Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Inledning

Den version av Poker som nedan kommer att beskrivas kallas för Pakker eller Lame Pakker. Den bygger på den vanligaste förekommande samlingen spelregler för kortspelet Poker. Lame Pakker utvecklades under perioden April 1986 - Mars 1987 av en samling värnpliktiga.

Allmänna regler

Kort En vanlig kortlek om 52 kort används. De fyra färgerna har alla samma värde. Esset kan räknas som 1 eller 14.

Placering Deltagarna placerar sig godtyckligt runt bordet. Om någon spelare så önskar, skall placeringen bestämmas genom lottning (t ex med spelkort 2 - 3 - 4 - 5). Marker Någon ansvarar för att "hålla banken". Denna person säljer marker till ett i förväg överenskommet värde (t ex 1 kr/marker). Samtliga marker säljs endast mot kontant betalning. Om växel ej finnes i banken får vederbörande kredit till växel finnes eller spelet är slut och finanserna görs upp. Krediten noteras av ansvarig. Deltagarna rekommenderas att komma överens om den minsta post marker som får säljas (t ex minst 20 kr). Det anses som god ton att inte göra en mängd småinköp av marker. Om markerna tar slut är det tillåtet att köpa marker av annan spelare.

Tidsbegränsning Tidpunkten för spelets avbrytande bestäms innan spelet tar sin början. Den spelare som så önskar kan dra sig ur spelet vid det förutbestämda klockslaget. Om deltagarna önskar fortsätta spelet vid denna tidpunkt görs förlängning fram till ett nytt klockslag. Deltagare som önskar dra sig ur före den överenskomna tidpunkten kan endast göra detta om köpta marker är slut eller om samtliga spelare är överens om att avsluta spelet.

Givare Den person som blandar och delar ut kort kallas för given. För att bestämma första given drar varje spelare ett kort och den som får högsta kortet börjar att ge. Given går sedan medsols. Blandning och kupering I denna variant både blandar och kuperar givaren. Om någon mot förmodan skulle ha någon invändning mot givarens sätt att blanda kan vederbörande blanda leken, det är dock alltid givaren som avslutar blandningen. Om någon har synpunkter på kuperingen kuperar spelaren närmast till vänster om givaren leken. Ingen blandning eller kupering förekommer under en spelrunda.

Given Samtliga spelare placerar grundinsatsen i potten. Givaren skall därefter ge ett kort i taget, börja med spelaren närmast till vänster och fortsätta medsols tills samtliga spelare fått fem kort. En spelare bör inte ta upp och se på sina kort före det att given är avslutad. Omgiv Omgiv skall ske i följande fall: Fel spelare har givit. Leken har inte kuperats och detta påtalas innan någon har sett sina kort. Ett kort visas under given eller vid kuperingen. Ett kort ligger uppvänt i leken under själva given. Spelare har fått för många kort och tillåter inte given att rätta till misstaget. Spelare har fått för få kort och tillåter inte given att rätta till misstaget genom komplettering. Om det under giv eller spel konstateras att leken inte är korrekt. I samtliga fall ger samma spelare om. Om samma spelare orsakar omgiv tre gånger i rad tvingas han att böta potten som straff.

Köp av kort Sedan given är klar och insatserna har placerats, har de spelare som ännu kvarstår i potten rätt att lägga de kort, som de inte vill behålla och köpa nya kort. Köpkorten ges med början till spelaren närmast till vänster om givaren och fortsätter sedan medsols tills samtliga har köpt. Spelarna kastar sina kort i tur och ordning med början närmast till vänster om givaren och får därefter nya kort i samma turordning. En spelare är skyldig att högt deklarera hur många kort han önskar att köpa, detta gäller även givaren. Upplysningar om hur många kort någon spelare köpt får inte ges av någon. Det sista kortet i leken får aldrig köpas. Räcker inte korten till skall de lagda korten blandas om och säljas. Om ett kort ligger med rätsidan upp i leken skall det inte ges, utan läggas bland kastkorten efter att ha visats för samtliga spelare. En spelare har dock rätt att acceptera ett visat kort om han så önskar. Om ett kort visas av givaren eller på annat sätt, innan en spelare har rört vid det, skall det läggas bland kastkorten. Ersättningskortet får inte ges förrän varje spelare, inklusive givaren, har köpt. En spelare har dock rätt att acceptera ett visat kort om han så önskar. Om en spelare får flera kort än han köpt, och ser på något av dessa kort, är hans hand "död" och han utesluts från den aktuella potten och förlorar eventuella insatser. Om han inte sett på något av köpkorten har han rätt att dra det antal kort han begärt i den ordning de kommer från leken. Överflödiga kort läggs bland kastkorten. Om nästa spelare inte redan har köpt, när misstaget upptäcks, skall denne ges det eller de överflödiga korten för sitt köp, och om de inte räcker skall hans köp kompletteras i vanlig ordning från leken. Om en spelare får färre kort än han slängt, och detta upptäcks innan nästa spelare köpt, skall felet rättas till innan den senare får köpa. Om nästa spelare redan hunnit köpa tillåts spelaren med för få kort att komplettera de kort som fattas när samtliga övriga spelare fått sina kort.

