Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Saudiarabien 

Karta
Info Al Eqtisadiah
Saudi Gazette 
(eng)

 Saudiarabien, sammanfattningar av artiklar om Saudiarabien 1996-2005 som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-29 s 13-14
"Saudierna försöker bryta oljeberoendet"
Telefonsystem och elektroniska växlar ska bli ett komplement till oljan och utländska gästarbetare. Nu ska också saudier arbeta med händerna. Det finns något desperat i regimens diversifieringskampanj. Per Capita inkomsten har minskat till en tredjedel sedan 1981.

97-39 s 20
"Fru ministern i männens värld"
När Madeleine Albright kom till Saudiarabien betraktades hon som en officiell person och behandlades därför som en sådan inte som en kvinna, dvs en lågtstående ras i Saudiarabien.

2000-5 s 15
"I Saudiarabien råder lugn efter stormen"
Bättre relationer med den shiamuslimska minoriteten och en allt medgörligare opposition har givit den saudiska regimen välkommen stabilitet. Situationen står i skarp kontrast mot läget i mitten av 1990-talet då exilgrupper i London anföll regeringen med kritik via epost.

2000-50 s 25-26
"Kvinna betyder ofri"
Saudiska kvinnor måste dölja allt utom händer och ögon på offentlig plats. De tvingas fortfarande inrätta sina liv enligt de religiösa ledarnas tolkning av koranen. Männen uppför sig som om de bär upp hela samhället och som om kvinnor vore inkräktare vars enda uppgift är att föröka sig och vara till lags. Agenternas regelverk är mycket förvirrande eftersom det inte finns några skrivna regler och det som tillåts ena dagen är förbjudet den andra.

2001-41 s 14-15
"Terrorismens styvbarn"
Saudiarabien - oljerike och beskyddare av Islams heligaste platser - tillhör västs allierade och jagar sin förlorade son bin Ladin. Men i kampen mot den militanta islamismens är kungariket Saudiarabien inte en del av lösningen utan snarare en del av problemet. Minst 12 av de identifierade attentatsmännen i flygplanen kom från samma trakt i Saudiarabien.
Saudiarabiens statsreligion är den s k Wahhabismen. I slutet av 1700-talet slog sig al-Wahhab samman med klanen Saus, förfäder till dagens härskare. Praktiskt taget alla muslimska självmordsbombare är wahhabiter: mördarna i Israel, egyptierna som stack ner många turister i Luxor, algeriska rebeller och gerillan i Kashmir.
"Aldrig har så många muslimer dödats i en terrorattack dem den 11 september i år. De dödades av självutnämnda trosbeskyddare, som inte bara kapade 4 passagerareflygplan utan en hel världsreligion. Dessa våldsmän var Islams styvbarn, wahhbiter uppfostrade enligt den saudiska statsreligionen.

2001-41 s 16-17
"Faran av att spela dubbelt"
Saudiarabien var ett av de tre länder som godkände talibanregimen i Afghanistan. Nu har de brutit förbindelsen. Varför inte tidigare? Jo, många saudier sympatiserar med bin Ladins kritik mot USAs "likgiltighet inför palestiniernas lidanden" och irakiernas lidande under FNs sanktioner. Samtidigt är Saudiarabien mycket beroende av de pengar västländerna betalar för oljan.

2001-49 s 17-20
"Demokratin löper hinderlopp i den islamiska världen"
Är islam förenligt med demokrati? Det lilla landet Bahrain försöker byta från skoningslöshet till öppenhet. Landets experiment med nya fri- och rättigheter har gett visst eko i Kuwait och några andra arabländer, som Qatar och även Saudiarabien, men de flesta muslimska länder anser demokrati oförenligt med islam. Motsättningen mellan islam och modernitet är djup. Den största bristen på demokrati finns i arabvärlden. Det är hierarkiska samhällen med djupa klyftor mellan stammar och sekter, modernister och traditionalister.

2002-03 s 13
"Jag är Jag"
I Saudiarabien ska kvinnor nu kunna få egna ID-kort med foto. De ska vara 22 år och ha beskyddares och arbetsgivares tillstånd. Motståndarna menar att det strider mot islam att låta icke anhöriga män se en kvinnas foto.

2002-13 s 8-9
"En man med ett förslag"
Arabvärldens kedjerökande storman tar kommando. Sedan hans äldre bror kung Fahd 1995 drabbades av ett slaganfall har den 78-årige prinsen Abdullah visat sig vara en ledartalang. Han har för ovanlighetens skull ett förtroende hos sitt eget folk och kontroll över palestinierna som är helt beroende av pengar som han ger dem. Utan de 400 miljonerna dollar som Arafats administration fått sedan den senaste intifadans utbrott hade denna ha kollapsat helt. Därför tar prins Abdullahs fredsplan för Mellanöstern på största allvar.

2002-35 s 14-15
"Vänskapen mellan USA och Saudiarabien sätts på prov"
Förhållandet mellan USA och Saudiarabien blir allt mer ansträngt. Kombinationen av auktoritärt styre i Saudiarabien och fundamentalism i wahabismen, saudiernas version av islam, ses som god grogrund för extremism. Kungadömet ser USA som en egenmäktig supermakt som blandar ihop terrorism med islam. Den palestinska frågan är kärnan i oenigheten mellan USA och Saudiarabien när det gäller Irak.

2003-5 s 16-17
"Saudierna bävar för demokrati i Irak"
Det är svårt att säga vilket som skrämmer de saudiska prinsarna mest - ett krig i Irak som leder till kaos, eller ett krig som öppnar dörren för demokrati på den arabiska halvön. Saudiarabien är en monarki med rötter i en djupt konservativ islamsk ideologi, som förtrycker kvinnans rättigheter och hudflänger utlänningar och "otrogna". Den genomsyras också av en utbredd korruption som stimuleras av landets enorma oljerikedomar. Om Irak skulle förändras i demokratisk riktning kommer detta att markera en vändpunkt i Mellanösterns historia.

2003-14 s 14
”Saudiarabien nära kokpunkten”
Saudiarabiens kungafamilj är trängd mellan sin långvariga allians med USA och en successivt växande USA-fientlig befolkning som starkt motsätter sig kriget. Öppna protester mot kriget är förbjudna och detta leder till ökad frustration hos befolkningen särskilt bland unga islamistiska extremister. Många av de uttråkade och arbetslösa unga människorna finner tröst i religionen vilket skapar en enorm reserv av potentiella militanta aktivister.

2003-19 s 16-17
”USA och Saudiarabien avvecklar det militära samarbetet”
USAs tillbakadragande betyder inte att den saudiska kungafamiljens problem är ur världen. Hos många saudier väcker de amerikanska styrkornas tillbakadragande en förväntan om att detta kommer att följas av politiska reformer i riktning mot mer demokrati. I dag styr den kungliga familjen världens rikaste oljemonarki som sin personliga egendom.

2003-20 s 15
”Attentat i Riyadh”
Fyra samtida attentat riktades mot västerländska mål i den saudiska huvudstaden bara några timmar innan USAs utrikesminister Colin Powell besökte de saudiska ledarna för att diskutera ”färdplanen för fred”. Bilar lastade med sprängämnen kördes in i bostadsområden och explosionerna dödade och sårade många.

2003-23 s 24
"Saudisk prins uppmanar till reformer"
Prins Tala, som är kung Fahds halvbror, att man måste börja processen mot ett öppnare Saudiarabien. Det måste gå i små steg och det första kan vara att göra shurarådet till ett lagstiftande organ. Om man utmanar religionernas extremistiska budskap riskerar man ett starkt motstånd från landets konservativa.

2003-32 s 9
"Relationerna USA/Saudiarabien behöver smörjas"
Den saudiska säkerhetstjänsten fortsätter att jaga terroristmisstänkta. USA retade upp det saudiska kungahuset när man nekade att ta bort en hemligstämpel av en kongressrapport från den 11 september som anklagar den saudiska regeringen för att stödja terrorister.

2003-46 s 16
"Terrorn slog till igen - trots varningar"
Al-Qaida misstänks ligga bakom bombdådet, som dödade 17 och skadade flera hundra i den saudiska huvudstaden. En kraftig bombattack dödade minst 17 personer i ett bostadsområde i Riyadh. En bil lastad med sprängmedel körde in i ett område som ligger nära kungapalatset. Al-Qaida tros vilja störta den saudiska regeringen och sprida skräck och terror.

2003-46 s 17
"Den saudiska dynastin skakas"
Usama bin Ladin förde en mångårig kamp för att störta den saudiska kungafamiljen, därför att den tillåtit amerikanska baser i Islams heligaste land. Men nu fortsätter bomberna att explodera fast USA är borta. De militanta försöker nu underblåsa det interna motståndet mot en dynasti som i alla år varit immun mot politiska utmaningar.

2003-48 s 16-17
"Saudierna navigerar mellan reform och förtryck"
Efter det ödesdigra terrorattentatet i Riyadh har kungariket börjat genomföra försiktiga reformer trots bittert motstånd från landets religiösa fundamentalister. Kronprins Abdullah, som företräder sin svårt sjuke halvbror kung Fahd, har efter en lång tvekan slagit in på en reformväg. Bland annat ska människorättsorganisationer tillåtas och yrkesverksamma kvinnor få större möjligheter. Folket kommer att få begränsat medbestämmande i och med att fria kommunalval anordnas nästa år. Motståndet mot reformer är särskilt stort bland de religiösa wahabiterna. Samtidigt är det wahabismen som ger kungafamiljen dess roll som beskyddare av de heliga städerna Mecka och Medina.

2004-05 s 21
"Bakslag för kvinnorna"
Saudiarabiens högsta religiösa myndighet har angripit kvinnans rättigheter genom att fördöma förslaget om en lättnad av existerande segregationsregler. Det blev för mycket för "stormufti Shejk Abdulaziz bil Abdullah al-Shejk" att den internationellt kända affärskvinnan Lubna Olayan öppnade en internationell konferens med bl aBill Clinton. Hon trädde fram utan slöja "inför män" och hade sitt foto i nästa dags tidningar. Sådant uppträdande för kvinnor är förbjudet säger "stormuftin": "Tillåtelsen för kvinnor att beblanda sig med män är roten till allt ont och alla katastrofer. Det är straffbart. När män och kvinnor umgås fritt följer dekadens och äktenskapsbrott". Det religiösa etablissemanget i Saudiarabien ser alla eftergifter som ett hot mot den egna makten.

