Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Nordkorea   

Karta

Info
People's Korea

  Nordkorea, sammanfattningar av artiklar om Nordkorea som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-26 s 8
"Nordkorea svälter, världen hjälper"
Nordkorea har inget att sälja än skrot, smugglade bilar och det som finns kvar av skogen.
Snart råder svält och USA bidrar därför med mat.

96-44 s 20-21
"Nordkorea följer inte spelreglerna"
I det ramavtal som sattes upp 1994. Deras hållning har åter blivit aggressiv.

97-09 s 18-20
"Avhoppad höjdare kan avslöja Pyongyangs hemligheter"
Nummer två efter Kim Il Sung i Nordkorea Hwang, har hoppat av till Sydkoreas ambassad i Kina. Som om Lenin hoppat av från USSR. "Om han offentliggör allt han vet blir det en katastrof för nordsidan". Det tyder på ett nära sammanbrott för den kommunistiska ledningen. Var han informerad om att han skulle bli avsatt från sin post när han kom hem?

97-11 s 19-20
"Återförening, ja, men inte till vilket pris som helst"
Vad kommer det att kosta det rika Sydkorea i förlorat välstånd att återförenas med det fattiga Nordkorea?

97-11 s 20
"Hopp om fredsförhandlingar"
Löften om livsmedelshjälp kan tvinga Nordkorea till förhandlingsbordet.

97-16 s 21-22
"Nordkorea svälter"
Minst hälften av Nordkoreas 24 miljoner lider av allvarlig näringsbrist.
Gammalmodiga odlingsmetoder och stark statlig styrning sätter sina spår. Men också naturkatastrofer spelar en roll.

97-27 s 23-23
"Stalinismens sista suck"
Världens sista stalinistiska diktatur står inför sitt sammanbrott. Hungrande människor drar fram genom landet på jakt efter något ätbart och många dör utmattade längs vägen. Samvetslösa kinesiska köpmän tjänar pengar på eländet.

97-40 s 26
"Kim Jong Il blir landets officiella ledare"
Nu ryktas att, tre år efter faderns tid och "sorgetidens slut" ska han ikläda sig partiledarrollen.

97-42 s 18
"Den käre ledaren är nu formell ledare"
Kim Il Jong, världens mest obegriplige leder i världens mest hemlighetsfulla land, är nu, tre år efter sin fars död, installerad som hans efterträdare. Kanske kommer något nytt att hända nu?

97-43 s 20-22
"Är Kim en skänk från himlen?"
Nu när Kim Jong II äntligen har iklätt sig den viktiga maktrollen i Nordkorea, har han chansen att börja verka som en ledare. BNP är 10 % av Sydkoreas men militären räknar över en miljon man.

98-09 s 14-15
"Försonande utspel från Nordkorea"
Nordkorea säger sig vilja ha en politisk dialog med Sydkorea.

98-15 s 17
"Regimen försvårar hjälparbetet"
Trots att hungerkatastrofen är nära bråkar kommunistregimen med donatorerna USA och Sydkorea. Landet har inte kunnat försörja sig själv på tre år. 825000 ton mat har levererats utifrån sedan 1995. 825 miljoner kg!

98-15 s 21-22
"Tyst kamp för livet i Korea"
Den sista stalinistiska regimen står inför ekonomiskt sammanbrott. Läkare medicinerar med örter, barn dör av undernäring. Det påminner om Tyskland 1945.
En artikel skriven av en representant för "Läkare utan gränser"

98-36 s 21-22
"Ridån går upp för en ny akt i Nordkoreas vapenspel"
Nordkoreas ledare Kim Jong II förbereder sig för posten som landets officiella president men samtidigt kommer det rapporter om nya bombplaner och tragisk hungersnöd, som antyder att hans grepp om makten håller på att bli svagare.
Nordkoreanerna är på gång att gräva på nytt. Det har de gjort sedan Koreakriget 1951. Varför? Kanske för att låtsas att det är något farligt som ska gömmas och därmed skrämma västmakterna. De vill idka utpressning. Kim Jong II behöver pengar till installationsceremonin. Svårt i ett land vars BNP halverats på 90-talet. Folkmängden har minskat från 24 till 22 miljoner. Levnadsförhållandena är "medeltida".

98-36 s 23-24
"Hotbilder och hjärntvätt"
En resa i Nordkorea avslöjar en paranoid regim, som förbereder sig för att fira sitt 50-års jubileum genom att demonisera resten av världen.
Nordkorea, "en av det socialistiska experimentets sista museer". Där det gäller att gratulera sig själv och förtala omvärlden.
Barnen får "politisk skolning" 3 timmar om dagen och enorma affischer skriker ut ideologiska budskap (det är egentligen ett slavsamhälle med en liten grupp "herrar" som redan har dolda tillgångar i miljardstorlek och en majoritet slavar utan egen vilja eller förstånd. Fast det finns enväxande mellanklass.)
Det nordkoreanska arbetarpartiet motsätter sig alla former av ekonomisk liberalism - i motsats till t ex Kina. Regimen behöver "hotet" från USA för att inte bli tom och meningslös. En verklig fred skulle leda till regimens fall.

98-36 s 24-25
"Missiltest oroar omvärlden"
Det fattiga Nordkorea där befolkningen svälter har alltid pengar till militära ändamål.
En missil har flugit 130 mil och passerat en av de japanska öarna. (senare har Nordkorea påstått att det var en satellituppsändning).
Nu blir det omöjligt att få kongressen att bevilja mer pengar till Nordkorea.

98-46 23-24
"Korea. Industrin hjälper till att bryta isen mellan nord och syd"
En gåva omfattande 500 kor från den sydkoreanska industrimannen Chung Ju Yung (bodde som tonåring i Nordkorea) kan bli det som markerar slutet på ett halvt sekels dödlig fiendskap mellan landets två delar. Den nya "boskapsdiplomatin". "När människor arbetar tillsammans för att tjäna pengar kommer de varandra närmare". Är Nordkorea på väg att i djup hemlighet välja den kinesiska vägen för socialism?

99-04 s 11-12
"Nordkorea hotar med kärnvapen"
Är vapenskramlet i Pyongyang bara förspelet till en förhandlingsuppgörelse eller förebådar det något farligare?"
En affisch visar tre missiler riktade mot Washington, Söul och Japan. Läxan som Nordkorea lärde sig av Kuwaitkriget var att det är massförstörelsevapen som behövs. USA och Japan vill möta angreppet hårt, Sydkorea med "solskenspolitik".

99-08 s 15
"Kim ställde till kalas"
Tre miljoner nordkoreaner har dött av svält sedan 1995 men vad gör det svinet Kim Jong II jo han använder de pengar som Sydkorea betalat för att sydkoreanska turister ska få resa in i Nordkorea till att bygga stora monument till sin egen ära och till extravaganta festligheter den 16 februari då han fyllde 57 år!

99-18/19 s 20
"Nordkorea lever på gräs och rötter … och ståtliga monument"
Antalet döda i svält beräknas till mellan 1 och 3,5 miljoner. FNs livsmedelsprogram (WFP) beräknar ge mat åt 8 miljoner innan den nya skörden kommer. Nu mutar sig hundratusentals koreaner över gränsen till Kina för att hitta mat.

99-22 s 17-18
"Ny taktik i Korea: Middagsdiplomati"
Nord- och Sydkorea möts öga mot öga över nudelssoppan.
Det finns i Söul en restaurang som serverar nordkoreanska menyer. Den har blivit en succé. Det är de personliga kontakterna som ska resultera i ett fredligare Nordkorea.

99-22 s 17
"Clinton skrev till Kim"
Att det 50-åriga embargot skulle gradvis upphävas mo en rad eftergifter från Nordkoreas sida, bl a att avbryta utvecklingen av långdistansmissiler.

99-29 s 12-13
"Sydkorea börjar tröttna på att föra solskenspolitik"
Grannen i norr är krävande och oberäknelig - men trots det vill sydkoreanerna hålla dörren öppen. Nordkorea är mycket oroade över den rätt Nato tog sig att bomba Serbien. Samma sak kan hända p g a Kim Jong Ils kränkningar av de mänskliga rättigheterna. De nordkoreanska kommunisterna är fortfarande ideologiskt beslutna att befria sina sydliga bröder från de amerikanska imperialisterna.

99-34 s 14-15
"Den svåra hungern är över"
Tillgången på livsmedel i Nordkorea har tack vare omfattande internationell hjälp stabiliserats och hungersnöden tycks vara överstånden. Fortsatt internationellt bistånd är dock nödvändigt eftersom landets ekonomi ligger i spillror. Fyra år av hunger, 1995-1998 kan ha kostat 2-3 miljoner människor (10 % av befolkningen livet). Även de som överlevt hunger är nu försvagade och kan falla offer för infektioner.

99-42 s 19
"Vad gör nordkoreanerna i Kongo?"
Kabilas soldater utbildas av nordkoreansk militär. Vad får nordkoreanerna i utbyte? Hårdvaluta eller uran?

2000-13 s 19-20
"Nordkorea gläntar på dörren"
På bara några få veckor har Nordkorea förvandlats från ett av världens mest isolerade länder till ett land med stora politiska ambitioner. Orsaken antas vara att landets ledare nu känner sig säkra på sin auktoritet och övertygade om att regimen överlever hot från utlandet. Många anser att Kim är besluten att sätta landets ekonomi på fötter igen.

2000-14 s 12-13
"Sydkoreas ledare tvingas inse att otack är världens lön"
"Kim Dae Jung vände Sydkorea på rätt köl, stärkte demokratin och försökte knyta vänskapsband med Nordkorea men riskerar trots imponerande meriter att få kalla handen av väljarna. Han riskerar att förlora majoriteten vid valet till nationalförsamlingen den 14 april.

2000-15 s 26-27
"Nordkorea vill bryta isoleringen"
Pyongyang visar stort intresse för att komma med i det asiatiska säkerhetssamarbetet. Landet vill delta i De sydostasiatiska ländernas säkerhetsforum (ARF) som ska hållas i Bangkok i juli.

2000-17 s 17-19
"Nordkorea är sig inte likt"
Mycket skiljer nord- och sydkoreaner åt, men de har om inte annat setts både dricka "bombdrinkar" och sjunga karaoke tillsammans.
Nordkorea är fortfarande en hungerdrabbad pariastat, vars planekonomi halverats sedan USSRs fall. Ledningen vill öka välståndet men utan att landets auktoritära politiska och ekonomiska system ändras.
Sydkorea drivs både av patriotiska och ekonomiska skäl för att alltmer närma sig sitt broderfolk. Där finns en uppsjö av billig arbetskraft som Sydkoreas stora företag behöver. Dock måste dessa ineffektiva arbetare utbildas från grunden.

2000-19 s 16-17
"Toppmötet om Korea utspelas mot bakgrunden av en miljon stridsberedda soldater"
Ingenting har ändrats, vi skjuter för att döda, säger en sydkoreansk officer vid den demilitariserade zon som delar den koreanska halvön. Det pågår förberedelser för ett möte på högsta nivå mellan de koreanska ledarna - i Pyongyang den 12-14 juni, men samtidigt är stridsberedskapen på båda sidor om gränsen lika stor som någonsin eller t o m större.
Det finns ett ingenmansland mellan länderna, 5 km bred landremsa, 24 mil lång. Den upprättades efter vapenvilan 1953.

2000-24 s 14-15
"Äntligen möts Kim och Kim"
Ingen tror att det aktuella toppmötet mellan Nord- och Sydkoreas ledare leder till ett verkligt genombrott. Men kanske låter sig Nordkoreas ledare, Kim Jong Il övertalas att besvara sin sydkoreanska ledares visit, och i så fall kan man tala om en historisk vändpunkt. Kim Jong Il lämnar ogärna sitt land, och ett besök i Sydkorea, landet som hans far inte lyckades erövra, skulle kräva stort mod från hans sida.
Kim Dae Jung anses vara "som besatt" av tanken på avspänning och framtida återförening med Nordkorea. Många är rädda för att denna entusiasm kan locka det relativt rika Sydkorea att ta ansvar för Nordkoreas ruinerade ekonomi och göra okloka politiska eftergifter.

2000-25 s 16-17
"Hoppet om ett enat Korea har stärkts"
Den delade halvön har tagit ett viktigt steg mot fred och försoning. De båda Kim-arna har träffats och avgivit en gemensam deklaration om att fred och enighet ska prägla relationerna dem emellan. Mötet blev nästan en charmoffensiv från den nordkoreanska ledaren sida. Risk finns att detta är en manipulering dels för att komma från landets isolering och dels att få en massa bidrag. Sådana utlovades också på stående fort från Sydkorea.

2000-36 s 17
"Närmandet sker steg för steg"
Under toppmötet mellan Koreas två presidenter i juni slogs fast att Nordkorea accepterar fortsatt amerikansk närvaro i landet även efter återföreningen. Dessutom godkände Nordkorea en sorts återföreningsformel, regler för hur det ska gå till.

2000-38 s 23
"Töväder i Ostasien"
Syd- och Nordkorea har enats om programmet för den nordkoreanska ledaren Kim Jong Ils besök i Sydkorea nästa år. Förhållandet mellan de båda koreanska staterna har tinat betydligt sedan toppmötet i juni.

2000-42 s 24
"Tålmodig kämpe fick fredspriset"
Sydkoreas president Kim Dae Jung har kämpat länge för demokrati och fört en outtröttlig kamp för nationella försoning med ett toppmöte mellan de båda koreanska staterna i juni som följd.

2000-43 s 21-23
"En resa bakom fiendelinjen"
Nummer två i den nordkoreanska hierarkin, utrikesministern Jo Myong Rok, har diskuterat fred i Washington, och USAs utrikesminister Madeleine Albright reser till Pyongyang för att förbereda president Clintons "eventuella besök" där.
Efter nästan ett halvt sekel av fiendskap försöker USA och Nordkorea lappa ihop sitt förhållande. Men det är för tidigt att förklara fred i Korea. På ena sidan gränsen mellan de två delarna står nästan en miljon nordkoreanska soldater och på den andra 690000 sydkoreanska förstärkta med 37000 amerikanska soldater.

2000-44 20-21
"Det går faktiskt att prata med Kim"
"Kim Jong Il har alltid omgivits av myter och anekdoter som har förstärkt bilden av en oberäknelig, kanske t o m lite galen ledare. Den amerikanska delegationen som träffat honom förra veckan tog en annan bild med sig hem. Mycket positivare än den blandning av myter och helgonglorifiering som tidigare spritts. Anledningen till Kim Jongs ändrade attityd anses vara dels den ekonomiska överlevnaden i ett land som står på randen till kollaps och dels hans egen diktaturs bestånd. Det finns 1,1 miljoner militärer med stor auktoritet i Nordkorea och Kim har inte gjort någon egen militär karriär och kan därför börja ifrågasättas av dem. Kärnan i Kims förändring är försoningen med Sydkorea. Kim varken talar eller förstår engelska och han säger att han är speciellt intresserad av "den svenska modellen" som alternativ till den kommunistiska planekonomin.

2000-46 26-27
"Pessimismen växer i Korea"
Optimismen som har väckts under ett halvår av fredstrevanden på den koreanska halvön håller på att dämpas. Det beror dels på en växande insikt om att hindren för ett närmande mellan Nord- och Sydkorea är enormt stora och dels på oron över den sydkoreanska ekonomin. Det största tecknet är att Clinton beslutat sig för att inte besöka Pyongyang.

2001-10 s 22
"Sydkorea ställde sig på Rysslands sida"
När det gäller att kritisera USAs planer på att installera ett nationellt missilförsvar. Orsaken är landets otålighet över att det inte händer någonting i fredsprocessen mellan Nord- och Sydkorea.

2001-22 s 22-23
"Än en gång hotas Nordkorea av svält"
Flera samstämmiga vittnesmål talar om en hotande hungersnöd i Nordkorea. Många länder och organisationer skänker livsmedel, men frågan är om det är rätt att hjälpa det nordkoreanska folket. Internationella givare föder i dag minst 35 % av Nordkoreas 22 miljoner invånare. Sydkorea vill att donationerna av livsmedel fryses tillsPyongyang ger definitiva och positiva besked i frågor om bl a familjeåterförening. Många menar att Nordkorea använder resurserna till vapen i stället för att föda sin befolkning.

2001-22 s 23
"Förfärande statistik ger en bild av eländet"
Hunger och ekonomisk kollaps sänkte nordkoreanernas förväntade livslängd med drygt 6 å under 1990-talet. Landet har sedan 1995 varit beroende av omvärlden för sin försörjning (och var det väl också tidigare under flera decennier, men då kom hjälpen från "broderlandet" USSR)

2001-24 s 23-24
"USA är redo att förhandla med Nordkorea"
Efter tre månaders överväganden och funderingar har den amerikanska regeringen bestämt sig för hur den ska behandla och umgås med Nordkoreas kommunistiska regim. Sydkorea gläds åt att dödläget i försoningsprocessen kanske bryts nu. En förutsättning för att processen ska gå vidare är emellertid att Nordkorea vill öppna en dialog och accepterar USAs villkor.

2001-37 s 25
"Sydkorea vill att nord talar med USA"
Sydkorea uppmanar Nordkorea att återuppta de förhandlingar med USA som inställdes efter Bushs tillträde som president.

2001-48 s 18
"President Kim har en dröm"
Nedräkningen har börjat för Sydkoreas president. Han har bara 15 månader kvar som president. Nu gör han en kraftansträngning för att se sina drömmar för landet gå i uppfyllelse. Han vill se levnadsstandarden markant förbättras i Sydkorea och han vill ha ett mer följsamt och kommunikativt Nordkorea.

2002-08 s 11
"Bräckliga relationer behöver stärkas"
Bush måste lugna sydkoreanerna som fruktar att USAs utpekande av Nordkorea som en av "ondskans axelmakter" ska leda till ökad spänning på den koreanska halvön.

2002-08 s 16
"Vad gjorde Nordkorea för att buntas ihop med Iran och Irak?"
Enligt USA är Nordkorea ett hot mot sina grannar och mot världen. Nordkorea exporterar missiler till massor av länder som helst inte borde ha sådana och har sannolikt både biologiska och kemiska vapen". USA och Nordkorea stod 1994 på randen till krig som en följd av Pyongyangs försök att bygga kärnvapen. Sedan dess har Nordkorea dock hållit fast vid överenskommelsen att lägga ned vapenproduktionen i utbyte mot energi och respekterat moratoriet för provsprängning av missiler.

2002-08 s 17-18
"Flykten från Nordkorea vållar bekymmer"
Regimen i Pyongyang för en brutal politik, som bl a favoritiserar välnärda och lojala medborgare. Regeringen har delat upp befolkningen i 51 olika kategorier. Den mest lojala kategorin får tillgång till mat och de läkemedel som utlandet skänker. "Döende människor anses mindre lojala mot regimen". (Hela landet tycks ha stora likheter med nationalsocialistiska koncentrationsläger i Tyskland på 1940-talet!). Nordkorea framstår alltmer som ett socialistiskt bakslag. Omkring 2000000 nordkoreaner har de senaste åren flytt till Kina undan hunger och diktatur. Ombud för flyktingarna uttrycker glädje över president Bushs inkluderat Nordkorea i "ondskans axelmakter".

2002-14 s 22-23
"Målet är avspänning"
VM i fotboll bidrar till att läka gamla krigssår i värdländerna Japan och Sydkorea. Också Nordkorea dras med i fotbollsdiplomatin. Ledarna i alla tre berörda länderna. Japan, Nordkorea och Sydkorea har alla själviska motiv. Koizumis popularitet har sjunkit i Japan, Kim Jong-Il behöver mer mat till sitt folk och Kim, vars ämbetsperiod slutar i år, har brått att nå resultat av sin solskensdiplomati mot Nordkorea.

2002-27 s 18-19
"Nordkorea sänder motstridiga signaler"
En rad experter förbryllas av Nordkoreas agerande. Kanske var veckoslutets sammandrabbning i Gula havet en eftergift till den nordkoreanska militären, som är landets viktigaste institution. Pyongyang kritiserade Sydkorea för dess oförsonliga ton efter konfrontationen i vilken minst 4 sydkoreanska sjömän dödades. Samtidigt gratulerade nordkoreanerna Sydkorea för dess framgång i fotbolls VM. Många misstänker att Kim Jong Il inte godkänt den militära attacken från Nordkorea.

2002-31 3-4
"Bakom den glättiga fasaden döljer sig otroliga grymheter"
Tiotusentals politiska fångar möter hungersnöd, tortyr och slutligen avrättning i fångläger i Nordkorea. Den f d fången Soon Ok Lee har berättat om hur både biologiska och kemiska experiment utförts på fångar. Det sammanlagda antalet fångar i de nordkoreanska lägren är inte känt men man uppskattar antalet till 200000 som är fängslade i 12 eller flera fångläger.
Kim Jong II och hans anhang måste granskas snarast. Kina måste göra det lättare för flyktingar att få asyl. Den växande krisen i Nordkorea kommer troligen att inverka på USAs och EUs fortsatta förhållande till Kina.

2002-31 4-5
"I Nordkorea skriker invånarna efter hjälp. Men ingen lyssnar"
Ingen i västvärlden vet egentligen vad som pågår inne i Nordkorea, världens mest slutna samhälle. Det finns en växande flyktingkris i nordöstra Kina dit ett stort antal nordkoreaner dagligen flyr och där 100 tusentals lever illegalt.

2002-38 s 18-20
"Något är på gång i Pyongyang"
Kim Jong Il gläntar på dörren för sina grannar. Vill han ha kontakt eller pengar? Han är också rädd att Nordkorea - en av ondskans axelmakter - ska bli ett nytt Irak. Han har bjudit in Japans premiärminister Koizumi, låtit den statliga televisionen visa bilder från fotbollsVM i Sydkorea, tillåtit väg och järnväg öppnas genom den demilitariserade zonen etc. Världens sista stalinistiska bastion är i desperat behov av mat och pengar. Redan har Söul erbjudit 400000 ton ris och 100000 ton gödningsmedel. Men Nordkorea måste göra mer. T ex erkänna och släppa de japaner som tidigare kidnappats. Sydkorea vill att Kim Jong Il kommer till Söul.

2002-38 s 20-21
"Den stora flykten"
Tusentals nordkoreaner försöker fly från Kim Jong Ils skräckregim i Nordkorea. Flykten blir möjlig tack vare ett stort nätverk av medhjälpare. Många tar sig in på europeiska ambassader i Peking som under de senaste månaderna låtit flera via ett tredje land komma till Sydkorea. Den 140 mil långa gränsen mellan Kina och Nordkorea har plötsligt blivit porös. Exilkoreaner i Japan, USA och Europa finansierar flyktingtrafiken. Många hoppas att den ökade flyktingströmmen ska leda till ett sammanbrott för den nordkoreanska terrorregimen i likhet med Östtysklands för drygt 10 år sedan.

2002-43 s 19
"Det får vara måtta på kapitalism"
Ett uppmärksammat gripande i nordöstra Kina hotar att förgifta relationerna mellan två av världens sista kommuniststater. Nordkorea försöker skapa en kapitalistisk enklav vid gränsen mot Kina och utnämnt trädgårdsanläggaren Yang Bin född i Kina och bor i Kina men nu med holländskt medborgarskap till guvernör för Sinuiju-regionen. Kina har gripit Yang misstänkt för ekonomisk brottslighet. Yang är en verklig entreprenör som anses vara Kinas rikaste person.

2002-43 s 20
"Nordkorea erkände vapenprogram"
Nordkorea har, efter att ha konfronterats med amerikanska bevis, erkänt att det har ett hemligt kärnvapenprogram som involverar anrikat uran, vilket strider mot en överenskommelse mellan USA och Nordkorea från 1994.

