Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Norge

Karta
Info Aftenposten
Verdens Gang
Norge, sammanfattningar av artiklar om Norge som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-44 s 12
"Gro missade EU, men klarade av mycket annat"
Hon avgår från statministerposten som hon haft i 10 år (minus 1989). Thorbjörn Jagland efterträdare. Norge är ett av världens rikaste länder p g a det "svarta guldet", oljan. Hon överlämnat ett budgetöverskott!!

96-44 s 13
"Jagland möblerade om"
Jens Stoltenberg blir finansminister t ex och ett nytt planeringsdepartement inrättas.

96-44 s 13
"Spekulationer om Gros framtid"
Kanske ny generalsekreterare för FN?

96-44 s 14
"Norrmännen kan det där med fiske"
Är bättre fiskeexperter än EUs. Visar omsorg om fiskens fortlevnad. Har få riktigt stora fiskebåtar. Behöver inte reducera fångstkvoterna som man nu föreslår för EU.

96-51/52 s 7-8
"Norge håller fast vid välfärdsstaten"
Alla länder i Europa måste dra ner på privilegierna, Så inte i Norge.
Inflationen är bara 2 %. Arbetslösheten den lägsta i Europa. Tillväxt 3-5 % årligen!!
Norges oljeexport ger ett budgetöverskott på 6 miljarder $!!
Barnbidrag på 1000 kr per månad. 42 veckors full betald mammaledighet Alla medicin och sjukvårdskostnader över 1400 kr per år bekostas.
Man kan ta ledigt ett år vart tionde år för att utbilda sig. Med betalning!

97-36 s 4
"Stark ekonomi gynnar inte Norges regering"
Val i mitten av september. Socialdemokraterna förväntas gå starkt bakåt, kanske under 30 %. Men en borgerlig koalition får inte mycket mer. Orsaken är Hagens Framskrittsparti som kan få över 20 % och som ingen vill samarbeta med. 

97-38 s 3
"Jagtland spelade högt och förlorade"
Norska arbetarpartiet förlorade valet. Troligen blir kristdemokraternas Bondevik ny statsminister. 

97-46 s 6-7
"Norge styrs numera av bondevikingar"
Är Bondevik en nordisk Blair? Hans parti har 25, hans koalition totalt 42 av stortingets 165 platser, men han stöds av Hagens 25 mandat. Han kanske sitter längre än vad hans belackare tror!

98-36 s 5-6
"Myten om det norska vildmarksfolket"
Norge vill använda sina oljemiljoner till att bygga broar och tunnlar som kan förbinda även de mest avlägsna byar med varandra. Miljardbelopp läggs ner på att bevara lands- och glesbygden. Norges historia. De traditionella befolkningsmönstren ska bevaras.
 
98-36 s 6
"Bondevik har tappat greppet"
Koalitionsregeringen har bara 42 av stortingets 165 platser. Nu måste statsministern, prästen sjukskriva sig för depression. Spekulation mot den norska kronan p g a sjunkande oljepriser driver upp räntorna. Hagens Framstegsparti får allt större chanser att som vågmästare påverka den svaga regeringen.

99-33 s 4-5
"Norrmännen är nöjda med sin minoritetsregering"
Koalitionsregeringe har bara en fjärdedel av platserna. Men tycks klara sig bra. Receptet är att låta stortinget få sin vilja fram.

99-40 s 7-8
"Främlingsfientligheten är på frammarsch i Norge"
En pinsam dom i högsta domstolen riktar uppmärksamheten mot växande motsättningar i det multikulturella Norge, där extremhögern har gjort stora landvinningar på senare tid. Domen handlar om att en privat bostadsförmedling har rätt att kräva att vissa bostäder är endast för norrmän eller för endast européer. Var färde röstberättigad i Oslo har utländsk bakgrund.

99-40 s 8
"De unga överger fjordar och landsbygd"
Trots enorma investeringar i landsbygdens infrastruktur och generösa subventioner till jordbruket klarar Norge inte av att stoppa flykten från landsbygden. Orsaken är brist på högre utbildning, för få jobb och långtråkighet.

