Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Turism   

Dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Turism, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus åren 1999 - 2003. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-35 s 26-27
"Snart är det dags att boka hotell på månen"
En bok i 2020-är perspektiv inbjuder alla till en turistresa till månen.

97-16 s 25-27
"Japan serverar nöje och äventyr under tak"
Inomhusgolf och inomhusplaya: Japan har utvecklats till testmarknad för konstgjorda semesterparadis och inom kort planerar man att börja exportera de artificiella anläggningarna.
Konstgjorda "upplevelsevärldar", sponsrade av spelföretag.
Det började 1983 i och med att Tokyos Disneyland öppnades. Denna mycket lyckade satsning lockade många efterföljare att bygga temaparker.

97-27 s 26-27
"Lyxiga vildmarksläger lockar rika ekoturister"
Företaget Conscorp erbjuder eko-turism, dvs en del av den gamla koloniala upplevelsen - se vildmarkslivet, bli betjänad från morgon till kväll i kombination med "det nya Sydafrikas attityder".
(eller kanske det är så att den nya attityden innebär en anpassning till de koloniala villkor man levde under tidigare och som nu visat sig vara de som passar bäst sedan man fått möjlighet att prova något annat som gått sämre!? Detta är en mycket intressant vändning)

97-33 s 18-19
"Räddar turismen naturen?"
Massturismen förstör naturen och den kulturella mångfalden i semesterländerna - det är den allmänna uppfattningen. Allt fler kritiker av denna uppfattning har dock tagit till orda på senare tid. Ofta är de pengar som turisterna bidrar med en förutsättning för att kunna åstadkomma någonting.
Man kan få 200 kr för en haj till mat (upplevelsen att äta). Om hajen används till upplevelsen att dyka kan den dra in 200 000 kr!
Att visa levande valar för turister ger mycket per pengar än att jag och döda dem!
(och det måste ju vara målet för miljökämpar som vill bevara valarna - nämligen att människor ska få se dem. Om det inte är så så måste miljörörelsen sägas vara inhuman i betydelsen att den inte ser till människans bästa!) Därför borde det inte finnas någon motsättning mellan miljö och turism. Bådas mål borde vara att skapa förutsättningar för nya mänskliga upplevelser!)

97-45 s 26-27
"Dikten överträffar verkligheten i Transsylvanien"
Rumänien är inget turistland - nu vill man ändra detta. Genom att bättre utnyttja legenden om Dracula.

99-10 s 24-25
"Våldet hotar Ugandas turism",
Brutala mord på intet ont anande turister i Uganda kan få svåra konsekvenser för de sällsynta bergsgorillorna. Kidnappning och mord på 8 turister får resebyråerna att ställa in resorna. Kommer turismpengarna inte in så kan hela gorillaområdet gå omkull. Även om det är en så stor upplevelse att se en gorillafamilj i lugn och frihet att det kan förändra hela ens liv.

99-10 s 25-26
"Turister lever farligt"
Det är inte helt riskfritt att resa, men med goda råd och försiktighet kan man överlista många faror. Ingen åker väl frivilligt till Afghanistan eller Algeriet idag. På amerikanska UDs hemsida kan man dagligen läsa riskerna med olika resmål.

99-17 s 26-27
"Turisterna sviker Storbritannien"
Turismen är världens största industri och den snabbast växande, men i Storbritannien är trenden den motsatta. Myndigheterna satsar hellre på att rädda nedläggningshotade fabriker trots att turismen är den näring som erbjuder flest nya jobb. Ett skäl är pundets styrka och recessionen i Asien samt den höga momsen på hotelltjänster.

99-22 s 25-27
"Det förlorade paradiset"
Kosovokriget har punkterat Kroatiens förhoppningar om ett kraftigt uppsving i turistnäringen. Turisterna kommer inte och landet hotas av recession och elände. Dubrovnik var förr den mest välmående staden vid den jugoslaviska Rivieran. Kriget orsakade stora skador men staden reparerades och turismen var på gång när Kosovo-kriget åter satte stopp. Mycket få vågar ta sig till Dubrovnik. Särskilt tyskarna stannar hemma.

99-25 s 25-27
"Vildmarken kallar"
Det ligger i tiden att utsätta sig för risk. Vare sig det gäller bungyjumping, bergsbestigning eller glidflygning handlar det om att testa den egna förmågan att tackla fara. Nyligen omkom 4 människor under en forsränning i Österrike, och frågan är om inte priset för några ögonblicks hisnande äventyr kan bli för högt.
Varför är det så populärt just nu? Är det det tama stadslivet långtifrån naturen? Vi vill uppleva en känsla av verklighet i en värld som avskärmar oss från verkligheten. Eller vill vi ta avstånd från den överbeskyddade värld vi lever i med barn övervakade varje sekund. En revolt för att befria oss från "säkerhetsbrigadens" regler? (det senare skulle jag gärna tro på. De första dagisbarnen i Sverige är nu 25-30 år gamla. Uppväxta i "dialogpedagogikens" övervakningssystem!)

