Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 26

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25           

Vita huset beskylls för att skönmåla läget i Irak

Rapport kritiserar den amerikanska regeringens bedömning av läget i Irak.

JAMES GLANZ
Washington
Våldet i Irak har avtagit trots de senaste dagarnas självmordsbombningar, men flera viktiga mått, som Bushs administration använder för att illustrera ekonomiska, politiska och säkerhetsmässiga framsteg är antingen inkorrekta eller mycket mer svårtolkade än vad regeringen vill erkänna, enligt en rapport från den amerikanska riksrevisionen.
Rapporten hävdar att den amerikanska planen för ett stabilt Irak saknar ett strategiskt ramverk, som stämmer överens med regeringens mål, saknar kontakt med verkligheten på marken och innehåller flera brister i de operationella riktlinjerna.
Nyligen offentliggjorda data i rapporten om våldsattacker i Irak visar att ökat våld i mars och april som orsakades av regeringsattacker mot miliser i Basra, har följts av en lugnare period. Våldet har minskat med omkring 70 procent sedan juni förra året, enligt tillgänglig statistik.

Dessa siffror bekräftar den amerikanska militärens påstående att många av säkerhetsförbättringarna, som blev tydliga i höstas, håller i sig, men vissa av de siffror som används för att illustrera framstegen är, enligt rapporten, antingen vilseledande eller helt enkelt inkorrekta.
Regeringen överdriver framstegen inom vissa kategorier, t ex den irakiska arméns beredskap, elproduktionen och den irakiska regeringens anslag till återuppbyggnaden.
Säkerhetsframstegen i sig beror inte på påtagliga förbättringar vad gäller den politiska och sociala försoningen eller en fungerande irakisk regering utan på ett fåtal specifika framsteg, som alltjämt är mycket bräckliga. Den relativt lugna perioden beror huvudsakligen på förstärkningen av de amerikanska styrkorna, en skakig vapenvila utropad av miliser, som är lojala mot den shiitiske predikanten Moqtada al-Sadr och på ett USA-lett program, som går ut på att betala f d rebeller för att de ska hålla sig lugna.

Den amerikanska regeringen föredrar att lyfta fram förbättringarna, men riksrevisionens rapport pekar på att ”Irak fortfarande är en blandning av framsteg och bakslag, ett förhållande som sannolikt kommer att råda lång tid framöver”, enligt den pensionerade militären Nathan Freier, som företräder Center för strategiska och internationella studier i Washington.
Brev från finans- och utrikesdepartementen och från Pentagon, som var bilagor till rapporten, bestred många av rapportens påståenden. Pentagon underströk att det inte höll med om revisorernas slutsats att det behövs en ny strategi för Irak.
Den officiella versionen av USAs Irakplan, som presenterades av Bush i januari 2007, innehåller fortfarande de riktlinjer som gäller, enligt Pentagon.
Men när presidenten presenterade planen gällde att den skulle ta 12-18 månader att förverkliga och skulle inkludera lagar, som ska reglera Iraks oljeindustri, och överlåtelse av kontrollen över alla Iraks provinser till den irakiska regeringen. Bara nio av de 18 provinserna kontrolleras av Iraks regering, och den viktiga oljelagen har ännu inte antagits.
© 2008 TEMPUS/The New York Times