Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Ungern

 Karta
 Info Budapest Sun
Népszabadzág

Ungern, sammanfattningar av artiklar om Ungern, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

96-35 s 10-11
"Ungrarna är pessimistiska"
För 1100 år sedan fick ungrarna sina finsk-ugriska rötter.
1994 då fd kommunisterna tog över makten har en stämning av vresighet och pessimism inträtt.

96-39 s 12-13
"Ungern och Rumänien visar vägen mot ett fredligare Europa"
Många fredsavtal har slutits under de senaste åren. Mellan Slovakien och Ungern, mellan Makedonien och Grekland och senast mellan Ungern och Rumänien. Skälet är ofta att lättare bli integrerade med väst (EU).

96-41 s 11
"Ungern 1956 förebådade kommunismens fall"
Nu har man börjat gräva efter sanningen kring det ungerska upproret mot sovjetstyret.

97-30 s 5
"Nu går vi med i västklubben"
Intervju med Ungerns utrikesminister.
Bara Ungern, Polen och Tjeckien får bli Natomedlemmar för närvarande. Det vill säga 1999.
Varför? Jo, för att länderna är stabila och inte kommer att orsaka Nato något problem.

97-40 s 4-6
"Grannsämjan vid Donau är inte den bästa"
Den internationella domstolen har fällt utslag i en gammal tvist mellan Ungern och Slovakien. Domstolen säger att båda parter har fel, men Ungern mest fel.
Problemet går tillbaka på ett beslut på dem kommunistiska tiden att bygga gemensamma dammar och kraftverk.

98-22 s 5
"Makt och generationsväxling i Ungern"
Ungerska medborgarpartiet, konservativt oppositionsparti, vann allmänna valens andra omgång.
De fick 148 av parlamentets 386 platser.

98-24 s 7-8
"Pendeln svänger åt höger"
Efter fyra år med en vänsterregering får Ungern en ny högerregering. Högersvängen anas på andra håll i Centraleuropa, men allt är inte så enkelt som det ser ut.
I Öst-Europa anses Balkan vara "en region för sig" där gamla nationalister fortfarande sitter vid makten.

98-42 5
"Intervju med Ungerns premiärminister!
Viktor Orban, 35, står för en ny ungdomlig stil i landets politik. Han leder det center-högerinriktade ungerska medborgarparti som vann valet i maj.

99-28 s 6
"Dyrt att bli EU-medlem"
Det kommer att kosta Ungern 28 miljarder kronor att tillmötesgå kraven på medlemskap i Europeiska Unionen.

99-35 s 5
"Ungrarna i Vojvodina vill ha autonomi"
Den ungerska minoriteten i den nordserbiska provinsen Vojvodina har tillsatt ett provisoriskt magyariskt nationalråd. Det finns 300 000 ungrare inom Serbien. De vill inte ändra gränsen bara ändra gränsens beskaffenhet.

2000-4 s 7-8
"Slovakien och Ungern bygger bro till framtiden"
Länge har antipatin varit stor mellan Ungern och Slovakien. En gränsbro över Donau som nazisterna sprängde 1944 ska nu återuppbyggas. Det är närheten till EU som ligger bakom.

2000-41 s 4-5
"Farväl till gulaschkommunismen"
Många ungrare är djupt besvikna på landets högerregering, som kritiseras för "stalinistiskt" uppträdande och navelskåderi.
Ungern är Östeuropas mest dynamiska ekonomi med hög tillväxt varje år. Unga demokraters federation, Fidesz, bildar regering och leds av Europas yngste regeringschef, Viktor Orban. Oppositionen anser att partiet inte tål kritik. Då stämplas man som fiende. Flera anser också att det var fel att Orban tydligt kritiserade EUs sanktioner mot Österrike och tog ställning för Österrikes nya regering.

2000-46 9
"Ungerns romer möter djupa fördomar"
Romerna är de första som sägs upp vid arbetsbrist och sedan vräks de då de inte kan betala hyran. Premiärministern säger att romerna måste studera mera och arbeta hårdare. Romerna själva är inte överens. En gren kritiserar romernas asociala livsstil.

2002-07 s 12
"Det hettar till i den ungerska valkampanjen"
Ungerns socialister har vind i ryggen trots mystiska missöden. Den 7 april är det val. Idag leds regeringen av en mitten-högerallians under Orban Fidesz. Efter att under lång tid ha halkat efter i opinionsmätningarna har det stora oppositionspartiet socialisterna plötsligt majoritet med 2 %-enheter. Trots att partiet drabbats av många mystiska missöden.

2002-17 s 13
"Oppositionen vann i Ungern"
Ungerns näste president är socialisten Peter Medgyessy. Premiärminister Viktor Orbans parti Fidesz, är fortfarande det största enskilda partiet och har tillsammans med Demokratiskt Forum 188 av parlamentets 386 platser. Socialisterna fick 179 och kan emellertid bilda regering tillsammans med det liberala partiet fridemokraterna som fick 19 mandat.

2002-39 s 6
"Grus i maskineriet inför Ungerns EU-inträde"
Uttalanden från Ungerns förre premiärminister och nuvarande oppositionsledare, Viktor Orban, om att EUs krav på författningsändringar bara kan godtas på vissa speciella inrikespolitiska villkor, har satt fart på en häftig debatt. Enligt regeringspartierna äventyrar Orbans sitt lands framtid.