99-28 s 20
"Rymden - nästa stora chartermål?"
Det förutsätter utvecklingen av ett återanvändbart rymdfordon (RLV). I väntan på detta (som kan dröja) tillhandahåller vissa företag i stället jordbundna substitut. Man kan köpa viktlöshet på hög höjd. Man kan t o m gå upp på 28000 m höjd och se atmosfärens krökning!

2000-32 s 21-23
"Turisterna får inte se verkligheten"
Innan kriget i Balkan bröt ut, var Dubrovnik Jugoslaviens mest besökta turistattraktion. Även om en ny omgång med vapnen hotar i Kroatiens grannland Montenegro, strömmar semesterfirare i tiotusental tillbaka till den vackra staden vid Adriatiska havet. De upplever en bedräglig idyll.

2000-36 s 25-27
"En ruin med utsikt"
Välbärgade stadsbor invaderar Europas landsbygd, men det är inte lukten av getter och höns som lockar. Globaliseringen har krympt världen och det betyder att även avståndet mellan stad och land har minskat. Många söker ren luft, billigt vin och en avstressad miljö. Tekniken underlättar en andra "grön våg".

2000-48 26-27
"Turisterna lockas av den billiga euron"
Medborgarna i Euro-land må gnälla över sin svaga valuta men turisterna klagar inte.
Kombinationen av stark amerikansk ekonomi, låga flygpriser och sjunkande euro har gjort Västeuropa till amerikanska fyndjägares paradis. Britter och japaner gynnas också. Både pundet och yenen är starka mot euron.

2001-25 s 25-27
"Turisterna har hittat Libyen"
Från "skurkstat" till semestermål: revolutionsledaren Moammar Khadaffi öppnar sitt land för turismen. Nära Tripolis kan deltagare i paketresor bese några av de mest imponerande minnesmärkena från romartiden, men det krävs goda nerver. Det är svårt att orientera sig eftersom alla skyltar bara får finnas på arabiska. Det finns mycket få övernattningsmöjligheter och inrikes transporterna osäkra och obekväma.

2001-40 s 24
"Terrorismen påverkar turismen"
Terroristattackerna i USA innebär ett hårt slag mot turismen överallt. Resenärer avbokar och skjuter planerade resor framåt i tiden. Terrorismen stod högst på dagordningen när 70 turismministrar samlades i Söul i söndags för att delta i Turistorganisationernas generalförsamling.

2001-41 s 26-27
"Spela Monopol i rymden"
Robust hälsa och massvis med pengar öppnar världsalltet. 200 miljoner kr kommer det att kosta att vistas 2 veckor i rymden. 15 personer har anmält sitt intresse.

2002-34 s 22-23
"Terrorism och ekonomisk nedgång håller amerikanerna hemma"
Den europeiska turistindustrin känner av nedgången i USA. Mellan 10 och 30 % färre amerikanska turister kommer till de europeiska länderna fortfarande ett år efter terrorattacken. De europeiska researrangörerna tror dock att botten är nådd.

2002-43 s 26-27
"Hatobjektet har blivit en lönsam industri"
Syafrikanerna har med framgång lyckats kommersialisera sin traumatiska apartheidhistoria. Intresset för turistmål som belyser nästan ett halvsekel av rassegregation har vuxit snabbt under det senaste året. 300000 personer har under de senaste 12 månaderna besök det fängelse där Nelson Mandela satt inspärrad och efterfrågan på privata turer till Soweto växer lavinartat. Ett konstgalleri i London har gjort litografier efter teckningar Mandela gjorde i fängelset. De säljs snabbt till höga priser.

2003-15 s 24-26
”Kriget slår hårt mot turismen”
För Europa, med stagnerande ekonomi och ett behov av att ersätta traditionell tillverkningsindustri med service industri, är turismen livsviktig. Men krig skrämmer bort turister. Särskilt saknar Europa dollarturisterna från USA. Rädslan för våld och terrorism kommer dock att minska igen, det är svårare att veta hur amerikanarnas irritation över Tysklands och Frankrikes krigsmotstånd kommer att påverka. (Kanske det blir Spanien och Skandinavien i stället? Eller Östeuropa?)

2003-15 s 26-27
”Kris för turismen i Asien”
Kombinationen av kriget i Irak och en mystisk dödlig lunginflammation som började i Kina och sprider sig i Asien, håller på att krossa turismen i Asien. Flera stora internationella sportevenemang har redan ställts in.

2003-35 s 26-27
"Dagens resenärer ratar lyxen"
Ryggsäcksturister drar i stora skaror in till de förr så förnäma semesterorterna i Schweiz, vars lyxhotell nu hotas av en allvarlig kris. Orsaken är priset, femstjärniga hotell tar 620 schweizerfranc för ett dubbelrum, motsvarande på ett vandrarhem är 34 schweizerfranc.

2003-39 s 24-25
"Björnar, vulkaner och olja drar folk"
Det glesbefolkade och karga östligaste Ryssland anar ett ekonomiskt uppsving. Förra veckan omkom guvernören i Sakhalin i en helikopterolycka men detta kan inte förhala regionens utveckling. Händelserna den 11 september har fått USA, Kina och Japan medvetna om östra Rysslands energipotential och om att det är nödvändigt att dra ett streck över historien och gamla territoriella anspråk. Dessutom kommer snart ett stort antal turister vara intresserade av att få uppleva enastående fiske, björn- och renjakt, skidåkning och nästan total ödslighet.

