Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Thailand

Karta
Info Bankok Post eng
Thailand, sammanfattningar av artiklar om Thailand som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-24 s 20
"Kung Bhumibol symboliserar stabilitet och kontinuitet efter 50 år på tronen".
är nu 68 år. Kung över Thailand där majestätsbrott straffas hårt. Men kommer hans son kronprinsen att dyrkas på samma sätt?

97-33 s 15-16
"Bubblan har spruckit"
För inte särskilt länge sedan verkade Thailands ekonomiska utveckling vara ohejdbar. Nu tappar dock den överhettade ekonomin mark i alt snabbare takt. Förändringen har kommit på bara några månader. Det beror på överdrivna krediter, förändringar i den regionala ekonomin (många nya goda konkurrenter bland grannarna vill ha sin del av kakan) samt två svaga och korrumperade regeringar.

97-45 s 20-22
"Sydostasien tar farväl av det goda livet"
Nu säljer de sina lyxbilar, äter medhavd matsäck till lunch och sätter barnen i den kommunala skolan, Sydostasiens folk tvingas anpassa sig till sämre tider.
Länge levde Thailand och andra länder på lånade pengar som de aldrig hade utsikt att betala tillbaka. Nu får man betala ett högt pris för köp nu-betala-sen-kulturen.
Regeringen har minskat gapet mellan fattiga och rika "nu är alla lika fattiga".
I Thailand varade boomen från 1985 till denna sommaren med en ohejdad, oavbruten uppgång.

99-28 s 14-16
"Thailand - Det måste finnas mer än golf och sex"
Pengarna strömmar in i Bangkok men frågan är om Thailand kan undvika risken att hamna i lågkostnadsfällan. Två år efter den thailändska valutans krasch finns det många krossade drömmar i regionen. Före kraschen var Thailand ett land där det fanns "extremt välavlönade arbetare med sex års folkskola". Och cheferna åkte med privatjet över veckosluten för att spela golf och äta middag i Frankrike. Det är turismen som är räddningsplankan. Investeringarna i modern teknik och utbildning släpar efter.

2000-5 s 21
"Hur klarade Thailand krisen?"
Det var i Thailand som den ekonomiska krisen för något år sedan startade. Nu har FN gjort en undersökning av de sociala följderna. Det verkar som om det thailändska samhället mött svårigheterna på ett bra sätt. Välgörenhet från utlandet minskade den akuta krisen.

2000-10 s 25
"Landets första senatsval blev jämnt"
I Thailands första val till senaten någonsin deltog 70 %. Kampen mellan oppositionen och de traditionella makthavarna blev jämn. Många rapporter om fusk och det bekräftar "att Thailands reformarbete är långtifrån klart"

2001-1/2 s 20-21
"Thailands demokratiska ambitioner är i riskzonen"
En populistisk miljardär har vunnit valet i Thailand, men han riskerar att mista makten inom kort. Telekommagnaten Thaksin Shinawatra vann en övertygande valseger. Han övertygade folket med generösa populistiska löften som han kommer att få svårt att infria. Nu anklagas han av landets antikorruptionskommission för att ha hemlighållit åtskilliga miljoner dollar.

2001-03 s 18-19
"Militären väntar i kulissen"
Sociala, ekonomiska och politiska oroligheter i Sydostasien ökar risken för att militären ska ta tillbaka makten. Detta gäller särskilt Indonesien, Filippinerna och Thailand. Grunden är allmänhetens växande missnöje med korruptionen bland de civila ledarna och deras ineffektivitet när det gäller att ta itu med de allvarliga problemen - ekonomisk nedgång och separatistiskt eller religiöst våld. Thailand har vacklat mellan militärt och civilt styre med 16 kupper på 70 år. I Indonesien anser bedömare att militären stärker sin politiska roll genom att bilda en allians med vicepresident Megawati Sukarnoputri. Båda anser att det krävs en regering som har stöd från en stark försvarsmakt för att hålla samman landet. Statsskicket ska byggas på en plattform av sekulär nationalism där islam och andra religioner hålls utanför politiken.

2001-16 s 19-20
"Processen mot Thailands ledare stjäl dyrbar tid"
Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra står anklagad för skattebedrägeri och korruption, aktiemanipulation och skatteflykt. Han är Thailands rikaste man. Han har på egen hand byggt upp en stor telefonkoncern. Processen kommer sannolikt att pågå under lång tid, en tid som regeringen i stället borde ägna åt att försöka lösa landets många problem: minskande export, industriell överkapacitet, bankkris, arbetslöshet och en våg av narkotikamissbruk. Samtidigt är det viktigt att rättsväsendet bevisar sitt oberoende och driver processen till sitt slut.

2004-09 s 19
"Antiterrorbarriär"
Thailand planerar att bygga en betongbarriär utmed en del av gränsen mot Malaysia för att utestänga terrorister och smugglare från Thailands oroliga syddel. Södra Thailands tre sydligaste provinser som domineras av muslimer har i år noterat tilltagande våld från islamiska separatister och upproriska.

2004-48 s 18-20
"Terror i turistparadiset"
Våld och oroligheter i söder hotar att förstöra Thailands goda rykte. Premiärminister Thaksin för en hård politik mot landets muslimska minoritet. Det tycks som om radikala muslimer är i färd med att återuppliva en gammal (och begravd) konflikt mellan Thailands 2 miljoner malayisktalande muslimer och thailändarna. Ett växande antal thailändska muslimer börjar känna sig delaktiga i en global rörelse, ett slags muslimsk renässans. Regeringschefen Thaksin är kompromisslös eftersom han i kampen mot den internationella terrorismen inte vill vika ett steg från USAs sida.

2004-48 s 20
"Thailands allierade är bekymrade"
Premiärminister Thaksin Shinawatras hårda och oförsonliga reaktion på våldsamheterna i de övervägande muslimska provinserna i södra Thailand välkomnas av thailändare i andra delar av landet, men den kritiseras av flera av Thailands diplomatiska och kommersiella partners i Sydostasien.

2005-6 s 17
"Thaksin fortsätter i Thailand"
Thaksins Rak Thai (älska Thailand) kan inleda en ny mandatperiod med minst 370 mandat av 500 i parlamentet, en stark ökning från de 248 partiet hade före valet. Partiet erkänner att flodvågen den 26 december hjälpte Thaksins valkampanj, eftersom han fick en chans att demonstrera sin handlingskraft och beslutsamhet. Väljarna tycks också ha belönat Thaksin för att han satt fart på landets ekonomi och för en välsmord valkampanj som framhöö fördelarna med populistiska, ekonomiska åtgärder. För oppositionen däremot är valresultatet en mardröm.

2005-6 s 18
"Thaksin red på en våg av gynnsamma omständigheter"
Premiärminister Thaksin i Thailand stärker sin makt med stor målmedvetenhet. Flodvågskatastrofen i hans land tros ha gynnat honom politiskt. Den 26 december dirigerade Thaksin personligen räddningsarbetet på ort och ställe och utlovade generösa återuppbyggnadsbidrag. Detta gav honom många nya anhängare i södra Thailand, ett område som länge varit oppositionens starkast fäste. Just i söder där den muslimska majoriteten är koncentrerad har minst 500 människor dödats under förra året i separatistiska attentat och övergrepp från myndigheternas sida.

