Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Peru

Karta
Info La República
Lima Post
(eng)

Peru, sammanfattningar av artiklar om Peru, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-40 s 16-17
"Osynlig makthavare är nr 2 i Peru"
Fujimoris presidentrådgivare, Montesino har blivit synlig sedan han anklagats för att ha tagit mutor av en knarkkung. Är han en superdeckare eller en superskurk?

97-04 s 15-16
"Kärlek och ideologi spelar huvudrollerna i gisslanddramat"
Rebelledaren Nestor Cerpa kämpar bl. a för att få ut sin livstidsdömda hustru Nancy Gilvonio ur fängelset. I början av 1980-talet var han medlem av Sendero Luminoso. Sedan grundade han Tupac Amaro.

97-04 s 15
"Kanada får medlaruppdraget"
Mellan gerillan och den peruanska regeringen. Dess presidents yngre bror är också gisslan, liksom Japans ambassadör och Perus utrikesminister.

97-12 s 16
"Ingen part ger sig i gisslandramat"
Perus president Fujimori garanterar fri lejd till Kuba för terroristerna som håller gisslan i den japanska ambassaden i Lima, men de accepterar inte hans erbjudande. 72 personer hålls som gisslan sedan 3 månader av Tupac Amaro-rörelsen.

97-18/19 s 17-18
"Fujimoris hjältegloria kan slockna snabbt"
Inte bara terrorismen utan också orsakerna till terrorismen måste nämligen bekämpas. Nu har den ockuperade ambassaden i Lima stormats, Alla 14 gerillamedlemmarna dog. Bar en av de 72 i gisslan. Han fick en hjärtattack sedan han skottskadats. Presidentens makt och popularitet ökar och brotten mot de mänskliga rättigheterna i Peru kan lättare döljas. För en bättre framtid måste Fujimori reducera den nuvarande regimens godtyckliga och auktoritära maktutövning.

97-04 s 17
"Gränskriget fortsätter"
Ecuadors president besöker Perus Fujimori. En gammal tvist om var den gemensamma gränsen ska gå.

97-25 s 17-18
"Fattigdom och förtryck får Fujimoris stjärna att dala"
Han var i topp direkt efter upplösningen av gisslandramat, men nu vill folket inte längre ha honom. Peru anklagas också för grova brott mot mänskliga rättigheter. Den har infört en lag som ger amnesti åt militärer.

98-16 s 21-22
"Krigets glömda offer i Peru får hjälp"
Den fattiga jordbruksbefolkningen i avlägset belägna byar kämpar fortfarande för att komma över gerillakrigets efterverkningar. Det handlar både om bybor som vägrade samarbeta med den extrema gerillan Sendero Luminoso och de som tvingades delta.

2000-14 s 21-23
"President Fujimori har stött på oväntat motstånd"
Perus president Alberto Fujimori har besegrat inflationen och de maoistiska rebellerna, men en ny utmanare kan tvinga honom till en ny strid. Alejandro Toledo, rektor för handelshögskolan i Lima. Hans väljarstöd har ökat markant inför presidentvalet. Han framhåller inte sitt indianska budskap då detta visade sig vara negativt i förra presidentvalet i det "notoriskt rasistiska Peru". Nu angriper han i stället arbetslösheten som ökat.

2000-23 s 16-17
"Alberto Fujimori väcker starka känslor"
Perus gåtfulle ledare har starkt stöd men är hårdhänt. Många befarar att han är en ny sorts latinamerikansk diktator. Han finns någonstans i gråzonen mellan diktator och demokrat. El Chino - den ende man av japansk härstamning som har blivit president i något annan land än Japan. I söndags röstade peruanerna på honom i ett presidentval som i allt väsentligt bara hade en kandidat. Men Fujimori har folkets stöd. Ett starkt skäl för detta är att han kväste kommunistrebellerna som var verkliga tyranner.

2000-38 s 16-17
"Fujimori förblir en gåta"
Sydamerikas mest gåtfulle ledare lämnar ifrån sig makten lika oväntat som han en gång tog den. Det var kanske oundvikligt att det blev så eftersom Fujimori är en erkänt målmedveten men minst lika oförutsägbar och impulsiv man. Alberto Fujimori besegrade inflationen och den maoistiska gerillan men korruption och odemokratiska metoder har undergrävt hans regim. En videoinspelning avslöjar hur chefen för landets säkerhetstjänst överlämnar kontanter till en av oppositionens företrädare som sedan gick över till regeringssidan. Efter denna mutskandal har Fujimori meddelat att han ska utlysa ett nyval i vilket han inte själv kandiderar.

