Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Malo detaljnije o Milosu Labanu

ili od vunderkinda do samozvanog profesora

     U narednih nekoliko redova (stvar ne zasluzije vise) kratko cemo Vam opisati cinjenice o junaku naseg doba i dogadjaja, bar onim koje je "Anti By TITLE Group" mogla saznati i dohvatiti.

     Odmah se postavlja pitanje odakle poceti i gde stati, kada je u pitanju jedna takva mnogostruka, gotovo RASCEPLJENA, licnost? Svakako nije lako takvom univerzalnom coveku, geniju. Njegov polozaj i njegova delatnost je toliko mnogostruka da je to prava TRAGEDIJA, po njega samoga pre svega, dakle nesumnjivo je Milos Laban TRAGICAN genije. Milos Laban se do te mere bori protiv nepravdi ovoga sveta, da se cesto njemu samom ucini da je CEO SVET PROTIV NJEGA. To mora da je stvarno neprijatan i bolan osecaj. Pa kako je CEO SVET PROTIV Milosa Labana, nije cudo sto je vec nekoliko stotina puta (ili cak mozda i vise) POKUSAN ATENTAT NA TAKVU LICNOST. Avaj nesrece, NIKO NIKADA NIJE USPEO DA VIDI ILI UHVATI ATENTATORA - VIDEO IH JE JEDINO MILOS LABAN. Ali on sam protiv tolikog sveta ne moze sam... Na kraju, on ni ne deluje sam. U njemu deluju i pomazu mu sve te razne licnosti koje nosi u sebi. Tako se Laban bori kao prava mnogostruka licnost.

     Nama je jos teze. Opisati sve ingeniozne akcije koje je takva jedna kompleksna, gotovo ISKOMPLEKSIRANA licnost smislila, preduzela ili preduzima jos je teze. Zbog toga smo resili da ovaj mali, nazovimo dosije, sastavljamo 'modularno' i Vama ga tako osvetljavamo deo po deo, kako vec budemo stigli. Stoga nemojte ocekivati da ce ovde biti iznosene cinjenice onim redom kako su vremenski tekle, vec kako smo ih mi dobavljali i kompletirali. Svakako ovaj tekst, koji eto sada zapocinjemo, imace i hronolosku notu tek onda kada bude kompletiran.

     Kako opisati jednu licnost koja je dozivela, a i spremna je na tolike metamorfoze? Kako ga prepoznati, kada Laban ocas posla od arogantne licnosti, predje u nedozrelog placljivka, a potom se nasmeje po cemu je svakako prepoznatljiv, jer je to jedinstveni osmeh koji se moze videti na samo jednom licu u svetu - Labanovom. Svakako najbolje je videti ga izbliza. Pa pogledajte sami taj jedinstveni cuveni lik i trudite se da ga nezaboravite, jer ako se iznenada stvori pored Vas moze se desiti da Vas Labanizuje!

     Laban je jos kao mali decak pkazivao sklonosti ka Matematici i vec tada je obelodanjivao svoje prve naucne misli i rezultate. Pogledajte, medju mnogobrojnim, jedan od prvih naucnih doprinosa Labana .

     Za ovu priliku smo Vam pripremili jednu posebnu i interesantnu temu, ali svakako je ista izcupana iz same sredine biografije Milosa Labana. Naime za danas smo pripremili posebno interesantnu temu:

IZBORI REIZBORI I UNAPREDJENJE MILOSA LABANA.

     Ovo je stvarno vrlo zamrsena i komlikovana tema. Ova tema je gotovo citav roman, ali takav da ga istorija Univerziteta, kod nas i u svetu ne pamte. Da i danas dan nema zivih svedoka proteklih i savremenih dogadjaja, neko ko bude procitao taj 'roman' ne bi verovao da je tako nesto mogucno. Preporucujemo da citaoci slabog srca i adolescenti ne nastave citanje ovog teksta.