2005-8 s 21-22
"Störande granne"
Thailands premiärminister är enormt populär i Thailand, men hans framfusiga stil får andra länder i regionen att rygga tillbaka. Sedan han tillträdde 2001 har han snabbt infriat populistiska löften, inklusive nästan gratis sjukvård, skuldlättnader till jordbruket och billiga mikrolån, samtidigt som han byggt upp en av Asiens starkaste ekonomier. Hans framgångar har försvagat oppositionen markant. Hans omedgörlighet gentemot Thailands muslimska separatister har förargat muslimska grannländer som Indonesien och Malaysia.

2005-11 s 16
"Efter tsunamin kämpar byborna för sin gamla mark"
Tsunamin som förstörde så gott som allt längs en lång kustremsa norr om lyxhotellen i Phuket innebär ett tidigare otänkbart drömscenario för byggbolagen och de har inte dröjt att agera. Bybor i mer än 30 byar hindras från att återvända till sina raserade hem. Men många vägrar att ge sig. Enligt thailändsk lag har alla som bott på en plats i mer än 10 år äganderätt till marken.

2005-14 s 17
"Upproret i Thailand tilltar i styrka"
Den regionala konflikten håller på att bli en allvarlig säkerhetskris. De militanta islamisterna i landets södra del intensifierar det uppror som hittills har skördat fler än 700 liv. Premiärminister Thaksin Shinawatra står under hård press att finna en lösning på en konflikt som är på väg att bli en allvarlig säkerhetskris.

2006-9 s 15-16
"Den urbana eliten har tröttnat på Thaksin"
Oppositionen i Thailand fortsätter att kräva premiärministerns avgång trots att han har utlyst nyval. Kampanjen för att avsätta honom tog fart i förra månaden sedan hans familj hade sålt sin andel i det telekomföretag som har grundats av premiärministern till en singaporiansk investeringsfirma. Affären var skattefri och gav premiärministerns familj 1,9 miljarder dollar. För bara drygt ett år sedan krönte Thaksin Shinawatra fyra år vid makten genom att bli omvald i en jordskredsseger som ansågs bero på hans listigt populistiska politik och framför allt hans skickliga agerande i samband med tsunami katastrofen i hans land i december 2004. Där behövdes ingen kommission tillsättas för att utreda den handlingsförlamning som drabbade svenska politiker.

2006-14 s 8
"Thaksin lyckades inte få stopp på krisen"
Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra vann söndagens allmänna val, men hans seger blev inte så övertygande som väntat på grund av ett stort antal blanka röster, som tolkas som ett utbrett missnöje med honom. Dessutom har alla platser i parlamentet inte fyllt varför parlamentet inte kan arbeta eller rösta om en ny regering.

2006-19 s 7
"Nyval i Thailand"
Thailands författningsdomstol har annullerat valen i april och beordrat nyval. Orsaken är att valet i april utlystes för snabbt. Premiärminister Thaksin har under tiden överlåtit sina plikter till en tillförordnad regeringschef.

2006-24 s 24-25
"Kungen styr med en viskning"
Thailands 78-årige kung Bhumibol Adulyadej har ingen formell makt, men när det hettar till är det ändå hans ord som gäller. Kungar och drottningar från hela världen samlades i förra veckan i Bangkok för att hedra kung Bhumibol som firade 60 år på tronen. Få andra monarker är så omtyckta och respekterade som Thailands kung och få har så stort moraliskt inflytande som han. Han har kraften att sätta punkt för politiskt kaos med ett enda litet ord, varmed han kan rädda sitt land undan hotande katastrof.

2006-28 s 22-23
"Det finns bättre sätt att krossa uppror"
Filippinerna och Thailand deklarerar rutinmässigt "krig" mot inhemska fredsstörare. Gränserna mellan uppror, terrorism och kriminalitet kan vara mycket otydliga i Sydostasien. Detta gör det svårt för regionens regeringar att veta hur de ska bemöta upproriska. I Filippinerna har president GLORIA Arroyo gett sina säkerhetsstyrkor en tidsfrist på två år och ett extra tillskott på 19 miljoner dollar för att krossa den kommunistiska rörelsen Nya folkets armé (NPA). I Thailand har landets hårt pressade premiärminister Thaksin gett sin arméchef "full auktoritet" att krossa ett två år gammalt muslimskt uppror i landets södra provinser.

2006-28 s 23-24
"Revolt i turistparadiset"
I Thailands sydliga provinser pågår ett uppror som bottnar i etniska motsättningar. Religionen är inte orsak till våldet, men regionen har en historia av legitimt våld. Området styrdes på 1800-talet av muslimska sultaner. Den muslimska minoriteten utöver blodigt våld på civila buddister som är den övervägande delen av Thailands befolkning. Attentaten koncentreras till ett område dä malajsiska muslimer är den dominerande etniska gruppen.

2006-36 s 18-19
"Vem är det som hotar demokratin egentligen?"
Thaksin är verkligen en valvinnare, den största i Thailands historia. Han har fortfarande mycket starkt stöd bland landets fattiga landsbygdsbefolkning och han skulle säkert bli omvald om det vore val nu. Men Thaksin har av folket tvingats lämna sin post i april och sitter kvar som ett slags expeditionsminister. Det som fick missnöjet med honom att explodera var försäljningen av hans familjs telekomföretag till ett singaporianskt företag för 1,9 miljarder dollar, varav merparten var skattefri.

2007-03 s 26-28
"Inte ens generalerna kan hålla ordning"
De åtta bomber som exploderade runt om i Bangkok på nyårsafton och dödade tre personer och skadade dussintals andra, skingrade alla illusioner om att juntan är en garant för säkerhet. Juntan skyller bombningarna på Thaksinanhängare. Mistankar väcks om att generalerna tänker försöka behålla makten även efter det att de förmodas ha återupprättat demokratin. Thailands nya härskare har lidit bakslag på flera olika fronter. De utreder Thaksins misstänkta korruption i syfte att sätta fast honom, men arbetet går långsamt. Det mest skadliga för militärjuntans rykte är dess misslyckade försök att stoppa spekulationerna i den thailändska valutan.

2007-03 s 26-27
"Juntan degraderade Thaksin till vanlig medborgare"
Thaksin. Som är en mycket välbärgad affärsman, var i New York när militären störtade hans regering. Nu har den beslutat att ta ifrån honom hans diplomatiska pass. Den anklagar honom för att föra "ett mediakrig" mot militärjuntan och förbjuder inhemska medier för att skriva positivt om honom eller ens nämna hans namn.

2007-08 s 18-19
"Thailand behöver grannens hjälp"
Malaysia har erbjudit sig att hjälpa till att bekämpa det våldsamma separatistupproret längs Thailands och Malaysia gemensamma gräns. Men våldet tycks inte gå att stoppa. Bombattacker, skottlossning och halshuggningar inträffar nästan dagligen i Thailands sydliga provinser. Blodtörstiga separatister attackerar symboler för det buddhistiska Thailands makt över en region där befolkningen är övervägande malajisk och muslimsk. Lärare och munkar, inte bara soldater och poliser är terroristernas måltavlor. Detta blev uppenbart för den stora allmänheten när en våg av bomber exploderade i Bangkok på nyårsafton. Militärregeringen försökte förgäves lägga skulden på anhängare till den före detta premiärministern Thaksin Shinawatra. Det är förmodligen extremt svårt att få etniska thailändare att acceptera självstyre för muslimerna i söder och att erkännas deras malajiska dialekt som ett officiellt språk.