99-44 s 12-13
"Clintons besök överväldigade Oslo"
För att fira minnet av den mördade israeliske premiärministern Rabin kom Clinton till Oslo med 700 personer. Dit kom också Putin, Barak och Arafat. (Norge, "ett av världens rikaste länder")

99-45 s 7-8
"Norge fruktar att bli en filial"
Man ska inte glömma att Norge först 1905 blev självständigt. Bygger fortfarande på en nationell identitet. Gränsen mellan politik och näringsliv är suddig. Norge lever högt på sin olja. Den industriella basen är svag.

2000-10 s 8-9
"Två som väntar i kulissen"
Norge har en socialdemokratisk opposition och Sverige har en borgerlig. En granskning antyder att de norska socialdemokraterna har större chans än de svenska moderaterna att åstadkomma ett regimskifte. Jens Stoltenberg, snygg 41-åring, som kvinnorna gärna röstar på kan bli Norges nästa statsminister. Chansen är mindre för den "träaktige" Bo Lundgren.

2000-11 s 19
Stoltenberg bildar ny regering"
40 år gammal, ny statsminister för arbeiterpartiet i Norge.

2000-31 s 8-9
"Norge - ska de vara med eller inte?"
Den nye statsministern Jens Stoltenberg döljer inte sina önskningar om att föra in Norge i EU men är mycket försiktig för att inte väcka split i partiet.
Landet är ett av de rikaste i världen och ett av de mest välmående. Arbetslösheten är lägst i Europa näst Luxemburg.

2000-39 s 12
"Norge frestas att sänka bränsleskatten"
Det oljerika Norge befinner sig i en kris orsakad av regeringens försiktiga och självförsakande politik. Åkeribranschen protesterar mot den höga drivmedelsskatten. "Vi säljer olja till massor av länder men måste ändå betala mera än länderna som köper vår olja".
Norge för en "försäkringspolitik". Nästan alla oljepengar hamnar i petroleumfonden som nu innehåller ca 300 miljarder kronor. Vidare satsas på höga skatter för att minska klyftan mellan fattiga och rika och hindra alkoholkonsumtion. Val äger rum nästa år och självförsakelse lockar inte många väljare.

2001-51 s 10-11
"Ingen slipper här in"
Norges offentliga sektor ska privatiseras, men det brådskar inte. Statskapitalismen fungerar trots allt ganska bra. Norrmännen är inte rädda för privata ägare men bara om dessa är norska. Utländskt majoritetsägande är man mycket tveksam till.

2021-1/2 s 6-7
"Invandringen krossar norrmännens självbild"
Mordet på en svart tonåring i Norge har fått norrmännen att se sig själva med andra ögon.
Utlänningar har under många år lockats till de nordiska länderna p g a deras liberala asylregler och generösa välfärdssystem. I Norge har ökningen av antalet utlänningar, ca 16000 personer per år, gett upphov till en markant känsla av otrygghet och misstro. Det finns inte längre något förtroende för socialdemokraterna. Normmännen var tidigare vana vid bra skolor, sjukhus och åldringsvård. Motsättningarna och misstron mellan invandrarna och den infödda befolkningen växer.

2002-20 s 3-4
"EES-avtalet motsvarar inte norrmännens förväntningar"
EES-länderna känner sig satta på undantag. Avtalet räcker inte till för att tillgodose Norges intressen i Bryssel. Varken Norge, Island eller Liechtenstein har något inflytande på nya EU-bestämmelser som påverkar EES. Östutvidgningen kommer att ha negativa följder för Norges fiskeexport. EES hotar att förlora i betydelse eftersom EU befinner sig i så snabb omvandling.

2002-20 s 4
"Rökfritt i Norge"
Norge blir första land som inför ett rikstäckande förbud mot rökning i restauranger, barer, nattklubbar, hotell och kaféer.

