Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Bosnien -
Herzegovina

 Karta
 Info Oslobodenje
Avaz

Bosnien-Herzegovina, sammanfattningar av artiklar om Bosnien-Herzegovina, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-21 s 4
"Förvirring om vem som styr i Pale"
I Belgrad säger man att han avgått, men inte i Pale. Karadzic är sedan länge ordförande i det serbiska demokratiska partiet som ledde den bosniskserbiska revolten 1992 då Bosnien - Hercegovina förklarade sig självständiga från den jugoslaviska federationen.

96-23 s 11-13
"Vita Huset blundade för vapensmugglingen till Bosnien"
Peter Galbraith, guvernör och USAs första ambassadör i Kroatien. Nu får han svara inför kongressen för sin hjälp åt muslimerna i Bosnien att skaffa vapen emot FNs vapenembargo. Eller är han en hjälte? Kanske kriget slutade tidigare p g a hans insatser. Eller är han en ny Oliver North?

96-24 s 12
"Val till varje pris"
Det är USA som vill att valen ska genomföras i enlighet med Daytonavtalet även om det praktiskt sett nästan är omöjligt. Skälet är naturligtvis att de amerikanska trupperna ska kunna dras tillbaka. Valet ska resultera i ett nationellt parlament för Bosnien och ett presidentråd med representanter för muslimer, serber och kroater.

96-25 s 18
"Skjut inte upp valet i Bosnien"
Ett inlägg av Carl Bildt i Washington Post.
Valen bör äga rum även om förutsättningarna inte är idealiska.

96-29 s 8
"Holbrooke åter till Bosnien"
Det är sex månader sedan han arbetade med Jugoslavien. Nu kallas han in för att lösa krigsförbrytarfrågan. Eventuellt kommer nya sanktioner att träda i kraft mot Serbien.
 
96-29 s 9-10
"Bosnien lämnas inte i sticket"
Mandatet för NATOs fredsstyrka i Bosnien går snart ut, men alliansen stannar kvar. 20 december går mandatet ut men troligen stannar en reducerad styrka kvar. Hjälp kan fås av en "brandsläckningsstyrka" stationerad i Heidelberg med enheter från 8 länder.

96-30 s 9
"Inget tyder på att Bosnien ändrat riktning"
Trots Holbrookes succé. Kanske för mycket spel för galleriet för Holbrooke som gärna vill synas och meritera sig för en utrikesministerpost om Clinton blir omvald.

96-35 s 3-4
"De bosniska valen hotar att permanenta etnisk delning"
Var ska muslimerna registrera sig? Där de bor nu eller där de bodde innan kriget? Mest där de bodde medan serberna registrerar sig där de nu bor.
 
96-35 s 4
"Muslimerna använder skrämseltaktik"
President Izetbegovics parti hotar andra muslimska partier. Oppositionen är nämligen stor från främst f d premiärministern Silajdzic.

96-35 s 6-8
"Ledarna har tagit strupgrepp på Balkans ekonomier"
Återuppbyggnaden i det krigshärjade Bosnien och försoningen mellan de etniska grupperna motverkas av ledarnas hårda grepp om ekonomin. Alla försök till marknadsekonomi stoppas bryskt. Det är socialism och planekonomi som gäller. Import- och exportlicenser, höga tullar och monopol på alla viktiga områden. Man är med rätta rädd för att konkurrens skulle slå ut den egna inkompetensen.
 
96-37 s 3-4
"Valet i Bosnien"
Valupptakten präglas av krisstämning och regelbrott.
Valet ska genomföras trots att de demoratiska villkor som slogs fast i Daytonavtalet inte har uppfyllts. Mest för att annars kan inte USA dra tillbaka sina fredsbevarande styrkor. OSSE som ska övervaka valförberedelserna har inte tillräckliga resurser. "Man försöker bygga om en demokrati med människor som är fullständigt hänsynslösa"
 
96-37 s 4
"Fakta om valet i Bosnien"
2,7 miljoner registrerade väljare. Av dessa är hälften på annan ort än de bodde före kriget. 5 olika val.
Var finns de flyktingar som registrerat sig för att rösta: Tyskland 132 000, Sverige 31000, Österrike 27000, Schweiz 20000. Danmark har 7000, Norge 6000.

96-38 s 8-9
"Nationalisterna tog hem valsegern"
Varför säger man så? Jo, p g a att bara 13500 muslimer och kroater av 150000 möjliga röstade i eller i närheten av orter som de tvingades att lämna under kriget.
 
96-38 s 8
"Få röstade på hemmaplan"
Alldeles för otillfredsställande lite menar OSSEs representanter (men de ville kanske inte rösta? Är det säkert att de blev hindrade?)

96-40 s 8-9
"Kan Bosnien fungera?
I Sarajevoförstaden Dobrinja vill serber och muslimer att delningen ska permanentas. Drömmen om det multietniska Bosnien är förmodligen död.
 
96-40 s 9
"Sanktionerna hävs formellt"
Nu sedan valet i Bosnien genomförts.

96-47 s 3
"Vapenvila råder men knappast fred"
Ett år efter Daytonavtalet är det bara den av NATO övervakade vapenvilan som fungerar. Alla andra löften är brutna. Landet är delat i två enheter: Federationen Bosnien-Hercegovina, en muslimsk-kroatisk allians och republiken Srpska. Federationen är i sin tur också uppdelad, med några "rena" kroatiska områden.
Samma människor som startade kriget sitter kvar vid makten.
 
96-47 s 4
"Mladics trogna ockuperar TV-station"
En grupp bosniska arméofficerare har ockuperat i TV-station och stört sändningarna.
 
96-47 s 5
"Fredsavtalet ska följas!"
Bosnien får i år 1,8 miljarder $ och nästa år ännu mer. Om inte en stabil fred råder om två år slutar betalningarna helt. I stället kan ekonomiska sanktioner införas.

96-49 s 7
"Bosnien saknar fortfarande regering"
Därför fryses lån och bidrag. De tre medlemmarna i det kollektiva presidentskapet kan inte bli överens om hur stark den centrala regeringen (eller rådet) ska bli.

