Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Uzbekistan

 Karta
 Info Pravo
Uzbek Daily

Uzbekistan, sammanfattningar av artiklar om Uzbekistan som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

98-10 s 17
"I Centralasien växer oron för fundamentalismens utbredning"
Efter kommunismens sammanbrott blev det åter tillåtet att utöva religion i de f d sovjetiska republikerna. Islam har gamla rötter i Centralasien och där fyller fundamentalismen nu ett andligt tomrum. Den eufori som drabbade ledarna inför religionsfriheten har nu dämpats av rädslan att fundamentalismen ska sprida sig. De betraktas i dag t ex i Uzbekistan som regimmotståndare.

98-21 s 20-21
"Talibanskräcken sprider sig i Centralasien"
Allt sedan de fundamentalistiska talibanerna erövrade den afghanska huvudstaden Kabul sprider sig rädslan för islamisterna längs den forna Sovjetunionens sydliga gräns. De auktoritära regeringarna i Uzbekistan och Tadzjikistan skyddar sina gränser med ständigt nya militära förstärkningar och med ryssarnas hjälp. Talibanerna hotar med att ta makten också där.

99-14 s 16
"Uzbekistan är en krutdurk"
Uzbekistans maktfullkomlige president utnyttjar bombdåd som förevändning för att tysta sina kritiker. Den 60-årige Islam Karimov styr landet som en polisstat i sovjetisk stil. Nu fängslar han alla som hotar hans makt med den förevändningen att 6 dödsbringande explosioner ägt rum.

2000-51 s 17-18
"Censuren skärps i forna Sovjetunionen"
Medierna i de centralasiatiska länderna censureras och trakasseras rutinmässigt. I Uzbekistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Kirgisien och Kazakstan ökar pressen på nyhetsmedier som avviker det minsta från regeringens linje. Myndigheterna hävdar att kontroll måste var strikt av säkerhetsskäl. Att vara ett språkrör för den politiska oppositionen kallas "att vara lierad med upproriska krafter som försöker störta regimen". (Men dessa länder är väl huvudsakligen muslimska och det finns väl ingen stat grundad på islam som är demokratisk och har en oberoende press?).

2001-05 s 20
"Våren är en farlig tid"
Då öppnas Centralasiens snöiga bergspass vilka kan utnyttjas av militanta islamister för nya attacker. Vägen går genom Kirgisien på väg till Uzbekistan, vars regering de vill störta. Det är IMU, Radikala islamiska rörelsen, av USA utpekad som en terrororganisation. IMU tros ha stöd hos Osama bin Laden och att samarbeta med Afghanistans narkotikaligor.

2002-16 s 22-23
"Demokratin haltar betänkligt i Centralasien"
USAs nyaste strategiska partners, det fattiga f d sovjetrepublikerna i Centralasien, upplever just nu en våg av förtryck och galopperande korruption trots att de har världens ögon på sig.
Bakgrunden till Världsekonomiskt forums euroasiatiska toppmöte i Kazakhstan i förra veckan var mörk.
Kazakhstans president Nazarbaijev satte nyligen sina två främste politiska konkurrenter i fängelse och lät föra ut en miljard dollar till utländska konton i sitt eget namn!
I grannlandet Kirgisien har regeringen bannlyst två oppositionella tidningar.
I Uzbekistan har regimen spärrat alla gränser för att kunna slå till mot personer som sympatiserar med radikala islamistiska grupper.
Tadzjikistan fortsätter att vara ett transitland för heroinsmuggling.

2003-32 s 15-16
"Centralasien står vid korsvägen"
Sedan Sovjetunionens fall har Centralasien, som är strategiskt placerat i korsvägen mellan Europa och Kina, Ryssland och Iran, försökt återfinna sig självt, så här långt med blandat resultat. Efter terrorattackerna i USA upptäckte först USA dessa länder som då visade sig angelägna att bidra till att ordna upp den afghanska oredan. De hade också sin egen muslimska terrorism att bekämpa. Det var bara Turkmenistan som behöll sin neutralitet medan Kirgizistan, Uzbekistan, Kazakstan och Tadzjikistan gjorde gemensam sak. I dag förefaller de vara tämligen stabila nationer trots oroande signaler om ett ökat auktoritärt styre och politiskt förtryck. Det som hotar är främst islamska radikalismen och droger från Afghanistan.

2005-9 s 7
"Demokratin har det motigt"
Parlamentsval ägde i söndags rum i två av det forna Sovjetunionen mest perifera och fattiga republiker, Tadzjikistan och Kirgisien. Det har kommit rapporter om utbrett valfusk av det slag som ledde till folkuppror i både Ukraina och Georgien. Observatörer från OSSE i Tadzjikistan rapporterar om uppenbart valfusk.

2005-20 s 23
"Oroligheterna i Uzbekistan håller i sig"
Våldet började förra fredagen efter det att beväpnade uzbeker och demonstranter hade iscensatt en protestaktion mot vad de betraktade som orättfärdig förföljelse av 23 uzbekiska affärsmän som hade satts i fängelse. Folkmassan stormade fängelset i Andizjan och befriade affärsmännen och ytterligare ca 2000 fångar. Många civila samlades sedan på stadens torg i hopp om att få möta president Karimov. De ville föra fram sina klagomål över arbetslöshet, dålig samhällsservice och fattigdom. I stället kom stridsvagnar med soldater som började skjuta. "Det förekom ingen strid, bara massaker". Karimov lägger hela skulden på extremistiska grupper, en etikett som han rutinmässigt använder på alla politiska motståndare. Om det visar sig att antalet döda uppgår till flera hundra och om ansvaret för massakern ligger hos säkerhetsstyrkorna betyder det att massakern i Uzbekistan är det värsta statsvåldet sedan massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989.

2005-20 s 23
"Regeringen kritiseras hårt"
USAs utrikesminister, Condoleezza Rice, kräver politiska reformer i Uzbekistan. Hon menar att landet har "ett alldeles för slutet politiskt system". Storbritanniens utrikesminister, Jack Straw, kräver att diplomater och journalister ska släppas in i Andizjan. FNs generalsekreterare ansluter sig till kören av internationella kritiker och uppmanar alla parter att visa återhållsamhet.

2005-21 s 15-16
"En tickande bomb"
En djup kris långt borta i Centralasien ger eko i hela världen. Kan den vara början på ett nytt kallt krig? Det har gått två veckor sedan den blodiga fredagen den 13 maj och fortfarande är det oklart exakt vad som hände. Men vilken sanningen än är ger skotten i Andizjan, eko i hela Centralasien och längre bort. Till skillnad mot Georgien, Ukraina och Kirgisien finns det ingen organiserad opposition i Uzbekistan. Landets president Karimov förfogar över en av de mest effektiva förtryckarapparaterna i hela regionen. Landet har både USA och Ryssland bland sina vänner. Efter 11 september etablerade Bushs regering ett strategiskt partnerskap med Karimov, investerade 500 miljoner dollar i en militärbas inför kriget mot Afghanistan. USAs största oro är vad som kan komma efter Karimov? Kanske kommer antiamerikanska, militanta islamister att störta Karimov. Den fundamentalistiska islamismen är speciellt aktiv i regionen kring Andizjan.

2005-51 s 8
"Förtrycket hårdnar i Uzbekistan"
Landets myndigheter har gripit en framstående och frispråkig oppositionsledare enligt Human Rights Watch. Nodira Khidajatova greps på flygplatsen i Tasjkent åtalad för skattebrott. Hennes svåger som också företräder den oppositionella Solskenskoalitionen dog i förra veckan sedan han skjutits ner av okända personer.

2006-10 s 21
"Fängelse för kritik"
En uzbekisk domstol dömde i förra veckan en regimkritiker till 10 års fängelse för bedrägeri och skattebrott. Den dömdas, Nodira Khidojatova, anhängare hävdar att rättegången och domen var politiska. Hon är en ledande företrädare för den moderata oppositionskoalitionen och greps i december när hon återvände från en resa till Moskva, där hon på en presskonferens hade kritiserat Uzbekistans president, Islam Karimov.

2006-12 s 12
"Oönskade gäster utvisas"
Den uzbekiska regeringen har beordrat FNs flyktingkommissariat i Uzbekistan att lämna landet inom en månad. Kommissariatet har verkat i landet i 10 år. Förra året flyttade byrån drygt 400 uzbeker till Rumänien. De hade dessförinnan flytt till Kirgisien efter det att uzbekisk militär och polis hade krossat en regimfientlig demonstration i Andijon.

2007-45 s 14
"Presidenten nominerades igen"
Delegaterna på Liberaldemokratiska partiets kongress röstade enhälligt ja till nomineringen av president Islam A Karimovs kandidatur i presidentvalet 23 december. Presidenten Karimov hindras enligt författningen från att ställa upp för en tredje mandatperiod och valmyndigheten har ännu inte förklarat hur man ska legalisera nomineringen av honom.

2011-45 s 19
"Islam Karimov i Uzbekistan"
Denne före detta kommunistpartiledare har styrt Uzbekistan sedan landet blev självständigt från Sovjetunionen 1991. Han förtrycker all politisk opposition och vinner valen med astronomiska marginaler. Han trakasserar, bötfäller och fängslar dissidenter, oberoende journalister och muslimer som i sin trosutövning inte rättar sig efter extremt strikta lagar. Den mest ökända incidenten under Karimov inträffade 2005 när säkerhetsstyrkor sköt skarpt mot en demonstrerande folkmassa i staden Andijan och dödade flera hundra människor enligt rättighetsgrupper.
USA är intresserad av Uzbekistan för transport av krigsförnödenheter till Afghanistan. Uzbekistan är det enda av Afghanistans grannländer som har ett väl utbyggt järnvägsnät med direkt anknytning till Europa.

2012-26 s 16-17
"Googooshas pappa kokar folket"
Discodrottningen Googoosha är ingen annan än Gulnara Karimova, äldsta dottern till Uzbekistans fruktade president. Och själv en hänsynslös affärskvinna, god för 600 miljoner dollar. Minst. Med hjälp av familjens pengar har hon försökt göra karriär i bland annat USA.
En majoritet av landets befolkning betraktar henne som en "rövarbaron" och uppfattas som "den mest hatade personen i Uzbekistan".
Islam Karimov betraktas som en paria i internationella sammanhang och har klamrat sig fast vid makten sedan Sovjetunionens fall 1990. Hans auktoritära maktutövning har allmänt fördömts för att den tillämpar tortyr, mord och kidnapping och dessutom utövar drakonisk censur samt förföljer icke-muslimer. Ett alldeles särskilt grymt uttryck för Karimovs järnhårda makutövning inträffade när hans säkerhetstrupper avrättade två fångar genom att koka dem levande.

2012-26 s 18
"Ingen opposition tolereras"
1991 blev Uzbekistan självständigt efter mer än ett århundrade under ryskt herravälde. Det är Centralasiens mest befolkade land med 28 miljoner invånare. 80 5 är uzbeker övriga är 5 minoriteter. Det finns ingen tillåten opposition och media är hårt kontrollerade av staten. Landet är en av världens största bomullsproducenter och är rikt på råvaror som olja, gas och guld. Den centralt styrd ekonomin är ett arv från sovjettiden. Fattigdom och arbetslösheten är allmänt spridd.

2012-26 s 18
"En skandallös skilsmässa"
När Gulmara Karimova var 19 år, 1991, gifte hon sig med Uzbekistans Cocacolaleverantör Mansur Maqsudi, en amerikansk affärsman med afghanskt ursprung. Paret bodde i USA och fick två barn. När äktenskapet började knaka tog Gulmara barnen med sig och flyttade tillbaka till Uzbekistan. Nu är hennes före detta make åtalad i Uzbekistan och en del av hans släkt antingen fängslade eller utkastade ur landet. Mansur Maqsudis tillgångar har konfiskerats och överlåtits på Gulmara. Det handlar om cirka 60 miljoner dollar.

Uzbekistan, Tadzjikistan, Kirgizistan
2012-41 s 16
"Krig om vatten i Centralasien"
Uppflammande tvister om kontroll över vatten skakar en redan instabil region. Tadzjikistans president Emomali Rakhmon gillar stora grejor. Han har byggt världens högsta flaggstång. I fjol invigde han regionens största bibliotek (men än så länge mycket få böcker). Men ett gigantiskt projekt skapar konflikt med grannarna. Han vill bygga världens största kraftverksdamm. Islam Karimov som bestämmer över Uzbekistan, landet nedströms, hävdar att jättedammen kommer att ge Tadzjikistan orättmätig kontroll över vattenresurserna. Uppströms från Tadzjikistan ligger Kirgizistan som söker investeringar för ett eget projekt som skulle göra slut på landets konstanta brist på el. Det som driver på båda projekten är Uzbekistan dåliga uppförande som är extremt även för denna känsliga region. Karimov ändrar gaspriserna och drar ner leveranserna under årets kallaste månader. Lägger ut minor längs en del av gränsen till Tadzjikistan och stoppar ofta kommersiell trafik.

2014-15 s 15
"Döttrarna som vill efterträda diktatorerna"
Två åldringar styr i de forna Sovjetrepublikerna. I Uzbekistan är det den 75-årige Islam Karimov - som drabbats av en hjärtattack och i Kazakstan är det Nursultan Nazarbayev, 72 år, behandlad för prostatacancer.
Karimovs dotter Gulnara är en 40-årig schlagerdiva, entreprenör och diplomat. Hon är emellertid vida föraktad i landet. Även Nazarbayev har en dotter som diskuteras som en tänkbar efterträdare.

Uzbekistan, Kirgisien
2013-32 s 12
"Eldstrid i Ferganadalen"
Vid en eldstrid längs den kirgis - uzbekiska gränsen i Ferganadalen omkom en uzbekisk gränssoldat. Uzbekistan isolerar sig alltmer från sina grannar.
Läget är sedan länge spänt i den bördiga Ferganadalen i hjärtat av Centralasien där återkommande etniska konflikter uppstår. Där sammanflätas de tre länderna Uzbekistans, Kirgisiens och Tadzjikistans territorier. De oklara gränsdragningarna är ett arv från Sovjettiden. Ferganadalen tillhör smuggelrutten för opium och heroin från Afghanistan.

2013-44 s 12-13
"Maktkamp mellan diktatorns döttrar"
Islam Karimov styr Uzbekistan sedan nästan ett kvarts sekel. Han är 75 år och hans hälsa är vacklande. Han bekymrar sig för tronföljden. Dottern Gulnara, 41 år, sågs länge som kandidat. Men hon har beskyllts för korruption - nu går hon till angrepp på sin syster, Lola Karimova- Tilljajewa, 35 år. Lola har offentligt tagit strid mot Gulnara.
Gulnara har beskyllt för korruption, i denna affär har svenska Telia-Sonera varit inblandad. Telia-Sonera har överfört över 300 miljoner dollar till en kvinna i Gulnaras närmsta krets.
EU och USA fortsätter att omhulda landet. Länderna behöver Karimovs stöd för att gemomföra reträtten av de internationella trupperna. Berlin överför 16 miljoner euro årligen för att reträttvägen hålls öppen.

Uzbekistan
2013-48 s 12-14
"Barnarbetare ersätts av läkare och professorer"
Efter internationella protester har Uzbekistan gått med på att inte längre tillåta barnarbete på landets bomullsfält. Men tvångsmedel fortsätter att spela en central roll på bomullsfälten i den centralasiatiska republiken. Nu är det i stället lärare, studenter och till och med läkare som deltar. Det är viktigt att bomullsskörden blir god, den exporteras och ger hårdvaluta. Penningströmmarna går främst till den diktatoriska presidenten Islam Karimov och hans närmaste anhängare.

Ryssland, Ukraina, Uzbekistan
2014-1/2 s 6
"Mycket står på spel"
Ny rysk oppositionsledare? Alexi Navalny fick 27 % i Moskvas borgmästarval. Men nu kanske den frisläppte tidigare oljemagnaten Mihail Chodorovsky kan utmana?
Vinter-OS i Sotji kommer att inleda året i Ryssland.
Nytt maktövertagande i Uzbekistan och maktkampen mellan presidentdöttrarna. Det råder en episk strid mellan klaner, och även inom den styrande familjen. Den 75-årige diktatorn Islam Karimov lider av försvagad hälsa.
Kan Ukrainas Janukovitj överleva? Ska Ryssland lyckas köpa över även de mest EU intresserade medborgarna.

2014-30-31 s 4-7
"Presidentens ena dotter är försvunnen och hennes son fruktar för hennes liv"
I en exklusiv intervju för The Guardian uttrycker Islam Karimov Jr sin oro för den förr så offentliga, aktiva och glamorösa Gulnara Karimova sedan hon fallit i onåd hos sin far, diktatorn i Uzbekistan. Anledningen till henne fall lär vara hennes inblandning i uppmärksammade penningtvättes- och korruptionsutredningar I Schweiz och Sverige. Hundratals miljoner pund har frysts på schweiziska konton i tron om att de var kopplade tillmutor som betalats i en affär med ett svenskt telekom-företag. Hon har också berättat om maktkampen inom familjen och vad som förekommer bakom kulisserna i Uzbekistan på sitt Twitter-konto. Sedan februari är hennes Twitter-konto borta. Och även hon själv. President Islam Karimov diktatoriska ledarskap är det mest hemlighetsfull efter Nordkoreas. Islam Karimov Jr är också orolig för sin mors, Gulnaras hälsa. Enligt honom sitter hon i inofficiell husarrest i Uzbekistan. Själv bedriver han ekonomistudier i London.
Gulnaras syster Lola Karimov är Uzbekistans ambassadör för Unesco och bor i en lyxvilla i Genève.

2015-3 s 7
Maktkampen inom familjen"
Islam Karimov, landets ledare sedan självständigheten från Sovjetunionen, är nu 76 år, och blir allt tröttare. Man vet inte om han kommer att kandidera igen. Det finns tecken på att det pågår en ond maktkamp bakom kulisserna, presidentens dotter Gulinara har befunnit sig i husarrest i månader i sträck och en släktstrid är i full gång.

Ryssland, Centralasien
2015-4 s 28-29
"När rubeln störtdyker drabbas också Centralasien"
Rubeln har fallit med hälften av sitt värde under det senaste året. Det innebär att varorna som tillverkas i Centralasien saknar konkurrenskraft i Ryssland, den största marknaden för de flesta av regionens fem ekonomier.
Den centralasiatiska republikerna - Kirgizistan, Tadzjikistan, Uzbekistan - kan ansluta sig till EEU, den euroasiatiska ekonomiska unionen, men få tror att detta kommer att hjälpa. Man föutspår en fördubblad arbetslöshet och många misstror Putins egentliga syfte med tullunionen: Han vill bara skapa ett nytt Sovjetunionen.

2015-15 s 25
"Gulnara Karimova har fått över hundramiljoner dollar av TeliaSonera och Telenor"
Utredare hävdar att det finns bevis för att presidentdottern Gulnara Karimova tagit emot 381 miljoner dollar av TeliaSonera samt ytterliga 75 miljoner dollar för möjligheten att komma in på den uzbekiska merknaden.
Norska Telenor är också misstänkt för att ha betalat ut mutor för hundratals miljoner dollar.
Allt som allt anklagas presidentdottern för att ha tillskansat sig en miljard dollar av ryska och skandinaviska telekombolag. Gulnara Karimova hävdar själv att hon är oskyldig och att anklagelserna har en politisk agenda.
Hon har suttit i husarrest sedan februari 2014 och har inte synts till på flera månader.

Uzbekistan
2015-16 s 26-29
" Maktkampen inom presidentpalatset hårdnar"
Tysklands närmaste allierade i Centralasien är en brutal diktator. Islam Karimov har styrt Uzbekistan med järnhand i ett kvarts sekel. Shakespearianska komplotter inom familjen har nu väckt frågan om vem som kommer att ta över efter den 77 år gamle ledaren.
Huvudrollerna spelas av en diktator som haft sitt land i ett järngrepp i ett kvarts sekel och hans glamorösa dotter, Gulnara Karimova, som han förberett som sin efterträdare.
Samt hans fru som mot denna plan konspirerar med chefen för landets underrättelsetjänst.
En underordnad roll har hans yngre dotter, Lola Karimova, som är Uzbekistans ambassadör i UNESCO, som bor i Genève och som anklagar sin syster för korruption.
Det är ett drama om makt, miljarder dollar och korruption.
Uzbekistan har idag större likheter med Nordkorea än Kina. Statskontrollerad media får dig att tro att Uzbekistan är ett land under stor utveckling och dess undersåtar är nöjda.
http://www.spiegel.de/international/world/scandal-envelops-family-of-uzbekistan-dictator-karimov-a-1026885.html
"Tashkent's Shakespearean Drama: Scandal Shakes Uzbekistan's Ruling Family"
Tempus nr 16

Sverige, Flyktingpolitik, Uzbekistan
2015-21 s 4-5
"Därför tiger de uzbekiska flyktingarna i Kalmar"
Vid första anblicken verkar Kalmar vara urtypen för en svensk stad. Här finns en pittoresk stadskärna med välstädade kullerstensgator som kantas av gamla träbyggnader. Men staden är ovanlig i ett avseende: Kalmar har blivit ett hem för hundratals uzbekiska flyktingar som döljer en hemlighet.
Massprotester i Andijan i Uzbekistan 2004 följdes av en massaker där 1000 personer dödades. Flera flydde av rädsla till Ukraina för att sedan 2006 hamna i Kalmar. Dessa är fortfarande i dag traumatiserade. År 2003 fanns det 441 registrerade uzbekiska flyktingar i Sverige, 2005 964, och idag 3477. De vill inte prata om vad som hänt, de litar inte ens på varandra. "Ingen litar på Uzbekistan, inte heller på demokratin i Europa". De är desillusionerade, har svårt batt skapa ett nytt liv i asyl, 10 år efter händelserna i Uzbekistan. "Ingen kan hitta ett bra liv åt oss i Kalmar. Det måste vi göra själva."

2015-43 30
"Byborna tvingades limma tillbaka bomullen när statsministern kom på besök"
Inför statsministern Shavkat Mirziyaevs besök i byn Shaharteppa i slutet av förra månaden beordrades 400 kvinnor och män ut längs vägen där den officiella konvojen förväntades passera. Byns politiker ville att statsministerns konvoj skulle få passera genom ett fält av snövita grödor. Därför utgick order från provinsguvernören att limma fast nya bomullskapslar på de tomma stjälkarna.
I onödan visade det sig. Kortegen tog en annan väg!

2016-49 28
"Uzbakistan får sin första nya president på över 25 år"
zbekerna gick till valurnorna för första gången sedan landet autokratiska ledare Islam Karimov gick bort. Valet tycks endast haft en enda möjlig utgång - ett tcken på att hans 25-åriga auktoritära styre fortlever. Sjavkat Mirzijojev, en veteranpolitiker som har varit landets premiärminister sedan 2003 förklarades som segrare redan när bara 70 % av rösterna räknats. Karimov, som dog av en stroke i september, styrde praktiskt taget landet utan motstånde. Och ofta brutalt, i 27 år.

Ryssland, Centralasien, Terrorism
2017-19 14-16
"Centralasien har blivit en ny måltavla i Rysslands jakt på IS-terrorister"
På TV får tittarna möta en ny fiende i Rysslands kamp mot terrorismen: migrantarbetare från Centralasien. Alla misstänkta för förra månadens bombning i S:t Petersburgs tunnelbana kommer från företrädesvis muslimska, konfliktdrabbade forna sovjetrepubliker i Centralasien, varifrån tusentals personer har rest för att ansluta sig till IS.
Nu när "kalifatet" håller på att falla sönder och de militanta islamisterna återvänder från Mellanöstern, oroar sig Moskva för att de ska resa till Ryssland och infiltrera muslimska ekonomiska migranter. Invånare i Kirgizistan, hem åt misstänkta för förra månadens bombning, kan resa in till Ryssland utan visum liksom Tadzjikistans och Uzbekistans invånare. Dess länder möts i Ferganadalen, en instabil region där strikta former av islam har vuxit i popularitet och hundratals migranter har anslutit sig till IS.

Uzbekistan
2017-43 4-5
"Uzbekistan öppnar upp mot omvärlden"
I detta till helt nyligen stängda land i Centralasien märks en försiktig reformvåg som började efter den förre ledarens död, Islam A Karimov. Uzbekistan är ett strategiskt viktigt land norr om Afghanistan.
Muhammad Bekjanov som sägs vara världens längst fängslade journalist, avtjänade 18 tuffa år i några år av Uzbekistans mest ökända fängelser, varav ett kallas för "Farväl till ungdomen". Bekjanov var en skribent som hyste föga hopp om att hans egen historia skulle sluta lyckligt. Nu är han ledare för Reformrörelsen som ibland kallas för den Uzbekiska våren.
Uzbekistans öppning mot omvärlden gynnar även Afghanistan i form av ökad handel.


sidans topp