2000-40 s 14
"Kaos hotar i Peru"
Inför sin utlysta avgång söker president Fujimori internationellt stöd för att bevara ordningen i landet. Missnöjesyttringarna inom militären växer och en statskupp är nära för att återinsätta Vladimiro Montesino som flytt till Panama för att söka asyl sedan han anklagats för att vara inblandad i en mutskandal.

2000-44 11
"Myteri i liten skala mot Fujimori"
Det kom nya krav på Fujimoris avgång efter det att han hade avskedat de högsta militära befälhavarna. Detta gjorde han eftersom de inte lyckats (inte velat) gripa Montesino som nu återkommit till Peru. Montesino anklagas för tortyr, korruption och penningtvätt.

2000-47 13-14
"Den peruanske samurajen är på flykt"
Perus president Alberto Fujimori meddelade i måndags från Japan att han lämnar sin post. Hans regering i Lima avgick kollektivt i protest mot att Fujimori inte hade klargjort huruvida han tänker återvända till Peru. Oppositionen som nu har makten i kongressen hotar att avslå Fujimoris avskedsansökan och i stället förklara presidentposten som vakant p g a att Fujimori är "moraliskt olämplig på platsen".

2000-48 17
"Interimstyret har tagit plats"
Talmannen i Perus kongress Valentin Paniagua installerades i mitten av förra veckan som president. Han mandat är att leda Peru fram till valen i april. Han har utnämnt FNs förre generalsekreterare Javier Perez de Cuellar till ny premiärminister.

2001-15 s 19
"Toledo och Garcia möts i en andra valomgång"
Efter en smutsig valkampanj med många slag under bältet stod det i söndags klart att ingendera presidentkandidaten lyckades vinna egen majoritet i det peruanska presidentvalet. Det betyder att Alejandro Toledo och den förre presidenten Alan Garcia ställer upp i en ny duell om ungefär en månad. Om det blir en direktsänd TV-debatt mellan de två innan det slutgiltiga valet anses den munvige och karismatiske Garcia, som gjort en fantastisk comeback efter att ha varit borta från politiken i 10 år, ha en god chans även om han nu bara fick 25 % av rösterna.

2001-18 s 21
"Även solen har fläckar"
Alvaro Vargas Llosa, son till den kände peruanske författaren, som har varit nära medarbetare med den populäre presidentkandidaten Alejandro Toledo, tar nu avstånd från honom och riktar allvarliga anklagelser mot honom. Att han vägrar erkänna ett faderskap, att han påverkad av droger haft sexuella utsvävningar 1999. Toledo vann det peruanska presidentvalets första omgång men nu är det osäkert om han klarar en omgång till mot medtävlaren Alan Garcìa.

2001-20/21 s 21-22
"Spionchef fick betalt för att fly"
Perus förre president Fujimori påstås ha betalat sin säkerhetschef Montesinos 15 miljoner dollar för att avgå och lämna landet. Fujimori anklagas nu för missbruk av statens pengar. Han flydde till Japan i november där hans dubbla medborgarskap skyddar honom mot utlämning. Även Montesinos är försvunnen. Senast sågs han i Venezuela.

2001-31 s 22-23
"Perus nye president utnyttjar sin härstamning"
Den nye presidenten Alejandro Toledo använder sig av sin bakgrund som inkaättling för att bli populär. Bakom honom står hans fru antropologen Eliane Karp från Belgien som ser en möjlighet att själv få en maktposition i landet.

2001-36 s 23-25
"Latinamerika söker sanningen"
Latinamerikas demokratier har det inte lätt i försöken att komma tillrätta med det förgångna under auktoritära regimer. Brott mot mänskliga rättigheter, massakrer och selektiva mord var den värsta sidan av Latinamerikas inbördeskrig, militärdiktaturer och auktoritära regimer. Brott mot de mänskliga rättigheterna förblir mestadels ostraffade. Efterlevande ropar högt på förklaringar men motarbetas av kollektivet bakom förövarna - i första hand anhöriga till militärer, poliser och paramilitära grupper. I Guatemala pågår enskilda processer, Peru och Panama har tillsatt sanningskommissioner och Mexikos president tvekar att riva upp gamla sår.
Även i Peru finns en sanningskommission även om många peruaner anser det onödigt att riva upp gamla sår från tiden då gerillagruppen Sendero Luminoso och Tupac-Amarurebellerna förde landet till randen av kaos. Facit efter kriget i Peru var 25000 döda, 6000 försvunna och en halv miljon fördrivna.