2002-50 s 20
"Farligt spel borta i öster"
Nordkorea kan inom kort ha en atombomb. Vad tänker Bush göra?
På andra sidan jorden från Vita Huset finns en brutal diktator som i lugn och ro utvecklar kärnvapen och robotar och som utgör ett allvarligt hot mot tiotusentals amerikanska soldater och två av USAs allierade. Samtidigt som denne diktator smider sina vapen går miljontals av hans undersåtar med tomma magar. Kim Jong-Il har förvisat 100000 av sina landsmän till förfärliga arbetsläger.

2002-50 s 21
"Folket betalar för regimens synder"
Givmildheten avtar när Pyongyang trotsar omvärlden. 10 miljoner människor fick tidigare av FN sin dagliga matranson. Nu räcker pengarna bara till 7 miljoner människor. De tre länder som främst betalat detta dagliga "socialbidrag", USA, Japan och Sydkorea har fått sina livsmedelsgåvor belönade med giftig propaganda i Nordkoreas statligt kontrollerade medier. De vill också ha bevis för att maten går till "folket" och inte till de soldater som förtrycker dem. Dessutom menar de att landets kroniskt dåliga skördar mer beror på den kommunistiska regimens vanstyre än på dåligt väder.

2003-1/2 s 15-16
"Sydkorea ogillar USAs politik"
Det är inte bara Nordkorea som vållar huvudbry i Washington. Den nyvalde sydkoreanske presidenten, Roo Moo Hyuns, planerar att besöka Washington senare under året. Han säger sig vilja bevara den s k solskenspolitiken hans föregångare bedrev. Nordkorea gör alld vad landet kan för att öka spänningen mellan USA och Nordkorea.

2003-3 s 12
"Avhoppare föreslår isolering och infiltration"
Tre kvinnor som nyligen hoppade av från Nordkorea menar att man bör stänga Kinas 5 gränsbroar och sätta Nordkorea i ekonomisk karantän – merparten av all mat som äts i huvudstaden Pyongyang kommer från Kina - , att man bör undergräva ledarskapskulten genom att smuggla in radioapparater och att man ska "bomba Nord med damväskor". Familjen Kims kommunistiska dynasti har styrt Nordkorea under det gångna halvseklet med hjälp av total kontroll på information från omvärlden. Nordkoreanerna är hjärntvättade att tro att allt från Sydkorea är giftigt.

2003-3 s 13-16
"Kim älskar vin, kvinnor och … vapen"
Kim är en besynnerlig filmfantast med speciell svaghet för bloddrypande skräckfilmer. För närvarande spelar han själv huvudrollen i en verklig skräckhistoria. Kim bygger upp fantastiska scenarios, men de är egentligen bårhus. Själv lever han i största lyx medan drygt 2 miljoner av folket har dött av svält under de senaste 10 åren. Han har stoppat undan drygt 4 miljarder dollar i schweiziska banker. Han har använt straffångar som gruvarbetare i en guldgruva. Guldet har deponerats direkt på hans konton i Schweiz. Kim är den siste stalinisten, han är en kuslig, ondskefull kvarleva av det kommunistiska förtryck som har kollapsat på alla andra ställen på jorden. Själv är han väl informerad om vad som händer internationellt och följer gärna med på CNN vad man skriver om honom. Han har idag inte mycket att hålla sig fast vid bortsett från sina massförstörelsevapen.

2003-3 s 16
"Den gåtfulla diktaturen"
Det finns knappast något land på jorden som man vet så lite om som Nordkorea. Regeringen bygger upp Potemkinbyar för gästande utlänningar. Han är farlig för hela världen eftersom han kontrollerar med hjälp av en av världens största arméer det kalla krigets sista frontlinje.

2003-3 s 17
"Nordkorea försöker avvärja ekonomisk kollaps"
De allra flesta uppfattar Nordkoreas konfrontation med USA som en rustningsfråga, men för regeringen i Pyongyang handlar det om ekonomisk överlevnad. Nordkorea försöker pressa USA på att gå med på en non-aggressionspakt och normaliserade relationer. Om USA lovar att inte störta regimen kan Nordkorea minska den 1,1 miljon straka armén med 300000 soldater som då skulle kunna sysselsättas i fabriker. Verksamheten i landets fabriker är mycket låg p g a energibrist och föråldrad utrustning. Landets riskfyllda utpressningstaktik syftar till att få snabb ekonomisk hjälp.

2003-3 s 18-19
"Dödsföraktande mördarsoldater"
Pyongyangs specialstyrkor består av världens bäst utbildade dödsmaskiner. De är 100000 vilket gör dem till världens största elitstyrka utan konkurrens. De är experter på närstrid och de kan med bara händerna försvara sig mot flera angripare på en gång. De som misslyckas i ett uppdrag är instruerad att döda sig själv omedelbart. De är kända för sin totala lojalitet mot den nordkoreanska ledaren.

2003-3 s 19
"Läget kompliceras dag för dag"
Nordkorea bryter ickespridningsavtalet och försöker slå in en kil mellan Sydkorea och USA. Om 90 dagar är de inte längre bundna av avtalet. Pyongyang vill i stället att USA och Nordkorea ska ingå en nonaggressionspakt. USA ska lova att inte störta regimen i Nordkorea. Kim ska få fortsätta att utsuga och förtrycka folket och samla stora inkomster i Schweiz. I Sydkorea protesterar många, främst de unga, mot USAs rikliga närvaro i Sydkorea.

2003-7 s 17-18
"Nordkorea hotar med totalt krig"
Den stalinistiska regimen i Nordkorea spelar ett högt spel. Pyongyang höjer temperaturen för varje grad som USA skärper tonen mot Bagdad. Kim Jong Il har kanske dragit slutsatsen att hans regim står på andra plats efter Irak på Pentagons lista över vad som ska göras. Därför skyndar han på vapentillverkningen medan Washington koncentrerar sig på Irak.

2003-10 s 14-19
"Nordkoreas stalinistiska regim har total kontroll"
Regeringen i Pyongyang har brutit ickespridningsavtalet, kört bort FNs vapeninspektörer och vägrat att gå med på internationell medling. Nordkorea är utan konkurrens världens mest isolerade, oberäkneliga och hemlighetsfulla stat. Den amerikanska underrättelsetjänsten är övertygad om att Nordkorea framställer kärnvapen. Frågan är om "den käre ledaren" med berått mod driver sitt isolerade och hungrande folk i krig eller om han egentligen vädjar om hjälp. Pyongyang liknar ett permanent skådespel där invånarna står i kulisserna under en gigantisk filminspelning. Partipropagandan tycks ha trängt in i nordkoreanernas kött och blod och format dem till klonade undersåtar. Historieförfalskningen är total. Hundratusentals svältoffer krävs. Hela generationer förblir barn livet ut p g a närings- och vitaminsbrits i barndomen. Det enda som fungerar är armén, som har 1,1 miljoner väpnade soldater. Landets enda exportprodukt ät ballistiska raketer.

2003-10 s 20-21
" USA tvivlar på sina allierade"
Nordkoreakrisen skadar Washingtons relationer till de allierade i Asien. Japan är genom sin författning starkt begränsat när det gäller militära aktioner och planerar att ändra på detta för att kunna ge USA ett större stöd i Asien. Sydkorea däremot som tidigare varit en säker allierad ändrar nu uppfattning med den nye presidenten Roo Moh Hyun. Denne ifrågasätter den 5 decennier långa alliansen med USA och vill i stället föra en försonlig politik mot Nordkorea. Roh kan t o m tänka sig att "garantera" Nordkoreas säkerhet.

2003-10 s 21
"Ingen vet hur Nordkorea reagerar"
Experter varnar för att den ökade spänningen i Ostasien kan få nordkoreanerna att agera överilat. Nordkorea har börjat komplettera sin hårdföra retorik med militära åtgärder. I måndags i förra veckan provsköts en robot och en nordkoreanskt flygplan kränkte Sydkoreas territorium i samband med installationen av president Roh Moo Ruyn. USA har vägrat att ställa in två planerade omfattande militärövningar tillsammans med Sydkorea även om många fruktar att detta underblåser den isolerade nordkoreanska ledningens rädsla för att Nordkorea står på tur efter Irak.

2003-14 s 15-16
”Allianserna skiftar i Nordostasien”
Analytiker förutsätter förlorat inflytande för USA, särskilt på den koreanska halvön. Under tiden som USA är upptaget av Irak, sker en ommöblering av allianser i Nordostasien. Det är ett sammanbrott för banden från kalla kriget och en försvagning av USAs makt och prestige i den region som landet har dominerat i 50 år. Kina och Ryssland utformar nu sin utrikespolitik utifrån pragmatiska hänsynstaganden inte utifrån ideologi. Sydkorea närmar sig alltmer Nordkorea. Det är bara Japans och USAs ömsesidiga beroende som är intakt.

2003-20 s 18-20
”Det fattas bitar i det diplomatiska pusslet”
Nordkorea använder sina kärnvapen för att utöva utpressning och hota. Det finns anledning att misstänka att Nordkorea är berett att verkställa hotet om inte utpressningen fungerar. Nordkorea kräver att USA ska ta de första stegen för att garantera landets regims överlevnad, skänka olja och mycket annat. Kina å andra sidan råder båda parter att inte fästa all vikt vid det som sägs utan också granska det som görs. Kanske det är ett råd till USA att inte tro på allt som Pyongyang påstår.

2003-21 s 14-15
”Bush är hoppfull i Nordkoreafrågan”
Den amerikanska regeringen utesluter inte militärt våld mot Nordkorea, men den satsar i första hand på en fredlig lösning. Efter ett möte mellan Bush och Sydkoreas president Roh Moo Hyun i förra veckan talade Bush om en nedläggning av en stor militärbas nära Söul och en minskning av USAs 36000 soldater i Sydkorea. Bush vill ha en fredlig lösning och ska närmast tala med Japans premiärminister.

2003-21 s 16-17
”Nordkoreas diktatur har ögon och öron i Tokyo”
Nordkoreas diktator Kim Jong Il får hjälp av en femte kolonn i Tokyo. Kims landsmän i Japan förser honom med både information och pengar. Det finns 700 000 koreaner, de flesta ättlingar i andra eller tredje led till de slavarbetare som den japanska kolonialmakten rövade bort. Sedam Kim erkänt kidnappning av japaner har många börjat ta avstånd från honom. Smuggel- och spiontrafiken mellan de båda länderna är stor. Narkotika och falska dollarsedlar byts om Japans högteknologiska produkter.

2003-24 s 16
"USA flyttar sina Korea-soldater"
För första gången sedan Koreakriget 1952 kommer USA att dra tillbaka sina styrkor från gränsen mellan Nord- och Sydkorea. Detta väcker misstankar om att USA vill vara redo att anfalla Pyongyangs kärnkraftsanläggningar. När de amerikanska styrkorna har omplacerats blir det lättare för USA att använda sina mycket överlägsna långdistansvapen.

2003-28 s 24
"Kim festade när resten svalt"
Sushikocken Kenji Fujimoto har återvänt till Japan och skrivit en bok om sina 13 år i Nordkorea. "Den käre ledaren" Kims kulmage, svaghet för goda franska viner och aptit på de senaste filmerna från Hollywood är välkända och Fujimotos bok fullbordar bilden av en ledare, som är otillgänglig och isolerad från sitt folks umbäranden. Inte bara han utan hela den politiska eliten deltar i fester där det finns tillgång till mat från hela världen medan resten av folket får hålla sig till "okokta delikatesser som bark, gräs och insekter för att hålla sig vid liv."

2003-34 s 10
"Nordkorea kör diplomatiskt "hårdsnack"
Inför mötet med sex parter i Peking den 27 augusti förbereder sig Nordkorea med upprepade officiella uttalanden i ilsken ton. Nordkorea hävdar att man inte kan avstå från kärnvapen som avskräckningsmedel om USA inte upphör med sin fientliga politik. Landets officiella nyhetsbyrå kräver att USA skriver under en icke-aggressionspakt med Nordkorea, att de etablerar diplomatiska förbindelser och inte hindrar Pyongyangs utrikeshandel. Det sista kravet är väl magstarkt eftersom hälften av Nordkoreas årliga intäkter i hårdvaluta kommer från handel med förfalskade dollarsedlar och illegala droger.

2003-36 s 19-20
"Nordkorea fortsätter att trilskas"
Pyongyangs hot att testa en atombomb äventyrar planerna på fortsatta förhandlingar. Mötet i Peking visade att Nordkorea inte har stöd hos något av de deltagande länderna. Nu hotar Kim Jong Il med att genomföra ett kärnvapenprov, vilket skulle få USA att sätta landet i en ekonomisk karantän, vilket Kim Il Jung i sin tur skulle betrakta som en krigshandling. Frågan är om han bara bluffar. Nordkorea har för vana att regelbundet utfärda fientliga uttalanden och hot mot sina fiender. Hoten verkställs normalt inte.

2003-36 s 20-21
"Obekvämt grannskap"
En rad våldsdåd utmed gränsen till Nordkorea har fått t o m Peking, som officiellt är Nordkoreas sista vän, att tröttna på Pyonggyangs underliga upptåg. I slutet av 1990-talet möttes de nordkoreanska flyktingarna med stor sympati av kineserna p g a sina hjärtslitande berättelser om vad de fått utstå i sitt land. Nu förflyttar Kina stora mängder soldater till den avlägset belägna nordöstra region som gränsar till Nordkorea. Orsaken är att "flyktingarna" börjat mörda och stjäla från de redan fattiga ortsborna. Ligor av "flyktingar" har också genomfört beväpnade rån av banker.

2003-44 s 21-22
"President Roh är en besvikelse"
Sydkoreas president Roh Moo Hyun försöker hålla sig kvar med hjälp av en folkomröstning. Han hoppas också att omröstningen ska ge honom majoritet i kommande parlamentsval. Han har snabbt förlorat mycket av sin popularitet sedan en av hans nära medarbetare misstänkts för att ha tagit stora mutor men också p g a av den brist på självförtroende och uthållighet han visat. Sedan Roh lång tid vägrat att agera skadade långa strejker i bilindustrin och transportsektorn landet så att Sydkorea nu hamnat i recession igen för första gången sedan 1997.

2003-45 s 12-15
"Så kunde Nordkorea utveckla sin atombomb"
Efter 50 års forskning och omfattande vetenskapligt stöd utifrån är det mycket möjligt att Pyongyang är nära att detonera en atombomb. Kims bomb är ett av den amerikanska regeringens mest brådskande bekymmer, och det är tydligt att Pyongyang gillar uppmärksamheten. Västerländska underrättelsetjänster är övertygade om att Pyongyang inte bluffar. Nordkorea har kapacitet att producera 3 till fem enkla atombomber i detta ögonblick. Nordkoreas senaste partner är Pakistan, vars president dock ihärdigt förnekar detta.

2003-45 s 16
"Nordkorea är redo för förhandlingar"
Bushs erbjudande kan ha fått regeringen i Pyongyang att mjukna. Nordkorea meddelade i slutet av förra veckan att det är redo att inleda en ny omgång förhandlingar om sitt kärnvapenprogram med USA, Kina och andra länder i regionen.

2003-47 s 22-23
"Det kan åtminstone inte bli sämre"
Det börjar komma svaga livstecken från den nordkoreanska ekonomin. Skörden har blivit den bästa på 9 år. Det finns fler matbutiker och cyklar och människorna verkar piggare säger utlänningar som besökt landet. Men fortfarande rådet det brist på det mesta. Nordkorea tycks vara dömt att vara beroende av hjälp utifrån på obestämd tid. FN säger att landet behöver 900000 ton spannmål 2004 för att undvika svält! Nordkoreas öde beror mest på dess grannar. Kina är en viktig källa till mat och energi. Sydkorea med sin sofistikerade industri och god tillgång på kapital skulle mycket snabbt kunna få igång exportinriktad industri i Nordkorea.

2004-01/2 s 19-20
"Nordkorea väcker både hopp och farhågor i Söul"
Optimisterna hoppas att Kim Jong Il följer i Deng Xiaopings spår. Pessimisterna tror att Kim måste bort för att förändringar ska ske. Sydkorea fruktar abrupta förändringar i Nordkorea. Mardrömmen är miljontals flyktingar, ekonomiskt sammanbrott och/eller krig. Idealet är en långsamt framväxande marknadsekonomi och ett öppnare samhälle enligt den kinesiska modellen. Frågan är om Kim Jong Il är Kinas Mao, då måste han bort, eller Deng.

2004-01/2 s 20-21
"Solskenspolitiken och dess upphovsman fläckas av mutskandal"
Det handlar om skandalernas skandal som involverar en nobelpristagare, en kommunistisk diktator, 500 miljoner dollar i kontanter och ett otäckt självmord. Sydkoreas f d president, Kim Dae-jung, som belönades med Nobels fredspris för sin avspänningspolitik gentemot Nordkorea, beskylls för att ha mutat Kim Jong Il att delta i det historiska koreanska toppmötet i juni 2000. Nordkorea ska ha fått minst 500 miljoner dollar. Utbetalningarna gjordes av Hyundai vars f d ordförande hoppade från 12:e våningen när han blev kallad till rättegång. Minst 100 miljoner dollar var offentliga skattemedel. Skandalen avslöjar hur Puongyang med utpressningsmetoder lurar fiender att skänka den hjälp som behövs för att hålla regimen flytande i det utfattiga Nordkorea. Pengarna har hjälpt till att stärka den redan enorma militära potential som Nordkorea besitter. Därmed har det militära hotet mot Sydkorea snarare ökat än minskat.

2004-01/2 s 21-22
"Sydkorea lättar lite på kragen"
De sociala normerna förändras i takt med att liberala idéer slår rot i det traditionellt mycket konservativa Sydkorea. Även om Sydkorea fortfarande är ett mycket mer slutet samhälle än USA och Europa så har en stor förändring skett sedan det auktoritära styrets kollaps 1987. Det koreanska samhället håller på att frigöra sig från den konfucianska formen, framför allt på kulturens område. "Homosexuellas rättigheter, könsbyten och kvinnans rättigheter diskuteras livligt numera. Alldeles nyligen var sådana frågor tabu". Kvinnorättsgrupper använder alltmer provokativa metoder som att röka offentligt till exempel.

2004-03 s 19
"Pyongyang lättar på förlåten"
Amerikanska experter har besökt suspekt anläggning i Nordkorea. En inofficiell amerikansk delegation från senatens utrikesutskott anlände till Söul sedan de tillåtits besöka den nordkoreanska anläggningen Yongbyon varifrån FNs vapeninstruktörer förvisats för ett år sedan. De ska rapportera till Bushs regering. Resultatet lär vara att Nordkorea inte avskräckts från att gå vidare med sitt kärnvapenprogram.

2004-05 s 21
"Maten är ett vapen i Pyongyangs händer"
Amnesty beskyller den nordkoreanska regeringen för att fördela matresurserna orättvist för att belöna anhängare och straffa kritiker. Kim Il Jong vill i första hand att militärens behov ska tillgodoses. Amnesty kräver att FNs övervakare åter ska få rätt att komma in i landet för att kunna kontrollera att hjälpen kommer fram till rätt människor.

2004-10 s 18-19
"Sydkoreas skilda världar"
President Roh investerar pengar, tid och mycket arbete i ett jättelikt projekt som syftar till att överbrygga klyftan mellan huvudstadsregionen och landets provinser. Han vann presidentvalet 2002 bl a genom att lova att flytta den administrativa huvudstaden från Söul till centrala Sydkorea. Det projektet kommer att kosta 40 miljarder dollar och planeras starta 2007. Söul lider av höga priser, trängsel och andra problem medan landsbygden inte har något framtidshopp och där bor ändå majoriteten av landets invånare. Sydkoreas första snabbtåg, Korean Train Express, ska vara en hjälp att binda ihop landets delar.

2004-12 s 24-25
"Den sydkoreanska oppositionen agerade överilat"
Premiärministern garanterar bibehållet lugn mitt i uppståndelsen runt presidenten. Parlamentet röstade för att ställa president Roh Moo Hyun inför riksrätt eftersom han drivit politisk kampanj för det regeringstrogna Uripartiet inför nästa månads parlamentsval. Sydkoreas president ska enligt reglerna förhålla sig neutral. Beslutet är kulmen på en bitter maktkamp mellan Rohs reformsinnade anhängare och konservativa krafter.

2004-13 s 26-27
"Den käre ledaren har bisarra vanor"
En japan, som i många år tjänade hos Nordkoreas ledare som kock, har skrivit en bok, som inte är särskilt smickrande för Kim Jong Il, en ledare som frossar i lyx medan hans folk svälter. Kocken har under pseudonymen Kenji Fujimoto skrivit en bok "Jag var Kim Il Jungs kock". (Motsvarande artikel hade redan publicerats i Tempus för drygt ett halvår sedan: Detta var ett misstag enligt chefredaktörerns svar på mitt påpekande mail:
"Hej Bertil
Ja, jag vet - "upprepningen" var lite olycklig. Den berodde på att jag hade halsfluss, en vikarie kallades in i ett par dagar, och i tisdags, när tidningen gick i press, räckte tiden inte till för att färdigställa nytt material. Sorry. Det är dock mycket roligt med uppmärksamma läsare.
Tack för ditt brev
Mvh Katarina Barnekow"

2004-17 s 22
"Kims hemliga Kinaresa"
Nordkoreas ledare, Kim Jong Il, kom till Peking i söndags för att diskutera landets kärnvapenprogram och behov av ekonomiskt bistånd från Kina. Varken Kina eller Sydkorea vill officiellt bekräfta att ett besök ägt rum.

2004-24 s 20-21
"Syd- och Nordkorea närmar sig varandra"
Ekonomiskt samarbete. vägar och järnvägar öppnar dörren på glänt till det isolerade Nordkorea. För två månader sedan vann president Rohs liberala parti valet till nationalförsamlingen. Antalet kvinnor fördubblades och ledamöternas medelålder sjönk med 10 år. Detta har lett till ekonomiska och militära överenskommelser med Nordkorea. Vägar och järnväg ska öppnas genom stilleståndszonen. Öppnas ska också en direkt telefonlinje, en gemensam radiofrekvens och ett gemensamt signalsystem till sjöss. En industripark ska anläggas i Nordkorea med sydkoreanskt kapital. De första 15 företagen ska starta i sommar. Nordkoreas största tillgång är den billiga arbetskraften. Nordkoreanska arbetare tjänar bara 13 % av vad de sydkoreanska tjänar. Sydkoreanska företag planerar att flytta hundratals arbetsintensiva företag till Nordkorea.

2004-27 s 26-17
"USA gör en helomvändning i Nordkoreapolitiken"
President Bush hade inget annat val än att ändra kurs. Bushs nya linje att med lock och pock försöka få Nordkorea att skrota sitt kärnvapenprogram markerar en vändning i synen på landet. Den amerikanska regeringens erbjudande till Nordkorea om hjälp innehåller ingen tidtabell som Nordkorea måste rätta sig efter för att skrota sina kärnvapen. Det är USAs problem i Irak som tvingat fram en ändring av den globala nedrustningspolitiken.