2007-12 s 28-29
"Thailand sätter gränser"
Nya, striktare regler för utländska turister och företag antyder att den thailändska gästfriheten har missbrukats.
Premiärminister Thaksin slöt en rad frihandelsavtal med stora exportländer innan avsattes i september. Dessa ska nu hindras med en ny "lag om utlandsaffärer". Det finns en oro för specifika problem med brottslingar på rymmen som slår sig ner i Thailand, utlänningars köp av fast egendom och de stora utländska företagens stora inflytande i den thailändska ekonomin.
Antalet turister väntas i år bli 15 miljoner, dubbelt så många som för 10 år sedan. Många bosätter sig för gott i det billiga landet. I Nordöstra Thailand lever män från Europa och USA med sina unga thailändska kvinnor i prydliga villor på snygga gator som skiljer sig markant från slummen i grannskapet. Det sticker många äldre kvinnor i ögonen som menar att "gubbarna förvandlat Thailand till ett horhus".

2007-12 s 29
"Åtal väntar Thaksin"
Polisen har rekommenderat åklagare att väcka åtal mot Thailands före detta premiärminister, Thaksin Shinawatra, som beskylls för tre fall av majestätsbrott. Majestätsbrott kan bestraffas med 3-15 års i fängelse i Thailand.

2007-22 s 26-27
"Mycket väsen för ingenting?"
Thailand överväger att göra buddismen till statsreligion.
Drygt 90 % av thailändarna är buddister men förslaget kan skärpa motsättningarna i de allt mer våldsamma sydliga provinserna där majoriteten av invånarna är muslimer. De lever i en region som för 100 år sedan utgjorde ett självständigt sultanat. Där för muslimer och buddhister ett allt våldsammare krig mot varandra. Fler än 2000 människor har dödats sedan 2004 i en separatistkonflikt.

2007-34 s 18
"Thailand har långt kvar till ordning och reda"
Väljarna i Thailand röstade i söndags ja till en ny författning vilket ses som första steget bort från nästan ett år av militärstyre. Sedan väntar ett demokratiskt val med all den stökiga politik som hör till. Författningen återinför demokratin men försvagar de valda politikerna inflytande till förmån för byråkrater och militärer. Allmänna val kommer att hållas i december. Där är den förre premiärministerns parti, Thai Rak Thai bannlyst och själv är Thaksin Shinawatra, som äger fotbollslaget Manchester City, utsatt för risken att gripas misstänkt för korruption om han återvänder till Thailand.

2008-1/2 s 20-21
"Demokrati är inte alltid allena saliggörande"
När de thailändska väljarna valde anhängare till den avsatta premiärministern Thaksin Shinawatra röstade de mot militärkuppen 2006. Det betyder dock inte att alla bekymmer är ur världen. Thaksins allierade fick åter makten i form av det nybildade Folkets maktparti (PPP) efter valet dagen före julafton. Militärledningen tycks acceptera detta som ett faktum. Störst oppositionsparti blir Demokratiska partiet som fick 165 mandat, jämfört med 96 i förra valet. Thaksins parti fick fler mandat (233) än väntat och behöver inte bilda någon koalition med DP utan kan nöja sig med några få småpartier för att erövra de 241 mandat som behövs.

2008-04 s 26
"Demokratin återupprättas"
Militärjuntan som avsatte premiärminister Thaksin Shinawatra 2006 har upplöst sig själv och via en talesman lovat att det inte blir fler statskupper. Anhängare till Thaksin är redo att bilda en ny regering. Thaksin som lever i exil har meddelat att han ämnar återvända hem någon gång under våren.

2008-26 s 24
"Inte lätt att regera i Thailand"
Den nye 73-årige premiärministern, Samak Sundaravej, är mycket impopulär och pressas av demonstranter att avgå. Han är en politisk veteran och konservativ och hans fyra månader gamla PPP-ledda regering har anklagats för att använda makten för att skydda den förre premiärministern Thaksins intressen. Men han försvarar sitt styre och säger att han bara avgår om han förlorar en förtroendeomröstning i parlamentet.

2008-35 s 27
"Oroligt i Thailand"
Tusentals regimfientliga demonstranter belägrade i början av veckan regeringsbyggnader i Bangkok och tvingade fram tillfällig stängning av en tv-station. Arrangörerna kallade den sitt "slutgiltiga" krig i försöken att störta premiärminister Samak Sudaraves regering, som beskylls för korruption och för att gå den förre premiärministern Thaksins ärenden. Regeringen valdes i december vilket satte punkt för ett års militärstyre.

2008-36 s 22
"Thailand skakas av politiskt våld"
Thailands premiärminister Samak Sundaravej utlyste på tisdagen undantagstillstånd i Bangkok i ett försök att återupprätta ordningen efter våldsamma sammanslagningar mellan regeringens motståndare respektive anhängare. En person omkom i våldet och drygt 40 uppges ha skadats. Ordern gav militären långtgående befogenheter, förbjöd alla offentliga folksamlingar och medierna att förmedla nyheter som "kan orsaka panik". Säkerhetsstyrkorna kan hålla människor fängslade i 30 dagar utan åtal. Det nattliga våldet skärpte en nationell kris som började för två veckor sedan när motståndare till Samak samlades utanför regeringskansliet och vägrade att lämna platsen om inte Samak avgick. Samtidigt rekommenderar valkommissionen att Samaks Folkparti ska upplösas på grund av valfusk i valen i december förra året.

2008-37 s 25
"Samak tvingas avgå"
Thailands premiärminister, Samak Sundarajev, tvingades i tisdags avgå från sin post sedan en domstol hade konstaterat att han hade brutit mot författningen genom att ta emot betalning för framträdande i ett matprogram på TV. På fredag väljer parlamentet ny premiärminister. Då kommer regeringspartiet PPP att åter nominera Samak. Regeringsfientliga grupper är glada men avbryter sinte sina demonstrationer.

2008-38 s 26
"Svågerpolitik?"
Det thailändska regeringspartiet har utnämnt en svåger till den förre premiärministern, Thaksin Shinawatra, till ny premiärminister vilket har orsakat djup splittring i partileden och förargat de regimkritiska demonstranter som i flera veckor krävt regeringens avgång.

2008-41 s 17
"Våldet exploderade i Bangkok"  hela artikeln
Den politiska krisen i Thailand förvärrades i början av veckan när regeringsfientliga demonstranter belägrade parlamentets ledamöter och drabbade samman med polis utanför parlamentsbyggnaden. Två personer dödades och nästan 400 skadades i våldsamheterna. Demonstranterna ämnar fortsätta sina aktioner tills regeringen avgår. Den beskylls för att gå den förre premiärministern Thaksins ärenden. Han bor i exil i London sedan han avsatts i en kupp 2006.

2008-48 s 18
"Demonstranter stoppar flyg i Bangkok"
Den internationella flygplatsen Suvarnabhumni har blockets av demonstranter som kräver att landets premiärminister avgår. Demonstranterna tillhör Folkalliansen för demokrati (Pad) och företräder konservativa krafter. Pad vill ha ett utnämnt parlament dominerat av byråkrater och militärer. Pad skulle inte ha något emot att militären störtade regimen men militären har än så länge legat lågt.

2008-50 s 23-27
"En kunglig röra …"
Thailands ändlösa politiska konflikter beror delvis på förbudet mot att ifrågasätta monarkin. Därför måste detta tabu brytas. Kung Bhumibol har varit statschef i 62 år, nu är han 81 år. I tre år har en politisk konflikt rått mellan anhängare till Thaksin Shinawatra, premiärministern som avsattes av rojalistiska generaler i 2006 års kupp, och en oppositionell rörelse, som stöds av stora delar av Bangkoks traditionella elit - och till synes även av drottning Sirkit.
Andra länder som Spanien och Brasilien har övervunnit sin diktatoriska historia. Thailands misslyckande att gå samma väg beror delovis på att "Far" - kung Bhumibol - alltid varit villig att träda in och ställa saker tillrätta: hans barn har aldrig tvingats eller tillåtits bli vuxna. Oppositionspartiet PAD verkar snarast hoppas på ännu en kunglig kupp som ska ge dem regeringsmakten.

2008-50 s 27-28
"Thailand lever farligt"
Ockupationen av Bangkoks flygplatser är över, men den politiska krisen i Thailand har bara börjat. Visserligen har landets högsta domstol upplöst landets regeringsparti och de regeringsfientliga demonstationerna tagit slut men Thailand är fortfarande en splittrad nation och landets kung för svag av sjukdom för att kunna lösa krisen. I stället förstärks de politiska ytterligheterna, och ett nytt skrämmande begrepp har införlivats i den politiska retoriken: inbördeskrig. På den ena sidan står den traditionella makttrojkan bestående av militären, monarkin och den nationella byråkratin - inklusive högsta domstolen - med säte i Bangkok. Mot sig ha de gräsrötterna på landet som ser som sin företrädare den avsatta före detta premiärministern Thaksin och hans parti Thai Rak Thai som nu bannlysts men som börjar återuppstå under namnet Puea Thai.

2008-51 s 20-21
"Thailand fick ny regering"
Thailand fick häromdagen sin tredje premiärminister på fyra månader i och med att oppositionsledaren Abhisit Vejjajiva godkändes av parlamentet i en uppgörelse som många hoppas ska sätta punkt för sex månaders politiska förlamning. Omröstningen utlystes sedan Somchai Wongsawat hade avskedats för ett par veckor sedan av landets författningsdomstol. De senaste månaderna har politiskt uppeldade mobbar blivit en allt större maktfaktor i den thailändska politiken. Abhisit har lovat att snabbt anslå statliga pengar till olika stimulanspaket för att sätta fart på landets ekonomi igen. Det är en mycket tuff utmaning.

2009-16 s 12
"Tillfälligt avbrott"
Ledarna för demonstrationerna, som orsakade kaos i Thailands huvudstad under påskhelgen, meddelade i tisdags morse att protesterna avlysts. Kraven på premiärminister Abhisit Vejjajivas avgång står kvar och kampen kommer att återupptas.

2009-18 s 21-22
"Normalisering på gång i Thailand?"
Thailands premiärminister Abhisit Vejjajiva hävde i slutet av förra veckan undantagstillståndet som hade införts i huvudstaden under de regimfientliga upploppen som iscensattes av anhängare till den förre premiärministern Thaksin Shinawatra, som gömmer sig utomlands. Thaksins anhängare, så kallade rödskjortor, iscensatte våldsamma upplopp i Bangkok i början av april med krav på Abhisits avgång och nyval.

2009-18 s 22-23
"Försoning är enda lösningen!"
Intervju med Thailands före detta premiärminister, Thaksin Shinawatra. Han berättar om upproret bland hans anhängare mot regeringen i Bangkok och om kungens roll i dagens Thailand. Han vill att kung Bhumibol. Han är den enda som kan åstadkomma försoning. Själv har han vänner i många länder President Ortega i Nicaragua har skänkt honom ett diplomatpass.
Thaksin Shinawatra härstammar från en kinesisk familj som handlade med siden och ris. Han blev rik på it-affärer och med hjälp av en egen tv-kanal blev han extremt populär bland landets fattiga. Han vann valet 2001 och bildade regering. I en kupp 2006 störtades han av militären Thaksin som de beskyllde för brott mot de mänskliga rättigheterna. Han flydde utomlands och bor numera i Dubai och Hongkong.

2009-34 s 12
"Oppositionen vill få Thaksin benådad"
Oppositionsgruppen Enade demokratiska fronten mot diktatur har överlämnat till kung Bhumibol, en namninsamling med närmare sex miljoner underskrifter med begäran om benådning av oppositionsledaren Thaksin Shinawatra. Detta har framkallat starka reaktioner från landets regering och byråkrati.

2009-46 s 20
"Thaksin tillbaka i rampljuset"
Thailands före detta premiärminister, Thaksin Shinawatra, kom tidigare i veckan till Kambodja, vars regering har utnämnt honom till ekonomiska rådgivare. Detta har ökat spänningen mellan de båda grannländerna. Thailands premiärminister säger att han ska begära Thaksin utlämnad. Thaksin gick i exil förra året strax innan en domstol dömde honom till två års fängelse för maktmissbruk.

2010-11 s 20
"Thailands rödskjortor fortsätter att protestera"
Regeringsfientliga demonstranter stängde i måndags ner delar av Thailands huvudstad men verkade inte kommanärmare sitt mål att få den sittande regeringen att avgå. Den stora uppslutningen visar på det ihållande stödet för Thaksin Shinawatra som avsattes som premiärminister vid en militärkupp 2006. Men det understryker också klyftorna i Thailand mellan de fattiga på landsbygden och etablissemanget i huvudstaden.

2010-14 s 15
"Rödskjortorna ger sig inte"
De regimfientliga demonstrationerna i Thailand fortsätter. Kraven från protestledarna är att parlamentet ska upplösas och nyval ska hållas. Under onsdagen trängde de genom en avspärrning och tillfälligt in i parlamentsbyggnaden. Protesterna bottnar i en militärkupp 2006 mot Thaksin Shinawatra, en rik affärsman som valdes till premiärminister efter det att först hans politiska parti och sedan dess efterföljare hade upplösts av domstol. Han är fortfarande mycket populär bland folk på landsbygden.

2010-15 s 28-29
"Abhisit är lite för 'fin' för vanligt folk"
Den thailändske premiärministerns elitistiska uppfostran är enligt oppositionen en svaghet under rådande omständigheter. Han föddes i den engelska staden Newcastle och gick på Eton och Oxford. Hans motståndare påstår att hans överklassbakgrund och fina utbildning gör honom olämplig att hantera de omfattande sociala oroligheterna i Thailand. De rödskjortade demonstranterna som är lojala mot före detta premiärminister Thaksin Shinawatra protesterar mot bland annat de mycket stora inkomstklyftorna och menar att Abhisit Vejjajiva stöder den privilegierade klassen bestående av officerare, domare, byråkrater och kungliga rådgivare.
Sedan 1946 har Thailand haft nio kupper och drygt 20 premiärministrar. Abhisit har aldrig vunnit ett nationellt val. Han utsågs av parlamentets ledamöter i december 2008 efter det att en domstol upplöst Thaksin Shinawatras styrande parti på grund av valfusk. Thaksin och hans allierade har vunnit de senaste fyra valen.

2010-15 s 29
"Domstol kan bryta dödläget"
Pressen på premiärminister Abhisit Vejjajiva att avgå har ökat. Den thailändska valkommissionen rekommenderade i början av veckan att landets regeringsparti skulle upplösas eftersom det misstänks för att ha missbrukat partidonationer. Domstolen har befogenheter att upplösa Abhistits Demokratiska parti och bannlysa premiärministern från politik. 2008 avsatte fröfattningsdomstolen Wongsawat, Abhisits företrädare.
Oroligheterna i Thailand och de politiska bråken påverkar turismen, som är Thailands livlina. Turismen svarar för nästan sju procent av Thailands BNP och den sysselsätter miljontals människor.