2004-07 s 26-27
"Pengar luktar inte"
De rika västeuropéerna har förändrat sina vanor och blivit lite mer sparsamma; lyxen har förlorat lite av sin tjusning. Detta gör att de flotta vintersportorterna i Schweiz blir mer och mer beroende av nyrika ryssar. Det schweiziska turistförbundet gjorde 2003 för första gången en omfattande marknadsföringskampanj i Ryssland. jetsetet med David Niven, Liz Taylor, Aga Khan och prins Rainer av Marocko är ett minne blott. En artikel med samma rubrik och delvis samma innehåll fanns finns med fyra år senare.

2004-16 s 24-27
"Hela världen öppnar sig"
Turismen som en gång var de rikas privilegium, är idag tillgänglig för fler människor än någonsin förr. Turistindustrin, vars främsta målgrupp är den växande medelklassen i Asiens länder, förutspås goda tider, samtidigt som alla, som reser, får allt större möjligheter att undersöka och förstå världen vi lever i. Kineserna är på väg och det betyder att turismen aldrig mer blir sig lik. Landet har 1300 miljoner potentiella resenärer och ett eget stort område för andra att turista i. Hittills har de åkt till Hongkong och Macao. Östeuropéerna och ryssarna har också börjat resa och den fria konkurrensen mellan flygbolagen har lett till en stor sänkning av reskostnaden. Demografin spelar också en roll. Dagens äldre lever som om de vore 40+. Pensionärerna är mer äventyrslystna än förr.

2004-16 s 26
"Lågprisbolagen har luft under vingarna"
Sedan 1997 när EU avreglerade flyget inom unionens gränser har flygbolag som Ryanair, EasyJet och deras efterföljare drivit ner biljettpriserna så hårt att alla Europas stora, nationella flygbolag tvingats minska sina kostnader och sänka sina biljettpriser. Detta har förändrat européernas syn på flygresor. En mängd småstäder, som förr var mer eller mindre okända, har blivit populära resmål. Flyget har blivit luftrummets bussar.

2004-21 s 26-27
"Äventyrare och forskare följer Incafolkets spår"
Det mytomspunna Incafolket fortsätter att fascinera och locka äventyrslystna turister och seriösa arkeologer till de peruanska Anderna. 1911 gjorde amerikanen Hiram Bingham det största fyndet av alla: Michu Picchu. Peter Frost, en brittisk upptäcktsresane hittade 1999 Qoriwayrachina, resterna av en Incacivilisationen som visar att denna funnits för nästan 5000 år sedan, samtidigt som de egyptiska pyramiderna byggdes. Över 90 % är ännu outforskat och nu råder en "Indiana Jones-hysteri. Många tar chansen till berömmelse och rikedom i Peru.

2004-25 s 26-27
"Kroatiens skatter lockar främlingar"
Kroatiens kust är ett populärt turistmål. Allt fler lockas att skaffa sig permanent bostad vid den vackra kusten. Turisterna börjar komma igen och särskilt till Dubrovnik. Ett nytt välstånd sprider sig i staden och många av dess invånare fruktar att de måste flytta eftersom priserna pressas upp. Priserna på mark och bostäder har trefaldigats. "Den genomsnittlige kroaten har inte längre råd att köpa hus i eget land.

2004-37 s 26-27
"Libyen vill ha en invasion … av turister"
Flera decenniers embargo mot Libyen stoppade turismen. I februari hävde USA ett 23 år gammalt reseförbud för amerikaner att besöka Libyen. Embargot hade införts på grund av den libyska regeringens stöd till terrorismen.
Nu har landet öppnat sig för världen igen, och både myndigheter och privata entreprenörer hoppas att turister ska strömma till för att se allt märkligt som landet har att erbjuda, ruiner från romartiden och efter antikens greker, ökenoaser och borgar, belägna högt upp på bergstopparna. Stränderna vid Medelhavet är oförstörda och flotta hotell byggs i de stora städerna.

2005-39 26-27
"Ett hus vid havet"
Européerna har återupptäckt Kroatien. Medan tyskar och österrikare slår sig ner i Istrien i norra Kroatien är det framför allt britter och irländare som köper hus i Dubrovnik med omnejd. Dubrovnik upplever en exempellös boom bara 13 år efter kriget i Kroatien. Adriatiska havets pärla är än en gång ett av den europeiska turismens favoritmål. Priserna är mycket höga särskilt på allt som är gammalt. Stadens ledare gläds över jakten på hus i en medeltida fästningsstaden och tänker inte gripa in och försöka styra den fria marknaden.

2006-11 s 24-26
"Budgetflyget är en lyckoträff"
Lågprisflygbolagen ritar om den europeiska kartan på ett sätt som gynnar inte bara hågade resenärer utan även tidigare bortglömda städer, lokalt näringsliv och investerare på jakt efter nya projekt. Avlägset belägna platser som förr var vita fläckar på kartan har blivit attraktiva resmål, som lockar besökare, som i sin tur skapar nytt välstånd. Ryanair som är Europas största lågprisflyg har tillsammans med konkurrenter gått i spetsen för en ekonomisk och social förvandling som ritar om hela Europas karta. Men det kostar störd nattsömn för flygplatsernas grannar och en snabb ökning av koldioxidutsläpp och andra växthusgaser.