2002-45 s 11
"Norges populist är mycket populär"
Väljarna älskar Carl i Hagen, den norska politikens frifräsare. En opinionsmätning ger framstegspartiet 36,3 % samtidigt som minoritetsregeringens tre partier tillsammans får nöja sig med 23,7 %. Carl I Hagen har vädjat till väljarnas motstånd mot invandring och deras önskan om ett försvar för välfärdsstaten. Han är den norska livsstilens förkämpe. Hagen tycker att folket ska få sänkt skatt, billigare sprit, bättre motorvägar, fler fängelser, billigare bilar och färre bidragsberoende invandrare.

2003-25 s 3-4
"Krigiska vikingar blev experter på fred"
Nordborna vill gärna vara världens samvete. Nordbon är "världens gruppterapeut, som bara för krig mot fattigdomen". Men Sveriges försvarsbudget är en av Västeuropas största. Norge skickade stridsflygplan till Afghanistan. Typiskt för den fem länderna är att de betonar FN, generösa ulandsbistånd och fredsbevarande aktioner. De är i grunden demokratiska, protestantiska, anglofila och pragmatiska.

2003-30/31 s 4-5
"Norge lagstiftar om jämlikhet i styrelserummen"
Norge, som länge har vurmat för kvinnans ställning i politiken och på arbetsmarknaden, riktar nu strålkastaren mot landets mäktiga, mansdominerade styrelserum. Trots kompakt motstånd från näringslivet kommer det norska stortinget sannolikt att godkänna en lag, som tvingar Norges stora börsnoterade företag att öka andelen kvinnor i styrelserna. I juli 2005 ska andelen kvinnor vara minst 40 %. "Det handlar så mycket om makt, makten att sitta i styrelser" säger Laila Davavöy, en kristdemokrat som ligger bakom förslaget. Norska industriförbundet menar att Norge blir mindre attraktivt för investerare om landet har lagar som skiljer sig från andra länders.

2004-40 5
"EU imponerar inte på Europas outsiders"
Schweiz och Norge vägrar envist att gå med i EU, och än så länge har utanförskapet inte varit till någon nackdel. Välståndet i deras länder bekräftar antagandet att utanförskap inte är detsamma som undergång. De har tack vare tålmodig diplomati erövrat de flesta av medlemskapets fördelar utan att behöva bära dess bördor. 2001 röstade 76 % av schweizarna nej till EU-medlemskap. Deras tvekan härstammar delvis från en 500 år gammal sed att undvika allianser med utlandet.

2005-37 s 5
"Maktskifte i Norge"
Den rödgröna oppositionskoalitionen segrade i stortingsvalet. Utmanaren Jens Stoltenbergs vänsterallians vann en klar seger. Den får stöd av 88 av stortingets 169 platser, medan den avgående statsministern Kjell Magne Bondevik får nöja sig med 81. Stoltenbergs Arbeiderparti fick 32,5 % av rösterna. Näst störst blev Carl I Hagens framstegsparti som gjorde ett mycket lyckat val och ökade från 15 till 22 %. Höyre gick starkt tillbaka, från 21 till 14 %. Stoltenberg måste nu förlita sig på det gröna senterpartiet och socialistisk venstre.

2005-44 s 4-5
"Norrmännen tycker att det är bra som det är"
EU-debatten går i vågor i Norge men just nu är det ingen som driver frågan. Norges tillväxt är fortsatt hög och få norrmän tror att deras oljerika land skulle gynnas av medlemskap i en europeisk klubb där hjulen gnisslar. Norge har redan tillgång till den inre marknaden som medlem i EES. Enda nackdelen är att Norge inte kan påverka den inre marknadens regler utan bara har att följa dem.

2006-3 s 24-25
"Norge tvingar fram jämlikhet"
Norge har infört en kontroversiell lag, som tvingar de börsnoterade företagen att utöka antalet kvinnliga styrelsemedlemmar. Inom två år ska styrelserna i alla börsnoterade företag ha minst 40 % kvinnliga ledamöter. Det har uppstått databaser med intresserade kvinnors namn och meritförteckningar. Kvinnorna är åtminstone numeriskt välrepresenterade i det akademiska livet, i medierna och i politiken men inte i näringslivet. I Tyskland hävdar Sonja Müller, VD för rekryteringsföretaget Victress, att företagen har öppnat sina dörrar för kvinnorna men att dessa inte är särskilt intresserade utan vill hellre ha en balans mellan arbete och familjeliv. "Det enda som hindrar kvinnan är hon själv", menar Müller.