2004-12 s 21-24
"Det majestätiska vägskälet"
Saudiarabiens kungafamilj anar att landet befinner sig i kris, men den vet inte hur den ska lösas. Tiden är knapp. Tack vare stora intäkter från oljeförsäljningen med vilka de har köpt och mutat befolkningen har en saudisk familj i 72 år lyckats att enväldigt styra ett land. Det började med Abdel Aziz ibn Saud (1880-1953) som sägs ha fått 44 söner och i dag ha 1000 ättlingar i rakt nedstigande led. Antalet prinsar sägs vara mellan 5000 och 10000 och hela familjen bestå av 27000 personer. Deras inkomster och förmögenheter vet ingen utom de själva. Några händelser har fått familjen ur balans. För det första attacken mot World Trade Center i september 2001där de flesta av mördarna visade sig komma från Saudiarabien, för det andra den amerikanska invasionen av Irak och för det tredje bombdåden och terrorangreppen mot det egna landet. Förtrycket idag är mindre än tidigare men fortfarande måste kvinnorna vara täckta och i sällskap medmanlig släkting, biografer och offentlig musik är förbjudet liksom alkohol, Internet, mobiltelefoner och kabelTV. Prästerskapet härstammar från den puritanska wahhabi-grenen av islam. Den allierade sig med kungahuset för 200 år sedan. Landets 1 miljon shiamuslimer är förtryckta och skymfade. Kan kronprins Abdullah bli en saudisk Gorbatjov?

2004-12 s 22-23
"Ett litet genombrott för demokratin"
Saudierna, både män och kvinnor - går snart till val för allra första gången. I slutet av oktober ska väljare i 180 kommuner välja mellan 4 och 16 ledamöter beroende på ortens storlek. I nästan alla andra arabländer där val förekommer har kvinnan rösträtt. Kuwaits kvinnor röstar inte. Man anser bl a att menstruation skulle kunna försämra kvinnornas politiska omdöme.

2004-23 s 18
"Blodig terror skakar Saudiarabien"
Ett tjugotal personer miste livet i saudiskt gisslandrama"
Saudiska kommandosoldater stormade i söndags ett bostadsområde där islamiska extremister hade tagit utländska oljearbetare som gisslan. Omkring 50 personer i gisslan befriades men 22 stycken dödades. Dramat utspelades i staden Khobar, 40 mil nordost om huvudstaden Riyadh. En grupp med band till al-Qaida har tagit på sig ansvaret för attacken. Det var fjärde gången på drygt ett år som islamiska extremister angrep utländska mål i Saudiarabien.

2004-23 s 19-20
"Svår balansakt mellan reform och stabilitet"
Den försiktiga reformprocessen i Saudiarabien tycks ha avbrutits. Saudiarabien har flera problem som de allt frekventare utbrotten av islamiskt våld, den höga och stigande arbetslösheten som ökar med 100000 om året och det växandemissnöjet med kungafamiljens extravaganta livsstil. Saudierna vill å ena sidan att kungafamiljen ska lämna ifrån sig makt tillfolket och å andra sidan oroar de sig för att ersättandet av en tydlig auktoritet med något annat diffust öppnar dörren för kaos. Irak är ett exempel på detta menar de.

2004-26 s 12-15
"Saudiarabien - landet som kunde ha funnits"
Så länge den saudiska regimen saknar trovärdighet i folkets ögon förmår den inte utrota det som ger näring till dissidens och - värsta fall - terrorism nämligen statsreligionen. Regimen skulle kunna besegra det religiösa etablissemanget. Men hindras av den enorma korruption som dominerar och förvränger hela det saudiska systemet. Det är inte trovärdigt att en liten del av samhället lever i en enorm lyx. Man beräknar att 25 % av BNP går åt att försörja den kungliga familjen och dess nätverk. Saudiarabien är på väg att bli ett verkligt fattigt land med en extremt rik kungafamilj - om den kommer att finnas kvar. Wahhabismen är en extremideologi och revolutionär. Denna kultur av extremism genomsyrar det mesta vilket märks på intoleransen mot icke-muslimer. Inga kyrkor, tempel eller synagogor tillåts. Bin Ladin utnyttjar den ursprungliga wahhabismen i sin kamp mot den saudiska staten.

2004-31/32 s 19
"Oljan kommer att flyta"
Prins Walid Ibn Talal ger sin syn på antiterrorkriget och nödvändiga reformer i Saudiarabien. Han är brorson till den saudiske kungen och räknas som världens fjärde rikaste man. Han menar att terroristerna i hans land måste tvingas kapitulera. Om utländska oljeföretag alla lämnar landet p g a terrorismen vore det ett hårt slag men det vore inte slutet för honom själv och kungadömet. 97 % av alla jobb i oljeindustrin innehas av saudier så oljan skulle fortsätta att pumpas upp och därmed skulle Saud-familjens diktatoriska styre av landet kunna fortsätta.

2004-42 s 4-5
"Ingen kvinnlig rösträtt"
Den saudiska regeringen har meddelat att den förmodligen inte kommer att tillåta kvinnor att delta i de lokala valen som ska äga rum nästa år. De planerade lokala valen betraktas allmänt som ett försök att dämpa det folkliga missnöjet. Men inga kvinnor får kandidera och inga kvinnor får rösta.

2004-50 s 15
"Terrorn slår till igen"
Konsulatattack satte punkt för lugnet i Saudiarabien.
Nio personer dödades i måndags i ett attentat mot det amerikanska konsulatet i Jiddah i Saudiarabien, där islamistiska extremister satte punkt för ett halvår av relativt lugn med en ny attack mot ett västerländskt mål. Fem av konsulatets anställda och tre terrorister dödades i attacken. Al-Qaida tar på sig skulden. Deras slutmål är att störta det saudiska kungahuset som de anser vara korrumperat och köpt av utländska intressen.

2005-7 s 14-15
"Saudierna angriper roten till det onda"
Ett slopat tabu speglar ändrade attityder i ett traditionellt oföränderligt samhälle. Tabut handlar om huruvida kungarikets religiösa traditioner underblåst den islamiska terrorismen. För några veckor sedan arrangerade den saudiska regeringen en antiterrorkonferens för delegater från 50 länder däribland USA. Målet var att ingen skulle kunna anklaga Saudiarabien för att inte ha gjort vad det kunde för att utrota terrorismen. Och visst finns det misstankar mot ett land som producerade Usama bin Ladin och som "bidrog med" 15 av de 19 kaparna i terrordåden den 11 september 2001. Länge vägrade Saudiarabien att erkänna och inse detta. Vändpunkten kom den 12 maj 2003, när en al-Qaidacell som hade funnits i landet i drygt ett år, sprängde tre bostadsområden i huvudstaden Riyadh. I dag är kungafamiljens största utmaning att krossa terrorismen i det egna landet och att ta större kontroll över landets religiösa etablissemang.

2005-20 s 19
"Som Gorbatjov, fast bättre"
Saudiarabien och dess ledare står vid ett vägskäl. Om kronprins Abdullah väljer rätt väg kan han rädda sitt land utan att det samtidigt går under. Saudiarabien står, liksom Sovjetunionen för 25 år sedan, inför växande arbetslöshet och fattigdom. En stor del av befolkningen - i Saudiarabiens fall nästan alla kvinnor - är marginaliserad och blir allt missnöjdare med sin lott. Den islamiska radikalismen breder ut sig. Regeringen har, precis som det sovjetiska på sin tid, stort ansvar för sakernas tillstånd. Saudiarabien har just avslutat ett 10 veckor långt experiment med partiell demokrati i form av direkta lokalval och ekonomiska reformer som på sikt ändrar det politiska systemet. Den kungliga familjen kommer sannolikt att behålla sin överhöghet, men stora förändringar kan ändå komma. De saudiska ledarna måste göra det som George Bush uppmanat dem det vill säga "rättfärdiga sin regionala ledarroll genom att ge folket större makt att påverka sin framtid".

2005-25 s 9-11
"Dissidenter betalar ett högt pris"
Reformvänner och dissidenter i Saudiarabien tvingas agera på egen hand, eftersom de inte har rätt att organisera sig. Det värsta är avsaknad av yttrandefrihet. Saudiarabien är ett av de mest stängda arabländerna. Det är de många teologiska institutionerna som håller det saudiska styret under armarna och fastställer ramarna för alla offentliga debatter. De värderar allt genom den wahhabitiska läran som är unik för Saudiarabien och som inte godtar några alternativa tolkningar. De som vill ha förändringar pekas ut som kättare ungefär som de förföljda under den sovjetiska totalitarismen.

2005-25 s 12-13
"Ideologerna"
Kung Fahd är dödssjuk och fromma, konservativa saudier mobiliserar för att hindra reformvännerna från att lägga beslag på makten. Kungens halvbror, kronprins Abdullah, har i praktiken styrt Saudiarabien sedan 1995. Han är 81 år och hans regeringstid kan inte bli lång. Abdullahs efterträdare som kronprins är försvarsminister prins Sultan. Han har genomgått två canceroperationer och ses som en interimsfigur. Efter honom kommer prinsarna Naif och Salman. Allt tyder på att ökenlandet står inför ett vanskligt maktskifte. Vem det än blir så måste han bekämpa terrorismen, fördela oljeintäkterna rättvis och tränga tillbaka det religiösa etablissemangets inflytande. Och då krävs det hårda tag. De anser att kungariket tillhör dem.

2005-25 s 14-15
"Bortom oljan"
Trots det höga oljepriset är det den privata, ej oljebaserade sektorn som får den saudiska ekonomin att växa. Kronprins Abdullah har ända sedan i slutet av 1990-talet försökt minska Saudiarabiens oljeberoende. Resultatet är att bygg- och fastighetsmarknaden blomstrar tack vare att landet sedan fem år tillåter utlänningar att äga fast egendom. En reviderad banklag och låga räntor har stimulerat finanssektorn. Man har inte förrän helt nyligen internationellt uppmärksammat den stora BNP-ökningen per capita som detta lett till eftersom de utländska investeringarna varit mycket låga efter september 2001. En saudier finner det viktigare att kunna köpa aktier i en statlig bank än att ha rösträtt eller ens yttrandefrihet. Ett problem är att saudierna inte vill arbeta. De vill ha anställning i den överbefolkade statliga sektorn som nu kommer att krympa. 6 miljoner utlänningar gör arbetet i landet. På universiteten vill saudierna utbilda sig i språk, litteratur och religion. Inte många väljer medicin, teknik och pedagogik.

2006-17 s 13-14
"Alla vill ha en bit av den kinesiska kakan"
Ändrad maktbalans öppnar nya handelsvägar och förbindelser. Hu Jintao besökte Saudiarabien där han och kung Abdullah undertecknade avtal om ökat samarbete. Intresset för Kina och andra asiatiska länder växer i hela arabvärlden. Ett skäl är att Kina inte blandar sig i andra länders inre angelägenheter. Det handlar om ekonomi inte politik. Till Kina kan saudierna åka utan att behöva vänta månader på visum.
I januari besökte Abdullah Peking. Saudiarabien tillgodoser 17 % av Kinas oljeimport.