2010-17 s 20
"Rödskjortorna uppmanas gå under jorden"
Ledarna för den thailändska proteströrelsen har uppmanat sina anhängare natt klä sig i andra färger, så att de kan komma undan om militären slår till. Båda sidorna i den politiska krisen har grävt ner sig sedan förhandlingarna bröt samman. Premiärminister Abhisit Vejjajivas TV-framträdande för snart en vecka sedan erbjöd inte heller någon lösning på konflikten. Minst 26 människor har dödats och ett tusental har skadats sedan Rödskjortorna inledde ockupationen av Bangkoks kommersiella centrum för mer än en månad sedan.
Konflikten definieras av en del som ett klasskrig.

2010-17 s 20-21
"Oenighet om hur krisen ska lösas"
Premiärminister Abhisit Vejjajiva säger att regeringen söker en förhandlingslösning. Hans vice premiärminister Suthep Thaugsuban menar att det är dags att vidta hårdare men lagliga åtgärder för att få bukt med oroligheterna. Demonstranterna kräver att Abhisit Vejjajiva ska avgå. De ser honom som den ej valda elitens företrädare, en elit som beskylls för att ha fuskat till sig segern i det parlamentsval som gav Abhisit Vejjajiva makten för 16 månader sedan.
I Thailand som har en lång historia av blodiga tillslag mot misstänkta regimmotståndare finns ett starkt utvecklat tabu mot bruket av våld.

2010-17 s 21
"Demonstranterna testar regeringens tålamod"
Demonstranterna i Bangkok utmanade i onsdags militären genom att bege sig till en förort till Bangkok, vilket väckte farhågor om nya våldsamma sammanstötningar, eftersom regeringen har förbjudit demonstranterna att lämna det så kallade protestområdet i centrala Bangkok. Regeringen beskyller demonstranterna för att också undergräva monarkin och trotsa landets mycket uppskattade kung. Majestätsbrott bestraffas i Thailand med upp till 15 års fängelse. "Att kränka förolämpa eller hota" den kungliga familjen är förbjudet.

2010-17 s 22
"Kungsord till ingen nytta"
Thailands sjuklige kung gjorde i måndags sitt första offentliga uttalande sedan det politiska kaoset började. Men när kungen talade till en grupp nyutnämnda domare från sin sjukhussäng var han mycket vag och överlät åt andra att tolka hans kommentarer. Den 82-årige, USA-födde kung Bhumibol har suttit längre vid makten än någon annan monark. Kungen har legat på sjukhus sedan i september i fjol.

2010-17 s 22-23
"Blodröda skjortor i Bangkok"
Plötsligt våld, klasspolitik och växande förhoppningar i en salig blandning. Motsättningarna går inte att överbrygga i en handvändning. Bangkok har varit förlamad i flera veckor på grund av de så kallade rödskjortornas protestaktioner. Både soldater och demonstranter har rättmätiga klagomål. Och nu, efter flera månaders dragkamp, har gulskjortorna klivit in på scenen igen. De stöder etablissemanget och tillhör Folkalliansen för demokrati (PAD). Detta faktum liksom den politiska elitens envisa missbedömning av läget ger anledning att misstänka att det dröjer innan det blir fred.

2010-18 s 26
"Rödskjortorna erbjuds en kompromiss"
Thailands premiärminister, Abhisit Vejjajiva, försökte i början av veckan bryta det förlamande politiska dödläget med ett erbjudande om "en försoningsplan", som inkluderar nyval i november. Ett nyval är en stor eftergift från Abhisit, vars mandattid går ut först i slutet av 2011. Han listade dock ett antal villkor som måste uppfyllas för att valet ska bli av. Regeringen och proteströrelsen ska enas om att stödja monarkin och etablera en oberoende institution, vars uppgift blir att se till att mediernas rapportering är "konstruktiv".

2010-20 s 20-21
"Vilket slags demokrati vill Thailand vara?"
När Bangkok äntligen lyckas sluta fred med rödskjortorna är det dags att ifrågasätta monarkins tabun utan att riskera majestätsbrott. Varje söndagskväll klockan sex spelas nationalsången upp och då avstannar all verksamhet i åtminstone städerna. Alla ska vara stilla och tysta, En symbol för ett samhälle som trots glitter och modern yta är i skriande behov av reformer. Krisen i Thailand är många saker. Det är ett klasskrig som involverar fattiga bönder från landets nordliga del men också en kamp mellan två sorters politik: å ena sidan det gamla inåtvända, armébaserade och rojalistiska eliten och dess omhuldade byråkrati, och å andra sidan den globaliserade kapitalism som företräds av företagare som Thaksin Shinawatra. Välståndsklyftan i landet är enorm men syns knappt, då den är geografisk. Dessutom finns det i söder ett muslimskt uppror som inte mattas av.

2010-20 s 20-21
"Rödskjortorna kapitulerade"
Många döda i arméns avgörande offensiv mot regimkritikerna. Thailändska soldater i pansarvagnar stormade i onsdags rödskjortornas befästa läger i centrala Bangkok. Demonstrationsledarna gav upp och överlämnade sig till polisen. Striderna fortsatte ändå i flera timmar. Många demonstranter var besvikna på att kampen var över utan resultat.

2010-21 s 11
"Thaksin misstänks vara hjärnan bakom"
En thailändsk domstol har utfärdat en häktningsorder på landets förre premiärminister, den kontroversielle Thaksin Shinawatra, som misstänks för att vara hjärnan bakom de demonstrationer som i flera veckor lamslog Bangkok och tidvis urartade i dödligt våld. Häktningsordern på Thaksin kommer sannolikt att ytterligare förarga miljontals regimmotståndare, som är lojala mot Thaksin. Han lever på okänd ort i exil för att slippa en tvåårig fängelsedom för korruption. Om han döms skyldig till att ha lett det just avslutade upproret kan han dömas till döden.

2010-21 s 21-22
"Ett mirakel verkar troligare än försoning"
Lugnet har lagt sig, men under ytan sjuder vrede och besvikelse. Armén stormade rödskjortornas fäste och gjorde slut på demonstrationerna. Nu har regimkritikerna åkt hem, men motsättningarna finns kvar. Udon Thaniprovinsen som är det landsbygdsområde som anses vara oppositionens starkaste fäste var en av de fyra städer i nordöstra Thailand där anhängare till rödskjortorna stack offentliga byggnader i brand. Sprickan mellan rödskjortor och så kallade gulskjortor som är regimtrogna är större än någonsin. Bland rödskjortorna talas det överraskande öppet om monarkins roll, vilket är ett allvarligt tabubrott. Det kan kosta 15 års fängelse att förolämpa kungen eller annan person i den kungliga familjen.

2010-23 s 27
"Det förlorade paradiset"
Thailand var förr synonymt med snabb tillväxt, stabil demokrati och ljuvliga stränder. Denna bild har förändrats. Men ledarna fattade en rad dåliga beslut som ledde in landet på ruinens väg. De tillät Thailands gammalmodiga utbildningssystem att fortsätta stagnera vilket i sin tur gjorde thailändska affärsmän illa rustade för innovationer och global konkurrens. Samtidigt har turistmål som Phuket exploaterats i stället för att bevaras. Resultatet är att Thailands tillväxttakt rasade från 5,2 procent 2006 till minus 2,3 procent förra året. Än värre är att Thailands ledare inte lyckats bevara freden.
Kan Thailand reparera sitt rykte? Det viktigaste - statsmannamässigt ledarskap - saknas i dagens Thailand. Därför kan man misstänka att det dröjer innan varumärket Thailand återfår sin glans!

