Ce: SOSYAL DEMOKRASI VE TÜRKIYE
[ Serbest kursu ] Makale yazari: mendüh haci Tarih, gün ve saat : 15. Eylül 2000 01:03:11:
Su yaziya cevaben: SOSYAL DEMOKRASI VE TÜRKIYE makale yazari: IBRAHIM SEVEN Tarih, gün ve saat : 13. Eylül 2000 17:41:00:
>Sayın Seven,
Türkiye'de hiç sosyal demokrat parti oldu mu? biçimindeki sorunuz ilginç geldi. Doğrusu bunu ben de tartışmak isterim. Bu güne kadarki örneklerinin taşıdığı eksikliğe rağmen, yani bence de sosyaldemokrat ilkeleri eksiksiz biçimde siyasal hayatımıza taşıyan bir örnek olmamasına rağmen, soruyu ortaya atış biçiminizden rahatsızlık duyarak yaşanan deneyimleri savunmaya çalışacağım.
Bi kere daha baştan DSP'nin sosyal demokrat bir parti olmadığını söylemekle işe başlayayım. bundan siz de memnun olacaksınız biliyorum muhtemelen DSPliler de memnun olurlar. Zira onlar ısrarla sosyal demokrat olmadıklarını söylüyorlar zaten. Onlar "demokratik sol anlayışta ulusal sol" bir partilermiş! Ecevitlerin son yirmi yıldaki pratikleri ve şu "ulusal sol" anlayışı (yani "nasyonal sosyalist") bize onları sol bir parti olarak değerlendirme şansı vermiyor. Yani onu çizelim bi kere.
sizin aksinize, her ne kadar tek parti dönemindeki kazanımları savunsa da ben CHP'nin sosyal demokrat bir parti olduğuna inanıyorum. Sosyalist Enternasyonal'e üye olmaları pek önemli olmasa da CHP tabanındaki emekçi yığınları ile az sayıda da olsa inançlı sosyal demokrat kadroları ve herşeyden önemlisi programı itibariyle Cumhuriyet Halk Partisi sosyaldemokrat bir partidir. CHP örneğine yine dönecem ama ben sizin sorunuza yanıt vermeyi sürdürmek istiyorum.
eylül faşizminin hışmına maruz kalan SODEP de sosyal demokrat bir parti idi. Yine SODEP ve Halkçı parti'nin birleşmesinden ortaya çıkan SHP de sosyaldemokrat bir parti idi. Ayrıca size ilginç gelebilir ama apocuların bir uydu derneğine dönmeden önce Halkın Emek Partisi de sosyal demokrat bir parti idi.
Bu partilerin ortak özellikleri demokrasiye, insan haklarına, özgürlüklere, sosyal adalete ve barışa sahip çıkmalarıdır. Tüm dünyadaki örneklerinden aşağı kalmamak koşuluyla söylemlerinde ve partiyi bağlayan yazılı belgelerinde sosyal demokrasiye sahip cıkmışlardır. Pratikde bunun gereklerini ne ölçüde yerine getirdikleri tartışılır. ama bu zaten yopyekun bu topraklarda ortaya cıkmış bütün siyasal akımların sorunu değil midir? Mesela kendisine "komünist" sıfatını yakıştıran nice parti, örgüt vs. nin de bu özellikleri hangi ölçülerde temsil ettiğini tartışmıyor muyuz? Bir çırpıda on tane "komünist" sıfatına sahip çıkan parti örgüt sayabilirim. siz de muhtemelen cok sayıdaki baska okurlarımız da en az dokuzuna itiraz edeceksiniz.
Bu durumda "o böyle diyor ama gercekte öyle değil " türünden bir saflık yaratmanın gereği olmadığını düşünüyorum. Elbette tartışan insanlar olarak adlarının önüne gelen sıfatları ne ölçüde hak ettiklerini sorgulayabiliriz. Ama bunun yanında genel kabul görmüş asgariden bazı nitelikleri taşıyanlara karşı da fazla hırçın davranmamak gerektiği kanısındayım.
Evet maalesef bugün ülkemizde sosyal demokrasiye sahip çıkan tek bir siyasi parti vardır. Eminim Siz de ve ülke siyasetini alt üst edebilecek büyüklükte yığınla insan "keşke ülkemizde gerçek anlamda sosyal demokrat bir parti olsa" diye düşünüyor. Bunu söyleyenler arasında demokrasi özlemini dile getiren devrimciler, komünistler hatta sağcılar bile var.
Evet sayın Seven, ne yazıkki varolan örnek hiçbirimizi tatmin etmiyor. Ama en azından bir tane var. ve bunun içinde dürüst namuslu insanlar da var. Onlar da en azından sizin kadar var olan örnekten yeterince hoşnut değiller. Ama onlar var ve daha iyisinin olması için çaba sarfediyorlar.
O nedenle bu topraklarda nitelikli sosyal demokrat bir parti olmasını isteyen diğer dostların da CHP'ye karşı yıkıcı, düşmanca tutumlarına son vermesi ve onun dönüşümüne destek olması gerekir.
Evet CHP sosyal demokrat bir partidir. Çünkü Türkiye'nin demokratikleştirilmesi, gelir dağılımı adaletsizliğinin düzeltilmesi, silahların susması, daha iyi eğitim, daha iyi sağlık isteyen, üretenlerden yana olan bir tabanı var. ve bence bunu gercekleştirebilecek eksiklikleri olsa da programı ve örgütleri var. Yeterki onu sermayenin yeminli uşaklarına teslim etmeyelim.