     Kako smo vec ranije istakli Labana je progonio citav svet, a narocito ovaj na ETFu. I tako eto jednog dana Milos Laban je izgonjen sa Elektrotehnickog Fakulteta. Ako zelite da o tome saznate nesto detaljnije kliknite na nas link:

Kako i zasto Milos Laban nije izabran, reizabran na ETFu?

     Za reizbore i unapredjenja,na ETFu (kao i na celom Univerzitetu) sastavljaju se strucne Komisije koje procenjuju kandidate i predlazu Vecu Fakulteta eventualano unapredjenje. Za Milosa Labana, po obicaju, formirana je komisija koja je napisala svoj referat jos davne 1990. godine. Uostalom pogledajte taj referat sami.

     Ono sto je od narocitog interesa da procitate, jeste ZAKLJUCAK referata. Naime u zakjucku stoji citav niz cinjenica koje treba uociti i izdvojiti kao bitne:

     (a) Prvo u zakljucku se eksplicitno predlaze Vecu da se Milos Laban izabere u vise zvanje (Docent do tada) Vanrednog Profesora. Komisija je tu jednoglasna bez ikakve sumnje u to. Vece moze ali ne mora postupiti po predlogu referata, ali Vece mora da obavi glasanje za ili protiv predloga Komisije, i to odlucuje vecinom clanova. Tako je proceduralno Vece i radilo u slucaju Milosa Labana.

     (b) Drugo, u zakljucku stoji "Sve ovo je sigurno uticalo na to da u periodu od izbora za docenta dr Milos Laban nema publikovanih radova u naucnim casopisima iz oblasti za koju se bira ". Dakle da se covek napne iz petinih zila ne moze nabrojati vise od 5 radova koliko je i sam Laban naveo u svojoj prijavi, a komisija verno prenela u referat. Pri tome Laban navodi i jednu neistinitu cinjenicu "rad pod brojem 6 je naveden kao rad prihvacen za stampu"!? Sada je evo kraj 1998 godine. TAJ PRIHVACENI RAD NIJE OBJAVLJEN DO DANAS DAN. Ovde se, da ne kazemo nesto gore ali primerenije takvim situacijama, MALO ISKRIVIO NOS MILOSU LABANU.

     (c) Dalje opet je u pitanju mala 'podvala' Milosa Labana, iskazana u zakljucku. Naime tamo pise "Kandidat dr M.Laban je uspesno izvodio nastavu iz Matematike o cemu svedoce visoke ocene na studentskim anketama ". Zakljucak referata je tako formulisan jer je tako kvalifikovao svoje sopstvene uspehe sam Milos Laban u svojoj prijavi na konkurs. Cak se u prijavi hvalio postignutim rezultatima i nagradama . Gde je ovde Labanova podvala? LABAN PRECUTKUJE SAMO JEDNU CINJENICU A TA JE: DA JE LABAN DOBIO VISOKU OCENU SAMO U JEDNOJ JEDINOJ GODINI SVOJE KARIJERE A U SVIM OSTALIM GODINAMA NA ANKETAMA LABAN IMA KATASTROFALNO LOSU, NISKU OCENU. Zasto je bas te godine dobio visoku ocenu poznato je 'Anti By TITLE Group' clanovima, ali smo to objasnjenje ostavili za posebnu temu i posebnu priliku. Bitno je ovde da je visoku ocenu dobio samo tada i nikada vise, niti pre niti posle dogadjaja vezanih za ovo unapredjenje.

     Sto se citavog Labanovog referata tice takav je kakav je, procitajte ga pa sudite sami. A mi idemo dalje. Sta se desilo iza izbornog Veca ETFa na kome je prikazan i diskutovan pomenuti referat?

     Glasano je po ustaljenoj proceduri prvo po predlogu kakav je u zakljucku referata. Kada je posle duge i iscrpne diskusije, predsedavajuci Veca, a to je tadasnji Dekan ETFa, predlozio glasanje, prislo se glasackoj proceduri. Glasanje je obavljeno putem glasackih listica, dakle glasanje je tajno. Sve je na Vecu uradjeno po vazecem Zakonu, Statutu ETFa i predvidjenom protokolu kao i za uostalom bilo kog prethodno biranog nastavnika na ETFu. Uostalom kako su stvari tekle na Vecu, pre nego je Vece pristupilo glasanju vidite i sami.

