Ez a városi őrök területe.

Első ránézésre, Szellemváros úgy néz ki mint minden más rendes város. Van taximegálló, élelmiszerbolt, valaki mosott ruhái kilógnak a nyitott ablakból. De amikor meglátok egy szlogent az egyik házon - "Lenin pártja vezet minket a kommunizmus győzelmére"...... akkor rájövök hogy az az ablak egészen 1986 Áprilisának tavaszi levegője óta nyitva áll.

Nagyon sok hely van ami már építészeti szempontból nem biztonságos, vagy elég nagy dózisú sugárzás gyűlt össze bennük. De vannak helyek ahová senki sem mer menni. Az egyik hely a Vörös fák erdeje, a másik pedig a Szellemvárosi temető. Azok akiknek a rokonaik ide lettek eltemetve, nem tudják látogatni a sírjaikat, mivel osa ástak el rendeteg radioaktív szemetet. Jelenleg az a föld egyik legmérgezőbb helye.

Bicikli bolt

Talán nem volt nehéz kitalálni hogy mely helyet akartam először meglátogatni.

Valamilyen kétkerekű bolt

Egyetlen Motorbicikli bolt sem élhetett túl egy ilyen katasztrófát.

Az a nagy matrica egy Chezet, 26 lóerős, 343cc, motort ábrázol. Az ára = 1050 rubel. Chezet! Ez volt a fiatalok végső álomgépe a Szovjet Unióban. Emlékszem hogy amikor kisiskolás lány voltam, az osztályból egy pár rossz fiú az ablakon kilógva bámulta a szemközti motorboltot......arról álmodozva hogy mit tudna csinálni egy 26 lóerős motorral, mivel a nagypapi ősrégi dinoszaurusza csak 15 lóerős volt, de hogy a POKOLBA tudnánk bármikor is venni egy olyat az életben????? az átlagfizetés olyan 180 rubel körül volt akkoriban.

Amikor a szirénák megszólaltak vasárnap reggel, pánik állt be mindenhol. Mivel a rendőrség minden tagja az evakuálással volt elfoglalva, a bankok és ékszerüzletek kiürültek hamar, De ez a bolt körülbelül egy órán belül ürült ki. A Rendőrség lőni kezdett a fosztogatókra, amikor radioaktív TV szettek kezdtek feltűnni néhány Kievi boltban Májustól.


Hotel

A Polissia Hotel.

Polissia a neve a területnek ahol a csernobili terület található.

Szellemváros legnagyobb hoteljának a recepciós asztalánál vagyunk, a "Hotel California" nevű szám sorai jutnak eszembe.

Ez egy szoba ahol a növényzet már átnőtt a padlón.

Ez a bankett terem. Esküvőkre, születésnapokra és irodai bulikra használták. Az egész Szellemvárosból csak itt látható a legnagyobb nyoma életnek.

Otthonok

Szellemvárosban biztonságos a levegőn lenni. az igazi veszélyek odabenn a házakban rejtőznek.

Besétálni Sugárzás mérő eszközök nélkül a házakba, olyan mint egyszerű hócipőben végigsétálni egy aknamezőn.

Minden ajtó nyitva van. Az ajtón keresztül egy gyenge visszhang gépében, egykori élet nyomai láthatóak.

Új kezdet.

A Gyerekeket el kellett szakítani a kedvenc játékaiktól. Az embereknek hátra kellett hagyniuk mindent, állatoktól kezdve a nagyszülők fotójáig mindent. Hihetetlen, az embereknek volt otthona, garázsuk, autójuk, volt pénzük, barátaik, rokonaik macskájuk és kutyájuk. Az embereknek volt életük. Mindenkinek saját. És órák leforgása alatt, az egész világuk darabokra hullott.

Néhány órás utazás után egy katonai teherautón, egy zuhanynak lettek kitéve, amely elmosta a sugárzást. Aztán beléptek egy új életbe, kisemmizve, otthon nélkül, barátok, kutyák, pénz hiányával, egy nagyon kétséges jövőbe tekintve előre.

Fotó az evakuációról. 1986, Tavasza.

Ezek a motorosok részei voltak az 1985-ös parádénak. Régi Szovjet motorral közlekedtek . Óh, sok dolog változott 1985 óta, többek között a technológia. Az én nagy Ninjám valószínűleg több lóerőt produkál mint az összes képen látható motor együtt.

A kedvenc szórakozásom az, hogy teljes erővel haladva az egyik kihalt városba, maximumra gyorsítok, utána erős fékezés közepette megállok... utána lekapcsolom a motort, és meghallgatom hogy a szellemek hogyan átkozzák el a négyhengeres motoromat.

A nyomaik még mindig itt vannak.

Mindez a sok lószar a Május 1. Munka ünnepének parádéjára volt itt.

"Szellemváros" videófilm

A Postahivatal a Munka ünnepére voltak feldíszítve.