2003-16 s 5
"Ungern röstade ja till EU"
Lågt valdeltagande, 45,6 %, men av dess röstade 84 % för medlemskap. Medlemskapet träder i kraft den 1 maj 2004.

2003-34 s 4-5
"Ungerns bekymmer skakar resten av regionen"
Polen, Ungern och Tjeckien står inför en smärtsam förening av långsammare ekonomisk tillväxt, svällande budgetunderskott och minskade utländska investeringar. Man har förvärrat sina bekymmer genom att höja lönenivåerna och investera stora summor i motorvägar, broar och andra offentliga projekt. De höjda lönerna gör att investeringarna i stället går till andra länder som Rumänien, Bulgarien men även till Kina och Indien. I Ungern är budgetunderskottet 9 % av BNP vilket är tre gånger större än vad medlemskap i EMU kräver. I Ungern tvingades riksbanken genomföra en devalvering.

2004-36 s 6
"Socialisterna valde Gyurcsany till ny premiärminister"
Den ungerska koalitionsregeringen fortsätter med en ny ledare i spetsen. Ungerns styrande socialistparti valde i förra veckan den karismatiske miljonären Ferenc Gyurcsany till landets nye premiärminister. Han efterträder Peter Medgyessy som avgick formellt i onsdags i förra veckan sedan det mindre partiet i hans vänster-mitten-koalition inte stödde honom längre. Utnämningen av Gyurcsany markerar en markant brytning med det förflutna i ett politiskt parti som stegvis har omvandlats från kommunisttidens socialistiska arbetarparti.

2004-50 s 10
"Ungrarna vill inte ha fler landsmän"
Ungerns folkomröstning i söndags om medborgarskap till etniska ungrare i utlandet blev en seger för regeringen, vars chef Ferenc Gyurcsany uppmanade sina landsmän att rösta nej av ekonomiska skäl, eftersom valdeltagandet var så lågt att folkomröstningen blev ogiltig. 51,5 % av dem som röstade godkände förslaget men bara 37,4 % deltog i valet.

2006-15 s 11
"Ungerns regering är nära seger"
Ungerns styrande regeringskoalition som består av socialister och liberaler, behåller troligen regeringsmakten tack vare en knapp ledning efter parlamentsvalets första omgång i söndags. Ungerns 10 miljoner väljare stod inför valet mellan den unge socialistiske premiärministern Ferenc Gyurcsany vars förebild är Tony Blair och Viktor Orban som var premiärminister 1998-2002 och som förordar skattesänkningar, generösa statliga bidrag och protektionistisk ekonomipolitik.

2006-17 s 6-7
"Den ungerska regeringen behåller makten"
Ferenc Gyurcsany är den förste ungerske premiärminister som blir omvald sedan kommunismens fall. Hans socialist-liberala koalition fick en övertygande majoritet i valets andra omgång under veckoslutet. Koalitionen erövrade 209 mandat av totalt 386 i parlamentet mot de konservativa Fideszpartiets 165 platser. Ungerns politiska höger står nu inför en period av självrannsakan efter att ha förlorat två allmänna val i rad.

2006-29 s 8-9
"Ett steg framåt, två steg bakåt"
Efter flera år med politisk stabilitet och god ekonomisk tillväxt står länderna i Centraleuropa inför den hittills tuffaste utmaningen sedan de gick med i EU 2004. Från Polen till Slovakien har allmänna val följts av tilltrasslad politik, vilket väcker tvivel på regionens förmåga att genomföra nödvändiga förändringar för utbytet av de nationella valutorna mot euron, som är den viktigaste symbolen för europeisk integration.
Polen genomförde i förra veckan ännu en ommöblering i regeringen. Tyskland och Ryssland är skeptiska till den konservativa regeringen i Warszawa. Dilemmat är att kontrollera budgetunderskottet som var 6,1 & 2005, långt mer än de 3 % som krävs för att få vara med i euro-zonen. Ännu värre är problemet för Ungern vars underskott i år kommer att stiga till 11 % om ingen radikal åtgärd vidtas. I Slovakien verkar utsikterna att övergå till euron ha försämrats dramatiskt i och med valet av en regering som leds av socialisten Robert Fico och som stöds av nationalistiska och populistiska grupperingar. I Tjeckien ledde valet nyligen till att höger- respektive vänsterblocket fick lika många mandat vilket inte bäddar för några radikala reformer.

2006-38 s 12
"Regimfientliga demonstrationer urartade"
Demonstranter rök natten till tisdagen ihop med den ungerska polisen och stormade den statliga televisionens huvudkontor. Orsaken till bråket var en läckt inspelning från maj månad i vilken man hör den ungerske premiärministern erkänna att regeringen "ljög morgon, middag och kväll" om det ekonomiska läget i landet för att vinna valet i april. Premiärminister Ferenc Gyurcsany har meddelat att han inte tänker avgå.

2006-39 s 7
"Politik och moral i Ungern"
Det politiska klimatet i Ungern karaktäriseras av bitterhet, cynism och oförsonlighet. Premiärminister Gyucsany har erkänt att hans socialistiska parti avsiktligt och målmedvetet förde väljarna bakom ljuset för att vinna parlamentsvalet. Ungerns president Solyom talar om en "moralisk kris". Premiärministerns uttalande medverkar till att undergräva folkets förtroende för demokratin. Demonstrationerna mot Gyucsany och protesterna mot regeringens lögner dess smärtsamma skatte- och prishöjningar är de allvarligaste oroligheterna sedan omvälvningen 1989.