     Kada su glasacki listici sakupljeni i prebrojani glasovi (za, protiv i uzdrzani) Deka je odmah saopstio Vecu rezultat glasanja: VECE, VELIKOM VECINOM GLASOVA 'PROTIV', NE PRIHVATA UNAPREDJENJE MILOSA LABANA U ZVANJE VANREDNOG PROFESORA, DAKLE PREDLOG I ZAKLJUCAK KOMISIJE PODNET U REFERATU JE ODBIJEN! Ovo nije nikakvo cudo od 'dogadjaja' na Vecu ETFa. Naime i ranije se ovo desavalo, ali ovoga puta uz jednu novinu! KANDIDAT KOJI JE KONKURISAO NA KONKURS ZA VANREDNOG PROFESORA, PA JE ODBIJEN NA KONKURSU, PO VAZECEM ZAKONU NE ZADRZAVA NA ETFu STARO, PRETHODNO ZVANJE DOCENTA, VEC PROSTO POSTO NIJE IZABRAN NE STUPA NI NA POSAO. ZA LABANA JE OVO ZNACILO PRAKTICNO DA OVIM CINOM GUBI ZVANJE I RADNO MESTO DOCENTA NA ETFu!

     Ovo se ranije nije desavalo cesto na ETFu. Laban spada u izuzetno malu grupu ljudi koji su sebe svojim ponasanjem doveli u situaciju da izgube i posao i zvanje na ETFu. LABAN IPAK NIJE PRVI PUT IGUBIO POSAO NA ETFu OVOM PRILIKOM. LABAN JE JEDNOM VEC PROPAO NA VECU KAO ASISTENT PRI REIZBORU (ako niste citali o tome ranije, iskoristite priliku pa pogledajte opis tog dogadjaja u nasem tekstu ).

     Nesumnjivo Laban se nasao u nezgodnoj situaciji ali za to je kriv samo Laban i jedino Laban. Ponovo na scenu stupa njegova visestruka (gotovo, kako vec ranije rekosmo, RASCEPLJENA) licnost. Od arogantnog i samouverenog Labana nigde ni traga ni glasa. Evo ga opet u ulozi makovog zrna, koje kuka, moli, cmizdri i slinavi nad svojom sudbinom po hodnicima i kabinetima ETFa. "Necu nikada vise, znate oni (!??) me mrze i gone, obecavam da cu biti dobar, nisam znao ...", sve sami argumenti za ranije lose ponasanje i uz casnu pionirsku rec obecanja za buducnost. ETF ponovo pada na ispitu! Mesto da drvo izcupa i sadi novo, staro drvo se dokrpljuje.

     Laban je posle par nedelja, na jednom od sledecih sednica Veca, zatrazio od Veca skromniju varijantu: MOLIM NN VECE DA MOJ REFERAT ZA UNAPREDJENJE PREINACI U REFERAT ZA REIZBOR ZA ZVANJE I RADNO MESTO DOCENTA, ZVANJE KOJE SAM IMAO I DO SADA. Vece se zatalasa, i nadje se dovoljan broj ljudi, koji podrzase ovaj predlog u nameri da eto, mladi covek ne 'popije ulicu' i nadje se bez posla. VECE SE ZATALASA, POPUSTI ZA TRENUTAK, DA UCINI COVEKU, ODLUCI PO LABANOVOM ZAHTEVU I ZAKAZA SEDNICU NA KOJOJ CE BITI RAZMATRANA MOGUCNOST DA SE LABAN REIZABERE U ZVANJE DOCENTA I TIME VRATI U NASTAVU I NA RADNO MESTO. PREVARI SE VECE ZA TRENUTAK JOS JEADANPUT, ALI OVOGA PUTA ZADNJI PUT. PREVARI SE VECE U SVOJOJ PROCENI LABANA ALI CE OVU PREVARU ISPASTATI DUGO GODINA A EVO ISPASTA JOS DANAS DAN.

