Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

[Afbeelding bedrijfslogo]     Welkom op Schoolboekje
Start Feedback Inhoud Zoeken

Basisschool  piet hein

Een nieuwe basisschool in Zeeburg!

Start
Wij stellen ons voor!
Schoolgids
Welkom op Schoolboekje
Aannamebeleid
Nieuwsbrieven
Projecten
Kids
Schoolteam
Foto´s
Interactief
Piet Hein in de Media

 

Welkom op basisschool Piet Hein!

We hopen op een fijne schooltijd en dit korte informatieboekje helpt daarbij.

   

Als je naar school gaat is het nodig om dit te weten:

 

De schooltijden
 groepen1 tot en met 4 :

 

 maandag             continurooster

van 08.45-15.00 uur

 

dinsdag                 continurooster

van 08.45-15.00 uur

 

woensdag              ‘s morgens 

08.45-12.30 uur

                               ‘s middags vrij

                    

donderdag           continurooster

van 08.45-15.00 uur

 

vrijdag                   ‘s morgens

08.45-12.00 uur

                               ‘s middags vrij

 

groepen5 tot en met 8 :

 

 maandag             continurooster

van 08.45-15.00 uur

 

dinsdag                 continurooster

van 08.45-15.00 uur

 

woensdag              ‘s morgens 

08.45-12.30 uur

                               ‘s middags vrij

                     

donderdag           continurooster

van 08.45-15.00 uur

 

vrijdag                  continurooster

08.45-15.00 uur

            

De deuren gaan 15 minuten voor schooltijd open. Wij willen graag op tijd beginnen met de lessen.

Sommige dagen of dagdelen zijn de kinderen uit de groepen 1 tot en met 4  tussendoor vrij en we hebben een aantal weken per jaar vakanties. U vindt de exacte informatie op en achter de jaarkalender of als informatie in de nieuwsbrief.

  In geval van nood willen wij u graag kunnen bereiken. Zorgt u dat veranderde telefoonnummers bekend zijn

 

Eten en drinken 

Op de basisschool Piet Hein blijven de kinderen de hele dag op school. De kinderen nemen elke ochtend een klein en gezond tussendoortje en drinken mee om in de loop van de  ochtend te nuttigen. Voor tussen de middag wordt een lunchpakket (boterhammen, fruit en drinken) meegenomen. Wilt u de hapjes en drankjes zo gezond mogelijk houden (geen snoep en geen koolzuurhoudende dranken) en ook niet te grote hoeveelheden meegeven?

Komen en gaan

  Fietsen, skates, steps

In verband met de beperkte ruimte is het alleen toegestaan voor kinderen die van ver komen om per fiets naar school te gaan. Fietsen worden op het schoolplein gestald. Skates en steps mogen in de magazijnruimte worden geplaatst. Skaten, steppen en fietsen op het schoolplein is te onveilig en wordt niet toegestaan. 

Inloopkwartier

De schooldeuren gaan vijftien minuten voor schooltijd open. Natuurlijk is het leuk als u voor schooltijd met uw kind meeloopt in de klas en belangstelling heeft voor alles wat daar te zien en te doen is. Van jongere broertjes en zusjes is die interesse soms zo groot, dat de verleiding om ermee te spelen niet te weerstaan is. Dat is niet de bedoeling en doorbreekt de lesvoorbereidingen van de juffen. Zou u daar op willen letten?

Gedag zeggen

Als je net vier jaar bent is het vaak nog erg wennen op school. Vooral als papa of mama weggaat, is het een moeilijk moment. Vaak helpt het als u met uw verdrietige kind een duidelijke afspraak maakt wanneer u vertrekt en dit ook werkelijk doet ondanks uw vertwijfeling. Onze ervaring leert dat het moment zelf

heftig is, maar ook snel weer over gaat. Desnoods belt u later nog even ter geruststelling. Weet ook dat wij dat doen als het echt niet gaat.

Gesprek

Elkaar informeren is belangrijk. Korte gesprekken en mededelingen voor de juf of meester lukken vaak voor schooltijd. Als een uitgebreider en persoonlijker contact wenselijk is, maken we graag een afspraak na schooltijd.

Op tijd beginnen

Wij willen graag op tijd beginnen en vragen u dan ook vriendelijk om niet te laat te komen en op tijd weg te gaan.  

Jassen, tassen

Jassen en tassen blijven op de gang.

In verband met het voorkomen van hoofdluis heeft elk kind een beschermhoes. Indien er toch hoofdluis wordt geconstateerd, ontvangen de ouders van de betreffende groep een waarschuwingsbriefje en tips om te controleren en zonodig te behandelen. Wij gaan ervan uit dat u dit nauwlettend zal doen. Regelmatig kammen met een speciale kam is de beste preventie!

Het tussendoortje voor de kleine pauze, halverwege de ochtend mag mee naar binnen. Om verwisselingen te voorkomen is het handig als u het eten en drinken voorziet van de naam van uw kind. De lunch blijft in de tas op de gang.

Naar huis gaan

Het is zeker in het begin handig als de kinderen bij het naar huis gaan diegene die hen ophaalt op  een vast wachtplekje op het schoolplein zien staan. Het is prettig als ouders of oppas buiten wachten. Zo houden wij goed overzicht bij het naar huis gaan en wordt het niet te vol in de gang. Indien uw kind met een ander meegaat, hoort de leerkracht dit graag voor schooltijd. Als uw kind zelf naar huis mag, laat u dit dan ook even weten aan de juf of meester? Is dit alles niet het geval, dan blijft uw kind bij de groepsleerkracht wachten.

Sommige kinderen zijn bang voor honden. In de school zijn honden niet toegestaan en op het schoolplein verwachten we dat de honden zijn aangelijnd.

Ziekte en verlof

Als uw kind door ziekte afwezig is, horen we dat graag vooraf voor schooltijd. Indien wij niets horen, doen wij navraag bij een broertje of zusje of nemen telefonisch contact op.

Afwezigheid om andere redenen dient u te overleggen en aan te vragen via de directeur.

 

 

De groepen en de leerkrachten

Dit schooljaar starten we met twee groepen. Per februari 2003 verdubbelen wij als volgt:  

Groep 1 / 2 A onder leiding van juf Ellen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag en meester Daan op woensdag 

 Groep 1 B onder leiding van meester Niek op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag en meester Daan op maandag

 Groep 3 /4 onder leiding van juf Astrid. 

 Groep 5/6/7 onderleiding van meester Eric  

Juf Carmen is de juf van ons allemaal en regelmatig inzetbaar daar waar nodig is  

 Op dit moment beschikken wij nog niet over een vakleerkracht gymnastiek  

Gezien het startende leerlingenaantal en de te verwachte leerlingeninstroom zullen wij de komende tijd vaker met combinatiegroepen en een toename en splitsing van groepen te maken krijgen. In onze pionierssituatie maken wij regelmatig gebruik van de kleinschaligheid: op de gang maken wij gezamenlijk gebruik van de hoeken, leerlingen helpen elkaar (mits dit niet ten koste gaat van het eigen werk) en de inloop in de verschillende groepen verloopt heel spontaan. Het vraagt van de leerkrachten en de kinderen om een goed management en een passende werkhouding. Onze methodes en leermiddelen  lenen zich tot zelfstandig werken.

In nieuwsbrieven houden wij u op de hoogte van wisselingen.

Ook zal u naast onze vaste personeel regelmatig andere ondersteunende personen in de school tegenkomen. Dit kunnen stagiaires, ouders, of  andere hulpverleners zijn. Ten alle tijden staan zij onder de eindverantwoordelijkheid van de groepsleerkrachten.

Gymnastiek

Kleuters

De kleuters gymen in het speellokaal in de school. Als het mooi weer is kiezen we er meestal voor om lekker buiten op het schoolplein te bewegen. In het speellokaal adviseren wij om gymschoenen (instapschoenen met elastiek zijn handiger voor kleuters dan schoentjes met veters) te dragen. De gymschoentjes blijven op school bewaard in de bak. Het is fijn als u deze voorziet van de naam van uw kind. Aparte kleding is niet nodig, de kinderen trekken hun bovenkleding uit.