2007-12 s 13-14
"Ungern väljer Gazprom före EU"
Säker tillgång till energi påverkar de flesta politiska beslut. Den socialistledda regeringen i Ungern sviker EU genom att slå sig samman med den ryska energijätten Gazprom i planerna på att bygga ut en pipeline från Turkiet till Ungern. Projektet kommer att konkurrera direkt med EUs planer på att bygga en egen oljeledning för att minska beroendet av rysk energi. Detta så kallade Nabuccoprojekt kommer att gynna EUs alla 27 medlemmar. Ungerns premiärminister Ferenc Gyurcsany som leder det före detta kommunistpartiet har nära band till president Vladimir Putin i Ryssland.

2007-24 s 7
"Ungern - en obehaglig sanning"
Ungern var mönsterelev bland de nya EU-länderna, nu förvandlat till klassens sorgebarn. Budgetunderskottet uppgår till 10 % och den ekonomiska dynamik som präglade 1990-talet är som bortblåst. Socialisten Gyurcsany lyckades bli omvald som premiärminister. Internt i partiet erkände han efter valet att han förtigit de dåliga statsfinanserna och ljugit för väljarna. Detta läckte ut till allmänheten vilket med rätta väckte en enorm indignation hos oppositionen. De oppositionella ungdemokraterna (Fidesz) och framför allt partiledaren Viktor Orban vill störta regeringen. Landet är politiskt mycket splittrat.

2007-48 s 11
"Otacksamhet är reformatorns roll"
I Ungern iscensätter fackförbunden protestdemonstrationer mot regeringens reformer. Landets socialistiske regeringschef, Ferenc Gyurcsany, är hårt pressad från alla håll och har snart inga allierade kvar inte ens i sitt eget parti. Många fackförbund demonstrerar sin stora motvilja mot regeringens politik genom att iscensätta strejker. Detta är särskilt belastande för Gyurcsany eftersom det var arbetarna, socialistpartiets traditionella stödtrupper som strejkade. De oppositionella ungdemokraterna, Fidesz, har gjort sig till språkrör för proteströrelsen som bland annat omfattar krav på ett antal folkomröstningar varav tre godkänts av valkommissionen. Fidesz, vars ledare är Viktor Orban, stöds av 44 % medan socialisterna bara får 21 %. Ferenc Gyurcsany fortsätter emellertid sin kurs mot nya reformer trots stark motvind eftersom han applåderas av EU.

2008-25 s 7-9
"Missnöjet gör uppror"  hela artikeln
Våldsbenägna högerextremister formerar sig till ett paramilitärt garde, Magyar Gárda, och hetsar mot judar och romer. De möter knappt något motstånd, både oppositionen och kyrkan tiger. Flaggorna de använder är så kallade Arpádfanor som Pilkorset, ett fascistiskt parti på sin tid använde. Gardet skapades av Gábor Vona, ordförande i det högerradikala Jobbik-partiet. I augusti 2007. Hittills består det av 1300 män och kvinnor. Målet är 4000. De har avlagt en ed att tjäna "hembygd, folk och fosterland". De hetsar mot romer och judar. Gardet sprider rädsla och skräck. Problemet med de hemlösa och de cirka 500 000 romerna kan lösas med tuberkulosbakterier säger en av gardisterna. So medlöperiets mästare träder Viktor Orbán fram ännu en gång. Han är ledare för Fidesz, Ungdemokratiska förbundet. Han försöker upprätthålla nära kontakter med den radikala högern vars fiende nummer ett är den socialistiska premiärministern Gyurcsany. Den kända straffrättsexperten Krisztina Morvai (artikel om Morvai) som nyligen blev medlem i EU-organet för kvinnans rättigheter, uppträder sida vid sida med den skicklige agitatorn Vona. Den vanliga medborgaren lever i ett ångestfyllt tillstånd vilket är regeringens och "de kriminella romernas fel", menar hon.
Originalartikel i Der Spiegel eller här, översatt i Tempus nr 25 2008 eller här.
En annan artikel "Rechtsextreme "Ungarische Garde" gegründet" . Tidigare artikel i der Spiegel "Rechtsradikale Gespenster der Vergangenheit".

2009-13 s 23
"Gyurcsany avgick"
Ungerns regeringschef Ferenc Gyurcsany avgick i lördags. Om knappt två veckor kommer hans regerande socialistparti att välja en efterträdare. Gyurcsany blev premiärminister 2004, och 2006 blev han omvald. Den senaste tiden har det förekommit omfattande protestdemonstrationer mot regeringens politik. Ungern har drabbats ovanligt hårt av den aktuella och finansiella krisen.

2009-14 s 10-11
"Nu stänger fabriken"
En jeansfabrik hjälpte kapitalismen att slå rot 1988. Med den kom en ny produktionsmentalitet och ett nytt arbetssätt som var främmande för det socialistiska systemet. Den förändrade oss alla.
Nu är den ännu ett offer för den ekonomiska krisen. I juni mister 500 personer i en liten stad i Ungern sina jobb. Nu stängs Levi-fabriken. Den globala finanskrisen slår hårt mot Ungerns ekonomi och väcker oror i hela Europa för att länderna i det forna Sovjetblocket kommer att förvandlas till tunga bördor för EU 20 år efter Berlinmurens fall. Regeringarna är oroliga för att deras grannar i väst överger solidariteten. Finanskrisen har lyft fram sprickorna i öststaten inte minst i Ungern. Det märkliga är att det inte märks någon krismedvetenhet i butiksgalleriorna eller på de flotta boulevarderna i Budapest.