96-51/52 s 14
"Nästa fas stabilitet"
Intervju med Natos nye befälhavare i Bosnien, general William Crouch
Han får befälet över de 30000 Natosoldater som ska ersätta IFORs 50000 man i Bosnien. En "stabiliseringsstyrka" som ska stanna i 16 månader.
"Nu handlar det om att flyktingar ska kunna återvända och om ekonomisk utveckling".

97-11 s 7
"Ingen militär i världen kan skapa fred"
Den nya amerikanske utrikesministern är besviken och hävdar att juni 1998 är absolut deadline för amerikanska trupper i Bosnien. De lokala valen måste hållas och inte bara skjutas upp.

97-23 s 14
"Krig eller fred i Bosnien?"
Intervju med Carl Bildt
Carl Bildt är på väg hem till Sverige men det är en bräcklig fred han lämnar efter sig.
Han säger att en delning av Bosnien är ett omöjligt alternativ.

97-28 s 11-12
"Det splittrade Bosnien"
Enheten låter vänta på sig, men delning kan aldrig bli ett alternativ"
Det tycks som om hela världen (?) vill ha en etniskt blandad stat, Bosnien, medan alla inblandade vill ha etniskt rena stater - i varje fall kroater och serber.
(det är ju märkvärdigt egentligen om man ser det ur etnisk - ras och religion - synpunkt: Inga muslimer är så lite fundamentalistiska som de bosniska och så är det dessa som minst kan leva tillsammans med andra. Det måste ju finnas andra skäl för önskan till separation än det etniska!). Alla försöker förhala alla åtgärder som integrerar - bara när FN och andra hotar med att dra in pengar tvingas man tillfälligt krypa till korset.

97-32 s 8
"Väst vill öka pressen på Bosnien"
Varken serber, kroater eller muslimer följer Daytonavtalet"
Eftersom de tre länderna inte kunde enas om vilka diplomater som ska representera Bosnien, avbröt USA och flera andra europeiska länder de diplomatiska förbindelserna med Bosnien.

97-32 s 9
"Nytt Balkanuppdrag för Holbrooke"
Han lämnar bankarbetet och Cypernkonflikten för ambulerande uppdrag i Bosnien.
Han ska få Milosevic, Tudjman och Izobegovic att samarbeta. Det är hög tid om de amerikanska soldaterna ska kunna dras tillbaka i juni 1998. Han ska arbeta tillsammans med Robert Gelhard, USAs specielle samordnare för Bosnien.

97-34 s 13-14
"Ofreden i Bosnien väcker tankar på nytt fredsavtal"
Nationalister på alla sidor i Bosnien kräver att Uska drar sig tillbaka. Amerikanernas roll som fredsstiftare på Balkan riskerar att urholkas och Washington befarar att Bosnien faller sönder i samma stund som de amerikanska trupperna åker hem.
Det är bara de 30000 soldaterna som hindrar att ett nytt krig bryter ut. Det finns i Västeuropa 690 000 bosnier som inte kan åka tillbaka hem ännu trots att de garanteras detta i Daytonavtalet.
Främst beror detta på att den bosnisk-kroatiska federationen aldrig praktiskt genomförts. Tudjman hindrar detta.
Nästan överallt gäller apartheid.

97-37 s 8-9
"Spänt läge inför valet i Bosnien"
Karadzicanhängare försöker ställa till med oroligheter i Banja Luka, den största staden i den serbiska delen av Bosnien. De hotar Nato-styrkorna med stenar och brandbomber som tvingas retirera. (Vore det inte bättre om de främmande soldaterna återvände hem. Låt dem kriga och slåss med varandra i kampen om makten och de ekonomiska monopolen. Men se till att hålla alla utanför EU-länderna. Låt Iran ta emot de muslimska flyktingarna).

97-38 s 7-8
"Stort valdeltagande i de bosniska valen"
Lokalvalen i Bosnien. 182 distrikt utser 4830 ledamöter. 2,53 miljoner valberättigade. Många vill att valen ska bekräfta den etniska delningen.

97-41 s 14
"Bör Nato stanna kvar i Bosnien?"
Det multietniska Bosnien är en orealistisk vision. Det har historiskt sett aldrig fungerat utom då en yttre härskare styrt landet. Så fort det fått egen makt har det genast delat upp sig. Först var det det habsburgska imperiet, sedan Jugoslavien och nu Nato.

97-41 s 15
"Bör Nato stanna kvar i Bosnien?"
Internationella styrkor är ett måste under lång tid.
"Vi kan inte bara vända dem ryggen". Men den amerikanska kongressen är mycket ovillig att förlänga tiden. Om USA går ut, går också t ex de tyska trupperna.
Nato ska nu inrikta sig på att avväpna den tungt beväpnade milisen, och slå till mot den korruption och smuggling som ger pengar till Karadziks stora mängder livvakter vilka hindrar honom från att gripas.

97-41 s 16-17
"Kulturstaden Sarajevo blommar upp igen"
Sedan utegångsförbudet hävts har film- och teaterverksamheten kommit igång. En film "Perfect Circle" berättar om hur en försupen poet upplevde belägringen och bombningarna. Sponsras av Sorosstiftelsen. Men de flesta kulturfolk flydde under kriget och har inte återvänt.

97-45 s 15-16
"Om och när USA lämnar Bosnien"
Den amerikanska kongressen vill inte förlänga de amerikanska NATO-styrkornas mandat i Bosnien. De europeiska ledarna hotar att också dra sig tillbaka om inte USA stannar. Då är det slut den 1.7 1998. Började i december 1995 och skulle då vara i ett år. Kongressen menar nu att det inte går att ena det splittrade landet. Det kostar USA nära 20 miljarder kr per år att ha soldater i Bosnien.

97-45 s 17
"Bosniens ledare kämpar mot det förflutna"
Erfarenheterna från tiden med etnisk samlevnad och blandning tycka ha glömts bort i den nuvarande kampen (eller så framhålls nationalismen bara som ett svepskäl för andra skäl att skaffa sig makt: Pengar och rikedom!!).
Författaren till denna artikel - en historieprofessor i USA - pekar på många exempel på hur integrationen redan breder ut sig i Jugoslavien (Han tycks vara dåligt informerad eller är det bara önsketänkande?)

98-05 s 13
"Normaliseringen går framåt"
En ny bosnisk-serbisk moderat premiärminister, Milorad Dodik har valts. Karadzics parti är inte längre i regeringsställning. En ny gemensam valuta har införts av västmakterna.