2006-48 s 3
"Bekymmer i världens bästa land"
Sparsamhet är en dygd, men det får vara någon måtta, menar norrmännen. Fremskrittspartiet, med den unga blåögda Siv Jensen som partiledare, är det näst största partiet och stöds av nästan 30 % av väljarna. De är de som är trötta på att betala så mycket skatt utan att det blir någon förändring. Norge är ett rikt land, bara lilla Luxemburg har högre BNP per capita. Där finns rika naturtillgångar, främst olja, arbetslösheten är lägst i Europa och det finns ingen statsskuld att betala räntor för. Problemet är att regeringarna stoppar in pengarna i Statens pensionsfond för att ha att ta av när oljan har sinat. Därför är levnadsomkostnaderna så höga att norrmännen åker till grannlandet Sverige för att handla. Väntetiderna är långa på sjukhusen, äldrevården är inadekvat, skolan underfinansierad och vägarna dåliga.

2006-51 s 7
"Extremhögern har medvind i Norden"
Pia Kjaersgaard är landets mäktigaste kvinna. Hon är ledare för det danska Folkpartiet som är regeringen Anders Fogh Rasmussens stödparti. Vi nästa val 2009 kan hennes parti mycket väl få en formell plats i regeringen. Hennes främsta frågor är striktare invandringsregler och högre pensioner. I Norge är ledaren för Fremskrittspartiet Siv Jensen landets populäraste partiledare. Hon är ung och appellerar till de kvinnliga väljarna.

2007-03 s 9-11
"En norsk guldgruva"
Barents hav skulle kunna förse Europa med stora mängder naturgas, vilket skulle minska beroendet av Ryssland. Barents hav är Europas Klondike, den sista orörda reserven av naturtillgångar. Ett första fält tas i drift senare i år. Norge är världens tredje största gasexportör efter Ryssland och Frankrike. Exporten ökar stadigt. Norge och Ryssland försöker nu lösa en 30 år gammal dispyt om var exakt gränsen mellan dem går i Barents hav.

2007-03 s 9-11
"En norsk guldgruva"
Barents hav skulle kunna förse Europa med stora mängder naturgas, vilket skulle minska beroendet av Ryssland. Barents hav är Europas Klondike, den sista orörda reserven av naturtillgångar. Ett första fält tas i drift senare i år. Norge är världens tredje största gasexportör efter Ryssland och Frankrike. Exporten ökar stadigt. Norge och Ryssland försöker nu lösa en 30 år gammal dispyt om var exakt gränsen mellan dem går i Barents hav.

2007-29/30 s 7
"Norge är rikast och dyrast"
Det finns fler dollarmiljonärer per capita i Norge än något annat land. Det finns 55000 norrmän med en förmögenhet på inemot 10 miljoner svenska kronor i ett land med 4,7 miljoner invånare (1,17 %). Orsaken är den blomstrande norska ekonomin som drivs av olja och naturgas och snabbt stigande aktie- och bostadspriser. Sverige ligger verkligen i lä. Här finns 48000 lika rika personer på en befolkning som är nästan den dubbla (0,65 %). Genomsnittet för hela världen är 0,14 %.
Detta enligt tidskriften The Economist. Med förmögenhet menar man nettotillgångar exklusive den fasta bostaden.
Artikel i The Guardian 13 juli 2007.

2007-37 s 12
"Fiasko för Socialistisk Venstre"
I de norska kommunvalen nästan halverades SV från 12 till 6 %. Detta kan bli ett problem för den socialdemokratiska regeringen, även om Arbeiderpartiet med sina 30 % förblev landets största parti och det tredje koalitionspartiet, centern försvarade sina mandat. Fram gick Höyre som ökade från 14 till 19 % och Framstegspartiet som fick 160 nya platser i kommunerna.