2009-14 s 21
"Besk medicin stundar"
Gordon Bajnai, Ungerns ekonomiminister, som sannolikt utses till ny premiärminister nästa vecka, varslar om "smärtsam krishantering" när han tar över makten. Bajnai som är partipolitiskt oberoende och nära allierad med den avgående premiärministern Gyurcsany, var den femte kandidaten till posten. Alliansregeringen med socialisterna och deras allierade, Fridemokraterna, sitter kvar det är bara regeringschefen som byts ut.

2009-16 s 12
"Ny regering på plats"
Det ungerska parlamentet valde i tisdags Gordon Bajnai till ny premiärminister. Bajnai som är opolitisk före detta ekonomiminister, har mandat att föra en mycket stram ekonomisk politik. Han efterträder den impopuläre socialisten Ferenc Gyurcsany och leder en interimsregering fram till valen i höst.

2009-48 s 6-7
"Ungern helgarderar sig mot Ryssland"
Somliga i den före detta satellitstaten Ungern, som numera tillhör både Nato och EU, varnar för att Moskva försöker återta förlorat inflytande, medan andra betraktar Ryssland som en välkommen investerare och en lönsam marknad. 20 år efter Berlinmurens fall plågas den ungerska regeringen av Rysslands olja och naturgas. Ryssland finns som en ängslan his de äldre och som en abstraktion hos de yngre. Och ganska många ser Ryssland som en möjlighet. Förhållandet till Ryssland är ambivalent. Affärer och politik skickar blandade signaler. Det ryska språket har blivit populärt igen och många ungdomar vill lära sig ryska för att kunna göra affärer med ryssarna.

2010-15 s 11
"Viktor Orban är tillbaka"
De ungerska väljarna sade tack och adjö till den socialistiska regeringen och röstade åter på Fideszpartiet som har varit i opposition i åtta år. Fidesz löften om att sätta punkt för den värsta recessionen på 18 år via skattesänkningar och nya jobb var det som lockade väljarna. Fidesz fick runt 53 % av rösterna, socialistpartiet knappt 20 % och det högerradikala Jobbik knappt 17 %. Det Gröna fick 7,4 %. Ungern var det första EU-landet som vände sig till Internationella valutafonden efter finanskrisen. De budgetvillkor som kopplades till IMFs lån på 27 miljarder dollar förvärrade landets recession och arbetslösheten steg till rekordhöjd. EU-kommission uppskattar den ungerska statsskulden till 80 % av årets BNP, det är en av de högsta i EU. Viktor Orban har sagt sig vilja halvera antalet kommunala administrationer och eliminera hälften av mandaten i parlamentet.

2010-17 s 6-7
"Tala om jordskred!"
Fidesz vann som väntat den sista valomgången i Ungern. Valresultatet är en triumf för Viktor Orban, partiets självklare ledare och före detta premiärminister 1998-2002. Partiet erövrade två tredjedels majoritet i parlamentet och satte punkt för åtta års socialistiskt styre. Fidesz fick 263 av totalt 386 platser. Socialisterna fick 59 platser och den radikalnationalistiska Jobbik 47 platser. Den grön-liberala gruppen 16 och en oberoende kandidat kom in. Nu återstår att se om den nya regeringen förmår omsätta ord och löften i handling. Bland annat väntas en kraftig nedbantning av Ungerns övertunga byråkrati.

2010-23 s 6-7
"Löst prat satte marknaderna i gungning"
Några oförsiktiga kommentarer från den ungerska regeringen orsakade oro på marknaderna och pressade ner euron. Ungern är ett av de länder i Östeuropa som drabbades värst av den internationella krisen. I slutat av 2008 tvingades Ungern låna 25 miljarder dollar av Internationella valutafonden och EU. I förra veckan orsakade Ungern stor nervositet på de globala marknaderna när en högt uppsatt regeringsrepresentant påstod att den förra regeringen hade manipulerat budgetsiffror och ljugit om ekonomins tillstånd. Bestämda förklaringar från eurozonens finansministrar lugnade emellertid marknaderna.

2010-32 s 5-6
"Viktor Orbán trotsar Internationella valutafonden"
Studentledaren Viktor Orbán eggade 1989 ungrarna till kamp för "politisk befrielse" från Sovjetunionen. Nu uppmanar premiärminister Viktor Orbán landet till strid för att återkräva sitt "ekonomiska självstyre" från Internationella valutafonden. 2008 blev Ungern det första EU-landet som bad Internationella valutafonden om ett räddningspaket. Orbán vill stärka Ungerns resning och ryggrad. Och inte minst sin egen makt. Ungern har relativt goda statsfinanser, landets budgetunderskott är det sjätte lägsta i hela EU. 4,1 procent av BNP i år, mot 9,3 procent för Grekland. Skuldsättningsgraden kommer att uppgå till 79 procent av BNP mot Greklands 125 procent!

2010-40 s 14
"Frätande slam har översvämmat flera orter i Ungern"
Ungerns regering utropade i början av veckan katastroftillstånd på flera platser sedan en reservoar på en aluminiumfabrik i Ajka brustit och släppt ut en flod av frätande slam. Slammet är mycket alkaliskt med ett PH-värde på upp emot 13, vilket gör det extremt frätande. Personer som kom i kontakt med substansen blev brända genom kläderna. Rött slam är en biprodukt när man raffinerar bauxit till aluminium.

