Régi méhkaptár. A méhek már rég elrepültek.

Gyakran belegondolok hogy mi történhetett azokkal az állatokkal, kutyákkal. macskákkal, amelyeket a falusiak tartottak errefelé. A Jószágokat mint levágták... a macskák pedig visszatértek a vadonba, és most az ő leszármazottaik itt élnek a fák között.

Ezt a falut "Fehér Partnak" hívják. A Fehér Part közel van a főúthoz, és néhány ember még most is él itt.

Amikor azt mondom hogy néhány ember él itt, az azt jelenti hogy olyan kettőtől Öt emberig létszámra kell gondolni. Azok a faluk amelyekben 20-30 ember él, az már Csernobili mércével nézve, megapolisznak számít.

Az Ismeretlen katona emlékműve, a Nagy Hazafias Háborúból, egy ismeretlen faluban, Csernobilban.

A plutónium birodalma  

A Plutonium-239 összehasonlítva, más kémiai anyagokkal, ugyan olyan szinten áll, mint egy király a való életben a népe élén, a Plutónium fog uralkodni itt több ezer évig. Hihetetlenül mérgező, és kémiailag nagyon reaktív, a Plutónium felezési-ideje 24,000 év.

Szerencsére Csernobilben Uránium reaktor volt, minden Plutónium ami a környezetben megtalálható, az az Uránium terméke, és a mennyiség a reaktor életkorán múlik. Néhányan állítják hogy csak nagyon kevés van a közelben, de az igazság az hogy kevés is elég a bajhoz. Extrapolálva, 1 lb (kevesebb mint fél kilógramm) Plutónium, az egész földre szétszórva, elég lenne hogy kiirtson minden emberi életet.

A Plutóniumot használták már atombombához, vagy üzemanyagként "gyorsforgalmi reaktorokban", ezt az anyagot nagyon találóan Pluto után, a holtak istene és az alvilág uralkodója után nevezték el.

Amerícium.

Jónéhány falu erőteljesen mérgezett. A sugárzás errefelé nagyobb, mint magának a reaktornak a közvetlen közelében.


Ha egy Geiger számlálót leteszünk az útra, és utána egy fűcsomóra, és összehasonlítjuk az értékeket, azt tapasztalhatjuk, hogy a fű 8.5 ször nagyobb mérgezettségű mint az aszfalt, ez azért van mert a sugárzás az élő organizmusokban koncentrálódik. Ennek a sugárzásnak a forrása az Amerícium.


Kezdetben a dolgok nem voltak errefelé ennyire rosszak. Ez a terület Plutónium-241-el mérgezett és furcsa módon elsőre nem is tűnt olyan mérgezettnek a környék. Csendben várt 14.4 évet aztán a bomló darabok közt kezdett megmutatkozni az Amerícium-241 amely masszív Gamma sugarakat termel, igazi ágyúgolyókként működve a "madárriogató" Plutónium részecskesugárzásával szemben.


A ma játszott mozi filmek és a következő mozi filmek tábla van kirakva a klubház elé. A következő film a legjobb indulattal is csak a következő században jöhet.Nem lesz több lecke feladva az osztálytermekben, szintén egy jó darabig. Az egyetlen lecke ami fel van adva, az az Americium-241 fizikai felezési ideje, a Plutonium-241 lánya, több mint 400 éves felezési idővel.

A leszármazottaink a közeli jövőben, mindennek a leckének a következményeivel fognak együtt élni, akkor is mikor a csontunk már csak por lesz.

Fotók nem hivatalos forrásokból.

Néhány faluban a farmerek olyan borjúkról számoltak be, amelyek négy szarvval születtek, vagy olyan malacokat amelyek görögdinnye nagyságú szemmel születtek.

Nem tudom, hogy ezek az információk mennyire megbízhatóak, de ha úgy esik, hogy átmegyek egy olyan falun, ahonnan ilyen hírt hallottam, akkor nem lemerült fényképezővel megyek oda

Ezeknek a történeteknek a legtragikusabb része az az újszülötteket érinti.

Nagyon sok efféle fotók jelennek meg mindenhol. Néhányan azt mondják hogy ők csernobili gyerekek, megint mások, azt mondják hogy voltak már ilyenek a baleset előtt is, lehet hogy inkább a drogosok és az alkoholisták tehetnek minderről, melyek szintén nem ritkák errefelé .

Nagyon kevés információnk van az emberi áldozatok számáról, a hivatalos források pedig mindent tagadnak. Az igazság nagy része pletykákon, bizalmatlanságon és pánikon alapul.

Úgy gondolom, mindennek tudományos kutatás tárgyát kéne képezni, nem pedig spekulációknak. Hogy Csernobil miatt lettek ilyenek a gyerekek vagy sem, nagyon sajnálatra méltóak, gyerekek, akik alig életképesek.

Poleskoye csendes kisváros

Az utazás végén meglátogatunk egy kisvárost, mely fővárosa és adminisztratív központja volt Polissiának.. most, a  FARKASOK FÖLDJÉNEK fővárosa.

Itt egy Szovjet építésű ház.

A Szovjet uralom alatt, ha valaki házat akart építeni, tartania kellett magát az építkezési szabványokhoz. Csak jó ismeretséggel, és jó kapcsolatokkal, építhetett nem standard (nagyobb) házat. 70 a kommunista rendszer próbált minden embert szociálisan egyenlővé tenni, de sikertelenül. Egyik ház nagyobb a másiknál, mind a mai napig.

Csernobil viszont egyenlővé tette a házakat egy nap, és most mind egy síkban állnak az államfők épületeivel.

Ezek egyszerű emberek otthonai voltak.

Ebből a házból csak a kémény és a hűtőszekrény maradt meg.