2002 1-1/2 s 19-21
"Spionchefens filmer får många att bäva"
Perus medier, traditionellt en splittrad partipolitisk hop som anses leverera mer än vad den får, har plötsligt blivit föremål för en intensiv granskning och utredning om korruption. De senast offentliggjorda filmerna i den f d spionchefen Montesinos imponerande samling av videofilmer avslöjar att TVs toppchefer tar emot väldiga kontantbelopp för att vinkla nyheter. Perus f d högra hand Fujimori skaffade sig vänner och inflytande genom att dela ut tiotals miljoner dollar i mutor - och i hemlighet spelade in överlämnandet!
Montesino flydde i september 2000 från Peru. Nu har han gripits i Venezuela och satts i militärfängelse i Lima.

2002-26 s 24-25
"Peru vill ställa Fujimori till svars"
En ny rättegång mot Perus f d spionchef Vladimiro Montesinos sätter press på Japan att lämna ut den förre presidenten Alberto Fujimori. Åtalet mot Montesino, som redan sitter i fängelse, gäller mord på tre rebeller 1997. De sköts under gisslandramat på den japanska ambassaden i Lima 1997. Människorättsaktivister menar att det var Fujimori som beordrade avrättningarna.

2002-31 20-22
"Hellre lerhus och fruktgårdar än gruvjättens exploatering"
Den peruanska staden Tambogrande kämpar för att hindra jätteföretag för att starta gruvdrift. I en inofficiell folkomröstning ratade invånarna löften om nya bostäder. Ett kanadensiskt gruvföretag, Manhattan Minerals, har rätt att utnyttja området som är rikt på båda ädla och oädla metaller. 1600 familjer måste tvångsförflyttas och de erbjuds nya "mönsterhem". Konflikten är ett problem för president Alejandro Toledo, Om Toledo stöder Tambogrande innebär det att han återkallar ett kontrakt från Fujimoriepoken och riskerar att skrämma bort utländska investerare.

2002-31 22-23
"Perus ledare förlorar greppet"
Bara ett år efter valet ses Alejandro Toledo som en besvikelse - han håller inte vad han lovar och han kan inte styra regeringen. Han får idag bara stöd av 18 % av folket.

2002-33 s 14
"60000 peruaner vill ha tillbaka sina jobb"
Ungefär 60000 peruaner som förlorade sina jobb när landets forne president Alberto Fujimori hade makten har lämnat in krav på att återfå sina jobb. Tanken på en svällande statlig avlöningslista är besvärande för regeringen som ser skulderna växa.

2002-47 s 22
"Bakslag för president Toledo"
Resultatet av söndagens regionalval i Peru speglar väljarnas missnöje med regeringen. Landets största oppositionsparti och en rad oberoende kandidater besegrade Toledos regeringsparti i flera regioner. Valets stora vinnare blev f d presidenten Alan Garcia. Hans vänster-mitten parti segrade i 11 regioner. Toledos parti bara i en. Många peruaner gillar inte Toledos försök att sätta fart på ekonomin genom att sälja ut statliga tillgångar. De tycker också att han svikit för många av de löften han gav.

2003-9 s 25
"Mästerspionen inför rätta"
Perus f d spionchef, Vladimiro Montesinos, som tillsammans med den vanärade presidenten Alberto Fujimori styrde landet, står nu inför rätta misstänkt för korruption. Montesinos korrumperade imperium kollapsade i slutet av 2000 och han flydde till Galapagosöarna och sedan till Venezuela varifrån han återfördes till Peru.

2003-28 s 22
"Teknokratin triumferar i Peru"
President Toledo får hjälp att sitta kvar av sin premiärminister, den 54-åriga Beatriz Merino, f d chef för skatteverket. Hon har redan satt punkt för en våg av strejker, social oror och politisk instabilitet. Hennes strategi är att öka statens skatteintäkter, så att fattiga offentliganställda blir bättre betalda.

2003-30/31 s 22-23
"Perus ex-president lovar att komma tillbaka"
Fujimori må vara totalt misskrediterad, men för många peruaner framstår han som en jämförelsevis god ledare. Han har bott i exil i Japan sedan 2000, när hans regering kollapsade i en korruptionsskandal. Han har immunitet där eftersom båda hans föräldrar föddes i Japan. Han stöd hos väljarna ökar i takt med att den nuvarande presidents stöd minskar, från 60 % 2001 till 11 % nu. Orsaken är alla svikna vallöften. Men även Fujimoris anhängare erkänner att han måste ställas till svars för korruption och andra brott.