2011-01 s 11-12
"Yttrandefriheten hotas i EUs ordförandeland"
Samtidigt som Ungern tar över som ordförandeland i EU visar premiärminister Viktor Orbán att han menar allvar genom att införa en ny medielag som begränsar journalister yttrandefrihet. Generation Facebook protesterar naturligtvis. Sedan 1 januari finns en ny lag som omfattar 175 sidor repressiva paragrafer. Lagen omfattar 228 paragrafer och reglerar Medieövervakningsrådets befogenheter. Ordföranden, Annamaria Szalai, som har nio års mandat kan utdöma tunga böter för "vinklad rapportering". Därtill kommer att Ungerns journalister måste uppge sina källor när "den nationella säkerheten" står på spel.
Annamaria Szalai var från början musiklärare i grundskolan och nu är hon inte anträffbar. Sedan i slutet av maj 2010 är det Viktor Orbán som styr landet. Av den liberale oppositionspolitikern har det blivit en förhärdad maktpolitiker med nationalistiska drag. Han driver på sin "konservativa revolution". Under ordförandeåret kommer han bland annat att arbeta för romernas integrering i samhället.

2011-02 s 8
"Viktor Orbán ger svar på tal"
På en presskonferens beskyllde premiärministern Frankrike och Tyskland för att ha förolämpat Ungern med sin kritik mot den nya medielagen. Orbán blev känd som en av arkitekterna bakom processen som störtade kommunismen i Ungern. Han har politisk karisma och i hans parti, Fidesz, är han nästan kultförklarad ledare. Han var ledare 1998-2002 och i höstas blev han åter premiärminister efter Fideszs jordskredsseger. "Han är en opportunistisk populist, som har fört in högerextrema åsikter i mittfåran".

2011-11 s 5
"Fortsatta protester mot medielagen"
I den ungerska huvudstaden demonstrerade häromdagen flera tusen människor mot landets omstridda medielag. Det är den största demonstrationen sedan demokratirörelsen början 1989. Regeringen ändrade nyligen den nya lagen efter kritik från EU men kritikerna befarar ännu att lagen om begränsad pressfrihet kan missbrukas.

2011-16 s 7-8
"Ungern antog ny kritiserad författning"
Den nya författningen ersätter Ungerns aktuella grundlag som skrevs 1989 och 1990 och som till stor del bygger på den förra kommunistiska författningen.
Enligt regeringen blir det med den nya författningen lättare att minska statsskulden och enklare att garantera allas mänskliga rättigheter.
Men samhällsorganisationer och oppositionspartier varnar för att den nya grundlagen speglar Fideszpartiets populistiska och nationalistiska drag och öppet kristna livsåskådning och därför kan medföra att framtida regeringar blir mindre stabila. Den nya författningen antogs med 262 röster mot fyra. Ungerns president väntas underteckna den nästa vecka, varefter den träder i kraft från nästa årsskifte.

2011-26 s 31
"Reagan står staty"
På hundraårsdagen av Ronald Reagans födelse hedras hans minne av staden Budapest med en staty på Frihetstorget, där bland annat den amerikanska ambassaden ligger. Bronsstatyn, som står på en fot av granit, avtäcktes i onsdags i en ceremoni vid vilken att antal dignitärer närvarade, bland annat Reagans före detta justitieminister, Edwin Meese III.

2012-1/2 s 6-7
"Den farliga tvåtredjedels majoriteten"
Den ungerska oppositionen beskyller regeringen för att undergräva demokratin.
Årets första dag infördes en ny författning, skriven och ratificerad av det dominerande partiet Fidesz. Allt detta har skett utan att oppositionen har kunnat göra någonting.
"De förbereder den ungerska republikens begravning," säger Timea Szabo. Oppositionella grupper, inklusive Szabos lilla gröna parti, "Politik kan vara annorlunda", som brukar betecknas med förkortningen LMP, utlyste en demonstration fredagen före jul i protest mot "demokratins demolering" under premiärminister Viktor Orban.
Demokratin i Ungern tynar bort sakta men säkert, enligt kritikerna, som beskriver de i och för sig lagliga turerna i parlamentet som en kupp i slow motion. Övergången till en allt mer auktoritär regim, som pågår medan folk i allmänhet är upptagna av ekonomiska bekymmer, gör Ungern till ett potentiellt oroväckande rättesnöre för andra östeuropeiska länder med bräckliga demokratiska traditioner.

2012-1/2 s 7
"Oppositionen enades i massprotest"
Medan det ungerska regeringspartiet firade framgångarna den nya författningen som kritiseras av både EU och USA, protesterade tiotusentals ungrare utanför mot det som regimkritiker tolkar som Viktor Orbans försök att undergräva demokratin och centralisera makten. Aktionen visade enighet mellan olika partier och medborgarorganisationen. Det högerextrema Jobbikpartiet deltog inte i protestaktionen.

