Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Ce: (Demokratik) Solcu Nasil olunur?

[ Serbest kursu ]

Makale yazari: UGUR Tarih, gün ve saat : 07. Ekim 2000 11:28:17:

Su yaziya cevaben: (Demokratik) Solcu Nasil olunur? makale yazari: Roja Berfin Tarih, gün ve saat : 06. Ekim 2000 05:30:24:

Merhaba,

Mehmet K.'ya dönük elestirinizi okudum. Birkac yorumda bulunmayi gerekli görüyorum.
Öncelikle belirteyim ki ben ne Aydinlik'ciyim, ne de D.Perincek fanatigi. 1980 Öncesi döneme de ne karismisligim var ne de o dönemlerin isimlerine ait derin bilgim.Zira 64 dogumluyum. 70'li yillarda poltikaya simdiki genclerden daha fazla ilgi duyduysak da , ilgimiz sadece solcu agabeylerimizde ögrendigimizle sinirli kaldi, bir de basin yayin organlarinda cikan yazilardan. O dönemlerde en cok neye sasirirdim biliyor musunuz? Solcularin kendi icinde yapmis olduklari, birbirini öldürmeye varan kavgalarina. Gayet iyi hatirliyorum, solcu militan oldugunu söyleyen , benden 5-6 yas büyük bir agabeyime Atatürk'le ilgili bir iki sey anlatmaya calisiyordum. O da beni babacan ama bir o kadar da tehditkar bir tavirla fasistlikle suclamisti.(Kendisi sanirim Dev-Yol)'cuydu. O gün oldukca sasirmistim. Türkiye'de aydinlanma devrimini yapan bir devrimci'ye nasil olur da devrimci gecinen bir "Fasist" diyebilirdi.(O agabeyim su anda ANAP Ankara örgütünde calisiyor.) Anlasilan o ki o günden bu zamana bizim solcu gecinenler safinda cok fazla birsey degismemis. Hala daha bir M.Kemal karsitligi sürüyor. Ama öylesine temelsiz ve seviyesiz ki! Su tespitleri yapmam gerekiyor :

1. M.Kemal' e karsi cikilarak solculuk olmaz. Bu cok iddiali bir söz gibi algilansa da gercektir. Solcu olmak demek ille de Sovyet Devrim'inin estirdigi rüzgarin arkasina takilmak demek degildr. Solculuk Fransiz Devriminden bu yana, hatta hatta, ilkel caglardan bu yana vardir. Solculuk demek emekten, ezilenden yana olmak demektir. Solculuk demek , akil ve bilimin isiginda , yol almak demektir. Bir tek solcu bana sunu soyleyebilir mi? M.Kemal, kurdugu Cumhuriyet'te , bu kriterlerin aksine , kamu menfaatine olmayan, temelini akil ve bilimden almayan ne yapmistir?

2. Ulusal olmayan solculuk evrensel hic olamaz.

Zira 80 öncesi devrimcilerimizin yaptigi ve sonu yenilgi ile biten en büyük yanlis budur. Cogu solcu (ya da öyle oldugunu düsünen) grup temelini kendi gecmisinden degil de , Sovyet Bolsevikligin'den almis ve gercek sosyalizm'le alaksi olmayan Sovyet sisteminin cökmesinden sonra, tutunacak dal bulamamistir. Kemalizm'i kücük görerek, kendi varligini kücük görmüstür.

3. Aydinlikci, ya da Isci Parti'si cizgisinin 12 Eylül öncesi kargasa ortamindaki hesaplasmalari,kavgalari beni su anda hic ilgilendirmiyor. Benim icin önemli olan, su anda hangi rotanin izlendigi, problemlere hangi teshislerin konuldugu, ve hangi cözümün önerildigi. Görüldügü kadari ile bu cizgi Kemalizm'i dislamayan , hatta onu temel alan bir ulusal sol cizgi. Hatalari olursa, her zaman elestirmeye hazirim. Ama hic kimse bana su anda eski solcu gecinenlerin (agirlikli olarak ÖDP cizgisinin) , akli olan herkesin yaptigi mevcut düzeni elestirmek ya da eski tartismalarini gündeme getirip birbirini suclama disinda birseyler yaptigini , ve somut cözümler önerdigini söylemesin.

Insaf be aradaslar. Zaman geciyor. O begenilmeyen büyük Devrimci 15 sene gibi bir sürede herseyi degistirdi. Bir de biz su halimize bakalim. 12 Eylül üzerinden 20 yil gecmis, hersey kötüye gidiyor ve biz (sizler) hala daha birbirim(n)izi yiyoruz.

Kendi gecmisimizden birazcik örnek alsak hersey o kadar kolay olacak ki. Bunu bile görmüyoruz.

Bu yaziyi niye mi yazdim. Sirf biraz icimi bosaltip rahatlamak icin.

Herkese selam. (Ozellikle de Mehmet K.'ya)

UGUR

Cevaplar:

[ Serbest kursu ]