Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Sverige

Karta
Info Dagens Nyheter
Sverige, sammanfattningar av artiklar om Sverige som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

96-34 s 20
"Billigare dränka sorgerna när monopolet försvinner"
Om Sveriges och Finlands undantagsregler när det gäller alkoholimport.

96-38 s 6
"Svenskan är inte så jämlik som det verkar"
När det gäller privata chefer inom det privata näringslivet är den
svenska kvinnan betydligt sämre lottad än t ex den amerikanska!

96-45 s 20-22
"Nato vållar regeringen svårt bryderi"
"Sverige är på glid mot ett allt intimare samarbete med ett reformerat Nato med europeisk identitet"

96-48 s 10-11
"Lär av Sverige!"
Sverige stod en gång modell för alla länder som eftersträvade den perfekta välfärdsstaten. Nu har Sverige blivit modell igen. Många besöker Sverige för att lära sig hur man bäst bantar ner ett dyrt välfärdssystem. 

97-07 s 9
"Modigt eller dumdristigt"
Olof Johansson framstår som segrare menar "The Economist" sedan han fått SAP att börja stänga av kärnkraften.

97-17 s 10
"Den gamla Volvon accelererar dåligt"
Sveriges ekonomi är mycket god. Det stora problemet är dock arbetslösheten.

97-48 s 7
"Svenskarna sätter britterna på piedestal"
Enligt svenskarnas bil så uppträder en engelsman på de sätt som en svensk önskar men inte vågar. Alla engelskt är på väg att få en ny renässans i Stockholm. 

98-10 s 12
"Den nakna sanningen i Sverige"
Utifrån den bestörtning som centerpartiets affisch "Den nakna sanningen" väckt i Sverige funderar man i USA på om den bilden av Sverige och svenskarna som sexuellt frigjorda människor är en myt.

98-25 s 5
"Vilken roll passar Carl Bildt bäst?"
Moderatledaren åtnjuter stor popularitet och beundras för sina insatser i Bosnien men väljarna har svårt att se honom i rollen som statsminister. Många misstänker att statsmannen Carl Bildt har tröttnat på det politiska vardagsslitet.
"Svenskarna älskar en stor statsman, men de vill ha en statsminister som tar itu med det jordnära och vardagliga också". Artikel i The Economist.

98-32 s 7
"Många svenskar blickar bakåt när valet närmar sig"
Återställa är nyckelordet. OECD placerar idag Sverige sist av de nordiska länderna och även efter Italien och Irland. Landets offentliga utgifter utgör 63 % av vår BNP. En person med 240000 kr om året betalar 59 % i skatt.

98-35 s 9
"Budgetunderskott på gott och ont"
Hur ska Sverige och Finland hantera förbättringarna i sina offentliga ekonomier?
Sveriges BNP har i år fram till halvårsskiftet ökat med 4,1 % på helårsbasis. Vad ska pengarna användas till? Bäst är kanske att betala av på lånet?

98-36 s 7
"Glesbygden har fått en ny chans"
Den svenska glesbygden är en av världens minst befolkade områden: 2,4 personer per m2 jämfört med riksgenomsnittet på 21 och Europas 144. Man upprättar nu datoriserade teletjänstföretag för att inte helt avfolka denna del av Sverige.

99-04 s 3-4
"Den tredje vägen var en återvändsgränd"
"En dvärg som har blivit så liten att han knappt syns längre". Försiktighet eller feghet? "Vardagen ser mindre rosig ut än förr. Skilsmässofrekvensen är hög och kärnfamiljen har försvagats. 52 % av alla nyfödda föds utom äktenskapet.

99-09 s 6
"Svensk försvarsindustri hotas av nedskärningar"
En omvärdering av Sveriges försvarsbehov efter det kalla kriget har lett till stora nedskärningar i försvarsbudgeten, vilket sätter press på den svenska försvarsindustrin.

99-30 s 3-4
"Drömmarnas hav"
Ett gigantiskt byggnadsverk, den fasta förbindelsen mellan Danmark och Sverige, skall inleda en ny blomstringstid för Östersjöregionen – en modern renässans för Hansaförbundet.
Man talar om ett Medicon Valley, universiteten i Köpenhamn och Lund som grund. Öresundsregionen med tillsammans 3,2 miljoner invånare blir ett ekonomiskt centrum som hamnar på 8:e plats i Europa! Framtidsförhoppningarna är stora i Köpenhamn. Berlin och Warszawa ligger snart närmare än Stockholm och Oslo (och samma sak blir det i princip för Malmö, även om inte mycket nämns i artikeln om den staden)

99-37 s 7
"Den svenska modellens invanda former blir något att bita i för Bo Lundgren"
En artikel i the Economist: Bildt har lagt en bra grund men eftersom 60 % av svenskarna är beroende av den offenliga sektorn för sin inkomst, pension eller bidrag är budskapet om sänkta skatter inte det rätta för alla.

2000-6 s 3-6
"Internetfebern har satt fart på Stockholm och hela Sverige"
Sverige är det mest uppkopplade trådlösa landet i Europa och internetfebern ger ny energi åt kapitalet, från näringslivets till de sköna konsternas. Framfab är Europas största Internetkonsult och den tredje största i världen. Det nya hippa Stockholm har blivit Europas Internethuvudstad. Sverige är också världens största exportör av popmusik efter USA och GB. (En lång artikel i veckans Newsweek).

2000-6 s 4-5
"Sverige har en kluven ekonomi"
Sverige och Finland är ledande i Europa när det gäller utvecklingen av mobil Internet, bredband, bank på Internet och elektronisk handel. Frågan är om den starka ekonomiska upphämtningen förmår sudda ut bilden av Sverige som landet med världens högsta skatter, en gammaldags välfärdsstat och en uppblåst offentlig sektor?
(En lång artikel i veckans Newsweek).

2000-10 s 8-9
"Två som väntar i kulissen"
Norge har en socialdemokratisk opposition och Sverige har en borgerlig. En granskning antyder att de norska socialdemokraterna har större chans än de svenska moderaterna att åstadkomma ett regimskifte. Jens Stoltenberg, snygg 41-åring, som kvinnorna gärna röstar på kan bli Norges nästa statsminister. Chansen är mindre för den "träaktige" Bo Lundgren.

2000-24 s 6
"Svenskarna hyllar jämlikheten"
Metalls lugna ordförande Göran Johnson har blivit upprörd över att höga chefer har så stora inkomster.

2000-33 s 7
"Sverige vill inte sänka skatterna"
Trots uppmaningar från Internationella valutafonden och från många ekonomer håller regeringen i stort sett fast vid det höga skattetrycket. "Sverige har inte varit vid så robust god ekonomisk hälsa på över 10 år". Men skattetrycket, 52,9 % av BNP, är det högsta inom OECD.

2000-39 s 4-5
"Det kostar att stå utanför EMU"
Enligt ja-sidan innebär ett nej att man förlorar möjligheten till 20000 nya arbetstillfällen, en ökning av köpkraften på 2 %, en förlust av 10 miljarder till offentliga ektorn alternativt en skattelättnad med samma summa.

2000-50 s 3-4
"Sverige har medvind"
Åtstramningar och en blomstrande IT-sektor ligger bakom framgången. Vi tillhör de länder i världen som har högst andel användare av mobiltelefoner, datorer och Internet. Men den ekonomiska tillväxten börjar mattas. OECD antar att Sverige kommer att klara sig sämre än övriga Europa under de närmaste åren. Sverige har de högsta skatterna av alla i-länder i världen.

2000-50 s 4-6
"Solidariteten har dött"
Intervju med författaren Henning Mankell. Han talar om förändringarna i det svenska samhället, svårigheten att hitta en identitet i dagens Europa och vikten av att bekämpa rasism och främlingsfientlighet. "Vi har varit mycket försumliga när det gäller integreringen av unga invandrare i samhället".

2001-3 s 4
"Svenskarnas EU-skepsis är en hård nöt att knäcka"
Just nu stöder bara 47 % ett medlemskap, mindre än valresultatet alltså. Bara 33 % stöder den gemensamma valutan. Partier som vänsterpartiet och miljöpartiet ordnar anti-EU-demonstrationer även under Sveriges ordförandeskap.

2001-05 s 7-8
"Den charmiga kometen Anna Lindh"
Den nya stjärnan bland Europas toppdiplomater är en otypisk politiker. Anna Lindh retar emellertid också sina vänner. En verklig hovnigning av beundran framförd i der Spiegel.

2001-09 s 4-5
"De svenska bönderna har lärt sig läxan"
Sverige, Österrike och Finland har än så länge förskonats från sjukdomen BSE. Sverige var ett av de första länderna som förbjöd bruket av djurproteiner i foder. Av tradition har politikerna i Sverige inte värnat särskilt om bönderna och det blev därför viktigt för jordbrukarna att vinna allmänhetens stöd genom egna förändringar för att kunna överleva.

2001-09 s 5-6
"Göran Persson har en pragmatisk syn på EU och dess möjligheter"
Han framstår som mycket lämpad för europeiska förhandlingar, han är gladlynt och klipsk och har politikerns instinktiva känsla för motståndarens svaga punkt. Och han kan göra rätt prioriteringar. Han klarar också av långa maratonförhandlingar.

2001-09 s 6-7
"Vladimir Putin kommer till Stockholm"
Putin ska deltaga under den första dagen av toppmötet den 23 mars i Stockholm. Kommer att främst handla om Rysslands önskan om att bli medlem i WTO. Flera andra möten mellan EU och Ryssland är inplanerade under våren.

2001-19 s 5
"Sveriges rykte är i fara"
Utlandet har uppmärksammat det faktum att människor som söker asyl i Sverige och får avslag riskerar att kastas ut ur landet med moraliskt tvivelaktiga metoder. Man har även i USA uppmärksammat hur Migrationsverket "lurat" personer som inte fått asyl för att kunna avvisa dem ur landet.

2001-31 s 15-16
"EU tvingar Sverige att ändra sin alkoholpolitik"
Många svenskar ser faror i att reglerna blir mindre stränga - andra välkomnar lättnaderna.
Sveriges alkoholpolitikstrider på flera punkter mot EUs konkurrensregler. Senast 2004 måste åtgärder vara vidtagna. Även annonsförbudet är olagligt. I Mars slog Europadomstolen fast att detta strider mot det fria utbytet av varor och tjänster.
I artikeln upprepas det vanliga argumentet från det statliga monopolets sida att orsaken till att Sverige måste ha andra regler än Europa i övrigt är att svenskarna har andra attityder till alkohol. Som ett exempel tas hur öletiketterna ser ut. I Sverige är den viktigaste säljinformationen alkoholstyrkan medan i andra länder är det varumärke och typ av öl som framhålls. Men våra s k attityder kan lika väl vara skapade av monopolet. Eftersom alkohol är så dyrt och skattesatserna sätts efter alkoholhalterna, och försäljningsställena också beror på dessa halter, så är det väl tämligen självklart att konsumenterna blir mycket medvetna om dessa. Det är väl tämligen klart att det handlar om en lång tradition i Sverige att ta in stora skatteinkomster på alkoholhaltiga drycker som gör att svenska regeringen på alla sätt försöker hindra att EU-reglerna slår igenom.

2002-36 s 3-4
"Den svenska modellen knakar i fogarna"
De svenska socialdemokraterna byggde folkhemmet och gjorde Sverige till ett av världens bästa länder. Men frågan är om inte den svenska modellen gjort sitt. Kombinationen av en väl utbyggd välfärdsstat och fri marknadsekonomi framställs ofta som en medelväg mellan traditionell socialism och fri företagsamhet av amerikansk modell. Drygt 50 % av svenskarna är direkt beroende av staten för sin inkomst - antingen via anställning eller bidrag. Detta omfattande gör det svårt att förändra systemet och det är en orsak till att Sverige nästan är en enpartistat. Systemet utnyttjas på alla sätt och vis. Andelen sjukskrivna har ökat lavinartat och den svarta ekonomin frodas. Och det kan behövas eftersom Sverige dalat från 4:e plats i världen 1970 till 17:e plats. BNP har vuxit med i genomsnitt 2,1 % per år under de senaste 30 åren (EU 2,6 % och USA 3,1%).

2002-36 s 5-6
"Göran Persson ändrade Sveriges kurs"
Statsminister Göran Persson har med ett rigoröst sparprogram fört sitt land ut ur en djup ekonomisk kris, och nu hyser han, den europeiska socialdemokratins nya stjärna, stort hopp om att vinna riksdagsvalet om ett par veckor. (Detta skrivs då Persson hade 43 % i opinionsmätningarna. Idag har han 5-10 % lägre siffror och därför ser det just nu snarare ut som om Sverige skulle bli ytterligare ett exempel på hur högervindarna i Europa har ökat).

2002-38 s 9-10
"Sverige bröt trenden"
Socialdemokraterna behåller makten. Valresultatet gör det möjligt att fortsätta regera i en lös koalition med vänsterpartiet och miljöpartiet. Resultatet vittnar om den s k svenska modellens livskraft. Den kombinerar en generös välfärdsstat och frimarknadsekonomi i ett slags medelväg mellan doktrinär socialism och ohämmad kapitalism.

2002-40 s 6
"Sjuk, sjukare, svensk"
Svenska löntagare är sjuka dubbelt så mycket som det europeiska genomsnittet. Över 400000 är i genomsnitt sjukskrivna varje dag i Sverige. Man kan vara sjuk 7 dagar utan läkarintyg och ha 6 sådana perioder under ett år. Man kan förlänga sin sjukskrivningar bara genom att ringa en läkare. En forskare menar att "staten skämmer bort patienterna och gör dem beroende vilket förhalar återgången till ett normalt liv". Arbetet som en del av det normala livet har idag lägre prioritet än förr.

2003-35 s 3-4
"Sverige, Danmark och Europeiska Unionen"
Opinionerna har svängt i Skandinavien. Svenskarna står i beredskap att avfärda euron. Sverige har en lång historia av utanförskap. Landet tillhör inte Nato och 1994 var det bara 52 % som röstade ja till EU. Danskarna skulle välkomna euron men är mer tveksamma till den nya EU-författningen. 54 % stöder euron i Danmark.

2003-35 s 4-5
"Göran Persson riskerar att få sota för tidigare misstag"
Den svenske statsministern har misslyckats med att skapa en enad front för euron. Han har varken presenterad en enad front i frågan eller klivit fram som en tydlig ledare. Om och om igen är det splittringen inom hans parti som dominerar debatten.