2012-04 s 6-7
Populister och nationalister är på frammarsch i Östeuropa, där väljarna är besvikna över grusade drömmar om välstånd.
Ungern närmar sig ruinens brant samtidigt som det ohjälpligt dras åt höger. EU har inlett en process mot Budapest på grund av misstankar om att demokratin är på väg att urholkas. Men problemet är mycket större än så: även i övriga Östeuropa är populister och nationalister på stark frammarsch.
Viktor Orbán behövde bara ett och ett halvt år. På denna korta tid lyckades den ungerske regeringschefen vända ut och in på sitt land. Ungern är nu politiskt isolerat i unionen och står på randen till bankrutt. I senaste valen fick också det högerextrema partiet Jobbik nästan 17 % av rösterna. Nu är det Ungerns näst största parti.
Bryssel hotar att blockera ekonomiskt stöd till det hårt ansatta landet.
Det som sker i Ungern är anmärkningsvärt med tanke på att landet länge sågs som en förebild för andra länder i regionen. Idag anser två tredjedelar av befolkningen att judarna har för stort inflytande i landets ekonomi och att romerna är medfött kriminella.
Orbán och hans Ungern speglar tyvärr något som händer i stora delar av Central- och Sydosteuropa. Polen är dock ett lysande undantag.

2012-04 s 7
Victor Orbán och hans Ungern speglar tyvärr något som händer i stora delar av Central- och Sydosteuropa. Polen är dock ett lysande undantag.
I Tjeckien har president Vaclav Klaus alltid agerat emot EU och euron. I Estland växer missnöjet med kostnaden för EUs räddningsfond. I Slovakien föll en regering i oktober på grund av beslutet om deltagande i räddningsfonden. Det finns risk för att populisten Robert Fico tar över rodret igen. Han regerade också 2006-2010.
Rumäniens populistiske statschef, Traian Basescu, väljer alltid USAs sida framför EUs. Över två miljoner rumäner jobbar i något västeuropeiskt land, de flesta med okvalificerade jobb.
Det är bara Polen, Östeuropas största land som avviker från trenden. Sedan 2007 har nationalisterna i Kaczynskis parti, Lag och rättvisa, inte vunnit något val.

2012-11 s 12
"Orbán godkänner inte EUs politik"
Viktor Orbán kritiserar EUs krisbekämpning i hårda ordalag. Man kan inte lösa krisen genom att belöna de onda och straffa de goda! EU-kommissionen har anmält Ungern för brott mot EUs fördrag, bland annat därför att Ungern har begränsat rättsväsendets och centralbankens självständighet. Kommissionen har hotat med att frysa en del av tidigare beviljade stödlån.

2012-12 s 30
"Det duger inte"
En expertgrupp i Europarådet riktar massiv kritik mot Ungerns reformer på senare tid. "Reformerna sammantagna hotar det ungerska rättsväsendets oberoende". Europarådet består av 47 medlemsländer och expertgruppen av fem medlemmar som utgör rådets så kallade Venedig kommission.

2012-26 s 8
"Skakig ekonomi i Orbans Ungern"
Det regerande högerpartiet Fidesz börjar nu visa tecken på desperation. Viktor Orban har lovat att svepa bort alla korrupta nätverk från socialisttiden. Hatiska uttalanden och främlingshat är på frammarsch. Miklos Horthy, Ungerns ledare under andra världskriget och allierad med Hitler, hylla numera med statyer och omdöpta gatunamn. Efter åtta år av politiska tomgång och korruption har Fidesz fått ta över en riktig röra som har förvärrats ytterligare av eurokrisen. Ungern behöver cirka 100 miljarder kronor för att finansiera sina utlandsskulder.

Ryssland, Ungern, Azerbajdzjan, Armenien
2012-36 s 31
" Azerbajdzjan svek löfte till Ungern"
2006 dömdes azerbajdzjanen Ramil Safarov till livstids fängelse i Ungern för mordet på armeniern Gurgen Markarin. Mordet utfördes när de båda befann sig i Ungern på en NATO-kurs. Ungern har nu överlämnat Safarov till Azerbajdzjan där han skulle avtjäna sitt straff inte kunna benådas förrän efter 25 år. Men Azerbajdzjans president benådade den 35 årige Safarov så fort han kom hem till sitt land. Rysslands utrikesminister fördömer tilltaget och Armenien har brutit de diplomatiska förbindelserna med Ungern.

2012-49 s 8-9
"Fascismens fula ansikte i parlamentet"
Alla personer av judisk härkomst i Ungern är "säkerhetsrisker" och bör registreras. Med detta uttalande inför det ungerska parlamentet utlöste den högerextremistiske politikern Marton Gyöngyösi.
Men det värsta var kanske att den ungerska regeringen dröjde misstänkt länge med att ta avstånd från uttalandet.
Denne 35-årige ekonom och skatterådgivare är inte vilken galen högerextremist som helst utan ställföreträdande fraktionschef i Jobbikpartiet, som i valen 2010 fick hela 17 procent av rösterna. Gyöngyösis föräldrar arbetade på ungerska handelskammare i utlandet och han växte upp i Egypten, Afghanistan, Indien och Irak, vilket är anledningen till att Jobbik utnämnde honom till partiets utrikespolitiska talesman.
Det ungerska regeringspartiet, Fidesz, rör sig allt närmare den högerextrema flygeln i avsikt att fånga upp väljarna på högerkanten men också delvis av övertygelse.
I skolans nationella läroplan rekommendera flera verk av antisemitiska författare som lämplig litteratur för eleverna.

Rumänien, Ungern
2013-07 s 10-11
EU-länderna Ungern och Rumänien har trasslat in sig i en djup diplomatisk kris - båda sidor hotar med att utvisa respektive lands ambassadör. Det som utlöste det hela var en småaktig tvist om en historisk flagga. Den nationalistiska hysterin gynnar regeringarna i valkampen.
Det diplomatiska meningsutbytet är den svåraste konfikten mellan Rumänien och Ungern på mycket länge. Till exempel deltog Ungerska förbundet i Rumänien (RMDSZ) under sammanlagt 16 år i koalitionsregeringar i Bukarest. Men nu ser Orbán-regeringen i Ungern sig som en uttalad politisk företrädare för alla ungrare, även utanför landets gränser. Rumänien å sin sida är på väg att genomföra en territoriell reform som minskar den ungerska minoritetens inflytande.