2004-30 s 20-21
"Kims tyranni lever över alla odds"
Den 8 juli 1994 avled den nordkoreanska statens grundare, Kim Il Sung, överraskande i en hjärtattack. De flesta bedömare antog att regimen skulle kollapsa efter Kims död. Nu, 10 år efter senare, måste man erkänna att regimens överlevnadsförmåga underskattades. Inte ens en svår hungersnöd som orsakades av ekonomiskt vanstyre och förvärrades av översvämningar i mitten av 1990-talet förmådde bringa Kim den yngres regim på fall. Men så lever Kim Il Sung fortfarande och den världsbild som landets propagandaapparat bygger upp är (för utomstående) helt absurd och lögnaktig. Nordkoreas system är uppbyggt hjältemyter om far och son som fungerar som en fatalistisk statsreligion. Tillsammans med vanligt folks totala isolering från utländska influenser och nordkoreanernas nationalstolthet får man et land som trots alla umbäranden fungerar. Det som också ger regimen stabilitet är dess totala människoförakt. Man kan inte påverka en regim med sanktioner om den är totalt okänslig för sitt folks lidande.

2004-31/32 s 17
"Nordkoreaner tillåts resa till Sydkorea"
Nära 400 nordkoreaner reser i slutet av veckan till Sydkorea. Det är den största grupp nordkoreaner som har tillåtits hoppa av till det kapitalistiska grannlandet.

2004-35 s15-16
"Nordkorea sträcker ut en hand - och världen tar den!"
USA har arbetat länge för att isolera Nordkorea. Samtidigt har andra länder ändrat sin inställning. Landet är idag mindre isolerat och mer ekonomiskt stabilt än för två år sedan. Effekterna av de reformer som presenterades för 2 år sedan, däribland flytande växlingskurser och priser och större självständighet för företag och lantbruk har lett till en stor förbättring av den privata konsumtionen. Det finns gott om varor i varuhusen och många köper faktiskt bilar. Sedan det första toppmötet med Sydkorea 2000 har Nordkorea skapat diplomatiska kontakter med 19 andra länder inklusive Australien och flera EU-länder. Tyskland har öppnat det första västerländska kulturcentret i Pyongyang - en del nordkoreaner talar tyska p g a sina band med forna Östtyskland.

2004-46 s 20-21
"Ondskan överlever mot alla odds"
Nordkoreanerna är inte så fogliga som det verkar. Motståndet mot diktatorn Kim Jong Ils regering växer sig allt starkare utan att det märks utåt. Detta hävdar den i Peking bosatte brittiske författaren Jasper Becker i en ny bok om Nordkorea "Rogue State: The Continuing Threat of North Korea". Han säger att hatet mot Kim är utbrett i befolkningen. En av hans livvakter försökte skjuta honom i mitten av 1990-talet och en grupp generaler som förespråkade ekonomiska reformer planerade en statskupp 1992. Den allestädes närvarande säkerhetstjänsten upptäckte konspirationen. Sedan dess har Kim skaffat sig en nästan ogenomtränglig skyddsmur. Han byter ständigt bostad i Pyongyang med hjälp av ett tunnelsystem. En speciell elitenhet med 100000 soldater har som enda uppgift att skydda honom mot komplotter och attentat. Han omger sig med omåttlig lyx med nordkoreanerna svälter. CIA uppskattar familjens förmögenhet till fyra miljarder dollar deponerade i bl a schweiziska konton.

2004-47 s 25
"Nordkorea vill inte prata just nu"
Landet vill inte återuppta sexpartssamtalen om dess kärnvapenprogram inom en nära framtid. I stället kräver Pyongyang att USA upphör men den fientliga politik som syftar till att störta Nordkoreas totalitära regim och att Nordkorea får mer bistånd. Japan och Nordkorea förhandlar på låg nivå i Pyongyang om japanska medborgare som kidnappades av Nordkorea för flera decennier sedan.

2004-50 s 22-24
"Kims korthus står på osäker grund"
Ruinerad ekonomi och hård press från omvärlden begränsar Kim II Jongs handlingsutrymme. På senare tid har det uppkommit tvivel på Kims grepp om makten. Själv har han inga illusioner. Redan 1989, enligt vad avhoppare berättat för den japanska journalisten Hagiwara, klargjorde han för den inre kretsen att de alla riskerade samma öde som Ceausescu om de inte tog sig i akt. Han är rädd för att dödas av sitt eget folk men nu kanske räddare för sitt internationella "anseende" och det växande hotet från USA och Japan.

2004-52 s 21-23
"Tuffingar på toppen"
Enväldiga despoter är omoderna nästan överallt, men inte i Nordkorea, Turkmenistan och Togo. Varför överlever de? Hur länge varar de? Varför är personkultens föremål alltid så avskyvärda människor?
- Kim Jong Ils regim är förmodligen världens otäckaste. Det är inte lätt att skapa fattigdom i ett land som befolkas av koreaner, men 5-10 % svalt ihjäl på 1990-talet. Alla övervakas.
- Turkmenistan var förr en sovjetisk lydstat som styrdes av ett moskvatroget redskap vid namn Saparmurat Nijazov. När Sovjetunionen föll samman förbjöd han all opposition, utropade sig till president på livstid och kät uppföra guldstatyer av sig själv överallt. Han har skrivit en bok som är grunden för läroplanen i landets skolor. Barnen blir nästan lika hjärntvättade som nordkoreanerna.
- Togos härskare, Gnassingbé Eyadéma, har haft makten sedan 1967 då han tog den genom ett kupp. Frankrike stödde honom till kalla krigets slut. Sedan har inte fått mer än 57 % i valen mot 99,95 % tidigare.
Kultens objekt tror ofta på sin egen propaganda och sedan börjar de agera som om de vore gudar. Skräcken är ett nödvändigt redskap för att hålla liv i en personkult och man måste hindra undersåtarna att höra andra fakta och åsikter än den egna propagandan. Men en del människor tycks faktiskt vilja ha en ledare som man vill tro är så "stark, dygdig och briljant" att han kan lösa alla problem. Om han har svar på alla problem "slipper man vardagens ångest och svårigheter".
Ledarskapet varar på livstid om inte för annat än att de fruktar att ställas inför rätta om de lämnar ifrån sig makten och terrorredskapen.
Varför är de då så grymma? Den enklaste anledningen till att diktatorer uppför sig så illa är förmodligen att de kan göra det.

2005-4 s 21
"Mindre mat i Nordkorea"
De nordkoreanska myndigheterna har minskat de dagliga matransonerna från 300 g till 250 g. Den nya ransonen tillgodoser bara halva det dagliga näringsbehovet, enligt FNs livsmedelsprogram.

2005-6 s 19
"Hovskvaller från Pyongyang"
Nästa generation i Kims dynasti förbereds för tronen. Kim Il Sung, Nordkoreas grundare 1948, påstås ha understrukit att om hans som misslyckas med att "fullborda revolutionen" så ska den fullbordas av hans son eller dennes son i nämnd ordning. I ett radiotal, avlyssnat i Sydkorea, ska de 62-årige Kim Jong Il, ha sagt att han "lyder sin fars instruktioner" att snart överlämna makten till en av sina sönder, Kim Jong Nam, Kim Jong Chol eller Kim Jong Un. Den förste tros ha fallit i onåd sedan han gripits i Japan med falskt pass - han önskade besöka Disneyland i Tokyo. Kim Jong Il anses för feminin av sin far medan "Un" är en "hårdhudad typ" enligt den japanska sushikock som i sina memoarer berättat om sina år i familjen Kims tjänst. Om kocken finns också skrivet här.

2005-7 s 17-19
"Kim fortsätter att gastkrama världen"
Kim Jong Il har ett triumfkort, och det består av hans förmåga att hota världen med domedagsvapen. Hur ska Bushs regering bemöta detta hot? USAs budget för 2006 innehåller planer på nya "bunkersprängande vapen". Kim Jong Il uppges vara desperat och frukta för sitt liv. Han är rädd att amerikanerna skickar en specialstyrd robot som ska döda bara honom. Vad kan han göra? Han vet att hans stora armé, visserligen är hjärntvättad och honom trogen, men den är illa utrustad med ålderdomliga vapen och kan förväntas bli en lätt uppgift för amerikansk militär. Därför hotar han med att han har kärnvapen, ett vapen som all världens militär och politiker har respekt för. Och kärnvapenprogram har han nog och det är illa nog.
Varken Kina eller Sydkorea vill att deras när granne ska kollapsa. Det kan resultera i enorma ekonomiska och flyktingproblem och även militär om en annan ännu värre person tar ledningen.

2005-7 s 20
"Hotfullt muller i Pyongyang"
Nordkorea deklarerade i förra veckan att det har tillverkat kärnvapen och att det hoppar av de multilaterala överläggningarna om Nordkoreas kärnvapenprogram. Uttalandet var första gången som Pyongyang offentligt påstod sig ha färdiga kärnvapen. USAs försvarsminister Rumsfeld är skeptisk till uttalandet. "Det är klart att uttalandet är oroväckande, men nordkoreanerna har utfärdat många hot, som senare har visat sig ogrundade.

2005-7 s 20-22
"Nord och Syd knyter band på egen hand"
Den ekonomiska zonen i Kaesong i Nordkorea är ett helt och hållet koreanskt projekt, som av en del ses som ett första steg på den långa vägen mot återförening. USA är skeptisk då man befarar att samarbetet leder till tekniköverföring till Nordkorea. Producenterna är sydkoreanska företag och personalen är sydkoreansk. 13 nya företag kommer att starta verksamhet där i år. Lönen till arbetarna är 5 % av den som betalas i Sydkorea. Produktiviteten är en tredjedel, utbildningsnivån mycket låg och det behövs en förman för 4 arbetare. Fördelen är att de talar samma språk.

2005-15 s 23-24
"En glimt av världen krossar illusionerna"
Fattigdomen får många Nordkoreaner att riskera allt för en oviss framtid i Kina. Omkring 200000 nordkoreaner antas leva som statslösa i Kina. De har tagit sig in någonstans utmed den 150 mil långa gränsen och lever under jorden. En del "pendlar" över gränsen illegalt för att smuggla och träffa släktingar. Utvandringen började i mitten av 1990-talet under de svältvågor som dödade inemot två miljoner människor. Många berättar att de till slutet av 1980-talet trodde att de levde i den bästa av världar och trodde på den totalt falska propagandan och alla lögner om andra länder, särskilt om Sydkorea. Först sedan de flytt förstår de hur illa deras land har skötts.

2005-18 s 12
"6-0 till Kim i matchen mot Bush"
Washingtons hårda linje mot Nordkorea har bara gjort läget ännu farligare. Bushadministrationens enskilt största utrikespolitiska misstag gäller Nordkorea genom att vägra att förhandla bilateralt. Nordkorea har nu stängt reaktorn i Yongbyon och meddelat att det kommer att använda bränslestavarna där. Det bör ge landet tillräckligt med plutonium för ytterligare två eller tre kärnvapen. Nu överväger den amerikanska regeringen att inför FNs säkerhetsråd föreslå någon slags karantän för Nordkorea. Men varken Sydkorea eller Kina stöder förslaget och därför kommer det att falla.

2005-18 s 13
"Straff eller lämpor?"
Washington och Söul är inte alls överens när det gäller Nordkorea. Sydkorea förespråkar en mjukare linje mot Nordkorea än USA, men har ändå satt Nordkorea i karantän men av det skälet att en hönsfarm nära Pyongyang har drabbats av fågelinfluensan. President Roh i Sydkorea vill i första hand avvärja en regimkollaps i Pyongyang med risk för enorma flyktingskaror. Söul vill i stället öka säkerheten genom att räcka ut handen till norr, främja handeln över gränsen, investera och öka det ekonomiska utbytet länderna emellan.

2005-30 s 11
"En gnutta hopp, eller bara halmstrå?"
Nordkorea radar upp sina villkor för att skrota kärnvapenprogrammet. Den 26 juli inleddes sexpartssamtalen med Kina, Japan, Ryssland, USA, och Nord- och Sydkorea. Nordkoreas mål är enligt deras delegat att den koreanska halvön ska bli kärnvapenfri. Men i februari i år medgav Nordkorea offentligt att man redan har kärnvapen. (min egen starka uppfattning är att den nordkoreanska ledningen är livrädd för att bli "straffad" av USA för den terrorverksamhet den utsätter det egna folket för. Även grannländerna drabbas med mängder av flyktingar, krav på stora bidrag och militärt hot. Särskilt Sydkorea drabbas.) Nordkorea fruktar de amerikanska robotar som med lätthet kan användas mot Nordkorea.

2005-30 s 12-18
"En vanlig stad i ett svältande Nordkorea"
Hungern tvingar nordkoreanerna till kapitalistisk verksamhet och kommunistregeringens järngrepp blir allt svagare. Svälten som i mitten av 1990-talet tog livet av två miljoner nordkoreaner, och Kim Il Sungs ödd 1994, har resulterat i stora förändringar i detta hemlighetsfulla kommunistiska land. Marknader växer fram i skuggan av övergivna fabriker, inflationen skjuter i höjden och korruptionen tycks inte gå att hejda. En klick av nyrika har uppstått samtidigt som en långt större grupp tvingas sälja allt de har för att få mat. Så ser livet ut om man får tro ett drygt 30-tal personer från Chongjin, landets tredje största stad. Några av dem har flytt och bor i Sydkorea. Andra har intervjuats i Kina, dit de kommit på illegal väg för att arbeta eller tigga. (Det är tydligt att det största hotet mot den diktatoriska utsugarregimen i Nordkorea inte kommer från amerikanska kärnrobotar utan från att regimen inte längre kan hålla hela befolkningen skyddad mot influenser och information utifrån. Varje glimt från utlandet leder till ytterligare en ilsken regimmotståndare som finner att han eller hon låtit sig luras å det grövsta i decennier, som de som kom till Kina och upptäckte att maten som satts ut till hunden var av bättre kvalitet än den som även partifunktionärer åt i Nordkorea! Och lurade och ilskna medborgare kan bli farliga!)

2005-32 s 10-13
"Uppehåll i sexpartssamtalen"
USA och Nordkorea beskyller varandra för dödläge. Sexpartssamtalen kom av sig när Nordkorea i slutet fick förhandlingarna att kantra med krav på rätten att driva nukleära lättvattenreaktorer. Andra frågor som debatterats var vägen till en kärnvapenfri koreansk halvö, normaliseringen av relationerna mellan Nordkorea å ena sidan och Japan, USA OCH Sydkorea å den andra, energistöd och ekonomiskt stöd till Nordkorea.

2005-35 s 18
"Nordkorea skjuter upp förhandlingarna"
Nordkorea kommer inte till förhandlingarna i Peking denna vecka som planerat utan skjuter på sexpartsmötet till den 12 september. Målet är att få Nordkorea att avveckla sitt atomprogram i utbyte med ekonomiska och politiska fördelar. Nordkorea ogillar USAs och Sydkoreas planer på en gemensam militärövning, de uppskattar inte heller att Jay Lefkowitz utnämnts till speciellt sändebud för mänskliga rättigheter i Nordkorea. Flera organisationer säger sig ha bevis för att det finns stora fångläger och ett omfattande förtryck av oliktänkande.

2005-38 s 20
"Pyongyang går med på att upphöra med kärnvapen"
Under sista dagen av den fjärde omgången sexpartssamtal mellan USA, Japan, Ryssland, Kina och de båda koreanska staterna gick Nordkorea med på att avbryta alla sina atomprogram: Nordkorea ska inom kort ansluta sig till ickespridningsavtalet (NPT) på nytt och kommer att tillåta IAEAs inspektörer att besöka landets kärnanläggningar. I utbyte får Nordkorea internationell hjälp och ett löfte från USA att inte använda aggressiva metoder mot Kim-Il-Sung och landets kommunistiska ledning.

2005-38 s 23-24
"En kapitalistisk oas i Kims rike"
Sydkoreanska företag flyttar produktion till ny ekonomisk zon i Nordkorea. Det byggs en enorm företagsby i Kaesung i Nordkorea, bara en timmes resväg från Söul. När den står klar 2015 ska 3000 sydkoreanska företag sysselsätta 250000 nordkoreanska arbetare. Redan idag finns det företag som tillverkar kläder och kastruller med hjälp av billig arbetskraft. De nordkoreanska arbetarna tjänar bara 57 dollar i månaden, en tjugondel av vad de får i Sydkorea och hälften vad kinesiska arbetare får. De är dessutom mycket produktiva och lär sig snabbt nya saker. Ett hinder för en god utveckling är de amerikanska sanktioner som hindrar att till exempel datorer förs in i Nordkorea och att man inte kan ringa direkt från Söul till Kaesung. Teletrafiken går via Japan. Det kan också bli konflikter beroende på att lokalbefolkningen i Kaesung oundvikligen kommer att utsättas för det som den kontrollbesatta regimen i Pyongyang kallar för "västerlandets dekadenta kultur".

2005-41 s 6
"Makaber uppvisning"
Nordkoreas ledare, Kim Jong Il, bevittnade i måndags en enormt påkostad militärparad i huvudstaden Pyongyang till minne av att det var 60 år sedan som det styrande partiet grundades. Kim svor att "utan barmhärtighet krossa" de amerikanska imperialisterna om de angriper Nordkorea.

2005-44 s 10
"Nordkorea håller fast vid avtal"
Kim Jong Il har meddelat Kinas president, Hu Jintao, att han är redo att avbryta Nordkoreas kärnvapenprogram och inom kort kommer att fortsätta förhandla om frågan. Detta sedan Hu i förra veckan besökte landet och lovat att skänka pengar till den utblottade ekonomin.

2005-45 s 26
"Vem tar över efter den käre ledaren?"
Ledaren, Kim Jong Il är 63 år och det är tid för honom att utse sin efterträdare. Kim har tre söner. Den äldste sonen, 34-årige Jong-nam, förefaller ha fallit i onåd, sedan han försökt ta sig in i Japan på ett falskt pass för att besöka Disneyland. Han är son till en skådespelerska som var faderns första älskarinna. Mamman till de två andra sönerna är hans andra älskarinna, Ko Young Hi, som dog i fjol. Den äldste av dessa två heter Jong-Chol och är 24 år. Han har studerat i Schweiz och gillar basket. Den yngste, Jong-un, är 22 år och anses vara den mest begåvade.

2006-12 s 24-26
"Återföreningen har börjat"
Den sydkoreanska jättekoncernen Hyundai arrangerar gruppresor till diktatorn Kim Jong Ils hemlighetsfulla rike i norr. Hundratusentals turister strömmar till det förr helt stängda Nordkorea. Bara i år har 400000 sydkoreaner besökt området och för dessa är det tydligt att de båda koreanska staterna håller på att växa samman i rasande fart, något som resten av världen inte tycks ha insett. De sydkoreanska turisterna möter ett drömlandskap i Kumgangsan där de också tvingas vila från västs informationsteknik. Användning av sådana "djävulska redskap" som mobiltelefoner är förbjudet. Bara ca tusen noggrant utvalda nordkoreaner har tillträde till turistanläggningen som är strikt avspärrad. Kumgangsam är ett slags experimentområde för Nordkorea. Hur mycket öppenhet kan tronföljaren Kim Jong Il i en stalinistisk dynasti tillåta utan att äventyra sitt jättelika fängelse? Mer avgörande är nog det faktum att knappast någon sydkorean vill att återföreningen ska ske för snabbt eftersom det skulle äventyra välståndet i Sydkorea. Hjälpen till Nordkorea i dag dikteras snarare av att försöka hindra ett alltför snabbt totalt sönderfall av Nordkorea.

2006-19 s 7
"Världens effektivaste censur"
Nordkorea toppar listan över världens 10 mest censurerade länder, enligt en undersökning utförd av Kommittén för skydd av journalister (CPJ) som har säte i New York. Alla "nyheter" i Nordkorea är positiva, det finns inga oberoende journalister, alla nyheter kommer via den officiella nyhetsbyrån, som serverar en daglig dos av rapporter om "den käre ledaren" Kim Jong-Il och hans dagliga göromål.

2006-21 s 20-21
"Vita Huset överväger en ny Nordkoreapolitik"
President George Bushs rådgivare har rekommenderat en helt nu hållning gentemot Nordkorea. De föreslår bland annat förhandlingar om att ett fredsavtal ska inledas trots att förhandlingarna om Nordkoreas atomprogram har varit fruktlösa. Detta har nordkoreanerna krävt i många år som en ersättning för det vapenstillestånd som satte punkt för Koreakriget för över ett halvt sekel sedan. Undertecknarna av vapenstilleståndet, det vill säga USA, Kina och Nordkorea ska vara med men USA vill också ha med Sydkorea.

2006-21 s 21-22
"Fredstrevare"
Sydkoreas förre president, Kim Dae Jung, som var upphovsmannen till avspänningspolitiken gentemot Nordkorea, kommer i slutet av juni att besöka den nordkoreanske ledaren, Kim Jong Il. Det är Nordkorea som inbjudit Kim Dae Jung. I förra veckan uppmanade Sydkoreas utrikesminister, Ban Ki Moon, Nordkorea att välja "en ljusare framtid" genom att följa Libyens exempel och eliminera sitt kärnvapenprogram.

2006-25 s 7-8
"Nordkorea oroar"
De senaste veckorna har de kommit flera signaler om att regimen i Pyongyang förbereder test av en långdistansmissil. USA uppmanar den kinesiska regeringen att uppmana Nordkorea att stoppa testet. Nordkorea har inte testat en långdistansrobot sedan 1998 då en trestegs robot avfyrades över Japan. Ingen vet om de verkligen tänker genomföra en test igen eller om de bara vill påminna världen om att de finns. Sedan flera månader ägnar sig Washington sin uppmärksamhet helt åt Iran när det rör sig om atomprogram. Kanske det handlar om utpressning för att få mer livsmedelsbidrag till det svältande nordkoreanska folket.

2006-28 s 10-11
"Nordkorea - Bushs ständiga huvudvärk"
Så fort Kim tycker att han inte får tillräckligt med uppmärksamhet iscensätter han en kris. Hans far, Kim Il Sung, gjorde detsamma 1994, varvid han fick en uppgörelse med Clintons administration. President Bush har redan från början sagt att han inte litar på den nordkoreanska regeringen och att han avskyr Kims sätt att behandla sitt folk. Man kan inte heller lita på att Kina kommer att ställa verkliga krav på Nordkorea eftersom det som Kina fruktar mer än kärnvapen är att Nordkorea kollapsar och miljoner flyktingar väller in i landet.

2006-28 s 19
"USA vill ge diplomatin en chans"
Ett kinesiskt förslag som syftar till att avdramatisera motsättningarna angående Nordkoreas raket- och kärnvapenprogram tycks ha fått medvind sedan ett amerikanskt sändebud accepterade de. Japan däremot vidhåller att FN ska utfärda sanktioner mot Nordkorea. Regeringen i Pyongyang säger att den inte kommer att delta i sexnationssamtalen om inte Washington häver de ekonomiska sanktionerna mot en bank i Macau som misstänks för att ha hjälpt nordkoreanska företag att överföra vinsterna från olaglig handel med narkotika och falska dollarsedlar.

2006-28 s 20-21
"Kim Jong Il studerar ballistik"
En otäck regim ger både vänner och fiender huvudvärk. Den 5 juli försökte Nordkorea skjuta iväg missiler men fyrverkeriet blev mest ett fiasko. De flesta robotarna plaskade ner i Japanska sjön ett 50-tal mil från Japans kust och Taepodong roboten tycks ha förintat sig själv efter 40 sekunder. Men uppskjutningen var otvivelaktigt en avsiktlig provokation. Den bröt mot ett sjuårigt moratorium, som Nordkorea enades om med Japan 2002 och i fjol med länderna i de så kallade sexnationssamtalen. En orsak kan vara att Nordkorea har känt sig ignorerat.

2006-38 s 22
"Paranoia i Pyongyang"
Den nordkoreanska regimen vill upp på dagordningen igen och anklagar därför USA för att planera ett kärnvapenanfall på diktaturen. Nordkorea vill få USA att mildra sina ekonomiska sanktioner och istället erbjuda regimen det slags belöningar som Iran har erbjudits i utbyte mot gott uppförande.