Kastkorten De kort som kastas skall samlas i en hög till vänster om givaren. Om en spelare tittar på sina eller någon annan spelares kastade kort efter köpet utesluts denna spelare ur omgången.

Öppning För att starta spel efter en giv krävs minst par i knektar på hand, sk knektöppning eller högre beroende på antalet "rundpass" (se "spelets gång" nedan). I de fall en spelare öppnar skall denne alltid visa upp en giltig öppning efter avslutat spel. Om han kastar delar av eller hela öppningskombinationen skall då dessa kort läggas vid sidan av kasthögen för att kunna redovisas efter avslutat spel. Korten får ej visas under pågående spel. Om en spelare inte kan visa upp giltig öppning måste han böta potten dvs det sammanlagda värdet av alla marker i potten. Detta bötesbelopp övergår till den nya potten efter avslutat spel.

Handen De kort en spelare har kallas för hand. Om en spelare lämnar bordet har han inte rätt att ta med sina kort. Det är inte tillåtet av en spelare, som passat ner sin hand eller på annat sätt inte längre deltager i spelet att se på någon av de andra spelarnas händer, ej heller på kvarvarande kort i leken eller kastade kort. Syn Den spelare som begär syn av motspelares kort har ingen skyldighet att visa sina egna kort om han inte har en bättre hand och har för avsikt att vinna potten. Kort som kastas av spelare som lägger sig under spelets gång behöver inte visas såvida inte spelare som öppnat lägger sig. Denna spelare sparar då sin hand för att kunna visa öppningen efter avslutad spelomgång. Maxinsats Det rekommenderas att spelarna i förväg kommer överens om en maxinsats som kan vara fast (20 kr) eller relativ pottens värde (50%). Om inte annat sägs är maximal insats pottens värde strax före det ögonblick då budet skall ges. Kombinationer och deras värde De olika pokerhändernas värde är bestämt på basis av kombinationernas matematiska frekvens.

Standardhänderna är följande med högsta handen först.

Royal Flush: De fem högsta korten i varje färg, t ex: E - K - D - Kn - 10 i spader.

Färgstege: Fem kort i följd i samma färg oberoende av storlek, t ex: 10 - 9 - 8 - 7 - 6 i hjärter. Det är inte tillåtet att "gå runt hörnet" dvs K - E - 2 - 3 - 4. Denna hand har "10-an i topp". Om två färgstegar möts vinner den hand som har högsta kortet i topp.

Fyrtal: Fyra kort av samma slag, t ex fyra kungar. Fyrtal i kungar vinner över fyrtal i damer, fyrtal i damer över fyrtal i knektar osv.

Kåk: Tre kort av samma valör tillsammans med två lika höga kort av annan valör, t ex: 3 damer och 2 sjuor. Högsta tretalet vinner. 5 - 5 - 5 - 2 - 2 vinner över 4 - 4 - 4 - K - K.

Färg: Fem kort i samma färg oberoende av ordningen, t ex K - 9 - 5 - 3 - 2 i spader. Denna hand har "Kung i topp". Högsta kort i topp vinner, om det är lika avgör näst högsta kortet osv.

Stege: Fem kort i följd oberoende av färg, t ex 10 - 9 - 8 - 7 - 6 i både hjärter, klöver och spader. Det är inte tillåtet att "gå runt hörnet" dvs K - E - 2 - 3 - 4. Denna hand har "10-an i topp". Högsta kort i topp vinner.

Triss: Tre kort av samma valör, t ex 8 - 8 - 8 - 3 - Kn. Högsta valören vinner, om det är samma avgör högsta kortet av de resterande två på hand osv.

Två par: Två kort av en valör tillsammans med två kort av en annan valör, t ex Kn - Kn - 5 - 5 - 8 Högsta paret vinner. Är två tvåpar lika avgör det femte kortet.

Par: Två kort av samma valör, t ex D - D - 3 - 6 - 10. Högsta paret vinner, om de är lika avgör högsta kortet av de resterande tre osv. Högst kort: En hand som inte innehåller någon kombination bedöms efter högsta kortet osv. Spelets gång Nedan redovisas spelets gång med insatser

Varje pott startar med att grundinsatsen läggs i potten (en marker/spelare). Om spelare glömmer att lägga sin grundinsats måste han böta en extra marker, såvida han inte hinner rätta till misstaget innan given är klar. Den spelare som sitter närmast till vänster om given startar genom att lägga en marker i potten. Han kan även välja att "mörka" om given har föregåtts av ett "rundpass" (se nedan). Givaren delar därefter ut kort till samtliga spelare. För att spel skall kunna börja krävs att någon spelare har knektöppning, dvs minst par i knektar på hand. Spelaren närmast till vänster om givaren väljer nu att öppna om han så önskar och kan, annars avstår han genom att säga "pass". Därefter går man bordet runt medsols i tur och ordning. Om samtliga spelare passar kastas samtliga kort i kasthögen och det blir en ny giv av nästa givare. Om det blivit ett sådant "rundpass" krävs vid nästa giv minst damöppning för att öppna, sedan kungöppning och sedan essöppning. Därefter återgår man till knektöppning igen osv tills någon kan/vill öppna. Om någon spelare har möjlighet att öppna och vill göra detta gör han det på följande sätt när det blir hans tur. Spelaren väljer ett belopp att öppna på, dvs det antal marker som det kostar att gå med i spelet. Spelaren talar om detta genom att säga att han öppnar på ett visst antal marker t ex "Jag öppnar på två" och lägger rätt antal marker i potten. Övriga spelare väljer sedan i tur och ordning om de vill "gå med" genom att lägga samma belopp eller att "lägga sig" genom att dra sig ur spelet och kasta sina kort i kasthögen. Det finns även möjlighet av den spelare som står i tur efter given att välja att "mörka". Det går till så att man eliminerar öppningskravet genom att lägga samma belopp som ligger i potten som grundinsats. De övriga spelarna väljer om de vill gå med i spelet först efter det att de fått sina kort och tittat på dem. Önskar de deltaga går det till så att de i tur och ordning med början närmast till vänster om den spelare som mörkat väljer att lägga samma belopp i potten eller att "lägga sig" och avstå omgången. Mörkningen måste föregås av minst ett rundpass. Ett exempel: Bordet har fyra spelare som börjar med en grundinsats om var sin marker (nu ligger fyra marker i potten). Ingen spelare kan öppna och det blir en ny giv. Spelaren till vänster om givaren väljer damöppning och lägger en ny marker i potten. De övriga spelarna lägger därefter var sin marker i potten (nu ligger åtta marker i potten). Det blir en ny giv och inte heller denna gången kan någon öppna, alltså återigen ett rundpass. Nästa spelare i tur väljer nu att mörka, dvs lägger åtta marker i potten och eliminerar nu öppningskravet helt. Ingen av de andra spelarna gör något i detta läget. Givaren delar ut kort till samtliga spelare. Spelaren närmast till vänster om den som mörkat väljer nu att gå med genom att lägga åtta marker i potten. De övriga spelarna avstår och passar. Efter detta köper de två resterande spelarna nya kort och fortsätter. Den som mörkat startar budgivningen. Det finns ytterligare ett sätt att öppna spelet på och det är följande. Om ingen har mörkat före given och en spelare öppnar spelet har han möjligheten att starta budgivningen i förväg genom att både öppna spelet och starta budgivningen på samma gång. Det går till så att han "öppnar mörkt". Om han öppnar på två och vill starta budgivningen på tre säger spelaren "Jag öppnar på två och tre mörkt". Detta innebär att det kostar två marker att få "köpa kort" dvs gå med i spelet, han har även startat budgivningen (se nedan) med tre marker. På detta sättet kan spelaren välja att fortsätta budgivningen även om någon annan spelare väljer att syna honom i första rundan. Efter antingen en mörkning eller att någon har öppnat är det dags att byta kort. Det går till så att i tur och ordning spelarna slänger sina kort i kasthögen och därefter får nya kort av givaren. Den spelare som öppnat eller mörkat väljer nu att starta budgivningen genom att satsa ett antal marker i potten. Det går till så att han lägger ett antal marker i potten och högt talar om hur mycket han satsat, t ex "Jag satsar fyra". Övriga spelare väljer att "gå med" eller lägga sig i tur och ordning. Väljer de att gå med lägger de motsvarande belopp i potten. Det finns även möjlighet att öka på budet ytterligare genom att säga t ex "dina fyra och fem bättre". Om ingen ökat på budet efter ett varv är det "syn" och den sista spelaren som bjöd börjar med att visa sina kort. (Observera att om den spelare som startade budgivningen öppnade mörkt har han nu möjlighet att gå med på syn eller öka budet igen. Detta kan han dock bara göra vid första rundan och endast om ingen annan höjer budet.) Har någon annan spelare bättre kort, ger han det tillkänna. Och den som visar de bästa korten vinner potten. Om någon eller några har ökat på budet måste samtliga spelare som inte lägger ner sitt spel komma till samma nivå i budgivningen för att nå syn. Den spelare som sist bjöd är den som visar sina kort först. Då spelet är slut och en spelare tagit hem potten måste den som öppnade spelet visa sin öppningskombination. Skulle det visa sig att två spelare eller fler i slutskedet har händer med exakt samma värde delas potten lika mellan dem.