2010-27 s 7
"Förlängt undantagstillstånd"
Regeringen har delvis förlängt undantagstillståndet i ytterligare tre månader i vissa delar av landet. Undantagstillstånd råder i Bangkok och 18 provinser i framför allt landets nordliga och nordöstliga delar där den förre premiärministern, Thaksin Shinawatra, har sitt starkaste fäste.

Laos, Thailand, Nutidshistoria
2010-29/30 25-26
"Gamla krig dör aldrig"
Laos är ett litet land utan kust som drogs in i Amerikas olycksaliga krig i Indokina. 1975 tog de kommunistiska styrkorna makten i landet. Under kriget rekryterade CIA etniska Hmong som antikommunistiska krigare. Många flydde från landet efter 1975 och hamnade som flyktingar i USA, Thailand och andra länder. 2005-2005 tog USA emot 14 000 Hmong som hade bott i ett thailändskt tempel. Värre gick det för 4689 etniska Hmong som i december med våld skickades tillbaka till Laos av Thailand. I Laos placerades de i inhägnade läger.

2010-37 s 20-21
"Den missnöjda, oförsonliga oppositionen bidar sin tid"
Tro inte att allt är glömt och förlåtet mellan Thailands rödskjortor och gulskjortor. Regeringen har visserligen lanserat ett försoningsprogram men samtidigt fängslar den och väcker åtal mot misstänkta upprorsmakare bland rödskjortorna. I Bangkok har någon slags normalitet lagt sig efter rödskjortornas långvariga ockupation av stadens centrum. Ockupationen upphörde 19 maj efter ett militärt tillslag som krävde 90 människors liv. 19 av rödskjortorna åtalades för några veckor sedan för terrorism i Bangkok. I nordöstra Thailand sitter minst 164 av dem på lägre nivåer i fängelse. De hoppas fortfarande på att den förre premiärministern, Thaksin Shinawatra, ska komma tillbaka. Han avsattes i en kupp 2006. Sprickorna finns överallt i det thailändska samhället. Till och med barnen i skolan är uppdelade i förda och gula enligt deras föräldrars uppfattning. Lärarna är också uppdelade i två läger.

2011-06 s 25-27
"Den thailändska regimen använde övervåld"
Bilderna från blodbadet i Bangkok i maj 2010 spred sig jorden runt. Omkring 1900 personer skadades i oroligheterna och ett nittiotal dödades. Exakt varför och hur våldsamheterna uppstod är ännu inte uppklarat. Men det finns en advokat som tycker sig se uppsåtliga övergrepp från regimens sida och vill stämma premiärminister Abhisit inför Internationella brottmålsdomstolen. Den kanadensiske jurister Robert Amsterdam har nämligen samlat in material som han i förra veckan lämnade över till Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Kärnan i materialet är edsvurna vittnesmål från en högt uppsatt thailändsk officer som kallas "det anonyma vittnet nr. 22". Han påstår att premiär minister Abhisit kände till de planer som regeringen hade för de våldsamma insatserna mot demonstranterna. Den amerikanske militärexperten Joe Ray Witty sammanfattar efter att ha studerat vittnesmål och bildmaterial "Den kungliga thailändska armén öppnade från 10 april till 19 maj 2010 eld mot obeväpnade civila vid flera tillfällen och använde dödligt våld som inte bara var oproportionerligt utan grundlöst, orättfärdigt, uppsåtligt och kriminellt.

2011-08 s 15
"Inofficiell vapen vila"
Kambodjas utrikesminister och hans thailändske kollega accepterade i tisdags ett förslag från ASEAN till inofficiell vapenvila. 40 fredsbevarande soldater från Indonesien ska placeras vid gränsen mellan de båda länderna, vid vilken så sent som i förra veckan förekom strider varvid minst åtta människor miste livet.

2011-17 s 20
"Här saknas grannsämja"
Förhandlingarna om vapenvila i gränskonflikten mellan Thailand och Kambodja ar avbrutits. Regeringen i Phnom Penh klagar på en resolution från den thailändska regeringen som i början av veckan hotade att hämnas kambodjanska intrång på territorium som Thailand gör anspråk på. Längs gränsen mellan Thailand och Kambodja finns flera omstridda avsnitt. Drygt 50 000 människor på båda sidorna gränsen är på flykt.

2011-19 s 24-25
"Röda mot Gula"
Valet i Thailand kommer att domineras av en man i Dubai, hans syster och en före detta elev vid Eton. I tisdags kom besked om att kung Bhumibol i ett dekret har godkänt att parlamentet upplöses. Därmed är det grönt ljus för nyval den 3 juli.
I centrum för uppståndelsen är den man som har dominerat och splittrat thailändsk politik i mer än ett decennium: den förre premiärministern, Thaksin Shinawatra. Han avsattes i en kupp 2006, har förbjudits att delta i thailändsk politik och lever i exil i Dubai. Thaksins anhängare finns i Pheu Thaipartiet. Det är den största utmaningen mot Abhisits styrande Demokratiska partiet. Opinionsmätningar antyder att Pheu Thai kan vinna flest röster även om det inte får egen majoritet.
Personen som ska leda partiet i valet är hans yngre syster, Yingluck Shinawatra. Hon är en 43-årig affärskvinna utan politisk erfarenhet.

2011-24 s 28-30
"Brorsan visar vägen"
Den thailändska oppositionens premiärministerkandidat företräder sin bror, den populäre Thaksin, som störtades från makten för snart fem år sedan.
Thailands f d premiärminister, Thaksin Shinawatra, som avsattes i en kupp för drygt fyra år sedan, är tillbaka i den politiska hetluften förklädd till en person, som han kallar för sin yngre klon: lillasyster Yingluck, som i rollen som partiledare för det största oppositionspartiet Pheu Thai, kandiderar till posten som premiärminister. Partiet, Pheu Thai, som Thaksin leder från exilen i Dubai, har ett försprång i opinionsmätningarna inför valet 3 juli.
Yingluck Shinawatras kampanj är en extraordinär återuppståndelse för Thaksin, som är landets utan konkurrens mest omstridda person. Turbulensen ingår i maktkampen mellan landets etablissemang - rojalister, byråkrater, officerare och näringslivets ledare - och den fattiga majoriteten på landsbygden som ser Thaksin som idol och hjälte.
Yinglucks valtal består av en rad populära löften och förslag, som understryker de populistiska program som gjorde att Thaksin vann den fattiga befolkningens hjärta: billig sjukvård, skuldavskrivning, höjd minimilön, prisgarantier på ris, ökade kommunala anslag, bättre äldrevård och speciellt förmånliga lån till jordbrukarna.
Hennes kampanj har livat upp Thaksins splittrade och inbördes grälsjuka parti och resulterat i en markant ökning i opinionsmätningarna. Pheu Thai får, enligt mätningarna, antingen egen majoritet i parlamentet eller blir största parti, vilket också ger det rätten att bilda regering.

2011-27 s 14
"Thailands premiärminister går in i ett politiskt minfält".
Thaksins parti bildar regering och hoppas att militären håller sitt löfte om att inte blanda sig i politiken. Thailands politiskt mäktiga militär betonade i måndags att den inte kommer att ifrågasätta partiet Pheu Thais seger i valet. Ledaren för det vinnande Pheu Thaipartiet, Yingluck Shinawatra, är 44 år och politiskt oerfaren. Hon är yngsta syster till Thaksin, som tvingades avgå 2006 och bor i Dubai för att undvika en fängelsedom för korruption och maktmissbruk. Redan på måndagen vidtog Pheu Thai åtgärder för at skydda sig mot juridiska och politiska utmaningar genom att meddela att partiet, trots egen majoritet i parlamentet, bildar en fempartikoalition.