2006-39 s 18-19
"Språkförbistring på den koreanska halvön"
Efter att ha levt åtskilda i sex decennier, med två miljoner soldater, taggtråd och minfält som markerar gränsen, har det koreanska språket utvecklats i två olika riktningar för nord- och sydkoreaner. Nykomlingar från Nordkorea förstår bara 60 % av det som sydkoreaner säger. Därför ska nu en gemensam ordbok sammanställas. Målet är att ha en gemensam ordbok med 300 000 ord klar år 2012. Den speciella accent som nordkoreaner har är svårare att bli av med, en accent som stämplar dem som fattiglappar.

2006-41 s 14
"Ondskans axelmakter är lika onda som förut"
Det har gått nästan fem år sedan president George Bush introducerade konceptet "ondskans axelmakter", som inkluderar Irak, Iran och Nordkorea, och nu är regeringen I Washington involverad i kriser I alla tre länderna. Nordkorea har just deklarerat att det har sprängt sin första atombomb; Iran vägrar att stoppa sin urananrikning och Irak tycks stå på randen till ett inbördeskrig tre och ett halvt år efter den USA-ledda invasionen.

2006-41 s 14-15
"Varför så bråttom?"
Den nordkoreanska regimens brådska med att utföra vapentest överraskar experterna. Pyongyangs desperata åtgärd antyder att USAs ekonomiska sanktioner frestar på och att Nordkorea försöker berätta detta för resten av världen. En annan orsak kan vara att ledningen vill befästa sin kontroll och imponera på den egna befolkningen.

2006-41 s 15
"En riktig atombomb eller ett skrämskott?"
Det tycks ha varit en mycket liten kärnexplosion motsvarande ett kiloton eller mindre enligt seismografiska experter. Det bör därför röra sig om en halv framgång eller ett halvt misslyckande. Inga sensorer har noterat någon radioaktiv strålning från explosionsplatsen.

2006-42 s 19-21
"Ett fall av elakartad narcissism"
Kim Jong Il är inte en galning, utan han har med stor noggrannhet planlagt Nordkoreas utveckling av kärnvapen. Hans allt överskuggande mål är att behålla makten (och livet). Han fruktar att USA kommer att försöka störta honom och hans regim och att det enda som kan hindra en sådan "katastrof" är att han har tillgång till kärnvapen eller att få USA övertygad om att han har detta. Men han kan behöva kärnvapen också av ett annat skäl. Kim Jong Il är inte alls lika populär som fadern, Kim Il Sung, vilket gör att han har problem även med kontrollen sitt eget folk som har blivit mycket, mycket fattigare under hans styre. Han är helt likgiltig för sitt folks lidande och saknar förmåga att sätta sig in i andra människors känsloliv. Medan 20 % av Nordkoreas befolkning dog av svält levde han själv som en av Asiens främste gourmeter, bland annat var han världens största, enskilde konsument av Hennessycognac. Han beundrar västerländsk kultur och har ett filmarkiv med 20 000 filmer främst från Hollywood.

2006-42 s 19
"Sanktioner"
FNs säkerhetsråd röstade i lördags enhälligt ja för sanktioner mot Nordkorea med anledning av den provsprängning som landets regering gjorde för snart två veckor sedan. Nordkoreas FN-ambassadör säger att hans land tar totalt avstånd från beslutet. FN-resolutionen inkluderar inte åtgärder som involverar militärt våld.

2006-43 s 12-14
"Det isolerade landet"
En märklig och otäck historia om hur ett isolerat och ruinerat land lyckades skaffa sig kärnvapen. Den lilla bomb som exploderade för några veckor sedan var resultatet av ett arbete som pågått I ett halvsekel eller mer. Ambitionen att skaffa kärnvapen grundades redan under Kim Il Songs tid på grund av hans stora osäkerhet. Nordkorea är ett påhittat land, en kvarleva från det kalla kriget. För att konsolidera makten skapade Kim en kultideologi byggd på självförsörjning, kallad juche, som bestod av en stelnad bryggd av traditionell koreansk främlingsfientlighet och nationalism, konfuciansk respekt för auktoritet och utopisk marxism-leninism. När Sovjetunionen kollapsade för snart 20 år sedan berövades Pyongyang sin kommunistiska beskyddare och ett skyddande kärnvapenparaply.

2006-44 s 20
"Bomben gjorde allting värre"
Experterna befarar en flyktingkris nu när Nordkoreas politik har lett till att omvärlden har minskat hjälpen, vilket ytterligare försvårar situationen för landets medborgare. Givarländerna bidrar med mat och mediciner under förutsättning att hjälpen kommer folket tillgodo och inte till militären eller kommunistpartiets medlemmar. Ansvaret för eventuell svält ligger därför helt och hållet på Nordkorea. Nordkoreas egen livsmedelsproduktion blir allt sämre på grund av långvarigt ekonomiskt vanstyre och en kampanj för att plantera grödor på branta bergssluttningar och andra omöjliga projekt. Mindre mat leder till större hälsoproblem och fler flyktingar fruktar den kinesiska regimen.

2006-44 s 25
"Nya förhandlingar"
Nordkorea meddelade i tisdags att landet är redo att återuppta de internationella förhandlingarna om landets kärnvapenprogram. Beskedet kom efter överläggningar mellan regimen i Pyongyang och kinesiska och amerikanska förhandlare. De så kallad sexpartssamtalen om Nordkoreas program involverar förutom ovan nämnd länder även Sydkorea, Japan och Ryssland.

2006-47 s 16-17
"Nordkorea ska lockas med ett helt knippe morötter"
Under Apec-mötet i Hanoi underströk de amerikanska delegaterna Vietnam som ett föredöme för de isolerade asiatiska regimerna Burma och Nordkorea. USA erbjuder många favörer åt Nordkorea både konkreta och symboliska. Kanske en ceremoni för att högtidlighålla ett fredsavtal mellan Nord- och Sydkorea som egentligen aldrig slutits. Detta skulle kunna ge Kim Jong Il det internationella erkännande som han vill ha. I gengäld måste Nordkorea snabbt förstöra en del av sin kärnenergiutrustning.
I periferin undertecknade USA och Ryssland ett avtal som gör det möjligt för det kalla krigets mäktigaste kommunistland att bli medlem i världens mest kapitalistiska klubb, Världshandelsorganisationen, WTO.

2006-49 s 25-26
"Kim måste börja snåla på cognacen"
FN hindrar Nordkorea från att importera allt som Kim Jong Il tycker om. Sedan regimen i Pyongyang testat en atombomb i oktober har FNs säkerhetsråd enhälligt röstat för att Nordkorea och dess ledare, Kim Jong Il, ska bli utan vapen, atomteknik och lyxvaror. Resolutionen fryser Nordkoreas konton i utländska banker, pengar som skulle kunna användas för att finansiera vapenprogrammet. Den förbjuder internationellt resande som är involverade i vapenprogrammet och deras anhöriga. På den amerikanska listan över förbjudna produkter står bland annat varor som lyxyachter, vattenscooters, racerbilar och motorcyklar, Dvd-spelare, TV-apparater över 29 tum och fina spritsorter.

2006-51 s 13
"Skepsis inför sexpartssamtalen om Nordkorea"
För första gången på tre månader har sexpartssamtalen kommit i gång. Kinas traditionella stöd till Nordkorea har försvagats. Snart måste Nordkorea infria sina löften om att överge vapenprogrammet om landet inte ska isoleras totalt.

2006-51 s 17
"Polisbaletten i Pyongyang"
De kvinnliga trafikpoliserna i Pyongyang symboliserar skönhet och absurditet. Det är en civilplikt som varar tills de fyllt 26 år. Bara storvuxna, snygga och unga kvinnor kommer i fråga för polisyrket. Det finns knappast någon trafik alls men de står där ändå. Enligt regelboken ska de vara i ständig rörelse, de snurrar runt sin egen axel.

2007-04 s 11
Små steg framåt i förhandlingarna
Förhandlingarna mellan Nord- och Sydkorea i Berlin står inför ett genombrott. Nordkoreas förhandlare har erbjudit att Nordkorea fryser sitt atomprogram och tillåter IAEA att inspektera i utbyte mot att USA ger ekonomiskt stöd, garanterar energiförsörjningen och häver sanktioner.

2007-07 s 26-27
"Klarsyn resulterade i ett nytt avtal med Nordkorea"
Både George Bush och Kim Jong Il behövde ett genombrott. Även Kina, japan, Ryssland och Sydkorea är avtalsparter. Det återstår att se om de lyckas föra uppgörelsen i hamn så att alla parter blir nöjda. Avtalet innebär att Nordkoreas atomanläggningar stoppas och på sikt monteras ned som ett led i en generös överenskommelse. Nordkorea ska visa upp sina anläggningar för internationella vapeninspektörer. När Nordkorea gjort utrustningen i Yongbyon, som är landets största atomanläggning, "obrukbar" får Nordkorea som belöning ett års förbrukning av olja och annan hjälp.

2007-08 s 9
Nu när Nordkorea gått med på en stegvis nedmontering av sitt atomprogram är IAEAs tidigare utvisade inspektörer redo att åka tillbaka meddelar byråns chef, Mohammed al-Baradei. I förra veckan gick Nordkorea med på att inom 60 dagar lägga ner verksamheten vid sina atomanläggningar och i detta ingår också att inspektörerna får komma tillbaka.

2007-10 s 24
"Ett första steg mot nedrustning"
Mohammed ElBaradei som är chef för IAEA kommer inom kort att resa till Nordkorea för att två dagar långt besök. Hans överläggningar med regimen i Pyongyang har blivit möjliga tack vare Nordkoreas löfte att suspendera sitt kärnvapenprogram och släppa in FNs vapeninspektörer. Det viktigaste målet med resan är att normalisera förhållandet mellan Nordkorea och IAEA. Den nordkoreanska regimen utvisade IAEA:s vapeninspektörer 2002 och en månad senare lämnade Nordkorea ickespridningsavtalet.

2007-11 s 15
"Lite krångel får man räkna med"
I början av veckan välkomnades chefen för IAEAs kärnvapeninspektörer, Mohamed ElBaradei. Han fick emellertid inte tillfälle att Nordkoreas chefsförhandlare Kim Kye Gwan i onsdags som planerat.

2007-16 s 23
"Ny premiärminister i Pyongyang"
Rapporter från källor utanför Nordkorea gör gällande att Pak Pong-ju som har varit Nordkoreas premiärminister sedan 2003, avsattes av Folkförsamlingen på dess årliga möte i förra veckan. Orsaken kan vara att han stött sig med militären.

2007-18 s 21-22
"Tyranniets allians"
Nordkorea och Burma återupprättar de diplomatiska förbindelserna som bröts 1983 då nordkoreanska agenter sprängde en bomb i Rangoon med avsikt att döda Sydkoreas dåvarande president Chun Doo Hwan som var på besök i staden. Regeringen i Sydkorea har signalerat att den inte har något emot den nya förbindelsen.
Det är osäkert om de nya förbindelserna får annat än symbolisk betydelse.

2007-23 s 25-27
"Bilder från Nordkorea"
En avhoppares bild ger några av de nordkoreaner som flydde 1999 och haffades i Ryssland. Trots FNs och Sydkoreas ansträngningar utlämnades de till Nordkorea. Nu har de flytt igen och lyckats ta sig till Sydkorea, där de bestrider den nordkoreanska regeringens uppgifter om gruppens öde nämligen att de flesta återvänt till sina familjer och jobb. En av dem berättar om liv och död i Nordkoreas ökända fängelseläger nr. 15, som i omvärlden är mest känd som Yodok. Där arbetar internerna 15 timmar eller mer per dag och lever på matransoner som är små även enligt nordkoreanska mått. Deras brott är kritik mot regeringen eller flykt från landet på grund av hunger. Lägren tros innehålla 200 000 interner för närvarande.

2007-23 s 27
"Diplomatens vardag: Nord och Syd kommer inte överens"
Förhandlingarna mellan de två staterna bröt samman därför att Sydkorea inte ville garantera snabb livsmedelshjälp till Nordkorea med mindre än att Nord snarast infriar sitt tidigare löfte om att stoppa kärnvapenprogrammet. Nordkorea svarade med att hota att avbryta programmet för familjeåterförening mellan Nord och Syd. Nordkoreanska diplomater säger att kärnreaktorn kommer att stängas men först sedan Nordkoreas frusna tillgångar utomlands frigjorts. Främst handlar det om pengar i en av USA svartlistad bank i Macau som USA hävdar uppkommit genom tvätt och förfalskning.

2007-23 s 27-29
"Den maskerade reporterns bild: Världens sämsta semestermål"
Kinesiska turister påminns om maoismens vedermödor och misär när de besöker Nordkorea. Turister från Kina släpps in på grund av behovet av amerikanska dollar. Nordkoreanerna är duktiga på att iscensätta imponerande shower. Kineserna bjuds in till kasinon, eftersom spel om pengar är förbjudet i Kina. Men många kineser semestrar i Nordkorea för att få en smak av det som de själva har sluppit undan. Kulten kring Nordkoreas ledare påminner om kulten av Mao. Det statliga ideologin, juche, (självförsörjning) har mycket gemensamt med Maos isolationism. Inga mobiltelefoner tillåts och inte ens på de flottaste hotellen finns tillgång till Internet.

2007-23 s 29
"Klassklyftan i Kims kommunistparadis"
Lyxkonsumtion i den stalinistiska bastionen. Medan många avlandets 23 miljoner invånare lever på randen till svält finns det några få privilegierade som är ruskigt rika. En del tillhör den kommunistiska partieliten som alltid har kunnat njuta av importerad sprit och annan lyx. Men det finns en ny kategori rika som tror på att tjäna pengar och att använda dem. Regimen har öppnat för en viss privat marknad. På sikt kan detta bli ett hot mot Kims totalitära terrorregim.

2007-23 s 30-31
"Turistens bild: Nordkorea med egna ögon"
Nordkorea finns det? Jag begav mig dit och fann paradoxalt nog att svaret är NEJ. För koreanerna finns nämligen endast ett Korea och den nuvarande uppdelningen är således för dem en tidsfråga.
Som svensk kontaktar man Koreas resebyrå som också ordnar en inbjudan från Nordkorea. Man reser in via gränsen i norr till Ryssland eller Kina. Jag fick göra den hundramilaresa kors och tvärs i landet som jag önskat. En chaufför och en gammal diesel Mercedes ställdes till mitt förfogande. Man slås av hur hyggligt människorna är klädda och att renligheten präglar såväl natur som människor. Hur gemene man har det på landsbygden kan man emellertid bara ana sig till. Kontrasten mellan Koreas armod och Kinas välstånd förblir oförglömlig.
En artikel skriven av den före detta riksdagsmannen Björn von der Esch.

2007-25 s 22
"Ett litet steg framåt"
Nu har USA gått med på att överföra 25 miljoner dollar i frysta fonder från en bank i Macao till Nordkorea. Det betyder att Pyongyang nu måste uppfylla sin del av en överenskommelse från i februari enligt vilken Kim Jong Ils regim ska stänga kärnreaktorn i Yongbyon.

2007-29/30 s 21
"Nedrustning i Nordkorea"
Nordkorea har nu stängt den kärnreaktor i Youngbyon som är hjärtat i landets kärnvapenprogram. Detta meddelar IAEAs chef Mohammed ElBaradei. Även övriga atomanläggningar i Nordkorea är stängda. Genombrottet kom bara några timmar efter det att Nordkorea mottagit den första leveransen av tung bränsleolja från Sydkorea. Totalt ska 50000 ton levereras enligt avtalet.

2007-33 s 16
"Toppmöte ska ge Nord- och Sydkorea fred"  Hela artikeln
60 år efter halvöns delning ska ett toppmöte mellan Nord- och Sydkorea till slut göra att länderna officiellt sluter fred. USA hoppas även att detta första möte på statschefsnivå på sju år länderna emellan ska leda till framsteg i tvisten om Pyongyangregeringens atomprogram. Förra månaden stängde Nordkorea sin kärnreaktor Yongbyon i utbyte mot 50000 ton eldningsolja från Sydkorea. Mötet är bestämt till den 28-30 augusti.

2007-36 s 11
"Nordkorea stoppar kärnprogrammet"
Nordkorea kommer att redogöra för och lägga ned sitt atomprogram före årets slut, lovar Nordkoreas förhandlare efter två dagars överläggningar i Genève, enligt USAs chefsförhandlare Christopher Hill. Man diskuterade också en utvidgning av de diplomatiska förbindelserna mellan Nordkorea och USA.

2007-37 s 26-27
"Pengar är det enda som biter på Nordkorea"
Nordkoreas ledare, Kim Jong Il, kidnappade en gång en sydkoreansk regissör och dennes hustru därför att en nordkoreansk talang inte förmådde återskapa Kims visioner på filmduken. Nu kan man undra om den Store Regissören planerar en riktig kioskvältare som slutar med ett genombrott i den internationella konfrontationen om Nordkoreas kärnvapenprogram.
Nu börjar Nordkorea ge vika och orsaken är främst att landets ekonomi har stora problem. I fjol krympte landets BNI med över en procent. Den huvudsakliga nedgången var att de USA-ledda sanktionerna slog hårdare än de flesta anar. USA såg till att stoppa Nordkoreas handel med missiler och bromsade intäkterna från olaglig smuggling och penningtvätt när en bank i Macau stängdes. Japan stoppade effektivt flödet av pengar från nordkoreaner bosatta i Japan. I slutet av 1990-talet svarade smuggling av droger hotade djurarter samt laglig vapenförsäljning för hälften av Nordkoreas export. Idag är siffran 15 % och 40 % av Nordkoreas import av vapen och andra livsnödvändigheter betalas med hjälppengar. Nordkorea har aldrig återhämtat sig riktigt efter förlusten av Sovjetunionens stöd, som avbröts 2987. Detta ledde till en av 1900-talets värsta svältkatastrofer. Mellan 1994 och 1998 gick en miljon nordkoreaner under.

2007-40 s 18-19
"Roh mötte Kim i Pyongyang"
det andra Koreamötet på drygt ett halvsekel har ägt rum denna vecka, Sydkoreas president håller fast vid solskenspolitiken men ledarna i Pyongyang uppträder ungefär som de alltid har gjort. President Roh vill utöka Sydkoreas investeringar i Nordkorea, och han förespråkar ett slags Marshallplan som han hoppas ska bredda vägen för formell fred på halvön.

2007-40 s 19-21
"Jesus är Kims farligaste rival"
Kristendomen konkurrerar med personkulten runt Kim Jong Il. Kristna i Nordkorea riskerar att avrättas som straff för sin tro. De betraktas som förrädare mot hela det politiska systemet, ett system som syftar till att förhärliga ledaren. "Du ska inga andra gudar hava jämte Ledaren!" Ändå växer de i antal. De flesta är protestanter. Kristendomens växande popularitet signalerar att alltfler koreaner söker andliga alternativ till den kommunistiska personkulten. Sydkorea är den mest kristna nationen i Asien näst det romersk-katolska Filippinerna.

2007-45 s 30
"Turist hos Kim"
Även i den gråtrista temapark som kalla Nordkorea finns ett och annat livstecken. I år kommer ungefär 2000 västerlänningar att besöka Nordkorea vilket är fyra gånger fler än 2002. Vistelsen i Nordkorea är hårt kontrollerad och besökare måste uppge referenser som kan bevisa att de inte är journalister. Den patriotiska propagandan är enorm. De flesta västerlänningar hamnar på ett hotell på en ö i en flod, en oas av underhållning som man inte får lämna utan eskort.

2007-47 s 11
"Kims söner syns både här och där"
Nordkoreas Kim-söner verkar inte vara särskilt hemkära. I fjol sågs en av Kim Jong Ils söner besöka en Eric Clapton konsert. Den äldste sonen, Kim Jong-Nam som vid ett tillfälle ertappades på väg till Disneyland i Tokyo med falskt pass, siktades i Paris i förra veckan.

2007-51 s 27-28
"Kina ger nordkoreanerna en glimt av världen"
Den nordkoreanska ekonomin går mot ruin men den privata torghandeln blomstrar och bland produkterna finns sådant som regimen har försökt stoppa i decennier: billiga tv- och radioapparater, piratkopierade videoband och DVD och amerikanska filmer som importeras eller smugglas över gränsen mot Kina. Bakom fördragna gardiner i trista hyresblock får folk chansen att bekanta sig med världen utanför. Detta anses vara "osocialistisk aktivitet" och därmed olagligt i Nordkorea. Avhoppare och experter på Kim Jong Ils regim berättar att den nordkoreanska polisen rutinmässig brukar stänga av elen i ett helt kvarter och sedan undersöka lägenheterna för att se vilka videoband och DVD som sitter i apparaterna. Uppkomsten av privat kommers har givit nordkoreanerna en aning om hur det ser ut i världen utanför "arbetarparadiset". Det är emellertid stora regionala skillnader när det gäller information till vanligt folk. Det är mest vid sydvästkusten som kontakter med utlandet är vanliga. Inne i landet förblir det mesta som vanligt och där är tilltron till att leva i "paradiset" stor.

2008-03 s 20
"Nordkorea verkar inte ha bråttom"
Nordkorea måste redogöra i detalj för sitt atomprogram före februari månads slut. Detta kräver den amerikanska biträdande utrikesministern Christopher Hill i sin rundresa i regionen. Nordkorea missade en deadline som gick ut i december som gällde stängning och demontering av den stora reaktorn i Yongbyon.

2008-10 s 20
"Förhalningstaktik av känt mönster"
Nordkorea varnar för att USAs och Sydkoreas årliga gemensamma militärövning kan skada förhandlingarna om landets atomprogram. Nedrustningssamtalen har fastnat på grund av att Nordkorea inte lämnade en fullständig deklaration om kärnvapenprogrammet före sista december 2007, enligt den accepterade tidtabellen.

2008-13 s 12
"En humanitär gärning mot en annan"
Sydkoreas president har bett Nordkorea att överväga frigivning av krigsfångar och tillfångatagna civila i utbyte mot humanitär hjälp från Sydkorea. Fler än 540 sydkoreanska soldater, som tillfångatogs i Koreakriget 1950-53, tros fortfarande vara vid liv i Nordkorea, enligt den sydkoreanska regeringen. Därutöver finns 480 civila, de flesta fiskare som har kidnappats av Nordkorea efter kriget.

2008-14 s 28
"Från eldhav till aska"
Regeringen i Pyongyang försöker visa vem som är herren på täppan. Nordkorea fortsätter att attackera den nya konservativa regeringen i Söul och hotar att reducera Sydkorea "till aska" om den sydkoreanska regeringen gör minst lilla antydan till anfall.
Sydkoreas president Lee säger att han kommer att minska stödet till Nordkorea drastiskt om inte Pyongyang överger sitt kärnvapenprogram. Det är emellertid oklart om landet bemästrar förmågan att tillverka ett fungerande kärnvapen.

2008-16 s 19
"Nordkorea får möjlighet att rädda ansiktet"
USAs biträdande utrikesminister, Chris Hill, presenterade i förra veckan en plan enligt vilken Washington definierar sina frågetecken när det gäller Nordkoreas misstänkta urananrikning och kärnvapentillverkning. Denna formel erbjuder Pyongyang en chans att utan att förlora ansiktet presentera deklarationen som skulle ha lagts fram den 31 december. Nordkorea måste antingen skingra USAs misstankar med hjälp av övertygande bevis eller erkänna att misstankarna är välgrundade.