2004-10 s 25-26
"Perus expresident funderar på att resa hem"
För tre och ett halvt år sedan flydde Alberto Fujimori från Peru till Japan när hans regim bröt samman i en härva av korruption. Lagens långa arm har inte fått tag i honom och det mesta talar för att han aldrig kommer att ställas till svars. Själv är han övertygad om att han en vacker dag kan återvända till Peru som en fri man och kanske t o m bli president igen. Perus f d president lever i politisk exil i internetåldern. Han har grundat en politisk rörelse i Peru, hållit liv i sin Internetsida och överför ett timslångt radioprogram varje vecka som sänds av 60 olika radiostationer i Peru. Perus nuvarande president Toledo är mäkta impopulär. Han har bara stöd av 7 % av folket. I nästa presidentval kommer Fujimori att kandidera.

2004-21 s 26-27
"Äventyrare och forskare följer Incafolkets spår"
Det mytomspunna Incafolket fortsätter att fascinera och locka äventyrslystna turister och seriösa arkeologer till de peruanska Anderna. 1911 gjorde amerikanen Hiram Bingham det största fyndet av alla: Michu Picchu. Peter Frost, en brittisk upptäcktsresande hittade 1999 Qoriwayrachina, resterna av en Incacivilisationen som visar att denna funnits för nästan 5000 år sedan, samtidigt som de egyptiska pyramiderna byggdes. Över 90 % är ännu outforskat och nu råder en "Indiana Jones-hysteri". Många tar chansen till berömmelse och rikedom i Peru.

2005-39 24
"Utdragen process mot Guzman"
Ledaren för den peruanska rebellrörelsen Sendero Luminoso ställdes i måndags inför rätta ännu en gång. En sluten militärdomstol dömde Abimael Guzman till livstids fängelse 1992, men Perus högsta domstol fällde för två år sedan utslaget att rättegången mot Guzman hade stridit mot författningen. Ett försök att ompröva fallet i fjol misslyckades.

2005-45 s 23
"Fujimori greps i Chile"
Perus före detta president, Alberto Fujimori, greps i måndags i Chile på anmodan av peruanska myndigheter sedan han flugit dit från Japan. Han har överklagat gripandet. Fujimori har deklarerat att han vill kandidera i presidentvalet i Peru nästa år.

2005-47 s 7
"Fujimori riskerar utlämning"
Chiles högsta domstol har beslutat att gripandet av Perus före detta president, Alberto Fujimori, var i enlighet med lagen och att han därför kan utlämnas till Peru. De peruanska myndigheterna anklagar Fujimori för bland annat massakrer på civila.

2006-15 s 11
"Nationalist leder i Perus presidentval"
Ollanta Humala, nationalist och före detta militär, fick de flesta rösterna i Perus presidentval i söndags. Han lovar att överge marknadsreformer och föra en mer vänsterinriktad och globaliseringsfientlig politik. En andra valomgång blir dock nödvändig.

2006-20 s 17
"En björntjänst"
Hugo Chávez i Venezuela stöder öppet presidentkandidaten Ollanta Humala i Peru. Dennes segerchanser hade förmodligen varit större utan Chávez hjälp. Frågan är nu om Peru blir nästa land i Latinamerika som faller för det "Bolivariska Alternativet för Amerika" en USA-fientlig politisk allians som sponsras av Kuba, Chávez och nyligen den bolivianska presidenten Morales. Troligen blir det inte så Opinionsundersökningar tyder på att Humala kommer att förlora finalomgången den 4 juni mot den förre presidenten Alan Garcia med 10-20 procentenheter. Peru tog hem sin ambassadör i Venezuela i förra månaden för andra gången på kort tid i protest mot Chávez "kontinuerliga och flagranta inblandning" i det peruanska valet. O Garcia blir vald är hans avsikt att bygga en regional front för att bromsa Chávez växande inflytande i regionen.

2006-21 s 6
"Fri mot borgen"
Chiles högsta domstol har frigivit expresident Alberto Fujimori mot borgen, medan han väntar på att utlämnas till Peru, där han är åtalad för korruption och brott mot de mänskliga rättigheterna. Fujimori greps i Chile i november 2005 efter det att Perus regering hade begärt honom utlämnad. Han kom till Chile efter fem år i exil i Japan, dit han flydde efter krångel med rättvisan i hemlandet Peru.