2011-28 s 22-23
"Möte med Yingluck"
Little Sister efterträder Big Brother. Thailands nya premiärminister är inte bara snygg. Hon har en vilja av järn, och det är inte alls säkert att hon är sin brors marionett. Hon valdes till ledamot för Pheu Thaipartiet (PTP) 16 maj i år. Partiet är bara tre år gammalt. Kvinnlig charm värderas högt i Thailand. Kvinnligheten underlättar för henne men det gör även hennes samhällsklass. Shinawatra är en de rikaste och mäktigaste familjerna i Chiang Mai i norra Thailand sedan de invandrat från Kina. Hon är den fattiga landsbygdsbefolkningens Jeanne d'Arc. Hon har svurit att utrota narkotikaproblemet inom ett år och fattigdomen inom fyra. Därutöver nöjer hon sig med att hela och ena landet. Något som motsvarar thailändernas instinktiva vilja.

2011-32 s 31
"Thailands parlament ställde sig bakom Yingluck Shinawatra"
Yingluck Shinawatra har blivit Thailands första kvinnliga premiärminister. Systern till den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra som nu lever i exil fick brett stöd av parlamentet - nu ska bara kungen också godkänna valet. Hon samlade 296 av parlamentets röster, tre röstade mot henne och 197 lade ner sina röster. I valet fick hennes parti Phak Phuea Thai (ungefär partiet för thaierna) 53 % av rösterna mot det gamla regeringspartiets knappa 32 %. Ändå valde Phak Phuea Thai att bilda en koalition med fyra andra partier som fick över 60 % av platserna i parlamentet.

2011-43 s 22-23
"Kommer floden att spola bort Thailands regering"
Vattnet stiger i Bangkok, och regeringen anklagas för handlingsförlamning och rådlöshet. Mellan 350 och 400 människor har dödats hittills i översvämningarna. Hundratusentals människor har mist sina jobb. Premiärminister Yingluck Shinawatras unga administration anses förvirrad, ohjälpsam, oförberedd och allmänt rådlös. Lägg till en stor dos inkompetens och vankelmod och Thailand kommer att resa sig ur denna bibliska flod som ett splittrat och illvilligt land.

2012-24 s 19-20
"Thailands demokrati sätts på prov"
Det politiska läget i Thailand är, som vanligt, spänt och svår tolkat. Det styrande partiet i Thailand varnar för att demokratin är i fara när landets högsta domstol försöker hindra lagstiftarna i det valda parlamentet från genomföra en omröstning om att ändra landets författning. Det handlar om att skapa en kommission med 99 medlemmar med uppdraget att skriva om den författning som kom till efter kuppen 2006. Rättsväsendet har pelat en ledande roll i thailändsk politik sedan 2006 då kung Bhumibol uppmanade domarna att lösa en pågående konstitutionskris. Sedan dess har rättsväsendet ogiltigförklarat ett val som vanns av Thaksins parti, diskkvalificerat runt 200 politiker som var kopplade till honom, dömt Thaksin till fängelse och beslagtaget hans tillfångar. Nu riskerar Thaksins syster premiärminister Yinglucks och hennes parti Pheu Thai att förlora sin position om hon inte drar tillbaka förslaget.

2013-06 s 21-23
"Thailand styrs via Skype"
Miljontals människor har klippt navelsträngen till sina kontor och arbetar på distans genom Internet. Thailands före detta premiärminister Thaksin Shinawatra styr hela Thailand via Skype, sms och e-post från sin självvalda exil.
Thaksin Shinawatra, landets mest omtalade flykting, åker kors och tvärs över jordklotet i sitt privata jetplan, pratar med ministrar i fler än dussinet mobiltelefoner, sms:ar till olika sociala medier och läser regeringsdokument som, enligt vad partifunktionärer påstår, tjänstemän e-postar till honom.
Under flera år förde Thaksin en politik som närapå ledde till krig mellan hans anhängare och motståndare. Efter fyra regeringsbyten och våldsamma gatuprotester i vilka närmare 100 personer miste livet, avsattes han genom en militärkupp 2006.
Officiellt är hans syster Yingluck Shinawatra premiärminister - han nominerade henne till jobbet 2011.

2013-23 s 26-27
"Den militära disciplinen utmanas i skolorna"
De thailändska skolorna är en sergeants dröm om hur disciplin ska fungera i ett diktatoriskt, militärt system med rötter i det förflutna. Systemet bygger på total underkastelse. Eleverna ska se likadan ut, ingen får avvika i klädsel eller hår.
Att studera länge och intensivt har ansetts vara en av de viktigaste anledningarna till Ostasiens ekonomiska mirakel och det är den modell som Thailand försökt använda för att klättra upp till samma nivå som Asiens framgångsrikaste nationer har gjort.
Men eleverna har förkvävts i denna modell. Förespråkare för en förändring anser att den föreliggande läroplanen är packad med fakta som ska memoreras vilket hindrar eleverna från att tänka på egen hand.

2013-33 s 30
"Hög tolerans ska locka turister"
I Thailand har man förstått att det är "Good business" att visa en hög toleransnivå när det gäller turisterna. Nu satsar regeringen en kampanj som ska locka turister som av olika anledningar inte är välkomna i de mindra toleranta grannländerna. Dess slogan lyder: "Go Thai, Be Free" och är riktad till homosexuella turister, både kvinnor och män.

2014-1/2 s 10
"Nyval i Thailand"
En hård politisk strid är tradition i Thailand.
Premiärminister Yingluck Shinawatra har utlyst nyval den 2 februari som den kommer att vinna. Oppositionen kräver att man tillsätter en expertregering som ska få bort familjen runt Yingluck och hennes bror, den före detta premiärministern Thaksin, från makten.

Thailand
2014-06 s 22
"Det är långt ifrån slut än"
Därför hotas Thailand att hamna i inbördeskrig. Även om valet avlöpte fredligt i större delen av landet i helgen, tror nästan ingen att det kommer att bidra till att den politiska krisen som försvagar Sydostasiens näst största ekonomi avslutas. Röstningen har skapat nya dimensioner av osäkerhet på grund av oppositionens bojkott och störningar av valet.
Militären har genomfört 18 framgångsrika kuppförsök under de senaste 82 åren.

2014-21 s 25-27
"Thailands bortglömda konflikt"
I flera år har en konflikt pyrt i södra Thailand mellan den muslimska minoriteten och Thailands regering. Varje vecka faller i genomsnitt elva personer i södra Thailand offer i en konflikt som i åratal har präglat vardagen i tre provinser med muslimsk majoritet. Fredsförhandlingarna har kapsejsat.
Patologen Porntip Rojanasunan, också kallad "Doktor död", har ändå outtröttligt engagerat sig för fred. För medierna i Bangkok är bombangreppen, som nästan alltid är orsak till dödsfallen, knappas värda mer än en notis.
Efter 10 år har krisen i södra Thailand åter förvärrats och krävt mer än 6000 döda. Muslimska upprorsmän kämpar med vapen för mer självständighet från den thailändska centralmakten i provinserna Songkhla, Ytala, Pattani och Narathhiwat. En gång i tiden bildade dessa provinser tillsammans med en del av det nordliga Malaysia sultanatet Patani. År 1909 annekterades de från dåvarande Siam.

