Szellemváros- Bemutatkozás

A nevem Elena. Én működtetem ezt a weboldalt és nem adok el semmit. Amim van, az a motorkerékpárom és az az abszolút szabadság amit rajta ülve érzek, mikor a kíváncsiságomtól és a sebesség démonától vezéreltetve különböző helyekre utazom. Az oldalt a szerző tartja karban, de alkalmanként előfordulhat- amikor nagy az internet forgalom-, hogy nem elérhető .


Elana Picture


A motorozás

Egész életemben motoroztam és az eltelt évek alatt számos különböző motorom volt már. A tökéletes motor utáni kutatásomat akkor fejeztem be, mikor rátaláltam a nagy Ninja-ra. Ez egy 147 lóerős, komoly hangú gép, mely oly gyors mint a puskagolyó és mellesleg hosszabb utakon is kényelmes.

Sokat utazom. Egyik kedvenc célállomásom Kijevtől északra található, ez az úgynevezett Csernobil "halál zóna", mely 130 km-re fekszik az otthonomtól. Hogy miért szeretem? Mert az üres utakon a hosszú motoros túrák nagyon élvezetesek.

Az összes ember elhagyta azt a területet, és a természet virágzik. Csodálatos erdők és tavak találhatók arra.

Azokon a helyeken, ahol nem járnak kamionok vagy katonai járművek, az utak ugyanolyan állapotban vannak, mint 20 évvel ezelőtt. Talán csak egy-két fűszál vagy kidőlt fa az, ami változott rajtuk/ mentük. Az idő nem teszi tönkre az utakat, így talán még az is előfordulhat, hogy majd valamikor újra megnyitják ezeket a normális közlekedés számára... pár évszázad múlva.


Ghost Town Map


Röntgen

Utazásunk megkezdése előtt egy kicsit ismerkedjünk meg a sugárzás fogalmával. Valójában nagyon egyszerű dolog. A készülék, amit használunk a sugárzási szint méréséhez egy Geiger számláló. Ha Kijevben kapcsolod be, 12-16 mikroröntgen/óra-t mutat. Egy átlagos orosz vagy amerikai városban 10-12 mikroröntgen/óra-t mutatna. Sok európai város központjában az érték 20 mikroröntgen/óra.

1, 000 mikroröntgen = 1 milliröntgen

1,000 milliröntgen= 1 röntgen

Tehát 1 röntgen egy átlagos városban mérhető sugárzás 100,000 -szerese. Egy 500 Röntgen-es dózis 5 órán belül halált okoz. Érdekes módon ugyanez a dózis két és félszer ennyi idő múlva végez egy csirkével és több, mint százszor öt órának kell eltelnie ahhoz, hogy egy csótányt pusztítson el.

Ilyen sugárzási szint most már nincs Csernobilben. A robbanás utáni első napokban a reaktor környékén néhol 3,000-30,0000 röntgen/óra értéket mértek. A reaktortűz megfékezésére kivezényelt tűzoltók a helyszínen megégtek a gammasugárzás következtében. A reaktor megmaradt részét egy hatalmas acél és beton szarkofággal vették körül és földdel fedték be , tehát most relatíve biztonságosan lehet odautazni, de nem érdemes letérni a kijelölt útról..

A fenti térképen minden, a "halott zónán" belüli utazásunk fel van tüntetve. A sugárzás- melyet az aszfalt sem volt képes visszatartani- beszivárgott a talajba és most már az almákban és a gombában is felfedezhető.

Soha nem volt problémám a az ellenőrző pontokon található emberekkel. Ha sugárzást észlelnek a járműveden, vegyi mosás alá vonják azt.

1986 Április 25. péntek este, a Chernobyl-4 reaktor személyzete, előkészítettek egy tesztet másnapra. A teszt célja az volt hogy lássák, hogy egy esetleges áramkimaradás esetén a turbinák meddig képesek még tovább forogni és áramot termelni. Ez egy elég veszélyes teszt volt, de már sikeresen végrehajtották ez előtt is. Az előkészület részeként, kiiktattak néhány kritikus irányítórendszert - beleértve az automatikus reaktor leállító mechanizmust is.

