, δεν πρέπει να χρεώνεται. Προσοχή όμως: ούτε εκείνος όμως πρέπει να χρεώνει τους άλλους όταν τους προσφέρει έργα σε ψηφιακή μορφή. Τότε γινόμαστε πολύ χειρότεροι από τις μεγάλες εταιρίες και τα μονοπώλια γιατί χρεώνουμε εργασία άλλων, που αντιγράψαμε με τεχνολογία άλλων! Η μόνη δικαιολογία για κάποια μικρή χρέωση σε αυτή την περίπτωση είναι το ρίσκο της σύλληψης από την αστυνομία.

            Πέρα από την δημιουργία κόμβων ελεύθερης διάδοσης πολιτισμού, μπορούμε να συμμετέχουμε στην αθόρυβη επανάσταση και με άλλους τρόπους. Στην ψηφιοποίηση έργων που δεν έχουν ακόμη ψηφιοποιηθεί. Έχει ήδη ξεκινήσει στο διαδύκτιο μία προσπάθεια καταγραφής λογοτεχνικών και φιλοσοφικών έργων σε ψηφιακή μορφή με σκοπό την ελεύθερη διάδοσή τους ως προϊόντα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το καταπληκτικό αυτό project πολύ σοφά ονομάστηκε "Guttenberg". Το μεγάλο εμπόδιο που αντιμετωπίζει αυτό το πρόγραμμα είναι οι σιδερένιοι νόμοι για τα πνευματικά δικαιώματα. Σύμφωνα με το γελοίο νόμο που επικρατεί, ελεύθερα είναι τα πνευματικά δικαιώματα έργων που γράφτηκαν … περίπου 100 χρόνια πριν! Απέναντι σε αυτή τη νοοτροπία πρέπει να ορθωθεί η πειρατεία, όχι όμως με κίνητρο το κέρδος, αλλά την αγάπη για την ελευθερία στην ΠνΔτα.

Θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από το έργο της πειρατείας έργα που γράφτηκαν σε χρόνο μικρότερο από 4 χρόνια πριν. Βέβαια σε εξαιρετικά πλούσιους δημιουργούς (βλέπε Madonna, Bill Gates, κλπ) είναι ανούσιο να περιμένουμε αυτά τα 4 χρόνια. Γενικώς κάθε ένας που αντιγράφει χωρίς να πληρώνει πνευματικά δικαιώματα πρέπει να λειτουργεί κατά συνείδηση. Ο νόμος μπορεί να θέτει κάποια όρια για περιπτώσεις που ήδη αναφέραμε. Έτσι σιγά σιγά θα διαμορφωθεί παγκοσμίως μία νέα νοοτροπία στην οποία θα προσαρμοστεί και ο νόμος. Η αδικία θα εκλείψει από εμάς τους ίδιους αρχικά και στο τέλος θα επισημοποιηθεί η προσπάθειά μας και από το επίσημο κράτος.

            Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει εδώ και στους μικρούς ήρωες αυτής της επανάστασης, που δεν είναι άλλοι από τους hackers. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι διαδίδουν ιούς, καταστρέφουν συστήματα, κλέβουν περιουσίες, παρακολουθούν αδιάκριτα ανυποψίαστους χρήστες υπολογιστών. Αυτές είναι σίγουρα κατακριτέες πράξεις. Δε μιλούμε εδώ όμως γι αυτούς. Εννοούμε αυτούς που απομακρύνουν κάθε μορφής προστασία από τα μέσα αποθήκευσης, έτσι ώστε να αντιγράφονται εύκολα. Αυτούς που δημιουργούν δικτυακούς τόπους που βοηθούν στην αντιγραφή, βοηθούν στην κατάργηση στην πράξη των πνευματικών δικαιωμάτων. Κυρίως αυτοί οι επιστήμονες που εργαζόμενοι συνήθως αθόρυβα σπάνε και τις πιο δύσκολες προστασίες ψηφιακών έργων. Από τα τελευταία παραδείγματα είναι η περίπτωση του Ρώσου προγραμματιστή που έσπασε το πρότυπο προστασίας ηλεκτρονικού βιβλίου που είχε εφεύρει η adobe και γι αυτό κατέληξε στη φυλακή, το σπάσιμο του υδατόσημου σε μουσικά αρχεία, το θρυλικό πλέον πρόγραμμα  DECCS που καταργεί τη προστασία του dvd – υπόθεση για την οποία έπεσαν οι μηνύσεις βροχή.  Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ενώ είναι καλοζωισμένοι και βρίσκονται στην κορυφή της επιστήμης, έχουν και το θάρρος να κοντράρονται μετωπικά με την επικρατούσα έννομη τάξη, είναι πραγματικοί ήρωες. Είναι πάντως κρίμα το γεγονός ότι η προσπάθεια για την κατάργηση της πειρατείας έχει συνδυαστεί τόσο πολύ με τις κακές πλευρές του hacking που αναφέρθηκαν παραπάνω, με το πορνό και γενικότερα με μια υποκοσμική νοοτροπία. Είναι πολύ δύσκολο σήμερα να βρει κάποιος ένα site με τρόπους παράκαμψης των πνευματικών δικαιωμάτων το οποίο να μην έχει και πορνοδιαφημίσεις. Είναι κρίμα ένα σωρό νέα παιδιά να πράττουν πράξεις πειρατείας και να μην ξέρουν ότι κάνουν κάτι καλό και ηθικό. Έτσι νιώθοντας ότι είναι ήδη στο βούρκο, δεν έχουν πρόβλημα να προχωρήσουν σε κάθε μορφής κακή χρήση των γνώσεων που διαθέτουν. Αν όμως από την αρχή ήξεραν ότι η πειρατεία είναι μία πράξη δημοκρατίας και προόδου, πολύ δύσκολα θα τη συνδύαζαν με άλλες δικτυακές "σκανταλιές". Αυτός είναι και ένας από τους στόχους αυτών των σημειώσεων: Να απενοχοποιήσουν μέσα μας την πειρατεία.

            Μέσα από αυτό το site θέλω να απευθύνω κάλεσμα σε όποιον συμφωνεί με όλα αυτά που γράφονται, για συμμετοχή στην προσπάθεια κατάργησης του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα μέσα από την καθημερινή πράξη με την απρόσκοπτη ανταλλαγή πολιτιστικών προϊόντων. Όποιος έφτασε την ανάγνωσή του μέχρι εδώ, σημαίνει ότι είχε αρκετή υπομονή και ενδιαφέρον για το θέμα. Τον ευχαριστώ λοιπόν θερμά για το χρόνο που αφιέρωσε!

 

       <<προηγούμενη σελίδα                                   αρχική σελίδα