     Kako su stvari tekle na sednici Naucno-Nastavnog Veca ETFa kada je Milos Laban reizabiran za Docenta, vidite sami.

     Kada je Laban konacno shvatio da je prokockao sve svoje sanse, bilo je nazalost kasno. Ostalo mu je jedino da eventualno uhvati Fakultet na neki pravni 'stos', na neki formalno proceduralni propust. Tako je i postupio: LABAN JE TUZIO FAKULTET OSNOVNOM SUDU UDRUZENO RADA U BEOGRADU, pri cemu za sada Vam nudimo da pogleadate samo bitne izvode iz tuzbe, kliknite ovde.

     Ako ste procitali ponudjeni deo tuzbe Labana, jasno Vam je da je Laban ovom tuzbom samo lupio pecat na potvrdu koju mu je izdao ETF, tj. LABAN JE OVIM SUDSKIM PROCESOM SAMO DOBIO POTVRDU DA VISE NEMA STA DA TRAZI MEDJU PROFESORIMA ELEKTROTEHNICKOG FAKULTETA.

     Uostalom, postovani citaoci postavljamo Vam direktno pitanje:

     DA LI BISTE RADILI VI NA FAKULTETU NA KOJI STE DOSLI SUDSKOM ODLUKOM ALI PROTIV VOLJE VECINE OFICIJELNIH STRUCNJAKA SA TOG ISTOG FAKULTETA?

     Laban mimo gore iznetih zamerki ima jos jednu zaista nemoralnu i nekolegijalnu zamerku: PRVO JE LICNO MOLJAKAO CLANOVE KOLEKTIVA ETFa, DEKANA I OSTALE SLUZBE DA NEKAKO KONKURS ZA UNAPREDJENJE PRETVORE U NJEGOV REIZBOR ZA DOCENTA DA NE BI ETO OSTAO NA ULICI BEZ POSLA. POSLE NEUSPELOG POKUSAJA REIZBORA, STO JE STOPROCENTNO REZULTAT NJEGOVOG LICNOG ASOCIJALNOG PONASANJA, OKRECE TABAK I POKAZANU DOBRU VOLJU FAKULTETA PRETVARA U TUZBENI ZAHTEV, KAO ETO FAKULTET JE TAJ KOJI NE POSTUPA PO PRAVNIM NORMAMA I NJEGOV KONKURS UNAPREDJENJA PRETVARA U REIZBORNI KONKURS. Bas je cudan i naopak taj fakultet. Mi opet sa druge strane (Anti By TITLE Group), smatramo da je fakultet stvarno pogresio: TREBALO JE LABANA ODMAH PO NEUSPELOM REIZBORU ZA ASISTENTA NAJURITI METLOM SA FAKULTETA, tako bi sve ovo danas bilo daleko bezbolnije po isti taj fakultet. No sta je tu je, idemo dalje za iste pare!

     Posle neuspele tuzbe, Laban ide dalje, vrsi Labanizaciju svoje sopstvene propasti. Uspeo je da ubedi akademika Mihajla Markovica, da napise u dnevnoj stampi nekoliko redi o Labanovom neuspehu i tom prilikom oblati ETF. Akademik je naseo i napisao: "DR MILOS LABAN, NAS UGLEDNI MATEMATICAR, JE PROTERAN SA ELEKTROTEHNICKOG FAKULTETA IZ POLITICKIH RAZLOGA".

     Ako nekim slucajem sretnete akademika Markovica slobodno ga upitajte, a mi ga ovom prilikom pitamo:

     NA OSNOVU CEGA JE ZAKLJUCIO DA DR MILOS LABAN JESTE NAS UGLEDNI MATEMATICAR, NA OSNOVU LABANOVIH RADOVA ILI MOZDA REFERATA NAPISANOG TE GODINE?

