Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

GRÄVLINGEN

3/1-99: För närvarande inga uppdateringar. Gott Nytt År! Hälsningar, Bengt. Högaktuell (29/9-98) och urgammal information för SIF-medlemmar vid Siemens Nixdorf Informationssystem AB (och SBS!). Nytt och gammalt uppgrävt. Senast grävning: 29/9-98. Ansvarig redaktör: Bengt Kyrning.




1997-08-25 Arbetsdomstolens dom i sjuklönemålet. Arbetsdomstolen (AD) har meddelat dom om sjuklön. Domen innebär att arbetstagarsidan förlorade målet om innehållet i tjänstemannaavtalets kollektivavtalsbestämmelser om sjuklön. I domen bedömde AD att arbetsgivare som betalar ut lagstadgad sjuklön med 75 procent samtidigt fullgör sin skyldighet att utge kollektivavtalad sjuklön med 10 procent. Detta innebär att en sjuk arbetstagare får lagstadgad sjuklön med 75 procent från och med dag 2 till och med dag 28 i sjukperioden och att den kollektivavtalade sjuklönen betalas ut med 10 procent från och med dag 29. Bakgrunden till tvisten var ändringen i sjuklönelagen från 1 januari 1997 (se Snabbinfo nr 11, oktober 1996) som innebar att arbetsgivaren ska betala sjuklön i 28 dagar i sjukperioden istället för 14 dagar. Före lagändringen fick en sjuk arbetstagare från och med dag 15 till och med dag 28, dels sjukpenning med 75 procent från försäkringskassan och dels kollektivavtalad sjuklön med 10 procent av den vanliga lönen från arbetsgivaren. Ändringen innebar att sjukpenningen från försäkringskassan ersattes av lagstadgad sjuklön från arbetsgivaren. Anledningen till tvisten var att parterna i och med lagändringen inte kom överens om arbetsgivaren var skyldig att betala ut kollektivavtalad sjuklön utöver lagstadgad sjuklön. Förbunden och arbetsgivarorganisationerna kommer under hösten att förhandla om den kollektivavtalade sjuklönen.
(Saxat från PTK-sida).
Krematorium in på fjärrvärmenätet. Överskottsvärme från Helsingborgs krematorium ska levereras till fjärrvärmenätet. Det beslutade kyrkogårdsförvaltningen på måndagskvällen. När planerna blev kända för en månad sedan väckte detta protester. Men kontraktsprost Glenn Håkansson, ledamot i kyrkogårdsförvaltningen, hoppas att information ska motverka den upprördhet som beslutet kan komma att mötas med. "Om man får korrekt information, om man får veta att det inte är kroppar som man bränner upp för att värma några hus med, så tror jag att människor förstår att detta är något mycket fint," säger han till Sydnytt. När röken kommer ut från krematoriets ugn är den 1 200 grader varm. För att den ska kunna passera reningsfiltret måste röken kylas ned till 150 grader. I Helsingborg kommer man att göra detta genom att ta kylvatten från fjärrvärmenätet. Efter nedkylningen av röken kommer det uppvärmda vattnet att gå tillbaka till fjärrvärmenätet.
(Saxat ur Ny Teknik).

JÄMSTÄLLDHET PÅ UNDANTAG. Fack och arbetsgivare struntar i lagen. Varken arbetsgivarna eller de fackliga organisationerna är intresserade av att driva jämställdhetsfrågor. Det visar den första stora undersökningen som gjorts av den nya jämställdhetslagens effekter. Forskaren Eva Schömer har kartlagt hur drygt 400 tillverkningsföretag arbetar med jämställdhet. Hon anser att det lokala facket borde kämpa för att få in jämställdhetsplanen i kollektivavtalet. ­ Då har man ett juridiskt dokument som det kostar mer att bryta mot, säger Eva Schömer.

Tuffa kassor får tung kritik. Socialstyrelsen avvisar försäkringskassornas skärpta inställning till de elöverkänsliga. Även om ingen medicinsk diagnos finns måste hänsyn tas till symptomen på vanligt sätt, säger medicinalrådet Per Swartling. Men många kassor är hårda och kräver att patienten ställer upp på psykiatrisk utredning.

Kommunfack vill ändra Las. Arbetskraften blir äldre, särskilt i kommunerna. Det vill facken på den kommunala sidan råda bot på. 60-åringar som vill ska få gå tidigare och jobbet ska övertas av yngre. Regeringen lyssnar och aviserar ett liknande förslag i höst. Problemet är att Las måste ändras när ungdom ska värderas högre än anställningstid.
(Saxat ur TCO-tidningen).


Förtroendevalda funktionärer (valda 1998)

.
Här följer en uppställning på förtroendevalda funktionärer inom SIF-klubben vid Siemens Nixdorf.

Klubbstyrelse, ordinarie:Bengt Kyrning (ordförande), Bo Friberg, Kristina Atter, Maria Rojewska-Wrzosek.
Klubbstyrelse (suppleanter): Lars Ekblom, Arne Ilomäki.

Förhandlingsdelegationen (ord. och suppl.) helt identisk med klubbstyrelsen.

Arbetstagarrepresentanter i SNI AB:s styrelse, ordinarie: Bengt Kyrning, Maria Rojewska-Wrzosek.
"Dito", suppleanter,:Lars Ekblom, Arne Ilomäki.

Arbetsmiljöombud (=skyddsombud): Ingrid Larsson (huvudskyddsombud), Kristina Atter.

Ledamöter i SIF:s Stockholmsavdelnings representantskap: Bengt Kyrning, Kristina Atter.

Revisorer: Inger Skoog, Ola Norman.

Ungdomsombud: Bo Friberg.

Studieorganisatör: Bengt Kyrning.

Rapportombud/uppdateringsansvarig: Bengt Kyrning.

Befattningsnomenklaturansvarig: Bengt Kyrning.

Konfliktombud: Bengt Kyrning.

Valberedning:Inger Skoog (sammankallande), Franz Helzel.

Några länkar:

Angelfire - Easiest Free Home Pages
SIF
SIF-café
SIF-tidningen på nätet
TCO-tidningen. Ofta förvånansvärt bra.
Privattjänstemannakartellen, nu med uppsnofsade sidor.
Värdelösa internetsidor, en sammanställning av dylika.
Vi, våra anfäder och anmödrar, har funnits ett tag: bland annat europeisk historia, med massa länkar till livet före dataåldern.
Ada, mest för nätkvinnor?
Kiosken med all världens tidningar.
Mullvaden...
Gästboken.

Email: bengt.kyrning@sni.se