98-06 s 12
"Ny regering i Republika Srpska stärker hoppet om fred"
Nu när den serbiska delen som den första fått en oppositionsledare, affärsmannen Milorad Dodik som regeringschef kommer trycket på de andra två enklaverna i Bosnien, den muslimska och kroatiska att öka. T ex kommer nu den bosnienserbiska ledningen att få lika stor del av den utländska hjälpen som de två övriga.

98-11 s 4-5
"Fredsstyrkan stannar kvar"
De flesta av de 31000 Natosoldaterna stannar när mandatet går ut i juni. Ett val i september kan bereda väg för ett tillbakadragande.

98-18 s 4
"Slut på mediernas giftiga propaganda i Bosnien"
En tribunal ska kunna stoppa propaganda avsedd att motarbeta fredsansträngningarna.

98-20 7
"Fnurra på tråden i Bosnien"
En representant för Den höge Representantens organisation, amerikanen Klein har uttryckt sitt gillande av nationalisten Susak som nyligen avled i cancer. Han ledde bosnienkroaterna mot att göra sig fria från Bosnien och inlemmas i Kroatien. Bosniens president är arg.

98-25 s 10-11
"Har någon lärt något av misstagen i Bosnien?"
Troligen västmakterna, menar Richard Holbrooke, som anser sig ha strategin klar (i första hand en dialog mellan Milesovic och Rugova) men tyvärr knappast Serbien och Milosevic.

98-38 9-10
"Valet i Bosnien stärkte demokratin"
Valet gick lugnt till och moderata krafter tycks ha stärkts.

99-32 s 11
"Det som inte kan köpas för pengar"
Kan folken på Balkan lära sig att leva tillsammans? Sedan 1996 har 40 miljarder kronor skänkts till Bosnien. 24 av dessa till saker som syns, vägar, broar etc. Det finns el, vatten och tak över huvudet. Hårdvaran finns på plats men mjukvaran!
"Riktiga serber bor inte tillsammans med muslimer". Fast det gör de i en liten by Baljvina.

2000-35 s 6-8
"Fred och stabilitet går en svår balansgång på Balkan"
I höst äger det rum fler val på Balkan än något annat år sedan det forna Jugoslavien splittrades för 8 år sedan. Årets val kan på sikt resultera i att hela regionen omformas. Speciellt intressanta är valen i Bosnien och Kosovo.
Till valet i Jugoslavien har inte trovärdig kandidat trätt fram till Milosevic.
I Bosnien är det bara en minoritet av muslimerna - vars ledare kallar sig bosniaker - som tycks tro på en multietnisk stat. Men folk börjar flytta tillbaka till sina gamla bostäder även om de kommer att utgöra en "minoritet". Dock betraktar de flesta bosnier alltjämt politiken som etnisk.
I den muslimskkroatiska delen saknar 40 % arbete. I den serbiska republiken 50 %. Om SFOR skulle lämna Bosnien skulle kaos nästan säkert bryta ut igen.
Men i Kosovo är läget ännu mer hopplöst. I Kosovo vinner hänsynslösa kosovoalbanska nationalister mark. Nästan alla serber har fördrivits från Pristina. De som finns kvar förvägras hjälp på sjukhusen.
En annan oroskälla är våldet etniska albaner emellan. Särskilt mellan UCKs "demokratiska parti" PDK och Rugosas mer moderata LDK. Politiker och kriminella konkurrerar om makt och inflytande inför de lokala valen i Kosovos kommuner.
Även i Kosovo är det den internationella polisen och militären som hindrar en total explosion av våld.

2000-46 10
"Bosniens nationalister behåller greppet"
Landets demokratiska krafter riskerar att bli besvikna"
De tre största nationalistiska partierna leder i sina respektive etniskt dominerade regioner. I de serbiska, kroatiska och muslimska regionerna. Alla Bosniens 3 etniska grupper anser idag att de är krigets förlorare.

2000-48 10-11
"Västmakternas engagemang i Bosnien avtar"
De långsamma framstegen när det gäller återuppbyggnaden i Bosnien beror till stor del på felaktiga hjälpåtgärder. Fixeringen vid materiell återuppbyggnad har lett till farliga försummelser. Västregeringarna börjar tröttna på arbetet. Tre skäl: otyglad korruption, varaktigt etniskt hat och ett ändlöst behov av fredsbevarande styrkor från Nato.

2001-33 s 12
"Brott mot mänskligheten"
Allt är klart för att arrestera Bosniens två mest ökända krigsförbrytare: Radovan Karadzic och Radko Mladic. I den serbiska delen av Bosnien bli folket allt fattigare: "det finns ingen ekonomi, ingen budget, inga löner, inga investeringar". Folket nu skulden på de två Karadzic och Mladic som de tidigare gett beskydd åt. De lever nu som jagade djur i tunnlar och underjordiska bunkrar konstruerade av Jugoslaviens förre diktator Josip Bros Tito.

2002-07 s 6-7
"Livet i Bosnien börjar återgå till det normala"
Drygt 6 år efter fientligheterna i Bosnien råder det åtminstone på ytan ett slags normalitet. Rasmotsättningarna drev 2 miljoner bosnier på flykt. FN arbetar hårt för att hjälpa människor att återvända hem. Bekymret är att det inte finns några jobb. Nästan ingen arbetar.

2002-07 s 8-9
"Det etniska rensningen har satt outplånliga spår"
I tisdags började rättegången om några av de gångna årens värsta förbrytelser. Jugoslaviens förre president Slobodan Milosevic, som anklagas för att bära det yttersta ansvaret för de döda bosnienmuslimerna i Sanski Most och tusentals andra, ska nu försvara sig inför den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag. Drygt 200000 människor miste sina liv i de jugoslaviska krigen. De flesta var muslimer. Bosnien är fortfarande delat i etniska områden.

2002-24 s 13-16
"Riktig fred dröjer i Bosnien"
Det kommer att ta mycket lång tid innan det multikulturella Bosnien-Hercegovina återuppstår. Korruption, bedrägerier i samband med flyktingars återkomst och krigsförbrytare på fri fot kännetecknar Bosnien-Hercegovina. Det har gått sju år sedan inbördeskriget och landet är stabilt på ytan men det söker fortfarande en väg ut ur krisen.
Det största problemet är den stora tillgången på vapen och alla gömda illegala förråd. Varje vuxen man har i genomsnitt 3 vapen.
Mycket få flyktingar har återvänt till sina hem om de ligger i ett område som dominieras av en annan etnisk grupp. Bosnien är ett "vilda västern" samhälle där plundring av statens pengar betraktas som något helt naturligt.