2014-26 s 20
"Kambodjanerna flyr från Thailand"
Generalerna planerar razzior mot svartarbetarna. Omkring 180 000 kambodjaner utan arbetstillstånd i Thailand har under de senaste dagarna återvänt hem. Militärjuntan i Bangkok avfärdar ryktena om våld och trakasserier.
Det som utlöste massutvandringen var uppgifter om att kuppgeneralerna i Bangkok planerade razzior mot utlänningar utan arbetstillstånd. Efter kuppen den 22 maj förklarade juntan att det gällde att rensa bort olagliga aktiviteter som hasardspel och droger men också utländska svartjobbare. En del tyder dock på att juntan backade när man insåg vilka svåra konsekvenser en ökad utvandring skulle kunna få för den inhemska ekonomin.

2014-49 s 23
"Militärvälde i Thailand"
Projektet "demokrati" är uppskjutet. Tidigare sades det att det skulle bli val under år 2015. Men nu säges det att militären behåller sin makt fram till 2016.
Krigsrätten och repressalierna mot protestanter fortsätter. Thailands militärregering kommer att stanna kvar vid makten åtminstone fram till år 2016. Ett halvår efter statskuppen pyr ett växande motstånd. Militärregeringen reagerar med att gripa demonstranter och införa repressalier.

2014-51 s 14-18
"Tsunamien svepte med sig en hel kultur"
På ögruppen Mo Ku Surin (i Indiska Oceanen utanför Thailands västkust) förändrade den "sjunde vågen" livet för alltid.
Läran om laboon, "en fantasi val", eller den sjunde vågen har i tusentals år gått i arv hos det animistiska mokenfolket som levt mycket nära havet. Barnen lär sig simma innan de kan gå.
Redan som barn är vattnet ett elementsom passar dessa människor. Deras förmågor att hantera såväl havet självt som fiskar och andra djur är enastående.
De är havsnomader och har alltid varit självförsörjande.
Deras språk rymmer inte ord som "vill ha, "ta"eller "min". Pengar och materiella ting har aldrig haft något stort värde för dem.
Deras traditionella kabangbåtar i trä byggdes för att visa att de inte har något att stjäla. Tsunamin den 26.12 2004 svepte inte bara bort hela byar på ögruppen Mo Ku Surin. Den svepte bort en hel livsstil som funnits i 4000 år. Myndigheterna försökte hjälpa till med att bygga upp ett modernare samhälle för dem men inte med det resultat man kanske förväntat sig. Kristna bad moken folket att konvertera till kristendomen.
The Guardian:
" Tsunami, 10 years on: the sea nomads who survived the devastation"
http://www.theguardian.com/global-development/2014/dec/10/indian-ocean-tsunami-moken-sea-nomads-thailand
Undervattensfolket
http://www.svd.se/kultur/undervattensfolket_491291.svd

Thailand
2015-18 s 25-27
"Munkarna stjäl, knarkar och kopulerar"
Thailands religiösa institutioner granskas.
Nu ska det städas upp i de buddhistiska templen!
Buddhismen i Thailand befinner sig i ett tillstånd i kaos. Den ena skandalen avlöser den andra; munkar kör rattfulla, har sex med såväl flickor och pojkar, plockar donationerna till templen och stoppar dem i egen ficka. Samhället har förändrats, säger de som försvarar att det blivit som det blivit. Nu råder kapitalism och det finns unga män som blir munkar för förmånernas skull; de ska exempelvis ha en gräddfil på flygplatserna och reserverade stolar på tunnelbanan. Och de får gratis utbildning.
Nu ska det städas upp i de buddhistiska templen, tycket munken Phra Buddha Issare.
För denna ambition har han tvingats betala ett högt pris. Han skaffade sig många fiender .

Thailand
2015-38 16
"Inga demokratiska val på två års sikt"
Det öde som utkastet till en ny konstitution gick till mötes visar att generalerna kämpar för att behålla sitt totalitära styre. Det främjar en regering av byråkrater och ett tjänstemannastyre på bekostnad av folkvalda politiker.

2016-10 12-13
"Det thailändska kungahuset försöker tysta mig"
Pavin Chachavalpongpun är docent vid Kyoto University Center for Southeast Asian Studies. Han är för närvarande gästforskare vid St John´s College, University of Cambridge.
När han jsut skulle börja en föreläsning om framtiden för Thailands monarki på Oxford University fick han ett telefonsamtal från sin familj i Bangkok. Hans syster sa att "Juntan kräver att du omedelbart slutar att kommentera monarkin. Annars kommer hans familj att få betala priset!". Om han inte lyssnade på varningen skulle han åtalas för majestätsbrott, enligt polisen. Den stränga lagen om majestätsbrott stadgar att kommentarer om kungen, drottningen eller regenten som anses vara nedsättande, kränkande eller hotfulla straffas med tre till 15 års fängelse. Chachavalpongpun har länge varit kritisk till monarkins roll i den thailändska politiken.

2016-42 13
"Thailand kan bli instabilare utan kung Bhumibols enande kraft"
(Analys i Washington Post av Max Bearak)
Ända sedan Bhumibol Adulyadej ärvde tronen 1946 och blev kung av den thailändska Chakridynastin har politiken i Thailand varit splittrad. Kungen var under sina 70 år på tronen den som höll samman det thailändska folket.
De politiska striderna har intensifierats de senaste åren. Bhumibol var på militärens sida i de två senaste kupperna som störtade medlemmar ur den mäktiga Shinawatra-familjen. Bhumibols son, karriärsoldaten Vajiralongkorn, utsågs till efterträdare av juntaledaren och premiärministern Prayuth Chan-o-cha efter kungens död. Sonen har varit föremål för skandalösa rykten.

Thailand
2017-01 16-18
"Strid om det förflutna i Thailand"
Det vitkalkade fortet Mahakan uppfördes på 1700-talet och är en av Bangkoks äldsta byggnader. Invånarna i byn bredvid har i åratal gjort motstånd mot regeringen som vill att de flyttar ut och ger plats åt en offentlig park - och nu närmar sig datumet för avhysning.
Fort Mahakan är en av de äldsta byggnaderna i Bangkok.

Thailand, Handel, Ekonomi
2017-10 24-25
"Kvinnlig dominans för bankfolk i Thailand"
Hon är en av fyra ordföranden hos Thailands största långivare, Kasikornbank, och Kattiya Indaravijaya intervjuar ofta sökande till ledande positioner. De har imponerande meriter. Och de är nästan alltid kvinnor.

Thailand, Samhälle
2017-11 27-28
"Thailand testar separat fängelse för transpersoner"
Det handlar om transpersoner, dvs män som vill se ut som kvinnor och leva som kvinnor. Särskilda problem uppkommer då de begått grova brott som leder till långa fängelsestraff.
I fängelset betraktas de i allmänhet som män, de får inte behålla de mediciner, t ex hormoner som ändrar utseendet från man till kvinna. De återfår därför sin grövre ansiktshy, större muskler och skägg. De löper också större risk att trakasseras av andra fångar och fångvaktare.
Det finns i Thailand omkring 1200 transpersoner som identifierar sig som kvinnor.
I Minburifängelset i Bangkok har man lanserat ett pilotprojekt. En särskild flygel med kapacitet att hysa 150 fångar har renoverats och målats ros.


sidans topp