2003-38 s 3-4
"Vad säger utlandet om Sveriges nej till euron?"
Bakom nejsidans seger fanns en djup misstro mot Tyskland och Frankrike. Nej-sidan behövde bara citera franska eller tyska politikers EU-fientliga retorik för att finna argument. Den svenska nej-rösten är pinsam för euroländerna. Den får eurozonen att framstå som en plats där upplysta väljare inte vill vara. Den svenska ekonomin ser stabil ut utanför EMU. Framstegen under många år beror dock på devalveringar av kronan gentemot dollarn.

2004-24 s 10-11
"Kampanjen går i moll"
Sveriges EU-positiva partier tonar ner sin entusiasm. En föga inspirerande paroll i den svenska kampanjen inför valet till EU-parlamentet lyder: "Ursäkta, men vi gillar Europa!" Parollen är ungefär det mest positiva man kan hitta om EU i den svenska valkampanjen. Partiet som ber om ursäkt är folkpartiet som är Sveriges tredje största och mest EU-vänliga parti. Midsommarmånaden juni har fått en egen lista som vill lära svenskarna säga nej till att EU får allt mer makt.

2004-38 s 24
"Socialpolitiken har ersatt svärdet som vikingarnas främsta vapen"
Moralisk upprustning och jämlikhet håller på att bli Sveriges mest framgångsrika export. Ingen svensk politik marknadsförs så aggressivt som förbudet mot köp av sex. Detta är märkligt eftersom landet tidigare var känt för sin liberala attityd mot abort, samboende och sexualundervisning. Dessutom har det alltid funnits få prostituerade i Sverige tack vare ett generöst bidragssystem. Sverige har länge ansett sig ha en speciell roll i Europa och marknadsförde med framgång sin ekonomiska politik till dess att ekonomin stötte på problem på 1980-talet. Sedan dess är det moralisk upprustning som inte kostar så mycket som marknadsförs.

2005-24 s 5
"Sverige i FN"
Sveriges f d FN-ambassadör och nuvarande USA-ambassadör, Jan Eliasson, har valts till ordförande för FNs generalförsamling, som har 191 medlemmar.

2005-33 s 14
"Han som bestämde?"
Efter 11 års regeringsinnehav - eller 73 minus nio år - har socialdemokraterna i Sverige väldigt svårt att övertyga väljarna om att de fortfarande har kraft och vilja att leda landet. Det kan verka märkvärdigt. Sen högteknologiska industrin blomstrar och ekonomin är god. BNP växte med 3,5 % i fjol och tillväxten i år beräkna bli nära 2 %. Inflationen är fortsatt låg. Problemet är den höga arbetslösheten. Statistik från i juni anger 7,1 % men många misstänker att den verkliga andelen svenskar som inte kan hitta något arbete är mycket större. Den verkliga arbetslösheten maskeras av frikostigt användande av så kallade arbetsmarknadsprogram, vidareutbildning, förtidspensionering och sjukledighet som berättigar till ersättning med upp till 80-90 % av lönen. Arbetsgivarna tvekar av förståeliga skäl att anställa på grund av den höga kostnaden för sjukfrånvaro.

2006-1/2 s 5-6
"En acceptabel modell"
Sverige är landet med höga skatter och stor konkurrenskraft: Sverige är ett högteknologiskt nirvana som befolkas av horder av kunniga internatutforskare, som är nyfikna på allt nytt; Sverige är coolt och kallt. Den engelska vänstertidningen The Guardian sammanfattar synen på Sverige med orden: Det mest framgångsrika samhället som världen någonsin har skådat". Och det finns omsorg från vaggan till grave, ett utmärkt utbildningssystem och landet har den största andelen ägare av sommarstugor och fritidsbåtar i världen. Som förebild överträffas Sverige dock främst avi de övriga fyra nordiska länderna och ett växande antal svenskar känner inte igen sig i The Guardians beskrivning av det socialistiska paradiset. Modellen har många sprickor. En är bristen på incitament att arbeta, en annan oförmågan att stimulera entreprenörskap - svenskarna är de européer som är minst benägna att starta företag eller ens överväga detta - och den tredje "den totala oförmågan att integrera invandrare". Svenskarna betalar världens högsta inkomstskatter.

2006-5 s 3
"Är säkerheten en fara?"
De svenska myndigheterna satsar ovanligt mycket på medborgarnas säkerhet. Kritikerna hävdar att svenskarna är överbeskyddade. De svenska vägarna är de säkraste i den industrialiserade världen. I fjol noterades det minsta antalet drunkningsolyckor och cykelhjälm blev obligatoriskt för barn. 2004 väckte den danske psykologen Bent Hougaard debatt med sitt begrepp "curlingföräldrar", som berövar sina barn viktiga insikter om att svårigheter och faror är naturliga inslag i livet. Psykiatrikern David Eberhard vid St Görans sjukhus i Stockholm har skridit en bok om säkerhetens betydelse för det svenska nationalpsyket. Han menar att den har lett till att vi blivit "säkerhetsnarkomaner".

2006-8 s 8-9
"Artister med muslimska rötter erövrar världen"
Den nya svenska popkungen, Darin Zanyar är 18 år gammal, född i Sverige men av invandrande kurder och han får småflickornas hjärtan att slå dubbelslag. Den nya drottningen är en 23-årig singer-songwriter, Laleh, som kom från Iran som åttaåring, med en förkärlek för poesi. Båda var med på Grammisgalan, där Sveriges mest prestigefyllda musikpris delas ut. Båda har rötter i den muslimska världen.
I en artikel i International Herald Tribune ser Ivar Ekman detta som ett gott exempel på att Sverige lyckats anpassa sig till en "multikulturell verklighet". (Man kan väl i minst lika hög grad anta att dessa, åtminstone till namnet "muslimer", har lyckats just för att de anpassat sig snabbt till den västerländska - och svenska - mentaliteten).
Ekman skriver vidare att andelen utlandsfödda i Sverige enligt OECD är 1,1 miljon eller 12 %. Det är mer än i Frankrike, 10 % och Storbritannien, 12 % och dubbelt så mycket som i Danmark. Ändå har Sverige sluppit se den typ av våldsamma etniska konfrontationer som besvärat kanske särskilt Storbritannien och Frankrike och inte heller spelat den huvudroll i konflikten kring de kontroversiella Muhammedkarikatyrerna som Danmark gjort. Sverige har inte heller något öppet invandrarfientligt parti med nationellt inflytande som Dansk Folkeparti, italienska Lega Nord eller franska Front National.
På flera sätt har Sverige påverkats mer dramatiskt av invandringen än andra europeiska länder, skriver Ekman vidare. Arbetslösheten och bostadssegregationen är stor bland invandrarna. Rosengård i Malmö är exempel på trista förorter med hög andel invandrare, hög arbetslöshet och omfattande brottslighet.