2002-28 s 8
"Trevande försök att hitta sanningen"
Sannings- och försoningskommissionen i Jugoslavien, landets motsvarighet till FNs krigstribunal, har startat för att reda ut vem som bar ansvaret för blodsutgjutelsen i Kroatien, Bosnien och Kosovo. Målet är ambitiöst men resurserna är små. Jugoslaviens folkgrupper vill varken försonas eller förenas.

2002-41 s 10-11
"Bosnien röstade nationalistiskt"
Besvikelsen över fortsatta ekonomiska umbäranden missgynnade de reforminriktade partierna i det bosniska valet. Arbetslösheten närmar sig 60 % och den genomsnittliga månadslönen ligger på 250 dollar. I Bosniens tredelade presidentskap tycks den serbiske nationalisten Mirko Sarovic erövra den serbiska platsen. Dragan Covic som representerar den nationalistiska kroatiska demokratiska unionen ledde i kampen om den bosniska platsen medan resultatet i det muslimska valet vara mera osäkert.

2003-9 s 10-11
"Bosnien klarar sig inte utan hjälp"
Vart tog alla pengarna vägen?
Mellan 5 och 15 miljarder dollar har pumpats in i Bosnien. Utan att något påtagligt har hänt. Målet var att bygga en marknadsekonomi, som bygger på en rättsstat och privatiserade tillgångar. Men utländska investerare har tröttnat på de lokala ledarnas tröghet. Utan ett inflöde av utländskt kapital skapas inga arbetsplatser än i det som ofta kallas "den grå ekonomin" som omfattar allt från smuggling av elektronik till svart arbetskraft.

2003-42 s 7
"EU kan ta över Natos roll i Bosnien"
Enligt företrädare för Nato och EU kan unionen överta stabiliseringsstyrkan före slutet på nästa år. Tidigare blockerades ett eventuellt övertagande av USA. USA vill nu dra tillbaka sina styrkor från regionen. De behövs i Irak.

2003-45 s 9-10
"Fredsarbetet i Bosnien går trögt"
Paddy Ashdowns bulldoxermetod väcker ont blod och bromsar utvecklingen mot fred. Fortfarande 8 år efter Daytonavtalet finns det ingen fungerande bosnisk stat och än mindre en gemensam bosnisk identitet. Viktiga reformer blockeras av till synes oöverbryggliga etniska motsättningar. Bosniens framtid står på spel. Om Bosnien vägrar att genomföra viktiga reformer kommer EU att lämna landet åt sitt öde vilket leder till stagnation och säker fattigdom. Ministaten Bosnien är i verkligheten så gott som bankrutt. Kanske är det tid för Europa att dra sig tillbaka från Bosnien och låta landets politiska ledare tillåtas att begå misstag.

2003-51/52 s 11-12
"Radikala islamister sprider sitt budskap i Bosnien"
Arabiska islamister indoktrinerar bosniska muslimer. I Sarajevo vars hus är fulla av ärr från kriget ligger ett monstruöst nybygge, en moske skänkt av Saudiarabiens kung Fahd. Den har kostat 200 miljoner kronor. Sedan inbördeskrigets slut har Saudiarabien finansierat 3000 projekt. Predikanterna i de wahhabitiska moskeerna hetsar öppet åhörarna att hata väst, Israel och det gudlösa Amerika. Det lilla landet på Balkan löper stor risk att bli en tummelplats för fanatiska religionskrigare. De drar från krig till krig, har varit i Afghanistan såväl som Tjetjenien och Irak. De flesta bosnier - kroater, serber som muslimer - ogillar inflytandet från det avlägset belägna Arabien.

2004-31/32 s 5-6
"Bro över mörka vatten byggs upp på nytt"
Den historiska bron, som raserades under inbördeskriget i Bosnien återinvigs med hopp om fred. Den 9 november förstördes bron av kroatisk militär. Bron har varit staden Mostars kännetecken i många hundra år. Mostar har fått nära 10 miljoner i bidrag från andra länder som också hjälpt till att bygga upp bron igen. Men i verkligheten är detta inte mer än en gest. Staden liksom hela Bosnien är delad. Mostar har en kroatisk och en muslimsk del, Det finns två uppsättningar av allt. Skolor, sjukhus, fotbollslag och kommunaltrafik. Där finns 60000 kroater och 38 % muslimer och en liten minoritet serber. Serberna var tidigare lika stora men har inte vågat bo kvar utan flytt till andra delar av Bosnien. Bosnien är en stat bara till namnet. Det finns nästan ingenting som de tre "etniska grupperna" (raserna? religionerna? familjerna? stammarna? eller har de olika genuppsättningar eller vad nu "etnisk grupp" betyder?) kan komma överens om. De tycker inte om varandra och bekämpar gärna varandra ibland med dödlig utgång. Även om det s k kriget ligger 10 år tillbaka i tiden och enorma summor pengar lämnats i bidrag till Bosnien från internationella organisationer och från enskilda länders (eller just därför kanske?. Bidragsfällan är alltid farlig).

2005-12 s 3-4
"EU är tillbaka i Bosnien"
EUs största militära operation pågår i den region där EU gjorde sitt hittills största utrikespolitiska misslyckande. I december 2004 tog EUs 7000 man starka EUFOR-styrka över kontrollen över fredsinsatserna i Bosnien från NATO. När Jugoslavien började lösas upp 1990 var EUs första reaktion att försöka muta landets delar att hålla ihop under löften om att Bryssel skulle hjälpa till. Detta nådde sitt bottenläge 1995 när holländska FN-soldater inte förmådde förhindra bosnienserbernas massaker på 7500 bosnienmuslimer i Srebrenica 1995. Till slut krävdes det en USA-ledd NATO-intervention för att sätta stopp för konflikten. Därför är inte bosniakerna särskilt glade när nu EU tar över efter amerikanerna. Bosniens officiella arbetslöshet är 45 % och landet lider av kronisk, organiserad brottslighet.

