Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Polis ve Ankara'da yürüyenler

[ Serbest kursu ]

Makale yazari: Baran VANLI Tarih, gün ve saat : 15. Aralik 2000 13:37:59:

Polis!

Polisi, MIT ve Iç güvenlik kurumlarinin yozlasarak kontrolden çikmalarinin gerisindeki en önemli etken, Askerin, özellikle sikiyönetim ve olaganüstü haller sebebiyle sistematik bir karakter kazanan iç güvenlik ve iç politikaya müdahaleleridir.

Özal ve Çiller'in basbakanliklari döneminde polis gücü, görünüste Silahli Kuvvetler'in müdahalelerini dengelemek gerekçesiyle asiri ölçüde büyütülerek hiçbir denetim mekanizmasi olmayan bir özel örgüt halini almistir.Bu müdahalelerle bir yandan polis örgütü, Özel Kuvvetler Komutanligi'nin, dolayisiyla Gladio (Diger adiyla Kontr-gerilla) 'nun yuvalanmasina açik hale getirilmistir.

Susurluk olayiyla ve nihayet bugünlerde polisin yaptigi yürüyüslerde'de iyice açiga çikan, Kürdistan'da süregiden (bugün biten) savasla birlikte içinde ordunun, polisin ve jandarmanin yanisira MIT'in faaliyetlerinin de birbirine karistigi bir "özel savas örgütü"nün olustugu ve bu gayri nizami gücün bir UR gibi büyüyerek agir bir güvenlik krizi dogurdugudur..

Öte yandan ordu-millet kültüne dayali tarih ve yurttaslik ögretisi, toplumu sürekli bir savas psikozu içinde tutmakta, "milli gerekçelerle" ölme ve öldürmeye tapinmayi, egitim ve kültürün vazgeçilmez bir ögesi haline getirmektedir.Astin üste mutlak itaatine dayali askeri iliskiler, kamusal alanin tümüne yayilan bir model olarak kamu yasaminda tartisma ve katilim önünde büyük bir engel olusturmakta ve toplumsal yasama yayilarak yurttaslarin bireysel hak ve özgürlük talepleri üzerinde sistematik bir baskiyi kurumsallastirmaktadir.

Ankara'da açlik grevcilerini destekleyenlere ve çesitli demokratik kurumlara ve kimi esnaf'a saldiran resmi-sivil çapulcular sürüsü böyle bir egitimin ürünleridirler.

Futbol sahalarinin-maçlarinin bile istiklal marsi ile açilip kapandigi bir "Milliyetci psikoz" tüm özgürlük, dayanisma ve baris ve çagdas laik bir demokratik ülke isteyenlerin önünde çözülmesi gereken ivedi bir görev olarak durmaktadir. Görev, bütün bu pisliklere karsi demokratik bir durusu yaratmaktir. Bu bütün bir Türkiye'nin gereksinimidir.Her namuslu insan bu isin içinde olmalidir.

Baran VANLI
15 Aralik 2000

Cevaplar:

[ Serbest kursu ]