2006-23 s 20-21
"Peruanerna valde det säkra för det osäkra"
Det säkra före det osäkra, eller det minst onda av två onda ting - så kan man sammanfatta resultatet av det peruanska presidentvalet. Det har gått 16 år sedan Alan Garcias presidentskap slutade i ekonomisk kollaps och uppblossande gerillavåld. Hans styre från 1985 till 1990 kännetecknades av hyperinflation, livsmedelsbrist, utbredd korruption och växande våld från rebellgruppen Sendero Luminoso. Men i söndags valdes han till president igen. Han fick drygt 55 % av rösterna mot motståndaren, nationalisten Ollanta Humalas 44 %. Garcia som kom tvåa i första valomgången tjänade på att Venezuelas president Chávez öppet stödde Humala.

2006-24 s 8
"Fnurra på tråden"
Venezuela kommer inte att återupprätta de diplomatiska förbindelserna med Peru förrän den tillträdande presidenten Alan Garcia, ber om ursäkt för en del uttalanden som han gjorde under presidentkampanjen. Venezuela och Peru kallade hem sina respektive ambassadörer i maj i en diplomatisk dispyt som uppstod efter peruanska anklagelser om att Chávez blandade sig i Perus presidentval.
Hugo Chavez har i dagarna meddelat att han kommer att besöka Iran och Nordkorea, två länder som misstänks inneha eller utveckla kärnvapen.

2007-28 s 20
"Grannar men inte vänner"
Chile och Peru närmar sig varandra lite motvilligt. Fred ligger i båda ländernas intresse, men det är inte alltid lätt att glömma gamla oförrätter, vare sig verkliga eller inbillade. I ett krig i slutet av 1800-talet besegrade Chile Bolivia och dess allierade Peru, och erövrade det som idag är Chiles kopparrika nordliga territorium. Bolivia fortsätter att göra anspråk på sin förlorade kontakt med havet. Peru å sin sida bråkar om sjögränsen. En aktuell konflikt handlar om Perus begäran att Chile utlämnar före detta presidenten Alberto Fujimori i Peru åtalad för korruption och brott mot de mänskliga rättigheterna.

2007-40 s 8
"Lika goda kålsupare"
Den chilenska högsta domstolens beslut att lämna ut Perus expresident, Alberto Fujimori, orsakar bekymmer för regeringen i Lima. Fujimoris anhängare hotar med att bryta alliansen med den nuvarande statschefen Alan Garcia om inte denne ser till att Fujimori garanteras privilegierade förhållanden i häktet.

2007-41 s 23
"Tyrannerna får allt svårare att hitta en fristad"
Fallet Alberto Fujimori väcker hopp om att många statschefer med illdåd på sina samveten kommer att ställas till svars för sina handlingar. Chiles beslut att lämna ut Fujimori hälsas välkommet av många som nu menar att det underlättar för jurister i andra länder att lämna ut exdiktatorer till deras hemländer. Flera despoter lever sina liv i lyx. Den före detta starke mannen i Haiti, Raoul Cédras lever ett lugnt liv i Panama efter en överenskommelse med president Clinton 1994. Jean-Claude Duvalier tilläts bosätta sig i Frankrike sedan han störtats i Haiti 1986.

2007-42 s 15-17
"Historien upprepar sig inte alltid"
Peru har med sin stabila ekonomiska tillväxt lagt grunden för ett stort steg när det gäller kvalitativ utveckling. Det är ett ödets ironi att en populistisk, superbegåvad president hindras från att vara populistisk därför att landets bedömare och kommentatorer i så fall skulle beskylla honom för att vara landets sämste ledare. Eftersom fattigdomen är mycket utbredd trots den stabila tillväxten värde sätts denna inte så högt som den borde. Nu har Alan Garcia tagit över och när han styrde landet förra gången på 1980-talet förstördes det mesta av statens och folkets tillgångar inkompetens och hyperinflation vilket ledde till fattigdom och vänsterterror. Innan presidentvalet som han vann framför en ännu värre kandidat, Ollanta Humala, bad han emellertid om förlåtelse för tidigare synder.

2009-15 s 26-28
"Kokainen blåser liv i gammalt krig" hela artikeln
Kriget i Peru mot Sendero Luminoso, som krävde nästan 70 000 liv, sägs ha slutat 2000. Men i en ödslig trakt av Anderna har en rebellfraktion återuppstått. Fronten går genom urskogen i Vizcatán, ett 650 kvadratkilometer stor område där merparten av Perus Koka, råvaran till kokain produceras. Koka är i stort sett laglig i Peru vilket kokain inte är. Sendero Luminoso har gjort som FARC i Colombia, kombinerat ett vänsteruppror med narkotikaproduktion och olaglig handel.
Artikel i NY Times Cocaine Trade Helps Rebels Reignite War in Peru.

