Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 25

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24           

Missnöjet gör uppror

Våldsbenägna högerextremister formerar sig till ett paramilitärt garde och hetsar mot judar och romer. De möter knappt något motstånd; både oppositionen och kyrkan tiger.

MARION KRASKE
Budapest
Vägen leder förbi tyska stormarknadsfilialer och österrikiska byggvaruhus, och mellan dem breder ängar ut sig. Allt i utkanten av den sydungerska provinshuvudstaden Szeged verkar pittoreskt och vänligt. Här hittar man också campingplatsen Napsugar, som betyder Solstråle.
Men den som kör in på campingen möts inte av en idyll. Unga män i kängor och olivgröna skjortor promenerar i området tillsammans med ynglingar i läder och med kala hjässor. Några bär t-tröjor med 88 – åttan symboliserar den åttonde bokstaven i alfabetet: HH, d v s Heil Hitler.
Banderoller och flaggor syns överallt. Flaggorna är s k Arpádfanor, som på sin tid användes av Pilkorset, ett fascistiskt parti som gjorde gemensam sak med nazisterna. Partiet tog makten i oktober 1944, och under dess regim deporterades nästan 80 000 judar till förintelselägren och döden. På campingplatsen Solstråle har Pilkorsets anda återuppväckts.

Ett par släntrar förbi hand i hand i svarta stövlar och svarta militärbyxor. ”Ungrarna är förföljda”, säger 52-årige Jozséf Kelemen. ”För tusen år sedan härskade vi till och med över germanerna, men idag har vi fallit offer för globaliseringen och det där folket som har stulit palestiniernas land”.
Kelemen, en skallig värmeinstallatör, och den 18-åriga studentskan Emese är sedan några veckor tillbaka medlemmar i ”Magyar Gárda”, det ungerska gardet. ”Bara gardet kan rädda Ungern”, säger Kelemen, och hans unga väninna nickar instämmande.
Magyargardet har skapats av Gábor Vona, ordförande i det högerradikala Jobbik-partiet. Vona betraktas som den nyfascistiska rörelsens andlige ledare i Ungern. Till skillnad från sina meningsfränder och kumpaner ser han ganska harmlös ut i randig skjorta och stickad, blå tröja och varma bruna ögon, men denne 30-åring är utan tvekan den farligaste agitatorn i Magyarernas land.

Sedan han i augusti förra året bildade det paramilitära gardet reser han runt i Ungern och rekryterar frivilliga med enormt stor framgång: 1 300 män och kvinnor har anslutit sig till hans garde, och innan han är klar ska de vara minst 4 000. Organisationen är hierarkisk, den har kompanier och bataljoner, och på fritiden tränar medlemmarna kampsporter eller skytte.
På historiska platser, utanför borgen på Budahöjden eller på Hjältetorget i Budapest, avlade gardisterna för en tid sedan under högtidliga former en ed att tjäna hembygd, folk och fosterland.
De hetsade mot judar och romer och hyllade det kejsardöme som Ungern var en gång samt de områden som Ungern tvingades lämna ifrån sig i freden i Trianon 1920, Transsylvanien t ex, som tillhör Rumänien idag, och den serbiska provinsen Vojvodina.

Denna dag är Jobbik-partiets ledare, Vona, hedersgäst på campingplatsen i Szeged. Gardet har bjudit in till majfest. I ett enkelt tält sitter gardister och väntar på ledaren. Där finns män med fascistiska symboler på bröstet och unga kvinnor i kamouflagebyxor men också pensionärer i tweedkostym och deras fruar i spetsblusar.
Partiledaren kommer och talar sedan om regeringens lögner och tricks, om historieförfalskning, om en nation som degraderades till ”förlorarfolk” när det berövades sin forna storhet. Det måste sättas punkt för allt detta. Gardet, lovar Vona, kommer att företräda alla ungrares intressen. ”Vi måste värja oss”, säger han.
Vona är historielärare.
Sedan han bildade det militanta gardet har det spridit rädsla och skräck. Problemet med de hemlösa och de ca 500 000 romerna kan lösas lätt med hjälp av tuberkulosbakterier, säger en av gardisterna. På veckosluten marscherar gardisterna i städer och byar där det bor särskilt många romer. Gardisterna vrålar fosterländska sånger, och ingen stoppar dem.

