Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

WELKOM!

HIER IS ONZE HAMSTER SITE

HAMSTERS ALLGEMEEN

De meeste mensen weten van hamsters te vertellen dat het kleine knaagdieren zijn. Veel verder gaat de kennis van dit, voor de meeste hamsterbezitters geliefd diertje, meestal niet. Zo weten velen niet dat hamsters naar grootte worden gerangschikt (grote hamster, middelgrote hamster en dwerghamster). Als huisdier komen van alle hamstersoorten in principe slechts vier daarvan in aanmerking, namelijk de goudhamster, de Chinese dwerghamster, de Russische dwerghamster en de Roborowski dwerghamster. Wij zullen ons voornamelijk beperken tot de 'goudhamster'. Maar eerst iets in het kort over de grote hamster. De enige grote hamstersoort is de de veldhamster of korenwolf zoals ie ok wel wordt genoemd. Eens kwam deze hamster in grote delen van Europa en Azië voor. Tegenwoordig is hij in veel gebieden, waaronder Nederland (er komen er nog een paar in Zuid-Limburg voor) , zeldzaam. Een lot dat ie met vele andere in het wild levende dieren deelt.
Tot de middelgrote hamsters behoren de Roemeense goudhamster (of zwartborst-hamster). De zoölogen hebben nog niet vastgesteld of deze hamster een aparte soort is of slechts een vertegenwoordiger van de veel bekendere Syrische goudhamster. De Syrische Goudhamster wordt ca. 15 cm lang en is wel de bekendste hamster die als huisdier gehouden wordt. Doordat ze in de loop der jaren zijn gefokt, wijken ze tegenwoordig voor een deel duidelijk af van de goudbruine, kortharige wilde soort. Zo zijn er geheel witte, beigekleurige, zwarte en langharige (Angora-)hamsters en Teddyhamsters met een plucheachtige vacht.
Dan zijn er nog de dwerghamsters die niet langer dan 7 tot 11 centimeter worden. Tot deze behoren de Chinese Dwerghamster en de kleinste hamstersoort de Roborowski-dwerghamster.

GESCHIEDENIS VAN DE HAMSTER
In 1839 ontdekte de Britse zoöloog George Waterhouse vlakbij de Syrische stad Aleppo een diertje met een goudkleurige vacht dat op een muis leek. Hij noemde het 'circetus auratus' of goudhamster. Het duurde lang, namelijk pas weer in 1930, voordat men weer iets vernam van de goudhamster. Toen groef namelijk ene Aharoni, zoöloog en professor aan de universiteit van Jerusalem, een hamsterwijfje met twaalf jongen uit hun onderaardse woonverblijf. Nakomelingen van deze dieren gingen naar Engeland en Amerika en van daar (na 1945) naar Duitsland. Er is nooit meer een wilde goudhamster gevangen, zodat men kan aannemen dat alle Europese en Amerikaanse goudhamsters van de zojuist genoemde vrouwtjeshamster afstammen. Over het leven van de schuwe in het wild levende hamster is tot op heden bijna niets bekend.

VOORDAT MEN EEN HAMSTER AANSCHAFT...
Je moet je er van bewust zijn dat , zoals ieder huisdier, je er niet alleen veel plezier van kan hebben, maar dat je er ook goed voor moet zorgen. Eigenlijk zou dat vanzelfsprekend moeten zijn, maar nog steeds belanden veel dieren in het dierenasiel. Dat kunnen we onze hamster die met zijn 2 tot 3 jaar sowieso een kort leven heeft, beter besparen. Nodig is in ieder geval dat de woonkooi regelmatig wordt schoongemaakt, dat de hamster gevarieerde voeding krijgt en dat hij steeds vers water heeft. Overdag moet je een rustig plekje voor de hamster reserveren waar hij ongestoord kan slapen. 's Nachts is het niet aan te bevelen hem in je slaapkamer neer te zetten, het diertje is dan namelijk actief en kan dan behoorlijk wat lawaai maken! Je moet minstens een uur per dag met de hamster bezig zijn en indien mogelijk hem ergens buiten de kooi los laten lopen. Echter liever niet in een kamer met een kostbaar vloerkleed! Het is namelijk altijd mogelijk dat hij een stuk van de vloerbekleding voor zichzelf denkt te kunnen gebruiken ....
Ook moet je er voor oppassen dat niet andere dieren in het huis rondlopen. Wie kan namelijk van zichzelf beweren dat hij nog nooit vergeten heeft een deur dicht te doen of dat hij altijd slimmer is als zijn kat? Niet in de minste plaats kan de hamster ziek worden. Ben jij bereid de vaak niet goedkope rekening van de dierenarts te betalen?

