Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 26

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25           

Nu vänder polackerna hemåt igen

Fördelarna med att arbeta utomlands är mindre än förut, vilket gör att många polacker återvänder hem till en arbetsmarknad, som ropar efter folk.

CARTER DOUGHERTY
Warszawa
Tyskland har varit väldigt bra för den 28-åriga polskan Katarzyna, som arbetar i ett apotek i Frankfurt på dagtid och städar på kvällarna. På sex år har hon lyckats spara tillräckligt med pengar för att köpa en Audi sportvagn och en våning i Polen, och ändå har hon pengar kvar till resor runt om i Europa. Flera miljoner av Katarzynas landsmän kan berätta liknande historier, varav många har utspelats under de fyra år som har passerat sedan Polen blev medlem i EU.

Men nu börjar Polens starka ekonomi i kombination med akut brist på arbetskraft börjar nu locka hem utvandrare som Katarzyna. Hon tänker flytta till Warszawa nästa månad.
”Jag erkänner att det enda jag ville var att tjäna mycket pengar så fort som möjligt”, säger Katarzyna, som inte vill uppge sitt efternamn, eftersom hon ofta arbetar svart. ”Nu när alla har flyttat ut från Polen kan jag kanske göra karriär där i stället”, säger hon.
De västeuropeiska ekonomierna saktar av, men den polska ekonomin tuffar på i god takt, vilket gör att en av Europas största folkvandringar vänder kosan hemåt igen.

Även om det än så länge bara handlar om en rännil innebär trenden sannolikt b¨de möjligheter och utmaningar för den polska regeringen. De återvändande bör avhjälpa bristen på arbetskraft, framför allt i viktiga sektorer som byggnads och relaterade branscher. Den polska regeringen oroar sig emellertid också för att inte kunna erbjuda tillräckligt många välbetalda jobb om rännilen blir en flod.
Dessutom skickade de utvandrade polackerna hem motsvarande 18 miljarder dollar 2007, en summa som säkert växer i takt med att fler och fler kommer hem med sina samlade besparingar. Dessutom hoppas många på en mer abstrakt stimulans i form av de hemflyttades erfarenhet av de avancerade ekonomierna väster om Polen.
”De kommer hem med nya färdigheter, vilket inte enbart är av godo”, säger ekonomiprofessor Rafal Antczak vid universitetet i Warszawa. ”Många av dessa människor har haft enkla jobb i hotell- och restaurantbranschen, men de har värdefulla livserfarenheter”.

Det senaste decenniet har omkring två miljoner polacker flyttat från Polen. Många är barn av den kortlivade babyboomen på 1980-talet. De arbetar som bartenders, byggnadsarbetare och städare i Tyskland eller i andra lågkvalificerade jobb. Unga polacker, ofta från landets östra del, har tjänat euro eller pund och antingen skickat hem en del till Polen eller bara levt upp dem.
Under tiden har den polska ekonomin, som försöker komma i kapp västerländsk levnadsstandard, minskat arbetslösheten markant de senaste åren. Valutan, zloty, har stigit i värde mot pundet och euron, vilket minskar fördelen med att arbeta utomlands.
Den polska regeringen förbereder sig av ekonomisk nödvändighet för en kampanj för att locka hem utvandrarna. Den har sponsrat annonskampanjer utomlands och etablerat arbetsförmedlingar på internet.
”För fyra år sedan handlade debatten om fördelarna med att utvandra och om vad regeringen kunde göra för att göra det lättare för polackerna att arbeta utomlands”, säger Justyna Frelak, migrationsexpert hos Institutet för offentliga frågor i Warszawa. ”Numera talar vi i stället om priset som familjen, de polska barnen, utvandrarna och arbetsmarkanden betalar för utvandringen”.