2005-16 s 5-6
"Balkan är ett kaotiskt fiasko"
En ny rapport rekommenderar att Lord Ashdowns uppdrag i Bosnien ska avbrytas och att den regionala politiken förändras radikalt, eftersom den har gått in i "en återvändsgränd". En "expertgrupp" bestående av Balkanexperter och politiker, däribland 6 f d premiärministrar, som leds av italienaren Giuliano Amato har efter ett års studier presenterat en rapport. Trots att miljarder dollar pumpats in i regionen har resultaten varit mycket magra: "en blandning av svaga stater och internationella protektorat, nolltillväxt, utbredd korruption, hög arbetslöshet och utbrett missnöje". Gruppen menar att Lord Ashdowns post som hög representant i Bosnien ska avvecklas då ämbetet har diktatoriska befogenheter. Den albanska majoriteten ska tillerkännas någon form av oberoende i Kosovo. Den lösa unionen mellan Serbien och Montenegro bör överges. Bryssel måste presentera en ny strategi som har målet att alla länder i det forna Jugoslavien ska vara medlemmar i EU inom 10 år. Detta är det bästa botemedlet mot den tilltagande pessimismen i regionen.

2005-16 s 6-7
"I väntan på tåget till Bryssel"
EU har på allvar börjat överväga medlemskap för Serbien och andra länder på Balkan. Det har gått nästan 15 år sedan Jugoslaviens blodiga upplösning med etnisk rensning och massakrer började, och äntligen tycks tanken på EU-medlemskap för länderna på västra Balkan ha slagit rot både på Balkan och i Bryssel. Alternativet är att regionen riskerar att bli ännu fattigare och mer isolerad. Ett snabbspår för Serbien till EU-medlemskap skulle kunna vara moroten att godkänna självständighet för Kosovo.

2005-26 s 8-9
"Politiskt dödläge i Bosnien"
Motstånd mot polisreform och oro för framtida medlemskap i EU. Polisväsendet måste reformeras. Det är ett oeftergivligt krav för medlemskap i EU. Man måste bryta "nätverket mellan politiker, kriminella och poliser". Men parlamentet i Banja-Luka, den bosnisk-serbiska republiken vägrar. Det skulle beröva republiken dess kontroll över polisen.

2005-27 s 18
"Såren har inte läkt än"
I dagarna är det 10 år sedan flera tusen muslimska pojkar och män i Srbrenica dödades av bosnien-serbiska styrkor i den värsta massakern i Europa sedan andra världskriget. Internationella och regionala ledare kommer att samlas i Srbrenica det kommande veckoslutet för att markera 10-årsdagen. Det brittiska utrikesdepartementet vill att Bosniens, Serbiens och Kroatiens ledare ska utfärda en gemensam deklaration om "försoning och förlåtelse". Detta avvisas emellertid bestämt av Bosnien och Kroatien.

2005-46 s 10-11
"På ruinens brant"
Balkanstaten skulle bli ett mönster för etnisk försoning. Men Bosnien har snarare blivit en monsterstat. Men klyftorna mellan serber, muslimer och kroater verkar oöverbryggliga trots att det är mer än tio år sedan kriget tog slut.
Bosnien är i dag, 10 år efter krigets slut och Daytonavtalet, ett delat land med 10 kantoner, 14 regeringar och 145 ministrar. 70 % av statsbudgeten går till administrationen! De 30 % ska räcka till pensioner, arbetslöshetsunderstöd - arbetslösheten är 40 % - och andra sociala program. Korruptionen är enorm, över två miljarder euro som andra länder skänkt till återuppbyggnad av den krigshärjade regionen tros ha förskingrats. Den organiserade brottsligheten är stor. Vapen-, narkotika - och människosmuggling är stora inkomstkällor för många människor och det är inte ovanligt att politiker arbetar hand i hand med brottslingar.
Det faktum att arabiska extremister också försöker få in en fot i landet väcker stor oro tom bland muslimerna. Saudiarabien lär ha investerat drygt en miljard dollar i Sarajevo bland annat till uppbyggnad av 158 moskéer.
De olika folkslagen kan inte komma överens. Det har bildats ett slags allmän "apartheidpraxis". Folkslagen bor i sina egna getton, handlar i sina egna affärer och i det kroatiskt dominerade Hercegovina har muslimska och kroatiska barn egna ingångar i skolorna och de undervisas i skift! Denna stat skulle FN, enligt sina egna mål, sedan länge ha förvandlat till en multietnisk, multikulturell mönsterstat. Istället förefaller landet på väg att bli en monsterstat som om kanske 10 år kommer att var omgivet av medlemsstater i europeiska unionen.

2005-46 s 12
"Bosnien får chansen att börja ett nytt liv"
10 år efter Daytonavtalet kan Bosnien ta steget fullt ut mot att bli en parlamentarisk demokrati. Under 7 månader har amerikanska diplomater i hemligt utarbetat ett förslag till ny författning. Ledare för Bosniens åtta största regeringspartier är i Bryssel för att diskutera förslaget. Om det antas får Bosnien för första gången sedan krigets slut "normala" kännetecken på en integrerad, icke-etnisk parlamentarisk demokrati: ett nationellt parlament med fullständig lagstiftningsmakt, en centralregering med fullständig exekutiv makt och en statschef med ceremoniella befogenheter.