Nem sokkal ez után Április 26.án hajnali 1:00 órakor, a hűtővíz folyama elállt, és az energia elkezdett növekedni.

Hajnali 1:23 kor, az operátor átállította a reaktort alacsony energia módba és az előző hibákból adódó dominó hatás egy erős energialöketet, egy hatalmas nagy gázrobbanást okozott,amely leszakította apró darabokra az 1000 tonnás sapkáját a nukleáris tárolónak.

Néhány a 211 szabályzó rúdból leolvadt és a második robbanás, ami még mindig vita tárgya a szakértőknek, szétrepítette a darabkákat a lángoló reaktormag üzemanyagot, amelyet szétvitt a szél -  begyújtva néhány tonnát az elnyelő grafittömbökből.

Ha egy szer a grafit lángra kap, majdnem lehetetlen eloltani. 9 napba telt, és 5000 tonna homok, boron, dolomit, agyag és ólmot dobtak rá hogy elaludjon. A sugárzás olyan intenzív volt hogy rengeteg bátor pilóta meg is halt eközben.

A grafit tüze volt a legtöbb ami szétterjesztette a sugárzást, és az atmoszférában nehéz gátat vetni a terjedésének, így több ezer mérföldre elvitte a sugárzást.

Ezek megbocsáthatatlan tervezési hibák eredménye volt.

A Baleset okai egyszerűen leírhatóak az emberi hanyagság, és a tökéletlen technológia képében. Andrei Sakharov azt mondta, hogy a Csernobili incidens jól mutatja hogy a rendszerünkbe nem illik bele a modern technika.

A Szovjet igazság szolgáltatás hű maradt a nevéhez, bebörtönöztek jónéhány embert abból a műszakból akik aznap este szolgáltak  - függetlenül a bűnösségétől. 25 en a dolgozók közül meghaltak.

A Csernobili sugárzás meg fog maradni több tízezer évig, de az emberek talán újra benépesíthetik 600 év múlva - plusz mínusz három évszázad. Mindez a tudósok véleménye, de addig, a legveszélyesebb elemeknek el kell tűnniük - vagy legalább eléggé beleolvadni a földbe, növényekbe és a természetbe. Ha a kormányunk valahogy összeszedné a pénzt, és a politikai akaraterőt, hogy finanszírozza a szükséges tudományos kutatásokat, talán volna rá mód hogy semlegesítsük és feltakarítsuk hamarabb a sugárzásveszélyt. Máskülönben a leszármazottainknak meg kell várniuk míg a sugárzási szint lecsökken semleges szintre. Még ha a legalacsonyabb tudományos számításokat is vesszük figyelembe, 300 évbe fog telni mindez mostantól számítva......de néhány tudós inkább azt állítja, hogy 900 év kell majd.

Szerintem 300 év kell majd, de egyes emberek gyakran megvádolnak azzal hogy túlzottan optimista vagyok.

Elana Picture

Emlékszem..

Ukrán nyelven ( nem szeretjük úgy ejteni hogy "Ukránul") Csernobil egy fűnek a neve, üröm (hasonló). Ez a szó errefelé halálra rémíti az embereket. Talán ez azért van, mert néhány vallásos ember tudatában van azzal amit a Biblia említi az Ürömöt a Jelenések könyvében  - ahol a világvégéről beszél....

JEL 8:10 És megfújta trombitáját a harmadik angyal. És egy lámpa módjára égő nagy csillag hullott le az égből, és a folyók harmadrészére, és a vizek forrásaira hullott;

JEL 8:11 A csillag neve pedig Üröm: és ürömmé változott a vizek harmadrésze; és sokan meghaltak az emberek közül a vizektől, mert keserűvé lettek azok.

Ugyanakkor a nyelvünkön, ha kettéosztod a nevet(chornobyl = Csernobil Ukrán nyelven), a "chorno" azt jelenti "fekete" és a "byl" azt jelenti "fájdalom." Ha megmondom valakinek hogy Csernobilbe megyek... a legjobb esetben is a válasz ez; "El ment az eszed?"

