Adım Adım PC Kurulumu


          Bu iş bizi aşar demeyin bir PC toplamak o kadarda zor bir işlem değil. Bilgisayarı nasıl kuracağınızı adım adım gösteriyoruz.

          Bilgisayar toplamak için ihtiyacınız olan ilk şey boş bir masa. Rahat çalışabilmek ve bu kıymetli parçalara zarar gelmesini önlemek için "tezgah" olarak kullanabileceginiz mümkün olan en geniş boyutta bir bahçe ya da mutfak masası işinizi görebilir. Sık sık metal yüzeylere dokunarak vücudunuzdaki antistatik  elektirigi boşaltmayı unutmayın. Geniş bir mekanda çalışmanız avantaj olacaktır çünkü parçalardı, kitapcıklardı, kabloydu derken kendinize istemeden "Çarşamba Pazarı" görünümünde bir mekan yaratabilirsiniz. Mekan olayını hallettikten sonra bir adet yıldız tornavida, yine mümkünse küçük bir fener ve açil operasyonlara karşı birde pense.
Eee Ne Dersiniz Başlayalım mı?
#1.
Kasanızı kutusundan çıkarıp hemen işe başlamak için sabırsızlanıyoruz. Ancak önce kasanın arka, ön ve yan panellerini incelemekte fayda var. Dikkatlice bakacak olursanız bu panellere ilişkin tüm vidaların arka yüzde yer aldıgını göreceksiniz. Yan panelleri tutan 1'er adetten toplam 2 adet, üst kapagı tutanda 1 adet vida bulunuyor. Kasanın arka yüzünü kendi tarafınıza çevirdiginizde sağ tarafa kalan kapagı elle cevrilecek şekilde yapılmış bir vidanın tuttugunu görmekteyiz. Yan kapakların kenarındaki hava ızgaraları ise arka tarafa yakın inşa edilmiş. Bu detayları unutmayalım ve belleğimizin bir kenarına not edelim.
#2.İşe sağ tarfta kalan kapagı sökerek başlıyoruz. Bunun için sağ kenar ortadaki vidayı cevirmeniz yeterli. Vidayı emin bir yere koyun daha sonra işimiz bitmek üzereyken tekrar lazım olacak. Kapagın yanında bulunan ve yerinden çıkarmanıza yarayan çukurluklardan tutarak kendinize dogru çekin, böylelikle kasanın içine ulaşmış oluyoruz. İçinden çıkan güç kaynagı kablosu ve vida torbası ile soğutma fanını çalışma alanınızın bir köşesine koyun.
#3.Şimdi ikinci kapağıda çıkaralım. Bu kez yıldız tornavidamız devreye girecek, sol kenar ortadaki vidayı bununla sökün ve kapagı yine digerinde oldugu şekilde sökün.
#4.Yine arka bölümün sol kesiminde kasanın ayrılabilir bir bölümü daha oldugunu göreceksiniz. Bunu çıkartmayı başarabilirsek anakartıda üzerine monte edeceğiz. Dikkatlice incelerseniz 3 adet vidanın bu çıkarılabilir, raylı yatagı kasaya sabitlemiş oldugunu göreceksiniz. Bu vidalarıda yukarıdan başlayarak sırayla sökün ve diğer vidaların yanına koyun, kaybolsa dahi yedekleri var ama işi parça artırmadan bitirmek daha zevkli olacak.
#5.Kasamızın üst yüzeyindeki kapağı da sökersek çeşitli işlemler için elimizi kolumuzu rahatlatmış olacağız. Açmamız gereken vida bu kapağın arka panel ile buluştugu noktada yer alıyor. Çıkartırken biraz zorlanabilirsiniz, geriye doğru biraz kaydırdıktan sonra rahatca çıkarabilirsiniz.
#6.Sıra geldi ön panele. Buradada fazla güç harcamadan ani bir hareketle bu kısmı çıkartacagız. Ön panelin alt bölümünden tutun ve kendinize doğru çekin, gelmesse telaşlanmayın ve biraz daha fazla güç verin. Kıracam diye korkmayın birde üst taraftan deneyin, mutlaka çıkacaktır.
#7.O da ne? CD-ROM sürücü için boşluk bırakmışlar. Alalım yıldız tornavidamızı elimize ve en üst bölümdeki dikdörtgen levhanın deliğine saplayalım. Yukarı aşagı gercekleştireceğiniz birkaç hamleden sonra bu da yerinden kopacaktır.
#8.Disket sürücümüzede aynen CD-ROM da oldugu gibi yerine vidalayalım. Pekala sıra geldi sabitdiske. Bunuda alalım ve bağlantı noktaları tıpkı floppy gibi arkaya bakaçak şekilde üniteye yerleştirip vidalayın.
#9.Kasanızın içerisinden çıkan soğutucu fanı alalım. İleride bu pervane çok işimize yarayacak. Ön ve alt yüzeylerin birleştigi yrde içeride bu fanın takılacagı yeri bulun. Önce ayakları boşluklar üzerine koyup bir deneme yapın. Birkaç seferde bulacagınıza eminim. Uygun yeri bulduktan sonra hafifce bastırarak yuvasına oturtun. Buradaki "çıt çıt" sesleri "ben yuvama oturdum" anlamına gelir.
#10.8. adımda bıraktıgımız üniteyi alalım ve kaportacı misali kasanın altına girelim. Bu montaj sizi biraz zorlayabilir çünkü hem ünitenin tepesinden hemde yanlarından oturması gereken yuvalar bulunmakta. Dikkat ederseniz tek seferde takabilirsiniz, takamasanızda denemeye devam edin. Nihayete erdikten sonra ypmanız gereken işlem vidalarını takmak olacaktır.
#11.Anakartı yerleştirdikten sonra üzerindeki giriş cıkışların kullanılabilir durumda olması için yapacağımız bir işlem var. Bir önceki adımda üzerine vida yuvalarını yerleştirdiğimiz panelin üzerinde çalışmamız gerekiyor. Boşta bulunan paneli alıp bir önceki adımda söktügünüz yere yerleştirin. Bilerseniz bu işlemi anakartı vidalamadan öncede gercekleştirebilirsiniz.Burada dikkat etmeniz gereken nokta bu panelin üzerindeki USB yuvalarının kapalı oluşu. Bu kapaklarıda açalımki USP portlarımızı kullanıma sokabilelim.
#12.Anakartınızı dikkatlice alın; yani avuçlamadan ve statik elektiriğinizin boşalmış olmasına özen göstererek sonrada vidalayın.
#13.İşlemcimizi alalım ve yuvasına yerleştirelim. Lakin bunu yaparken işlemcinin ve yuvanın bölmelerine dikkat edin. Burada iki bölme var birisi digerine nazaran daha kısa. Bunları hizalayın ve yukarıdan hafifçe baskı uygulayın.
#14.Şimdi fanıda takalımda sıçak basmasın. Kablonun açıkta kalan ucunu da anakartın kenarında bulunan ve altındada "cpu fan" yazan kısmına takın.
#15.Belleğimizi (RAM) üzerindeki yongalara değmeyecek şekilde muhafazasından çıkartıyoruz. Anakarta bakıyoruz ve oda ne üç bölme, hangisine takacagız? Kenarlarındaki beyaz klipsleri çekiyoruz ve en baştakine bellegimizi yerleştiiyoruz. Unutmadan biraz fazla güç harcayın çünkü kolay kolay yerine oturmaz.
#16.Grafik kartımızı AGP yuvasına yerleştirecegiz. Bu kartı kolaylıkla yerine yerleştirmiş olmalısınız.
#17.Sıra geldi ses kartına. Bunuda AGP yuvası ile arasında bir boşluk bırakacak şekilde ikinci PCI yuvasına takıyoruz.
#18.Takacagımız son kart modem. Yeni anakartımız slot olarak fazlasıyla yeterli oldugu için kartları fazla sıkıştırmaya gerek yok bunun için modemide ses kartından sonra bir boşluk bırakıp sonraki PCI slotuna kartımızı takıyoruz. Sizde ayni şekilde TV Kartı,Ethernet gibi kartları takabilirsiniz.
#19.İşimiz bitti ama paneli hemen kasaya vidalamayın, bakalım çalışacakmı? Aksi taktirde tekrar paneli çıkartmak zorunda kalabilirsiniz. Kartlarımızı kasaya vidalayalım ki, az sonra baglantıları yaptıgımızda yerlerinden oynamasın. Vidalamayı yaparken dikkat etmemiz gereken bağzı noktalar var. Bunlardan en önemlisi kartın kasa ile birleştigi yerden aldıgı güç ile yuvasından çıkması. Genelde kartın vida yerinin kasadan daha alçak ya da yüksek oldugu durumlar için geçerlidir.
#20.
Her şey tamam ise, buraya kadar yaptıklarınızdan emin iseniz, artık paneli kasanın içerisine yerleştirebiliriz. Bunu yapabilmek için önce paneli ayaga dikin. Kasanın arka yüzü size bakacak şekilde olsun. Paneli dik tutarak ve kasa içindeki raylara oturacak şekilde içeri doğru itin.
#21.Anakartınız için gelen kablolarla tanışsak iyi olacak. Önce disket sürücünüzün kablosunu (beyaz,geniş bir kablo) anakart üzerindeki yuvasına yerleştiriyoruz. Yuvası hemen RAM slotlarının yanında. Kablonun kırmızı yollu tarafı kasanın üst yüzeyine yakın olacak şekilde bağlamalısınız. Aynı kablonun diğer uçunuda disket sürücümüze takacağız. Buradada kırmızı veri yolunun disket sürücünün güç bağlantı noktasından tarafta olmasına dikkat edin.
#22.UDMA-66 kablomuzun mavi ucunu alıyoruz ve anakart üzerinde  de aynı renkli yuvaya kablomuzu oturtuyoruz. Aynı kablonun diğer ucunuda sabit diskinize takın ki veriler anakarta geçerek işlenebilsin. Burada kırmızı renkli veri yolunun sabit diskin güç bağlantı noktasından tarafta olmasına dikkat edin.
#23.Şimdi sıra geldi disket sürücüsünün güç kablosunu aygıta takmaya (sarı,siyah,kırmızı olan ve agzı en küçük kablo). Ancak bu işlem çogu yeni kullanıcının hata yaptığı yerdir. Bu yüzden dikkatli olun ve yüksek taraf üste gelecek şekilde yapılmasına özen gösterin.
#24.Sabit disk sürücünüze uygun kablolardan birini alın (disket sürücüsünün ki gibi ama agzı biraz daha büyük) ve yuvasına yerleştirin. Bu bağlantıda ancak bir şekilde gerçekleştirilebilir. Eger taktıktan sonra sökmeniz gerekirse biraz asılmanız gerekebilir.
#25.Tıpki sabit diskinkine benzeyen bir ucu bulun ve bunu da CD-ROM,DVD-ROM sürücünün veri kablosu yanındaki yuvaya oturtun. Montaj işinin neredeyse sonuna geldik sayılır. Güç kaynağımızdan gelen anakart bağlantı ucunu alalım ve anakart üzerindeki yuvasına yerleştirelim. Tek yönlü bir bağlantı olmasına karşın, deneyimlerimiz bazı arkadaşların bunu bir şekilde buraya saplayabildiklerinide göstermiştir. Doğru dahi oturtsanız son hamle için biraz bastırıp " çıt" sesini hissetmeniz gereken bir adımdır.
#26.Kasayı dik duruma getirin ve DVD-ROM,CD-ROM sürücü üzerindeki ses bağlantı noktalarını bulun. Ses kartı ile birlikte gelen kablonun bir uçunu buraya sokun. Aynı kablonun diger ucunu da ses kartı üzerindeki CD-IN yuvasına yerleştirin. Böylece sürücü ile ses kartı arasındaki bağlantıyı tamamlamış oluyoruz.
#27.Artık dış bağlantılarıda yapma zamanı gelmiştir. Önce işe klavye ile başlıyoruz. Klavyenin ucu ile aynı renkte olan girişe bunu takıyoruz. Yine aynı şekilde mouse'umuzuda onun girişi ile aynı renkte olan yere takıyoruz.
Hoperlörlerimizide ses kartının arkasındaki speaker yazan yere takıyoruz. Eee şimdi sıra geldi ekran kartına bunuda ekran kartını üzerindeki yerine (zaten hemen kendini belli eder) vidalıyoruz.
#28.
Oh en sonunda bilgisayarımıza akım verme sırası da geldi. Kasa ile gelen kablomuzun bir ucunu bilgisayara bir ucunuda prize takıyoruz.
#29.
Artık sistemimiz açılıp açılamayacagı denenebilir duruma geldi. Ön paneldeki Power düğmesine basarak sistemimize akım veriyoruz.
#30.Herşeyi uygun olarak yapmışsanız önce RAM sayılacak ve ardından depolama aygıtlarıda sıralanacak. Eee bilgisayarı kurduk Windows kurulumu içinde yardım isterseniz
WİNDOWS KURULUMU bölümüne bakın.