2009-16 s 20-21
"Läxan från Lima"
Den fällande domen mot Perus ex-president, Alberto Fujimori, ingår i en global trend att ställa statsöverhuvuden till svars för maktmissbruk och lagbrott. Under hans styre försvann minst en miljard dollar ut statskassan. I förra veckan deklarerade en domstol i Lima, efter 16 månaders rättegång, att Fujimori har känt till och auktoriserat en dödspatrull, som dödade 25 civila vid två tillfällen i början av 1990-talet. Domstolen dömde den före detta presidenten till 25 års fängelse. Under sina två mandatperioder som president, 1990-2000, betraktades Fujimori av många som en frälsare. Han krossade den maoistiska gerillan, Sendero Luminoso, som dödade 70 000 människor tillsammans med armén, som förde ett smutsigt krig mot rebellerna. Läxan från Lima är att lagens långa arm kanske griper också andra autokrater. Hugo Chávez i Venezuela bör se upp.

2009-17 s 8
"Gerillan kommer tillbaka"
Inkomster från narkotikahandeln har hjälpt den fruktade maoistiska terrorgruppen Sendero Luminoso att göra comeback i Peru. I urskogen utkämpar gerillan sina strider mot polis och militär. Förra veckan inträffade en sammanstötning i ett område med stora kokaodlingar. Där hamnade en militär konvoj i ett bakhåll och 13 soldater sägs ha mist livet i skott växlingen som uppstod.

2009-18 s 13
"Chávez motståndare fick asyl"
Limas regering har gett asyl till en venezolansk oppositionsledare som är misstänkt för korruption i hemlandet men som påstår att han är förföljd och utsatt för "politisk lynchning" av Chávez regim. Venezuela kallade hem sin ambassadör från Peru.

2009-30/31 s 21
"Fujimori dömdes skyldig igen"
Perus högsta domstol dömde tidigare i veckan den förre presidenten Alberto Fujimori, till sju och ett halvt års fängelse. Han befanns skyldig till att 2000 ha mutat den före detta chefen för underrättelsetjänsten Vladimiro Montesinos med 15 miljoner dollar. Tidigare har den 71-årige Fujimori dömts till 25 års fängelse för att ha beordrat en militär dödspatrull att mörda 25 människor. De olika fängelsedomarna löper parallellt, vilket betyder att Fujimori i teorin blir fro någon gång på 2030-talet.

2010-01 s 15
"Fujimori måste sitta av tiden"
Perus högsta domstol har bekräftat domen mot landets förre president. Alberto Fujimori, som har dömts till 25 års fängelse för brott mot de mänskliga rättigheterna. Den 71-årige Fujimori gar befunnits skyldig till två blodsdåd i början av 1990-talet. I kampen mot två gerillarörelser dödade specialstyrkor i november 1991 sammanlagt 15 människor på en privat fest.

2011-15 s 24-25
"Fujimori och Humala möts i slutstriden"
Presidentvalet i Peru kräver en andra omgång, och då är det en före detta arméofficer med vänstersympatier som möter dottern till en vanhedrad autokrat. Ollanta Humala, tidigare en av den venezolanske presidenten Hugo Chávez protegéer fick 30 % av rösterna i första omgången. Keiko Fujimori dotter till den förre presidenten Alberto Fujimori kom tvåa med 23 %. Hon har ridit på en våg av tacksamhet mot fadern därför att han krossade gerillarörelserna och tog kontroll över inflationen.
Ingen av mittenkandidaterna nådde fram. Nobelpristagaren i litteratur Mario Vargas Llosa anser att väljarna nu måste välja mellan "aids eller obotlig cancer".

2011-23 s 24
"Peru valde vänsterpopulisten Humala"
Ollanta Humala, en nationalistisk före detta officer som i valkampanjen lovade att öka stödet till landets allra fattigaste, vann i det peruanska valet med ytterst knapp marginal. När nästan alla röster hade räknats ledde Humala med drygt 50 % mot Keiko Fujimoris dryga 49 %, den förre presidenten Alberto Fujumoris dotter.
Humalas seger tolkas som ett underkännande av den ekonomiska modell som ligger bakom stabil och god tillväxt i Peru de senaste åren. Den ekonomiska tillväxten i Peru har fått grannländerna att häpna och helt förändrat stora delar av huvudstaden Lima. Men den avgående presidenten Garcias ovilja att satsa på fattigdomsbekämpning har gjort många människor besvikna.