2008-22 s 24-25
"Asiens bortglömda kris"
Hunger står för dörren inte bara i Burma utan också Nordkorea. FNs tidigare insatser har förvärrat situationen.
Merparten av all mat kom konsumeras i Nordkorea är lokalt producerad. Sedan 2005 har emellertid skördarna minskat på grund av dålig politik, dåliga väderförhållanden och brist på gödningsmedel. Gödningsmedel kommer gratis från Sydkorea men har minskat sedan 2006 som en reaktion på Pyongyangs missil- och kärnvapentester. Detta har också orsakat minskat biståndet och slutligen har det blivit dyrare att importera mat. Marginalen till svält är därför liten. Regimens obarmhärtighet gör det svårt att mobilisera effektiv hjälp. FN kan ha bidragit till den annalkande krisen genom att felaktigt ha invaggat människor i uppfattningen att det är konstant brist på mat i Nordkorea. Ropat "vargen kommer" så ofta att ingen reagerar till sist.

2008-23 s 23
"Eliten i det stängda Nordkorea öser ut pengar"
Några få tusen i huvudstaden ägnar sig åt världens köpfest när årets mässa med utländska företag hålles. Nordkoreas nyrika tjänar pengar på sina politiska kontakter och de verkar ha gott om amerikanska dollar. Huvudkällan är handel med utlandet och släktingar utomlands.

2008-23 s 24
"Nordkorea tänker inte alls skrota några vapen"
Högt uppsatta nordkoreanska regeringsföreträdare sa för en tid sedan att USA måste vänja sig vid att Nordkorea har kärnvapen. Inte förrän relationerna med USA har "normaliserats fullständigt och slutgiltigt" kan det bli tal om något sådant. Bland annat förväntar de sig att USA bygger en kärnreaktor åt dem inom tre år.

2008-35 s 26
"Pyongyang hotar att återuppliva sitt atomprogram"
Om inte USA suddar bort Nordkorea från listan över statliga terrorsponsorer. Detta har USA inte gjort med motiveringen att Nordkorea inte har infriat löftet om att utomstående experter ska få verifiera sanningshalten i den nordkoreanska redogörelsen av existerande program och anläggningar.

2008-37 s 10
"Rykten säger att Kim är sjuk"
I Amerika tror man att den nordkoreanske ledaren Kim Il Sung har drabbats av en "hälsokris" eftersom han inte var närvarande då Nordkorea firade 60 år med en stor militärparad. Kims hälsa är en av Nordkoreas bäst bevarade hemligheter. På ett toppmöte med Sydkoreas ledare i oktober 2007 avfärdade Kim alla spekulationer om att han skulle vara sjuk. Han lär emellertid lida av hjärtbesvär och diabetes.

2008-38 s 26
"Var finns Kim?"
Enligt uppgifter från Sydkorea ska Kim ha drabbats av slaganfall i mitten av augusti. Han deltog inte i firandet av Nordkoreas 60-års dag. Det spekuleras nu vilt om vem som ska efterträda honom. Enligt experter intar Kims fjärde fru, Kim Ok, 44, en viktig position. Hon lär redan ha tagit över viktiga funktioner. Andra tror att något slags kollektivt ledarskap av militärer och civila kommer att ta över. Eller så dyker han plötsligt upp igen. Detta har hänt förr.

2008-42 s 23
"Pyongyang slipper terrorstämpeln" hela artikeln
Ett steg fram och två steg bakåt verkar vara principen i Nordkoreas vapenprogram. Det senaste steget framåt väcker nytt hopp om ett definitivt stopp för nordkoreanska kärnvapen. Ledningen i Pyongyang kommer att demontera landets största atomanläggning och släppa in internationella vapeninspektörer som ett svar på USAs beslut att ta bort Nordkorea från listan över statliga terrorsponsorer. Många amerikanska sanktioner finns dock kvar, bland annat "lyxexporten" till Kim Jong-il.

2008-44 s 22-23
"Nordkorea hotas av värsta matkrisen på 10 år"
Orsaken är extremt dåliga skördar i år, enligt en ny FN-rapport. Militären och eliten märker inte av nöden, men drygt tre fjärdedelar av alla nordkoreanska hushåll har redan minskat matkonsumtionen. Två tredjedelar av landets 23 miljoner har redan undermålig kost. FN-rapporten målar en dyster bild av de mänskliga rättigheterna i Nordkorea. Det behövs till exempel myndigheternas tillstånd för att äga en mobiltelefon eller en dator och radioapparaterna som säljs är inställda i förväg på den tillåtna statliga kanalen.

2008-45 s 21
"Ingen synlig ledare"
Det finns tecken på att det inom ledningen görs försök att utnyttja ledarens hälsoproblem för att sätta punkt för dynastin Kim med hjälp av en ny "synlig" ledaren som till skillnad från Kim, inte drar sig undan offentligheten. Betoning av ett minnesmärke som föreställer tre händer som sträcker sig mot himlen kan betyda att partiet i fortsättningen kommer att spela en mer aktiv roll och att personkulten runt Kim kommer att tonas ner.

2008-51 s 18
"Snart kan man ringa till Kim"
Det slutna Nordkorea erbjuder mobiltelefon till några få privilegierade. Myndigheterna har slutit ett avtal med den egyptiska telekomgruppen Orascom som ska etablera ett mobilt nätverk av tredjegenerationen. Omkring 50 000 beräknas registrera sig de första sex månaderna. Nordkorea har 23 miljoner invånare.

2009-08 s 30-31
"Livet på andra sidan"  hela artikeln
Många av de nordkoreaner som hoppar av till Sydkorea har en skev bild av livet på andra sidan. De tror att champagnen flödar och att trångboddhet är ett okänt begrepp. Många tror att den lyxiga livsstil som man kan se i TV-serier från insmugglade DVD-skivor är standard i Sydkorea. De blir kanske lite besvikna, men å andra sidan får de säga och tycka vad de vill. De flesta nykomlingarna från Nordkorea bor i cirka tre månader i statliga läger där de undervisas i kapitalism och demokrati. De får också lära sig praktiska färdigheter som att använda bankomat och hushållsmaskiner. 60 års separation har också gjort att många nordkoreaner tycker sig tala ett helt annat språk. Alla låneord framför allt från engelskan i Sydkorea förvirrar många nordkoreaner.

2009-11 s 21-24
"Obotlig hungerkris är problemets kärna"
Hunger har gjort Nordkorea till ett aggressivt vårdfall, som hotar med kärnvapen och tigger pengar och mat på en och samma gång.
Nordkorea, under Kim Jong Ils ledarskap, förmår inte föda sitt folk. Landets ständiga beroende av livsmedelshjälp gör att de länder som Nordkorea hotar med kärnvapen känner sig tvingade att leverera förnödenheter. Hungern försvagar både intellektet och fysiken hos landets invånare. Mental utvecklingsstörning orsakad av undernäring diskvalificerar ungefär en fjärdedel av alla rekryter till den nordkoreanska militären. Runt 4,5 miljoner människor berövades livsmedelshjälp i december och ransonerna till ytterligare 1,8 miljoner, varav de flesta är barn, har halverats. De är hungriga medan Nordkorea och USA bråkar om hur - och på vilket språk - maten ska distribueras. USA kräver att 12 personer som talar koreanska ska ingå i FNs livsmedelsdistribuerande grupp men Nordkorea accepterar bara tre. USA vill ha en kontroll över att maten verkligen gå direkt till de som behöver den bäst. Alla vet att befolkningen är starkt hierarkiskt uppdelad där de som är opponenter till Kim har det sämst och svälter mest. Kim vill främst använda hjälpen från USA och andra länder till att stärka sin egen ställning.

2009-14 s 24-26
"Kim leker med elden"
Nordkorea flyttade i förra veckan en långdistansrobot till en uppskjutningsramp. Planen är att roboten ska skjutas upp vilken dag som helst trots upprepade internationella varningar. Nordkorea har tillverkat robotar i ett halvsekel i avsikt att skrämma sina grannar. Först var det för att kunna slå mot Japan och på det sättet "hindra" USA från att blanda sig i den koreanska halvöns inre angelägenheter Nordkoreas robotar är otympliga och gammalmodiga men även med undermålig träffsäkerhet kan man skrämma det civila samhället. Trots den stora fattigdomen har Nordkorea blivit den "största leverantören av robotar, robotkomponenter och relaterad teknik" till utvecklingsländerna. Nordkorea har sålt robotar till Iran, Pakistan, Egypten, Libyen och Jemen och tjänat hundratusentals miljoner dollar. Mycket blev möjligt på grund av det stora spillet av komponenter, teknik och expertis i samband med Sovjetunionens sammanbrott.

2009-15 s 10-11
"Säkerhetsrådet kunde inte enas"
Kina och Ryssland lade som väntat käppar i hjulen för USA som ville formulera en stark protest mot Nordkorea som testade förmågan hos en långdistansraket att transportera kärnvapen. Den passerade över Japan och ramlade ner i Stilla Havet. Själv påstår Nordkorea att uppskjutningen syftade till att placera en kommunikationssatellit i en bana runt jorden. Japan uppfattar handlingen som "extremt provocerande" och kräver ett straff. Kina säger sig vilja undvika "ökad spänning" och inte äventyra de kommande förhandlingarna med Nordkorea om dess atomprogram.

2009-16 s 15
"Pyongyang sätter fart på atomprogrammet igen"
I tisdags kom Nordkoreas svar på FNs fördömande av uppskjutningen av en långdistansrobot förra veckan. Regimen i Pyongyang meddelade att den kommer att utvidga sitt kärnvapenprogram, återuppta produktionen av plutonium samt avbryta de så kallade sexpartssamtalen, det vill säga de diplomatiska försöken att få Nordkorea att lägga ned hela kärnvapenprogrammet. FNs säkerhetsråd hade dagen innan fördömt kommunistregimens uppskjutni8ng av en robot över Japan den 5 april.

2009-17 s 8
"Sällsynt kontakt vid gränsen"
En sydkoreansk delegation anlände i början av veckan till Nordkorea för förhandlingar. Söul vill att en koreansk arbetare som har varit fängslad i nästan en månad för att ha förolämpat ledarna i Pyongyang, ska släppas fri. Nordkorea kallar den sydkoreanska regeringen för förrädare sedan den villkorat Sydkoreas bistånd med att den nordkoreanska ger upp sitt kärnvapenprogram.

2009-22 s 18
"Pyongyang fortsätter att utmana världen"
Nordkorea provspränger atombomber och skjuter upp kortdistansmissiler. Det skärper motsättningarna mellan Nordkorea och de allra flesta länder, framför allt USA. Säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar har tillsammans med Japan och Sydkorea diskuterat nya sanktioner men Nordkorea verkar inte bry sig om världens reaktion.

2009-22 s 19-20
"Nordkorea är en ovanligt svår nöt att knäcka"
En intern maktkamp i det slutna kommunistlandet komplicerar omvärldens försök att få regimen i Pyongyang att rätta in sig i leden. USA misstänker att Kim Jong-il, vars hälsa tros bli allt sämre, manövrerar för att få sin yngste son, Kim Jong-un, utnämnd till efterträdare, kanske efter en övergångsperiod med Kim Jong-ils svåger, Jang Seong-tak, som ställföreträdande regent. Kärnvapenprovet och raketuppskjutningarna måste ses i sammanhang med den interna kampen för att förlänga Kimdynastins styre i ytterligare en generation.

2009-23 s 18-21
"Nerverna är på helspänn"
En signal till amerikanerna, en intern maktkamp eller förspelet till en kärnvapenladdad bärsärkagång? Världen försöker gissa varför diktatorn i Pyongyang hotar med krig igen. Västmakterna måste fortsätta förhandla med honom, manar bland annat Sydkoreas förre president Kim Dae Jung. I sin förtvivlan väder sig denne till stormakterna i USA och Kina och uppmanar dem att ta den nordkoreanske diktatorns vapenhot på allvar. Kim Dae Jung menar att Kim Jong-Il är "besviken" på Obama: Han känner sig inte tillräckligt uppmärksammad. Diktatorn har bråttom, han har hämtat sig efter sin stroke men insett att han inte är odödlig och vill så fort som möjligt utse en efterträdare. För Kim Jong-Il är dynastins överlevnad viktigare än alla biståndspengar från utlandet. Han vill sluta de egna leden och stoppa det ideologiska inflytandet från Sydkorea.

2009-23 s 22-23
"På fredagarna sopar Kims byråkrater gatorna"
Landet styrs av en död man. Den som besöker Nordkorea möter överallt statyer och porträtt av Kim Il Sung, som har utropats till "evig president". Vilken roll spelar hans son, Kim Jong-Il? Det lönar sig inte att fråga eftersom ingen får prata med utländska besökare. Redan på flygplatsen tas gästerna emot av två reseledare: herr Kim och herr Ri, som förblir reseledare under hela vistelsen. De påstår att på fredagar arbetar Nordkoreas byråkrater och tjänstemän inte vid sina skrivbord utan "städar och gör fint och tjänar på så sätt sina landsmän". Turister är förbjudna att tala med någon annan än reseledarna och utlänningar som arbetar i Nordkorea får inte heller tala med nordkoreanerna.

2009-24 s 22
"Oväntat hårt straff"
Laura Ling och Eurna Lee som arbetade för TV-kanalen Current TV dömdes för ett "allvarligt brott" mot nationen och för att ha tagit sig in i Nordkorea utan tillstånd. Rättegången hölls bakom stängda dörrar och inga utländska observatörer tilläts närvara. De två journalisterna greps då de gjorde ett program om kvinnohandeln i regionen.

2009-25 s 22
"En resolution som biter?"
USA, Kina och övriga länder i FNs säkerhetsråd har enats om en FN-resolution, som fördömer Nordkoreas underjordiska kärnvapenprov och förstärker de militära ekonomiska och kommersiella sanktionerna mot den kommunistiska staten. Den innebär ytterligare begränsning av Pyongyangs tillgång till internationella bidrag, ekonomiskt stöd och billiga lån. Medlemsländerna uppmanas att inspektera fartyg på väg till eller från Nordkorea och undersöka om lasten innehåller förbjuden kärn- eller missilteknologi. Nordkoreas motiv för senaste tidens vapen- och missiltester är föremål för livliga internationella spekulationer. De flesta antar att orsaken är en intern maktkamp där Kim-Jong-ils intresse är att säkra tronföljen med sin son Kim Jong-un.

2009-25 s 22-24
"Kim behöver inte lida"
Tidigare sanktioner har misslyckats med att få regimer i Pyongyang att göra som omvärlden vill. Det beror på att den nordkoreanska regimen alltid hittar vägar runt embargon och sanktioner. Resultatet är att folket blir lidande i stället. Den 67-årige Kim har tillräckligt med lyx på lager i sina privata villor för att klara sig resten av livet. Nästan allt som kommer från eller ska till Nordkorea passerar Kina- 90 % av energin, merparten av alla konsumtionsvaror och det mesta av maten. Kina har visat sig måttligt road av att ytterligare isolera en gammal kommunistallierad. Kina vill inte heller trycka på för hårt då det skulle kunna leda till regimens fall vilket skulle skapa ett farligt maktvakuum i regionen.

2009-25 s 24
"Hotet måste tas på allvar"
Nordkorea, som kallar sig "stolt kärnvapenmakt" svär att fortsätta med sitt kärnvapenprogram i trots mot FNs senaste resolution om sanktioner. I ett uttalande från det nordkoreanska utrikesdepartementet uppger regimen i Pyongyang att den dels kommer att använda återstående plutoniumlager till vapen och dels kommer att anrika uran. "Nordkorea är en kärnvapenmakt" sägs det, "om vår kärnvapenstatus erkänns eller inte".

2009-28 s 14
Nordkorea fortsätter provocera"
Nordkorea sköt förra lördagen upp ännu fler kortdistansraketer vilket ökade spänningen i regionen. FNs skärpta sanktioner tycks inte ha den avskräckande verkan som man trodde. FNs säkerhetsråd fördömer de senaste raketuppskjutningarna och deklarerar "djup oro" över Nordkoreas uppträdande.

2009-28 s 14
"Kim hyllade pappa"
Kim Jong Il gjorde ett sällsynt offentligt framträdande i onsdags för att betyga sin vördnad för fadern, landets grundare, på femtonårsdagen av hans död. Kim var klädd i khakiuniform och såg mycket mager och bräcklig ut.

2009-30/31 s 21
"Otäck allians måste förhindras"
USAs utrikesminister Hillary Clinton har deltagit i ASEAN ländernas toppmöte i Bangkok. Hon underströk att det vore extremt farligt för länderna i regionen om Nordkorea och Burma bildar en allians. Förra månaden förföljde ett amerikanskt örlogsfartyg ett nordkoreanskt fartyg som misstänktes för att transportera vapen till Burma.

2009-30/31 s 29-30
"Nordkoreas Gulag"
Bilderna och berättelserna från Nordkoreas arbetsläger blir allt otäckare och tydligare för varje år som går. Ett sammandrag av vittnesmål från överlevande och före detta fångvaktare som nyligen publicerades av det sydkoreanska advokatförbundet, ger en detaljerad beskrivning av det dagliga livet för uppskattningsvis 200 000 politiska fångar i de beryktade lägren. Dieten består huvudsakligen av majs och salt, vilket gör att tänderna faller ut och tandköttet svartnar. Skeletten blir sköra och äldre fångar går nästan dubbelvikta. De flesta arbetar 12-15 timmar per dag tills de dör i 50-årsåldern av sjukdomar orsakade av undernäring. Allt de har är en uppsättning kläder, vilket gör att de dör i smutsiga trasor.
Arbetslägren har aldrig besökts av utomstående vilket gör att vittnesmålen inte kan bekräftas av oberoende. Men tydliga satellitfotografier avslöjar flera, stora arbetsläger i de nordkoreanska bergen och de stämmer med de överlevandes berättelser. Bilderna visar öppningar till gruvor där före detta fångar säger att de arbetat som slavar, lägerhäkten, om vilka före detta vakter berättar att bångstyriga fångar torterades till döds. Vakttorn och elstängsel omger lägren, allt enligt fotografier.
Fånglägren har aldrig diskuterats i samtalet mellan amerikanska diplomater och representanter för Nordkorea. Allt har handlat om kärnvapenprov. Detta trots att lägren funnits i ett halvt sekel, det vill säga tolv gånger så länge som nazisternas dödsläger och dubbelt så länge som den sovjetiska gulagarkipelagen.
Artikel i Washington Post: "N. Korea's Hard-Labor Camps: On the Diplomatic Back Burner", översatt i Tempus nr 30/31 2009.
Eller läs här.

2009-30/31 s 30
"Hopp om amnesti"
I juni dömdes de båda amerikanska journalisterna Laura Ling och Euna Lee till tolv års straffarbete för att ha tagit sig in i Nordkorea. Regimen betraktar de två kvinnorna som "krigsfångar". Han Park, professor vid universitetet i Georgia, är av koreansk härkomst. Han menar att en "ångerfylld ursäkt" från USA kan vara en förutsättning för ett frisläppande.

2009-32 s 14-16
"Kims tre söner"
Nordkoreas styrande familj är ingen vanlig familj. Den är faktiskt inte lik någon. Kontrollen över regeringen i Pyongyang medför mycket stora förmåner. De styrande delar på en ekonomi värd 40 miljarder dollar som vilar på Nordkoreas rika naturtillgångar, inklusive guld. Succession är alltid ett besvärligt ämne i totalitära stater. Den nuvarande härskaren, Kim Jong Il, tycks vara ganska sjuk och svag. Han är 68 år och visar sig sällan offentligt. Förr eller senare tvingas han överlåta makten till en av de tre sönerna. Ingen av dem verkar emellertid vara mogen för jobbet. De har alla ärvt pappans excentriska smak för västerländsk lyx. I både USA och Sydkorea är man tämligen överens om att det är Kim Jong Un, den yngste av bröderna, som håller på att utbildas till makthavare. Han kallas "Kamrat Briljant". Han framhålls som ett geni inom konst och filosofi och han hyllas som den som hjälpte det nordkoreanska fotbollslaget till en plats i VM 2010. Det har inte hänt sedan 1966.

2009-34 s 13
"Nordkorea öppnar åter gränsen" hela artikeln
Den hårt bevakade gränsen mellan Nord- och Sydkorea ska öppnas och tillåta familjeåterföreningar som splittrades genom Koreakriget 1950 1953, och gruppbesök av turister från Sydkorea. Detta drag i försonlighetens tecken kom just efter det att regimen släppt två fängslade amerikanska journalister och en sydkoreansk arbetare.

2009-41 s 22
"Nordkorea antyder att det vill prata"
Regimen i Pyongyang meddelade i tisdags att den är redo att återuppta de så kallade sexpartssamtalen om Nordkoreas kärnvapenprogram. Förutsättningen är dock att det först blir ett toppmöte mellan Kim Jong-Il och Washington och att detta får en bra utgång. Ett sådant toppmöte skulle vara en mycket lyckad diplomatisk kupp för Nordkoreas del. Obamas administration säger sig vara beredd på ett möte om det är en förutsättning för multilaterala förhandlingar.

2009-44 s 28-29
"Ett helvete på jorden"
Västvärlden fortsätter att blunda för världens brutalaste och mest systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna. Staten är en jättelik utpressningsapparat från den kärnvapenutrustade eliten till minsta lilla marknad. Den grymma verkligheten är att kärnvapenfrågan överskuggar alla andra frågor och blockerar en nödvändig rapport om den nordkoreanska statens brott mot medborgarna. President Obama skickade inte ut rätt signaler genom att dröja i åtta månader innan han utnämnde ett speciellt sändebud för mänskliga rättigheter i Nordkorea.

2009-46 s 21-22
"Det kalla krigets sista gräns"
I Europa bleknar minnet av det kalla kriget och dramatiska revolutioner som satte punkt för kommunismens herravälde. Men i Korea finns gränsen kvar och än finns ingen ändring i sikte. Vid det kalla krigets sista stora delning, den militariserade zonen (DMZ), som separerar de två koreanska staterna, står fortfarande runt en miljon soldater ansikte mot ansikte. Ett fyra km brett ingenmansland, som upprättades enligt eldupphörsavtalet som satte punkt för Koreakriget 1950-1953 är 245 km långt. Det delar den koreanska halvön med rakbladsvassa taggtrådsstängsel, minfält och en av världens största vapenarsenaler.
Nordkoreas BNP motsvarar två procent av Sydkoreas. En återförening skulle ödelägga Sydkoreas ekonomi.
DMZ är ett av de populäraste turistmålen i Sydkorea. 600 000 besökare kommer varje år för att titta på stridsvagnsfällor på vägen till gränsen och tunnlarna som Nordkorea byggde under zonen för flera decennier sedan som förberedelse för en invasion. Den långa landremsan, som idag utgör det så kallade ingemanslandet är ett himmelrike för djur och växter, inklusive utrotningshotade fågelarter, tusentals plantor och 70 olika däggdjur.
Artikel i The Washington Post "'Cold War frontier gone in Germany, remains in Korea", eller läs den här, översatt i Tempus nr 46 2009.

2009-46 s 22
"Direkta samtal på programmet"
President Barack Obama beslöt häromdagen att skicka en högt uppsatt diplomat, Stephen W Bosworth, till Nordkorea för de första direkta överläggningarna med regeringen där på över ett år. Hans ärende begränsas dock till att locka regimen där till förhandlingarna om det nordkoreanska kärnvapenprogrammet. Kina har länge uppmanat USA att tala direkt med nordkoreanerna.