WAAR KOOP JE EEN HAMSTER?
Je kunt hem bij een fokker kopen, maar de meeste mensen zullen waarschijnlijk naar een dierenwinkel gaan. Het beste kan je er laat in de middag of 's avonds een kijkje nemen omdat hamsters dan actief zijn en je daarom het beste hun temperament kan beoordelen. Kleine hamsters mogen niet jonger zijn als drie weken (tenminste als je een vrouwtje koopt) maar niet ouder als drie maanden. In het laatste geval bestaat namelijk de waarschijnlijkheid dat, als het een vrouwtjeshamster is, deze zwanger is. Je moet trouwens (met uitzondering van dwerghamsters) niet twee dieren in een kooi houden. Hamsters zijn solitaire diertjes en vroeg of laat zullen ze met elkaar gaan vechten. Het is aan te raden het dier voor dat je het koopt goed te bekijken. Zijn z'n ogen helder, is zijn vacht glad en zien ook de andere hamsters in de kooi in de winkel er niet ziek uit? Hebben de dieren genoeg plaats, een slaaphuisje en speelgoed? Staan ze niet in de etalage?

WAAR WOONT DE HAMSTER?
Zoals zojuist gezegd heeft de hamster een 'woning' nodig: een kooi waarin hij zich veilig voelt en in rust kan slapen en spelen. Eveneens heeft hij een slaaphuisje nodig en een rad waarin hij 's nachts kan lopen om zijn enorme bewegingsdrang te bevredigen. In de handel zijn verschillende kooien verkrijgbaar (met tralies,van plastiek, van glas) die allemaal voor- en nadelen hebben. Een paar richtlijnen waarbij je bij de aanschaf op moet letten zijn:
de hamsterkooi moet hoekig zijn en tenminste 50 x 35 cm groot;
spijlen van tralies moeten bij goudhamsters maximaal 1 cm, bij dwerghamsters maximaal 0,5 cm van elkaar zijn verwijderd;
verplicht zijn een slaaphuisje, een rad en een waterfles;
bij kooien met meer verdiepingen moet je erop letten dat de deze met elkaar zijn verbonden door een looppad of iets dergelijks.
Je moet een kooi met een goede luchtcirculatie kiezen. Een hamster heeft namelijk veel zuurstof nodig.
De kooi moet gemakkelijk schoon te maken zijn; kooien met hoeken waar je moeilijk bij komt zijn af te raden;
Om op te liggen en om zich lekker 'in te graven' is zaagsel het meest geschikt. Natuurlijk moet je de kooi schoonhouden, de hoeken die de hamster als toilet uitzoekt goed schoonmaken en regelmatig controleren of van zijn gehamsterde eten niets bedorven is.

WAT EET DE HAMSTER?
Hamsters zijn alleseters; dat wil zeggen dat ze zowel van plantaardig eten als van vlees houden. Hun natuurlijke voeding bestaat vooral uit graan, groente en insekten. De menukaart voor de hamster moet er gevarieerd uit zien: verschillende soorten graan en andere in de dierenwinkel te verkrijgen voedsel, fruit en groente , droog hondenvoer en kleine porties van wat wij op onze bord krijgen. In het algemeen weten hamsters instinktief wat goed voor ze is en waarvan zij hoeveel kunnen eten. Met het aanbieden van sommige levensmiddelen (bijvoorbeeld chocolade) moet je desondanks terughoudend zijn.
Het is aan te bevelen de hamster eenmaal per dag te voeren. Daar hij eten, die hij niet gelijk opeet, bewaart en ergens op een plek opslaat, moet je regelmatig deze 'opslagkamer' op bedorven voedsel nakijken!
Krijgt de hamster geen fruit en groente, dan zal hij waarschijnlijk dorst krijgen. Daarom moet hij altijd vers water in zijn nabijheid hebben (het liefst in een drinkfles).

HOE WORDT DE HAMSTER TAM?
Niet zelden is de hamster al aan het contact met mensen gewend en is het daarom niet moeilijk hem aan ons te doen wennen. Toch is een verhuizing ook voor een hamster een stressvolle aangelegenheid. Wanneer hij na de koop en het transport eindelijk in zijn nieuwe kooi zit (het beste is dat hij zijn kooi zelf vanuit de doos of ander transportmiddel betreed), moeten je hem wat rust gunnen. Hij heeft tijd nodig om zijn nieuwe omgeving te verkennen en er zich aan te wennen. In de eerste dagen moet je daarom in de kooi niets veranderen.
Is de hamster erg schuw, dan moet je de eerste dagen alleen maar voedsel in zijn woning leggen zonder dat je hem oppakt. Is hij eenmaal gewend, dan kan je hem zo uit de hand eten aanbieden. Onder bepaalde omstandigheden kan dat wat langer duren, maar hoe dan ook, nieuwsgierig als hij is zal hij op een gegeven moment op onderzoek gaan, zich laten aanraken en het eten van je hand pakken. Je moet daarbij bedenken dat de reuk van de hamster van beslissende betekenis is. Het is dus beter niet met fris ingecrèmde handen in de kooi te gaan. Bovendien mag je een hamster nooit met een snelle beweging en van bovenaf grijpen omdat hij daardoor zal schrikken.

