Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
    

Egyenjogúság gyakorlatban zsidóknál

Kommentár: Egy zsidó nő esetén, aki napról napra a zsinagóga hátsó részén hallja, hogy a zsidó férfiak hogyan mondanak köszönetet imájukban amiatt, hogy nem nőnek vagy gojnak születtek, aki gyakorlatból tudja, hogy a zsidó férfi semmiféle lovagias tettre nem hajlandó a lenézett nőkkel szemben, és akár kislányokat is gátlástalanul megüt (pl. Budapesten 2006 március 15-én) furcsa a felháborodás a nemi különválasztás miatt a buszon, de végül is ő jobban tudja.

http://haaretz.com/hasen/pages/ShArt.jhtml?itemNo=801449&contrassID=19

Zsidó nőt megvertek Jeruzsálemben a buszban, mert nem akart a hátsó részre ülni.

Daphna Berman

Egy nő, aki egy jeruzsálemi buszon önkinevezett erkölcscsőszök gonosz támadását jelentette a múlt hónapban, most támogatást keres esetének, és beadványt tervez a legfelsőbb bíróságon a nemek szerinti különválasztás ügyében buszokon.

Miriam Shear, azt mondja, hogy imádkozni ment a nyugati falhoz Jeruzsálem óvárosában november 24-én, amikor ultra-ortodoxok (haredi) egy csoportja megtámadta, mert nem akart a 2. sz. busz hátsó felébe menni. Most jogászokkal tárgyal és várja, hogy a rendőrség letartóztassa támadóit.

Az eset utáni első interjúban, 3 hete, Shear azt mondta, hogy megütötték, rúgták, verték és lökdösték a férfiak, akik azt követelték, hogy hátraüljön a buszon a többi nő közé. A busz vezetője a média kérdésére tagadta, hogy erőszakot alkalmaztak a nővel szemben, de egy az üggyel kapcsolatban nem álló szemtanú megerősítette, hogy Shear nem provokált komoly ütlegelés szenvedő alanya volt.

Shear amerikai-izraeli, aki jelenleg Kanadában él, elmondta, hogy öt hetes szabadsága alatt naponta utazott a busszal napfelkeltekor. Noha a buszvállalat nem jelöli meg, hogy ezen a buszon a nemek külön vannak választva, ("mehadrin busz"), a nők általában hátul ülnek, és a férfiak elöl, megszokásból.

"Minden másnap vagy harmadnap mondta valaki, hogy üljek hátra, néha udvariasan, máskor nem, - mondta az interjúban- én mindig udvariasan ezt mondtam: "Nem. ez nem a zsinagóga. Nem fogok hátul ülni."

De Shear, az 50 éves, vallásos asszony, azt mondja, hogy 24-én egy férfi ment hozzá, és a helyét kérte, pedig más helyek üresek voltak a busz elején.

Azt mondtam, nem megyek, erre ő: "Nem kértem önt, hanem fölszólítottam." Ezután az arcomba köpött, mire bedühödtem és egy boszorkány fiának neveztem, amire nem vagyok büszke. Aztán visszaköptem. akkor lenyomott, és a busz utasai kiáltoztak, hogy én meg vagyok őrülve. Négy férfi vett körül, arcul ütöttek, mellbe nyomtak, a ruhámat húzkodták, ütöttek és rúgtak. A fejkendőm leesett. Visszaütöttem, és az egyik férfi fenekére ütöttem. Soha nem fogom az arckifejezését elfelejteni.

Shear elmondta, hogy amikor lenyúlt, hogy fejkendőjét fölvegye, az egyik férfi az arcába rúgott. Szerencsére nem találta el a szememet. Fölegyenesedtem és megütöttem. Azt mondtam: "A fejkendőmet akarom", de nem adta ide, így én fekete kalapját a padsorok közé dobtam.

"Hülye amerikai"

A csetepaté alatt Shear szerint a busz vezetője semmit sem tett. A többi utas őt tekintette hibásnak, mert nem ment hátra, és hülye amerikainak nevezték közösségi érzés nélkül. Az emberek szidalmazták, hogy nem tudja a helyét és nem megy hátra, ahol lennie kéne.

Yehoshua Meyer, az eset szemtanúja szerint Shear elbeszélése teljesen pontos. Mindent láttam - mondta. Valaki bejött a buszba, és felszólította, hogy menjen hátra, de ő nem akart. Összeverték, egész testét ütötték és rugdosták. Megpróbált visszaütni, de senki sem segített neki. Megpróbáltam segíteni, de valaki visszanyomott az ülésre. A telefonom eleme ki volt merülve, így nem tudtam a rendőrséget hívni. Rászóltam a sofőrre, hogy álljon meg. Megállt, de nem tett semmit. Mikor megérkeztünk Kotelhez (nyugati fal), rondán össze volt verve, és segítettem neki a rendőrségre menni.

Shear azt mondja, hogy mikor először utazott a 2. buszon, nem tudta, hogy az valamikor nemek szerint különválasztott volt. Azt mondja, hogy elöl ülni kényelmesebb. "50 éves nő vagyok, és nem szeretek hátul ülni. Megfelelően öltözve nyilvános buszon voltan".

"Nagyon veszélyes ha egy csoport átveszi az irányítást egy nyilvános helyen és akaratát keresztülviszi mások megkérdezése nélkül - mondja. Akkor is ha ők a többséghez tartoznak (haredim), - én ezt nem hiszem- akkor is vannak más lehetőségeik. Kérvényt írhatnak a buszvállalathoz vagy saját buszt bérelhetnek. De ameddig a busz nyilvános, nem érdekel, ha akár ötszázan is követelik, hogy üljek máshová. Ott ülök, ahol kedvem van, és ez igaz bárki másra is.

Meyer elmondja, hogy a botrány alatt a többi utas Sheart szidta, hogy nem ül hátra. Lehet, hogy azzal vádolják, hogy ő ütött először, de ez teljes hazugság. Őt ütötték szörnyen, én ilyet még soha nem láttam.

Shear története gyorsan elterjedt, miután emailen ismertté tette azt. Sok csoport vette fel vele a kapcsolatot, pl. Shatil, az új Izrael alapítvány a szociális változás erősítésére és gyakorlására, Kolech,a vallásos nők fóruma, az izraeli vallásos akcióközpont (IRAC), a helyi reformmozgalom jogi csoportja és a zsidó ortodox nők szövetsége (JOFA).

A jövő hónapban IRAC kérvényt fog beadni az igazságügyminisztériumhoz a szállítási minisztérium ellen a tárgyalt buszvállalaton való nemi elkülönítés miatt. IRAC ügyvédje, Orly Erez-Likhovski kapcsolatban van Shearral,és bele akarja esetét venni a kérvénybe.

Noha a 2. sz busz Jeruzsálemben nem mehadrin járat, Erez-Likhovski szerint az esetet jogilag tisztázni kell. A vállalat 30 járata mehadrin, főleg városok közti járatok, de ez nincs kiírva rájuk. Nem azonosíthatók a mehadrin buszok, ami önmagában probléma - mondja.

Elméletileg bárki ott ül, ahol akar, a mehadrin buszon is, de látunk embereket, akik a nem mehadrin vonalakon is kikényszerítik a nemek elkülönülését, és ez a veszély egyik része- mondja.

Egy mehadrin vonalon a nők hátul szállnak föl, és a hátsó felén levő helyeket tekintik a nők részlegének. Általában egy gyereket küldenek előre, hogy fizessen a sofőrnél.

A hivatalos válaszok.

A buszvállalat sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Sheart testi támadás érte a buszon.

Alapos vizsgálat során a busz vezetője nem igazolta, hogy a panaszos ellen erőszakot alkalmaztak volna - írta Ron Ratner, a vállalat szóvivője. A vezető azt látta, hogy tumultus támad az utas körül, megállította a buszt, és megnézte, hogy mi történik. Elmagyarázta az utasoknak, hogy ez nem mehadrin busz, és mindenki ott ül, ahol akar. Miután minden utas visszament a helyére, tovább vezette a buszt.

A vállalat válasza megjegyzi, hogy a vezetők nem képesek, és nem is jogosultak utasaik viselkedését felülbírálni minden helyzetben.

A szállítási minisztérium szóvivője, Avner Ovadia válaszában azt mondja, hogy a mehadrin buszok a Haredi csoportok és a buszvállalatok közti szerződés eredményei, és ezért a minisztériumtól függetlenek.

A jeruzsálemi rendőrség szóvivője szerint az esetet pillanatnyilag még kivizsgálják.