Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Ce: BU denli umutsuz olamayız!!!

[ Serbest kursu ]

Makale yazari: Vaner Alkaç Tarih, gün ve saat : 09. Ocak 2001 14:31:42:

Su yaziya cevaben: Cezayir'de haftasonu tatili tartışması makale yazari: Doğan Arkadaş Tarih, gün ve saat : 08. Ocak 2001 10:13:06:

İki güzel cevaptan sonra bana söyleyecek bir şey kalmamış.
Aynı rahatsızlıkları hissetim bu yazıyı okurken içim burkuldu müğde karmpları geçirdim desem yeridir.
Bizleri bu denli umutsuzlaştırmayın.

>Merhaba,
>Aşağıdaki haber, 06.Ocak.2001 tarihinde Radikal gazetesi dış haberler bölümünde yayınlandı. Önce okuyalım, sonra konuşalım.
>Hafta sonu bir gelse...
>CEZAYİR - İslamcılar ve laik kesim arasındaki bölünmenin hat safhada olduğu Cezayir yine farklı kamplara ayrıldı. Bu seferki tartışma konusu hafta sonu tatili. 1976'dan beri Cezayir'de perşembe ve cuma günleri tatil. Ancak ekonomiyi gerekçe gösterenler komşu Tunus ve Fas gibi cumartesi ve pazarın tatil olmasını istiyor. Arap ülkelerinin çoğunda uygulanan bu hafta sonu tarzına İslamcılara hoş görünmek için geçildi. Ancak bugün Cezayir İşçileri Genel Birliği (UGTA) adlı sendika 'evrensel hafta sonu'na dönüş için bayrak açtı. Sendika perşembe ve cuma günleri tatil yapmanın ekonomiyi felç ettiğini savunuyor. Laik partiler ve Fransızca yayım yapan basının desteğini alan sendika 'dış dünya ile sadece üç gün çalışmak, iletişim kurmak ve ticaret yapmak, geri kalan dört gün kendi içimize kapanmak çok saçma' görüşünü savnuyor. Ancak İslamcı Çalışma Bakanı Buguerra Sultani'ye göre takvimde bir sorun yok. Arabulmak isteyen bir grubun çözümüyse cuma ve cumartesiyi hafta sonu yapmak. (Le Monde)
>Haber çok açık. Cezayir^de haftasonu tatili tartışılıyor. Cumartesi-Pazar yerine perşembe Cuma, tatil yapılmış durumda ve bizim de uyguladığımız Cumartesi-Pazar sistemine dönülmesi gerektiği savunuluyor.
>Haberin satır aralarında, diğer Arap ülkelerinde de haftasonu tatiilinin Perşembe-Cuma yapıldığı yazılı.
>Bu konu Türkiye'de yıllar önce çözüme kavuşturulmuştu. Bugün de "bizim" İslamcılarımız böyle bir talebi öne sürmüyorlar.
>Şimdi geçelim sorulara...
>1-) Cezayir'de haftasonu tatilinin cumartesi-pazar'a kaydırılmasını isteyen sendika Kemalist midir ?
>2-) Sizce bu tartışma Türkiye'de yaşansa idi, örneğin Atatürk bu düzenlemeyi yapmamış olsaydı ve aynı tartışma bugünlerde gündeme gelseydi, tartışmaya katılanlar hangi görüşleri savunuyor olurlardı ? Sosyal demokratların ve sosyalistlerin bu tartışmada savundukları görüşler neler olabilirdi ?
>Bu sorulara forumdaki arkadaşların vereceği yanıtları, samimi olarak merak ediyorum.
>Saygılarımla,
>Doğan Arkadaş

Cevaplar:

[ Serbest kursu ]