Édesapám azt mondja hogy azért van mindez, mert olyan dologtól félnek ami láthatatlan, nem tapintható és nincs szaga. Talán ezért van hogy maga a táj neve olyan jó leírása a halálnak.

Apu nukleáris fizikus, és nagyon sok dologra megtanított engem. Jóval inkább amiatt aggódik hogy milyen gyorsan megyek a motorommal, nem pedig amiatt hogy hova megyek vele.

Az utazásaim Csernobilben nem olyanok mint egy könnyed séta a parkban, de a kockázat elviselhető. Néha csak egymagam megyek, valamikor viszek magammal utast a pótülésen, de sosem egy másik jármű kíséretében, mert nem szeretném hogy akárki is felkavarja előttem a port, és engem érjen a sugárzás.

1986 kisiskolás lány voltam még, és azonnal ahogy a sugárzási szint megnőtt Kievben, apu felrakott egy vonatra ami a nagyihoz vitt minket. A Nagyi 800 km-re ér innen és apu még így sem volt biztos benne hogy elég távol vagyunk a nagy gonosz "nukleáris farkastól".

A Kommunista kormány volt akkoriba hatalmon és igyekezett mindent elhallgatni a balesettel kapcsolatban. Kievben, kötelezték az embereket. hogy vegyenek részt a hülye féltett labor napi parádéjukon, és ekkor történt meg hogy egy tiltott rádiócsatornán keresztül hallott a nép először a balesetről, és a rokonaikról akik meghaltak. Az igazi pánik 7-10 nappal kezdődött a baleset után. Azok akik kivoltak téve az extrémül magas sugárzási szintnek az első 10 napban, mikor az még állami titok volt csak, beleértve a gyanútlanul odalátogatókat a területen, vagy meghaltak vagy komoly egészségügyi problémájuk van a mai napig.

Heading North Picture

Észak felé tartok.

Itt az idő egy kis utazásra. Ez a mi utunk. Nem sok kocsival fogunk találkozni az úton. Elég rosszhírű ez a környék, így nem szeretnek ide telepedni az emberek. Minél meszebb megyünk, annál elhagyottabb a táj, kevesebb ember és több a gyönyörű természetből.. mindennek a fordítottja ez a hely a földön - és előjele annak ami előttünk áll még.

Giant Egg Picture

Ahogy elhagyjuk a 86ik kilométert, egy óriási tojásra bukkanunk - ami azt a pontot jelöli, ahol a civilizáció ahogy számunkra ismert véget ér - és a Csernobili utazás megkezdődik.

A Tojást Németországból hozta valaki. Az ÉLETET jelképezi és azt hogy áttörsz a biztonságot nyújtó héjon az ismeretlenbe. Nem tudom hogy ez a szimbólum bátorító e vagy sem. Akárhogy is, az embereket elgondolkodtatja, és számunkra ez az utolsó hely ahol élelmet, iható vizet, nem fertőzött üzemanyagot vegyünk. Az utazásunk innentől kezdve egy fokozatosan sötétülő képe az elhagyott városoknak, üres falvaknak és halott farmoknak..

Fairy Land Picture

A Sugárzás eloszlása egyenetlen, olyan mint egy sakktábla, egy két helyet tisztán hagyva, egyes helyeket pedig sötéten. Nehéz megmondani hogy hol kezdődik "csodaország".

Számomra e mögött a híd mögött kezdődik. Ez a kihalt falu 60 km-re nyugatra van a reaktortól.

Körutazás

Azok az utak amelyek lakatlanok, le vannak zárva.

Az utak le vannak zárva az autók számára, de nem a motorok számára. A Jó lányok a mennybe mennek. A Rossz lányok a pokolba. És azok a lányok akik motorbiciklivel rendelkeznek, bárhova ahova csak akarnak.