Arbetslösheten i Polen har minskat från 14 till åtta procent sedan 2006, och ekonomin har vuxit stadigt trots oroligheter på de globala marknaderna. Miljarder EU-pengar flödar in i landet, och det mesta är öronmärkt till infrastrukturen. Man anar desperation i byggföretagens sökande efter folk att anställa.
J W Konstruktion, ett företag som grundades av en polack som flyttade hem från USA, har anställt arbetare från Uzbekistan, Tadzjikistan, Mongoliet, Kina, Ukraina, Bulgarien och till och med Mexiko de senaste åren. Nu hoppas företaget att polska rörmokare, elektriker och snickare kommer hem igen när fastighetsbubblorna i Storbritannien, Irland och Spanien spricker och arbetsmarknaden i dessa länder blir mindre attraktiv.
”Många förväntar sig att folk flyttar hem igen”, säger Jerzy Zdrzalka, vd hos J W Konstruktion. ”Det har med stagnationen inom byggindustrin i väst att göra”.
Pionjärerna i den omvända migrationsvågen syns ännu inte i statistiken, men runt om i Europa diskuteras möjligheten att återvända till Polen bland polska utvandrare, som utgör en hårt sammansvetsad grupp tack vare billighetsflyg, billiga mobiltelefoner och många hemsidor på internet.

Katarzyna, som bär turkosfärgade örhängen och matchande halsband och just kommer från en Bon Jovi-konsert, ser ut som vilken europé i tjugoårsåldern som helst. Med sin tjänst i Frankfurt, Tysklands välmående finanshuvudstad, vande hon sig vid inkomster som var större än genomsnittslönen hemma i Bialystok, en fattig stad i östra Polen. Men hon började också intressera sig för Polens historia som utvandrarland, därför att mormodern till en kvinna, vars bostad hon städade, hade emigrerat just från Bialystok till USA hundra år tidigare.
Katarzyna har också fått smak på storstadslivet, och därför tänker hon flytta till Warszawa, inte Bialystok. Hon hoppas att tyskan och engelskan som hon har lärt sig ska göra det lätt att hitta ett jobb inom detaljhandeln eller bankväsendet. ”Det är i Warszawa som möjligheterna finns. Efter tiden i Frankfurt kan jag inte tänka mig att bo i en småstad igen”, säger hon.

Hon tillägger att den starka zlotyn har gjort att hon bestämde sig för att flytta hem igen, en orsak som hon delar med många polacker som funderar på samma sak. För tre år sedan var kursen 4,6 zloty per euro, men nu är euron bara värd 3,4 zloty, vilket reducerar fördelarna med att arbeta utomlands.
Det råder dock viss tveksamhet om de återvändandes nya kvalifikationer motsvarar Polens ekonomiska behov.
Som svar på utmaningarna i samband med den postkommunistiska ombyggnaden godkände den polska regeringen på 1990-talet etableringen av privata universitet, som, enligt mångas uppfattning, delade ut mängder av falska titlar och examina. Det var framför allt denna generation som emigrerade efter 2004 och valde bort akademiskt, intellektuellt arbete till förmån för praktiskt arbete.
”Ekonomin behöver inte erfarna bankmän eller personer som har arbetat på en pub i London”, påpekar Krystyna Iglicka, migrationsexpert hos Center för internationella relationer i Warszawa.

Den omvända folkströmmen kommer sannolikt att bli mer gradvis än den plötsliga utvandringsvåg som kom efter 2004. Om tillvaron inte motsvarar förväntningarna kommer de som fortfarande arbetar utomlands att få veta det.
”Det handlar inte om en plötslig process”, betonar Polens biträdande forsknings- och utbildningsminister, Jerzy Dusynski. ”Men om vi förmår skapa möjligheter för dem kommer de att återvända”, tillägger han.
Marcin Zochowski arbetade som mattläggare och snickare i ett år i Skottland innan han åkte hem till Warszawa igen. Tack vare de billiga resorna med Wizz Air, som är ett av Europas många lågprisbolag, tänker Zochowski arbeta då och då i Irland eller Storbritannien för att på så sätt maximera sina inkomster och samtidigt spendera så mycket tid som möjligt med sin fru och lilla dotter.
Eftersom han arbetar i byggbranschen tycker han sig ha goda framtidsutsikter, inte minst därför att han gillar hela Europa, inte bara Polen. ”Jag kommer att pendla hit och dit där jobben finns. Jag har familj, och då är det ett bra alternativt att arbeta intensivt en månad och sedan åka hem igen”.
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune