Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

[Afbeelding bedrijfslogo]     Aannamebeleid
Start Feedback Inhoud Zoeken

Basisschool  piet hein

Een nieuwe basisschool in Zeeburg!

Start
Wij stellen ons voor!
Schoolgids
Welkom op Schoolboekje
Aannamebeleid
Nieuwsbrieven
Projecten
Kids
Schoolteam
Foto´s
Interactief
Piet Hein in de Media

 

Aannamebeleid basisschool Piet Hein 2002-2003

inleiding

De basisschool Piet Hein zal zeker voorzien in de enorme behoefte aan een schoolplek die leeft in het Oostelijk Havengebied. Wij hopen op een weloverwogen, zorgvuldige selectie en keuze, hetgeen verplichtingen en verwachtingen geeft naar beide kanten. Daar willen wij duidelijkheid over geven in de volgende items:

·                   doelgroep

·                   oriëntatie

·                   beleid aanmelding / toelating / inschrijving / wachtlijst

Stadsdeelbestuurders, directies en besturen hebben de intentie uitgesproken  om een gezamenlijk aannamebeleid te formuleren. Momenteel vindt overleg plaats om dit concreet vorm te geven. Ons huidige beleid is op dit initiatief geënt, maar zal mogelijk binnenkort worden aangepast.

doelgroep

Basisschool Piet Hein heet kinderen in alle leeftijdsgroepen, met verschillende tolerante levensovertuigingen en geloofsovertuigingen, maatschappelijke en sociaal-economische achtergronden. Tevens streven erna om onze leerlingenpopulatie een afspiegeling te laten zijn van de buurt. Dit heeft consequenties voor ons aannamebeleid. De term afspiegeling kan tweeledig worden opgevat. Direct betekent het dat de scholen in eerste instantie bevolkt worden door de kinderen uit de buurt. Indirect betekent het dat de verhouding van de bevolking in de buurt qua sociaal-economische status (SES) en qua etniciteit op school wordt weerspiegeld. De bevolking van het Oostelijk Havengebied bestaat voor circa 75% uit autochtonen en voor 25% uit allochtonen.

Omdat kinderen uit een lagere SES en/of kinderen van allochtone afkomst vaak lagere schoolresultaten boeken, werkt het onderwijs al jaren met de gewichtenregeling, waardoor extra formatie kan worden verkregen (meer dan 1,0). De gewichtenregeling[1] is een algemeen geldend en aantoonbaar instrument dat wordt gebruikt om leerlingen zowel te onderscheiden op gebied van SES als op gebied van etniciteit. Voor onze school zullen wij de balans van 25 %(hoger dan 1,0) en 75% (1,0) in het leerlingengewicht van onze aan te nemen leerlingen bewaken.

Ondanks het feit dat wij ons willen profileren als een wijkgebonden school hebben wij bij de opstart van de basisschool Piet Hein (vrije werving, zonder wachtlijst) ook kinderen buiten het Oostelijk Havengebied aangenomen. Ouders die kinderen direct bij de opstart hebben aangemeld, zonder dat het alhier geformuleerde beleid was vastgesteld (periode mei-december 2002), zijn zeker van een inschrijving.

Inmiddels is de overweldigende toestroom en de intentie tot een gezamenlijk aannamebeleid een reden om aanmeldingen en inschrijvingen vanaf 2003 volgens de onderstaande regelgeving te accepteren.

Bij de aanname wordt in alle gevallen getoetst of kinderen en ouders/verzorgers passend zijn in ons pedagogisch en didactisch klimaat en onze visie aanhangen (zie met name schoolgids, hoofdstuk 2 en 3). Middels de informatie uitwisseling die voorvloeit uit gesprekken met ouders/verzorgers, de eventuele onderwijskundige rapportage van de school van herkomst en eventuele hulpverlenende externe instanties, zal de directie een oordeel vormen en expliciet aangeven wanneer en waarom aanname niet wenselijk is.

Specifieke leer- en gedragsaanpassingen, of lichamelijke handicaps zijn invoegbaar, mits dit de belangen van het kind, de medeleerlingen en de groepsleerkracht niet schaadt en de specifieke kennis, ervaring en zonodig accommodatie voor een juiste opvang en begeleiding op school voorhanden is. Ook hier behoudt de directie zich het recht van oordeelvorming over haalbaarheid voor. U mag er hierbij van uitgaan dat basisschool Piet Hein zich optimaal zal inzetten om dit te bereiken. 

oriëntatie

Ouders/verzorgers kunnen zich uitgebreid en veelzijdig oriënteren middels: 

de website www.basisschoolpiethein.nl

het lezen van de schoolgids(op school aan te vragen of te downloaden via de website)

een persoonlijk orientatiegesprek (op afspraak)

een rondleiding in de school onder schooltijd door leerlingen (zonder afspraak)

Beleid aanmelding / toelating / inschrijving / wachtlijst

Wij kennen bij de aanmelding twee groepen leerlingen:

de zij-instromers: schoolgaande kinderen die een andere school zoeken
onder-instromers: kinderen die vier jaar worden en hun schoolloopbaan aanvangen in groep 1

Zij doorlopen het volgende traject van aanmelding en inschrijving. Indien wij niet kunnen inschrijven is plaatsing op de wachtlijst mogelijk. Bepalend is ons doelgroep- en aannamebeleid.

aanmelding

Alle aanmeldingen vinden plaats middels een volledig ingevuld en ondertekend aanmeldingsformulier. De aanmeldingsformulieren zijn op te halen op onze school of kunnen digitaal of per post worden verzonden. Middels dit formulier verstrekken ouders gegevens en geven aan graag in aanmerking te komen voor een plaatsing op onze school onder bovenstaande condities.

Ouders kunnen zich op meerdere scholen aanmelden. Wij vinden het prettig om te weten op welke scholen u bent ingeschreven en vragen dit bij de aanmelding. Inschrijven kan maar op een school. Indien onder-instromers zeker zijn van een plaats op een andere school (dus ingeschreven staan), is aanmelding dus mogelijk.

toelating

Of wij de aanmelding ook kunnen honoreren met een definitieve inschrijving op basisschool Piet Hein hangt af van ons doelgroep- en toelatingsbeleid en een aantal factoren die verschillen voor zij-instromers en onder-instromers.

In principe gaan wij er bij de toelating van uit dat onze groepen zullen bestaan uit 25-30 leerlingen. Dit betekent dat wij per leerjaar maximaal 60 kinderen aannemen. Wij maken een voorbehoud in de groeifase (i.v.m. toeloop en de buitenreguliere telling, samenstelling combinatiegroepen, huisvestingscapaciteit en de vervulling van de personele bezetting). In de schoolloopbaan kunnen deze aantallen wijzigen omdat een kind kan verhuizen, doubleren, een groep moet worden samengevoegd enzovoort. Basisschool Piet Hein streeft naar een uiteindelijke formering van maximaal vier groepen 1 / 2 en twee parallelle jaargroepen 3 tot en met 8.

Tevens bewaken wij bij toelating de verhouding in het leerlinggewicht van 25% (hoger dan 1,0) en 75% (1,0) voor wat betreft het totale schoolpercentage. Dit geldt ook voor de wachtlijstsituatie.

Op jaargroepniveau bewaken wij ook de verhoudingen in het leerlinggewicht. Als toelatingsnorm op groepsniveau staan wij maximaal 50% (hoger dan 1,0) en 50% (1,0) toe, mits dit niet in strijd is met de totale schoolverhouding. 

Een inschrijving is een toezegging tot plaatsing door beide partijen: de school en de ouders. Inschrijving kan gebeuren voor onder-instromers vanaf de leeftijd van 36 maanden. Ouders ontvangen schriftelijk bericht of de aanmelding al dan niet kan worden gehonoreerd en er sprake is van een inschrijving. Tevens verzoeken wij ouders de instemming met plaatsing schriftelijk kenbaar te maken. Een inschrijving wordt altijd gevolgd door een kennismakingsgesprek. De directeur nodigt ouders en kind(eren) een aantal maanden voor de plaatsing uit om wederzijds informatie uit te wisselen en desgewenst wenafspraken voor 5 dagdelen te maken om een goede instroom te waarborgen.

Als het kind drie jaar en tien maanden is, mag het in principe maximaal vijf dagdelen komen wennen Een uitzondering moeten wij maken in de maanden december en juni/juli. De schoolsituatie is dan te hectisch om van gewenning sprake te laten zijn. Indien groepen groter zijn dan 30 leerlingen (tijdelijke uitgroeisituatie voorafgaand aan splitsing) zien wij ook af van wenmomenten.

Nieuwe leerlingen ontvangen de jaarkalender met een overzicht van alle te verwachten activiteiten en ons welkom-op-school boekje waarin beknopt de dagelijks geldende afspraken staan vermeld.

Indien ouders/verzorgers na aanmelding of inschrijving onverhoopt besluiten om af te zien van plaatsing op basisschool Piet Hein, ontvangen wij hierover graag zo spoedig mogelijk een bericht. Wij kunnen wachtlijstleerlingen dan verblijden met zekerheid.

inschrijving zij-instromers

Er zijn twee soorten zij-instromers, namelijk verhuizende leerlingen en leerlingen die van school binnen het stadsdeel veranderen (hierbij horen ook de leerlingen die reeds in Zeeburg woonden maar elders een school hadden gekozen).

Verhuizende leerlingen hebben voorrang met inschrijving. Dat wil zeggen dat de school een inspanningsverplichting heeft om een aangemelde leerling ook te plaatsen. De directie van de ontvangende school legt contact met de school van herkomst. Indien de directeuren consensus hebben over de overstap, schrijven de ouders de leerling uit op de school van herkomst en in op de ontvangende school.
Indien ouders hun kind willen overplaatsen naar een andere school binnen het stadsdeel, dienen de ouders altijd in overleg te treden met de directie van de huidige school. Indien ouders en directie van mening zijn dat een overstap naar een andere school gewenst is,  gaan de ouders in overleg met de directie van een andere school. Daarna overleggen de directies met elkaar over een juiste handelswijze per overstap. Het uitgangspunt hierbij is dat er een besluit wordt genomen, gebaseerd op de belangen van de leerling.
Tevens doen wij het verzoek aan de school van herkomst om een onderwijskundig rapport aan te leveren. Basisschool Piet Hein verstuurt een bewijs van inschrijving aan de school van herkomst en zal vervolgens een bewijs van uitschrijving terug ontvangen.  

inschrijving onder-instomers voor groep 1

Maximaal 1 jaar van tevoren kunnen leerlingen worden ingeschreven op een school.
Inschrijving kan slechts op 1 school gebeuren en is een beslissing van de school en de ouders.
Op het moment dat een leerling eenmaal is ingeschreven op een school, wordt de leerling van de wachtlijst van andere scholen geschrapt. Ouders wordt verzocht om de betreffende scholen te informeren.
Indien broertjes / zusjes bij ons bekend zijn (liefst via het aanmeldingsformulier), is inschrijving verzekerd. Bij zij-instromers wordt hier zoveel mogelijk rekening mee gehouden, maar kunnen wij plaatsing niet garanderen. Wel geldt een voorrangsregeling bij de wachtlijst

plaatsing op de wachtlijst

Indien er 60 kinderen per leerjaar zijn geplaatst, of de balans in het leerlingengewicht is overschreden is er sprake van een wachtlijstsituatie. Ouders worden over deze status schriftelijk geïnformeerd. Regelmatig peilen wij of ouders ook gebruik zullen maken van de plaatsingsmogelijkheid op onze school. In geval van afzeggingen, zullen wij direct de ouders van de hoogst genoteerde kinderen in kennis stellen.

Kinderen kunnen vanaf 30 maanden (2,5 jaar) op de wachtlijst worden gezet. 

Ouders krijgen de mogelijkheid om hun kind op de wachtlijst van meerdere scholen te plaatsen. Scholen met een wachtlijst overleggen regelmatig met elkaar over dubbelingen op hun wachtlijst.

Er worden twee wachtlijsten gehanteerd; een wachtlijst voor 1.0-leerlingen en een wachtlijst voor 1.25 en 1.9-leerlingen.

Bij de wachtlijstsituatie selecteren wij in de hierondergenoemde volgorde van prioriteit:

Broertjes en zusjes van zij-instromers hebben voorrang
De twee wachtlijsten worden geritst op basis van de sociaal-economische verhoudingen binnen de wijk (in de verhouding 1leerling met gewicht hoger dan 1,0 op 4  leerlingen met gewicht 1,0).
Leerlingen binnen het postcodegebied 1019, bovenste deel 1018 op basis van rangorde van inschrijving
Leerlingen buiten het postcodegebied 1019, bovenste deel 1018 op basis van rangorde van inschrijving  

[1] De meest directe informatie over de afkomst c.q. de sociaal-economische status van ouders en leerlingen is op dit moment het leerlinggewicht (1.0, 1.25 en 1.9). Daarom zullen bij het hanteren van het aannamebeleid de leerlingewichten worden gebruikt.

klik hier om het inschrijfformulier te downloaden

 

Start ] Wij stellen ons voor! ] Schoolgids ] Welkom op Schoolboekje ] [ Aannamebeleid ] Nieuwsbrieven ] Projecten ] Kids ] Schoolteam ] Foto´s ] Interactief ] Piet Hein in de Media ]

Copyright © 2003 Basisschool Piet Hein
Laatst bijgewerkt: 03 juni 2003