2006-35 s 7
"Etniska tvister flammar upp inför valet i Bosnien"
Trots att återuppbyggnad och stabilitet har stått på dagordningen i mer än tio år klarar sig Bosnien inte utan internationell övervakning. Landet förbereder sig för parlaments- och presidentvalen i oktober. Den hårda retoriken underblåser motsättningarna som kan trappas upp till våld i ett samhälle där det finns gott om vapen och alkohol. Milorad Dodik som är premiärminister i den bosnienserbiska republiken som omfattar nästan halva Bosnien jämför den muslimskt dominerade bosniska huvudstaden Sarajevo med Teheran. Arbetet med den nya författning som ska ersätta Daytonavtalet om fred 1995 har gått i baklås.
2006-46 s 3-4

"Daytons förbannelse"
Den tyska armén kommer att ta hem sina soldater från Balkanrepubliken Bosnien-Hercegovina, och även EUs höge representant kommer sannolikt att ta farväl av republiken nästa sommar. Detta betyder inte att fienderna i landet har försonats med varandra.
Miljarder av återuppbyggnadspengarna till Bosnien - det är per invånare i landet mer än vad Marshallplanen överförde till Tyskland efter andra världskriget och som blev grunden till "det tyska undret" på 1950-talet - har förskingrats eller investerats i tvivelaktiga projekt. Därför är arbetslösheten 50 % och fattigdomen hos den stora massan oerhörd och klyftan till de krigsprofitörer som tjänat enormt på alla bidragspengarna är förfärlig.
60 % av statsbudgeten går till den uppblåsta bosniska administrationen och den ofantliga byråkratin, landet med drygt 4 miljoner invånare har 180 ministrar och sammanlagt 760 parlamentariker i de många parlamenten.
Därtill kommer en utbredd kriminalitet, tilltagande korruption och ett förstört rättsväsen. Men det värsta är oförsonligheten mellan de forna fienderna. Misstron mellan kroater, serber och bosnienmuslimerna är stor. Bosnienserberna kräver sin rätt till en egen stat och kroaterna känner sig förtryckta i tvångsgemenskapen med muslimerna. Mostar med 110 000 invånare är fortfarande elva år efter Daytonavtalet en delad stad mellan kroater och muslimer. I fler än 50 skolor sker undervisningen enligt apartheidsystemet. För att förhindra blodiga slagsmål på skolgårdarna hålls de tre etniska grupper åtskilda.
De flesta av de flyktingar som har återvänt har inte stannat på de platser de kom från utan sålde snabbt sina hus och flyttade till områden där deras etniska grupper finns.
Det är mycket troligt att om Kosovo förklaras självständigt från Serbien så kommer de bosniska serberna - som utgör nästan 40 % av befolkningen i Bosnien - att kräva självständighet för den "serbiska republiken" inom Bosnien. Gnistorna från de muslimska albanerna i Kosovo kan komma att starta en ny krigsbrand i Bosnien.

2007-37 s 10
"Slutdaltat med Bosniens ledare!"
Det har gått tolv år sedan kriget i Bosnien tog slut. Men landets ledare verkar helt oförmögna att lägga grammalt groll åt sidan och börja blicka framåt. Miroslav Lajcak övertog för några veckor sedan posten som EUs "högste representant". Han har redan gett ultimatum till den bosnienserbiske ledaren, Milorad Dodik och den bosnienmuslimske ledaren Haris Silajdzic, att de innan månadens slut måste ha kommit överens om en enhetlig, nationell poliskår annars kommer förhandlingarna med Bryssel att avbrytas. Idag speglar polise4ns struktur den etniska splittringen, eftersom de båda "enheterna" har var sin poliskår.

2007-49 s 5
"Balkan oroar"
EU har avbrutit det militära tillbakadragandet från Bosnien tillsvidare. Man fruktar att den bosnienserbiska republiken skulle kunna stimuleras att också förklara sig självständig om Kosovo gör det. Kosovos nya regeringschef , Hashim Thaki, har deklarerat att han tänker utropa självständighet efter den 10 december.

2008-38 s 13
"Tre år för krigsförbrytelser"
En före detta befälhavare i Bosniens muslimska armé, Rasim Delic, dömdes i måndags till tre års fängelse av krigstribunalen i Haag. Delic dömdes för att inte ha hindrat utländska islamistiska krigares övergrepp mot serbiska krigsfångar 1993-95 och för att inte ha straffat dem som begick övergreppen. Det låga straffet motiverades med att domarna inte fann sig ha tillräckliga bevis för att Delic verkligen hade kontroll över de arabiska islamister, som strömmade till Bosnien för att delta i kriget på den muslimska sidan.

2008-44 s 6-7
"Den bosniska krutdurken"
En ny kris på Balkan rycker allt närmare. EU och USA måste agera omedelbart och tillsammans. Detta menar Paddy Ashdown, det internationella samfundets höge representant 2002-2006 och Richard Holbrooke, chefsarkitekten till Daytonavtalet 1995.
Bosnien står på randen till en kollaps. Dern bosniske premiärministern och bosnienserben Milorad Dodik har på två år omintetgjort många av framstegen i Bosnien de gångna 13 åren. Han har försvagat den bosniska statens institutioner och så gott som stoppat landets utveckling till en fungerande (och EU-kompatibel stat). Dodiks aktioner har underblåsts av uppmuntrande tillrop från Ryssland och oljepengar. Dodiks rival, presidenten för hela Bosnien-Herzegovina, Haris Silajdzic, vill slå ihop Bosniens två delar till ett icke-federalt land. Det giftiga samspelet mellan de två är kärnan i Bosniens aktuella kris. Detta känsliga läge har uppstått därför att det internationella samfundet haft annat att tänka på.

Artikeln finns i International Herald Tribune eller läs mer här.

2009-10 s 5-6
"Ingenting håller samman Bosnien"  hela artikeln
Motsättningarna ökar i det bräckliga Bosnien, där serberna fortfarande pratar om självständighet. För två veckor sedan skickade den federala polisen en rapport till riksåklagaren med anklagelser om korruption, bedrägeri och missbruk av allmänna medel mot Republika Srpskas premiärminister, Milorad Dodik. Hans talesman Gordan Milosevic, hävdar att anklagelserna har politisk grund. Dodik säger sig helt ha förlorat förtroendet för staten Bosnien-Herzegovina. Han kräver att Bosniens serbiska republik får självstyre och rätt att hålla folkomröstning om eventuell självständighet. Ett utträde ur Bosnien-Herzegovina kan uppfattas som en krigsförklaring och kunna leda till en internationell isolering.