     DA LI POZNAJE AKADEMIK MARKOVIC BAR JEDNOG MATEMATICARA U OVOJ ZEMLJI ILI SVETU (OSIM SAMOG LABANA) KOJI MISLI DA JE LABAN UGLEDNI MATEMATICAR?

     GDE I KADA JE CUO DA NEKO SA ETFa MESA LABANOV IZBOR ILI UNAPREDJENJE SA LABANOVIM POLITICKIM OPREDELJENJIMA? AKO JE CUO, MOLIMO GA DA NAM TO SAOPSTI, PA VALJA TAJ 'NEKO' IMA SVIOJE IME I PREZIME!

     POZNAJE LI AKADEMIK MARKOVIC BAREM JEDNOG COVEKA OVE ZEMLJE KOJI NIJE IMAO PROBLEMA SA LABANOVIM EMOCIJAMA, LABANOVOM LICNOSCU I LABANOVIM ASOCIJALNIM PONASANJEM?

     Ako akademik Markovic ima odgovor na neko od gornjih pitanja spremni smo da ultimativno i odmah povucemo sve nase izjave o Labanu. Pri tome akademiku Markovicu predlazemo da nam se javi elektronskom postom na adresu nik011@hotmail.com Plasimo se nasuprot tome, da ce ove nase strane jos veoma dugo stajati ovako kako ih vidite danas, bez odgovora ali i bez promena makar i jednog slovca na njima!

     I sam Laban je zatrazio pomoc javnosti, i oglasio se u novinama povodom zaista retke vesti raspukle po univerzitetu (univerzitetima ove zemlje) da je propao cak i na reizboru. Narod, pa cak i klinci po Beogradu, su poceli da pricaju "Znas li sta ima novo? Laban je propao na izboru za profesora na ETFu". To je bio rezultat Labanove novinske kampanje.

     I tako eto, ko se koga plasi ETF Labana ili mozda Laban ETFa? pitanje je sada.

     Ova nasa storija oko Labanovi izbora i reizbora polagano se blizi kraju. Ali na kraju kao sto rekosmo 'Zoro' se vraca i pocinje era nove Labanizacije ETFa, tj. bolje receno tu pocinje kraj ETFa.

     Laban kao sto se da videti iz raznih dokumenata nase prezentacije postaje clan Upravnog odbora ETFa. Naravno sta je najvazniji zadatak tog Odbora: DA VRATI LABANA U ZVANJE KOJE JE IZGUBIO PRE MNOGO GODINA, CAK I VISE OD TOGA, DA GA ODMAH UNAPREDI PO KRATKOM POSTUPKU U ZVANJE VANREDNOG PROFESORA!

     To se nesumnjivo na PRVOJ SEDNICI UP[RAVNOG ODBORA I DESAVA. LABAN BEZ IKAKVOG KONKURSA, KOMISIJE, PISANJA IZVESTAJA ILI SLICNOG POSTAJE VANREDNI PROFESOR ETFa SAMO UKAZOM STAROG PRIJATELJA, DEKANA VLADE TEODOSIC. PAR SEKUNDI POSLE SEDNICE DEKAN ISPOSTALJA LABANU RESENJE O IZBORU I POSTAVLJENJU. Uostalom vidite i sami ovaj dokument.

     Dekan Vlada Teodosic nije imao izbora: morao je da napise kakvo takvo obrazlozenje. Naime problem je u sledecem: AKO SE RASPISE KONKURS, MOZE SE JAVITI NEKO DALEKO JACI I BOLJI (OD LABANA SU BOLJI U NAUCI, NASTAVI I SVEMU OSTALOM CAK I MNOGOBROJNI SADASNI ASISTENTI ETFa), AKO SE TO CAK I NE DESI DAKLE LABAN OSTANE SAM NA KONKURSU, TADA PO ZAKONU TREBA NAPISATI BILO KAKAV POZITIVAN REFERAT, A I TO NIJE MOGUCNO JER, OD 1991 GODINE PA DO DANAS DAN LABAN NIJE OBJAVIO NI JEDNO JEDINO SLOVO IZ MATEMATIKE. PA STA ONDA? NAJBOLJE STO SE MOZE JE POTURITI STARI REFERAT I RECI: REKAO NAM JE JEDAN UGLEDNI PRAVNIK OVE ZEMLJE, DA ONA SUDSKA ODLUKA (vidite Labanovu tuzbu i odluku suda povodom te tuzbe ) NIJE PRAVOSNAZNA JER USTVARI KONKURS LABANA NIJE OKONCAN, PA GA ETO DEKAN VLADA TEODOSIC SADA OKONCAVA UNAPREDJENJEM LABANA!