2006-37 s 3-6
"Den svenska modellen"
Omvärlden betraktar lite avundsjukt den svenska ekonomins framgångar. Hur kan det då komma sig att de svenska väljarna kanske röstar bort den socialdemokratiska regeringen i veckans val? Den frågan ställs i en artikel i The Economist, finns här. Jo, ett skäl är att Sverige är världsbäst på att producera positiv statistik. Den officiella arbetslösheten är 6 % medan till exempel tankesmedjan McKinsey Global Institute som nyligen presenterat en rapport (Sweden's Economic Performance: Recent Development, Current Priorities) om den svenska arbetsmarknaden fann att den var 15-17 % och att detta innebar att Sverige var ett av de EU-länder som har högst arbetslöshet. Drygt en miljon svenskar i arbetsför ålder arbetar inte.
Den andra stora svagheten i den svenska ekonomin är den offentliga sektorn som i Sverige svarar för 30 % av den totala sysselsättningen, dubbelt så mycket som i Tyskland. En aktuell effektivitetsmätning placerar Sveriges offentliga sektor sist av alla OECD-länder. Att 35-40 % röstar på socialdemokraterna trots höga skatter, hög arbetslöshet och ineffektiv offentlig sektor beror enligt nationalekonomen Assar Lindbeck på att över hälften av befolkningen är beroende av staten för sin försörjning, antingen direkt i form av bidrag eller som lön från offentliga sektorn. Man biter inte den hand som försörjer en.

2006-42 s 8
"Den svenska modellen i ny tappning"
Stryker McGuire som är chef för Newsweek i London har skrivit en artikel i Newsweek " Sweden: Rethinking the IKEA Syndrome". Hans skrift är den sundaste kommentaren till det svenska riksdagsvalet och behandlar varför det gick som det gick och vad man kan förvänta sig för resultat i framtiden. Han slår fast att det är ett tungt nederlag för socialdemokraterna. Bara Schweiz och Finland ligger före Sverige på Världsekonomiskt forums lista över världens mest konkurrenskraftiga och välmående länder. Hur kan den sittande regeringen förlora ett val i en sådan situation?
Den främsta anledningen kallar McGuire för "IKEA-syndromet": det är så dyrt att anställa folk i Sverige att många företag tvingas göra som IKEA, det vill säga få kunderna betjänar sig själva. Avlönad personal är för dyr. Han pekar på hur tjänstebranschen i allmänhet och restaurangnäringen i synnerhet ser helt annorlunda ut i Sverige än i andra länder. I Sverige tjänar en servitör 25 % av vad en VD tjänar, i Storbritannien tjänar servitören bara 10 % av VDns lön och i USA är löneskillnaden ännu större.
McKinsey, som är ett internationellt managementkonsultföretag med ca 3 500 konsulter fördelade på 69 kontor i 37 länder, varnade i augusti för att de höga lönekostnaderna skulle komma att tvinga Sverige att flytta flera hundratusentals jobb utomlands de kommande tio åren.
Sveriges hittills utomordentliga tillväxt har gjorts möjlig genom att företagen minskat antalet anställda (inte ökat det) och därmed kunnat konkurrera bättre. Oppositionen som vann valet insåg att allt fler svenskar har tröttnat på att subventionera alla arbetslösa och vann röster på att kritisera socialdemokraternas bidragspolitik medan man kallade sig själv för det nya arbetarpartiet.
Valet innebar emellertid inte, menar McGuire att svenskarna avvisade den svenska modellen utan de skickade den bara till reparation. Med lite tålamod och självbetjäning kommer den svenska modellen att må hur bra som helst.

2007-04 s 10
"Sverige lockar flest irakier"
Irakiska flyktingar hittar en fristad och landsmän i Södertälje.
Sverige är ett mycket populärt land att flytta till. Särskilt när det gäller irakier, för vilka Sverige är den utan jämförelse populäraste destinationen i Europa. Det finns två skäl till detta. Det första är att Sverige har liberala asyl- och invandringsregler. Det är lättare att komma hit, få stanna och få sin försörjning än i något annat land. Det andra är att det redan finns drygt 80 000 irakier i Sverige. De utgör landets näst största invandrargrupp efter finländarna. Många kommer eftersom det här redan finns många andra irakier som tillhör samma stam, religion eller familj. Av de 16261 irakier som sökte asyl i Västeuropa från januari till november 2006, kom 45 % till Sverige. Bara i november 2006 kom 1413 till Sverige jämfört med 13 rill Frankrike, 65 till Danmark och 230 till Tyskland.
Arbetssituationen på invandrarmottagningen i Södertälje, dit många söker sig, är nästan kaotisk trots att antalet anställda tredubblats på ett år. Det är också svårt att rekrytera tillräckligt många lärare som ska lära irakierna att prata svenska.
En artikel av den svenska journalisten Ivar Ekman i New York Times.

2007-07 s 4
"David Cameron tar hjälp av Fredrik Reinfeldt"
Ledaren för Storbritanniens konservativa Toryparti träffade i måndags Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt för att diskutera strategier inför nästa brittiska val. Deras möte speglar det allt närmare samarbetet mellan Europas borgerliga partier. Reinfeldt har också träffat Tysklands Angela Merkel och diskuterat den borgerliga politiken i Europa.

2007-14 s 12
"Damer med sting"
Kanske blir det Skandinavien och inte Frankrike som väljer en socialistisk kvinna till ledare härnäst. Mona Sahlin har nyligen valts som partiledare för socialdemokraterna i Sverige och Helle Thorning-Schmidt har motsvarande roll i Danmark. I Danmark är det val i februari 2009 och halvannat år senare är det val i Sverige.

2007-24 s 12
"Tvingas bära hela bördan"
Sverige och Malta lyckades på tisdagen inte övertala övriga EU-länder att dela bördan av de tusentals afrikanska och irakiska flyktingar som söker till respektive land. Sverige väntar i år över 20000 ansökningar om uppehållstillstånd från irakier som vill lämna sitt land.

2007-28 s 6
"Dags att diskutera medlemskap i Nato?"
Få länder vore så välkomna i Nato som Sverige och Finland. Deras militära hårdvara är kompatibel med Natos och i Sveriges fall är den dessutom ultramodern. Sveriges borgerliga regering är inofficiellt positivt inställd till närmare band till Nato och opinionsmätningar antyder att det finska folket skulle stödja medlemskap i Nato om de politiska ledarna rekommenderar det. President Tarja Halonen är däremot snarare en vän av Ryssland och Putin än av Nato.

2008-32 s 5-6
"Ska alkoholen få flöda fritt i Sverige?"
Sverige har under större delen av de senaste 70 åren styrts av socialistiska regeringar. Systembolaget är en av landets med symbolladdade exemplen på statens makt. Sedan Sverige gick med i EU 1995 har monopolet kommit i konflikt med lagen om fri rörlighet för varor och tjänster. Även när det gäller onlinespel vill Sverige att staten ska ha monopol. Svenska spel "säkerställer måttfullt spelande" och Systembolaget uppmuntrar ansvarsfullt drickande sägs det. Samtidigt som det mest säljer billigt kartongvin!

2008-39 s 11-13
"Tankar om Sveriges EG-ansökan"
Mauno Koivisto, Finlands president 1982-1994, har nyligen gett ut en bok "Grannar: Frändskap & friktion", där han utvecklar sina tankar om Finlands förhållande till Sverige och Ryssland. I boken återges den bitterhet som Koivisto kände gentemot Sverige rörande ubåtsjakten i Östersjön och Sverige EG-ansökan som enligt Koivisto skedde "brådstörtat" och utan förhandsinformation.
Tempus krönikör Sven Svensson har uppmärksammat ett allvarligt fel rörande Sverige EG-ansökan och därför en artikel för att visa detta och berätta historien om hur Sverige blev EG-medlem. Det var på grund av den socialdemokratiska splittringen en snärjig historia som pågick under 3-4 år mede motsägelsefulla uttalanden och medvetna dimridåer.

