Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Ce: Sosyaldemokrasi ve CHP

[ Serbest kursu ]

Makale yazari: Mendüh Haci Tarih, gün ve saat : 28. Ekim 2000 23:04:59:

Su yaziya cevaben: Sosyaldemokrasi ve CHP / I-ÖDK'dan aktarma makale yazari: Nuri Nemrut Tarih, gün ve saat : 27. Ekim 2000 23:14:13:

Sayın Nemrut,
Önce sizi ve yazınızı vesile ederek Türkiye Komünist Partisi’ni saygıyla selamlarım. Bugün yaşadığımız sıkıntıların nedeni kim ve ne olursa olsun TKP’ye olan saygımın hiç eksilmediğini belirtmek için bunu yazıyorum. Pek çoğumuzun alışık olmadığı bir yaklaşımım olduğunu göstermek için söylüyorum: hiçbir zaman bir TKPli olmadım. Yığınla eleştirim var partiye ve onun tarihine ilişkin.
Bu bir yana Türkiye’nin biricik komünist partisine olan saygım nedense, sosyalist olduğu iddiasındaki ÖDP’ye yok. Evet ben ne dedim “ÖDP ne kadar sosyalistse CHP de o kadar sosyal demokratır” bunu söylerken, CHP’nin sosyal demokratlığını kanıtlama çabasından çok, ÖDP’den sosyalist bir parti çıkarma sevdasındaki dostlarıma, CHP’ye yaptıkları haksızlıkları hatırlatmaktı derdim. ÖDP sosyalist bir parti değildir, evet benim iddiam bu. Sosyalist olduğunu söylemesini, CHP’nin sosyal demokrat olduğunu söylemesine benzetiyorum ve bu paralelde her ikisinin de çabasını ve emeklerini olumluyorum. En azından içindeki iyiniyetli unsurların bu yöndeki çabaları takdire şayandır.
CHP’nin geçmişte yaptığı hatalara gelince ; ne kadar da acımasız olduğunuzun farkındamısınız? TKP de tarihinde benzer yığınla yanlış barındırmıyor mu? Hemen akla ilk gelen örnek, Kürt ulusal istemlerini Komitern’e “gericilik” diye yutturan Şefik Hüsnü’yü nasıl unutabiliriz?
Evet Türk siyasal yaşamında en büyük haksızlığa komünistler uğramıştır. Eğer komünistlerin siyasal özgürlükleri olabilseydi bugün sosyal demokratlar yaşadıkları sıkıntıları daha aza indirebilirlerdi. Evet komünistlerin siyasal özgürlüklerini elde etmeleri için CHP çok şey yapabilirdi ama neredeyse hiçbir şey yapmamıştır. Evet CHP aksi yönde davranmıştır ama ne zaman tek parti iktidarı döneminde. Ama o zaman CHP sosyal demokrat değildi ki!!!
Bu komedi maalesef siyasal yaşamımızın bir parçası. Ve maalesef gerçek bu. Ve biz bu gerçeği unutmadan siyaset yapacağız. Eğer CHP bugün geçmişte takındığı tavırları inkar edecek bir siyasal çizgiyi savunuyorsa ve bu değişim olumluysa bizim bunu teşvik etmekten başka bir tavrımız olabilir mi?
Sekter goşistler gibi illa da “özeleştiri versinler efendim” demenin sığ bir yaklaşım olduğunu kabul edin. Karşınızda toplumun geniş kesimlerine dayanma iddiasındaki kitle partisidir, ondan bu ölçüde köşeli tavırlar beklemek pek de gerçekçi değil.
“Her seye ragmen, CHP sosyal demokratlasamayan ama sosyal demokrat oldugunu iddia eden bir partidir, umarim sayin Deniz Baykal, CHP için en büyük tehlike ÖDP'li lesmektir fikrini yeniden degerlendirmistir, yasanilabilinir, özgürlükcü ve demokratik bir düzen için sosyalist ve sosyal demokrat ittifak sarttir.”
Bu paragrafda yer alan “CHP için en büyük tehlike ÖDPlileşmektir” sözünü anlayamadım, kaçırdığım bir şey mi açarsanız sevinirim.
“Özgürlükçü ve demokratik bir düzen için sosyalist ve sosyal demokrat ittifak şarttır” bu sözünüzü yürekten destekliyor ancak ÖDP’nin sosyalist bir parti olmadığına, olamayacağına ilişkin düşüncemi hatırlatarak. Bana daha çok sosyalist enternasyonalde yer alan ve adında sosyalist ibaresi bulunan partilerden biri olma çabasında görünüyorlar. Ama sosyal demokrasiyi başından red ederek öyle bir parti nasıl olunur bunu çözebilmiş değilim. Bir işçi sınıfı partisi iddiasında ise bunun hayal olduğunu sizde kabul edin lütfen. Keşke komünist dostlarımız içlerine küçük burjuva radikallerini alıp partiyi çorbaya çevirmeden SBP olarak kalabilselerdi. Daha doğru bir noktada daha üretken olabilirlerdi diye düşünüyorum. Şimdiki haliyle hakikaten umutsuz vaka.
Saygılarımla

Cevaplar:

[ Serbest kursu ]