2009-10 s 10-13
"Profetens femte kolonn finns i Sarajevo"
I Sarajevo, som en gång i tiden kallades för Balkans Jerusalem, är islamisterna på frammarsch. Nu är staden den islamiska andlighetens högborg i Europa. Med hjälp av arabiska sponsorer och stabila nätverk ser fundamentalisterna till att säkra återväxten. Detta hotar den statliga enheten mellan muslimer, serber och kroater.
Kung Fahdmoskén är uppkallad efter den saudiske monarken Fahd Bin Abd al-Aziz Al saud och betalad av det saudiska kungahuset. Den är den största moskén på Balkan och en samlingsplats för muslimska fundamentalister i Bosnien-Hercegovina. Imamen Nezim Halilovic är ledare för Wahhabiterna som fundamentalisterna kallas. Själva kallar de sig för Salafiter, efter en av sunnismens ultrakonservativa grenar.
Kriget på Balkan på 1990-talet satte traumatiska spår i Bosniens traditionellt världsliga muslimer som blev ett lätt byte för islamisterna. Under kriget dök det upp gudskrigare från arabiska och nordafrikanska länder för att frivilligt slåss på bosniakernas sida. De förde med sig frön till en salafitisk väckelse. Idag erkänner ungefär 60 000 bosniaker sig till Wahhabismen. Vad som är "halal" och "haram" måste de nu lära sig av skäggiga missionärer från arabländerna. De får reda på att de tidigare levt efter irrläror och gudlöst. Till exempel att den kvinna som arbetar som städerska på en bank lever i synd eftersom banken tar ränta på utlånade pengar! Och detta i landet Bosnien som för drygt 8 månader sedan undertecknade ett associeringsavtal med EU! Srdjan Dizdarevic, ordförande i Helsingforskommittén i Bosnien talar om "det civila samhällets nederlag" och om fascistisk "retorik". I skolorna förbjuds den "kristna" jultomten, "Lillefar Frost".
Originalartikel i der Spiegel eller läs den här.
Se också artikeln "Fundamentalist Islam Finds Fertile Ground in Bosnia", 2007.

2009-15 s 5-6
"Bosnien, ett hopplöst fall?"
Den kroatisk-bosniakiska federationen balanserar på randen till konkurs. Enormt mycket pengar betalas ut till så kallade krigsveteraner som utgör en mycket stark lobbygrupp. Därför är det nu kris mellan federationen och Bosnien-serbiska republiken. Det talas om utträde ur Bosnien-Hercegovina för den senare och att det på ömse sidor rustas för krig om än mycket diskret via jaktklubbar och säkerhetsföretag.

2009-22 s 7-8
"Dags för Balkan att växla in på Europaspåret"
Den amerikanske vicepresidenten, Joe Bidens, besök på Balkan nyligen uppmärksammade vikten av att länderna där får fortsatt hjälp med att integreras i resten av Europa. Obamas administration oroar sig för Bosnien. EU har ingen sammanhängande policy för Bosnien. Landet har fått en efterkrigsstruktur som bäddar för en ändlös dragkamp mellan å ena sidan bosnienserbiska ledare som vill bevara den serbiska enhetens kvasisjälvständighet och å andra sidan bosniaker som vill centralisera mer av statens funktioner. Ledarna på Balkan anstränger sig inte tillräckligt för att infria sina löften till EU, vilket i sin tur förstärker Bosniens rykte som en opålitlig region som genomsyras av organiserad brottslighet.

2009-22 s 9
"Balkan finns kvar på USAs dagordning"
Bosnien- Hercegovina är det land på Balkan som löper störst risk för nya våldsutbrott. Men det betyder inte att landet behöver skriva om det fredsavtal som ligger till grund för den etniskt splittrade staten, underströk den amerikanske vicepresidenten, Joe Biden, som besökte regionen i förra veckan för att signalera att Amerika är fortsatt engagerat i regionen. I ett tal till det bosniska parlamentet varnade Biden för att de alltjämt djupa etniska motsättningarna medverkar till att Bosnien är ett av Europas fattigaste länder där risken för att våld blossar upp på nytt är påtaglig.

2009-42 s 5-6
"Ingenting har hänt sedan Dayton"
Bosnien-Hercegovinas politiska ledare har enats om att före den 20 oktober bryta dödlägret i sitt etniskt splittrade land i avsikt att återuppliva planerna på ett närmande till Europeiska unionen. Enligt Daytonavtalet från 1995 delas landet i två separata "enheter" med omfattande självstyren, en bosniak-kroatisk federation och en serbisk republik. Landet har ineffektiv ledning och är ekonomiskt svag och de etniska motsättningarna verkar lika djupa som under kriget. Alla de tre etniska grupperna måste kompromissa för att få en fungerande författning säger USAs biträdande utrikesminister, James Steinberg. Medan den serbiska enheten har klarat den ekonomiska krisen tämligen bra stod den bosniak-kroatiska federationen på randen till bankrutt redan före krisen. Men fortfarande betalar den ut ohållbara bidrag till krigsveteraner och krigsoffer.

2010-40 s 11
"Bosnien står och stampar på samma plats"
Nationalism och etniska motsättningar lyste igenom i det bosniska valet.
I söndagens val triumferade åter igen en uttalat nationalistisk bosnienserb. Milorad Dodik, en populär, före detta basketbollspelare kräver att Republika Sprska ska separeras från den muslimkroatiska federationen.
Resultatet av söndagens val hotar att befästa det politiska dödläge som blockerar Bosniens integration i resten av Europa. Bosnien är som besatt av nationalism.

2010-41 s 16
"Clinton föreslog reformer"
USAs utrikesminister, Hillary Clinton, har i veckan besökt Balkan för att uppmuntra länderna där till politiska reformer. I samtal med de bosniska ledarna uppmanade Clinton dem att göra medlemskap i EU till högsta prioritet. Efter besöket i Sarajevo fortsatt Clinton till Belgrad och Kosovo.

2010-45 s 9
"Albaner och Bosnier slipper visum"
EU beslöt häromdagen att kravet på visum för besökare från Albanien och Bosnien ska hävas under förutsättning att resenären har biometriska pass med digitala fotografier. En del europeiska regeringar anser dock att Albanien och Bosnien saknar förutsättningar att hantera illegal invandring och narkotikahandel effektivt på grund av korruption och svaga institutioner.

2011-16 s 6
"Stackars Bosnien"
Landet är splittrat och illa styrt. Utan hjälp utifrån riskerar Bosnien falla sönder och i värsta fall kan ett nytt inbördeskrig bryta ut.
Bosnien genomlider sin värsta kris sedan kriget slutade 1995. Milorad Dodik, president för Republika Srpska, kräver öppet att Bosnien ska upplösas. Än mer oroväckande är den trassliga Bosniak-kroatiska federationen. De två största kroatiska partierna vägrar att sitta med Socialdemokraterna i federationsregeringen. Socialdemokraterna som domineras av muslimska bosniaker vann det senaste valet. Den kroatiske ledaren Martin Raguz anser att den konstitution som antogs 1995 och som stoppade kriget är föråldrad. Han föreslår ett nyval vilket Socialdemokraterna är helt emot.
Serben Milorad Dodik har bildat en allians med de ledande bosnienkroatiska ledarna. De har till och med ingått ett avtal om att bilda en regering på statsnivå med varandra.