2008-46 s 6
"Norden skonas inte"
Lukten av självgodhet har varit påtaglig i de nordiska länderna det senaste året, när det verkade som om de skulle komma lindrigare undan än andra regioner i den globala finanskrisen. I Sverige tar Swedbank emot regeringens hjälppaket och Carnegie, Nordens äldsta, inhemska investeringsbank togs över av den svenska staten. Carnegie har brutit mot gällande bestämmelser och lagar. Det har kommit många varsel inom industrin, inklusive Volvo, Bang & Olufsen och de stora pappersbruken i Finland med flera. Oktober var den värsta månaden på 15 år i fråga om förlorade jobb i Sverige.
Finland som tillhör eurozonen är det minst påverkade landet i Norden.

2009-27 s 8-9
"Supermodellen är död"
Just när Sverige tar över ordförandeskapet i EU måste man tyvärr konstatera, menar Ruben Anderson i en artikel i The Guardian, att dess berömda välfärdsstat tynar bort. Välfärdsstaten vacklar. Arbetstillfällen, samhällstjänster och sjukvård försvinner. Köerna är långa och systemet skakas av skandaler, särskilt inom den psykiatriska vården. Sverigedemokraterna är på uppgång. Asylsökande massdeporteras till Irak. Den svenska modellen har länge lockat den europeiska vänstern men nu måste "de progressiva i Europa" bygga något nytt. Den svenska drömmen är över, menar han. Det nyliberala experimentet har misslyckats.

2010-04 s 4-5
"Alliansen har det motigt"
Efter ett relativt lyckat ordförandeskap är det dags för Fredrik Reinfeldt att försöka återvinna väljarnas förtroende. Den ekonomiska krisen gör detta så mycket svårare. Situationen på arbetsmarknaden förblir bekymmersam. I svåra tider verkar det som om svenskarnas medfödda vänsterinstinkter träder i förgrunden.

2010-38 s 7
"Röster om valet i Sverige"
The New York Times: politisk jordbävning, då ett främlingsfientligt parti tar plats i riksdagen.
Financial Times: en historisk seger för borgerligheten, en andra mandatperiod i rad.
Der Spiegel: Skadeglatt: Nu har det svenska ryktet fått en fläck.
The Guardian: beklagar extremhögerns inträde i riksdagen.
Neue Zürcher Zeitung: Tror att det var ett misstag att inte ta debatten med Sverigedemokraterna.
The Economist: Socialdemokratins storhetstid är över, Sverige var i många år ett slags nirvana för vänstern. Sverige har svängt åt höger.

2010-50 s 6-7
"Sverige togs på sängen"
I Sverige dröjde myndigheterna med att avslöja självmordsbombarens identitet, men utländska medier uppgav redan dagen efter dådet hans namn. Utländska antiterrorexperter påpekar också att ett antal kända militanta aktivister har bosatt sig i Sverige på enare år. En 28-årig sunnimuslim som kom med sin familj från Irak till Sverige 1992. Innan han genomförde attentatet skickade han ett inspelat meddelande till TT där han på flytande engelska säger att svenskarna själva har ådragit sig det inträffade. Han nämner konstnären Lars Vilks och att det finns svenska soldater i Afghanistan. Han uppmanar andra "mujaheddin" (heliga krigare) i Europa och framför allt Sverige, slå till "om de så bara har en kniv att tillgå". Det tidigare så homogena svenska samhället har förändrats mycket på de tre senaste decennierna på grund av omfattande invandring, framför allt muslimer, som nu utgör 5 % av Sveriges 9,3 miljoner invånare. Det har medverkat till ökade spänningar som bland annat har lett till ökat stöd för Sverigedemokraterna.

2011-24 s 13
"Stjärnan i norr"
Sveriges ekonomi ångar på som tåget. Sverige har stark tillväxt, snabbt sjunkande arbetslöshet, statsskuld mindre än 40 % av BNP. Den avgörande orsaken till Sveriges starka ekonomi är den borgerliga alliansregeringens kloka, marknadsinriktade politik. Den kompetenta finansministern Anders Borg strama skattepolitik har lett till att den offentliga sektorn som andel av BNP har minskat till drygt 50 procent. Borg beskriver processen som att man "förstärker arbetsetiken".
Sverige har avskaffat välfärdens överdrifter.
För fyrtio år sedan skiftade Sverige från att köra på vänster sida i trafiken. Ett liknande skifte är på gång i politiken. 2014 har Moderaterna en stor chans att bli Sveriges största parti.

2011-33/34 s 10-12
"Sverige - ekonomins rockstjärna"
Nästan alla välutvecklade länder i världen drabbade hårt av den finansiella krisen. Deras ekonomiska system paralyserades, deras framtidsutsikter bleknade. Och så var där Sverige! Bäst i klassen! Återhämtningens rockstjärna!
Sverige har lyckats med det som USA, Storbritannien och Japan bara kan drömma om: snabb tillväxt, jobbskapande och landet har tillskansat sig konkurrensfördelar. Bankerna lånar ut pengar, husmarknaden växer. Budgeten är i balans.
Sverige kan ge fem lektioner för krisdrabbade nationer:
1. Håll ordning på statsfinanserna när tiderna är goda, så att du har mer manöverutrymme när det börjar gå sämre.
2. Fiskal stimulans kan vara mer effektiv när den är automatisk.
3. Använd penningpolitiken aggressivt. Riksbanken sänkte den kortsiktiga räntesatsen till nästan noll. 2009 till och med under noll, då bankerna fick betala 0,25 % för privilegiet att parkera sina slantar hos riksbanken. I bakgrunden fanns ett beslut om att hålla en tvåprocentig inflationstakt efter den tidiga 1990-tals krisen.
4. Låt valutan flyta. Sverige gick inte med i euro-skutan och i efterskott har detta visat sig vara gott. De svenska exportörerna var mer konkurrenskraftiga vid en tidpunkt då den globala efterfrågan kollapsade. 5. Banker gör alltid tabbar, se till att de inte skadar ekonomin.

2011-37 s 12
"Att leva med extremhögern"
De främlingsfientliga Sverigedemokraterna försöker närma sig mittfåran. Ett år i riksdagen har gjort SD förståndigare och mindre provokativa. De andra partierna i riksdagen har förenats bakom konceptet multikulturalism men SD ger inte vika. Partiet har emellertid haft noll påverkan sedan regeringen ingått en uppgörelse om asyl och invandring med Miljöpartiet och därmed fått majoritet i riksdagen.
SDs stöd är det faktum att arbetslösheten är hög i segregerade förorter och att Sverige är det fjärde största mottagarlandet av asylsökande i den rika världen.