2009-22 s 3
"Till och med Norge!"  hela artikeln
Ingen kommer undan den globala krisen, inte ens vårt rika grannland i väster. Så farligt är det nu inte. Den norska regeringen har fortfarande ett sunt budgetöverskott och staten är så gott som skuldfri. Men landets BNP krympte med en procent under årets första kvartal och den norska riksbanken har sänkt styrräntan till 1,5 % från 5,75 % under oktober 2008. Regeringen kommer i år att använda mer av oljepengarna till att stimulera ekonomin.

2009-38 s 4-5
"Norges rödgröna regering behåller makten"
Resultatet i det norska stortingsvalet tolkas som ett godkännande av Stoltenbergs arbete med att bygga ut välfärden och som ett tydligt nej till motståndarnas krav på strängare invandringspolitik. Det socialdemokratiska Arbeiderpartiet blev störst med drygt 35 % av rösterna.

2011-37 s 12
"Norska extremhögern förlorade valet"
Norrmännen utnyttjade kommunvalen för att visa sin avsky för rasism. Knappt två månader efter de blodiga dåden förlorade Fremskrittspartiet en tredjedel av sina röster. Gick från 11,4 % 2007 till 6,1 % 2011. Valets vinnare på nationell nivå blev Höyre som ökade med 8,8 procentenheter till 28 %. Men även Arbeiderpartiet gjorde ett bra val och blev störst med 32 %.

2011-43 s 8-9
"Ondskan gick på autopilot"
Anders Behring Breivik sitter sedan tre månader i förhör hos polisen. Attentatsmannen i Oslo och på Utöya pratar och pratar, men i allt han säger finns inte ett spår av ånger eller eftertanke.
Terroristen Anders Behring Breivik såg varken farlig eller ondsint ut och smälte in i omgivningen. Hans ondska är svår att förstå eftersom den är så totalt befriad från känslor, passion och ånger. Iskall är det epitet som beskriver Breivik bäst.

2012-08 s 8
"Kalla handen"
Norge funderar på att blockera Kinas insyn i Arktiska rådet.
Kina reagerade skarpt i oktober 2010 när den oberoende norska Nobelkommittén gav fredspriset till Liu Xiaobo, en fängslad kinesisk dissident. Kina straffade den norska staten bland annat med att utan förvarning stoppa införseln av norsk lax. Nu försöker Kina få en permanent observatörsplats i Arktiska rådet. Norge som är ett av rådets medlemsländer har makt att blockera Kinas önskan. Och kommer förmodligen att använda sin vetorätt.

2012-35 s 8
"Klämtar klockan för Stoltenberg?"
För bara ett år sedan föreföll det som om Norges statsminister Jens Stoltenberg var en oglamorös statsminister som smorts till statsman av en tacksam allmänhet. Hans häpnadsväckande popularitet om 94 % kom av allt att döma som svar på de båda terroristattackerna i juli månad. Han var ett kort tag populärare än den norske kungen. Men nu har populariteten rasat. En utredning har avslöjat en mängd säkerhetsbrister som Stoltenberg personligen var ansvarig för. Massakerna på de unga människorna kunde ha förhindrats om tidigare beslut om säkerhetsåtgärder hade verkställts!

Norge, terrorism, Colombia
2012-42 s 31
"Farc skickar holländska"
Den colombianska Farc-gerillan skickar holländska Tanja Nijemeijer, 34, som en av sina representanter vid fredssamtalen i Oslo. Tanja Nijemeijer anslöt sig till gerillan för 10 år sedan och blev berömd när hon efter fyra år med Farc skrev om hur besviken hon var över gerillarörelsen i sin dagbok. Men för två år sedan skickade Farc ut en video där hon uppmanar folk att ansluta sig till rebellerna.

