Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Panonska hiša

Panonski tip hiše se je gradil na vzhodnem delu Slovenije, kjer je zacetek panonske nizine. V pokrajini prevladuje ravnina z ilovnato zemljo. Revni kmetje so si domove gradili iz naterijalov, ki so jih naucili ocetje in dedje, zato so bile hiše preproste, majhne in poceni. Zanje je znacilno, da sta stanovanjski del in gospodarsko poslopje pod isto streho.

Predstavljeni model "doma na vogal"je eden od tipov cimprane hiše. Narejen je iz materialov, ki so jih uporabljali nekoc pri gradnji take hiše.

Lesene hiše so najprej na debelo premazali z ilovico(z blatom) , ki je imela primešano slamo. Nato so nanesli tanjši sloj ilovice pomešane z plevami. Pobelili so jih z apnom, spodnji del pa pobarvali s sivo barvo. Hiše so bile krite z rzeno slamo. Revnejsi sloj si je gradil hiše samo iz pregnetene ilovice pomešane s slamo, ki so jo postopoma polagali in nabijali na lesen opaz. Tak tip hiše se je imenoval nabijance ali blatnjace.

Mlin na Muri

Reka Mura je v preteklosti poganjala številne plavajoce mline, ki so scasoma izginili. Mlin je poganjalo vodno kolo, ki je tako kot mlin, plavalo na dveh lesenih colnih, ki o jim rekli kumpe. Da ga nebi odnesel tok, je bil s tramovi priklenjen na obrezje, po lesenem mosticu pa se je v mlin prenasalo zito, iz njega pa moka.

Mlin je delal tudi ponoci, zato je bila na vecjem colnu ob mlinu zgrajena še mala hiška, kjer so mlinarji spali. Model je kopija ostankov mlina na Muri, ki je nekoc deloval v Pomurju.

 

Lonceni bas ( VUGAS )

To ljudsko glasbilo, nekoc razširjeno skoraj po vsej Evropi, je narejeno iz glinastega lonca, ki ima cez odprtino napet svinjski mehur za opno, v sredini pa je vpeta sirkova palica. V preteklosti je bil na slovenskem lonceni bas precej v rabi, ohranjen pa je še danes.

Nanj se igra tako, da godec z vlaznimi prsti drgne po palici gor in dol. Za ritmicno spremljavo pri polki sta dva potega v taktu (gor-dol), pri valcku pa trije (dol-gor-gor), pri cemer je tisti navzdol glasnejši.

Lonceni bas ni samo spominek ali lep hišni okras - je izvirno poslovno ali zasebno darilo, ki razveseli vsakogar.

Slike ostalih izdelkov :
INFO

 

 

 

INFO
INFO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INFO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-mail ; pavel_miholic@hotmail.com