2011-42 s 10
"Bryssel lockar"
EU-kommissionen presenterar sin årliga rapport om kandidatländer och presumtiva kandidatländer. Lockande medlemskap sporrar reformer i länderna på Balkan. Men knappast för Bosnien som har stagnerat fem år i rad. Landet saknar regering sedan ett år, vilket betyder att viktig lagstiftning försummas.

2012-08 s 28-29
"Alla döljer vilken folkgrupp de tillhör"
I Bosnien flydde miljontals människor från sina hem för att undgå strider och förföljelse. De sökte skydd utomlands eller i andra delar av det etniskt splittrade Bosnien, de flesta med förhoppningen om att snart kunna återvända hem.
Inte ens på samma arbetsplats vet man vem som är vem. Bara namnet kan avslöja det.
Vad som hände 1992 var att bosnienserberna med stöd av den jugoslaviska armén försökte ta över den etniskt blandade huvudstaden Sarajevo. 700 000 flyktingar spreds över hela världen, av dem 60 000 till Sverige. Ingen av de som kom till Västeuropa har återvänt. Sverige tillhör de viktigare biståndsgivarna till dagens Bosnien. Sverige satsar 170 miljoner fram till 2014.
Bosnien har 19 presidenter, 14 regeringar och 200 ministerier.

2012-18 s 30
"Etnisk separation förbjuds"
En bosnisk domstol har i en historisk dom deklarerat att etnisk separation av barn i landets skolor är diskriminering och därför förbjudet. Domstolen i Mostar har beordrat berörda skolor att senast i samband med skolårets början i september inrätta etniskt blandade skolor med enhetliga läroplaner.
Idag finns inga etniskt blandade klasser i bosniska skolor. EU-kommission uttryckte "stor oro" för den "bestående diskrimineringen i bosniska skolor" i en rapport förra hösten.

2013-14 s 12
"Från klusterbomber till industriella kluster"
Under kriget 1992-1995 belägrades staden Gorazde av serbiska trupper. De ljudligaste smällarna nuförtiden handlar om tillverkningen vid Bekto Precisa-fabriken som expanderar.
Bosnien lider av en stagnerad ekonomi, hög arbetslöshet och en regering som är dysfunktionell. Men i östra Bosnien kring Goradze finns några industriella kluster, med typiska drag som dynamiska borgmästare, starka entreprenörer och starka band till Tyskland.

2013-23 s 4-6
"De andras liv"
I Bosniens regering är endast tre etniska grupper tillåtna. Övriga räknas till "de andra" och är politiskt diskriminerade. Vi den kommande folkräkningen har "de andra" äntligen möjlighet att dra det etniska tänkandet till sin spets.
I Dayton 1995 konstaterades den rigida uppdelningen i tre "konstitutionella folkgrupper" bosniaker (bosniska muslimer), serber och kroater. Endast dessa har möjlighet att nå höga poster inom staten. Negligerade blev judar och romer men också de som ser sig som bosnier eller herzegoviner. Alla klassas som "de andra".

2014-08 s 9-10
"Dayton-avtalets misslyckande"
Protesterna grundar sig på ett tillfälligt avtal som bara skulle säkra freden, inte vara för evigt. Avtalet har visat sig vara en dysfunktionell stats struktur som hämmat den ekonomiska utveckling. Och hjälpt till att cementera "korrupts nepotism och självgoda eliter".
I hela Bosnien har frustration mot regeringen lett till en urladdning.

Balkan, Bosnien, Historia
2015-28 s 7
"Åttatusen muslimska män och pojkar dödades under fyra dagar i juli 1995 av bosnienserbiska dödsskvadroner när de belägrade Srebrenica som var förklarat som "säkert område" under FNs beskydd.
De bosnienserbiska ledarna Radovan Karadzic och general Ratko Mladic är åklagade för att ha iscensatt folkmorden. Nu tyder nya rön på att västmakterna var medvetna om vad som höll på att hända.
De nya uppgifterna har sammanställts av en före detta korrespondent för La Monde, Florence Hartman, som uner 15 års tid samlat fakta till sin bok "The Srebrenica Affair".
Hennes förra bok, "Peace and Understanding" (2007) redogjorde för de beslut som innebar att den internationella tribunalen för forna Jugoslavien inte släppte viktiga dokument krin massakerna till den bosniska regeringen, vilken misslyckades att stämma Serbien för folkmord inför Internationella domstolen i Haag.

Bosnien, Vatikanen, Religion
2015-36 6-8
"Kommersiellt jippo eller en sann vision?"
Påven misstror att jungfru Maria uppenbarar sig.
Jungfru Marias uppenbarelse år 1981 har förvandlat den lilla staden Medjugorje i Bosnien till ett enormt populärt religiöst resmål och omvandlat den en gång så fattiga byns rustika stenhus till hotell, nya restauranger och souvenirbutiker som har mer än en miljon besökare per år. Tre av ungdomarna påstår sig ha sett jungfru Maria vid upprepabde tillfällen, någon varje dag och vid samma klockslag.
Men uppenbarare hon sig verkligen där på samma plats.
De schemalagda uppenbarelserna har lockats miljoner troende till denna lilla stad men också framkallat en god dos av misstänksamhet från skeptiker, där ibland påve Franciskus.
Påven är skeptisk och snart offentliggörs resultaten av Vatikanens egen utredning om de rapporterade uppenbarelserna.

"Church Inquiry May Pit Pope Against a Popular Bosnian Shrine"
http://www.nytimes.com/2015/08/27/world/europe/catholic-church-virgin-mary-apparations-medjugorje.html?_r=0

"Pope Francis revealed blunt thoughts on Medjugorje in interview in Brazilian book"
http://te-deum.blogspot.se/2015/06/pope-francis-revealed-blunt-thoughts-on.html

 

sidans topp