2011-49 s 7
"Sverige och euron"
Ett mönster av framgångsrik ekonomipolitik.
Räntan på svenska tioårsobligationer har minskat till 1,7 %, knappt hälften av ränta på de tyska obligationerna. Sverige uppfattas som det säkraste europeiska landet att placera sin pengar i. Anders Borg menar att Sverige tjänat på att inte vara med i eurogruppen. Sverige har underkastat sig en disciplin som euroländerna inte ansåg sig behöva. Sverige har ett budgetöverskott på 0,1 % och krympande statsskuld. Men även Sverige känner av eurozonens bekymmer. Exporten svarar för halva BNP. Borg uppmanar ofta sin kolleger i EU att vara försiktiga.
"Det är synd att Sverige är för litet för att påverka den större ekonomiska ekonomin och att Anders Borg ofta måste predika för döva öron".
http://www.economist.com/node/21541032

Ecuador, Sverige
2012-34 s 8-10
"Högt spel i Ecuador med Assange som insats"
Den högljudde och bullrige presidenten Rafael Correa spelar högt när han gav Julian Assange asyl med motiveringen att han stöder yttrandefriheten. I sitt eget land jagar han livet ur tidningar och TV-stationer som han ogillar.
Under sina mer än fem år som Ecuadors president, har Rafael Correa lagt beslag på utländska tillgångar, muckat strid med politiska motståndare och mobbat de lokala media.
Correas drag kom på toppen av ett långt utdraget dödläge mellan den brittiska regeringen och Ecuador om WikiLeaks grundaren. Begärd utlämnad för påstådda sexuella övergrepp av två svenska kvinnor i Sverige flydde Assange i juni till Ecuadors London-ambassad för att und-vika utlämning till Stockholm, där han tror att myndigheterna i hemlighet planerar att överlämna honom till USA.
Amerikanerna vill gärna ställa Internet-aktivisten till svars vid en rättegång i USA för hans roll vid publicerandet av tusentals hemligstämplade militära och diplomatiska dokument under de senaste sju åren.
Correa vill gärna framstå som Latinamerikas starke man nu när Fidel Castro är gammal och svag och Hugo Chavez kämpar med cancer. Men först måste han skaka av sig Ecuadors långa historia av betydelselöshet.
Rafael Correa är verbal och mångspråkig, spanska, engelska, franska och quechua - ett indianspråk som talas av 17 miljoner - utbildad ekonom med en fil dr från University of Illinois. Han är vänsterpolitiker mäkta populär bland landets fattiga mycket tack vare "asistencialismo" - utdelning av gåvor till de fattiga.
Storbritannien kommer att få stora svårigheter med hur de ska hantera honom och hans erbjudande av asyl till Julian Assange.

Handel, Ekonomi, Sverige
2014-15 s 8-9
"Svensk bolagsmodell ger långsiktig tillväxt"
Västvärlden intresserar sig allt mer för Sveriges modell med aktiva och mäktiga aktieägare som tänker långsiktigt och därför kan förhindra börskrascher. Makten ligger inte i direktionen utan hos aktieägarna, som är förpliktade att välja styrelse och medverka i stora strategiska beslut.
Börje Ekholm på Investor och Anders Nyrén från Industrivärden är två av Sveriges viktigaste affärsmän. De står i ledningen för investeringsbolag som tillsammans kontrollerar mer än hälften av Stockholmsbörsen.
Med en struktur som främjar långsiktigt tänkande väcker den svenska modellen intresse över hela världen, alltifrån beslutsfattare till regeringar som vill avvärja börskrascher. Somliga anser att en anpassning till denna modell kan reducera det kortsiktiga tänkande som hotar att skada företagen samtidigt som den kan stimulera lokal företagsamhet.

Schweiz, Sverige
2013-34 s 11
"Svenskt eller franskt" Nu måste Schweiz bestämma sig!
Förhandlingarna inköp av Gripenplan från Sverige är avslutade enligt Schweiz försvarsdepartement. Avtalet med samtliga tillägg är klart. Men förhandlingsresultaten uppfyller inte alla de krav som förbundsrådet uppställt. Knäckfrågan har varit betalningsplanen. Schweiz vill att grundplåten att betala bara ska vara 15 % av inköpspriset.
Ännu finns ingen säker majoritet i parlamentet.

2013-36 s 8-9
"Sveriges samer slåss för sina rättigheter"
Samerna, som är Europas enda ursprungsbefolkning, är cirka 80000 till antalet, 20000 av dessa bor i Sverige. I Sverige får cirka 2500 fortfarande sin utkomst från renskötsel och försäljning av renkött. En fjärdedel talar det samiska språket.
Enligt svensk lag kan samerna inte göra ägaranspråk på det land där de har levt i nära 9000 år men de har rätt att använda landet som betesmark. Detta vill samerna nu ändra på.
Det som hänt är att ett brittiskt gruvföretag planerat att öppna ett gruvhål på uråldrigt samiskt land där man vill utföra provsprängningar nära staden Jokkmokk vid Polcirkeln. Staden Jokkmokk har 5000 invånare, en del lockas av arbetstillfällena medan andra samer och miljövänner vill stoppa verksamheten.

USA, Sverige
2013-36 s 24
"Frihandelsavtal viktigast för Obama"
Vid Sverigebesöket stod frihandelsavtalet mellan USA och EU, inklusive miljöarbetet, överst på dagordningen. Sverige och USA försöker med gemensamma krafter bädda för en frihandelsuppgörelse på rekordtid. Kommerskollegium räknar med att ett avtal skulle öka exporten i båda riktningar med 20 procent. Det utstakade målet är att förhandlingarna ska vara i hamn innan den nuvarande EU-kommissionen avgår den 30 oktober 2014.
Tre frågor kan bli särskilt svåra: Dataskyddet, särskilt känsligt efter avslöjandet av amerikanskt nätspionage. Jordbruket, med stora inbyggda statliga subventioner. Tekniska standarder pekas ut som ett tredje problemområde.
Efter besöket i Sverige for Barack Obama till G20 mötet i S:t Petersburg för en duell med Vladimir Putin om hanteringen av det blodiga inbördeskriget i Syrien.

2013-41 s 16-17
"Superstjärnan Ibrahimovic: "Ingen stake i Guardiola"
Intervju i der Spiegel.
Han är arrogant, excentrisk och osmidig. Och en av världens främsta fotbollsanfallare. Han växte upp i Rosengård i Malmö, han gick sällan i skolan, om inte för att äta lunchen där, han var ofta i slagsmål och snattade på Ikea. Ilskan är en del av honom och det är den som fört honom fram till den position han har idag. Sverige har en märkvärdig svensk mentalitet - att alla människor är lika.

2013-41 s 26-27
"Globala indexet slår fast att Sverige är bäst för äldre"
Sverige är det bästa landet för äldre: Afghanistan är det sämsta. Detta visar ett index som skapats av FNs befolkningsfond som omfattar 91 länder och 89 % av världens äldre befolkning.
2050 beräknas det finnas 2 miljarder människor över 60 år som kommer att utgöra mer än en femtedel av världens befolkning.
Åldrandet, sker snabbast i utvecklingsländerna. Mer än två tredjedelar av de äldre lever i fattiga länder - 2050, fyra femtedelar.
Indexet arbetar med 13 indikatorer under fyra rubriker, inkomstsäkerhet, hälsovård, anställning och utbildning och en bra miljö.
Sverige ligger etta i en grupp med Norge, Tyskland, Holland, Schweiz, Kanada och Nya Zeeland. Därefter följer en andra grupp med USA, Island och Japan. I en tredje grupp hamnar Österrike, Irland, Storbritannien, Australien, Finland, Luxemburg, Danmark och Frankrike.

http://www.bbc.co.uk/news/world-24346962
http://www.helpage.org/global-agewatch/reports/global-agewatch-index-2013-insight-report-summary-and-methodology/

2014-29 s 4
"Under nollstrecket"
Räntorna är lika låga som under krisen. Sverige ses nu som ett varnande exempel. Sedan slutet av 2012 har inflationen studsat på nollstrecket och då och då sjunkit till negativa siffror. Den andra juli aviserade Riksbanken ytterliga en halv punkts - 0,5 procentenheter - av styrräntan. Riksbanken var orolig för hushållens stigande upplåning.
Är Sverige Nordens Japan? frågar en färsk undersökning från den ekonomiska konsulten Capital Economics. Det finns säkert paralleller. Sverige har en av Europas äldsta befolkningar och den underliggande inflationen har sjunkit stadigt sedan 2008.
Bytet tillbaka till fallande räntor har försvagat kronan och förbättrat exporten.
Med tiden kan den svenska ekonomin bli frisk nog så att räntorna kan höjas igen. Och förbli höga.

Sverige, Handel & Industri
2014-39 s 12-13
" Gruvor och IT företag"
Facebook och kvinnliga grävmaskinister. Det råder högkonjunktur i de svenska lappmarknaderna norr om polcirkeln. Längst i norr förlorar Sverige sin skönhet. På flygplatsen i Luleå välkomnas de nyanlända resenärerna av en klumpig staty av betong, målad med guldfärg. Resan till stadens centrum går genom nordiska barrskogar, och vid ett vägskäl har man monterat ett gammalt jetplan på en stensockel , ett monument över det svenska flygvapnet.
Det stora stålverket dominerar i Luleå. Staden vid norra Bottenviken har lite gemensamt med möbelaffärernas och barnböckernas Sverige bild men det är här i svenska Lappland som gruvnäringen upplever en renässans och IT-branschen växer. Nya och gamla industrier drar nytta av de rika naturresurserna och att Sverige har rykte om sig att vara ett miljömedvetet, progressivt och pålitligt land. "Det som en gång ansågs vara värdelöst bryts idag".
Ingen plats är så starkt påverkad av gruvnäringen som Kiruna. Staden har vuxit till 18 000 invånare.
Men marken sjunker under staden och Kiruna är på gång att flyttas.
Den andra stora naturresursen i regionen, vattenkraften, kommer däremot inte att utökas. Sedan 40 år byggs inga nya vattenkraftverk i Sverige.
I grannkommunerna Luleå, Boden och Piteå försöker få globala IT-företag att etablera. Regionens kyliga temperatur har stora fördelar när det gäller att minimera nedkylningskostnaderna. Störst investeringsföretag så långt är kaliforniska Facebook.

Teknik, IT, Sverige
2014-45 s 20-22
"Flygledare med fjärrkontroll"
Örnsköldsvik blir världens första fjärrstyrda flygplats.
Flygledaren Per Granquist kan inte se allt, inte ens vid klart väder, men från sin position inne i kontrolltornet har han fri sikt in i framtiden. Det är ingen tillfällighet att utvecklingen av en fjärrstyrd flygplats kommer från Sverige. De norra regionerna är glest befolkade och dåligt försörjda med järnväg och andra alternativa transporter. Skandinavien har därför ett antal små flygplatser, men med gles trafik. Det är mycket dyrt att anställa flygledare, ett fjärrstyrt system som dirigerar flygtrafiken från en anda ort är betydligt billigare.

Sverige, Samhälle
2015-12 s 7
" Prostitutionslagen beundras utomlands"
Men de prostituerade är mer utsatta än någonsin. Sveriges banbrytande lag som kriminaliserar sexköp men tillåter att man säljer sex - lägger den rättsliga skulden
på köparen, inte på den prostituerade, har ansetts vara en framgång, och en förebild för andra länder sedan den infördes 1999. Kanske har dock tillgång till internet och mobiltelefoner åter påskyndat den minskade gatuprostitutionen. Nu kommer sexförsäljarna oftast från de fatigaste europeiska länderna som Rumänien och Bulgarien.
Under 2009 införde Norge och Island en lagstiftning som liknar Sveriges.

Ryssland, Sverige
2020-20 s 17-19
"Den nya rädslan för Ryssland"
Moskvas vapenskrammel i Östersjöområdet och Arktis har skrämt de nordiska länderna. Nu försöker man skyndsamt täppa till luckorna inom försvaret. För att förbättra möjligheterna att stå emot ett eventuellt ryskt anfall fördjupar man nu det militära samarbetet.
För Sveriges del handlar det mycket om att skydda Gotland från rysk annektering. Om Ryssland annekterar Gotland skulle det innebära en östvästlig konfrontation utan någon återvändo. Om Ryssland skulle förfoga militärt över Gotland skulle ryska missiler få en räckvidd som hotade i stort sett hela Skandinavien och de baktiska staterna.
Att man överhuvudtaget funderar på ett sådant scenario i väst och inte genast avvisar det som absurt, visar hur svårt det har blivit att bedöma vad Moskva är kapabelt till.

Sverige, Flyktingpolitik, Uzbekistan
2015-21 s 4-5
"Därför tiger de uzbekiska flyktingarna i Kalmar"
Vid första anblicken verkar Kalmar vara urtypen för en svenska stad. Här finns en pittoresk stadskärna med välstädade kullerstensgator som kantas av gamla träbyggnader. Men staden är ovanlig i ett avseende: Kalmar har blivit ett hem för hundratals uzbekiska flyktingar som döljer en hemlighet.
Massprotester i Andijan i Uzbekistan 2004 följdes av en massaker där 1000 personer dödades. Flera flydde av rädsla till Ukraina för att sedan 2006 hamna i Kalmar. Dessa är fortfarande i dag traumatiserade. År 2003 fanns det 441 registrerade uzbekiska flyktingar i Sverige, 2005 964, och idag 3477. De vill inte prata om vad som hänt, de litar inte ens på varandra. "Ingen litar på Uzbekistan, inte heller på demokratin i Europa". De är desillusionerade, har svårt batt skapa ett nytt liv i asyl, 10 år efter händelserna i Uzbekistan. "Ingen kan hitta ett bra liv åt oss i Kalmar. Det måste vi göra själva."

Miljö, Energi, Sverige
2015-21 s 21
"Solenergi i Kalahariöknen"
Har det lilla svenska företaget Ripasso utvecklat världens mest effektiva solenergisystem?
Med hjälp av militär teknologi och en nollutsläppsmotor som en skotte uppfann på 1800-talet försöker ett svenskt företag att revolutionera solenergiproduktionen.
34 % av solens energi som träffar speglarna omvandlas direkt till nättillgänglig elkraft. Traditionella solcellspaneler kan omvandla 23 % av solenergin till elektricitet som dock krymper till 15 % innan den kan användas av elnätet.
Tekniken fungerar genom att speglarna används som jättelinser som fokuserar solens energi till en liten varm punkt som i sin tur driver en nollsläpps motor av märket Stirling. Den använder omväxlande uppvärmning och nedkylning av en innesluten gas för att driva mekaniken. 1988 började Kockums använda den i sina ubåtar.
När Gunnar Larsson avgick som VD för Kockums skaffade han licens för tekniken och startade 2008 företaget Ripasso. Inte utan problem, bankerna har varit ovilliga att finansierna den nya tekniken men Ripasso har nu säkrat en privat finansiering för att kunna börja med sin första storskaliga anläggning.