2009-46 s 22
Skärmytslingar till havs"
Utanför den koreanska halvöns västkust utbröt i tisdags ett sjöslag mellan ett sydkoreanskt och ett nordkoreanskt örlogsfartyg. Sydkorea medger att man angrep ett nordkoreanskt fartyg som hade överskridit Sydkoreas havsgräns. Det nordkoreanska fartyget fick svåra skador.

2009-49 s 16-17
"Kapitalism på Kims vis"
Den privata sektorn blomstrar i det slutna Nordkorea och Kim Jong Il kan inte stoppa den. Den privata handeln med utlandet, främst Kina och Sydkorea, har blivit för omfattande för att regimen ska kunna kontrollera den i minsta detalj. Lögnen om paradiset blir allt svårare att hålla vid liv i takt med att handeln ökar. Fler och fler nordkoreaner anar åtminstone att den kroniska bristen på livsmedel och landets värdelösa valuta inte har någon motsvarighet i Sydkorea där per capitainkomsten är 18 gånger högre. Enligt experterna är den styrande eliten i Nordkorea delad i en hårför, militär fraktion och en yngre, mer reformsinnad grupp teknokrater, som styr departementen som ansvarar för handel, utrikeshandel och gruvsektorn. Det är inledningen till den maktkamp som oundvikligen kommer att uppstå efter Kims död.

2009-49 s 17
"Kaos i valutareformens spår"
I tisdags utbröt kaos efter det att Kim Jong Ils regering hade revalverat landets valuta och begränsat antalet sedlar som kunde bytas mot nya, vilket gjorde personliga besparingar värdelösa. Störst var vreden hos småhandlare, som har mycket kontanter i den gamla valutan. Revalveringen tros vara ett led i försöken att komma åt de privata marknaderna som har blivit viktiga för livsmedelsförsörjningen i det kroniskt hungriga Nordkorea.

2009-50 s 20
"Nytt försök att engagera Pyongyang"
De första formella bilaterala samtalen sedan Obama blev president har ägt rum mellan USAs sändebud Bosworth och Nordkoreas vice utrikesminister Kang Sok-ju, som är landets ledande atomprogramstrateg. Nordkorea vill ha bilaterala samtal medan USA hävdar att dessa i så fall måste leda till att sexpartssamtalen som avbröts för ett år sedan återupptas.

2010-13 s 21-22
"Myten om arbetarnas paradis börjar spricka"
En undersökning bland flyktingar från Nordkorea fann att "det dagliga motståndet" breder ut sig i de breda folklagren i takt med att folk börjar inse att korruption, växande ojämlikhet och kronisk livsmedelsbrist är den nordkoreanska regeringens fel och inte USAs, Sydkoreas eller andra utländska krafters fel. Utländska medier blir inte bara allt mer tillgängliga utan rädslan för att använda dem avtar också. Obekräftade uppgifter från Nordkorea hävdar att allt fler dör i svält till följd av dåliga skördar och en misskött valutareform som vållade störningar på livsmedelsmarknaden, underblåste inflationen och väckte stort missnöje bland medborgarna. Allt detta utgör ett potentiellt farligt hot mot Kim Jong Ils regim. Informationen undergräver den heroiska bilden av ett arbetarparadis och hotar att destabilisera det auktoritära styret. Hotet uppstår vid en känslig tidpunkt när den sjuklige 68-årige ledaren just har inlett en hemlighetsfull process för att överlåta makten till sin oprövade son, Kim Jong Eun.

2010-13 s 22-24
"Med livet som insats"
Mobiltelefonen har blivit ett effektivt redskap för att föra ut information från Nordkorea. Det enda som är sig likt är att det är lika farligt som förr att lämna upplysningar om vad som händer i Kims rike. Landets medborgare informerar om livet i Nordkorea. Resultatet är ett nyhetsflöde bestående av ibland bekräftade och ofta motstridiga rapporter. Uppgifterna på internet skadar onekligen den nordkoreanska regimen. Informatörernas nätverk är ett led i en större utmaning mot ledarnas försök att hålla landet stängt. Den första webbsidan öppnade för fem år sedan. Idag finns det fem stycken. Webbrapporterna har öppnat ögonen på framför allt sydkoreanerna, som får en ovanlig glimt från livet inne i eremitriket.

2010-21 s 26-27
"Ökad press på Nordkorea, men till vilken nytta?"
USA och dess allierade ökar pressen på Nordkorea med meddelandet att man i juni kommer att arrangera marina övningar för att bland annat förbättra flottans förmåga att upptäcka fientliga ubåtar av det slag som misstänks ha sänkt ett sydkoreanskt örlogsfartyg och orsakat 46 sjömäns död. FNs generalsekreterare, Ban Ki-Moon har dessutom sagt att han anser att FNs säkerhetsråd bör vidta åtgärder för att straffa Nordkorea.

2010-21 s 16-21
"Om och när Nordkorea går under"
Kärnvapenlandet Nordkorea verkar bli allt instabilare. Kan stormakterna göra något åt detta? Krisen kommer förr eller senare. Nordkoreas BNP är sju procent av Sydkoreas vilket är mindre än DDRs jämfört med BRD när muren föll. Men Nordkorea har världens fjärde största armé, 1,1 miljoner soldater!
En återförening av de båda länderna kan komma att kosta 900 miljarder dollar under 40 år! Omvärldens kunskap om regimen i Pyongyang är minimal men förr eller senare kommer Kim Jong-il att försvinna från scenen och då uppstår ett extremt spänt läge i ett land där kulten kring hans person är nästan det enda folket har. En kombination av dålig hälsa, snabbt stigande inflation och tronföljdskris kan räcka för att regimen ska falla.

2010-21 s 21-22
"Kina drar sig för att kritisera Pyongyang"
Kinas premiärminister Wen Jiabao är inte beredd att fördöma Nordkoreas sänkning av det sydkoreanska fartyget Cheonan då 46 sjömän miste livet. Nordkorea har envist förnekat skuld. Sydkoreas president Lee Myung-bak däremot menar att förutsättningen för en framtida fred och stabilitet i Nordostasien är att Nordkorea måste lova att inte upprepa militära provokationer, erkänna sin skuld och vidta lämpliga åtgärder. Som permanent medlem i FNs säkerhetsråd har Kina makt att lägga sitt veto mot eventuella förslag om straffåtgärder mot Nordkorea.

2010-23 s 27
"Kim möblerade om"
Inför ledarens Kim Jong Ils ögon avskedade det nordkoreanska parlamentet i måndags landets regeringschef och upphöjde samtidigt Kim Jong Ils svåger Jang Song-taek till landets näst högsta ämbete. Bedömare anser att förändringarna syftar dels till att dämpa allmänhetens vrede över en katastrofal valutareform som raderade bort nästan alla besparingar och ledde till kaos i samhället och dels till att konsolidera Kims kontroll i en tid av tumult och uppror. Kim som tros ha problem med hälsan, försöker hantera två viktiga uppgifter samtidigt. Han ska förbereda maktöverlämnandet till sonen Kim Jong-un och han försöker också tillgodose folkets behov. Nordkoreanerna har i två år lidit brist på mat och av den centralplanerade ekonomins nära kollaps.

2010-29/30 26
"Det kan inte bli värre än det är"
Förhållandena i Nordkorea är så eländiga och förfärliga att det är svårt att tänka sig något värre. Amnestys senaste rapport som bygger på intervjuer med ett fyrtiotal nordkoreaner som har flytt från landet som har flytt från landet de senaste fem åren samt med sjukvårdspersonal som har arbetat med nordkoreaner, beskriver ett land vars hälsovårdssystem är i ett förfärligt skick. Nordkorea spenderar mindre på hälsovård än något annat land i världen. Nordkoreas internationella agerande det senaste året har drivit bort potentiella biståndsgivare. Den nordkoreanska regeringens misslyckade valutareform förra året förvärrade också den kroniska livsmedelsbristen. Många har återgått till att äta gräs, bark och rötter och tuberkulosen har gjort comeback i landet.

2010-36 s 24
"En ny Kim på tronen?"
Ingen vet vad som händer i Nordkorea, men alla gissar. I början av september ska den första extraordinära kongressen hållas sedan 1966. Bedömare tror att kongressen handlar om ändringar i ledarskapet och en upphöjelse av Kim Jong Eun, som är den nuvarande ledarens yngsta son. Kim Jong Ils hälsa vacklar uppenbarligen sedan han drabbades av stroke 2008.

2010-38 s 17-18
"Ingenting verkar bita på Nordkorea"
USA och dess allierade arbetar på en ny strategi gentemot Nordkorea. Den gamla fungerar uppenbarligen inte. Oron för att den nuvarande politiken gentemot det isolerade kärnvapenlandet är stor. Förhandlingar med Nordkorea kan fungera som ett slags broms. Inga illusioner finns om att Nordkorea kan övertalas att avbryta atomprogrammet inom kort.

2010-38 s 18-19
"Missnöjet sjuder under ytan"
Det mesta vi vet om Nordkorea är gissningar, men det finns nordkoreaner som i hemlighet meddelar sig med omvärlden. Dessutom har nordkoreaner alltmer tillgång till sydkoreanska tv-program och en del reser faktiskt till Kina för att göra affärer. Enligt rapporter inifrån är missnöjet med regimen stort. Aktuell forskning, baserad på uppgifter från avhoppade nordkoreaner antyder att allt fler är alltmer frustrerade med den regering som tillät utbredd svält i början av 1990-talet och som genomförde en brutal valutareform 2009 som syftade till att krossa de privata marknader som var räddningen undan nöd för miljoner nordkoreaner. Regimen betraktas som en misslyckad anakronism. Den "unge generalen", som Kims son kallas, ses som en signal om status quo. Många förknippar Kim Jong Eun med valutareformen i december 2009. "Regeringen ljuger alltid. Den är lika värdelös som flock skällande hundar".

2010-39 s 19-20
"Ännu ett hinder på vägen till presidentposten"
Det som såg ut som en promenadseger för president Lulas skyddsling äventyras av en ny skandal i presidentens inre krets. Tills nyss verkade det som om Dilma Rouseff skulle vinna redan i första valomgången nästa månad. Men en politisk skandal i vilken Lulas stabschef Erenice Guerra som efterträdde Rouseff i april och tidigare var hennes högra hand, är inblandad. hotar nu Rouseffs ledning och fläckar regeringens mycket goda rykte. Enligt anklagelserna har Guerra medverkat i en lobbygrupp som leds av hennes son och som hjälper företag att ta hem kontrakt och få statliga krediter för offentliga projekt i utbyte mot pengar alltså en uppenbar form av korruption. Detta förmodas uppröra väljarna och ökar chansen för Rouseffs konkurrent José Serra.

2010-40 s 21
"Kim och Kim hälsade på hos armén"
Sonen till Nordkoreas statschef Kim Jong Il har för första gången deltagit officiellt som observatör vid en militärövning. Detta tyder på att Kim Jong Un verkligen är den utpekade efterträdaren som statschef. Sonen Kim inspekterade tillsammans med sin far en arméenhet och övervakade en skjutövning. Fadern antas vara sjuk och söka ett smidigt sätt att överlåta makten till en nära anhörig.

2010-42 s 18-20
"Nordkorea är ett enda stort misslyckande"
Nordkorea hänger inte med. Landets få allierade valde nya vägar för längesedan men ändå värjer sig den kommunistiska regimen mot varje förändring. Det enda som lever är hoppet om en återförening med Sydkorea.
Karin Janz är en 51-årig kvinna från Berlin som sedan 2005 leder hjälporganisationen Världshungerhjälpen som är den enda tyska organisation med permanent bas i Nordkorea. Mer än en tredjedel av landets barn är undernärda. Karin Janz är en av färre än 100 västerlänningar som bor i Nordkorea.
Nordkorea är ett trist land. Knappt någon kommunicerar med invånarna och invånarna talar inte med resten av världen.

2010-42 s 21-22
"Nu trimmas Kim III"
Det räcker inte med fyrverkeri och gymnastikuppvisning för att dynastin Kim ska kunna behålla makten. Kimdynastin har ordnat tronföljden men dynastins pöropagandagrepp om makten blir allt svagare. Utländska journalister såg Kim Jong Un första gången den 9 oktober på en gymnastikuppvisning i Pyongyangs stadium. Den korpulente rundkindade Kim Jong In bar mörk Maokostym och varen exakt kopia av sin farfar i samma ålder. Hans röst har ännu inte hörts offentligt.
Kim, både den gamle och den unge vet mycket väl hur det gick för Rumäniens diktator Nicoale Ceausescu 1989, och de kommer att se till att deras missnöjda landsmän inte får för sig att göra samma sak som rumänerna.

2010-43 s 28
"Ris till översvämningsoffren"
För första gången på tre år har Sydkorea via Kina skickat en hjälpsändning ris till Nordkorea. Enligt Röda Korset räcker riset att föda omkring 100 000 personer i hundra dagar. I början av 2008 stoppade den då nyvalde sydkoreanske presidenten, Lee Myung Bak, hjälpsändningarna till Nordkorea på grund av Pyongyangs atomprogram.

2010-47 s 22-23
"Pyongyang måste börja prata fred"
Nordkoreas anfall mot den sydkoreanska ön Yeonpyeong väckte bestörtning i Washington. USA ska tillsammans med Kina försöka övertala Nordkorea att återuppta förhandlingarna om landets atomprogram. De så kallade sexpartssamtalen måste åter komma igång. Kina är närmast allierat med det kommunistiska Nordkorea och levererar merparten av landets energi och livsmedel. President Barack Obama förespråkar efter de väpnade striderna i Gula havet en diplomatisk lösning, men han klarför samtidigt att Washington kommer att försvara Sydkorea militärt om det blir nödvändigt.
Yeonpyeong ligger väster om den koreanska halvön i Gula havet ganska när sjögränsen som FN ritade upp efter Koreakriget 1950-1953. Gränsen har aldrig erkänts av Nordkorea.

2010-47 s 23
"Viktiga händelser efter Koreakriget"
Kriget slutade den 27 juli 1953 när Nordkorea och Sydkorea skrev på ett stilleståndsavtal. Det finns inget formellt fredsavtal vilket betyder att länderna formellt är i krig. 968 gjorde Nordkorea ett misslyckat försök att mörda Sydkoreas president Park Chung-hee. 1974 överlever han ett nytt mordförsök som dödar hans hustru. 1983 försöker Nordkorea döda president Chun Doo-hwan under ett besök i Burma. 20 personer dör i attentatet. 1987 Nordkorea spränger ett sydkoreanskt passagerarflyg varvid 115 människor omkommer. Båda länderna blir medlemmar i FN 1991. 2000 träffas de båda ländernas ledare i Pyongyang. 2005 påstår sig Nordkorea ha skaffat kärnvapen. Mars 2010 sjunker ett sydkoreanskt örlogsfartyg efter att ha träffats av en torped. 46 sjömän dör.

2010-48 s 17
"Nordkoreas atomprogram går framåt"
Det är tydligt att Nordkoreas ledare, Kim Jong-il, vill demonstrera sin styrka. Många kinesiska diplomater är övertygade om att Nordkoreas viktigaste utrikespolitiska mål är att få igång direkta överläggningar med USA. I denna strävan uppträder Nordkorea som "ett bortskämt barn" som försöker väcka de vuxnas uppmärksamhet. Nordkorea har sedan attacken mot den sydkoreanska ön hotat med "fullskaligt krig" med anledning av USAs och Sydkoreas militärövning i området.

2010-49 s 25-26
"Kina gillar faktiskt Nordkorea"
Amerikanerna kräver att Beijing ser till att Nordkoreas skjutgalne diktator lugnar ner sig. Kinas beskydd anses fortfarande vara det som håller Kim Jong Ils regim vid liv. Kineserna står klanen Kim närmare än var världen tror. Under Koreakriget 1950-53 dödades 400 000 kinesiska soldater. Nordkorea är "en god kamrat och ärlig vän" sa nyligen Kinas statschef Hu Jintao. Kineserna hyser en djup politisk sympati med nordkoreanerna. Ländernas gemensamma förflutna måste hedras.
I händelse av en attack mot Nordkorea måste kineserna hjälpa sina allierade enligt en "vänskaps- och biståndspakt" som slöts 1961. Även amerikanerna vore i så fall förpliktade att hjälpa de vänligt sinnade sydkoreanerna enligt ett "gemensamt försvarsfördrag".

2010-50 s 24
"Nordkorea hotar med kärnvapenkrig"
Diplomatisk offensiv för att få Pyongyang att ta reson. Nordkorea varnade i måndags för att samarbetet mellan Sydkorea och USA kan leda till kärnvapenkrig i regionen. Efter Nordkoreas anfall mot ön Yeonpyeong genomförde Sydafrika tillsammans med USA flera artilleriövningar. Nordkorea menar att samarbetet är ett förräderi.

2011-03 s 19
"Kim lever i skuggan av Kim"
Kim Il Sung är nordkoreanernas främsta favorit trots att han varit död i många år. Sedan kommer Kim Jong Il, landets nuvarande president. Ingen gillar Kim Jon Eun, presidenten son. Delvis beror detta på att han knappast märks i de nationella medierna. Bland utländska diplomater däremot nämns han ofta som en troliga efterträdare till sin far Kim Jong Il. Nordkoreas ledning presenterade Kim Jon Eun för allmänheten först i september. Men att döma av propagandan är han änne ingen vice ledare utan snarare en lärling. Hans status som efterträdare efter sin far är fortfarande ett antagande.

2011-04 s 28
"Nytt från Pyongyang"
Den olagliga tidningen Rimjingang har åtta reportrar placerade runt om i den totalitära staten. De är allt från arbetare till byråkrater i offentlig tjänst. Deras rapporter smugglas till Kina och sedan vidare till Japan där deras utgivare, Asiapress, finns. Rimjingang producerade i slutet av förra året en chockerande video om en hemlös ung kvinna. Hennes ansikte var svart av smuts och man såg henne söka föda på en bergssluttning. Bilderna av kvinnan som förmodligen dog kort tid senare spreds över hela världen.

2011-06 s 24
"Militärer från Nord- och Sydkorea träffades i början av veckan i den hårt bevakade demilitariserade zonen för överläggningar. Överstar från de båda koreanska staterna träffades för att fastslå tid och logistik för överläggningar på högre nivå om förra årets händelser. Det var Nordkorea som ville ha en dialog. Pyongyang vill återuppleva de så kallade sexpartssamtalen om atomprogrammet och i gengäld få ekonomisk och annan hjälp.

2011-09 s 10
"Hungersnöd i Nordkorea"
USA kommer eventuellt att återuppta livsmedelssändningarna till Nordkorea. Amerikanerna motiverar detta med farhågor om att människorna i den kommunistiska staten riskerar att dö i svält under den stränga vintern.
USAs speciella sändebud meddelade inför ett utskott i senaten att Pyongyang har bett om hjälp och att administrationen undersöker om hjälpen är nödvändig.

2011-17 s 23
"Jimmy Carter åker till Nordkorea"
Den förre amerikanske presidenten Jimmy Carter åkte i måndags till den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang för att diskutera det nordkoreanska atomprogrammet och skapa sig en bild av livsmedelssituationen i landet. Tre europeiska före detta stats- och regeringschefer följde med Carter på hans resa, Finlands före detta president Martti Ahtisaari, Norges före detta statsminister Gro Brundtland och Irlands före detta president Mary Robinson. Målet för Carters delegation är att medla mellan Nord- och Sydkorea och lätta på spänningen på den koreanska halvön.

2011-17 s 24-25
"Det stalinistiska paradiset förbereder hundraårskalaset"
Trots fattigdom och hunger anser sig diktaturen Nordkorea vara en nation med lysande framtidsutsikter. Nu förbereder sig regimen för att fira hundraårsdagen av statsgrundaren Kim Il Songs - som 18 år efter sin död fortfarande kallas "den evige presidenten - födelse nästa år och då ska världen få se ett välmående blomstrande land, lovar ledarna. Samtidigt ber de utlandet om hjälp och vill att det internationella samfundet levererar gratis livsmedel.
Fasaden vittrar sönder. På banvallar och i vägrenar ser man kvinnor leta efter ätbara rötter och blad. Den kroniska undernäringen i decennier har lett till att många nordkoreaner är kortvuxna. Myndigheterna har tvingats sänka kravet på soldaters längd från 1,50 till 1,47 meter för att få tillräckligt stort rekryteringsunderlag.

2011-25 s 25-26
"Knark som medicin och inkomstkälla"
Svart ekonomi, tillfälliga besökare från grannlandet, fattigdom och desperation underblåser missbruk och kriminalitet i Kinas gränstrakter särskilt i gränsstaden Yanji och Jilinprovinsen som är den viktigaste transitstationen för narkotika från Nordkorea till Kina. Det lättaste sättet att tjäna pengar i Nordkorea är att sälja "crystal", en form av metamfetamin. Det är relativt enkelt att tillverka avseende både kemikalier och utrymme. Nordkorea har producerat och exporterat droger i många år. Det finns så lite hopp i Nordkorea - och därför har crystal blivit så populärt. Folk där har givit upp.

2011-26 s 21
"Spänningen stiger på den koreanska halvön"
Sydkorea varnar för att eventuella nordkoreanska provokationer kommer att mötas med kännbara motattacker. I Söul misstänker man att ledningen i Pyongyang förbereder en tredje attack i ett försök att utöva diplomatisk och ekonomisk utpressning. Kanske vill regimen också stärka den utpekade efterträdaren Kim Jong-uns militära meriter.
President Lee Myung-baks regering hotar att besvara varje ny "provokation" med hårda tag. Sydkorea har Deliahmissiler med 25 mils räckvidd, vilket räcker för att träffa Pyongyang. Nordkorea vet att det kommer att förlora om kriget bryter ut och Sydkorea vet att priset för vinst är för högt och har ingen god plan för vad som ska hända efter segern.

2011-33/34 s 31
"Rapport från paradiset"
Barbara Demicks bok "Inget att avundas" har inte fått all den uppmärksamhet den förtjänar beroende på att Nordkorea hamnat i skymundan på grund av upproren i arabvärlden, kärnkraftskatastrofen i Japan med mera.
Hennes bok innebär en fördjupning av tidigare artiklar i Los Angeles Times. Boken är resultatet av sju års resor till Nordkorea och intervjuer med människor som via Kina flytt till Sydkorea. Vi får veta att i Nordkorea är det de troende som går under först. Det är kommunistpartiets mest hjärntvättade medborgare, de som grät när den store ledaren avled, de som inte kan tänka sig att bryta mot föreskrifterna för att få mat för dagen. De har inget att sätta emot när misären sätter in. Men de blir allt färre och Barbara Demick skildrar hur systemet kollapsar ute i landet.

2011-38 s 26-27
"Total isolering både externt och internt"
Hur kommer det sig att den nordkoreanska diktaturen överlever år efter år? Frågan är varför ingen sätter stopp för denna förfärliga tyrann.
Landets livsmedelskris har sina rötter i extremt dålig produktivitet i jordbruket, höga internationella spannmålspriser och ett embargo på många livsmedel på grund av Nordkoreas aggressiva hållning gentemot Sydkorea på senare år.
Klanen Kims extrema, rasistiska nationalism stöds i delar av huvudstaden Pyongyang med sina gator och bombastiska höghus. Här bor eliten som åtnjuter privilegier och skyddas av en allestädes närvarande säkerhetsapparat.
Undersåtarna delas in i 51 olika sociala kategorier som definieras utifrån förmodad lojalitet mot regimen. 29 anses utgöra en underklass. Dessa bor utanför städerna. De får klara sig bäst de vill och kan. Underklassens isolering reducerar bördan på staten och minskar risken för att underklassen utmanar regeringen på ett organiserat sätt.