2013-05 s 10-11
"Gisslandramat skrämmer Norge"
Olja och gas har gjort Norge till ett av världens mest välmående länder. Men det dödliga gisslandramat i Algeriet har piskat upp en debatt om hur långt landets oljebolag bör gå i jakten på resurser och vinster.
De senaste dagarna har energijätten Statoil bekräftat att fyra av de fem anställda som saknades efter att islamistiska militanter i januari anföll en gasanläggning i Amenas, nära Algeriets gräns mot Libyen, hittats döda.
Sedan Phillips Petroleum1969 hittade olja i Ekofisk-fältet i Nord­sjön, har allt fler norrmän avstått från traditionella jobb som fiskare och sjömän för arbeten som mekaniker och ingenjörer inom oljeindustrin, och inte bara hemma i Norge, utan även i Mexikanska golfen och Nigeria. Austrheim's borgmästare, Per Leroy, 55, förstår mer än väl hur mycket denna industri betytt för området och för landet.

2013-06 s 6-7
"Den rika kusinen från landet"
Norge hyllar statskapitalismen. De uppfann det kinesiska sättet att göra affärer före kineserna. Och de håller hårt på de socialdemokratiska idealen. Norge har de rikaste arbetarna och de fattigaste direktörerna i världen.
Norge är den udda nationen i Norden. Medan dess grannar flörtar med fria marknader trycker Norge statskapitalismen till sin famn. Norges nationella oljeföretag, Statoil, är det största företaget i regionen. Den norska staten äger stora delar av Telenor, landets största teleoperatör, Norsk Hydro, dess största aluminiumproducent, Yara, den största producenten av växtnäring samt DnBNor, den största banken.
Staten äger 37 procent av aktierna på Oslobörsen, men kontrollerar också icke börsnoterade storföretag som Statkraft, ett energibolag som skulle bli det tredje största aktiebolaget om det introducerades på börsen.
Den enkla förklaringen till Norges förkärlek till statskapitalism är oljan. När oljan upptäcktes i Nordsjön i slutet av 1960-talet förvandlades landets ekonomi. I dag är Norge världens åttonde största olje-exportör. Oljan står för 30 procent av landets inkomster.

Olja, Energi, Norge
2013-29 s 26-28
"Norge satsar på Ryssland"
Ryssland toppar EIAs lista (USAs Energy Information Administration) över var den tekniskt utvinningsbara skifferoljan finns. Norska Statoil ska "hjälpa" det statligt majoritetsägda Rosneft att klara detta ur reservoarerna i Samararegionen. Även Gazprom är närvarande i denna troligen oljeskifferrika regionen. Samarbetet mellan Rosneft och Exxon Mobil innebär också att ett Arktiskt Research Center ska etableras i St Petersburg.

Olja, Energi, Norge
2013-29 s 35-36
"Norska Statoil trampar på i energispelet"
Energispelet har pågått länge, men har accentuerats med Kinas och övriga BRIC-länders framväxt som ekonomiska toppaktörer.
Det norska Statoil har tagit sig in som en av de drivande aktörerna bakom skifferolja/gas.

2013-37 s 12
"Tredje gången gillt för Erna Solberg"
Det blir regimskifte i Norge, norska höjres ordförande Erna Solberg blir ny statsminister. Men det lär bli mycket hårda förhandlingar innan hon får ihop en duglig regering. Fyra partier ska samsas.
Vid tredje försöket lyckades det: 52-åriga Erna Solberg blir Norges nästa statsminister. Oppositionen som leds av ordföranden för konservativa Höjre vann klart valet i måndags och banar därmed väg för en borgerlig regering. Sedan katastrofvalet 2002 har Erna Solberg konsekvent styrt sitt parti mot mitten och sedan 2009 har partiet ökat fråm 17 till 27 %. Jens Stoltenberg hade strax dessförinnan meddelat, att han den 14 oktober efter att ha framlagt statens budget för år 2014 skulle meddela sin avgång. Hans socialdemokratiska Arbeiderparti fortsatte med nära 31 procent av rösterna - det näst sämsta valresultatet i partiets historia - att vara stortingets starkaste kraft. Eftersom också centerpartiet tappat lite och vänstersocialisterna väldigt mycket förlorade vänsterkoalitionen sin majoritet. De fyra borgerliga partierna får, när tre fjärdedelar av rösterna räknats, 96 av 169 mandat. Det gröna Miljöpartiet, som från praktiskt taget ingenstans dykt upp på den politiska scenen och erövrat ett mandat, vägrar att ta ställning för någotdera av de politiska blocken.