Sverige, terrorism
2015-30/31 40
"Svensk rädsla för IS-infiltration"
Sverige blir man mer och mer orolig att IS ska kunna infiltrera. Det handlar dels om försäljning av stulen konst men också om IS-krigare somslussats in i landet. Det handlar om konstföremål som stulits i Syrien.
Den svenska säkerhetspolisen har uttryckt misstankar om att jihadister ur IS mot den bakgrunden söker asyl i Sverige med hjälp av stulna eller förfalskade pass.
Det finns en potentiell brist på säkerhet i statsförvaltningen.
Sverige ligger bland Europas i förhållande till sin befolkningsnumerär främst när det gäller att ta emot flyktingar och asylsökande och bedriver en frikostig politik med obegränsade uppehållstillstånd. Landet är därför populärt mål för asylsökande.
På Migrationsverket arbetar idag numera ofta nya och oerfarna medarbetare som tar emot syriska asylsökande. Der anses vara viktigare att vara snabb än noggrann.
http://www.nzz.ch/international/europa/schwedische-angst-vor-is-infiltration-1.18581155

Could this be the world's most efficient solar electricity system?

Sverige, USA, Samhälle
2015-32 4-5
"Är Sverige rasistiskt?
Föreställningen om en skandinavisk utopi har blivit ett återkommande tema i amerikansk media. Många hävdar att livskvaliteten i länder som Danmark, Norge och Sverige är bättre än i USA och att skandinaver har en bättre balans mellan arbetsliv och fritid än amerikaner har. Andra pekar på ländernas mer utvecklade jämställdhet, att de erbjuder sin invånare gratis utbildning och har ett försvinnande lågt antal vapenbrott. Dock har konceptet om den skandinaviska utopin inte övertygat alla, och nu har den fått en ny betydande kritiker: Den amerikanske rapparen Snoop Dogg.
Efter en konsert i Uppsala greps och frihetsberövades han misstänkt för innehav av marijuana. När Snoop släpptes efter att ha lämnat urinprov var han mycket misstag med sin behandling och hotade med att aldrig komma tillbaka till Sverige.

Flyktingpolitik, Skandinavien
2015-38 10-11
"Nordisk splittring om flyktingfrågan"
Svenskarna tar emot fler flyktingar än något annat land per capita. Norge, Danmark och Finland stänger dörren. Island vill ta emot så många som möjligt och socialministern själv vill erbjuda rum i sitt eget hem.
För de flesta amerikaner är de skandinaviska länderna i stort sett likadana: De ligger i topp i olika världsrankningar, vare sig de handlar om utbildningar eller hälsovård, och de står i centraum för utveckling och innovationer.
Men i dessa dagar kunde dessa nordiska länder inte vara mer splittrade. Vad är det som splittrar dessa rika nationer? Jo, frågan om hur man ska hantera flyktingar.
Norge och Danmark har glidit ifrån Sverige. I Danmark och Norge har det politiska klimatet dominerats av högerpopulistiska partier som använder en invandringskritisk och antimuslimsk retorik.
Sverige har tagit emot 75 000 flyktingar, Norge och Finland bara 15 000 vardera.

Miljö, Klimat, Sverige
2015-51 16
"Kol problem efter Cop21"
Under upptakten till Cop21, klimatmötet i Paris, har kolanvändningen för energiproduktion ägnats uppmärksamhet. Nästan 30 % av all elproduktion är kolbaserad. Värst är Polen med 92 %. Sverige är "bäst i klassen" med 0 %, följt av Frankrike med 5 %.
Sveriges kolproblem är "närproducerat". Det hänger samman med redan aviserade planer på en förtida avveckling av fyra kärnreaktorer - två i Ringhals och två i Oskarshamn, vilket betyder ett effektbortfall på nästan 3000 megawatt. Lämplig ersättning saknas, vilket är allvarligt eftersom Sverige till skillnad från många andra länder har en stark basindustri, som alltid kräver stor tillgång på elenergi.

Flyktingpolitik, Sverige
2016-04 18-19
"Massutvisningar väntar i migrantkrisens spår"
Skakat av en migrationsvåg som inte liknar något som skett tidigare har Sverige hävdat ett obekvämt faktum för Europa: om kontinenten inte kan ta emot mer än en miljon människor om året, måste stora mängder av dem deporteras till länder som hemsöks av social oro och yttersta fattigdom.
Inrikesminister Anders Ygeman har förklarat att Sverige kan tänkas skicka hem 60 000 - 80 000 asylsökand under de närmaste åren. Detta skulle innebära utvisningar i en omfattning som aldrig tidigare skådats. Eus statistik visar att de flesta av dem som nekas uppehållstillstånd kommer från Balkan, däribland Albanien och Kosovo. EU-kommissionen påtalar att majoriteten av dem som söker asyl i Europa inte är flyktingar.
Ibland gömmer sig asylsökarna efter att de fått negativt besked. Ibland vill deras hemländer inte ta emot dem.

Sverige, Kultur
2016-14 15
"Arabiska ersätter finska som andraspråk i Sverige"
Officiellt för inte Sverige något register över vilka språk som landets invånare talar. Det var eyt faktum som irriterade Mikael Parkvall, lingvist vid Stockholms universitet, så han bestämde sig för att ta reda på det själv. Vilket är det största icke-svenska språket i Sverige?

Sverige är inte det enda europeiska landet där arabiska är det mest talade språket - Parkvalls forskning har funnit att det ser likadant ut i Danmark och att det är det tredje mest talade språket i Holland och Frankrike. Sverige har fem officiella minoritetsspråk. Enligt Parkvall är det osannolikt att arabiska kommer att övervägas som minoritetsspråk i Sverige.

Sverige, IT
2016-14 28
"Hallå, det här är Sverige!"
En officiell telefontjänst kopplar upp dig till en slumpmässigt utvald invånare"
En ny telefontjänst "The Swedish Number", är skapad för att vidarekoppla samtal till lokala invånare som har anmält sitt intresse att vara "representant" för Sverige. Många tusen har redan laddat ner och installerat appen som krävs för att ta emot samtal.
Samtalet går via numret +46 771 793 336, som skapats av Svenska turistföreningen.

USA, Sverige
2017-44 8-11
"Sveriges ambassadör söker svar i Trump-land"
Sveriges nya ambassadör i USA Karin Olofsdotter åker söderut från Pittsburgh, på jakt efter Trumps troende, klimatsförändringsförnekande, frihandelsfientliga, "America First" - väljare. Med sig har hon en före detta tysk försvarsminister, Karl-Theodor Gutenberg och en tankesmed, Julie Smith, från Washington som tidigare arbetat i Vita Huset under Obama. Det är hon som organiserat denna fältstudie i Trumpland.
Olofsdotters uppgift är att förklara det "nya" USA för svenskar.

sidans topp