Ennyi maradt egy termékeny faluból, amelynek 4.500 lakosa volt. 50 km-en terül el, Délre a Zéró ponttól - a reaktortól

Ez az idős férfi itt lakik a környéken. Ő egyike annak a 3.500 embernek, akik 1986 ben a reaktor olvadás miatt el kellett volna hagynia az otthonát, de megtagadták ezt. Felnézek ezekre az emberekre, mivel mindegyikük egy filozófus a maga módján. Amikor azt kérded hogy nem félnek e, azt mondják hogy inkább halnak meg otthon a sugárzástól, mint egy ismeretlen helyen a honvágytól. Gyümölcsön és saját terményeiken élnek amiket a kertjükben termesztenek, és a saját teheneik tejét isszák, és azt állítják semmi bajuk.....de ez az öregember egyike ennek a 400 embernek aki eddig túlélte. Valószínűleg ő is csatlakozik lassan ahhoz a 3,100 szomszédjához, akik már örök nyugalomban pihennek az ő szeretett otthonuk földjében. Úgy tűnik hogy az emberek akkor a legbátrabbak ha legnagyobb nyugalommal ki tudják jelenteni hogy hol akarnak meghalni. Talán ez mindenhol igaz.

Ellenőrzőpont.

Innentől, belépünk a Csernobili területre. Leellenőrzöm a benzintankot, és a kerék javító szettet. Nem akarok a Nukleáris sivatag közepén elvágva lenni minden civilizációtól.

A Tanknak tel kell lennie, mert minden benzinkút és töltőállomás így néz ki a környéken.

Ez az egyike az igazoltató pontoknak, amelyek a halott zónába visznek. Különleges engedély kell hogy beléphessünk a Kirekesztési Zónába.

Itt adnak kémiai mosást a gondatlan vagy szerencsétlen látogatóknak.

Minden alkalommal ahogy belépek a zónába, Úgy érzem mintha egy irreális,nem valós világba lépnék. A holtzónában, a faluk csendje, utak, és a fák mind úgy érzem mondani akarnak nekem valamit....valamit amit nehezen hallok meg....valamit ami egyszerre nyűgöz le és taszít vissza. Megoszlottan hátborzongató - mintha belépnék Salvador Dali festményébe a szétfolyó órákba.

Felemésztett Föld

A hátrahagyott Radioaktív hulladékok a civilizációnk maradványai. Néhány ezer van ezekből, és ezek okozzák az atomszennyezés sújtotta pusztát.

Ameddig a szem ellát csak radioaktív technikát látunk. Vannak katonai csapatszállítók is. A Legtöbbjük ezeknek tele volt emberekkel azokon a napokon.

Hány ember halt meg a sugárzástól? Senki sem tudja - még megközelítőleg sem. A hivatalos források 30 embert vállalnak fel, amíg a nem hivatalos források körülbelül 300,000 vagy néha több mint 400,000 áldozatról számolnak be.

A végső és hivatalos érték a mi életünkben nem derül már ki, még a gyerekeinkében sem.

Így hát könnyebb az anyagi veszteséget kiszámolni. A baleset bénító gazdasági katasztrófa volt a környezet számára - amelyből talán sosem fog helyreállni már.

Kattints ide hogy megtekinthesd a radioaktív hulladékokról szóló videót.

Kattints ide a "Felemésztett Föld" videó megtekintéséhez

A TISZTOGATÓK

A Csernobili baleset emlékműve. A Halottaknak és azoknak akik meg sem születtek e nap miatt....Mindez kőbe vésve nekünk, az élőknek.

Ezek a tűzoltóautók sosem tértek vissza ár a garázsba, a tűzoltók akiket pedig szállítottak, már sosem tértek haza. Ők voltak akik elsőnek értek a helyszínre és azt hitték hogy ez is csak szokványos tűz. Valójában fogalmuk sem volt hogy mivel van dolguk.

A "Tisztogatók" arra lettek toborozva, vagy kényszerítve, hogy segítsenek az belesetnél, vagy hogy a baleset nyomán megmaradt következményeket segítsenek enyhíteni.

Mint totalitárius kormány, a Szovjet Unió rendelkezésre bocsátott rengeteg fiatal katonát, hogy segítsen a takarításnál és a Csernobili reaktornál, de nem látták el őket eléggé védőruhákkal és védelmi eszközökkel - vagy bármilyen nemű magyarázattal hogy milyen veszély vár rájuk.

Több mint 650,000 tisztogató segített a Csernobili katasztrófánál az első évben. Ezekbe beleértendőek azok is akik segítettek a sugárzás elnyomó építmény megépítésénél a  4- es reaktornál, amit úgy hívnak hogy a Beton SZARKOFÁG.