     Posto Dekan ustvari bira neka se zali ko moze i zeli sukob sa Dekanom ako sme da udje u takav sukob. Pri tome Laban je mirno i poslusno jagnje, on ce pristati, sta moze naredio mu Dekan, da postame Vanredni Profesor ETFa. On ustvari to nije zeleo ali eto da ucini pokorno Dekanu, prihvata tu obavezu da bude profesor fakulteta.

     Ali ne lezi vraze, nasao se neko ko je svu tu ujdurmu od unapredjenja prijavio Ministru Prof. dr Jovi Totorovic, koji je odmah reagovao i to MOMNETALNOM SUSPENZIJOM RESENJA DEKANA. Uostalom, vidite i sami taj dokument.

     ETF, odnosno Dekan Vlada Teodosic je dobio resenje Ministra jos 30. 07 1998. godine. Sta sada? Najbolje je sakriti taj dokument. Tako je Dekan Vlada Teodosic krio od javnosti i ostalih na ETFu, resenje i naredbu Ministra sve do sredine Septembra 1998. godine. Ali u Cara Trojana kozje su usi! Neko je 'provalio' ceo stos i izazvao pravu malu uzbunu na ETFu a puce i bruka u novimana "Laban je opet izgubio posao i zvanje profesora na ETFu". Cela stvar je dospela cak i do Televizije.

     Ministrov dokumet ima jos jednu nezgodnu stvar po Labana. MINISTAR DR JOVO TODOROVIC JE NAREDIO PONISTENJE ALI I OBAVEZAO DEKANA VLADU TEODOSIC DA MU KOMPLETAN IZVESTAJ O PONISTENJU RESENJA DOSTAVI NAJKASNIJE ZA 8 DANA. TO ZNACI DA JE VLADI TEODOSIC ISTEKLO VREME ZA PODNOSENJE IZVESTAJA O SUSPENZIJI LABANA JOS NEGDE OKO 10. 07 1998. GODINE. ALI DEKAN JE TU MALO NEPOSLUSAN: ZA NJEGA MINISTAR I NJEGOVA ODLUKA NISTA NE ZNACE. NA PITANJE NOVINARA KAKO CELA TA STVAR U VEZI MINISTROVOG RESENJA STOJI DEKAN JE ODGOVORIO: JA SAM U ODNOSIMA KOORDINACIJE SA MINISTROM A U ODNOSIMA SUBORDINACIJE SA VLADOM REPUBLIKE SRBIJE. TO RECE I OSTADE ZIV. KAO DA MINISTAR NIJE CLAN VLADE. OSTAJE DA DEKAN TO RAZCISTI.

     Ostaje da mi, Anti By TITLE Group, a potom i Vi na ovoj prezentaciji, vidimo sta ce dalje sa tim biti.

     Anti By TITLE Group je slobodna da predvidi buduci potez Milosa Labana, izvinite malo smo zbunjeni, Dekana:

     Sledeci korak je: DEKAN VLADA TEODOSIC SVOJI UKAZOM POSTAVLJA DR MILOSA LABANA, SAMOZVANOG VANREDNOG PROFESORA, ZA SAMOZVANOG REDOVNOG PROFESORA. REFERAT ZA IZBOR OSTAJE ISTI KAO I RANIJE, DOSLOVCE ISTI ILI MATEMATICKI RECENO "IDENTICAN".

Javite na e-mail-om sta mislite o nasem predlogu buducnosti!

Home