2013-40 s 12
"Norge får en mitten-högerregering"
Norge får den mest högervridna regeringen sedan det andra världskriget då mitten-höger-partiet Höyre och Framskrittspartiet bildar en minoritetskoalition medan två smärre partier står utanför regeringen.
Emellertid kommer liberala Venstre och Kristelig Folkparti att stödja koalitionen inom ramen för ett samarbetsavtal som ger båda småpartierna inflytande. Man har bland annat fått löfte om att det inte ska borras efter olja i områdena Lofotenöarna och Vesteralen, förbättrad infrastruktur och att lätta på skattetrycket.

2013-40 s 13
"Norge lutar åt höger"
Resultatet av det norska valet är klart: med 26,8 % av rösterna kommer det konservativa partiet Höyre att leda nästa koalitionsregering. Framskrittspartiet ingår i koalitionen. De förespråkar skattelättnader, privatisering, avregleringar och en omfattande reducering av den offentliga sektorn.
Norge låg i topp 2013 på UNDP:s (FNs utvecklingsprogram) index över mänsklig utveckling - nämligen en social infrastruktur som tillförsäkrar tillgång till offentliga nyttigheter.

Norge
2013-42 s 30
"Oslo förbjuder tiggeri"
Oslos arbetareparti överväger att stötta en lag mot tiggeri, vilken troligtvis eftersom både stadens Fremskrittsparti och Höyre också vill se ett sådant parti. Den nya regeringskoalitionen mellan Fremskrittsparti och Höyre har nått en enighet om att inte införa ett nationellt beslut att förbjuda tiggeri utan låta de enskilda kommunerna själva besluta om detta.

2013-48 s 10
"Anden är villig"
Men "Järn-Erna" tvingas kompromissa med sina lovvärd mål"
Erna Solberg, Norges konservativa statsminister, är minst sagt ambitiös. Efter att ha besegrat sin populäre socialdemokratiske rival, Jens Stoltenberg, i valet i september lyckades hon mot alla odds få ihop en samlingsregering i slutet av samma månad. Den 15 november fick hon samtliga partier att enas om en budget för 2014, men hon tvingas ge efter på de mål hon satt upp. Bland annat att Norge skulle bli mindre beroende av oljan som inkomstkälla. Nu blev det ytterligare 3,9 miljarder norska kronor. Kristdemokraterna och Liberalerna krävde också ett förbättrat järnvägsnät och ökat ulands bistånd för att stödja budgeten.

Norge, Handel
2015-12 s 19-21
"Andningspaus för Norges "boomtown"
Invånarna i Stavanger var tidigare helt sysselsatta med att fiska och förpacka skarpsill, men med kylfartygens ankomst förlorade snabbt sardinproduktionens betydelse och idag har den helt spelat ut sin roll.
Turligt nog kom oljaboomen samtidigt som sillfisket lades ner. Och oljebranschen har sedan 1970 länge bara känt till en riktning - uppåt. Tills nu.
Oljeprisets branta fall har tillfälligt satt stopp för framgångarna i Norges "oljehuvudstad" Stavanger och den framskjutna positionen staden haft i åratal utan några inbromsningar i oljeutvinningen. Nu drabbas Stavanger för första gången av massavskedanden.
Om man räknar in underleverantörerna som bygger transportanläggningar eller erbjuder en hel palett av tjänster, omfattar oljesektorn i hela landet omkring 250 000 arbetsplatser. Upp till 40 000 av dem berörs av dem berörs av personalneddragningarna.
Inkomsterna är höga, den genomsnittliga årslönen inom oljebransche anges var omkring 180 000 dollar vilker är tredubbelt mer än i andra sektorer i Norge.