Groep 3-8

Eenmaal per week op woensdagochtend hebben de kinderen uit de groepen 3 tot en met 8 gymnastiek in de gymzaal van De Rietlanden. Wij kiezen voor een dubbel gymuur om zo tijdsverlies door heen en weer lopen en aan en uitkleden te beperken. De kinderen dragen gymschoenen (met witte zolen en alleen voor zaalgebruik) en sportkleding. Douchen na afloop is verplicht.

Schoolzwemmen

De kinderen uit de groepen 5 en 6 doen mee aan schoolzwemmen op maandagmiddag. Informatie zal verstrekt worden indien van toepassing.

Toilethygiëne

We verwachten dat uw kind op school zelfstandig naar het toilet kan gaan (ontkleden, netjes gebruik  maken van het toilet, billen afvegen en aankleden). Onze groepsleerkrachten hebben niet de luxe om hier uw kind persoonlijk in te begeleiden.  Natuurlijk kan het voorkomen dat uw zoon of dochter een ”ongelukje” heeft. Voor die gevallen is op school een verschoning gewenst en vragen wij ouders om kleding die zij kunnen missen. Zou u de geleende kleren weer schoon terug willen geven aan de groepsleerkracht?

 

 
Speelg oed en overige voorwerpen mee naar school

Speelgoed

Kinderen vinden het leuk om speelgoed mee naar school te nemen om dit te laten zien of er samen mee te spelen. We zien niet graag “lawaaidingen” en gewelddadig speelgoed op school. Wij vinden het prettig als speelgoed alleen op de woensdag of vrijdag mee naar school gaat. Met zoveel nieuwsgierige ogen en handen kan er op school altijd iets onplezierigs gebeuren met de dierbare spullen. Wij stellen ons niet aansprakelijk, dus realiseert u zich goed wat u meegeeft!

Overige voorwerpen

In het kader van projecten is het erg leuk als kinderen spullen van thuis meenemen ter verrijking. Wij dragen daar beslist onze zorg voor, maar ook hier geldt bij het overwegen van het meegeven dat u zich bewust moet zijn van de risico’s.

Mobiele telefoon graag onder schooltijd uit.

Verjaardag vieren

Jarig zijn betekent feest vieren. Met onderstaande afspraken gaat dat vast lukken.

We vinden het prettig als ouders en leerkracht samen overleggen wanneer het verjaardagsfeest op school gevierd kan worden en wat u wilt gaan trakteren. Ook lichten we u in over eventuele dieetkinderen. Het is fijn als u met  hun speciale wensen rekening kunt houden en zij niet een uitzondering vormen. Voor het geval dit toch mis loopt, raden wij ouders van dieetkinderen aan om een traktatie op voorraad in de klas te hebben. Wilt u ons daarin in voorzien?

Wij waarderen het zeer als de traktatie gezond is. Voor ideeën kunt u terecht op school.

Voor de groepen 3 tot en met 8 lijkt het ons leuk om zelf de traktatie te laten maken op school. U leest daar meer over in de volgende stukjes.

Onze kinderen gaan niet de klassen rond met een traktatie

Kleuters

Voor de meeste vierjarigen is het al spannend genoeg om naar school te gaan. Er zijn zoveel nieuwe indrukken. Om dan meteen als jarige in het middelpunt te staan is meestal teveel van het goede.De peuterspeelzaal is voor dit verjaardagsfeest meestal een veiliger plek. Maar wij laten wel graag zien dat ons wenkind vier is geworden met een versierde stoel, een liedje en kaarsjesbranden op de “verjaardagstaart”.

Verjaardagen vieren wij direct ’s morgens in de kring. Wij maken daar een heel feest van en uw kind mag  de traktatie van thuis uitdelen. Als u het leuk vindt, kunt u dit feest in de kleutergroep bijwonen.

Groep 3,4,5

De kinderen van de groepen 3,4 en 5 nemen de ingrediënten voor hun traktatie mee naar school. Het bereiden vindt op school plaats. Wij beschikken over een koelkast, kookplaatje, oven en keukengerei. Schrijf wel in op de bakkalender om dubbele bezettingen te voorkomen. De ouder(s) en een medeleerling assisteren bij de bereiding. Bij het kokkerellen hoort natuurlijk ook opruimen!