Kép: Tisztogatók Úton Csernobil felé.

Katonák a # 3 Egységből a tetőn dolgoznak Összeszedik a halálos összetört grafit darabokat és a robbanás által létrejött lyukba dobálták vissza a reaktormagba.

Először robotokat próbáltak használni, de a sugárzás miatt a technika csődöt mondott, vagy a törmelékek miatt elakadtak a gépek, így aztán több ezer katonát küldtek oda- biorobotokat.

A Tető munkálatok voltak a legrövidebbek, csak két percig tartott. Sok katonának felajánlották hogy ha ezt a munkát elvégzi, visszavonulhat a katonaságból, és eltörlik a többi időt amit még le kéne tölteniük. Az választás az volt, hogy vagy két évet tölt pokoli golyózáporban, rakéták és bombák közt Afganisztánban, vagy két percet a # 3. Egységgel a tetőn, láthatatlan Gammasugár esőben.

A # 4 reaktor romjai

Ez a pokoli baleset egyfajta paradicsomot jelentett az ott lakó állatoknak - legalábbis látszólag. Nem kell attól félniük hogy az ember vadászik majd rájuk, de senki sem fogja megtudni, hogy a nukleáris mérgek pontosan hogy változtatták meg a genetikai összetételüket, a vándorlásuk egészen a "biztonságos" területekig terjedt. Elég sok groteszk mutációt jelentettek az állatokról, de a hivatalos tudományos álláspont tagadja mindezt.

A vaddisznó és farkas populáció gyorsan nő. Benépesítik az elhagyott pajtákat és házakat. Gyanúsan békések, túl gyanúsan is. Talán van valami az ételükben amit esznek ami jót tesz nekik, csak az emberre nézve halálos, és sugárfertőzött. Errefelé nem szokatlan a farkas, róka, vagy vaddisznó jelenléte, ahogy átvágnak az utakon.

Ezek Prejevalsky lovak. Valaki pár éve hozott pár darabot belőlük Ázsiából, jól érzik itt magukat és mostanra 3 csorda szaladgál itt a Csernobili területen. Szívós állatfajta és mindig mozgásban vannak. Ennek a fajtának történelem előtti jelentőségük is van. Amikor teljes erőből elvágtatnak előtted, úgy érzed mintha egy ősi Eohippus is ott lenne a közelben. A Zoológusok hoztak két Amerikai Bivalyt is a környékre, de az elszaporítások sikertelen volt. A Hím bivaly elszaladt. Nem tudom hogy a Sugárzástól vagy a jövendőbeliétől ijedt e meg, de legutoljára Belorussziánál látták, nyugat felé tartani. Talán úgy döntött hogy visszamegy Amerikába.

Ez itt Csernobil városa.

A Geiger számláló itt 20-80 mikroröntgent mutat, attól függően hogy hol állsz. Azt a helyet én zombi városnak hívom, mert innen kilakoltattak mindenkit 1986 Májusában. Azóta elég sokat tisztították a várost, és később ez a hely vált az atomerőmű dolgozóinak új bázisává.

A nukleáris sugárzás terjedésében a, a szél játssza a legnagyobb szerepet. Halálra ítél egyes helyeket, véletlen szerűen másokat pedig megkímél. Csernobil városa csak 12 kmre délre található a reaktortól légvonalban. Az első napokban a sugárzás errefelé nem volt magas. Figyelemre méltó, mivel ha figyelembe vesszük hogy a sugárzás ami Csernobilből jött, már elérte egész Észak Európát. És mivel ez mind titok volt, a Svédek elkezdtek lyukat keresni a saját reaktorukon, mert azt hitték azzal van baj. A szél irányt váltott Május elsején és reggelre itt már 24 miliröntgent mértek óránként. A radioaktív felhők átvonultak itt, mindent elpusztítva áthaladva a városon, és tovább haladtak mentek Kievbe hogy részt vegyenek a mi híres Labor Napi miliröntgen Parádénkon.

Itt átvágunk.

Ez a falu tanácsháza.