2011-31 s 17
"Perus nye president"
Perus nya president Ollanta Humala som förra veckan svors in i ämbetet, på landets nationaldag den 28 juli, står inför en politiskt känslig balansgång.
Ollanta Humala behöver inte genomföra några radikala åtgärder på kortare sikt för att uppfylla de viktigaste vallöftena från hans kampanj, som exempelvis en utbyggning av "Juntos", ett villkorat bidragssystem för landets allra fattigaste familjer, och ett nytt pensionssystem för dem som fyllt 65. Höga råvarupriser och starkt tillväxt - prognosen är 6,5 procent för 2011 - ger Humala gott om manöverutrymme när han nu flyttar in i presidentpalatset.
Att balansera de fattiga peruanernas förhoppningar och de mer konservativa röster som Humala vann under presidentkampanjens slutskede kommer sannolikt att bli Humalas största utmaning under hans tid på presidentposten

2012-12 s 31
"Brittiska fregatt fick inte förtöja"
Den brittiska fregatten Montrose skulle ha förtöjt i Limas hamn i torsdag i förra veckan men besöket ställdes in enligt ett beslut av utrikesministrarna i Unasur (Sydamerikanska nationernas förbund). Kontroversen om Falklandsöarna har hårdnat de senaste månaderna och i februari skickade Storbritannien ett örlogsfartyg till öarna. London har också tillåtis provborrningar efter olja i närheten öarna som ligger 40 mil från Argentinas kust.

2012-22 s 24
"Såren läker inte"
Det har gått mer än tio år sedan gerillakriget i Peru upphörde officiellt, men minnena från kriget smärtar än, och alla minns heller inte samma sak.
Under många år terroriserade den maoistiska gerillarörelsen Sendero Luminoso (Lysande stigen" hela Peru med politiska mord, bombattentat, halshuggningar och brutala massakrer.
Båda sidorna gerillan och militären gjorde sig skyldiga till fruktansvärda övergrepp.
2003 publicerade den statligt sponsrade Sanningskommissionen en rapport i vilken antalet dödade i konflikten uppskattades till 69000. Nästan hälften av Sendero Luminoso, en tredjedel av militären och resten av andra rebellgrupper och lokala självförsvarsgrupper.
Idag börjar en grupp före detta gerillasoldater samla in namnunderskrifter för att bilda ett politiskt parti. Bland de före detta rebellernas mål finns amnesti för brott begångna under kriget som varade från början av 1980-talet till 2000. De vill att fängslade gerillaledare, inklusive gruppens fördömde grundare, Guzman, som dömdes till livstids fängelse 1992, ska friges. Guzmans ideologi var extremt brutal. Sendero Luminoso var ökänd för att döda bybor som inte stödde dem. Många av de insamlade namnen kommer från universitetsstuderande som är för unga för att komma ihåg krigets plågor och kaos.
I januari bestämde Perus valmyndighet att Sendero Luminoso inte får bilda parti.

2012-47 s 24
"Borgmästaren och maffiorna. En folkomröstning för mycket"
Susana Villarán, Limas borgmästare kämpar på för att försöka tillämpa en ny lag för att slå ner på korruptionen. Hon är hederlig och hon har långsamt lyckats få lite ordning på en av Latinamerikas mest kaotiska huvudstad med omkring 8,5 miljoner invånare. Hon inledde för två år sedan med att säga upp feta konsultkontrakt som snabbt ökat i omfattning under hennes föregångare Luis Castañeda. Hon har reglerat en informell marknad med en rad kriminella element. Susana Villaràn har mött våldsamt motstånd. Hennes motståndare kräver en folkomröstning om att avsätta henne.

2013-05 s 27
"Ekonomin blommar - medelklassen gror"
Peru är en av de snabbast växand ekonomierna I Sydamerika. Med högre löner och store utbud växer en medelklass fram. Som shoppar - och locker nya investerare. På senare år har Asiens växande efterfrågan på koppar och guld stärkt tillväxten I Peru. 39 månader I rad, senast 6,7 %.
Antalet människor som lever på 2 dollar per dag har halverats de senaste 10 åren till idag 28 %. Problemet är att en stor del av ekonomin är informell - läs "svart" - och undantagen beskattning. Valutan är starkare än på 16 år och kan ge exportproblem.

2013-33 s 29
"Perus president anklagas för förräderi"
President Ollanta Humala, en före detta arméofficer, står inför växande impopularitet och en ekonomi som saktar in. Han valdes som en vänsterman men har regerat som en konservativ. Fackföreningsledare som stödde honom 2011 uppfattar honom numera som en förrädare. Många peruaner klagar över den tilltagande brottsligheten.

Peru, Handel
2015-1-2 s 18-20
"Rotfrukter som ökar kriminaliteten"
Och gör bönderna förmögna över en natta.
Vem hade trott att en taggig kålrotsliknande rotfrukt skulle orsaka så mycket elände och så stor lycka? Kineserna kommer till Peru med stora resväskor fyllda med pengar för att köpa maca och även i väst har grödan blivit omåttligt populär. Priset för denn grönsak har skjutit till otroliga höjder.
Tidigare fattiga maca-bönder har därför på mycket kort tid blivit väldigt rika - men de flesta peruaner har inte längre råd att själva rotfrukten, framför allt inte de som arbetar på åkrarna under slavliknande förhållande.
Maca sägs öka sexlusten och boka cancer. Men den drar också till sig tjuvar och smugglare.

Peru, Media
2015-42 30
""Fånga din tjuv!"
Medborgargarden i Peru. Facebook-sidans uppmaning orsakar misshandel och mord. Där uppmuntrades frustrerade medborgare att visa den ineffektiva och ibland korrumperade lokala polisen sin misstro genom att själva fånga och straffa småbrottslingar.
Budskapet "Chapa tu Choro" - "Fånga din tjuv" - har utlöst en våg av medborgargarden över hela Peru.
Det hela började med att Cecilia Garcia, journalist i staden Huancayo, skrev hur hon och hennes granne hade fångat en tjuv och överlämnat honom till polisen, bara för att se hur han släpptes efter en halvtimme.
I ett av Limas hårdast drabbade område, Cerro El Pino, har man anammat Garcias uppmaningar.
"Polisen kommer aldrig när vi behöver dem".
En nyligen genomförd undersökning visar att 79 % av Limas invånare inte har någon tro på rättsväsendet och att 72 % i stort sett stöder rörelsen "Fånga din tjuv".
"Folkets rättvisa har länge varit en naturlig del i Peru, men nu har sociala medier utlöst en brutal upptrappning.
Bildtexter:
a A sign in downtown Lima reads: 'Here we hang criminals, drug-addicts and rapists. We will burn them alive, the people.'
b Vigilante leader Holler Vilchez readies himself for a night-time patrol of his neighbourhood.
C Facebook page for Chapa tu Choro, in the colours and style of popular 'Chicha' art. Photograph: Facebook

Peru's Facebook-driven vigilantes deal rough justice to the guilty - and innocent
Citizens frustrated by ineffective, corrupt police forces have rallied to the 'Catch your thief' slogan that has swept local Facebook, with brutal and bloody results

2016-22 20
"I Perus presidentval tävlar Keiko Fujimori, den 41-åriga dottern till den före detta totalitära ledaren Alberto Fujimori, mot en framstående ekonom och före detta premiärminister, Pedro Pablo Kuczynski. Här är fem saker du behöver veta om valet i denna andinska nation:
- Ett pappaproblem kastar en skugga över omröstningen, hennes far är den före detta presidenten Alberto Fujimori som avtjänar ett 25 årigt fängelsstraff.
- Keikos motståndare är en Wall Street - nörd, 77 år gammal Wallstreet-investerare och teknokrat.
- Korruptionsanklagelser har skapat oro över smugglarnas inflytande.
- Båda kandidaterna kämpar för den fria marnaden, men de är oeniga i sociala frågor. Keiko har allierat sig med konservativa katoliker och evangelister.
- Mycket står på spel för Peru. Landet hålls tillbaka av inhemst korruption.

Handel, Chile, Peru
2017-41 16-17
"Perus dröm om att avsätta "kopparkungen" Chile möter hinder"
Perus dröm om att en dag bräda Chile som världens största kopparproducent kan hindras av Peru själv. Trots ett mer höggradigt kopparinnehåll och lägre kostnader för utvinning än i grannlandet Chile säger den peruanska regeringen att landets potential inom kopparproduktionen begränsas av för mycket byråkrati. Gruvnäringen klagar också över en svag infrastruktur och ett starkt motståndmotgruvprojekt från personer som fruktar ökade miljörisker och att deras samhällen ska förstöras.
Peru är redan nummer två i världen. Senaste året ökade produktionen med 35%. Och redan i år har Peru blivit största leverantören tillKina.

sidans topp