Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Stilla havs länderna   

28 Pacific Countries

2000-24 s 18-19
"Vems kupp var det?
Fijis nationella parlament är störtat av den lokale affärsmannen George Speight. Regeringen togs som gisslan. Landets militär svarade med att införa undantagstillstånd. Den har givit efter för många av rebellernas krav men är nu oeniga om vem som bör styra landet.

2000-27 s 17-18
"Stormvarning i södra Stilla Havet"
Uppblossande våld och stamrivalitet hotar de f d kolonierna i Melanesien. Det började på Fiji för två månader sedan som dittills varit ett mönster av multietnisk demokrati- I dag vill landets indiska minoritet fly därifrån. Orsaken är den maktgalne affärsmannen George Speight. Hela regionen från Östtimor till Nya Zeeland har förvandlats till ett instabilitetsfält. Melanesien söker sig tillbaka till sina rötter och det är att "härska med träpåken" som idag är ett gevär. Det är våldet som legitimerar den politiska makten. PÅ Solomonöarna har malaiternas milis, inspirerade av Speight, tagit landets premiärminister som gisslan. Nästa kris kan komma på Papua Nya Guinéa, självständigt sedan 25 år. Se här.

2000-28 s 17
"Kuppledaren på Fiji undertecknade ett avtal"
Speight skrev under en uppgörelse enligt vilken han ska frige gisslan i utbyte mot att landets multietniska demokrati elimineras. Och att han och hans kumpaner får immunitet.

2002-08 s 19
"Speight fick dödsdom"
Ledaren för kuppen i Fiji i maj, 2000, dömdes i söndag till döden sedan han erkänt sig skyldig till landsförräderi i högsta domstolen. I maj 2000 störtades Fijis nationella parlament av den lokale affärsmannen George Speight. Regeringen togs då som gisslan. Landets militär svarade med att införa undantagstillstånd.

2004-36 s 23-24
"Oro i paradiset"
Kravaller i semesterparadiset Maldiverna. Den i exil fördrivna oppositionen kräver reformer, och president Gayoom svarar med att införa undantagstillstånd. Maldiverna ligger i Indiska Oceanen. 1192 öar sträcker sig från ekvatorn 76 mil norrut. Turisterna möts av ett paradis och märker inte att den islamiska republiken kokar. Den styrs av president Mamoon Abdul Gayoom som näst sultanen i Brunei är den ledare som innehaft makten i ett asiatiskt land allra längst. Diktatorn håller sig kvar vid makten med våld och egennyttiga lagar. Medborgerliga rättigheter? Politiska partier? Sådant finns inte för landets 287000 invånare.

2006-49 s 21
Militären i Fiji tog på tisdagen kontroll över landet och tvingade parlamentet att upplösa sig. Premiärministern Qarase hade tidigare meddelat att han satt i husarrest men inte tänkte avgå frivilligt. Militärchefen Bainimarama har flera gånger hotat att störta Qarases regering som blev omvald i maj i år för ytterligare 5 år.
Fiji har haft tre kupper sedan 1987. Fiji Times.

2007-25 s 22
"Lade näsan i blöt"
Fijis militäre ledare har utvisat Nya Zeelands toppdiplomat Michael Green på ön därför att han "blandade sig i Fijis affärer". Nya Zeelands premiärminister, Helen Clark, kallar utvisningen "skamlig" och varnar för att hennes land kommer att skärpa de sanktioner som infördes efter det att Commodore Frank Banimiarama tog makten i december i fjol genom en militärkupp. Läs vidare.

2008-34 s 17
"Fiji förmörkar Stillahavssamtal"  hela artikeln
2006 tog kommendör Voreqe Bainimarama kontroll över denna Stillahavsnation vid en oblodig kupp. Sedan dess har brott mot mänskliga rättigheter, en ekonomi i förfall och osäkerhet där demokratiska val ska hållas rått. I veckan träffas sexton länder i samarbetsorganet Pacific Islands Forum (PIF). Då kommer Fiji att stå högst på dagordningen. Detta stör de övriga länderna som även de vill förbättra sina ekonomier, öka arbetskraftens mobilitet och försöka få igång andra branscher än jordbruk, skogsbruk och fiske.
USA har börjat hävda sitt inflytande i regionen liksom Kina, tidigare har det varit bara Australiens och Nya Zeelands område. Länderna tar emot mest bistånd per capita i världen.
Artikel i Financial Times.

Tonga (Pacific countries)
2010-48 s 12
"Historiskt val"
I kungariket Tonga i Stilla havet anordnades i förra veckan parlamentsval för allra första gången. Kung George Tupou V lovade att överlåta makten till regering och parlament. I fortsättningen ska han bara agera på inrådan av landets premiärminister.
Omkring 42 000 av landets 103 000 invånare på 170 öar uppmanades att välja 17 av totalt 26 ledamöter i parlamentet. De resterande nio är adelsmän som utses av kungen. Valet är en reaktion på blodiga upplopp 2006 när ungdomar demonstrerade med krav på mera demokrati. Åtta människor dödades i dessa oroligheter.

Om ön Tonga.

Papa Nya Guinea
2011-45 s 31
"Bränder och våld ödelade stad"
I oroligheter i Papa Nya Guineas näst största stad, Lae, dödades sex människor i ett etniskt våld. Tusentals bostäder ska ha stuckets i brand. Regeringens talesman, Dominic Evere, uppger att bråken började i torsdags i förra veckan efter det att en ung kvinna hade våldtagits. Lae som normalt har 190 000 invånare har "förvandlats till en spökstad".
Tidigare artikel.

Papua Nya Guinea (Pacific Countries)
2013-13 s 30
"Kannibalen 'Black Jesus' har rymt"
Den ökände sektledaren, Stephen Tari, som också misstänks vara kannibal, har rymt från fängelset i Papua Nya Guinea, tillsammans med 49 andra interner. Sektledaren som är en lutheransk präst med flera tusentals anhängare runtom i ö-riket kallar sig själv för "Black Jesus". För tre år sedan dömdes han till 10 års fängelse för att ha mördat flera kvinnor och druckit deras blod i samband med religiösa ritualer.
På senare år har det förekommit flera fall av rituell kannibalism i Papua Nya Guinea. Bland annat arresterade polisen en grupp som var knutna till en kannibalistisk kult förra året. De anklagades för att ha mördat minst sju personer, ätit upp dras hjärnor och kokat soppa på deras penisar.

Stilla havs länderna:
28 Pacific Countries.
Här finns information om varje stat.

Stillahavsöarna
2015-37 12-15
"Den långa resan hem"
Runt 1500 öbor tvångsförflyttades från Chagosöarna till Mauritius i slutet av 1960- och början av 1970-talet. Britterna hade skänkt bort öarna till amerikanerna för att ge plats för en amerikansk militärbas. På 50-talet ville den amerikanska marinen ha framskjutna baser nära Sovjetunionen.
Öborna fick bygga upp ett nytt liv så gott de kunde och utan att få någon ekonomisk hjälp. Nu finns det äntligen hopp om att de kan få flytta hem igen. Chagosöarna är en grupp av 55 öar som blev koloniserade av holländarna på 1500-talet. De förde med sig slavar som skulle sköta kokosplantagerna. Sedan styrde fransmännen fram till 1814, då de avstod öarna till britterna.

Maldiverna
2015-44 16
"Antingen sitter man i regeringen eller i finkan"
En lång rad, sammanlagt 1200, korallöar i Indiska oceanen utgör Maldiverna. Närmare 400 000 invånare som ägnar sig åt fiske och jordbruk. Islam av den sunnistiska övertygelsen är statsreliguion och för att bli maldivisk medborgare måste man vara muslim.
Om uppvärmningen pga av växthuseffekten fortsätter riskerar större delen av Maldiverna att sjunka under havsytan. FNs specialister har som prognos en ökning av havsytan med 59 cm fram till år 2100. Maldiverna höjd är 150 cm.
I juni 2009 fick president Mohammed Nashed Anna Lindh-priset. Innan han blev president 2008 satt han många år i fängelse för sin politiska övertygelse.