Groep 6,7,8

Ook de jarigen uit deze groepen gaan zelf culinair aan de slag maar zonder de hulp van ouders. Twee medeleerlingen assisteren. Voor het overige gelden dezelfde afspraken.

Maandsluiting

Iedere maand is er een maandsluiting op school. Elke groep verzorgt een veelzijdige presentatie (muziek, dans, drama, audio-visueel, literair, een proefje). Soms doet de hele groep mee en soms maar een aantal kinderen. In de groepen wordt besproken wat we gaan doen en wie dit gaan doen.

Ouders nodigen wij uit via onze nieuwsbrief. Jongere broertjes en zusjes zijn eveneens welkom, mits zij niet storen.

H uiswerk

In principe geven wij geen huiswerk mee aan onze kinderen in de onder en middenbouw.

In speciale gevallen kunnen wij ouders vragen om in gezamenlijk overleg en samenwerking ook thuis met de kinderen te werken.

Vanaf groep 5 maken de kinderen werkstukken. Daar thuis aan werken hoeft niet, maar mag wel. In de hogere leerjaren wordt meer verwacht van de kinderen en zal thuis werken ook vaker gaan voorkomen.

Hetzelfde geldt voor topografie en de zaakvakken vanaf groep 6. Op school is in principe gelegenheid om te leren. Is dit te beperkt of wordt er meer verwacht in de hogere leerjaren, dan is huiswerk het logische gevolg.

Zorgverbreding

Soms blijkt uit onze observaties en toetsen dat kinderen leer- en gedragsaanpassingen nodig hebben. Daar zijn tal van mogelijkheden toe in de klas en daarbuiten. Dit gebied valt in principe onder de taken van de Intern Begeleider en de Remedial Teacher. Met onze kleine personele bezetting zult u begrijpen dat deze functies nog niet officieel vervuld zijn. Gelukkig is Ellen Melchers breed onderlegd en heeft zij jarenlange ervaring op het gebied van zorgverbreding als remedial teacher, intern begeleider en zorgcoördinator. Zij zal dus garant staan voor bewaking en begeleiding.

Vulpen

Eenmalig verstrekken wij vanaf groep 4 een schoolvulpen. Als deze kwijtraakt of stuk gaat vragen wij om een vergoeding.

Ouderinformatie

Er zijn verschillende manieren om ouders te informeren. Wij geven dit in onderstaand stukje aan.

Indien de ouders gescheiden wonen maar wel geïnformeerd willen en mogen worden, verzoeken wij om onderling af te spreken welke ouder de verantwoordelijkheid op zich neemt om alle schoolinformatie door te geven aan de andere ouder. Het is voor ons teveel werk om een dubbele administratie en verspreiding uit te voeren. We hopen op uw begrip en accurate medewerking en horen graag welke ouder wij aan kunnen schrijven. Alle nieuwsbrieven verschijnen ook op onze website www.basisschoolpiethein.nl.

Jaarkalender

Aan het begin van het schooljaar geven wij de jaarkalender uit. Op deze kalender treft u alle bijzondere gebeurtenissen, vakanties en vrije dagen aan. Zo bent u ruim van te voren geïnformeerd.

Zeker in de opstartsituatie doen wij dit onder voorbehoud, daar zaken soms om aanpassingen zullen vragen en wij nog niet alles overzien of hebben uitgewerkt. De nieuwsbrief houdt u actueel op de hoogte!

Ook is een klassenlijst toegevoegd met namen, adressen en telefoonnummers van kinderen. Als ouders bezwaar hebben tegen het openbaar maken van deze gegevens horen wij dat graag. Het is handig om de mooi versierde jaarkalender goed zichtbaar op te hangen en regelmatig te raadplegen.

Nieuwsbrief

In onze nieuwsbrief informeren wij u over alle actuele zaken. Deze zal al naar gelang de behoefte verschijnen en worden meegegeven aan het oudste of enige  kind van elk gezin. U kunt de nieuwsbrief ook digitaal ontvangen. Laat u dat bij inschrijving weten!

Ook in de gang zal op het mededelingen bord onze laatste nieuwsbrief hangen, zodat u zeker weet niets gemist te hebben.

website

Op de website www.basisschoolpiethein.nl is veel informatie te vinden, kunt u ontwikkelingen volgen, zal regelmatig werk van onze kinderen te zien zijn en treft u onze foto’s.