2006-45 s 26-27
"Terrorn har stått Bali dyrt"
Terrordåden skrämde bort de mest penningstinna gästerna från turistparadiset. Före den 12 oktober 2002 var Bali en turistmagnet. Sedan kom den hemska dagen då bomber exploderade i Paddys Bar i turistorten Kuta. 202 människor dödades och många, många fler skadades. Turismen avtog markant i två år men i september 2005 noterades nya rekord. En månad senare slog självmordsbombare till igen. De dödade sig själva och 20 andra inklusive fem turister. De satte än en gång snaran om Balis turistindustri. Få platser är så beroende av turismen som Bali. Den svarar för 25 % av alla jobb och 33 % av landets BNP. Turisterna har börjat komma tillbaka igen men nu handlar det om lågbudgetturister som räknar varje krona. Lyxturisterna har lämnat Bali för alltid?

2007-10 s 30-31
"Turismen förenar nytta med nöje"
Schweiz och Indien är världens bästa turistländer enligt Världsekonomiskt Forums första globala undersökning av turismen och resebranschen som rangordnar 124 länder. Schweiz leder före Österrike, Tyskland, Island och USA i alla kategorier tack vare sina kontakter inom internationell turism, de utmärkta väg- och järnvägsnäten, säkerhetsstandarden och satsningarna på hållbar, miljöskyddande utveckling. 13 av de 20 länderna i toppen är europeiska (Sverige på plats 17). 11 av de 12 sämsta är afrikanska. Artikeln finns här. Rapporten finns här. Tabellen finns här.

2007-12 s 28-29
"Thailand sätter gränser"
Nya, striktare regler för utländska turister och företag antyder att den thailändska gästfriheten har missbrukats.
Premiärminister Thaksin slöt en rad frihandelsavtal med stora exportländer innan avsattes i september. Dessa ska nu hindras med en ny "lag om utlandsaffärer". Det finns en oro för specifika problem med brottslingar på rymmen som slår sig ner i Thailand, utlänningars köp av fast egendom och de stora utländska företagens stora inflytande i den thailändska ekonomin.
Antalet turister väntas i år bli 15 miljoner, dubbelt så många som för 10 år sedan. Många bosätter sig för gott i det billiga landet. I Nordöstra Thailand lever män från Europa och USA med sina unga thailändska kvinnor i prydliga villor på snygga gator som skiljer sig markant från slummen i grannskapet. Det sticker många äldre kvinnor i ögonen som menar att "gubbarna förvandlat Thailand till ett horhus".

2007-34 s 20-23
"Expedition Fjärran Västern"
En grupp kineser åker till Europa på semester. Men vila och återhämtning är inte det främsta målet, utan att skaffa sig så mycket kunskap som möjligt om länderna som besöks. Elva länder på 14 dagar! Det handlar om en bildningsresa för ledande personer i den nyvaknade kinesiska turistindustrin. Det gäller att hålla gruppen intakt så att de inte hoppar av som illegala invandrare.
Allt i väst uppskattas inte av de kritiska kineserna. Italienarna är "bedrägliga" och där är avfall i rännstenarna. Desto mer tycker de om att shoppa lyxvaror och originalmärken.
Original i der Spiegel.

2008-07 s 30-31
"Sol, hav och öde stränder"
Paradiset står inför en katastrof när våld och oroligheter skrämmer bort turisterna som är ekonomins stöttepelare. Våldet i Kenya som utlöstes efter det omstridda presidentvalet har fått de flesta turister att undvika semestermålet och många har avbokat redan gjorda beställningar. Alla brittiska charterflyg har ställts in fram till sommaren, detsamma gäller charterresor från andra europeiska länder. Hotellen står tomma, tusentals kypare, städare och bartenders friställs och taxichaufförer, souvenirförsäljare och turistguider får ingen inkomst. Omkring 20 000 hotellanställda har redan mist sina jobb. Turismen är Kenyas största källa till utländskt kapital. Turismen har växt med 10-20 % årligen de senaste fyra åren. 500 000 människor arbetar direkt eller indirekt inom turistindustrin och var och en anses försörja i genomsitt tolv personer!

2008-17 s 30-31
"Pengar luktar inte"
Ryssarna har kommit för att stanna. De har hur mycket pengar som helst, och de älskar att spendera dem. Många européer älskar dem. Innehavarna av flotta juvelerarbutiker, konstgallerier och hotell i de flottaste skid- och badorterna. Men många vill inte att deras favoritställen ska "bli ännu en lekplats för ryska oligarker och deras pälsklädda flickvänner, livvakter, hålldamer och droger". Turkiska turistorter hälsar emellertid "vanliga" ryssar med stor glädje. Personalen studerar ryska och matsedlarna skrivs med kyrilliska bokstäver. Så länge deras oljepengar flödar kommer det att finnas mängder av hotell, restauranter och butiker som är mer än villiga att ta emot dem.
En artikel med samma rubrik och delvis samma innehåll fanns med för fyra år sedan.

2008-22 s 27-31
"Alla flyger och far"
De nya tillväxtekonomierna blir allt viktigare som både mål och startpunkter för den globala turismen. Resebranschen och turismen svarar för omkring 30 % av Dubais BNP, men ska bli ännu större. Ett Dubailand ska byggas som är uppdelat i sju temavärldar, och bli Dubais svar på Disneyland. Det ska locka 15 miljoner turister 2015.
Den första revolutionen inom resebranschen kom på 1960-talet i form av billigare charterresor. Den andra för ett decennium sedan då privatpersoner själva kunde boka flyg, hotell, hyrbilar och paketresor utan hjälp av en resebyrå. Det nya är snabbt växande ekonomier som BRIC, Brasilien, Ryssland, Indien och Kina, som både är turistmål och har ett växande antal turister. Kina tros bli det största resmålet. Vägar, järnvägar och flygplatser byggs i en rasande fart.
Finns det något som kan stoppa den tredjerevolutionen i resebranschen? Politiskt våld är alltid en risk. Naturkatastrofer orsakar större förödelse i fattiga länder än i rika. Den växande oron för miljön, särskilt bland västerlänningar finns men verkar inte spela en särskilt viktig roll i människors reseplanering.

2009-20 s 28
"Glöm ekonomin ett tag!"
Resebranschen förbereder sig för den kanske sämsta säsongen sedan den 11 september 2001. FN räknar med att den globala turismen krymper med två procent i år. Europa och Amerika drabbas hårdast. Men detta betyder inte att folk avstår från semester. Folk reser i stället snabbare, billigare och med mer fantasi. Den finns en trend att fira semester hemma, nöja sig med gammaldags spavistelse, söka upp krigshärjade platser som erbjuder lyx till budgetpriser och utforska vildmarken.

2009-20 s 29-31
"Vi stannar hemma"
Medan experterna hänger med näsan över den globala turismens ekonomi lär sig folk i allmänhet att dra nytta av enkla nöjen: skoj, mat, familj och att se världen - även en välkänd del av den - med nya ögon. Man kan lära sig uppskatta ledighet utan palmer och varma nätter. Lära sig betrakta den egna staden med turisten ögon.

Samhälle, Mat, Turism
2009-50 s 30-31
"Smaksensation på höga höjder"
"Dinner in the Sky" hissar upp både kockar och annan personal samt 22 gäster 50 meter upp i luften med en lyftkran varifrån gästarna kan njuta av vidunderlig utsikt och förnämlig traktering. Alla gäster måste ha säkerhetsbälte på hela tiden. Man kan beställa lyftkranen vart man vill.
Singapore Flyer som är ett gigantiskt pariserhjul erbjuder också luftburna måltider. Hjulet har 28 inglasade kapslar. I en av dem ryms 10 gäster som kan äta trerättersmenyer.

Egypten, turism
2014-20 s 24-25
"Trots tumult och demonstrationer: Kom hit ändå!"
Det är egyptiska turistbyråns meddelande till världen. Vädjar främst till de rika länderna i Persiska viken.
I tre år har den politiska oron skrämt iväg många resenärer från Egypten och de miljontals människor vars uppehälle är beroende av turismen är desperata efter tecken på ett slut på den mest ihållande turistkrisen de kan minnas.
För första gången på tre år blev semesterfirare direkt inblandade i våldet i februari då en militant grupp bombade en buss fylld med sydkoreanska turister varvid fyra avled.
År 2010, före den politiska krisen, besökte nästan 15 miljoner utländska turister landet. Förra året knappt 9,5 miljoner.

2014-28 s 28-29
"Res tillsammans och spara pengar"
BLaBlaCar, ett nytt samåkningsföretag i Europa. http://www.blablacar.com/
Dela kostnaderna för resan genom att samåka med BlaBlaCar. Antingen genom att ta upp passagerare som ska till samma ställe som du, eller genom att åka med som passagerare. Företaget heter BlaBlaCar eftersom tiden går fortare om du har någon att prata med. Men vill du inte prata så mycket skriver du bara "Bla" när du beställer resan på Nätet.

Turism, Samhälle, USA
2014-28 s 30
"Nudisterna vill smörjas med lyx"
Och marknaden för nakenbadarna bara växer.
Allt färre stränder tillåter nakenbad i USA men efterfrågan på sol- och badsemestrar som erbjuder en textil-fri tillvaro bara ökar. Därför har nudistturismen vuxit till att omsätta över 40 miljoner dollar årligen.
Men till skillnad mot förut då nakenbadarna nöjde sig med mycket enkla och naturnära förhållanden, kräver de idag påkostade SPA-anläggningar, gourmetrestauranger och annan njutbar komfort. Kunderna blir äldre och tenderar att ha mer pengar.

Sydafrika, Turism, Flyktingpolitik
2015-9 s 28
"Nya stränga regler för turister kan bli en ekonomisk katastrof"
Sydafrikas ekonomi haltar betänkligt menturismen blomstrar och drog in närmare 11 miljarder dollar förra året - men nu vill man införa det strängande regelsystemet i hela världen för dem som vill besöka landet. Barn under 18 år måste exempelvis ha med sig fullständig födelseattest med båda föräldrarnas namnteckningar. Om en av föräldrarna är avliden måste detta bevisas med en medhavd dödsattest. Reglerna är till för att stoppa människohandeln, men hotar att dumpa hela turistnäringen.

Indonesien, Turism, Handel
2015-15 s 28-29
"Ölförbudet kan skrämma iväg turisterna"
Att semestra i Bali är ofta synonymt med Indonesiens mest sålda brygd; en flaska Bintang är populärt på stranden eller vid poolen medan man njuter i solen.
Men att få tag på en flaska Bintang eller någon annan öl, kan snart bli mycket krångligare. Nästa månad väntas regeringen, delvis på order av konservativ islamska grupper, att införa ett förbud mot ölförsäljning i närköp och små kvartersbutiker. Frågan är hur de nya reglerna kommer att påverka turismen, särskilt till Bali. Den ska förhoppningsvis öka nu sedan 30 nationaliteter fått visumfrihet.

Kina, Turism
2015-17 s 21
"Kineserna turistar helst i Japan, Sydkorea och Ryssland"
De kinesiska horderna av turister har ändrat sina resvanor. Anledningarna är bland andra förändrade valutakurser. Numera reser också kineser ur medelklassen runt i världen och de är priskänsliga. Dessutom vill de inte resa baraför att shoppa längre, de vill uppleva nya världar. De vill t ex uppleva vårens körsbärsblomning i Japan
Trots den historiska fientligheten och ihållande politiska spänningar mellan Peking och Tokyo har antalet kinesiska turistersom besöker Japan tagit ett skutt framåt. 359 000 kineser turistade i Japan under mars i år. Deras besök till Sydkorea har också ökat, med 59 % från förra året. Kineserna har blivit mer intresserade av den sydkoreanska kulturen. Samtidigt har Kina gått förbi Tyskland som största gruppen av utländska turister i Ryssland.

Samhälle, Turism
2015-40 30
"Bara kvinnor får en biljett till äventyret"
Indiska resebyråer går i bräschen för en ny marknad.
Resebyrån WoW, Women on Wanderlust, startade 2005 av en tidigare reseskribent, som vänder sig till en snabbt växandennischmarknad: Ekonomiskt välbeställda indiska kvinnor som är ivriga att se världen, helst i sällskap med andra kvinnor.
Gruppresornas popularitet återspeglar den djupt förankrade konservatismen i Indiens familjeorienterade samhälle, där män och kvinnor avskräcks från att fritt beblanda sig med varandra och kvinnors beteende noggrant nagelfars.

Japan, Turism
2016-06 30-31
"Resande gosedjur tröstar de arbetstyngda och sjuka i Japan"
Har du för mycket på jobbet eller är för sjuk för att resa? Vissa människor i Japan finner tröst i att i stället skicka iväg sina gosedjur på resa. Kimiko Suzuki driver Yawarakan Cafe i Tokyo sedan förra sommaren. Dit kan ägare av personliga "gosedjur" skicka sina älsklingar på en tre dagars semester. De får vara med på olika aktiviteter som Kimiko Suzuki dokumenterar och skickar bilder till ägarna.
"Det känns bättre när jag tänker att mina gosedjur reser i mitt ställe", säger en av djurägarna.
Hon använde sig av den Tokyo-baserade resebyrån Unagi Travel, som specialiserat sig på resor för mjukisdjur. Unagi Travel skickar bilder från resorna via ett socialt nätverk som enbart är för medlemmar. Det kostar omkring 44 dollar att låta sitt mjukisdjur få åka rust på en resa.
Det kostar omkring 44 dollar att låta mjukisdjur få åka på en resa.
"Resebyrån" http://en.rocketnews24.com/2015/07/23/no-humans-allowed-at-japans-first-cafe-exclusively-for-stuffed-animals/
http://the-japan-news.com/news/article/0002727921

Storbritannien, Turism, Annat
2016-16 30-31
"Londons första nakenrestaurang har 16000 namn på väntelistan"
Londonkrögaren Seb Lyall har öppnat några av staens mest innovativa restaurangkoncept. Nu förbereder han "nakenrestaurangen", Bunyadi, en "kläder-valfritt-restaurang" som beräknas öppna i London i juni. Han vill uppnå en "sann frigörelse" genom att skapa en middagsupplevelse där man plockat bort konstgjorda färgämnen, gas, metall och plast i köket och de elektriska lamporna, smarta telefonerna och kläderna i matsalen.

Portugal, Tyskland, Samhälle
2016-23 28-29
"Airbnb välkomnas i Lissabon medan Berlin ryggar tillbaka"
Vissa europeisk städer inför restiktioner för korttidsuthyrning via webbplatser som Airbnb för att hinrda en ökning av bostadspriserna och skydda invånarna från stojiga turister.
Barcelona förbjöd korttidsuthyrning 2014 och Berlin införde i maj 2016 ett förbud mot att hyra ut hela lägenheter eller hus till turister. Men i Lissabon renoveras många bostäder till att bli trendiga lägenhet som tillgodoser det växande antalet turister i staden. Uppsvinget förvandlade bostadsägare till hotellägare samtidigt som statskassan fylls på med hjälp av den 15-procentiga skatt som lägga på varje bokning.
Läs mer här https://www.airbnb.se/

Egypten, turism, terrorism
2016-39 16-17
"Flygplansattacken förföljer Sharm el-Sheikh"
Under det senaste firandet av den muslimska högtiden Eid al-Adha, var den vackra turisorten vid Röda havet full av turister från hela världen. Under årets firande var stränderna halvfulla och många rum på hotellen lediga. På kvällen var restauranger och barer längs med strandpromenaderna i stort sett tomma. Några av dem hade stängt. Metrojet Flight 9268 förföljer fortfarande Sharm el-Sheikh.
det har nästan gått ett år sedan en bomb fick det ryska passagerarplanet att störta och dödade alla 224 personer ombord, strax efter det att planet lämnat Sharm el-Sheikhs internationella flygplats. Attacken, som en egyptisk grupp kopplad till Islamiska Staten tog på sig ansvaret för, väckte frågor kring Egyptens flygplatssäkerhet. Moskva stoppade alla sina resor till Egypten.

Ryssland, turism, historia, Abchazien
2016-43 9-11
"Tidsresa till sovjets riviera där turister ersätter partpampar"
Restaurangen på Amra International i Gagra, Georgien på Sovjets riviera är återigen ett turistmål. Detta efter en lång nedgångsperiod som startade med Sovjets kollaps och fortsatte uner ett brutalt separatistkrig längs Georgiens kust vid Svarta havet. De flesta gästerna är ryssar som kommer för sol, vacker natur, låga priser - och minnen.
Abchazien erbjuder ryssarna en tidsresa till den sovjetiska arkitektturen som till stor del står orörd.
Servicen är förfärlig men de 240 rummen, som har målats om har varit fullbokade hela sommaren i år. Pengar från turismen är "lokomotivet" för Abchazien - ett kvasiland vars existens enbart Ryssland och tre andra länder (Nicaragua, Venezuela och Nauru) erkänner.
I år förväntas 1,5 miljoner besöka landet, jämfört med 92 000 för tio år sedan.

Australien, turism
2016-44 28
"Det krävs mer än Crocodile Dundee för att locka kinesiska turister.
Australien måste höja kvaliteten på både service och boende för att till fullo utnyttja kinesernas vurm för att resa utomlands.
Australien kom på 17e plats bland destinationerna för kinesiska paketresor under årets andra kvartal, långt efter Ryssland på 13:e. Thailand blev etta.
De femstjärniga hotellen verkar slitna, servicenär ingert vidare och priserna är relativt höga.

Kina, turism
2016-46 30-31
"Uråldrig stad i Kina lockar miljoner turister med ett nytt koncept"
Wuzhen, en stad med 50 000 invånare, har rengjort sina kanaler och snyggat till de gamla, traditionella byggnaderna och blivit ett enormt framgångsrikt exempel på turismutveckling i Kina. Nästan sju miljoner turister besöker staden varje år.
Fler än 200 anställda håller de stenlagda gatorna rena. Det finns inget skräp på trottoarerna och ingen tvätt hänger på tork. Det enda som finns är selfievänliga bakgrunder - gröna kanaler, sluttande tegeltak och stenbroar.
Wuzhen - mer än någon annan av de så kallade vattenstäderna som finns i regionen - lyckats hamna på den internationella kulturkartan med sin årliga teaterfestival. Men staden är också känd för Wuzhen World Internet Conference.

Island, Turism
2016-47 30-31
"Turistboom på Island men alla invånare är inte nöjda"
Island vet hur man får fart på turismen: först en ekonomisk implosion av jättemått och sedan en enorm vulkanexplosion. Den isländska kronans kollaps efter finanskrisen 2008 förvandlade denna arktiska ö med 35 aktiva vulkanet till ett favoritresmål därför att det blev så billigt att turista här. Vulkanen Eyjafjallajökull satte Island på kartan. Nästa år beräknas antalet turister bli sju gånger fler än den inhemska befolkningen på 330 000. Turismen är idag Islands största näringsgren och den har vuxit om fisket och aluminiumindustrin.
antalet besökare kan växa ytterligare i kölvattnet av Piratpartiets framgångar.
Turister kommer ända från Hongkong. De jagar norrskenet, de tittar på glaciärer, badar i varma källor, åker helikopter och lyssnar på det isländska bandet Sigur Ros överjordiska, valsångsliknande toner. Reykjavik ser ut som en nordisk version av Singapore: kompakt, rent, välordnat och välmående.

Medicin, turism
2017-06 30
"Bör vi fortfarande oroa oss för zikaviruset"
Det har gått ett år sedan USAs smittskyddsinstitut, Centers for Disease Control (CDC), utfärdade sin första varning för resor till Brasilien och Karibien med anledning av zikaviruset, Viruset dominerade rubrikerna mellan januari och augusti under 2016, och gjorde resebyråer och hotell förtvivlade.
Zika utplånades aldrig helt från de 30 karibiska öarna och 18 länderna i Sydamerika där viruset upptäcktes förra året och sjukdomen dyker nu upp överallt från Sydostasien till södra Stilla Havet dock i mindre usträckning, då det är vinter, en årstid som myggor inte gillar.
CDC har mellan november och januari registrerat nästan 4000 nya zika-fall i USA, Puerto Rico och några småöar.

Argentina, Turism
2017-07 19
"Slopar hotellmoms för utländska turister"
Argentina vill ha en starkare turismutveckling. Beslutet att skrota avgiften är en del av regeringens större satsning på att öppna upp Argentina efter årtionden av isolering och politiskt kaos.
Avdraget gäller endast för besökare som med ett giltigt pass eller id-kort kan bevisa att de bor utomlands. Demåste också betala med ett icke-argentinskt kreditkort. Hotellet drar av momsen i samband med faktureringen.

Saudiarabien, turism
2017-08 30-31
"Semesterresor kan bli svåra att sälja"
Turistanläggningar står klara men inga visum har utfärdats.
Det är dagen före invigningen av Shaden, en lyxig semesteranläggning i den saudiska öknen med luftkonditionerade tält som öppnar sig mot sandstensklipporna. En kunglig delegation är på väg. Men anläggningen är ännu ej färdig.
Saudiarabien som helhet är inte heller redo för turister. Men landets ledare planerar att revolutionera ekonomin och turism står högt på deras lista. Nästan alla som reser till Saudiarabien är muslimska pilgrimer som besöker Mecka. Vanlig turism existerar knappt. Saudiarabien utfärdar inte ens turismvisum. Alkoholförbudet, den strikta klädkoden och begränsningar för kvinnor och män att umgås är röda varningsflaggor för många människor som gillar att besöka Dubais stränder eller Egyptens pyramider. Dessutom finns den hemliga polisen som håller ett vakande öga på utlänningar.

Storbritannien, Turism
2017-11 22-23
"Nattens drottning ska rädda Londons partyliv"
Under de 25 år som gått sedan hon flyttade från sin amerikanska hemstad New Jersey till London har Amy Lamé hunnist skapa ett manifest för nattliv med skyddat sex i en av stadens mest ökända gay-raggnings-zoner och skrivit och varit programledare för en tv-serie på temat kön och sexualitet. Hon har också varit värdinna för en natt-cabaret med elddansare, rockringsartister och en strippande dvärg.
I november utsåg Londons Borgmästare Khan Amy Lamé till "Nattens Drottning" för att utveckla partylivet i London. Sedan 2007 har London förlorat omkring 50 % av sina nattklubbar och 35 % av sina lokalt ägda och drivna musikklubbar. Många har fått utkämpa bittra strider mot fastighetsägare och grannar för att få hålla öppet.

Island
2017-11 13
"Överväger ny turistskatt för att dämpa besökstrycket"
Ett av världens hetaste och dyraste turistmål kan snart bli ännu dyrare. Islands regering är överväldigade av det rekordstora antalet besökare, trots landets avlägsna placering, och nu funderar man på olika sätt att höja skatterna inom turistsektorn. Alternativet skulle vara att begränsa turisternas tillgång till landets mest populära besöksmål.
Fallet i landets valutakurs och de vackra scenarierna som visats i den populära tv-serien Games of Thrones har hjälpt till att skapa en turistboom. Besökssiffrorna har vuxit - från 490000 till 2,3 miljoner i år. Det är en hel del med tanke på landets befolkning är knappt 340000. Turismen är landets viktigaste exportindustri.
Islands turistminister Gylfadottir oroar sig för att en överbeläggning kan förstöra upplevelsen för besökarna och fördärva naturskatterna.
Regeringen överväger olika alternativ för att fördyra för turisterna. Problemet är att alla skattehöjningar kommer att läggas ovanpå de redan höga priserna som turister måste betala när de besöker landet. Redan nu är taxiresor och hotellrummen tre gånger dyrare än i andra nordiska huvudstäder.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-03-16/victim-of-its-own-success-iceland-considers-new-tax-on-tourists
" Iceland Is Considering a New Tax on Tourists"

Miljö, Klimat, Maldiverna
2017-13 30-31
"Allt fler turister kommer men stränderna försvinner"
Sedan Maldiverna blev en turistdestination har regeringen under en lång tid förbjudit turister från att bo på de 200 öarna som befolkas av lokalinvånare. I stället har utlänningarna transporterats till privata semesteröar.
Men efter valet 2008, då Mohamed Nasheed valdes till president antogs en lag som tillät lokalbefolkningen att öppna gästhem. Det finns 400, de är billiga. De får inte servera alkohol. De bidrar till lokala ekonomier och skapar jobbmöjligheter. Maldiverna är 100 % sunnimuslimskt.

USA, Kuba, Turism
2017-24-25 34-35
"Trumps nya Kubapolitik försöker att definiera 'bra turism'"
de amerikanska turisterna på Kuba - som svettas, är förvirrade och troligen en aning berusade efter alla romdrinkar - står återigen i centrum om öns framtid.
De amerikanska resorna till Kuba har varit ett politiskt slagfält sedan tidigt 1990-tal då Sovjetunionens kollaps gjorde Kubas kommunistregering desperat efter hårdvaluta.
Trumps förslag till nya regler syftar till att förbjuda eller begränsa amerikaner från att gynna företag kopplade till den kubanska militären som uppskattas kontrollera mer än hälften av öns turistnäring.

sidans topp