Sydkorea, Nordkorea
2011-45 s 31
"Snäll granne"
Trots det spända förhållandet mellan Nordkorea och Sydkorea har regeringen i Söul beslutat att återuppta hjälpen till Nordkorea i form av läkemedel och sjukvårdsutrustning. Bidraget är resten av ett tidigare utlovat belopp varav hälften frös inne som straff för nordkoreanska attacker mot sydkoreanskt territorium.

2011-51/52 s 25-27
"Den store arvtagaren gör entré"
Nordkoreanerna uppmanas att "troget respektera kamrat Kim Jong-un", som utpekas som efterträdare till Kim Jong-il, som avled hastigt i lördags. Kim Jong-un som gick i skola i Schweiz kan bli ledare för en instabil kärnvapenmakt som är ett ekonomiskt vrak. Han tros vara 28-29 år och har samma rondör som sin far. Många tror att han bara får en formell roll i början medan landet i praktiken styrs av inflytelserika personer i det styrande partiet. En av dessa är Kim Jong-Ils svåger Jang Song-thaek.

2011-51/52 s 27
"Kim är död, leve Kim"
Kim Jong-il som var känd för att gilla god mat och vin har varit påtagligt svag sedan han drabbades av en stroke 2008. Sedan dess har han förberett sin son Kim Jong-un till sin efterträdare. I Sydkorea har man alltid pekat ut Kim Jong-ils död dom en av de händelser som skulle kunna påskynda en återförening på den koreanska halvön som varit delad sedan 1945. Under sin sjukdom promoverade Kim sin yngre syster, Kim Kyong-hui och hennes man Jang Song-thaek, till positioner där de kan hjälpa den oerfarna Jong-un.

2012-1/2 s 22-26
"Sorg och rädsla"
Kim Jong-un kommer nog inte att reformera Nordkorea, men han kan knappast fortsätta i gamla spår heller. Nordkoreanerna övervakas av sina grannar och lever i ständig rädsla. Kim ärver en stående armé med upp emot en miljon soldater, ballistiska missiler riktade mot Sydkorea och Japan och en liten kärnvapenarsenal.
Kim Jong-un är inte ensam om makten. Med sig har han en trojka bestående av hans faster Kim Kyong-hui, hennes make, Jang Song-taek och en av faderns allierade, general Ri Yong-ho, gossens navelsträng till armén.
Det kanske största hotet mot regimens stabilitet kommer från de svarta marknaderna och aptiten på friheter och bättre levnadsstandard som dessa medför. Växande insikt om Nordkoreas ekonomiska efterblivenhet kommer oundvikligen att underblåsa kraven på förändring. Motståndet från den minoritet som redan lever bra kan dock förväntas bli stor. Kina är inte heller särskilt intresserad av en förändring. De fruktar ett plötsligt sammanbrott och en flod av flyktingar.

2012-1/2 s 30
"Amnesti i Nordkorea"
Nordkorea meddelade tidigare i veckan att man kommer att frige fångar i den första speciella amnestin på sju år. Amnestin är en del av de nationella hyllningarna i samband med det som skulle ha blivit den förre ledaren Kim Jong-ils 70 års dag i februari och den förrförre ledarens hundraårsdag.

2012-1/2 s 31
"Beijing erbjuder sig att medla"
Sydkoreas president, Lee Myung-bak, och hans kinesiska kollega, Hu Jintao, träffades häromdagen i Beijing. De kinesiska ledarna är beredda att medverka i en försoningsprocess mellan Nord- och Sydkorea. Efter Kim Jong-ils död före jul och sonens maktövertgande har relationerna mellan Nord och Syd försämrats. Sydkorea är Kinas tredje största handelspartner efter USA och Japan.

2012-07 s 24
"Superhotellet är klart - 23 år senare än planerat"
Hotell Ryugyong i Pyongyang i Nordkorea räknas som en av världens märkligaste - och löjligaste - byggnader. Hotellet är högre än Chrysler Building i New York och dess bas är större än ett helt kvarter. Byggnaden består nästan enbart av betong, ser ut som ett rymdskepp och kastar en sågtandad skugga över den nordkoreanska huvudstaden.
Ryugyong har aldrig varit i drift, vilket förklarar varför utomstående har betraktat byggnaden som en symbol för allt som har blivit fel i Nordkorea. 1987 började man bygga en struktur som med 105 våningsplan skulle spegla landets välstånd. Nordkorea kunde då med Sovjetunionens hjälp unna sig ett eller annat jätteprojekt. Byggnadsarbetet avbröts bara fyra år senare då Sovjetunionen kollapsade och pengarna tog slut. Byggnaden hade då nått planerad höjd, men den stod där som skelettet av en pyramid med gapande fönsterhål. I många år stod en ensam kran på toppen av byggnaden som en påminnelse om det förfärliga misslyckandet.
"Det var hotellet med den symboliska kranen," säger Simon Cockerell på resebyrån Koryo Tours i Beijing, som arrangerar turistresor till Nordkorea. "Byggnaden dominerade hela staden."
Någon gång i vår kommer Hotell Ryugyong att öppnas delvis, 23 år för sent. I början kommer det kanske att fungera som kontorskomplex, inte hotell, men med tiden är det meningen att huset ska öppnas för turister, enligt nyhetsbyrån Yonhap i Söul.
Enligt sydkoreanska bedömare var Hotell Ryugyong från början det som en gång för alla skulle sätta den sydkoreanska huvudstaden. Söul, på plats.

2012-10 s 22-23
"Något är kanske i görningen?"
Den nordkoreanska regimen iscensatte en monstruös hyllningsfest på den dag som skulle ha varit den döde diktatorn Kim Jong Ils 70-årsdag, då regimen firade sig själv och den nye ledaren Kim Jong Un, en yngling med runda kinder, fyrstjärnig general, ordförande i Arbetarpartiets centralkommitté och förmodligen 29 år gammal.
Nu pratar amerikaner och Nordkoreaner på nytt om att återuppta de officiella sexpartssamtalen som syftar till avspänning.

2012-10 s 24-25
"Kim Jong Uns gåva till folket?"
Nordkorea meddelade överraskande att man stoppar alla kärnvapentester. Vad döljer sig bakom regimens plötsliga kursändring? Till och med Kina reagerade avvaktande på den nya ledaren, Kim Jong Uns, framstöt om att "tillfälligt" avbryta anrikningen av uran och att släppa in IAEAs inspektörer igen. De kördes ut 2009. Dessutom accepterade Nordkorea en "aggressiv" övervakning av fördelningen av mathjälpen. Det är tydligt att svälten i Nordkorea kräver omedelbara insatser från USA. Omkring sex miljoner nordkoreaner hotas enligt FN av hunger i år. Den unge Kim planerar pompösa hyllningar i april i samband med det som skulle ha blivit hans farfars hundraårsdag. Enligt kutymen måste ledaren skänka folket något, kanske är det matleveranserna från USA?

2012-12 s 30
"Blandade signaler från Pyongyang"
IAEA har fått en inbjudan att skicka inspektörer till Nordkorea. Senaste gången inspektörer besökte Nordkorea var för tre år sedan. Inbjudan sammanföll med oroväckande uppgifter om att Nordkorea är i färd med att skjuta upp en satellit med hjälp av en långdistansraket. Enligt ett beslut i FN är detta inte tillåtet för Nordkorea.

2012-15 s 11
"Hillary Clinton varnar Pyongyang"
Trots internationella varningar fortsätter Nordkorea förberedelserna för uppskjutning av en långdistansraket. Den sägs innehålla en vädersatellit och ska skjutas upp under veckoslutet. USA misstänker att det handlar om en militär test av raketen som kan bestyckas med kärnladdade stridsspetsar och en räckvidd till Alaska. Hillary Clinton säger att Raketuppskjutningen är ett direkt hot mot den regionala säkerheten och vore ett allvarligt och tydligt brott mot FNs säkerhetsråds gällande resolutioner.

2012-15 s 30
"Pyongyang vållar oro"
Några få dagar före Nordkoreas planerade raketuppskjutning står det klart att Kinas ledare är allvarligt bekymrade över situationen på den koreanska halvön. Nordkorea har meddelat att man kommer att skicka upp en satellit i en bana runt jorden med en långdistansraket. Uppskjutningen sker för att uppmärksamma att den förre ledaren, Kim Il Sung, föddes för hundra år sedan.

2012-16 s 18-19
"En glimt av verkligheten bakom fasaden"
Det är svårt att veta vad som är verklighet i Nordkorea, men utländska journalister fick av misstag en chans att titta in bakom fasaden i det kommunistiska paradiset.
Bussarna som de utländska journalisterna åkte med råkade nämligen köra fel, och plötsligt såg allting annorlunda ut. Ett brunt dammoln rullade utmed en väldigt gropig gata som ledde förbi trista, förfallna hyreshus. Gamla människor släpade sig fram på trottoaren, somliga bar hemmagjorda ryggsäckar av segelduk. Två män i rullstol väntade vid en busshållplats. Gatan kantades av nedsläckta butiker, och tvärgatorna var inte ens asfalterade.
I samband med Nordkoreas senaste (misslyckade) försök att skjuta upp en satellit i en bana runt jorden bjöds nästan hela världspressen in. Reportrar på plats kunde konstatera att den stenhårda kontrollen hade luckrats upp lite grann, men de kunde också konstatera att verkligheten bakom den putsade fasaden är förfärlig.
Medan kamerorna klickade som tokiga gjorde de tre bussarna en U-sväng och begav sig snabbt tillbaka till den rätta vägen och slutdestinationen: en skinande ren, välupplyst, nästan tom byggnad med dyrbart marmorgolv, där man lagrar digitala musikinspelningar och tillverkar DVD-skivor.
Allt som sägs och görs handlar om att skapa ett system som garanterar familjen Kims fortsatta maktinnehav.

2012-17 s 30
"Nordkorea hotar med särskild aktioner"
Nordkoreansk militär har hotat Sydkorea med att anfalla. Nordkorea kommer inom kort att "iscensätta särskilda aktioner", som "varar maximalt fyra minuter" stod det i en kommuniké från Folkarméns överkommando. Aktionerna ska genomföra med hittills okända "medel och metoder" stod det vidare. Med dessa aktioner ska Sydkoreas regering och medier "förvandlas till aska". Anledningen till detta hot om "heligt krig" ska vara att Sydkoreas president, Lee Myung-bak gjorde sig lustig över statsgrundaren Kim Il Sung i samband med firandet av dennes hundraårsdag.

2012-18 s 28-29
"Omänsklighetens triumf"
Den brutala verkligheten i Nordkoreas Gulag är obeskrivlig. Ett växande antal nordkoreaner lyckas fly från förtrycket och kan berätta. 23000 bor numera i Sydkorea. Bland dem finns hundratusentals före detta politiska fångar. De vittnar om fruktansvärd brutalitet i de nordkoreanska fånglägren. Ingenstans i världen försvinner så många människor som i Nordkorea. Den nordkoreanska gulagen är till och med värre än den i före detta Sovjetunionen. Det finns läger av tre typer: kwan-li-so för politiska fångar, kyo-hwa-so för "vanliga" brottslingar och läger för personer som med våld återförts från Kina.
Hela familjer, inklusive barn, interneras som straff för anhörigas "brott".

2012-21 s 28-29
"Verkligheten har blivit tydligare"
Nordkoreanerna har fått större tillgång till globala medier och därmed större kunskap om världen utanför det nordkoreanska "paradiset". Detta försvagar regimens järngrepp om deras kännedom om omvärlden. Potentiellt kan detta leda till långtgående förändringar i det hermetiskt slutna riket.
Nordkorea har avskärmat sig från omvärlden under lång tid. Den officiella statsideologin, juche, ungefär självförsörjning, har kombinerats med myten om en uthållig regim som håller stånd mot en fientligt sinnad värld. Denna berättelse, och isoleringen som har underblåst berättelsen, börjar spricka i takt med att ny information tränger in i Nordkorea.
Information som tränger igenom regimens murar ökar medborgarnas medvetenhet och skapar "större avstånd mellan Nordkoreas medborgare och deras ledare och mellan regimens bild av Nordkorea och verkligheten på marken," konstaterar rapporten som har titeln: "En försiktig öppning: Nordkoreanerna i ett förändrat medielandskap."

2012-22 s 26-28
"En dörr på vid gavel och ett fönster på glänt"
Två isolerade länder öppnar sig mot omvärlden, men det är för tidigt att avgöra om detta förebådar verklig förändring.
Burma och Nordkorea har i decennier varit två av världens mest isolerade och stängda länder. Burma, som styrdes av en grupp generaler, kvävde varje försök till demokratisk förändring och förvarade landets populäraste regimkritiker i husarrest i många år.
Nordkorea, som har styrts av en och samma familj som en stalinistisk diktatur sedan 1940-talet, avskärmade sig totalt från omvärlden.
Men under de senaste åren har de båda länderna öppnat sig och låtit världen få en glimt av verkligheten bakom de politiska ridåer som de med stor möda hade hängt upp. Båda länderna tar numera emot massor av utländska journalister (vars besök dock är noga övervakade i Nordkorea).
Men hur stora förändringar har egentligen skett? Frågan är komplicerad.
Frågan debatteras ständigt i Burma och engagerar alla - från välmående affärsmän med goda förbindelser till militären till vanligt folk och politiska aktivister. Skeptikerna är fler än optimisterna, och "hopp" har blivit landets politiska paroll.
För dem som granskar Nordkorea är svaret mer definitivt och mindre optimistiskt.

2012-29/30 s 40
"Nordkoreas arméchef avskedas från alla poster"
Den man som allmänt anses ha varit den unge Kim Jong Uns mentor har avskedats från alla sina poster. Anledningen sägs vara att den 69-årige arméchefen i hierarkins topp drabbats av sjukdom. Ri Yong Ho var chef för den nordkoreanska folkarméns generalstab och avskedandet beslutades vid ett möte med politbyrån i söndags. Han blev en politiskt viktig person när Kim Jong Il, landets tidigare ledare, efter ett slaganfall 2008, började att föra fram sin tredje son, Kim Jong Un, som sin efterträdare. Han ska ha utsett Ri till sonens mentor.
Den nye chefen för Nordkoreas krigsmakt är den hittills okände Hyon Yong-Chol.

Nordkorea
2012-33 s 26
"Motsägelsefulla tecken i Nordkorea"
Nu lider Nordkorea av både översvämningar och brist på mat, båda till stor del regeringens fel. Landets bergsidor har kalhuggits för att skapa betesmark åt getter samt odlingsbar mark. En långvarig ekonomisk misshushållning har fått BNP att halveras under 1990-talet för att aldrig återhämta sig. Nu har regimen vänt sig till FN med begäran om katastrofhjälp. Men all ekonomisk avslappning hämmas av regimens fruktan att förlora den politiska kontrollen.
Regimens utgångspunkt är att Nordkorea är perfekt och därför "reform" både onödigt och otänkbart.

2012-35 s 25
"Kims lyxhustru öppnar för "västlig dekadens"
Hustrun till Nordkoreas nye ledare Kim Jong-un, Ri Sol-ju, har setts bära en väska från Christian Dior värd 10 500 kr i Sydkorea. Väskan visar att eliten som brukligt är i kommunistiska diktaturer lever i hyfsat överflöd.
Sångerskan Ri Sol-ju är född 1989, vilket gör den 23-åriga skönheten till världens yngsta första dam. Det är helt klart att maktskiftet i Nordkorea lett till förändringar som inte var tillåtet i pappa diktatorns Nordkorea. Det kan ha berott på att Kim Jong-un har gått i skola i Schweiz och där fått andra idéer i huvudet.

2012-36 s 17
"Iran och Nordkorea sluter teknologipakt"
Iran och Nordkorea har undertecknat en vetenskaplig och teknologisk överenskommelse. Det gäller en pakt mellan två stater som eftersträvar kärnvapen och avvisar allt samarbete med västmakterna. De anser sig sitta i en gemensam skyttegrav i sin kamp mot västmakterna. Iran eftersträvar en ledande teknologisk roll bland de muslimska staterna.

Porträtt, Terrorism, Nordkorea
2012-37 s 18-19
Sun Myong Moon är död. Han föddes i Nordkorea där han som presbyteriansk predikare mot slutet av 1940-talet hamnade två gånger i den nya, röda regimens fängelser. Han flydde till Sydkorea och sedan till USA 1971 där han fortfarande efter 30 år inte lärt sig tala engelska. Koreanska var ju Guds språk. Kim Il Sung som skapat Nordkorea betraktade honom som en gammal vän. Moon ansåg att Korea var Guds utvalda nation, det nya Israel, det lidande land där himlens verk skulle genomföras. Både Jesus och Gud hade personligen vädjat till Moon att avsluta det verk som de lämnat efter sig ofullbordat. Sedan han grundat sin kyrka 1954 i ett sydkoreanskt flyktingläger skrev han sin bok "Explanation of the Divine Principle" som var att återföra mänskligheten till den renhet som Gud avsett innan Adam föll i synd. Kyrkan växte till att bli en världsomfattande affär omfattande miljarder dollar.
Men nu har hans namn slocknat till och med bland koreanerna. Ingen bryr sig längre om "den farliga kulten".

2012-42 s 16-18
"Ny ledare och ny riktning"
På nattåget mellan Beijing och Pyongyang kan man knappt ta sig fram i gångarna bland oräkneliga staplar av lådor som innehåller högtalare, luftkonditioneringsfläktar och elektriska köksredskap. Kina har banat vägen för nordkoreanerna och nu öppnar kineserna dörren till kapitalismen. Bortåt 10 000 nordkoreanska gästarbetare arbetar i Kina och skickar pengar hem.
Men för närvarande är en av de viktigaste frågorna om makten verkligen vilar i Kim Jong-uns unga händer eller hos de äldre ledarna. Ersättandet av den förre militärchefen, Ri Yong Hu i mitten av juli ger möjligen svar på frågan. Han vägrade acceptera budgetnerskärningar i den övervärderade militärmakten. Nu tycks ett maktskifte ha ägt rum. Det är partiet som åter kontrollerar militären. Kim Jong-un har beordrat flera avrättningar på senare tid.

Kina, Nordkorea
2012-49 s 20-21
"I Nordkorea finner kinesiska maoister sitt drömland"
Mao An-ying, äldste son till Mao Tse-tung stupade under Korea-kriget. Nu vallfärdar kinesiska turister till en skogsbevuxen begravningsplats i Nordkorea för att hylla sin hjälte. Som inbitna maoister anser de att Kinas ledare förråder kommunistlandets grundares ideal och leder det till förslavande under västerlandet och undergång. De har nyligen bevittnat hur deras stora idol, politbyråmedlemmen Bo Xilai, rensats ut och stängningen av några av deras mest frispråkiga sidor på internet. Kinas nya medelklass betraktar maoisterna som ett gäng knäppa extremister. Men fattiga och marginaliserade kineser liksom några idealistiska intellektuella finner deras åsikter tilltalande.
Under sina fyra dagar i Nordkorea fann de maoistiska turisterna ett land som verkade följa den rätta vägen. De lovprisade "renheten" hos nordkoreanerna jämfört med kineserna.

2012-50 s 30
"Långdistansraket upprör världen"
Nordkorea nyligen uppskjutna långdistans raket fördöms av omvärlden. Enligt uppgift lyckades uppskjutningen den här gången. Nordkorea påstår att man därmed med missilens hjälp placerat en satellit i omlopp runt jorden. Det är extremt beklagligt att Nordkorea henomförde uppskjutningen trots våra uppmaningar om att visa prov på återhållsamhet, sa Osamu Fujimura, regeringstalesman till AP.

2013-05 s 20-21
"Sanktioner mot Nordkorea uttryck för hjälplöshet"
Även under den nye makthavaren Kim Jong Un förblir Nordkorea oberäkneligt. På de nyaste besluten från FNs säkerhetsråd, om att utvidga sanktionerna mot det utarmade landet, reagerade Pyongyang med att tillkännage att de skulle spränga en atombomb. Det skulle bli det tredje kärnvapenprovet I det utarmade och uthungrade landet. Hotet kan ses som ett svar på att nu även Kina uttalat sitt stöd för sanktioner mot Nordkorea.
Men de senaste straffåtgärderna mot Nordkoreasaknar egentligen innehåll de är snarare uttryck för hjälplöshet.

2013-15 s 18-19
"Trots domedagshoten randas våren Pyongyang"
Nordkorea är det mest militariserade samhället på jorden. Men de enda vapen som syns i huvudstaden är av trä och bärs av några till synes oerfarna kadetter. Hoten verkar mer komiska än övertygande och är avsedda för inhemsk konsumtion, ett sätt att porträttera den unge diktatorn Kim Jong Un som en orädd befälhavare. Dessutom rättfärdigar externa hot Nordkoreas paranoia och påtvingade isolering de vedermödor som påtvingas befolkningen.

2013-25 s 19
"Dialogkollapsen i Korea bygger på en lång historia av käbbel"
den senaste striden började när Syd- och Nordkorea gick med på att hålla en dialog mellan regeringarna i Söul i förra veckan men man inte kunde komma överens om rangen på chefsdelegaterna. Sydkorea sa att man skulle skicka viceministern för återförening, Kim Nam-sik. Nordkorea krävde dennes överordnade i stället. Sydkorea replikerade att Nordkoreas delegat redan hade lägre rang än Kim Nam-sik. Nordkorea drog sig då tillbaka med förevändningen att Nordkorea hade förolämpats.

2013-35 s 22
"Knarkepidemi i norra provinserna"
En ny rapport visar att 40-50 % av befolkningen i Nordkoreas norra provinser är allvarligt hemfallna åt missbruk av "ceistal-meth", amfetamin.
Problemet började på 1990-talet då en viss svartabörshandel med Kina tilläts för att lindra hungersnöden. Sedan började Nordkorea tillverka amfetamin i stora statliga laboratorier.
Landet är i desperat behov av utländsk valuta och skickade amfetamin till Kina för att inhösta kinesiska missbrukares pengar. En del av amfetaminet kom tillbaka smuggelvägen till Nordkorea. Eftersom de koreanska hälsovårdssystemet brakat samman började vanliga nordkoreaner använda amfetamin som medicin. På så sätt blev många missbrukare.

2013-45 s 27
"Nordkorea förlorar en viktig inkomstkälla"
Hårdvaluta är nödvändig för att landet ska kunna överleva. Inflödet av hårdvaluta tycks nu vara på väg att sina för gott. En av landets tidigare pålitliga valuta källor, Chongryon eller "Den allmänna föreningen för koreaner bosatta i Japan". Den är positiv till Pyongyang. Den bildades på 1950-talet för att puffa för Nordkoreas ideologi bland japanska koreaner, kanaliserat pengar från dess till Pyongyang, och bedrivit en lång rad affärsverksamheter för att generera kontanter.
Sedan 1990-talet och den stora hungersnöden tvingades Chongryon skuldsätta sig stort och dessutom växte folkopinionen mot Nordkorea när Pyongyang formellt erkände att man tidigare kidnappat japanska medborgare som en form av internationell utpressning.
Nu är Chongryon så bankrutt att den japanska regeringen beordrat gruppen att sälja sitt högkvarter och använda pengarna till att återbetala ett lån man tog i slutet av 1990-talet. Förlusten av mjölkkossan Chongryon blir ett påtagligt slag mot landets långsiktiga finansiella hälsa.

USA, Nordkorea
2013-48 s 20-21
"Amerikanska krigsveteraner försvinner när de återvänder"
Allt fler amerikaner som stred i Koreakriget reser tillbaka för att återuppleva det land som påverkat deras liv. Men det finns de som fängslas och försvinner under sin resa. Läs om Merrill Newman som är en av dem. Svenska tjänstemän i Pyongyang, som representerar amerikanska intressen, möts av en mur av tystnad när de ställer frågor till de nordkoreanska myndigheterna. Nordkorea satsar också på turism av annat slag. Man lockar hit utlänningar med bland annat ett delfinakvarium och en skidort på östkusten.