WETENSWAARDIGHEDEN OVER DE HAMSTER
Wat is zo bijzonder aan een hamster?
Allereerst vallen de wangzakken op. Een hamster kan ze vanaf de mond tot aan zijn achterpoten laten uitdijen. Een soort spijsvertering vind binnenin niet plaats. Van binnen zijn de zakken van een droge, met borstels aangebracht huid, voorzien. Wil de hamster ze leegmaken, dan drukt hij met zijn voorpoten de inhoud van de wangzak in de richting van de mondopening.
Een hamster heeft 16 tanden, waarvan vier knaagtanden die open wortelkanaal hebben en daarom groeien. Om deze tanden kort te houden heeft de hamster steeds materiaal nodig om aan te knagen!. Worden ze onverhoopt toch te lang, dan moet je een dierenarts raadplegen.
De darmflora van de hamster is zeer gevoelig voor antibiotica. Geef ze daarom nooit medicijnen voordat je een dierenarts consulteert.
Het gezichtsvermogen van een hamster is niet goed ontwikkelt. Zijn ogen zijn aan nachtelijke activiteiten aangepast, bij licht kan hij ze niet kleiner maken. Wel heeft de hamster door zijn zijwaarts aangebrachte ogen, een breed gezichtsveld. (ca. 110 graden).
Het reukorgaan van de hamster is daarentegen zeer goed ontwikkeld. In zijn omgeving orienteert hij zich uitsluitend via zijn reukorgaan. Zijn territorium markeert hij met behulp van geurklieren. Ook het gehoor van de hamster is goed ontwikkelt. Hij kan zelfs ultrasonore tonen horen. Een hamster zal dan ook mensen aan de stem herkennen.
De tastzin van de hamster is uitstekend. Met zijn snorharen herkent hij hindernissen en kan hij bijvoorbeeld inschatten of hij door een opening kan.

WAT HEEFT DAT TE BETEKENEN?
Aan de mimiek van de hamster zal je waarschijnlijk weinig kunnen aflezen, maar aan de lichaamstaal en de geluiden die hij maakt kan je meer te weten komen bijvoorbeeld:
de hamster loopt voorzichtig, met de buik tegen de bodem: hij is onzeker, waarschijnlijk bevindt hij zich in een vreemde omgeving.
De hamster blaast zijn wangzakken op: hij dreigt
De hamster staat op zijn achterpoten met licht naar voren gebogen bovenlichaam en rechtopstaande oren: hij is nieuwsgierig
De oren van de hamster staan naar achteren gericht: hij is moe, angstig of humeurig
De hamster wast zich voortdurend: hij is verlegen of onzeker/schrikachtig
De hamster heft zijn voorpoten: hij neemt een afwerende houding aan
De hamster ligt roerloos op zijn rug met naar boven toe gestrekte poten en opgeblazen wangzakken: hij is angstig of klaar voor de strijd
De hamster loopt hoog op zijn pootjes met opgericht staartje: hij toont zijn onderdanigheid (bijvoorbeeld ten opzichte van een sterkere hamster)
Hamsters zullen maar zelden geluiden laten horen.
Wanneer de hamster knort, is hij aggresief of humeurig
Blaast hij, dan is dat in de regel een afweergeluid bij een aanval.
Schreeuwt de hamster, dan is dat een teken van angst of pijn.

DE HAMSTER IS WEG!
Wat moet je doen als een hamster is verdwenen? Hier onder een paar tips: Ten eerste: loop voorzichtig!
Wanneer je zeker weet in welke kamer de hamster zich bevindt moet je de deur sluiten evenals alle laden en kasten.
Vind je hem niet, dan kan je 's avonds de kooi open met vers voedsel in de kamer zetten. Vaak komt de hamster uit zichzelf terug.
Is het niet duidelijk waar in het huis de hamster is, dan kan je het beste wat noten of zonnebloemenpitten in iedere kamer neerleggen en alle kamers afsluiten. Waar je de volgende ochtend ziet dat er iets is weggenomen, kan je aannemen dat in die kamer de hamster moet zijn. Nu kan je opnieuw die maatregelen nemen die eerder zijn genoemd.
Is de hamster er in geslaagd uit de woning te ontsnappen, dan is de kans klein dat je de hamster terugvind. Hij is waarschijnlijk al ver weg en bovendien is de kans dat ie het overleeft heeft klein; hij heeft namelijk veel vijanden. Desondanks kan je natuurlijk proberen hem met eten in de open kooi te lokken.
Is de hamster terug, dan moet je hem in ieder geval niet straffen. Hij zal het niet begrijpen.

TOP

Index

Reacties? Stuur een emailtje:

E-mail

English  Index Home  TOP  Deutsch 

Wie is geinteresseerd in Mallorca? Hier is onze URL:
Mallorca

jpc - CDs, Videos & Bücher
Mehr als 556.000 CDs, Videos und Bücher zum Aussuchen und Bestellen. Jeden Monat über 2.500 Neuheiten. ook in het Nederlands