Saudiarabien
2006-21 s 9-10
"Motsättningarna sipprar in i Saudiarabien"
Den urgamla konflikten mellan sunniter och shiiter har urartat i våld i Irak. Detta underblåser misstron mellan de religiösa grupperna i andra muslimska länder. I Saudiarabien är det den sunnimuslimska majoriteten som är mäktiga medan de förtryckta shiamuslimerna fösts ut i periferin av det saudiska riket. En liberal sunnitisk saudier säger att alla saudier tror att shiamuslimerna är mer lojala mot Iran än mot sina egna länder men det bör man inte säga högt. De flesta av arabvärldens shiiter, betraktar Ali Sistani som sin andlige ledare, andra hyllar ayatolla Ali Khamenei i Iran. I Saudiarabiens grannland Bahrain, kräver en shiitisk majoritet att äktenskap, skilsmässa och förmyndarskapslagar ska stiftas av Ali Sistani i Irak och inte av landets parlament. Sunniter säger "Hur ska ett land kunna skriva in i sin författning att lagarna ska stiftas i ett annat land?"

2007-10 s 21-22
"Saudierna försöker bli fria från sitt beroende"
Oljelandet Saudiarabien bygger nya städer för en mindre oljebaserad framtid. Den "ekonomiska staden" Kung Abdullah planeras. Projektet som kostar ungefär 20 miljarder euro är den största enskilda investeringen i Saudiarabien och paradnumret i regeringens försök att diversifiera den saudiska ekonomin. Det ska bli fem städer och de ska vara klara om 10-15 år. 1,3 miljoner nya jobb ska skapas och invånarantalet ska uppgå till sammanlagt 4,5 miljoner. För trots landets stora rikedom står världens största oljeexportör inför svåra utmaningar när den försöker bygga ut den privata sektorn och reformera utbildningssystem och arbetsmarknad, två områden som är avgörande för att unga saudier ska kunna hitta arbeten utanför den offentliga sektorn.

2007-12 s 18-19
"Jämlikhet är ett avlägset mål för Saudiarabiens shiiter"
En ny moské är under konstruktion i den östliga staden al-Ahsa. Den heter Imam al-Rizamoskén och kommer att bli en av de största shiitiska moskéerna i det övervägande sunnitiska Saudiarabien. Det är ett försök att tona ner motsättningarna som tilltog på nytt efter den shiitiska irakiska regeringens avrättning av Saddam Hussein. Saudiarabiens inflytelserika, ultrakonservativa wahabitiska gren av Islam betraktar alla andra muslimska sekter som otrogna och hyser stor ringaktning för shiismen.

2007-15 s 14
"Kan Saudiarabiens kung rädda Mellanöstern?"
Saudiarabiens 80-årige kung Abdullah är besviken på USA som sedan länge varit landets allierade och han är frustrerad över att arabvärlden är så splittrad. Han vill samtala med Iran, Hizbollah och Hamas och med hjälp av pengar diplomati och till och med religion lösa upp regionens existerande spänningar, blockera Iran och arbeta för fred. Han är övertygad om att fred är bästa sättet att stärka den belägrade arabvärlden och stoppa Iran. Den israeliska premiärministern Ehud Olmert är öppen för vidare diskussioner.

2007-20 s 17-19
"Ökenriket förändras med och mot sin vilja"
Saudiarabien kämpar för att hitta en fungerande jämvikt mellan tradition och modernitet för att kunna konkurrera med andra länder. Saudiarabien är numera medlem av WTO. Sedan en internationell rangordning av universitet hade placerat tre saudiska universitet bland världens sämsta anslog kungen 32 miljarder dollar till nya utbildningsprogram. Skolans läroplan innehåller så många urmodiga lärdomar att den kritiseras för att inte rusta den unga generationen akademiker för den moderna världen.
Historikern Muhammed Al Zulfa som tillhör Shourarådet, en institution som ger kungen råd säger: "De konservativa har haft överhanden i tre decennier, och de hävdar att de skyddar samhällets värderingar, men i verkligheten skyddar de bara sina egna privilegier".

2007-39 s 5
"Bilkörning får vänta ännu en tid"
Kvinnor i Saudiarabien är strikt segregerade och det är det enda land i världen där kvinnor inte får köra bil av sociala och religiösa skäl. En saudisk kvinnokommitté överlämnade nyligen en petition till kung Abdullah i ett försök att få regeringen att häva förbudet. I år har redan ett antal personer som förespråkar reformer gripits och fängslats.

2007-44 s 26
"Saudiaraberna bygger på sand…och olja förstås!"  Hela artikeln
Det har aldrig byggts så mycket i Saudiarabien som just nu. Miljardsatsningar på att förbättra infrastrukturen och avhjälpa sociala brister börjar ge resultat. Tusentals kilometer nya väger och järnvägar anläggs, kraftstationer och fyra miljoner nya bostäder. Kung Abdullah och hans regering försöker använda de enorma oljeintäkterna så klokt som möjligt. Både inhemska och utländska investerare lockas av storslagna planer på att anlägga sex nya "ekonomiska städer". Hinder finns i form av brist på utbildad arbetskraft, snabbt ökande kostnader och flaskhalsar på leverantörssidan. Dessutom stiger inflationen.

2008-06 s 28-29
"Saudiska kvinnor anar frihet bakom nästa vägkrök"
Kvinnliga aktivister tror att kungen häver förbudet att köra bil före årets slut. Saudiarabien är det enda landet i världen som förbjuder kvinnor att köra. Redan i november sa landets utrikesminister, prins Saud al-Faisal, att det inte finns någon juridisk lag mot att kvinnor kör bil. Men det måste finnas en bred acceptans för tanken med kvinnor bakom ratten innan förbudet kan hävas. Det är den strikta islamska lagen som sätter mycket snäva gränser för vad en kvinna tillåts göra. Många muslimer fruktar att om man lämnar denna lag så kommer detta att leda till de traditionella värderingarnas undergång.

2008-22 s 25-27
"Världens största kvinnofängelse"  hela artikeln
I det saudiska samhället umgås inte män och kvinnor. Där råder den strikta wahhabitiska tolkningen av islam. Separationen mellan könen är extremt strikt och brott mot reglerna ses inte med blida ögon. De får inte köra bil och de måste bära svart abaya och ha huvudet täckt när de visar sig offentligt. Det finns speciella kvinnogym, kvinnobutiker och resebyråer för kvinnor. Män och kvinnor är två olika arter av mänskligheten.
Men uppfinningsrikedomen är stor och får hjälp av den nya tekniken. Många unga kvinnor försöker ändå få en glimt av livet utanför, männens liv. Ofta klär de ut sig i männens kläder och markerar skägg på hakan.
"Nummer upplysning" har blivit populärt. Unga saudiska män i en bil jagar en annan bil med saudiska kvinnor. De försöker ge kvinnorna sina telefonnummer via Bluetooth eller med hjälp av textade skyltar i rutorna. Det finns en praxis kallad "mjölksläktskap" som fanns långt före Islam i länderna kring Persiska viken. Om en kvinna ammat en annan kvinnas barn blir dessa "släkt" med den ammande kvinnans barn. Den ammande kvinnan behöver inte bära slöja inför en man om hans som pojke ammats av henne. Barnen till de båda kvinnorna kan också umgås som om de vore släkt. Som ett slags "mjölksyskon" kan ungdomar av både könen träffas obehindrat.

2008-26 s 22
"Saudiarabien går med på att öka oljeproduktionen"
Under hård press från USA och en hel världs klagomål på oljepriserna meddelade Saudiarabien i söndags att det kommer att producera mer olja i år om marknaden behöver det. Saudiarabien som är världens största oljeexportör hade sammankallat ett möte i Jidda för att signalera att regeringen i Riyadh är medveten om att höga oljepriser får smärtsamma följder i hela världen. Mötet visade stora motsättningar mellan producenter och konsumenter som Storbritannien och USA när det gäller orsaken till de dramatiska prisökningarna. Storbritannien och USA hävdar att oljeproduktionen inte håller jämna steg med den ökade efterfrågan främst från Indien, Kina och Mellanöstern. OPEC-länderna pekar på spekulationer och den allt svagare dollarkursen.

2008-43 s 17
"Åtalade tog inte chansen"
De saudiska myndigheterna har väckt åtal mot 991 militanta som misstänks för att bha deltagit i terrorattacker i Saudiarabien de senaste fem åren. Myndigheterna dröjer helst med att hålla rättegångar i terrorfall, som kan resultera i dödsstraff, tills de har övertygat allmänheten om att de gjort allt som står i deras makt för att ge de åtalade en chans att ångra sig.

2009-10 s 21    hela artikeln
"Kupp uppifrån"
Kung Abdullah, 85 år, överraskar omvärlden med reformer och radikal personalpolitik. Han markerar en viktig kursändring genom att avsätta domare och utnämna Nura al-Fajis till biträdande utbildningsminister. Hon är den första kvinnliga ministern i den wahhabitiska oljemonarkin.
Kung Abdullah vill förmodligen med sina beslut jämnas vägen för en efterträdare från kungafamiljens framstegsvänliga gren. Kronprinsen Sultan är 84 år och försvarsminister. Han är sjuk och Kung Abdullah vill nominera dennes son som sin efterträdare. Han heter prins Bandar Bin Sultan och är 58 år. I drygt 20 år var han Saudiarabiens ambassadör i USA och anses vara en person med ett gott öga till västmakterna.

2009-15 s 12
"Kungen själv är kungamakare"
Kan en hårdför inrikesminister bli en reformsinnad kung? Kung Abdullah är nu 84 år gammal. Han är Saudiarabiens premiärminister. När han besteg tronen 2004 lämnade han platsen som andre biträdande premiärminister vakant. Nu har han utnämnt sin halbror, den nuvarande inrikesministern, prins Nayef, till denna post. Den förste biträdande premiärministern är Abdullahs bror och kronprins Sultan, han är i 80-årsåldern. Han vistas utomlands som konvalescent efter cancer. Om Sultan dör innan Abdullah blir det nu Nayef som blir kung. Prins Nayef har fått beröm för sina framgångar i arbetet med att få bukt med radikal, islamistiska terrorgrupper . Han är känd för att vara extremt konservativ när det gäller politiska reformer och kvinnors och minoriteters rättigheter.

2009-22 s 14-15
"Nya bakslag för saudisk demokrati"  hela artikeln
Kungafamiljen har beslutat att skjuta upp de lokala rådsvalen i minst två år. Saudiarabien höll de första nationella valen 2005 till nybildade lokala råd. Då kunde män, men inte kvinnor, rösta på hälften av representanterna i 178 lokala råd. Den andra hälften utnämndes.

2009-46 s 20
"Blockad mot Jemen"
Saudiarabien har upprättat en sjöblockad mot Jemen i Röda Havet i syfte att bekämpa shiitiska rebeller längs gränsen mellan de båda länderna. Samtidigt har Iran varnat länderna i regionen för att blanda sig i Jemens interna angelägenheter.

2009-47 s 16-17
"Egypten och Saudiarabien känner sig överkörda"  hela artikeln
Syrien spelar en nyckelroll i Arabvärlden, därför att om Syrien slutade upp med att spela under täcket med Iran och i stället engagerade sig i Egyptens och Saudiarabiens fredsarbete skulle araberna kunna utöva mer makt och inflytande. Dessa två länder förefaller utöva allt mindre inflytande i regionen. Saudierna är klara över att en samordnad politik arabländerna emellan är nödvändig. Men då måste också Syrien spela med i spelet och inte i första hand ha kontakter med Iran. Syrien måste skifta från krigslägret till fredslägret. För det finns två strategier. Den ena är välbehövlig, ekonomisk hjälp till Syrien. Den andra är att låta Syrien återta den politiska kontrollen i Libanon.

2010-29/30 13-16
"När kungen blir gammal"
Bror följer bror i rollen som Saudiarabiens absoluta monark. Så kan det fortsätta år ut och år in, men det är inte säkert, därför att det finns stora spänningar inom denna mycket stora kungafamilj. Saudiarabien är som ett familjeföretag på gammaldags vis. Kungen är inte bara premiärminister utan det är också han som utser parlamentets ledamöter och bestämmer tronföljden. Storleken på den styrande familjen al-Saud - minst 5000 personer har prinsrang - och de ledande prinsarnas sammanlagda privilegier så stora att landets kungar måste balansera rivaliserande intressen med stor försiktighet. Kungarna måste också tillmötesgå wahabistiska präster som förväntar sig en belöning för att de accepterar den absoluta demokratin. Det saudiska kungariket har nästan 30 miljoner invånare, äger 20 procent av jordens oljereserver, hyser Islams heligaste platser och ligger i en kroniskt turbulent region. Saudiarabien är kvävande tyranniskt för landets kvinnor. Men trenden pekar ändå på en gradvis uppluckring. Kung Abdullah, som är 86 år och som styrt sedan 2005, har en stor del av äran för detta. Kungens halvbror, kronprins Sultan, är 85 år och förste tronarvinge. Sultans bror Nayaf är 77 år och piggare. Det finns ständigt en rivalitet mellan prinsar av olika kategorier, alltså efter vilken mamma de har. Den ordning som rått i kungariket de senaste åren har försvagats. De flesta saudier har förstås ingenting att säga till om fråga om tronföljden.

2010-37 s 15
"Stor vapenaffär"
USA har planer på att sälja 84 nya Boeing F-15 stridsflygplan till Saudiarabien. Affären syftar till att stärka Saudiarabiens möjligheter att försvara sig mot främst Iran, som kanske har en färdig atombomb om bara ett par år. Överföringen av avancerad, amerikansk teknik till Saudiarabien, framför allt flygplan, leder till att Iran hamnar i underläge.

2010-46 s 16
"Tillbaka till 1967 års gränser!"
Saudisk prins utesluter kontakter med Israel tills arabiska områden har återlämnats till palestinierna. Saudiarabien kommer att vägra kontakter med Israel så länge som Israel behåller de områden som ockuperades i sexdagarskriget 1967, säger prins Turki al-Faisal, före detta saudisk ambassadör i USA och ledande medlem av den saudiska kungafamiljen.

2011-03 s 9
"Kampanj för kvinnlig rösträtt"
Saudiarabien inför kanske inom kort kvinnlig rösträtt. Aktivister har inlett en kampanj för att landets kvinnliga medborgare ska få rösta och kandidera i de kommande lokalvalen. Dessa val sköts vid ett tidigare tillfälle upp i två år för att utreda frågan om kvinnans rättigheter. Kanske det blir möjligt i april månad. Rätt att kandidera får de dock inte.

2011-07 s 7
"Partiet är inget riktigt parti"
Islamistiska och oppositionell aktivister har bildat ett politiskt parti, vilket är ovanligt trotsigt i Saudiarabiens absoluta monarki. Partiets grundare ber kungen om en röst i statens styre. Partiet är bara en symbolisk gest eftersom Saudiarabien inte har något valt parlament.

2011-10 s 17-18
"Kungahuset skakar också"
Klarar det rikaste av alla arabiska kungafamiljer att stoppa reformvågen? Genom att tillåta ett minimum av yttrandefrihet, personligen besvara medborgarnas krav och böner upprätthålla religiös ortodoxi och hålla ett fast grepp över de välutrustade och lojala säkerhetstjänsterna har den styrande kungafamiljen hittills lyckats parera krav på verkliga reformer.
Kung Abdullah extraanslag till välfärd, bland annat 15 % löneökning för offentliganställda har lättat på protesttrycket. Men orostider kan komma. Saudierna är unga, arbetar för låg lön eller är arbetslösa. Kungafamiljen och prinsarna är gamla, många är sjukliga och de har mycket höga inkomster.

2011-11 s 24-25
"Saudiarabien är viktigt som motvikt till Iran"
Relationerna mellan Washington och Riyadh sätts på prov när regionen skakar. Den amerikanska regeringen är allvarligt oroad över att stabiliteten i den saudiska monarkin skulle undermineras av de regionala oroligheterna, arvföljden och landets ovilja att reformera.
När över 2 000 soldater från gulfstaterna skickades in i Bahrain i måndags visade Saudierna att de är redo att backa upp hoten med militär makt.
Insatsen skapade ännu ett stort bekymmer för Obamas administration, som indirekt fördömde saudiernas agerande utan att direkt fördöma kungariket, som är USAs viktigaste allierade i arabvärlden. Saudierna beskyller Washington för att ha övergivit en gammal allierad, det vill säga Mubarak. De ogillar amerikanernas budskap om att länderna i regionen bör anamma det som Obama kallar för "universella värden".

2011-14 s 23
"Internet är vägen till större frihet"
Kvinnorörelsen i Saudiarabien står inför enorma utmaningar. Kungadömet rankas som den mist demokratiska staten i hela Mellanöstern, enligt The Economists demokratiindex 2010. Kvinnorna har mindre inflytande i Saudiarabien än i både Iran och Pakistan.
Kvinnor har startat kampanjen "Baladi" (Mitt land) som i första han inriktar sig på de lokala valen i år. Valstyrelsen har meddelat att kvinnor inte får delta i valen. En annan aktivistgrupp, Saudiska kvinnors revolution har inspirerats av de rörelser som ledde till revolter i Tunisien och Egypten. Organisationen började med att likasinnade kvinnor utbytte twitter meddelanden. Gruppen har nu drygt 2000 Facebook supportrar.

2011-25 s 16-22
"Den sista bastionen"
Oljeprinsarna i Riyadh värjer sig med alla medel mot historiens gång. Arabvärldens rikaste land vill ha lugn och ordning i grannskapet, men det mäktiga kungariket Saudiarabien påverkas oundvikligen av oroligheterna i regionen. Kungariket vill stoppa historiens gång och skickar soldater till Bahrain, miljarder till Egypten, välvilja mot regimen i Damaskus och olja till Jemen.
Frågan är hur länge oljeprinsarna på den arabiska halvön förmår hålla revolutionsvinden stången. Statsgrundaren Ibn Sauds söner är alla över 65 år. Rivaliteten inom den vittförgrenade familjen är kanske den största risken för instabilitet.
Ett hoppfullt tecken är att alltfler kvinnor trotsar förbudet mot bilkörning och inte ens i Saudiarabien går det att stoppa moderniteter som mobiltelefonen. Den var, som bekant, det mest effektiva vapnet i vårens arabiska revolutioner.

2011-32 s 10-11
"De saudiska ledarna simmar mot den arabiska frihetsströmmen"
Med 33 personer hittills i år, vad vi vet, som halshuggits av bödelns rättfärdiga svärd så kan man inte hävda att Saudiarabien är några mjukisar i fråga om lag och ordning. Men för säkerhets skull så skärper kungadömets härskare nu lagarna lite extra. I januari tänjde Saudiarabiens regering ut den befintliga, synnerligen stränga lagstiftningen rörande tryckta medier så att den även omfattade internet, inklusive bloggar. De nya ännu striktare lagarna hotar med höga böter och omedelbar tvångsnedläggning av varje organ som skulle våga sig på överträdelser som att "väcka oenighet mellan medborgare", "åsamka landets offentliga angelägenheter skada" eller förolämpa högre präster. Den som ifrågasätter kungens eller kronprinsens redighet kan dömas till fängelse i tio år eller mer.

2011-39 s 18-19
"Saudiska kvinnor bör inte ta ut segern i förskott"
Kung Abdullahs försiktiga reform träder inte i kraft förrän 2015 inför valet då, men den välkomnas ändå som en kulturell omvälvning i det mycket konservativa Saudiarabien.
Saudiska kvinnor får rösträtt och rätt att kandidera i val om fyra år enligt en kommuniké från Kung Abdullah. Han försöker genomföra "en försiktig reform" i detta fundamentalistiska land där kvinnorna förnekas medborgerliga rättigheter och offentliga uppdrag. Det är bara i Vatikanstaten som kvinnorna har lika lite inflytande som i Saudiarabien. I Burma röstade kvinnorna för första gången 2010 och i Bahrain sedan 2002.

2011-43 s 21
"Vem är Saudiarabiens nästa kung?
Den saudiske kronprinsens död äventyrar kungarikets goda relationer med USA. Kronprins Sultans död efter en längre tids sjukdom aktiverar successionsprocessen i Saudiarabien. Han var en institution, blev minister redan 1962. Han älskade att konspirera mot huset Saudias många fiender. Sultans halvbror, kung Abdullah, är också sjuk. Troligen blir därför inrikesminister prins Nayef tronföljare. Han är mycket konservativare och mer långsint än både Sultan och Abdullah. Och mycket misstänksammare mot USA. Nayef delar inte västmakternas syn på demokratins framtid.

2011-45 s 21
"Abdullah Bin Abdul Aziz i Saudiarabien"
Respekten för de mänskliga rättigheterna är urusel och landet använde mycket våld och mycket pengar för att snabbt få tyst på protester som var inspirerade av den arabiska våren. Kungariket är en omistlig allierad till USA som just erbjudit landet en stor vapenaffär värd 60 miljarder dollar.

2012-25 s 31
"Försvarsministern blev kronprins"
Saudiarabiens kung Abdullah som är 87 år gammal har utnämnt sin 76-årige halvbror prins Salman bin Abdelaziz till ny tronföljare. Salman är försvarsminister och guvernör i huvudstaden Riyadh. Nu blir han också vice regeringschef. Salman uppges ha goda förbindelser med det sudiska prästerskapet.
I Saudiarabien väljer regerande monark tronföljare bland alla sönder till statsgrundaren Ibn Saud som dog 1953.

2012-26 s 19-21
"Oroliga gamlingar i Saudiarabien"
Livet i kungadömet har alltid varit kontrastrikt, men det finns nu större anledning än någonsin tidigare att betvivla att det kan fortsätta på det viset.
När vågen av revolutioner svepte över norra Afrika förra året öppnade kung Abdullah kranarna och satsade 130 miljarder dollar på bostadsbyggande, utbildning, arbetslöshetsunderstöd och annat. Det satte stopp för en växande våg av klagomål och det blev ingen Saudivår.
Kungadömet grundades av Abdel Aziz bin Saud. Kung Abdullah den äldste av hans efterlevande söner är 89 år och lider av smärtsamma ryggproblem. Han halvbror och tronföljare, kronprins Sultan, som varigt försvarsminister i 49 år, avled i oktober i fjol. Prins Salman som är ny tronföljare, är visserligen 10 år yngre men har redan drabbats av en stroke. Övriga tre något yngre bröder har inte samma ställning och åtnjuter inte samma folkliga respekt. Det går vilda rykten om omåttlig lyx, korruption och skoningslösa maktkamper inom hovet. Regionens demokrativåg har underminerat alla antaganden om familjens gudomliga rätt att härska.
Den saudiska statens andra pelare, det stränga wahabistiska prästerskapet har också försvagats. Och Saudiarabien är inte så rikt som många tror, BNP per capita ligger under till exempel Sloveniens. Kungadömets viktigaste allians, den med USA, kan också komma att vackla. USA köper numera bara en ringa del av sin olja därifrån.

Afghanistan
2012-45 s 31
"Saudisk moské i Kabul"
Saudiarabien bygger en enorm moské i Kabul för närmare en miljard kronor, liknande den berömda moské som finns i Islamabad. Byggnationen beräknas vara färdig 2016. Moskén ska också tjäna som ett utbildningscentrum, men framför allt ska den stärka relationerna mellan Afghanistan och Saudiarabien, läs öka Saudiarabiens inflytande.

Saudiarabien
2013-03 s 31
"Saudikvinnor får rådsplatser"
Saudiarabiens kung har för första gången beviljat 30 kvinnor plats I landets högsta rådgivande församling. Råder har 150 medlemmar plus en president. I Saudiarabien dominerar männen det politiska systemet och ultrakonservativ islamisk lag kontrollerar kvinnornas dagliga liv.

2013-06 s 19
"Hej dinosaurie! - den saudiska sedlighetspolisen hånas"
Kommittén för främjandet av dygd och förebyggandet av synd" hånas för att ha marcherat in på en utställning med dinosaurier av gips, släckt all belysning. Skrämt alla barn och beordrat samtliga att lämna lokalen.

Libanon, Saudiarabien
2013-09 s 16
"Satirbråk i Mellanöstern"
Det som upprörde sinnena var en karikatyr i den saudiska tidningen "Al Watan" där mitran på maroniternas patriark Bishara Rai hade antagit formen av en raket. Maroniterna utgör det största kristna trossamfundet i Libanon. Tecknaren brännmärkte Rai som vän till Basher al-Assad som är Saudiarabiens fiende.

2013-10 s 30
"Prinsen sur på Forbes "Jag är rikare än så!"
En av världens rikaste män, pris Alwaleed bin Talal, har brutit banden med magasinet Forbes som nyligen publicerade sin årliga lista över världens mest förmögna. "De har gravt underskattat min rikedom". Han hamnade först på 26e plats sedan de uppskattat hans förmögenhet till 20 miljarder dollar. Själv hävdar han att den är nästan 30 miljarder.
Rikast i hela världen är fortfarande Bill Gates med 50 miljarder dollar.

2013-11 s 30
"Saudiska oppositionella fick långa straff"
En saudisk domstol har dömt två kända oppositionella människorättsaktivister till långa fängelsestraff. De döms för att ha bildat en illegal organisation och för att ha opponerat sig mot kungens auktoritet. Domstolen upplöste också deras organisation Saudi Civil and Political Rights Association.

2014-17 s 30
"SPA för terrorister"
Ett luxuöst rehabiliteringscenter byggs nu i Riyad, Saudiarabisens huvudstad där islamska terrorister av vilka en del slogs och dödade brittiska soldater i Afghanistan få lyxig rehabilitering.
Här ska fängslade terrorister från al-Qaida omvändas genom SPA-bad, bastu och ett fitnesscenter tillsammans med dagliga religiösa samtal. Avsikten är att fångarna ska erbjudas den moderna världens lyx och livets goda så att de motiveras förändra i extrema muslimska tro.
Ett liknande center har redan öppnat i Jedda och ytterligare tre planeras. Men centret i Riyad är det som har de mest luxuösa faciliteterna. För närvarande har 2336 terrorister gått på Saudiernas SPA-rehab.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2312136/Sex-parties-gym-spa-Inside-Saudi-prisons-terrorists-caught-Saudi-Arabia-sent.html
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2312136/Sex-parties-gym-spa-Inside-Saudi-prisons-terrorists-caught-Saudi-Arabia-sent.html#ixzz2S49Yz4aL

Turkiet, Saudiarabien
2013-34 s 12-13
"Kollisionskurs mellan Turkiet och Saudiarabien"
Saudiarabien och Turkiet har tagit ställning för motsatta sidor i Egypten. Därmed fördjupas avgrunden mellan de båda regionalmakterna. Turkiet har inställt en planerad militärövning, båda länderna har kallat hem sina ambassadörer och turkiska textilföretag har ställt in sin produktion i Egypten. Förenade arabemiraten, Bahrain, Kuwait och Jordanien har gett Saudiarabien sitt fulla stöd. Quatar håller sig neutral i frågan.
Under arabiska revolutionernas tredje år glider Mellanöstern in i nästa fas. Idag är det enda länderna är eniga om att det måste ske ett maktskifte i Syrien.
Både Saudiarabien och Turkiet har enormt inflytande i regionen.

Saudiarabien
2013-48 s 24-25
"Oron för att bli övergivna"
Det historiska avtalet med Iran, där Iran förbinder sig att inte vidare utveckla sitt kärnenergiprogram, kan innebära att Saudiarabien förlorar fotfästet i Mellanöstern och Fjärran Östern. För Saudiarabien innebär avtalet en mycket stark oro för ett mäktigare Iran och detta vid en olycklig tidpunkt, mitt under inbördeskriget i Syrien vars regim länge varit Saudiarabiens ärkefiende. Saudiarabien är djupt involverad i det syriska inbördeskriget.
Saudiaraberna oroar sig för att bli isolerade och ensamma, omgivna av fientliga stater.
Man fruktar att mista inflytandet över Mellanöstern och de närliggande områdena och att det shiamuslimska Iran tar över dominansen och makten i den muslimska världen. USA är inte längre lika beroende av Saudiarabiens olja. OPEC kan inte längre diktera villkoren på energimarknaden.

Saudiarabien, Syrien
2013-51/52 s 26-27
"Förolämpande film förvärrar redan djupt störda relationer"
Genom att lansera en engelskspråkig film, King of Sands, som framställer den saudiska monarkins grundare som en blodtörstig kvinnojägare, slår Syrien tillbaka mot Saudiarabien, som de anser har stött de rebeller som vill störta president Bashar al-Assad. Detta visar hur oerhört mycket relationen mellan de två länderna har försämrats.
Syrien anklagar Saudiarabien för att finansiera upproret och sända grupper av självmordsbombare och extremister till Syrien. I Filmen porträtteras kung Abdul-Aziz Al Saud som en skoningslös härskare med sitt svärd ständigt dränkt i blod och som utnyttjar minderåriga flickor. Filmen har gjort den saudiska monarkin ursinnig. Den har "solkat bilden av en stor historisk gestalt". Den bryter mot urgamla tabun mot att kritisera Saudiarabien som är "väktare av islams helgedomar i Mecka och Medina".
Syrien säger att deras trupper bekämpar de radikala sunniextremister som är takfirister och salafister. De kallas också wahhabis och representerar Saudiarabiens strikta tolkning av islam. "De fanatiska salafisterna är upphovet till terrorismen, en wahhabisk terroristideologi har blivit en epidemi som bör utrotas, säger filmens regissör Najdat Anzour.

Washington Post
http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/film-taking-aim-at-saudi-monarchy-opens-in-syria/2013/12/12/2197f0ee-6374-11e3-af0d-4bb80d704888_story.html
hittas inte
Men finns i stället här:
Denver Post National World: " Film taking aim at Saudi monarchy opens in Syria".
http://www.denverpost.com/nationworld/ci_24711920/film-taking-aim-at-saudi-monarchy-opens-syria

2014-06 s 25-26
"Trots sina enorma rikedomar är saudierna inte nöjda"
Pengar kan köpa många saker: lyx, inflytande, trygghet - och till och med tid. Men det är frustrerande att vara enormt rik och ändå aldrig riktigt få det du vill ha. Det är dilemmat för världens rikaste familj, Al Saud i Saudiarabien. Stämningsläget kan beskrivas som en gnagande oro. Det gnisslar i statsapparatens maskineri och byråkratin är lika toppstyrd och trasslig som förut. Vanliga saudier har ingenting att säga till om hur pengarna ska användas. Det finns enighet om två saker, dels att det inte är lämpligt att röra upp någonting, våldet i andra arabiska länder har skrämt saudierna till en butter tystnad, och del att kungadömets ledning är på glid.

2014-12 s 17-18
"En ensam kamp för jämlikhet mellan sunniter och shiter"
Saudiarabiens religiösa klyftor: Mikhlif al-Shammari har fängslats flera gånger, förklarats vara "otrogen", ruinerats ekonomiskt och blivit skjuten fyra gånger - av sin egen son.
Den enda anledningen är att han tycker att sunnimuslimer bör behandla shiiterna som jämlikar. De utgör ungefär 10 % av den saudiska befolkningen. En del av de konservativ religiösa som utövar stort inflytande i Saudiarabien, säger att shiiter är värre än judar eftersom de, till skillnad från äkta otrogna, har upplevt sanningen om islam och ändå väljer att förvränga den.
Den sekteristiska klyftan mellan sunni och shiiter hjälper till att stoppa oliktänkande i Saudiarabien.

2014-14 s 22-24
"Qatar provocerar sin mäktiga granne"
Den arabiska våren har splittrar Golfstaternas samarbetsråd. Upproret i arabvärlden har skärpt de skilda intressen som splittrar monarkierna i Persiska viken. Det går inte längre att räkna upp dem i en och samma mening, Bahrain, Quater, Förenade arabemiraten bland annat Dubai och Abu Dhabi och Oman. Dessa medlemmar i Gulfstaternas samarbetsråd har splittrats.
Saudiarabiens politik som går ut på att vidmakthålla systemet stöter på motstånd. Det som utlöste tvisten var tre krav från Saudiarabien mot Quatar: 1. Stängning av TV-sändaren Al Jazeera 2. Förbud mot misshagliga socialpolitiska forskningsinstitutoch 3. krav på utlämning av efterlysta politiska aktivister.
Den främsta orsaken till kraven är att Qatar, ett land med knappt 300 000 invånare och med världens högsta medelinkomst är landets stöd till det muslimska brödraskapet.
I de saudiska ledarnas ögon utsår de muslimska bröderna frön till en subversiv islamistisk republik liknande den som de avskydda (av den saudiska wahabitiska statsdoktrinen) shiiterna installerat efter shahens störtande i Persien för 36 år sedan.