Május elseje soha nem jött el erre a városra. Április 27. Az egész lakosság ki lett lakoltatva és az utcák azóta sem láttak parádét....és valószínűleg nem is fognak már soha.

Szellemkávézó "Pripyat"

Vissza USSR be.

Ilyen volt a város 1980-as évek elején.

És így néz ki most. A Park a leg Radioaktívabb része a városnak, mivel közvetlenül az erőmű előtt van. Azt beszélik hogy amikor a radioaktív felhő érkezett, az emberek a parkban pánik szerűen szaladgáltak és a gyerekeiket keresték...... Nem tudom hogy ez így volt e, De tudom hogy április 27-én, Az evakuálás napján, az átlagos sugárzási szint körülbelül 1 röntgen volt!

Szellemváros egy modern Pompeii városa. A Szovjet kor itt megmaradt - a sugárzásban, mind a mai napig.

Minden egyes lépés a dodgemek felé, 100 mikroröntgent ad a Geiger számlálóm mérési értékéhez.


Orosz nyelven az óriás kerék azt jelenti hogy Ördögszekér. Nos, igen eléggé hasonlít is rá szerintem, és találó.

A körhintán 103 mikroröntgen per óra olvasható le. Ez a hely szimbolizálja igazán hogy mi is történt itt valójában.

Ez a legmagasabb épület a városban. A katasztrófa napján, sok ember összegyűlt a tetején hogy megcsodálja a szép izzó felhőt az Atomerőmű felett.

Felmegyünk.

Felmegyünk ennek az épületnek a tetejére.

A liftaknák örökre nyitva állnak.

Valaki nem vette át a leveleit. Néhány papír, és az Áprilisi száma a "Hal és Vadász" magazinnak. Lehet hogy nem is voltak a városban. Akárhogy is, sosem tértek vissza ide.

Meghatódom ennél a falnál. Az van kiírva: Vovik+Tanya=love. Csoda ha túlélték mindezt. És ha igen akkor vajon hol lehetnek most. Talán megnézik ezt a weboldalt és együtt emlékeznek a boldogabb napokra.

Ez az ember sosem kapta meg az újságait. A hírek hirtelen jelentőségüket vesztették. A Naptár szerint, Április 26. speciális nap volt számára. Azokból a dolgokból ítélve amiket az ajtónál hagyott, az illető szerettt horgászni. A Vasárnapok pirossal voltak írva ezen a naptáron, de mára már elhalványodtak.

Talán elment horgászni és sosem jött már haza. Kíváncsi vagyok hogyan érezhetett. Ez olyan mint amikor az életedet kettévágják. Az egyik becsúszott az ágyad alá, fotók az első szerelmedről a zongorán hagyva...a másik te vagy önmagad, az emlékeid és a horgászbotod.

A tetőn.

"Aki a háztetőn van ne menjen le hogy kihozza a holmiját a házából, és aki a szántóföldön van ne térjen vissza a házába hogy felkapja felső ruháját. Jaj, a várandós és a szoptatós asszonyoknak azokban a napokban!"

(Máté 24:17-19)

Arra gondolok hogy ez az e a tető amiről Máté írhatott.. Innen, a fényes felhő a reaktor fölött, biztosan megragadó látvány lehetett.

Egy üres város legfelső pontján állva a tetőn, teljesen olyan érzése támad az embernek, hogy egyedül van a világban - csakúgy mint maga a város.

Néhányan úgy hívják ezt a helyet, hogy ahol az idő megállt. Talán azért lehet mindez mert itt az órák nem időt mérnek - hanem sugárzási szintet.

Nincs telefonvonal. a Mobiltelefonok sem működnek errefelé.

A baleset másnapján, erről a helyről kiválóan rá lehetett látni a berobbant tárolón keletkezett lyukra. Sok kíváncsi ember jött ide hogy megnézze, de akik ezt tették szépen megfürödtek a halálos röntgensugár dózisban,a mi a közvetlenül a megcsodálandó lyukon keresztül áramlott, amiért idejöttek, hogy megnézzék.

Enyi maradt az "Azure" uszodából.

Beethoven Holdfény Szonettje törötten hever egy csatornában.

Óvoda.

Fotók a városi óvodáról, nem kellenek a hozzáfűzéseim, magukért beszélnek és úgy mondják el a Szellemvárosi történetet, ahogy szavakkal nem lehet. Több száz kis gázmaszk, és egy tanári napló. amiben azt írja utolsó bejegyzésként hogy sétálni mennek Szombaton. Mindez vissza lett mondva előre nem látható sugárfertőzöttség elkerülése érdekében

"Szellemváros" videofilm

Prométheusz tüze.

Ez az emlékmű a város közepén volt található, de átvitték az erőműhöz a baleset után. Prométheuszt ábrázolja ahogy ellopja a tüzet az istenektől és az emberiségnek adja...

2003 December.

Folytatás

Vissza