Norge, Ryssland
2015-13 s 4-5
"Stor rysk manöver irriterar Norge"
Norge ser en överraskande stor manöver för den ryska Nordatlantflottan som en reaktion på sina egna truppövningar, "Joint Viking" som håller på att avslutas i norska Finnmarken. Den ryska Nordatlantflottan är stationerad i Murmansk, omkring 15 mil från gränsen till Norge och Finland.
Norges stora storlek är försvarets akilleshäl. Några bataljoner, flygplan och fregatter räcker inte när de ska fördelas över hela landet. Vid ett eventuellt angrepp skulle man inte kunna hålla ställningarna innan Nato kommer till undsättning.
En pensionerad norsk officer är skeptisk beträffande Norges försvarskapacitet.
Också i Finland växer oron över om man i en situation kan försvara sig. Men man är inte beredd att ansluta sig till Nato.

Norge, Teknik
2017-01 28-29
"Norge först ut i världen att släcka sitt FM-nät"
FM-radiosändningar introducerades i USA 1933. Efter en seg start blev det till slut enormt populärt över hela världen. Främst på grund av att frekvensmoduleringstekniken som användes gav bättre ljudkvalitet än den existerande amplitudmoduleringen (AM).
Mot slutet av året ska alla FM-sändningar i Norge vara borta och ha ersatts av digitalradio, ell Digital Audio Broadcasting (DAB), som ger bättre ljuskvalitet. Det nya systemet blir betydligt billigare men kan skapa övergångsproblem för till exempel för bilradion.

Norge, Teknik
2017-32 12-13
"Norge kan behöva överge sin dröm om att borra vid Lofoten"
Norges oljeindustri har i många år haft ögonen på Lofoten, där det kan finnas miljarder fat olja. Men de kommer troligtvis behöva ge upp sin dröm.
Norges två största partier, Arbeiderpartiet och Höyre, har med stöd av fackföreiningar och företag främjat åtgärder som kan öppna upp området för exploatering. Men de är tvungna att göra kompromisser med mindra partier som vill hålla Lofoten oljefritt. Det beror på att Lofoten är ett naturens underverk.

Norge
2017-34 7
"Norge har överlevt oljekraschen och nu hoppas statsministern bli omvald"
den ekonomiska återhämtningen ser ut att komma i precis rätt tid för Norges statsminister Erna Solberg. I opinionsundersökningarna i juli låg de konservativa efter med mer än 10 procentenheter men nu har Solbergs parti minskat avståndet till oppositionspartiet, enligt en opinionsundersökning av pollofpolls.no. Analytiker pekar på den välmående ekonomin som en möjlig förklaring.
Regeringens avar på stigande arbetslöshet och långsam ekonomisk tillväxt innebar skattesänkningar och stora investeringar i infrastruktur genom att för första gången använda sig av den statliga oljefonden.

Norge, Handel, Ekonomi
2017-41 18
"Norge slår till bromsen, men det är svårt att låte bli oljebromsen"
Att slå till bromsen är en relativ term i Skandinaviens rikaste ekonomi. Den norska regeringen föreslog nyligen att man ska satsa 231 miljarder norska kronor av oljeinkomsterna för att täcka ett underskott motsvarande 7,7 % av BNP, som uppskattningsvis blir oförändrat i år. För att göra detta kommer man att använda 72 miljarder norska kronor från den enorma oljefonden vilket är 15 miljarder mer än beräknat.

Norge, USA
2018-03 24-25
"Norges statsminister sägeratt Europa är uppmärksamt på rysk inblandning"
En intervju med The Washington Post.
Den norska statsministern Erna Solberg säger att Norge är västvärldens "ögon och öron" vid Rysslands norra gräns. Hon säger också att Moskvas inblandning i det amerikansk presidentvalet 2016 har gjort de européiska demokratierna uppmärksamma på framtida inblandning. Vi måste kämpa för liberala idéer som öppenhet, men också medier som vi kan tro på och som kan skilja mellan riktiga nyheter och fakta och falska nyheter, sägerSolberg. Det handlar om att tidningar måste ifrågasätta varhistorierna verkligen kommer i från i stället för att bara rusa åstad för att publicera ett "scoop".