2014-23 s 18-19
"Muqrin är ingen riktig prins!"
Tronföljden i Saudiarabien väcker hätska känslor inom familjen.
När Saudiarabiens äldre kung tog det ovanliga steget att utse en vice arvvinge välkomnades detta som ett tecken på kontinuitet i ett land som snart kommer att behöva ta itu med stora frågor om ledarskapets framtid, men under de senaste veckorna har tillkännagivandet rört upp känslorna inom den innersta kretsen eftersom icke erkända grenar inom den kungliga familjen uppenbarats. Detta har skapat tvivel om hur goda förutsättningarna är för en smidig övergång till ett nytt ledarskap från kung Abdullahs styre.

Orsaken är att Saudiarabien inte har en tydlig successionsordning. Grundaren av de saudiska staten, Kung Abdul Aziz Ibn Saud bestämde att bara hans förstfödde son skulle ärva tronen. Han var kung 1932-1953.
Efter hans död regerades landet av hans söner, från den äldste till sin död vidare till den näst äldste och så vidare. Nu är de snart slut och nästa generation tar över alltså Ibn Sauds barnbarn.
Kung Abdullah har regerat sedan 2005. Han är i 90-års åldern. Han andas med hjälp av respirator och tillbringar långa perioder på sjukhus i USA. Uans omedelbara efterträdare, kronprins Salman är inte i mycket bättre form.

Kung Abdullahs yngste bror, är Muqrin, en brittisk utbildad stridpilot med nära band till USA. Som relativt ung, 69 år, skulle han kunna vara kung i många år och skjuta upp den eviga och knepiga frågan om övergången till nästa generation på tronen. Men detta skulle innebära att två äldre bröder skulle hoppas över och rubba den outtalade åldersregeln. Detta anser många "strider mot islam".
Men kanske det som stöter mest är att Muqrins mor "bara" var en jemenitisk älskarinna, som aldrig formellt varit gift med Ibn Saud.
Söner till Ibn Saud som regerat Saudiarabien:
" Kung Saud 1953-1964
" Kung Faisal 1964-1975
" Kung Khalid 1975-1982
" Kung Fahd 1982-2005
" Kung Abdullah 2005-

Saudiarabien, Arabvärlden
2014-30-31 s 27
"Antiterroristlagarna används mer mot oliktänkande än mot terrorister.
Saudiarabien, inklämt mellan Irak och Jemen har all anledning att oroa sig för terrorism. Nyligen sändes 30 000 soldater till gränsen mot Irak som värn mot det snabbt växande "kalifatet" där. Den 4 juli anföll vad man tror vara al-Qaida soldater en postering vid Jemens gräns. Sex personer dödades. Men de nyligen antagna antiterroristlagarna har hittills använts flitigare mot en annan grupp: saudiska aktivister för mänskliga rättigheter.
Muslimska Brödraskapet med politiska partier i åtskilliga arabländer, förklarades i mars som terroristgrupp av Saudiarabien. Förenade Arabemiraten har förbjudit organisationen samt dömt medlemmar ur densamma.
Även andra monarkier runt Persiska viken känner oro inför oliktänkande. Den arabiska våren 2011 blåste i princip omärkt förbi Persiska viken. Men modet för att kräva rättigheter, ofta via sociala medier har ökat.

Saudiarabien, IT, Handel
2014-38 s 18
"En veritabel virtuell revolution"
Därför har sociala media större effekt i kungariket än någon annanstans. Många lever ett anonymt liv på de sociala medierna i Saudiarabien eftersom dessa utgör en möjlighet att kritisera regimen och att umgås män och kvinnor emellan utan att var släkt.
60% av landets invånare använder Twitter. Antalet ökade med 45% mellan 2012 och 2013. Åtta av landets 31 miljoner invånare använder Facebook. E-post är redan föråldrat.

Terrorism, Saudiarabien, IS
2014-38 s 19-20
"Ett monster med saudiska rötter"
Saudiarabiens förhållande till den militanta terrororganisationen IS har dubbla ansikten. Å ena sidan vill den saudiska regimen till varje pris - och det är högt! - bekämpa terrorn. Å andra sidan har IS politiska islam saudiska rötter som känns igen från Wahhabismen vars stränga hållning till otrogna och "lagöverträdare" tillämpas än i dag i Saudiarabien. Wahhabismen tolkar islam strikt och med regler som tillåter dem att eliminera alla andra riktningar inom islam och andra religioner.
Terrorist -milisen IS har blivit ett hot mot Riyadh. Jihadister har bildat celler i Kungadömet. Å andra sidan påminner IS mycket om Saudiarabien. Offentliga halshuggningar, dödstraff tillämpas regelbundet och shiitiska muslimer diskrimineras. Kristna måste utöva sin religion i hemlighet. I Saudiarabien finns inga kyrkor.
Den intoleranta tolkningen av islam undervisas i i saudiska skolor och till studenter.

Saudiarabien, Miljö, Handel, Olja
2014-43 s 6-7
"Sjunkande oljepriser hotar Saudiarabiens maktposition"
Oljan har alltid varit ett pålitligt politiskt utpressnings medel, men frågan är om det är därför Saudiarabien nu sänker oljepriset. Kanske har man inget val.
Grunden till Saudiarabiens kamp är rivaliteten med det mäktiga och shiitiska Iran om inflytandet över den arabiska och muslimska världen.
För att göra saken än värre kan USA vara redo att bli en stor exportör av olja under nästa årtionde.

Saudiarabien, Ryssland, Miljö, Handel, Olja
2014-43 s 8-9
"Står vi inför ett nytt oljekrig?
Vill USAs president Obama att Saudiarabien ska förstöra Rysslands ekonomi genom att sänka oljepriserna? Det var saudiernas sänkta oljepris 1985 som var en av orsakernas till att Sovjetunionen föll samman. Planekonomin i Sovjetunionen kunde inte klara av de fallande exportintäkterna och det var en av orsakerna till landets kollaps.
Är det bara min fantasi eller pågår det ett globalt oljekrig med USA och Saudiarabien på ena sidan och Ryssland och Iran på den andra?
"Notera följande; fyra oljeproducenter - Libyen, Irak, Nigeria och Syrien - befinner sig i kaos och Iran haltar på grund av vänts sanktioner. För 10 år sedan skulle sådana nyheter ha genererat skyhöga oljepriser. Men idag sker det motsatta".
Prisfallet är ett resultat av den ekonomiska utmattningen i Europa och Kina i kombination med att USA håller på att bli en av världens största oljeproducenter, tack vare ny teknik som gör det möjligt att utvinna stora mängder skifferolja.
Resultat: Trenden för olje-diktatorer ser inte så bra ut.

Saudiarabien
2015-1-2 s 31
"Börsras när kungen blev inlagd på sjukhus"
Den ålderstigna saudiske kung Abdullah har blivit inlagd på sjukhus. Den officiella nyhetsbyrån SPA kallar det för att kungen genomgår ett antal "läkarundersökningar".
Kungen antas vara 90 år. Direkt efter rapporteringen om kungens hälsotillstånd föll börsens index i Riyadh med fem procent. Börsraset beror på osäkerheten kring landets ledning.
Saudiarabien är en auktoritär monarki där familjen Saud bestämmer. Om det värsta skulle hända med kungen så är det hans halvbror Salman, 77 år, som i egenskap av kronprins måste ta över. Salman blev kronprins i juni 2012 när den tidigare kronprinsen avled.
I mars förra året utsåg kung Abdullah sin halvbror prins Muqrin till nummer två isuccessordningen. Muqrin är den yngsta av Abdul Aziz al-Sauds söner. Han tros vara runt 70 år.
http://www.nytimes.com/aponline/2014/12/31/world/middleeast/ap-ml-saudi-arabia.html?_r=0
"Saudi King Abdullah Admitted to Hospital for Tests"

2015-3 s 7
"Kvinnorna kandiderar för första gången"
Valet i Saudiarabien 2015 spelar ingen stor roll för landet. Landet är en absolut monarki. Val kommer att omfatta vissa lokala styren även om deras befogenheter är myckt begränsade. Den stora nyheten är att saudiska kvinnor som fortfarande förbjuds att köra bil, för första gången både kommer att kunna rösta och kandidera till olika ämbeten efter ett löfte av kung Abdullah bin Abdulaziz 2011.

2015-5 s 15-16
"Salman, den nye kungen i Saudiarabien"
Populär, renhårig och kompetent - men redan alltför skröplig?
Aktiv, sträng, nykter, disciplinerad och rationell. Så beskrivs den ne kungen i Saudiarabien. Men också traditionell. Få förväntar sig någon större demokratisk utveckling under hans regim och hur han ställer sig i sociala frågor, som kvinnornas rättigheter är oklart.
Det som mest talar emot honommär hans ålder och hälsa. Han är 79 år och har redan haft en hjärnblödning, som givit honom en begränsad rörlighet i vänstra armen. Han efterträder också tronen i en orolig tid med ökande påfrestningar för Saudiarabien.
Nu återstår bara två yngre söner till kung Abdulziz, prins Muqrin och prins Ahmed. Övriga 10 söner befläckas av ohälsa, brist på förmöga, korruption och förrödandes rykte om att deras vanor bryter mot islam, till exempel, alkoholförtäring.

2015-5 s 17
"Tronskiftet som skapar oro i världen"
Ett saudiskt svagt ledarskap skapar svallvågor över hela Mellanöstern
Experter på Saudiarabien har talat om vem som ska ta över tronen efter kung Abdullah i ett decennium, men nu när det skett ställer detta fler frågor än någonsin.
Vilket ledarskap som styr Saudiarabien påverkar hela Mellanöstern. Saudiarabien är hjärtat och plånboken i den sunniarabiska världen. Ett svagt ledarskapi Riyadh skulle märkas från Jemen till Syrien och allt däremellan.
Abdullahs död kommer när Saudiarabien och dunniaraberna är plågade som aldrig förr av Iran och dess shiitiska muslimska företrädare. Irans allierade kontrollerar fyra arabiska nyckelhuvudstäder Damaskus, Bagdad, Beirut och Saana.

Demokrati, Saudiarabien
2015-8 s 4-8
"Vad är sant och vad är falskt?"
Fakta och myter kring de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien.
I nästan 70 år har Saudiarabiens varit USAs och västvärldens mest vitala och viktiga samtals- och samarbetspartner i Mellanöstern. Den starka relationen grundades av Franklin D Roosevelt och Saudiarabiens förste monark, Abdul Aziz Ibn Saud, vid ett möte om Suezkanalen. Sedan dess har världens internationella relationer och maktstrukturer förändrats radikal men relationen har visat sig anmärkningsvärt stabil.
Abdul Aziz Ibn Saud bildade 1932 den saudiska statensom en absolut monarki, grundad på denultrakonservativa sunnimuslimska Wahhabi-inriktningen. Detta system har i stort sett fått bestå.
Freedom House, en amerikansk frivilligorganisation som övervakar de mänskliga rättigheterna, betraktar inte Saudiarabien som "fritt" idag och i sin ranking ger de landet den lägsta möjliga poängen. Saudiarabien använder kroppsstraff, inklusive stympning av lemmar, men spöstraff används oftast. Avrättningar är också vanliga.
Hädelse och apostasi (att säga sig vilja lämna religionen islam) ,straffas båda med döden.
Bestraffningarna skiljer sig inte mycket från dem som används av IS.

2015-21 s 17-20
""Vi försöker lära oss av våra misstag"
I denna Spiegel-intervju diskuterar pris Turki bin Faisal al Saud Saudiarabiens ambitioner att modernisera samhället, sin roll i Jemens inbördeskrig, den negativa attityden till Iran och situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabiens mäktiga, konservativa monarki. Han kallar Islamiska Staten för Fahish (obscen) trots att rörelsen hänvisar till en radikal tolkning av Koranen som är mycket lik den wahhabistiska tolkningen av Koranen som undervisas i Saudiarabien.

Saudiarabien, Hamas, Mellanöstern
2015-32 18-19
"Nu pratar kungariket även med Hamas!
Saudiarabien stärker sin nya sunniallians.
Kärnenergiavtalet med Iran skakade om Mellanösterns strategiska landskap och den mest dramatiska följdenvar Hamastopparnas överraskande besök i Saudiarabien. Mötet är det senaste tecknet på den saudiska politikens helomvändning. Man söker nu en återförening med det regionala Muslimska brödraskapet.
Botten i relationerna mellan Muslimska Brödraskapet och Saudi nådde sin botten förra året då Saudi stämplade dem som terrorister. Hamas är dock det enda partiet inom brödraskapet som öppet visar att de har vapen och förespråkar våld.
Men nu öppnar Saudiarabien upp för partier inom Brödraskapet med att tillsätta Nayef al-Bakri som guvernör för den viktiga staden Aden i Jemen. Tre andra ledande figurer från Brödraskapet har besökt Saudiarabien under de senaste veckorna.
Mycket har hänt, Den nye kung Salman är mer sympatiskt inställd till religiöst konservativa och det försvagade Brödraskapet ses som ett mindre hot än IS. Saudiarabien vill nu samla en starkare front av sunnipolitiska aktörer i Mellanöstern med avsikt att konfrontera Iran och dess shia-allierade, Hizbollah samt jhadistgrupper som al-Qaida ich Islamska staten, och reducera dess makt.

2015-43 10
"Storbritannien kräver att Saudiarabien friger den gamla oljechefen"
Karl Andree är gammal och svag. Han har bott i Saudiarabien i 25 år. Polisen avslöjade honom med några flaskor med hemgjort vin i bagage luckan på hans bil. För det dömdes han till 350 piskrapp som sägs kunna döda honom. Han är sjuk, har haft cancer tre gånger.
Saudiarabiens lagar bygger på en sträng Wahhabistisk tolkning av islam där alkohol är förbjudet och överträdelser mot förbudet ger stränga straff. Det är dock inte ovanligt att utlänningar smygdricker alkohol.

2015-43 11
"Rädda min son från korsfästelse!"
Modern till en saudisk tonåring ber president Obama om hjälp.
Ali Mohammed al-Nimr, har dömts att korsfästas för att han medverkat vid ett shiamuslimskt demonstrationståg i den östra kuststaden Qatif. Temat var att kräva lika religiösa rättigheter i ett land som domineras av sunnimuslimer.
Straffet är "halshuggning följt av en offentlig korsfästelse, ett straff från den mörka medeltiden".

Saudiarabien, Syrien
2016-08 14-17
"Jag tror inte att ett tredje världskrig bryter ut i Syrien"
En intervju i der Spiegel med den saudiske utrikesministern Adel al-Jubeir, en slank, älskvärd 54-åring. Han uttrycker fortsatt stöd för ett regimskifte i Syrien och önskar att rebellgrupperna där utrustas med luftvärnsrobotar, som skulle kunna ändra maktbalansen i det pågående kriget. Saudiarabiens övergripande mål är att få Bashar Assads regim att falla i Syrien. Han måste lämna makten redan i början av fredsprocessen. Om inte så måste kriget fortsätta så att Bashar Assads besegras militärt.
Iran måste sluta med sin sekteristiska politik innan våra relationer med dem kan bli normala.
Och västvärlden ska sluta upp med att klaga på Saudiarabiens rättssystem.

Saudiarabien, Samhälle
2016-10 24-25
"Saudierna letar efter kärlek och lust och hittar det - på sociala medier!"
Saudiearabien vidtar notoriska åtgärder för att förhindra förbjuda romanser. Invånarna vänder sig då i allt större utsträckning till sociala medier i jakten på ett förhållande och för att kunna planera förbjudna möten, enligt landets invånare.
Vi vill inte tvingas in i förhållanden med främmande personer menar många unga kvinnor.
Poliskåren känner sig hotad av sociala medier eftersom de "gör det svårare att kontrollera folket". Och äktenskapsmäklarna ser sina kunder försvinna!

2016-13 8-9
"Saudiarabien vill minska sitt beroende av oljeinkomster"
En framstående saudisk prins, Mohammed bin Salman, har tillkännagett en ny plan för att reducera kungariket Saudiarabiens beroende av oljeinkomster, samtidigt som fallande internationella oljepriset chockat den saudiska ekonomin. Fallet i oljepriset till omkring 39 dollar per fat från 100 dollar i juni 2014 har undergrävt systemet och lett till stora budgetunderskott och omfattande nedskärningar av landets offentliga utgifter.
I planen ingår offentlig försäljning av aktier i det statliga oljebolaget Saudi Aramco - världens ledande oljeproducent - varav en stor del skulle placeras i en offentlig investeringsfond. Fonden skulle kunna bli världens största, med mer än 2 biljoner (2 miljoner miljoner) dollar i tillgångar. För närvarande är Norges oljefond, statliga globala pensionsfonden, världens största. Den har investerat ungefär 0,85 biljoner dollar.

Saudiarabien, terrorism, USA
2016-15 8-10
"Vilken roll spelade saudiska regeringen?
Saudiarabien varnar för ekonomomiska konsekvenser om Washington antar den omstridda 11-septemberlagen.
Saudiarabien har meddelat president Barack Obamas regering och den amerikanska kongressen att man kommer att sälja saudiska tillgångar i USA värda miljarder dollar om USA antar en lag, som innebär att den saudiska regeringen kan ställas till svars i amerikanska domstolar för händelserna den 11 september 2001. Misstankarna beror på att det fanns bevis för att saudiska regeringsföreträdare, bosatta i USA vid den aktuella tidpunkten, hade kännedom om attentatsplanerna.
Obamas regering har försökt övertala kongressen att stoppa lagen.
Saudierna har länge förnekat att kungariket haft någonting med terrorkonspirationen att göra.

2016-34 24-25
"Saudiska åtstramningarna är en prövning för prinsen"
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman ligger bakom planen, han lovar att tygla de offentliga lönerna och har höjt visumavgifterna vilket har gjort det dyrare med utländsk hemhjälp. De saudiska förmånerna är fortfarande generösa, och bensinen är billig, men Saudiarabiens ledning grundas på att erbjuda välfärd till medborgarna i utbyte mot deras lojalitet. Kungadömet kommer att fortsätta vara känsligt för kraftiga nedgångar i oljepriset.
Om ekonomin försämras kan det innebära problem för den 31-årige prinsen Mohammed bin Salman, som också är chef för försvarsministeriet, vilket gör att han är ansvarig för det fastkörda kriget mot shiitiska rebeller i Jemen, såväl som det ekonomiska rådet.

2016-42 16-19
Saudiarabien försöker få fart på ekonomin"
Ingen mindre än kung Salmans son, vice kronprins Mohammed bin Salman, har lyft fram mejeriet Almarai som en modell för landet som förösker vänja sig av med sitt oljeberoende. Men även den behöver energi och den är inte längre billig. Låga oljepriser och ett allt dyrare krig i Jemen har öppnat ett slukhål i den saudiska budgeten och tvingat regeringen att revidera det sociala kontraktet samtidigt som man försöker diversifiera ekonomin. Men detta medför stora risker för den 31-årige vice kronprisen, som har satsat sitt rykte på att omvandla ekonomin. Landets oljeintäkter per capita är mycket lägre än i små stater som Qatar ochn Kuwait.
Kronprins Mohammeds ekonomisa reformplaner har skakat om nationen vars medborgare länge varit bortskämda med en livsstil som garanteras av staten.
Budgetunderskottet blev nästan 100 miljarder dollar förra året. Landets valutareserv har sjunkin med en fjärdedel sedan oljepriset började falla. Landets ekonomi kan braka ihop inom 2-3 år.

Saudiarabien, turism
2017-08 30-31
"Semesterresor kan bli svåra att sälja"
Turistanläggningar står klara men inga visum har utfärdats.
Det är dagen före invigningen av Shaden, en lyxig semesteranläggning i den saudiska öknen med luftkonditionerade tält som öppnar sig mot sandstensklipporna. En kunglig delegation är på väg. Men anläggningen är ännu ej färdig.
Saudiarabien som helhet är inte heller redo för turister. Men landets ledare planerar att revolutionera ekonomin och turism står högt på deras lista. Nästan alla som reser till Saudiarabien är muslimska pilgrimer som besöker Mecka. Vanlig turism existerar knappt. Saudiarabien utfärdar inte ens turismvisum. Alkoholförbudet, den strikta klädkoden och begränsningar för kvinnor och män att umgås är röda varningsflaggor för många människor som gillar att besöka Dubais stränder eller Egyptens pyramider. Dessutom finns den hemliga polisen som håller ett vakande öga på utlänningar.

Egypten, Saudiarabien
2017-24-25 41
"Egypten överlåter öar till Saudiarabien trots folkets protester"
Presidenten anklagas för att byta land mot pengar.
En av de politiskt mest känsliga frågorna för den egyptiske presidenten, Abdel-Fattah el-Sissi, är två små karga öar I Röda havet, Tiran och Sanafir, och vad som ska hända med dem.
I förra veckan godkände Egyptens parlament överlämnandet efter tre dagars högljudd och känsloladdad debatt.
Abdel-Fattah el-Sissi känner sig stärkt i sin ställning tack vare det starka stöd han fick i samband med ett besök i Vita husetnhos presidentn Donald Trump i april i år.
Saudiarabien har pumpat in minst 25 miljarder dollar i Egypten i form av direktstöd och investeringar sedan 2014.