Schoolgids

Elke nieuwe leerling ontvangt bij aanvang  de schoolgids. U treft daar uitgebreid alle informatie over basisschool Piet Hein in aan. 

De schoolgids vernieuwt zich jaarlijks. Op de website vindt u de recentste versie, maar ook middels nieuwsbrieven wordt u op de hoogte gebracht van de veranderingen.

 

Ouderparticipatie

Betrokkenheid en medeverantwoordelijkheid van ouders is één van de kenmerken van de algemeen bijzondere school. Dit gaan wij invullen op tal van manieren. Tijdens de intakegesprekken hebben wij u al gevraagd naar uw wensen, mogelijkheden en talenten.

Bestuur

In eerste instantie hebben wij een opstartbestuur: de stichting Stabij. Zodra wij capabel zijn, is het de bedoeling dat vanuit de school zelf ouders de bestuursfuncties overnemen. Mogelijk valt dit samengaan met de behoefte tot schaalvergroting op bestuursniveau van nog twee andere algemeen bijzondere basisscholen in Amsterdam. 

Medezeggenschapsraad / Werkgroepen

De Medezeggenschapsraad is dit schooljaar in wording en de werkgroepen zijn actief op tal van terreinen. Een overzicht van de mogelijkheden om te participeren vindt u op het prikbord bij de koffiekamer. Vergaderdata staan vermeld in de nieuwsbrief. Een ieder is welkom.

Activiteitenouder(s)

In elke groep vragen wij één of meerdere ouders als activiteitenouder(s) te functioneren . Zij ondersteunen zonodig de groepsleerkrachten bij het organiseren van tal van activiteiten in en buiten de groep. Dat doen de activiteitenouders natuurlijk niet alleen. Zij zullen ook vaak genoeg een beroep doen op andere ouders uit de groep.


Rapportage

In het eerste half jaar heeft uw kleuter de tijd om te wennen en zich vertrouwd te gaan voelen. Als dat goed lukt zijn wij al heel blij.

Voor alle kinderen die minimaal een half jaar op school zijn, geven wij twee keer per jaar een schriftelijke en mondelinge rapportage. Indien wij tussentijds verontrust raken en behoefte hebben aan structurele leer- en/of gedragsaanpassingen, laten wij u dat uiteraard tijdig weten.

De rapportageplicht kan wederzijds noodzakelijk zijn. Er kunnen zich bijzondere omstandigheden voordoen, waardoor het wenselijk is dat de groepsleerkracht hiervan op de hoogte is en daar rekening mee kan houden. Graag delen wij uw zorgen, twijfels en nemen  uw onduidelijkheden weg. U kunt daarvoor altijd een afspraak maken zodat wij even de tijd kunnen nemen. Wacht niet te lang.

Naschoolse opvang en naschoolse activiteiten

De kinderen van basisschool Piet Hein kunnen in onze tijdelijke huisvesting gebruik maken van de naschoolse opvang onder verantwoordelijkheid van Stichting Welzijn Zeeburg. Ook kunt u (tegen betaling) de kinderen inschrijven voor recreatieve naschoolse activiteiten. Informatie over naschoolse activiteiten wordt uitgedeeld aan de kinderen en is te vinden op het prikbord. U kunt het volgende telefoonnummer bellen om zich op te geven: tel. 020-6658001.

Wij hopen u zo voldoende geïnformeerd te hebben. Mocht u toch nog vragen hebben: stel ze gerust!

Samen maken we er een mooie schooltijd van. We wensen u en uw kinderen veel leef- en leerplezier toe op de basisschool Piet Hein.

Ellen Melchers-Astrid van Dijk–Carmen IJssel- Niek Kropholler-Eric Lieverst-Daan Bartels

 

 

 

Start ] Wij stellen ons voor! ] Schoolgids ] [ Welkom op Schoolboekje ] Aannamebeleid ] Nieuwsbrieven ] Projecten ] Kids ] Schoolteam ] Foto´s ] Interactief ] Piet Hein in de Media ]

Copyright © 2003 Basisschool Piet Hein
Laatst bijgewerkt: 27 mei 2003