Nagyon unalmasak voltak a választások, mivel csak egy párt volt és csak arra lehetett szavazni, így nem is mentek el sokan. Így a helyi sztervek kitalálták hogy minden egyesz szavazathoz italt adnak. Ezzel ösztönözve a választókat, hogy érdekeltséget mutassanak fel a politika iránt.

A Jobbra lévő ajtó az ingyen ital szoba, a balra lévő a szavazó szoba. Nem tudom hogy hogy gondolták az államfők hogy egy hétvégi választás után hogyan fognak a dolgozók kijózanodni és visszatérni a munkába. Az az idős férfi aki mindezt mesélte már nem emlékezett hogy hogy sikerült mindez.

Atomerőmű.

Általában az utazás ezen részén a Geiger számláló sípolása mindig arra ösztönöz hogy gázt adjak. Ennek az Erdőrésznek a fáit vörös - vagy "varázs" erdőnek hívják. 1986 ban, ezek a fák izzottak vörösen a sugárzástól. Utána kivágták őket és 1 méter mélyre temették el ide őket.

A mérés az aszfalt kövén 500 -3000 mikroröntgent mutat, attól függően hogy hova állsz pontosan. Ez 50 től 300 szoros a sugárzás mint a normál környezeté. ha még teszek 10 métert előre, a Geiger számláló kiakad. Ha teszek néhány száz métert előre, a sugárzás ott már 3 röntgen óránként - ami 300,000 szerese a normálnak. Ha tovább sétálnék a reaktorhoz, éjszaka nem kéne világítás mert én izzanék a sötétben. Talán éppen ezért hívják varázserdőnek ezt a helyet. Ez olyan varázslat féle ha valaki motoros bőrdzsekiben besétál, és már egy fényes lovagi páncélszerűségben sétál ki.

Ez az atomerőmű előtti terület. A Geiger számláló 500-3000 mikroröntgent óránként.

Az erőművet okkal zárták le 2000 ben. Hamarosan új szarkofágot kell építeniük, mivel a mostani csak sebtében lett megépítve és elkezdett szétesni.

A sugárzásnak csak nagyon kis része került ki eddig az erőműből. A legtöbb tudós úgy gondolja hogy a 90% a sugárzásból még mindig a szarkofág alatt van. Az "Elefánt Láb" Radioaktív üzemagyag maradványaiban, amelyet találóan neveztek el az alakja miatt. Körülbelül 190 tonna uránium és 1 tonna igazán veszélyes Plutónium még mindig megtalálható odabenn, szóval ha a nagy nukleáris elefánt valaha is kiteszi onnan a lábát, irgalmatlanul nagy veszélyben leszünk...

Ez az utolsó ellenőrzőpont. Sugárzásvédő ruhák, és speciális engedély szükségez ezen a ponton túl......Azért annyira nem vagyok kíváncsi hogy ezeket be is szerezzem.

Ez a mi Piramisunk

A Szarkofág még legalább 100.000 évig radioaktív lesz. Az egyiptomi piramisok kora 5,000 től 6,000 évig terjed. Minden kultúra hagy itt valamit az emberiségnek, valami halhatatlant, mint a Júdaizmus kora ránk hagyta a Bibliát, Görög Kultúra - filozófia, Rómaiak törvényeket, és mi itt hagyjuk a Szarkofágot, Egy építmény amely túl fog élni minden korszakot, sőt valószínűleg még a piramisokat is.

Egy 4 kilométeres kerülővel, a szellemváros kapuinál vagyunk. A Várost 1970 ben alapították és 4 km-re északra van a reaktortól. 48,000 ember élt itt, és szerette a várost.1986 ban, ez egy modern, zöld és barátságos hely volt.

Szellemváros - Pripyat

Csend

Ez a hely talán lenyűgöző hely lenne a turistáknak. Néhány turista társaság megpróbált túrákat szervezni ebbe a városba, de a turisták első csoportja nagyon nyugtalanítónak és egyenesen KÍSÉRTETIESNEK tartotta. És az is. 1200 hryvnát fizettek egy 2 órás kirándulásért de 15 perc után, ki akartak szaladni a világból. A csend itt fültépő.

következő oldal