Poleskoye belvárosa.

Poleskoye városközpontja úgy néz ki mint egy nukleáris bombázás után, mintha kereszteznénk Sztálingrádot 1943 ból Hirosimával 1945 ben

A Vezetés itt abból áll hogy szlalomozol a nyitott aknafedők, és az aszfaltból kiálló fák között.

Ez egy játékbolt és ruhaüzlet volt egykor.

Ezen a képen édesapám ellenőrzi a sugárzási szintet a boltban. Már nyugdíjas, de még mindig érdekli a környezete.

Mint sokan, ő is úgy gondolja hogy egyszer még élhetnek itt emberek újra. Poleskoye tisztább mint a legtöbb másik hely, átlagos sugárzási szinttel, ami 20 mikroröntgen óránként. Néhány hely azért még néha felugrik 50 mikroröntgenre óránként. Ha valaki errefelé nyáron utazik meg kell szoroznia az értékeket kettővel mivel a nyáron erősebb a sugárzás.

Előfordul hogy csak úgy édesapámmal kiugrom egy kicsit a pusztaságba. A Geiger müller számláló amit használ 1986 ban készült. A CSernobili katasztrófa után hiánycikkek voltak a rádióaktivitást mérő eszközök, és a pánikban, a biztonsági szervek nagy számban kezdtek olyan eszközöket előállítani, amelyek legfeljebb csak 100 mikroröntgent mértek. Azok a számlálók teljes mértékben használhatatlanok voltak, mivel CSernobilban a sugárzás jóval azon a skálán felül volt. Azokban a napokban, az otthonomban, Kievben körülbelül 1000 mikroröntgen volt óránként... csak most, 20 évvel ezután, azok a régi eszközök most kezdenek használhatóvá válni csak.

A kormány próbált új életet lehelni ebbe a városba. felszedték az aszfaltot, és új utakat építettek.

Leromboltak néhány épületet és iskolákat és kórházakat építettek.

A Vízvezetékeket is felszedték és építettek egy új templomot is..

Ezek az eljárások redukálták a sugárzást, de nem annyira hogy a környék lakható legyen..

Úgy tűnik hogy minden fertőzött hely halálra van ítélve.., előbb vagy utóbb akik élnek ott, azok is el fogják hagyni és teljesen lakatlan lesz a környék.

Poleskoye ősi település és régi térképeken Mogilne nevű ként találjuk - ami Ukránul azt jelenti "sírnál". Azért ez a neve, mert A Kievi nagy Herceg Ihor . itt lett meggyilkolva és eltemetve I.SZ. 945 ben.

Azóta a város rengeteg nevet kapott már, Túlélte a Mongol hordák invázióját a 13. században, a nagy famine-t 1933 ban, és a Nagy Hazafias Háborút 1941-1945 ben, És lassan kihalt attól a halálos dózisú sugárzástól amit Csernobilból kapott 1986 Április 26. éjjelén.

A Város vezetői makacsul próbálták életben tartani a várost, és 1991 ben tizenkétezer ember még mindíg élt itt. De amikor az óra a főtoronyban megállt 1999 ben, Hanyatlásba kezdett amikor az utolsó 1000 lakos is elköltözött.

Mostanra, beteljesítette ősi nevét a város.

Fák nönek a tetőkön. Talán ez a természet jelölése, arra hogy egy várost felforgatott.

Nincs semmilyen út és mód, hogy átvágjunk a régi zsidó temetőn.

A Feltúrt föld azt sugallja hogy vadállatok már élnek itt.

Valami nagyon elszomorító ebben a városban, több ezer évig emberek éltek errefelé, Nagy elmék cseréltek véleményt, átlagos elmég eseményeket beszéltek meg, Kis elmék másról beszéltek... beszéd már nem hallható, vaddisznók vették birtokba házaikat, farkasok figyelik a közeli területeket, egy város amelyet az ember épített és pusztított el, egy elhagyott tartomány amit most ők vettek birtokba..

Elhagyjuk Polesskoyet és hazafelé tartunk. A Sugárzás itt ugyanannyi, mint a Nagy központi vonatállomáson New Yorkban, ahol a rádióaktivitás a kövekből 50 mikroR/ó.

A Farkasok Földjén való keresztülmotorozás élménye, össze sem hasonlítható ha ugyanezt autóval teszed. Autóban te csak turista vagy. Motoron, úgy érzed, te vagy a barbár, a megbecstelenítője, a természet vadvilágának.

Általában, amikor a holt Zónáról Beszélnek, általában a reaktor körüli 30 km-es részről beszélnek.

MI van a Falukkal és Városokkal? Azok 60 km-re vannak a reaktortól.

A Farkasok Földje nagyobb mint bárki is hinné, és folyamatosan csak növekszik. Napjainkra már 300 km Délről Északra mérve, és 100 km Keletről Nyugatra.

Természetesen, néhány ember még él különböző helyeken ezen belül, de nem látsz fiatal vagy ígéretes embereket vidám arccal. Leginkább idős emberek akik az utolsó napjaikat a szülőföldjükön akarják tölteni... Néhány hely tiszta és lakható, te a régió infrastruktúrája összeomlott, és nincsenek állások, és semmi ami idevonzaná a fiatalokat. Ez a terület haldoklik.

A térkép alul azt a teljes területet mutatja, amelyet Csernobil, megmérgezett sugárzással.

két szárnya van a Farkasok Földjének. Eddig a fotóriportjaim a "Szellemváros" és  a "Farkasok Földje" csak a déli szárnyat mutatta be amely Ukrajnában és Belorussziában található.

Az északi szárny Belorusziában található és Oroszországban. Hatalmas és nyomasztó. Talán egyszer arról a vidékről is beszámolok valamikor.


2007 Tavasza