EU, Ungern
2013-23 s 8-9
"EUs konservativa har ett ungerskt problem"
Ungerske premiärministern Viktor Orbáns hårdhänta politik i Budapest förpestar livet för EU:s konservativa grupp. EPP är den dominerande grupperingen i Europaparlamentet och den räknar Orbáns Fidesz som en lojal anhängare. Han är en av EPPs vice ordförande.
Europaparlamentets rapportör för medborgerliga rättigheter publicerade i maj en rapport som fastslår att de senaste ändringarna i den ungerska konstitutionen strider mot grundläggande värderingar inom EU. Som att landets författningsdomstol hindras från att stoppa lagar som genomförs med stöd från två tredjedelar av parlamentet. Angela Merkel uppmanar Viktor Orbán till "ett ansvarsfullt bruk av den två tredjedels majoritet som den ungerska regeringen har till sitt förfogande i parlamentet".

2013-31 s 8-9
"Ungersk tystnad om mord på romer"
För fem år sedan mördade högerterrorister sex romer i Ungern. Nu går rättegången mot förövarna mot sitt slut. Men den politiska eliten har inte uttryckt någon sympati för offren och en stor del av allmänheten är helt ointresserad av frågan. Den 29 februari 2009 satte högerextremister eld på Róbert Csorba's hus och sköt familjens medlemmar när de försökte lämna huset. Far och son dog. Modern och dottern överlevde, modern med smärre skador, dottern mer våra skador.
Varje dag tänker Csorba på hur hon fann sin son Róbert blödande i snön och hur senare hennes sonson Róbi bars in i hennes hus. Fyra och ett halvt-åringens livlösa kropp var späckad med hagel.
Den isolerade byn Tatárszentgyörgy ligger 55 kilometer söder om Budapest.
Sex månader senare, i augusti 2009, greps gärningsmännen. De var fyra fanatiska högerextremister från staden Debrecen. Sedan 2008 tros de ha mördat sex romer och allvarligt skadat 55 människor, nästan alla av dem romer.
Rättegången har hållits hemlig av nationella säkerhetsskäl. Det verkar som om den ungerska regeringen vill få ett slut på denna pinsamma historia.

2013-32 s 31
"Viktiga domslut i Turkiet och Ungern"
Det föll flera viktiga domar i veckan i Turkiet och Ungern. Domsluten i Ungern blev hårda och viktiga, då det visar att det ungerska rättsmaskineriet fungerar. Det har funnits en oro för att morden inte skulle behandlas på största allvar eftersom Ungern är ett av de länder där romerna är mest illa sedda och illa behandlade.

2014-44 s 17
"Ungern först ut med internetskatt"
Premiärminister Viktor Orbàns okonventionella förslag att införa en avgift (4,50 kr) för varje gigabyte får hård kritik. Den ska öka BNI med motsvarande 64 miljoner euro.
Ungern ligger redan långt efter andra EU-länder när det gäller införandet av ny teknik. Viktor Orbàns regering har redan tidigare infört en rad kontroversiella skatter och straffavgifter i syfte att återställa de offentliga finanserna.
Men ändå fortsätter Orbàns regering parti Fidezs parti i opinionsmätningarna. I de ungerska kommunvalen i oktober vann Fidezs majoritet i 10 av de 11 största städerna.

2014-46 s 16-18
"Nu styr Orbàn Ungern mot Öst"
För ett kvartssekel sedan, när Ungern hjälpte till att tända gnistan till de händelser som skulle leda till kommunismens sammanbrott, seglade Orbàn upp som en ny politisk stjärna. Då var han en långhårig juridikstudent på 26 år. I juni 1989, femmånader innan Berlinmuren föll, höll han ett tal där han hyllade minnet av den misslyckade revolten mot Moskva 1956 och kom med en djärv uppmaning om fria val och krävde att 80 000 sovjetiska trupper skulle skickas hem. Nu, 25 år efter Berlinmurens fall, är Ungern medlem i Nato och EU och Orbàn är inne på sin tredje mandatperiod som regeringschef. Men det som en gång handlade om att förkroppsliga den demokratiska kapitalismens triumf har utvecklats till en mycket mer komplex historia. Den handlar om ett land och en ledare som med tiden har kommit att ifrågasätta västerländska värderingar och istället uppmuntrar nationalism och ser mer öppet på Ryssland som en förebild.
I ett tal i somras förklarade Orbàn att liberal demokrati är på tillbakagång och berömde i stället auktoritära "intoleranta demokratier" som Turkiet, Kina, Singapore och Ryssland. Ungern ska, sade han, kommer att bryta med västs dogmer och ideologier" för att i stället bygga en "ny ungersk stat" som ska bli "konkurrenskraftig i den stora globala kapplöpningen i årtionden framöver". En viktig punkt är att bli av med attityden "att människor ska leva på socialt stöd i stället för arbete".
I parlamentet har Orbàns parti Fidesz med sin koalition tvåtredjedels majoritet vilket gör det möjligt att driva igenom vilka lagar som helst.

Ungern, samhälle, medicin, historia
2015-16 s 30
"Ursprunget till tuberkulosen i Europa"
Mumifierade kroppar i ungersk krypta ger svar. Prover från ungerska mumier avslöjar flera tuberkulosstammar som härjade i 1700-talets Europa, men som alla härrör från en och samma stam från romersk tid. Tuberkulosen uppstod för 6000 år sedan.
Forskarna som undersökt mumierna visar märkliga och grymma bakgrundsfakta som ger fantastiska ledtrådar över hur tuberkulosen spreds ur ett historiskt perspektiv.

2016-16 8-9
"Missnöjda lärare utmanar Orban"
Ungerns premiärminister Viktor Orban, som utnyttjade Europas flyktingkris för att stärka sitt stöd i hemlandet, har kommit till en gräns för hur länge en invandrarkritisk retorik kan fungera är lärare nu riktar fokus inåt igen. Nästan 25000 lärare från 1185 ungerska skolor genomförde den första heldagsstrejken mot Orban sedan hans återkomst till makten 2010. De kräver att skolan decentraliseras. Folkets oro över flyktingarna som kom in i landet i fjol har ersatts med ett missnöje över förhållandena i skolor och sjukhus. "Man kan bara fokusera på flyktingkrisen så länge som flyktingarna kommer hit".

Ungern, Flyktingpolitik
2016-40 16-17
"Ungerns skyldighet att värna om flyktingar"
Kommentar: Nils Muiznieks i The New York Times. Han är Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.
Europarådet är en mellanstatlig europeisk samarbetsorganisation med 47 medlemsstater som bildades 1949. Organisationen arbetar i huvudsak med att främja demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsutveckling.
För nästan 60 år sedan tog Europa hand om de ungerska patrioterna som flydda Sovjetunionens förtryck. Denna humanitära insats måste hylla idag, menar Nils Muiznieks.
Varje land har rätt att för sin egen invandringspolitik, men den år aldrig strida mot den Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter eller FNs flyktingkonvention från 1951, inte ens i kristider. "Det värsta är att Ungerns förakrfulla och populistiska inställning till migration frestar grannländerna att följa samma väg.
Nya lagar i Ungern har gjort det svårt för migranter att få flyktingstatus i landet och kriminaliserat immigranter och asylsökande.

2016-44 8-9
"Ungern kämpade för frihet men blundar för sin egen historia"
Kommentar av Arch Puddington för Foreign Policy.
Ungerns premiärminister Viktor Orban verkar vara mer bekväm med Rysslands dominerande och repressiva regim än med de europeiska grannländernas demokratier. Orban har beskrivit Vladimir Putins som den sortens hårdföra ledare som är ett föredöme för effektiv regering i framtiden. Samtidigt hånar han EU och förlöjligar unionens liberala värderingar.

Ungern
2017-32 4-7
"Ungern utnyttjar och straffar fattiga"
Premiärminister Viktor Orbán har gjort om Ungern till en "arbetsstat" och skurit ner på sociala förmåner. I intervjun beskriver sociologen Zsuzsa Ferge hur regeringen trakasserar arbetslösa och förstör landets ekonomi.
Orbán har infört ett program för att avskaffa välfärdsstaten och i stället bygga upp en "arbetsstat". Den som får sociala förmåner som försörjningsstöd bör tvingas att arbeta.
Den traditionella pensionen enligt Bismarcks mönster existerar inte längre.
Företag och kommuner kan anställa bidragstagare som förutom 100 euro i socialbidrag får en lön på 120 auro. Den som vägrar arbeta förlorar rätten till socialbidrag. För närvarande är 230 000 anställda i de kommunala arbetsprogrammen.
Den som får socialbidrag måste utöver arbetsplikten också tolerera en omfattande granskning av privatlivet som kontroller av städning och hygienen.

Polen, Ungern
2018-02 6
"Polen och Ungern utlovar enighet"
Polens nya premiärminister manar till en enad front med Ungern i förhandlingarna om Eus nästa budgetperiod, och vill sluta leden mot förslagen om att minska EU-stödet till de två länderna för att de underminerar rättsstatsprincipen.
För en månad sedan svors Mateusz Morawiecki in som regeringschef för Polen. I december uppmanade EU-kommissionen medlemsstaterna att inleda en sanktionsprocess - artikel 7 i EU-fördraget - mot Polen. EU-parlamentet diskuterar huruvida man ska göra samma sak mot Ungern, där Orbans strävar efter en "icke-liberal stat", med Ryssland och Turkiet som föredömen. Polen och Ungern är två av de största mottagarna av EU-stöd. Emmanuel Macron har föreslagit en minskning av bidragen.

Ungern
2018-07 14-15
"Yxhugg mot den ungerska demokratin medan Europe nervöst skruvar på sig"
De högsta ledarna i Fidesz samlades vid Donaus strand, i en byggnad som kallas det ungerska Vita Huset, förbluffade över de enorma framgångarna. Deras högerparti hade vunnit en oväntat stor politisk majoritet i det nationella valet 2014. Frågan var nu hur man skulle använda det.
Genom lagstiftningsdekret och viljestyrka har Orban förvandlat landet till ett politiskt växthus för en ovanlig form av mjuk autokrati som kombinerar vänskapskapitalism och högerextrem retorik med en politisk enpartikultur. Han har gjort detta samtidigt som Ungern fortfarande är medlem i EU, och tar emot flera miljarder dollar från Unionen.


sidans topp