Gardet är bara toppen på ett isberg, hävdar den ungersktalande publicisten Paul Lendvai. Mycket farligare än Magyargardet är egentligen avsaknaden av moralisk och ideologisk moteld i samhället, säger Lendvai. ”Kyrkan tiger, och oppositionen övar sig i koketteri”.
Som medlöperiets mästare träder Viktor Orbán fram ännu en gång. Han är ledare för Fidesz, Ungdemokratiska förbundet, och flera gånger har denne högerpopulist uppmanat till uppror mot den socialistiske premiärministern, Ferenc Gyurcsany. Orbán, som själv var premiärminister mellan 1998 och 2002, vill tillbaka till makten, och han skyr inga medel för att nå målet.
Han vet att han kan ha nytta av högerextremisterna. När allt kommer omkring var det Jobbik-aktivister som stormade den statliga televisionen i Budapest och drabbade samman med polisen under demonstrationerna mot regeringen Gyurcsany sommaren 2006.

Orbán försöker upprätthålla nära kontakter med extremhögern. I flera valkretsar har hans Fidesz-parti inlett samarbete med Jobbik, och i mitten av mars uppträdde Orbán offentligt tillsammans med den omstridde publicisten Zsolt Bayer, som i tidningen Magyar Hirlap, hetsar mot intellektuella judar.
Tidningen Magyar Hirlap är ett exempel på hur fort en stämning eller en rörelse kan breda ut sig i ett civiliserat land. För bara några få år sedan ansågs Magyar Hirlap vara en liberal tidning, men sedan köptes den av miljardären Gábor Széles, vars mål är att stärka ”den nationella själen”. Széles bytte mycket målmedvetet ut personalen på tidningen, och nu är tidningen, enligt kritikerna, ett mellanting mellan den nazistiska veckotidningen Der Stürmer och ryska Pravda.
Den radikala högerns fiende nummer ett är premiärminister Gyurcsany, som har utropats till Magyargardets hatobjekt och som måste oskadliggöras.
Gyurcsany betecknar å sin sida Gábor Vonas styrkor som ”en skamfläck för Ungern”.
För närvarande undersöker en domstol i Budapest om gardet över huvud taget är förenligt med författningen.

En bannlysning vore enligt Gyurcsanys detsamma som en dom mot det moraliska förfallet i det ungerska samhället. Gulaschfascisterna fiskar nämligen inte bara längst ut till höger utan de fångar även vanliga medborgare med sina populistiska paroller.
Uteslutning och hat har blivit salongsfähigt i breda folklager, konstaterar sociologen Maria Vásárhelyi. Skulden bär politikerna, som slingrar sig och suddar ut gränserna mellan det acceptabla och det oacceptabla.
Omkring 20 procent av ungrarna stöder högerextrema idéer, enligt en undersökning gjord av Vásárheliys kollega, Pal Tamás. En annan, alldeles färsk opinionsmätning visade också att 30 procent av de tillfrågade är ”politiska antisemiter”, och bland dem oproportionerligt många i åldersgruppen 18-29 år, även en del akademiker.
Vona kan räkna med stöd från prominenta personer också. Den kända straffrättsexperten Krisztina Morvai, som nyligen blev medlem i EU-organet för kvinnans rättigheter, uppträder sida vid sida med den skicklige agitatorn Vona.
Ungern får inte längre vara en koloni till västmakterna, kräver blondinen, som hävdar att den ungerska ekonomin kontrolleras av utlandet. Medan de rika gömmer sig bakom höga murar i skyddade bostadsområden lever den vanliga medborgaren i ett ångestfyllt tillstånd, vilket är regeringens och de kriminella romernas fel, enligt Morvai.
Om allt detta pratas det flitigt på campingen i Szeged. Diskussionen handlar om hembygdskärlek, krig och fosterland. Man dansar, sjunger och joddlar. Handlare säljer CD-skivor med soldatsånger från andra världskriget och Hitler-vykort.
”För vår far, Führern”, säger mannen som står i souvenirståndet. Där finns också en utgåva av Hitlers Mein Kampf för 20 euro. Det är inte den censurerade upplagan, utan ”originalet”, berättar försäljaren stolt.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel