Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Togo

 Karta
 Info  Le Togolais

Dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Togo, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

98-27 s 18-19
"Togos diktator stoppade rösträkningen"
Demokratiseringsvågen som drog fram över Afrika i början på 1990-talet har ebbat ut under de senaste åren. Afrikas veteran på Togos tron blev omvald efter 31 år trots att valresultatet inte stämmer med verkligheten. Den som egentligen vann var Gildcrist Olympio, son till Sylvano Olympio som dödades i en kupp iscensatt av Eyadema 1963, den nuvarande presidenten.

99-27 s 23
"Togo sitter fast i diktaturens grepp"
Härskaren i Togo håller sig kvar vid makten genom att söndra och härska och med hjälp av en av Afrikas proportionellt största arméer. Eyadéma är den afrikanske härskare som suttit längst, i 30 år. I Togo, en liten landremsa med 5 miljoner invånare öster om Ghana.

2004-52 s 21-23
"Tuffingar på toppen"
Enväldiga despoter är omoderna nästan överallt, men inte i Nordkorea, Turkmenistan och Togo. Varför överlever de? Hur länge varar de? Varför är personkultens föremål alltid så avskyvärda människor?
- Kim Jong Ils regim är förmodligen världens otäckaste. Det är inte lätt att skapa fattigdom i ett land som befolkas av koreaner, men 5-10 % svalt ihjäl på 1990-talet. Alla övervakas.
- Turkmenistan var förr en sovjetisk lydstat som styrdes av ett moskvatroget redskap vid namn Saparmurat Nijazov. När Sovjetunionen föll samman förbjöd han all opposition, utropade sig till president på livstid och kät uppföra guldstatyer av sig själv överallt. Han har skrivit en bok som är grunden för läroplanen i landets skolor. Barnen blir nästan lika hjärntvättade som nordkoreanerna.
- Togos härskare, Gnassingbé Eyadéma, har haft makten sedan 1967 då han tog den genom ett kupp. Frankrike stödde honom till kalla krigets slut. Sedan har inte fått mer än 57 % i valen mot 99,95 % tidigare.
Kultens objekt tror ofta på sin egen propaganda och sedan börjar de agera som om de vore gudar. Skräcken är ett nödvändigt redskap för att hålla liv i en personkult och man måste hindra undersåtarna att höra andra fakta och åsikter än den egna propagandan. Men en del människor tycks faktiskt vilja ha en ledare som man vill tro är så "stark, dygdig och briljant" att han kan lösa alla problem. Om han har svar på alla problem "slipper man vardagens ångest och svårigheter".
Ledarskapet varar på livstid om inte för annat än att de fruktar att ställas inför rätta om de lämnar ifrån sig makten och terrorredskapen.
Varför är de då så grymma? Den enklaste anledningen till att diktatorer uppför sig så illa är förmodligen att de kan göra det.

2005-6 s 16-17
"Författningsvidrigt maktskifte i Togo"
Sonen tog över efter den hastigt avlidne fadern. President Gnassingbe Eydema, som styrde Togo i 38 år, drabbades av en hjärtattack på lördagen och dog hastigt. Bara några timmar efter hans död utnämnde Togos arméledning Eydemas son Faure till ny president vilket strider mot landets konstitution, som säger att parlamentets talman ska träda in som statschef tills nyval ägt rum inom 60 dagar. Togos nationalförsamling som domineras av Eydemas parti införde ett tillägg till författningen som gör det möjligt för Faure att fullfölja sin fars mandatperiod t o m 2008. Afrikanska Unionen fördömer arméns agerande. De säger att den nya regeringen i Togo inte kommer att erkännas. Kuppen speglar ambitionen hos Eydemas etniska bröder i minoriteten Kabye att hålla fast vid makten. Kabye dominerar både armén och det styrande partiet.

2005-7 s 25
"Grannländerna hotar Togo med sanktioner"
De västafrikanska staternas ekonomiska gemenskap (Ecowas) hotar att införa sanktioner mot Togo p g a det författningsvidriga maktövertagandet där. Afrikanska Unionen betecknar maktskiftet som en militärkupp.

2005-10 s 22-23
"Vansinnet i Togo påverkar hela Afrika"
I Togo finns hela Afrikas historia i ett minikoncentrat. I Togo och resten av Afrika ses krisen i Togo som ett test på Afrikas förmåga att ordna upp sina egna missförhållanden. Harry Olympio som är son till Togos första president menar att om inte Afrikas ledare står fast vid sina krav på att landets författning ska respekteras förlorar de all trovärdighet och sin rätt att tala om frihet och demokrati i Afrika. Både Ecowas och AU har goda intentioner att lösa konflikten i Togo men båda organisationerna saknar medel att tvinga den nya regeringen att respektera författningen. Och det verkar som om den nya regeringen som kom till genom en kupp är fast besluten att krossa allt motstånd och konsolidera sin makt.

2005-17 s 24
"Stökigt val i Togo"
Tre personer dödades och ett femtontal skadades i våldsamhet i samband med söndagens presidentval i Togo, där folket hade att välja mellan sonen, Faure Gnassingbé till Afrikas långvarigaste regent Eyadéma Gnassingbé, och den ledande oppositionskandidaten, Emmanuel Akitani-Bob. Valet var i praktiken en folkomröstning om fyra decenniers förtryck under Eyadéma Gnassingbés nordliga klan. Resultatet av valet, som övervakas av 150 observatörer från Ecowas, tillkännages i mitten av veckan. Togo är ett av världens fattigaste länder med en per capitainkomst på 270 dollar per år.