Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

İş hayatı acımasızdır. Sürekli kendine geliştirmen gereken ve yılmadan sorunlara göğüs germen gereken bir ortamdır.   

Üniversite eğitiminden sonra iş hayatına ilk atılırken bir boşluğun içine düşebilir (eğer doktorluk veya avukatlık gibi özel bir dalın eğitimini almadıysan) ve acaba ben ne iş yapacağım diye düşünebilirsin. Merak etme bu derde neredeyse üniversite mezunu bir ton genç insanda düşer. 


İş hayati ile ilgili bilmen gereken en önemli şey: Hem rahat ve iyi kazandıran bir iş yok. Üzgünüm. Ne kadar ekmek o kadar köfte. Para kazanmak istiyorsan çok çalışmak ve kafanı kullanmak zorundasın. İşte bu aşamada sana belki biraz yardımcı olabilecek bir iki ip ucu verebilirim.


İş Görüşmesi:

  • Asla rakamı ilk söyleyen olma. İşe alınma kararı genellikle 2 veya 3 görüşmeden sonra olur ve aranan özelliklere sahipsen işe kabul edilmeden önce sana en kritik soruyu sorarlar: Maaş beklentiniz nedir? Sana tavsiyem rakam vermemen. Bu soruya "Eminim sizin bu pozisyon için firmanızın belirlemiş olduğu bir rakam vardır" diyerek önce onlardan bilgi alman her zaman daha faydalı olacaktır. Bir çok firma rakam almak için seni zorlayacaktır keza ticari anlaşmalarda rakam ilk söyleyen kaybedendir.
  • Maaşın ile ilgili mümkünse NET rakam üzerinden pazarlık ve anlaşma yap. BRÜT demek devletin vergi kalemleri düşülmeden önceki hali. Sen iş hayatına başladığın zaman vergi mevzuatı ne olur bilemem ama devletin almaktan asla vazgeçmeyeceği tek şey vergidir. Bu sebeple maaşından her daim vergi kesilecek. NET rakamda anlaşırsan her ay sonunda ne alacağını bilirsin. Konu ile ilgili hesap yapmanda sana yardımcı olabilecek bir web sayfası.

Çalışma Hayatı:

  • Çalıştığın iş yerinde anlaştığın, anlaşamadığın, sevdiğin veya sevmediğin bir çok kişi olacak. Kendini ne kadar sevdirir veya saygı duydurursan işlerin o kadar kolay olur. İş hayatının başlarında iş veren değil, iş yapan olacağın için iş yaparken bir çok farklı kişinin yardımına ihtiyaç duyacaksın. Yardım alacağın kişilerin senin ile araları ne kadar iyi olursa işlerinde o kadar kolay çözülür.
  • İş hayatın elektronik mail kullanmayı alışkanlık edin. E-maillerini ne kadar düzenli saklar ve organize edersen ileri doğabilecek sıkıntılara karşı o kadar hazırlıklı olursun. 
  • Her toplantıdan sonra mutlaka toplantı tutanağı yaz. İş arkadaşlarından bir şey istiyorsan yazılı yap. Bol not al. 
  • SÖZ UÇAR, YAZI KALIR.
  • Dinlemeyi öğren. Erken ve düşünmeden aldığın her kararın sonucu sana çok daha pahalıya mal olabilir.
  • Yönetici pozisyonuna geldiğin zaman sakın fevri davranışlarda bulunma. Durumları her zaman farklı açılardan değerlendirmeyi kendine felsefe edin. Bazen çok net gözüken bir durum, farklı bir açıdan bakıldığında hiçte göründüğü gibi olmadığı ortaya çıkabilir. 
  • Muhasebe departmanı ile aranı her zaman iyi tut. Paranın kontrolü sana geçinceye kadar parayı kontrol eden senin işlerini yönetendir.
  • Aynı iş yerinden çalıştığın ve çalışmaya devam edeceğin bayanlar ile sakın yakın ilişkiye girme. O işi bırakacak veya onlar işten ayrılacak ise olabilir ancak böyle bir durum yok ise ilişkini mümkün mertebede arkadaşlık düzeyinde tut. Unutma ilişki güzel başladığı gibi kötü de bitebilir. Kötü biten bir ilişkinin ardından ilişkiyi bitirdiğin kişiyi ertesi gün aynı ofiste görmek hiçte hoş olmaz. Hatta bir de bu kişi ile ortak işler yaptığını ve ondan yardım istemek zorunda olduğunu bir düşün. İlişki bittiği için senden hoşlanmayan bir kişi sana ne kadar yardımcı olur, bir düşün. 
  • Kendi işini kurma konusunda her zaman çok iyi düşün. 

Para:

  • Hepimiz tek bir amaç için çalışıyoruz: PARA
  • Sakın paranın kölesi olma. Parayı bir amaç değil araç olarak kullanmayı öğren.
  • Hayatındaki değerlerin sırası sakın unutma. Eğer aile, dost, arkadaş, mutluluk, huzur gibi temel konuların önüne parayı koyarsan doğruyu anladığın zaman banka bir çok paran ama onu beraber harcayabileceğin hiç bir sevenin olmadığını fark edersin.
  • Cimri olma, tutumlu ol. Hesabını bil.
  • Arkadaşlarına ve sevdiklerine bir şey almak için para harcamaktan korkma. Verdikçe daha çok geldiğini göreceksin ancak paranı da saçma sapan harcama. Örneğin bir gün hiç ortada bir şey yokken yakın bir arkadaşın ile beraber yediğiniz bir yemek sonunda hesap gelince "hadi bu benden" de. Arkadaşların arasında bu sana olan saygılarını arttırır. Ama bu gereksiz çok yaparsan da "salak" yerine konulursun, dengeyi bilmen gerekiyor.


Faydalı Internet Sayfaları: