Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Sosyal demokrasi modernize edilsin

[ Serbest kursu ]

Makale yazari: Aktarma Tarih, gün ve saat : 17. Ocak 2001 04:45:37:

TONY BLAIR ; ( Ingiltere Isci Partisi lideri )

Dunyanin her yaninda, solun gelecegi hakkinda bir tartisma suruyor. Konu, sosyal adalete geleneksel olarak verdigimiz onemi, 21. yuzyilin yeni ekonomisinin gereklilikleriyle birlestirecek bir sol vizyonu ortaya cikarabilir olup olmadigimiz; hakca davranisi ve girisimciligi bir arada savunup savunamayacagimizdir. Benim savim, bunu yapabilir oldugumuz ve yapmamiz gerektigidir. Dahasi, halk arasindaki destegimizin temelini yenilemek icin olaganustu bir firsata sahibiz. Cunku, kuresellesme, hem uluslararasi dayanismaya her zamankinden fazla gereksinimiz oldugu, hem de ancak herkesi kucaklayan bir firsatlar toplumu yaratirsak ekonomik olarak basariya ulasacagimiz anlamina gelir. Medya tarafindan kullanilan etiketleri bir kenara birakin. Ornegin, bazen, Lionel Jospin 'in solda oldugu soylenir. Ben ortadayimdir ve aramizda buyuk bir farklilasma vardir. Yeni Isci Partisi hukumeti olarak kurumlar vergisini azalttigimiz, is dunyasiyla guclu iliskilerimiz oldugu ve kendilerine is bulunan gencler ya gosterilen isi kabul ederler ya da aldiklari sosyal yardim kesilir diye israr ederek zor bir sosyal yardimlar reformu getirdigimiz dogrudur. Ama, biz ayni zamanda asgari ucret uygulamasini ve sendikal temsil hakkini da getirdik, cocuk yardimini arttirdik ve okullarla hastanelere cok fazla para harcadigimiz icin Muhafazakarlar tarafindan saldiri altindayiz. Ote tarafta, Jospin hukumeti de issizlere yardim etmek icin aldigi geleneksel sol onlemlerin yani sira, isletmelerinin sermayesini acti ve ozel sektorde yenilikler getirdi. Onumuzdeki on yildaki degisimin, son on yildaki degisimden daha hizli olacagina inaniyorum. Oyleyse tepkimiz ne olmalidir? Eski solun sikca gorulen icgudusel tepkisi ile karsi cikmak mi? Bu, bizi solun muhafazakarlari haline getirir. Var olan cikarlari, burokrasiyi ve eski calisma usullerini sosyal adalet adina korur ve uyum saglamayi basaramayacak gercekte adaletsizlige neden olur. Bunun alternatifi, ikinci secenek nedir? Degisimi kendi haline birakmak ve gercekten sag gibi olmak mi? Bu, ''birakiniz yapsinlar'' demektir. Bugunun saginin bulundugu noktadir. Ve her zaman oldugu gibi, azinligin, cogunlugun sirtindan zenginlesmesine yardim edecektir. Benim ucuncu yol dedigim, ama aslinda modernize edilmis sosyal demokrasi olan tutum ise, degisimin bayraktarligini yapmak ve degisimi, guvensizligi yenecek ve insanlari ozgur kilacak sekilde yonetmektir. Bu yeni ise dayanabilmeleri ve refaha kavusabilmeleri icin insanlari techizatlandirmaktir. Bu, solun ve orta-solun koklerine sadik bir tutumdur. Neden? Cunku biz kolektifin bir rolunun var olduguna inaniyoruz. Ister hukumet araciligiyla olsun, isterse yerel topluluk ya da gayri dayanisma araciligiyla, insanlar icin, birlikte oyannacak bir rolun var olduguna. Birlikte, ortaklasa yapmaya karar vermedikce degisimi yonetemeyiz. Hukumete verilen bu rol bir kontrolorluk rolu degildir. Yeni bir roldur. Biz, yapabilir kilicilariz. Amacimiz, guclu kilmaktir. Ortaya cikarilan sonuclarin birbirinin ayni olmasini degil, gercek potansiyelimizi kullanabilmek icin her birimizin yeterli guce sahip kilinmasini istiyoruz. Ve bugun bunu yapiyoruz. Hem de bizden oncekilerin sahip olmadiklari bir avantaja sahip olacak. Ucuncu Yol, Muhafazakarlarla Sosyal Demokratlar arasindaki farki ortalama bir noktada bulusturmak demek degildir. Sag tarafindan temsil edilen az sayida insanin degil, her bireyin potansiyelini ozgur kilacak sekilde sosyal demokrasiyi modernize etmek demektir. Biz soldakiler, ''herkese firsat saglanmasi'' icin hep sosyal adalet temelinde savastik. Fakat simdi, bu modern dunyada, bunu ekonomik gereklilik nedenleriyle de yapabiliriz. Cunku, bugun can alici onemi olan, toprak ya da makineler degil insan sermayesidir. Herhangi bir kisinin yetenegini ziyan edelim, ulusu yoksullastirmis oluruz. Issizlik, yalnizca ahlaksal olarak yanlis degildir. Ekonomik olarak da verimsizdir. Cehalet ve kotu egitim, yalnizca kendi iclerinde esef verici degildir. Dunyanin bircok yerinde, orta-sol ve sol siyasette yeni uzlasma isaretlerinin ortaya ciktigina inaniyorum. 21. yuzyildaki herhangi bir basarili sol hukumet, buyuk olasilikla asagidaki 10 adimdan bircogunu atiyor olacaktir:

* Finansal disiplin ve guclu istikrarli ekonomik yonetim. Buyuk butce aciklarini surdurmenin solcu olan bir yani yoktur.

* Egitime, beceri kazandirmaya ve yasam boyu ogrenime buyuk yatirim. Halkimiz, ne kadar cok ogrenirse, o kadar cok kazanacaktir.

* Bilgi tarafindan surulen ekonominin yaratilmasini heyecanla kucaklamak. E- ticaret, enformasyon cagi becerileri, yeni buluslarin desteklenmesi, bilim temelinin saglamlastirilmasi.

* Emeklilik reformu yaparak, giderek artmakta olan yasli nufus sorununu cozmeliyiz. Yoksa, gercekten muhtac olanlara bakacak modern bir refah devletine gucumuz yetmeyecektir. Ve bu reform, kamu ile ozel sektor arasindaki ortaklik temeline dayandirilmalidir. Kucuk isletmeleri tesvik etmenin onemini anlamaliyiz. Milyonlarca yeni hizmet isinin varligi onlara baglidir.

* Haklar ve sorumluluklar temeline dayali bir yurttaslar toplumunun yenilenmesinin basini cekmeliyiz. Biz, firsat veriyoruz. Sorumluluk talep ediyoruz. Suc ve uyusturucuya karsi orgutlu bir saldiri duzenlemeliyiz. Sucun en buyuk kurbanlari calisan insanlardir ve biz, bu kotuluklerle savasta, onlarin yaninda dayanisma gostermeliyiz.

* Biz, kamu ile ozel sektor ortakligini tam olarak kullanarak, kamu hizmetlerinin modernlestiricileri, yenilikciler olmaliyiz. Yurttaslarimiz bugun, bir kamu hizmetinin de bir ozel sektor hizmeti kadar iyi olmasini bekliyorlar ve buna haklari var.

* Suc ve uyusturucuya karsi uluslararasi isbirligini guclendiriyor olmaliyiz.

* Ve, son olarak, uluslararasi sermaye piyasalarinin ve sermaye akislarinin daha iyi duzenlenmesi icin; kuzey-guney isbirligi ve borclarin azaltilmasi icin; dunya ticaretinin yonetimi ve serbestlestirilmesi icin; surdurulebilir kalkinmanin desteklenmesini, kuresel cevresel tehditlere karsi yapilan calismalarla baglamak icin; uluslar olarak birlikte calismaliyiz.

Cevaplar:

[ Serbest kursu ]