Maldiverna
2015-44 17
" Sammansvärjning och mordförsök"
Maldivernas vicepresident Ahmed Adeeb åtalas för högförräderi och mordförsök på president Abdulla Yameen.
En politisk kris på Maldiverna trappades förra lördagen upp när vicepresident Ahmed Adeeb arresterades, misstänkt för att vara inblandad i en påstådd sammansvärjning för att mörda landets president Abdulla Yameen. Ahmed Adeeb åtalas för högförräderi i samband med en explosion på presidentens racerbåt förra månaden.
Abdulla Yameen utnämnde Adeeb till sin andreman för tre månader efter att han anklagat sin ursprunglige politiske partner, Mohamed Jameel, för högförräderi.
Bilden av Maldiverna som ett fredligt turistmål har blivit skamfilat av den politiska oron efter att landets förste demokratiskt valde ledare, Mohammed Nashed, störtats i februari 2012. Då kom Abdulla Yameen till makten efter ett mycket kontroversiellt val och förpassade i mars Mohammed Nashed i fängelse på 13 år.

Nya Zeeland, Kiribati, Miljö, Klimat
2015-44 19
En man från ett av världens mest låglänta länder försöker förgäves övertyga myndigheterna i Nya Zeeland att behandla honom som klimatflykting. Han lämnade nationen Kirabati, en avlägsen atoll i Stilla havet för sex år sedan för att finna högre mark och bättre framtidsutsikter i Nya Zeeland.
Kirabati är en utarmad nation bestående av 33 korallatoller mellan Australien och Hawaii har 103 000 invånare och beskrivs som ett av världens mest utsatta ställen för klimatförändringar.

Miljö, Klimat, Maldiverna
2017-13 30-31
"Allt fler turister kommer men stränderna försvinner"
Sedan Maldiverna blev en turistdestination har regeringen under en lång tid förbjudit turister från att bo på de 200 öarna som befolkas av lokalinvånare. I stället har utlänningarna transporterats till privata semesteröar.
Men efter valet 2008, då Mohamed Nasheed valdes till president antogs en lag som tillät lokalbefolkningen att öppna gästhem. Det finns 400, de är billiga. De får inte servera alkohol. De bidrar till lokala ekonomier och skapar jobbmöjligheter. Maldiverna är 100 % sunnimuslimskt.

Pacific Countries
2017-36 25
"Karibiska öarna behöver en Marshallplan efter orkanen Irma"
I kölvattnet av orkanen Irma har förstörelsen i Brittiska Jungfruöarna beskrivits som apokalyptisk och förödelsen påminnser om ett fullskadligt krig.
- Det har varit rena slakten här, säger Freeman Rogers, lokal öbo och redaktör för BVI Beacon.
Den brittiska mångmiljardären Richard Branson refererar till återuppbyggnaden efter andra världskriget i Europa.

Karibien, Miljö, Klimat
2018-04 18-19
"Öborna misstror regeringens planer på återuppbyggnad efter stormen Irma"
Barbudaner fruktar att deras kära livsstil ska gå förlorad. Det har gått flera månader sedan orkanen Irma drog fram över Karibien, men det en gång livfulla samhället på den lilla ön Barbuda kämpar fortfarande med att återuppbygga sitt förlorade paradis.
Innan stormen i september var Barbuda ett nästan bortglömt Eden. Dess 1700 invånare är bokstavligen en familj, ättlingar till de afrikanske slavar som britterna tog hit för flra hundra år sedan.
Irmas vindar förstörde så gott som 100 % av ön. I dess efterdyningar evakuerades ön. Orkanen har rivit upp gamla sår i Antigua och Barbuda, en karibisk nation bestående av mycket olika öar. Detsom nu står på spel är en karibisk livsstil som barbudanerna fruktar kan komma att gå förlorad.

Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Antigua_och_Barbudatvå
Antigua och Barbuda (engelska: Antigua and Barbuda är en östat i Västindien (östra Karibiska havet). Antigua och Barbuda är en del av Små Antillerna som har öarna Guadeloupe i söder, Montserrat i sydväst, Saint Kitts och Nevis i väst och Saint Barthélemy i nordost. Landet består av två huvudöar där Antigua är den största och helt dominerande medan Barbuda är betydligt mindre med bara ett par tusen invånare.
Vid den senaste folkräkningen den 27 maj 2011 utgjorde antalet invånare 84 816.