Saudiarabien
2017-24-25 42-43
"Den saudiska kvinnan som satte sig bakom ratten"
Manal al-Sharif var 14 år när hon brände sin brors Backstreet Boys-kassetter, och sedan sin mors modemagasin. Hon slutade måla människofigurer och gav upp sina högt värderade Agatha Christie-romaner - förbjudet hade hon lärt sig, i enlighet med den puritanska formen av islam som bredde ut sig i hennes hemland Saudiarabien vid den tiden. Hon fick lära sig att allt möjligt var förbjudet för kvinnor och flickor: man fick inte plocka sina buskiga ögonbryn, kamma håret i sidbena eller visa sitt ansikte bland folk.
al-Sharif, 38, har gått igenom en radikal förändring sedan den salafistiska perioden. Hon är nu mest känd för att ifrågasätta lagar och traditioner som undertrycker kvinnor i Saudiarabien bland annat att kvinnor inte har rätt att köra bil. Hennes första bok "Daring to drive: a Saudi women's awakening" är en skildring av de senaste 40 årens tumult och tyranni i Saudiarabien och kungadömets relation med USA.

Saudiarabien, Jemen
2017-32 28
"Saudiarabien föreslår att FN ska öppna och sköta den internationella flygplatsen vid Jemens huvudstad Sanaa. "
Flygplatsen har varit stängd i ett år till följd av Saudiarabiens blockad som införts för att sätta press på huthirebellerna.
Sanaa ockuperas av Huthirerebellerna som kontrollerar stora områden av landets norra del. Men luftrummet kontrolleras av Saudiarabiens, som ser huthierna som företrädare för den regionala rivalen Iran.
Runt 10 000 människor har dödats, miljontals har fördrivits och en stor del av befolkningen hotas av hungersnöd. En kollaps av sjukvårdssystemet har förvärrat ett kolera utbrott. Omkring 400 000 människor har insjuknat i kolera.

Saudiarabien
2017-33 26-27
"Saudiarabien bygger städer i öknen för att anpassa sig tii livet efter oljan"
Efter att i över 50 år ha förlitat sig på oljan som ekonomisk motor riktar Saudiarabien nu uppmärksamheten mot sin andra naturresurs - öknen.
Kungadömet ska omvandla tusentals kvadratkilometer sant till nya städer för att försöka diversierar ekonomin, skapa jobb, och öka investeringarna i så kallade ekonomistäder.
Saudiarabiens största framtidsprojekt är Röda Havet - Förvandla 50 öar och 34000 kvadratmeter längs Röda havets kustlinje till en internationell turistdestination.
Al Faisaliyah - Bostadsområden och nöjesinrättningar, Underhållningsstaden - Kultur, sport och nöjesstad, King Abdullah Economic City och King Abdullah Financial District.

Saudiarabien
2017-39 14-15
"Kvinnor tillåts köra bil"
Nu undrar saudiarabien vilket nästa steg blir?
Människorättsgrupper har attackerat det. Konservativa har försvarat det. Komiker skämtat om det. En kung har lovat att avskaffa det men dog utan att göra det. Men plötsligt, i ett tillkännagivande i den statliga televisionen, lät Saudiarabien sitt folk och världen få veta att man äntligen skulle släppa förbudet mot att låta kvinnor kvinnor köra bil.
Saudiarabien bygger på en allians mellan en kunglig allians och arvtagare till en ultrakonservativ muslimsk präst och har kämpat med hur man ska balansera en modernisering av Saudiarabien med lojaliteten mot landets religiösa arv.
De konservativa, bland dem mäktiga personet som är anställda av staten har hävdat att tillåtelse för kvinnor att köra skulle bli den spricka i dammen som skulle sekularisera Saudiarabien och tvätta bort kungadömets unika islamiska identitet.

Ryssland, Saudiarabien
2017-40 16-17
"Saudiarabien söker varmare relationer med den historiska fienden Ryssland"
Rysslands president Vladimir Putin gav nyligen Saudiarabiens kung Salman ett varmt välkomnande under Kremls glittrande ljuskronor, något som signalerar ett närmande mellan två långvariga rivaler som har mött varandra i några av världens svåraste konflikter.
Kung Salmans besök var det första av en saudisk monark och det var avsett att cementera de närmaste förbindelserna mellan världens två största oljeproducenter. För att stabilisera oljepriset, lyfta sina ekonomier och avsluta kriget i Syrien.
Besöket bekräftar Saudiarabiens acceptans av att president Bashar al-Assad kommer att fortsätta att styra i Syrien.

FN globalt, Saudiarabien, Jemen
2017-40 20
"FN-rapport beskyller den saudiledda koalitionen för barns död i Jemen"
I ett utkast till en ny rapport anklagar FN den saudiledda militärkoalitionen för att ha dödat osh skadat hundratals jemenitiska barn i samband med kampanjen mot huthirebellerna.
Den saudiledda koalitionen inledde sitt luftkrig i Jemen i mars 2015 efter det att rebeller drivit bort regeringen ledd av president Abed Rabbo Mansour Hadi.
Liksom förra året pekar FN-rapporten ut huthierna, jemenitiska regeringsstyrkor miliser och Al-Qaida på den arabiska halvön som skyldiga till attacker mot barn.

Saudiarabien
2017-41 26-27
"Saudiarabien kan komma att bli ett helt annat land"
Mohammed Hasan Alwan, vinnaren av International Price for Arabic Fiction, berättar för der Spiegel om sin nya roman om sufimästaren Ibn Arabi och om att Saudiarabien är på väg mot en mer liberal framtid.
Boken är en fiktiv redogörelse om sufimästaren Ibn Arabis liv, som föddes i muslimska Spanien på 1200-talet och dog i Damaskus. Han är en lärd person som de flesta sufier refererar till som "den store mästaren".
Salafismen är så dominant att andra grenar av islam, utöver Shia, nästan är obefintliga.
Ibn Arabi predikade tolerans och kärlek. Han skriver att "existensen börjar med rörelse". Han reste mycket över den islamska världen, från Spanien till Azerbajdzjan.

Ibn 'Arabi, född 1165, död 1240, var en sufimästare, diktare och författare till en rad berömda traktat om islams esoteriska aspekter.
A Small Death, the Saudi novelist's historical novel about a Sufi mystic and adventurer, takes $50,000 honour for 'striking artistry'

Saudiarabien, Forskning
2017-42 28-29
"Hundratals mystiska "stengrindar" har upptäckts i Saudiarabiens öken"
Google Earth har öppnat dörren till uråldriga mysterier runt om i världen. Under flera år haramatörer och professionella arkeologer använt sökmotorns satellitbilder för att upptäcka mystiska markarbetet i Kazakstan, romerska ruiner, en bortglömd fästning i Afghanistan och annat. De senaste tio åren har Google Earth också hjälpt till att identifiera tusentals begravningsplatser och andra "verk av de gamla" som de kallas, i Saudiarabien.
Nu har arkeologer funnit nästan 400 tidigare odokumenterade sten konstruktioner som de kallar "grindar" i den arabiska öknen, som de tror kan ha byggts av nomadstammar för tusentals år sedan.

Saudiarabien, Ekonomi
2017-45 26-27
"Vad innebär den saudiska utrensningen för investerare?"
Oljan var på allas läppar efter det att Saudiarabien - där en femtedel av världens dokumenterade oljareserver finns - arresterat 38 av sina rikaste och mest framstående medborgare, i kronprins Mohammed bin Salmans initiativ för att stärka sitt grepp om makten.
Kungadömet Saudiarabien har länge betraktats som en bastion av stabilitet i Persiska viken. Men Salmans extraordinära tillslag mot påstådd korruption, ibland genom att arrestera den välkända saudiska prinsen Alwaleed bin Talal och byggherren Bakr bin Ladin i byggföretaget Saudi Binladen, har chockat investerare över hela världen.
Thomas Lippman, adjungerad forskare på Middle East institute vill råda alla investerare att avvakta i minst sex månader för att se vartdet leder.
Vad det handlar om är en återgång till en mans absoluta styre, och bort från en situation där flera prinsar styr. Detta kan ofta vara en fördel för investerare.

Saudiarabien
2017-48 12-13
"Det nya Saudiarbien: All makt åt kronprinsen!"
Den saudiska kronprinsen Nohammad bin Salman har satt i gång ett reformarbete i Saudiarabien. På vägen till målet krossar han alla former av kritik. Det är fel väg att gå. Menar artikelförfattaren Jamal Khashoggi i sin Kommentar i der Spiegel. Den nya regimen saknar tolerans för alla former av kritik. Ända sedan Mohammad bin Salman blev kronprins har vedergällningen varit snapp och plötslig. Genom en våg av arresteringar harhan erövrat absolut makt. - både civil och militär. Målet sägs vara reformer och välstånd.
Han syns på bild enbart med sin far, den 81-årige kungen Salman, utan vars stöd Mohammad bin Salman inte skulle kunna fortsätta sina vågade satsningar.
sidans topp

Kultur, Saudiarabien
2017-49 31
"Prins köpte da Vinci-tavla för 450 miljoner dollar"
Han är en okänd saudisk prins från en avlägsen gren av den kungliga familjen. Han har ingen bakgrund som konstsamlare, eller några kartlagda rikedomar. Men prinsen, Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud, är den mystiska köparen av Leonardo da Vincis målning "Salvator Mundi", som gick för rekordsumman 450,3 miljoner på en auktion i november, enligt dokumentet, som New York Times har fått del av.
Avslöjandet visar på en koppling mellan ett av konstvärldens mest fängslande mysterier och de palatsintriger i Saudiarabien som har skakat regionen.
Bader råkar vara vän och kompanjon till mannen bakom den saudiska utrensningsaktionen: landets 32-årige kronprins, Mohammed bin Salman.
Louvrens nyöppnade filial i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten, avslöjar att målningen "kommer till Louvre Abu Dhabi". Målningens tidigare ägare, Dmitrij E. Rybolovlev, är en rysk miljardär som köpte ett hus för 95 miljoner dollar i Florida av Donald Trump för nästan 10 år sedan. Dmitrij E. Rybolovlev betalade 127,5 miljoner dollar för målningen 2013.
Mystery Buyer of $450 Million 'Salvator Mundi' Was a Saudi Prince

Iran, Saudiarabien
2018-01 16-17
"Rivaliteten mellan Iran och Saudiarabien innehåller en ljuspunkt"
Den eskalerande realiteten mellan Saudiarabien och Iran har oroat utrikespolitiska experter men feminister gynnas av konkurrensen mellan de två regimerna om att vara det mer moderata islamiska alternativet.
Kvinnorna i båda länderna har det gemensamt att de lever under bedrövliga förhållanden. När det gäller ekonomiskt deltagande, politiskt inflytande och tillgång till utbildning, ligger båda länderna bland de tio i botten på World Economics Forums lista.