Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

anecdotes en direkt klikbare links genealogielinks

(LEUKE)ANECDOTES EN INFO:

* Martinus Scheijen was de enige militair van de familie 'Tak'Geleen (zie foto) Hij hoorde bij de mobilisatie, opgeroepen om tegen de toenmalige "vijand" te vechten, medio 1940 !

* Agnes Scheijen (Neske zoals ze werd genoemd) was een bekend bidster voor mensen die pijn hadden. Ze werd hier in verre omstreken in geroemd en dat leidde tot n overvolle kerk bij haar overlijden op 20 November 1992 in Geulle, vele mensen maakte haar begrafenismis zelfs buiten de kerk gewoon mee !!

* Johannes Antonius (Sjeng) Scheijen

opa Scheijen

vermeld in 'Tak'Geleen, werd geboren op 7 mei 1914 , maar vierde zijn verjaardag tot zijn dood altijd met vrienden en familie (mijn Opa dus ?!) op 8 mei. Hij was zijn hele 'werkleven' mijnwerker en toen n van zijn eerste koempels hem per vergissing feliciteerde op 8 mei, heeft hij dit, "door fiere trots" en niet toegeven, dus tot zijn dood volgehouden. Dus ook voor zijn eigen kinderen !!

fiere trots en opa Scheijen

* Joannes Gertrudis (Jan) Scheijen, vermeld in 'Tak'Geleen,is geboren op 27-09-1944 in de 'steenberg' in Lindenheuvel Geleen. Zijn ouders (mijn opa en oma) waren gedurende deze periode gestationeerd in de schuilkelder in de steenberg, vanwege een drie wekend durende aanval van de Duitsers toen hij zich "aanmelde". Er werd in overleg met de toenmalige bazen en bewakers een kamer van n van hun omgebouwd tot kraamkamer, om de bevalling goed te laten verlopen, waarna zij de resterende tijd hier met het gehele gezin mochten verblijven.

* Foto van Leonie Scheijen-Ubachs met haar jongste kleinzoon Dylan-John Scheijen.

Dylan-John in de armen van zijn trotse oma !!

*Mijn familie is/was goed vertegenwoordigd in de plaatselijke drumband van St.Jozef Berg a/d Maas, getuige deze foto:

vlnr. vader Wil, ikzelf, mijn broer John en mijn zus Marisa.

*Zelf ooit het mooie gevoel gehad om met mijn vishobby clubkampioen te zijn in 1985 bij de VK Nozems:

met de vangst van een karper van 9,6 kg getuige de foto.

*Natuurlijk ook als een goed "Limburger" betaamt, moet men minstens ook n keer de Kennedymars gelopen hebben/ of in ieder geval geprobeert hebben:

hier met mijn toenmalige beste vriend Jos Driessen en kaartvrienden Ruud Coumans, ikzelf en Roger Wilting uitrustend voor 'pauzecafe' in Montfort op 40 km. (helaas is het in deze editie voor mij bij 64 km gestrand door vastzittende knie)

nog te plaatsen, tekst op grafsteen zegt genoeg !!

INFO:

Meest voorkomende beroepen in alle 'Takken'

Landbouwer

(Huis)Slager

Touwdraaier

Werkman / Werkvrouw

Mijnwerker

Naaister

(Hoef)Smid

bokkerijder ??

Namen eindigend op -en of -s zijn vaak verbogen naamsvormen. Bijvoorbeeld Jacobs, een patroniem dat ontstaan is uit 'Jacobs sone' of 'Jacobsz.' (een dochter van Jacob kreeg het patroniem Jacobsdr. = Jacobsdochter). Andere voorbeelden: Jagers, zoon of dochter van de jager; Franken < Frankenzn., zoon van Frank; Schouten, nakomeling van de schout.

ij-y:

In de Nederlandse Familienamen Databank is uit practisch oogpunt geen onderscheid gemaakt tussen naamvormen met ij en y. De namen Scheijen en Scheyen zijn in n lemma ondergebracht. In taalkundig opzicht is dit overigens niet onterecht: de y in Scheyen is immers geen i-grec, maar een ij zonder puntjes die in feite hetzelfde letterteken is als de ij met puntjes. In de meeste Nederlandse namen met een y betreft het deze puntloze ij, een relict dat in ons alfabet weliswaar de vorm van de Griekse y heeft aangenomen, maar zondermeer met de ij gelijkgesteld kan worden. In moderne spelling zouden beide grafemen in combinatie met een andere klinker inmiddels door een enkele i zijn vervangen: Scheijen > Scheien.

De naam Scheijen betekent letterlijk: weggaan en komt in vele oudere liedjes vaak terug als dit "werkwoord"

In wezen bestaat het typisch Nederlandse letterteken uit twee letters. Het is ontstaan uit ii = een lange i, die later ter verduidelijking als ij werd geschreven en nog later als tweeklank ij (ei) werd uitgesproken. Van de 16de tot de 18de eeuw, toen het schrift nog geenszins genormaliseerd was, werd de ij vaak zonder punten geschreven. Hetzelfde letterteken werd gebruikt als variant van de i (yemant, cleyn). In lopend schrift ging daardoor het onderscheid tussen i, ij met en y zonder punten verloren. De verwarring is nog vergroot omdat in het alfabet aan de ij, die strikt genomen als i + j behoort te worden behandeld, de plaats vr de z werd toegewezen, terwijl in andere talen daar de y (i-grec) is geplaatst. Deze Griekse y (upsilon) is in feite een andere letter die het Nederlands in leenwoorden tot zich heeft gekregen.

====================================================

Hieronder kunt u zoeken in NedGen, de genealogische zoekmachine - Zet dit formulier gratis op uw site
Zoek naar familienaam:
Selecteer een land:

Teken ons Gastboek !!


View My Guestbook
Sign My Guestbook


get this gear!

Terug naar startpagina

Genealogielinks:

Geneanet, maak Uw eigen stamboom online
NedGen, voor vele zoekmachine
Familienaam in Nederland
Tim van Luttikhuizen
Heemkundevereniging Schin op Geul
Afstammelingen van Bokkerijders

Diverse info/hobbylinks:

De Eendracht Elsloo