Nordkorea
2013-49 s 31
"Kim Jong-Uns farbror avsatt"
Från Sydkorea meddelar nyhetsbyrån Yonhap och nyhetskanalen YTN att Jang-Song-Thaek, farbror till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, avsatts från sin post som vice ordförande i det översta militärrådet och att hans två närmaste medarbetare har avsatts.
Detta är den största omvälvningen i landet sedan Kim efterträdde sin far Kim Jong-Il 2011.

2013-51/52 s 12-13
"Kim Jong-un: hänsynslös, ung och känslostyrd"
Nordkoreas beteende har blivit mer våghalsigt och detta beror på den nye diktatorn Kim Jong-uns impulsivitet och omognad som ledare menar analytiker. Han har betydligt lättare att döda än sin far Kim Jong Il.
Nordkorea meddelade förra fredagen att diktatorn Kim Jong-uns farbror, Jang Song Thaek, 67 år, "en av tidernas värste förrädare" som motsatte sig Kims styre och konspirerade för att störta honom, avrättats. Jang Song Thaek sågs tillsammans med sin fru Kim Kyong Hui som den vuxne handledaren till "Den store efterträdaren". Men sedan Kim Jong-un kom till makten har han snarare försökt eliminera det gamla gardet än förlita sig på det.

2013-51/52 s 13-14
"Nu rensar han ut sina rådgivare"
När Kim Jong-un blev ledare för Nordkorea 2011 var han omgiven av rådgivare som ibland var 2-3 gånger så gamla som själv. De flesta hade årtiondens erfarenhet i Arbetarpartiet eller militären. Två var medlemmar av Kims familj. Men i stället för att ta hjälp av detta stödteam har Kim försökt att nedmontera det med hjälp av en serie degraderingar och utrensningar för att nästan helt ta makten själv.

2014-11 s 25-26
"Blir det bättre i morgon?"
Världens mest brutala regim flirtar med ekonomiska reformer. Det verkar som om Nordkoreas ledare, Kim Jong Un, försöker förbättra Nordkoreas image genom att satsa på turism, införa reformer och förändra i den eftersatta ekonomin och administrationen.
För tre månader sedan rensade han bort sin ingifta, och oerhört inflytelserika farbror, Jang Sung Teak. Nu kan han ha rensat bort även Choe Ryong Hae som räknats som landets andre man och innehade marskalkstitel. Han har inte setts offentligt sedan den 16 februari.
Kim Jong Un gör förmodligen desperata försök att bli mindre beroende av Kina som kräver stora rabatter, väl vetande att inga andra länder vill göra affärer med Nordkorea.
Nu försöker han charma Sydkorea och öppna upp för turister.

Nordkorea
2014-18 s 25-27
"Jag blundar inte längre. Mina ögon har öppnats"
Sex decennier efter nationens tillkomst är Nordkorea fortfarande en totalitär stat. Men efter årtionden av absolut kontroll håller Pyongyangs järngrepp om medborgarnas liv äntligen på att lossna. Folkets förtroende för "den store ledaren" har börjat minska. Den största chocken för nordkoreaner är friheten i Kina. Många tror att 2009 års katastrofala valutareform blev den verkliga vändpunkten. Den kom till för att tygla marknaden men urholkade besparingarna och livsmedelsprisera sköt i höjden på grund av hamstring. Rädsla har drabbat regimen sedan förtroendet minskat.

2014-18 s 28-29
"Socialistiska frisyrer och raka byxor"
Oskrivna regler om personlig stil hålls efter av en armé av unga kommunister, men det hindrar inte trendsättare från att tänja på gränserna.
Vilken framtoning man har, hur man klär sig och presenterar sig i offentliga och privata sammanhang verkar inte vara ett individuellt val i Nordkorea. Framför allt får kläderna inte se "utländska" ut.
Det kallas för "kulturideologisk invasion", om du gillar utländska saker slutar du att gilla ditt land.

Japan, Nordkorea
2014-34 s 16
"Vad hände egentligen med de kidnappade japanerna?"
För 30 år sedan kidnappades 17 japaner för att bland annat lära nordkoreanska agenter det japanska språket. Endast fem av dem har kommit levande tillbaka. I Japan är de försvunna japanerna en känslomässigt laddad fråga. Om premiärminister Abe lyckas förmå Pyongyang att avslöja vad som hänt dem har han vunnit en stor politisk seger.
Japan är redo att lätta på sanktionerna mot Nordkorea om Pyongyang fullföljer sitt löfte att på nytt undersöka vad som hänt med de tillfångatagna japanerna

Sport, Sydkorea, Nordkorea
2014-37 s 30
"Ett surmulet Nordkorea skickar inte sin armé av skönheter till Sydkorea"
Det största dragplåstret till Asiatiska spelen i Sydkorea är den undersköna nordkoreanska hejaklacken, men nu får de stanna hemma eftersom Sydkorea ifrågasatt storleken på hejaklacken. Gruppens häftiga koreografi, deras slående vackra utseende och korrekta uniformer orakade till och med masshysteri och kollektiva svimningar i Sydkorea under spelen i Busan 2002.
Sydkoreas ledare, Park Geun-hye, vill inte stå för Nordkoreas utgifter, deras trupp är för stor. Då avstod Nordkorea för att skicka sin kvinnliga skvadron..

2014-42 s 22-23
"Vad händer i maktens korridorer?"Besöket i Sydkorea väcker många frågor". Varför uppförde sig Nordkorea andreman Hwang Pyong So som en ledare, vilket nästan kan betecknas som ett majestätsbrott, och varför höll han igen på det offentliga sedvanliga smickret av Nordkoreas unge diktator?
Hwang Pyong So har befordrats fem gånger i år, en aldrig tidigare skådad, nästan skrämmande karriär. Han har uppnått sin högsta titel hittills som vice ordförande för nationella försvarskommissionen, Nordkoreas högsta verkställande organ som led av Kim - ett möte där Kim var frånvarande".

2014-46 s 26-27
"Nordkoreanerna arbetar som slavar i Qatar"
Pyongyang regimen stoppar på sig 90 % eller mer av vinsten från gästarbetarna i Qatar.
Tusentals gästarbetare från Nordkorea sliter i åratal på byggarbetsplatser i Qatar för nästan ingen lön alls med vad som kan anses vara "statsunderstött slaveri".
De arbetar i tron om att de kommer att få sina löner när de återvänder till Nordkorea, men enligt flera vittnesmål får arbetstagarna så lite som 10 % av sin lön när de reser hem, och en del får ingenting alls.
"Vi är här för att tjäna in utländsk valuta till vår nation" berättar en nordkoreanska arbetare på en byggarbetsplats i centrala Doha.
Enligt avhoppare kan det finnas så många som 65 000 nordkoreaner utomlands, främst arbetar de i Ryssland, Kina, Mongoliet och Mellanöstern.

2015-4 s 15
"Blir 2015 året då Kim Jong Un kommer att lämna sitt tillslutna rike?"
Blir 2015 det år då Kim Jong Un äntligen kommer att möta en annan statschef? Den unge diktatorn har hittills gett en ny mening åt den slitna klyschen om ett "hermetisk kungarike" - genom att stanna hemma i Nordkorea i trehela år.
Men nu flaggar Rysslands president Putin, regeringschefen Shinzo Abe i Japan och Sydkoreas president Park Geun-hye om att sätta sig ner med Kim Jong Un och inleda diplomatiska samtal. Och ett möte med Kinas president Xi Jinping är oundvikligt. Detta kan emellertid dröja längre. Att Kim lät avrätta sin farbror Jang Song-thack under 2013. Denne var den huvudsakliga kontakten med Kina.

Nordkorea, Sydkorea
2015-4 s 19
"Våga inte berömma Nordkorea!"
Lagen mot kommunister begränsar yttrandefriheten.
I stort sett i alla avseenden är Sydkorea en blomstrande libera demokrati. Man har hållit fria och rättvisa val sedan 1987. Gatorna fylls regelmässigt av högljudaa men fredliga protester. Men en lag är långt ifrån liberal: Den nationella säkerhetslagen straffar den som berömmer Nordkorea med upp till sju års fängelse.

Nordkorea, Ryssland
2015-6 s 31
"Kim Jong-un har tackat ja till Putins inbjudan att fira segern över Tyskland"
Nordkorea knyter banden med Moskva allt tätare medan relationerna till Kina verkar bli kyligare. Kim Jong-un har tackat ja till att deltaga när Ryssland den 9 maj markerar 70-årsdagen av Sovjetunionens seger över Tyskland vid slutet av Andra världskriget.
Om Kim Jong-un dyker upp vid firandet blir detta hans första utlandsbesök sedan han kom till makten 2011
Nordkorea stöder Ryssland i Ukrainakonflikten och de båda länderna har utarbetat arbetsprojekt kring gas och infrastruktur.

Nordkorea, Kina, Ryssland
2015-12 s 22-23
"Pjongjang är på friarstråt"
Relationerna mellan Kina och Nordkorea har svalnat. För att frigöra sig från sitt ekonomiska beroende av Kina svärmar Pjongjang nu för Ryssland.
Ett vänskapens år mellan Nordkorea och Ryssland, det ska 2015 bli, förkunnade i dagarna den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA glatt. Ryska Tass förmedlade ett liknande budskap.
På präktigaste realsocialistiska jargong vill man nu, 70 år efter Koreas befrielse och den ryska segern i det stora fosterländska kriget, upprätta bilaterala relationer på en ny, högre nivå. På ett såväl politiskt, ekonomiskt och kulturellt plan.
Skulle man uppnå målen med en handelsvolym på en miljard dollar skulle detta innebära en tiodubbling av handeln mellan länderna.
Med frostiga relationer till Kina vill Nordkorea kanske luta sig mot Ryssland när det kommer till vetorätt i FNs säkerhetsråd. För att få hjälp att blockera förslag i FNs säkerhetsråd om huruvida Nordkorea skulle skulle dras inför internationella brottmålsdomstolen för människorättsbrott t ex.

Kina, Nordkorea
2015-15 s 16-19
"Made in China? Exportvinsterna går till Nordkorea"
Textilfabrikerna som tillverkar kläder som är märkta med "Made in China" tvärsöver floden Yalu och Nordkorea ger en inblick i en dold värld som hjälper Nordkoreas ekonomi att frodas. Man uppskattar att cirka 800 000 människor i staden Dandong arbetar med affärer och produkter som saluförs som kinesiska varor. En räcka mellanhänder hjälper till att dölja spåren. Detta är mycket känsligt för Kina som skeivit under på sanktionerna mot Nordkorea.

2015-24 s 20-23
"Nordkorea letar och lockar investerare"
När det handlar om oexploaterade marknader finns det få ytor kvar i världen som den globala kapitalismen inte redan täckt in. I Burma som nyligen öppnat sig för omvärlden kommer Kentucky Fried Chicken snart att etabler sig och det är bara en tidsfråga innan du kan beställa en karamell-frappuccino på flygplatsen i Havanna.
Men våghalsiga investerare ska inte misströsta. Fortfarande finns det fattiga, sanktionsdrabbade, utstötta Nordkorea. Och Nordkorea vill ha dina pengar.

2015-33 30
"Nordkorea drar tillbaka klockan"
Nordkorea inrättar en egen "Pyongyang-tid" som träder i kraft den 15 augusti. På så sätt vill man utrota arvet från den japanska kolonialtiden. Det betyder att Nordkorea kommer att ligga en halvtimme efter Sydkorea.
Även om detta agerande kan tyckas vara märkligt så är Nordkorea inte ensamt om att inrätta en egen tidszon. Det har även Nepal och Samoa gjort.
Den nya tidzonen ska gälla från den 15 augusti - på 70-årsdagen av Koreas befrielse från det japanska styret i slutet av andra värlskriget.
Under detta tvingades hundratusentals koreaner att kriga som frontsoldater, arbeta under slavförhållanden eller fungera som prostituerade på bordeller som drevs av den japanska militären under kriget.

2015-34 23-24
"Snön smälter på taken"
Satellitbilder visar att Nordkorea utökar sin uranproduktion. Ska den användas till kärnvapen eller elektricitet?
Uran är det viktigaste bränslet för kärnreaktorer som producerar plutonium och det kan också anrikas för framställning av klyvbart material för kärnvapen. Kim Jong insisterar på att landet ska räknas som en kärnvapennation. Med hjälp av en försiktig marknadsanpassning så verkar den nordkoreanska ekonomin att växa om än måttligt även på kärnenergifronten.

Nordkorea
2015-39 26-29
"Pyonghattan" - ett socialistiskt sagoland"
Kim Jong-uns kärnvapenhot och skoningslösa avrättningar dominerar förstasidorna i världen, men i Pyongyang bygger han upp anseende som en stor och begåvad arkitekt för landets nya överklass.
De flesta som bor på landsbygden lider av torka, livsmedelsbrist och oregelbunden elektricitet men huvudstaden ståtar med högteknologiska förlustelser.
Mycket av pengarna kommer från kinesiska investeringar. Vilket inte hindrar att det mesta handlar om bräckliga fasader som knappast tål en närmare granskning av de många annars mäkta imponerade utländska turisterna. Förra året kollapsade en fastighet på 23 våningar som var under uppbyggnad.

Japan, Nordkorea
2015-50 18
"Spökskepp spolas upp på stränderna"
Japanerna hittar nordkorenska fiskebåtar med döda besättningsmän. Det visar tydligt hur farligt långt nordkorenska fiskare går i jakten på fångst. Ombord på båtarna finns ofta kroppar efter besättningen kvar, offer för köld eller svält - många har varit döda mer än tre månader.
Militären har ett omfattande engagemang i fisket och jordbruket i Nordkorea eftersom militären officiellt ansvarar för att producera det mesta av sin egen mat.
Nordkoreanska staten har länge inte kunnat skaffa tillräckligt med mat till sin befolkning.

Nordkorea
2015-51 21
"Kim Jong-uns farbror flydde till USA"
Ri Kang levde i många årtionden nära Nordkoreas tidigare ledare, Kim Jong-il, men flydde till USA 1988 tillsammans med hustrun Ko Yong-Suk - en svägerska till Kim Jong-il. Han berättar att han under sin tid vid Kim Jong-ils sida blev livrädd för vad människor i maktposition är kapabla till. Han var också rädd för att befinna sig alltför nära makten vid den maktkamp som skulle fålja efter Kim Jong-ils död.
Ri och KO hade fått i uppdrag att hålla uppsikt över Kim Jong-un när han som tonåring studerade i Schweiz men i stället för att återvända till Nordkorea valde de att hoppa av till USA 1998.

Nordkorea, kärnvapen
2015-51 22
"Vi har utvecklat en vätebomb"
"Vår nation har idag lyckats bli en mäktig kärnvapenstat, med kärn- och vätebomber som kraftfullt kan bevaka nationens suveränitet och folets värdighet", heter det enligt de senaste rapporterna. Vätebomber, så kallade termonukleära vapen innebär en kärnklyvning som utlöser en fusion, med en mycket större explosiv effekt än ett vanligt kärnvapen.
Avslöjandet antas ha som avsikt att tvinga USA tillbaka till förhandlingsbordet. Samtalen mellan USA och Nordkorea har legat nere sedan 2012.

Nordkorea, Kina
2015-51 30
"Kim Jong-uns tjejband skickades hem"
Den glamorösa tjejgruppen Moranbong, med bandmedlemmar som valts ut av Kim Jong-un själv, skulle uppträda på den första av Nordkoreas tre vänskapsföreställninhar i Peking förra lördagen. Det skulle också vara första gången som bandet får uppträda utanför Nordkorea. Men därav blev inget.
Gruppen hamnade i stället på Pekings flygplats i väntan på att flygas tillbaka till Nordkorea. Skälet var "kommunikationsproblem mellan de inblandade parterna", enligt Kinas nyhetsbyrå Xinhua.
Relationerna mellan Nordkorea och Kina har markant försämrats sedan Kim Jong-un kom till makten i slutet av 2011 och genomförde ett kärnvapenprov några månader senare. Kinas president Xi Jinping döljer inte sitt förakt för grannlandets unge ledare och de två haar inte träffats sedan båda kom till makten.

2016-01 26-27
"Genom provsprängningar av kärnvapen försöker Nordkoreas president att hävda sin roll som ledare"
En artikel i New York Times av Choe Sang-Hun, Pulitzer Pris-vinnande journalist.
Nordkoreas unge president Kim Jong-un blir ofta avfärdad som oerfaren, oberäknelig och dum. Men i och med Nordkoreas senaste kärnvapentest verkar han ha lyckats med en strategi som har tjänat det isolerade landet väl: att spela ut en sormakt mot en annan.
Provsprängningen ökade snabbt spänningen mellan USA och Kina. I en skarp kommentar kallade USAs utrikesminister John Kerry Kinas förhållande till Nordkorea för ett misslyckande.
USA utnyttjade också Nordkoreas kärnvapentest för att närma sig den trilaterala alliansen med Japan och Sydkorea.

Sydkorea, USA, Nordkorea
2016-05 5
"Nordkoreas senaste provskjutning av en långdistansmissil har fått Sydkorea att övervinna en del av sin tvekan om att hysa sofistikerat amerikanskt missilförsvarssystem på sin mark, en åtgärd som kan irritera Kina.
Sydkoreansk och amerikansk militär säger att de har kommit överens om att "så snart som möjligt" inleda förhandlingar om en utplacering av försvarssystemet Terminal High Altitude Areas, THAAD.
Tillkännagivandet kom några timmar efter det att Norkorea avfyrat en missil.

Sydkorea, Nordkorea
2016-06 10-11
"Sydkorea stänger ned industrizon för att straffa Kim Jong-Un"
Sydkorea avbryter allt arbete i industriområdet Kaesong, som ligger vid gränsen till Nordkorea. Landet stoppa därmed en enorm inkomstkälla för Pyongyang-regimen som straffas för sina "extremt provokativa" kärnvapentester och raketuppskjutningar.
I ett ovanligt skarpt uttalande från Sydkorea anklagas Nordkorea för att ha använt intäkterna från det interkoreanska projektet till att utveckla kärnvapen och missiler.Och med hänvisning till detta, säger Park Geun-Hyes regering i Seoul, att all verksamhet nu har stoppats i industrizonen.

2016-18 10-11
"Nordkorea offentliggör en ekonomisk femårdplan"
Det är första gången sedan 1980-talet och innebär att Kim Jong-Un tar offentligt ansvar för ekonomin. Han har presenterat strategier för hur "den koreanska revolutionen ska tas till en högre nivå".
Ekonomins framträdande roll under Koreas arbetarpartis första kongress på 36 år understryker att Kim, Nordkoreas tredje generations ledare, prioriterar att förbättra levnadsstandarden och samtidigt utveckla kärnvapen. Som endast ska användas om landets suveränitet hotas.

Nordkorea, USA
2016-22 14-15
"Pyongyang applåderar Donald Trump"
Nordkorea välkomnar Trumps hot att dra tillbaka USAs militära styrkor från Sydkorea såvida inte regeringen i Söul betalar mer för deras närvaro. Trump har också oroat sydkoreanerna med att han kan tänka sig att förhandla direkt med den nordkoreanske ledaren, Kim Jong Un, i försöken att stoppa Nordkoreas kärnvapenprogram.

Nordkorea
2016-25 24-27
"Eliten gillar den västerländska stilen"
I Nordkorea. lt rättvist, utom fattigdomen!
Nordkorea har fått det som kallas "en procent", d v s en klick som skiljer sig från övriga 99 %. Man hittar dem i "Pyonghattan", en parallell värld som befolkas av Demokratiska Folkrepubliken Nordkoreas rika barn. De gillar kläder från Zara och H&M; de tränar lika mycket för att synas som för att träna; de dricker Cappuccino för att visa hur kosmopolitska de är. En del fixar ögonlocken så att de ska se mer västerländska ut.

Nordkorea, Medicin
2016-33 26-27
"Nordkoreas viagra"
En "örtmedicin" med syntetiskt innehåll.
Nordkorea har genom åren gjort vissa häpnadsväckande påståenden när det gäller de egna farmaceutiska produkterna. Bland annat injektioner som botar allt från fåge- och kamelinfluense till diabetes och "spontan kallbrand". Och faktiskt Neo-Viagra kan fungera. Produkten innehåller 50 milligram sildenafil, den aktiva substansen i Viagra. Nordkoreas skryt är inte helt obefogat, säger Lee Hye-Kyung som arbetat på ett nordkoreanskt sjukhus och nu är verksam i Sydkorea. "Under skatta inte Nordkorea", säger han. I Nordkorea finns varken elektricitet eller råvaror men de har goda tekniska färdigheter.

2016-34 8-9
"Nordkoreansk diplomat hoppar av i London"
Nordkoreas andreman på ambassaden i London har hoppat av till Sydkorea med sin familj, enligt tjänstemän i Seoul. De beskriver honom som "trött" på Kim Jong-Uns regim.
Thae Yong Ho, en intellektuell toppdiplomat, hade en nyckelroll på ambassaden i London. Han tros ha eskorterat Kim Jong Chol, Kim Jong-Uns äldre bror, när denne besökte Storbritannien förra året för att se en konsert med Eric Clapton.
Sydkoreas regering, som intagit en oväntat hård hållning gentemot Nordkorea efter kärnvapentestet i januari, har använt Thae Yong Hos flykt i avsikt att ytterligare kritisera regeringen i Pyongyang.

Nordkorea
2016-51 16-19
"Håller eliten på gott humör och rivalerna i fruktan"
På så sätt kan han hålla sig kvar vid makten.
Nordkoreas ledare King Jong-un stod på scenen framför de stiliserade porträtten av sin far och farfar, män som han en gång påstods inte skulle ha varit till räckligt stark eller skicklig att efterträda, och berömde nu den spännande explosionen i det senaste kärnvapentestet och alla språng framåt över hela den nationella ekonomin.
Kim-regimen har unde de senaste fem åren inte bara hållit samman, den är också relativt stark.

Nordkorea, Kina
2017-10 22-23
"Nordkorea litar inte ett dugg på Kina"
Det har varit en dålig månad när det gäller relationerna mellan Kina och Nordkorea. Mordet på Kim Jong-Nam, den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns storebror som har levt i Macau under kinesiskt beskydd, följdes av nya nordkoreanska robotuppskjutningar. Detta har givit upphov till högljudda protester i Seoul och Tokyo och tyst vrede i Kina.
Kina har stoppat de nordkoreanska kolexporterna. Kina har ett betydande inflytande över Nordkorea, men inte tillräckligt för att kunna stoppa Pyongyang från att utveckla kärnvapen.

USA, Nordkorea
2017-12 20-21
"Farligt att avfärda Kim Jong-un som irrationell"
Nyligen avfärdade den republikanska senatorn John McCain från Arizona, Kim Jong-un som irrationell, när han kallade Kim "den galna, feta ungen som styr Nordkorea". Han gjorde detta kort efter det att USAs FN-ambassadör Nikki Haley sagt om Kim att "han inte är någon rationell person.
Det främsta beviset på att Kim inte är en "vettlös galning" är ett han fortfarande innehar makten, säger Benjamin Smith, expert på regimskiften vid University of Florida. Han och hans far och farfar har behållit makten under samma tid som en rad amerikanska presidenter, ända tillbaka till Truman. I december firade hanfem år vid makten - en milstolpe som den demokratiskt valda presidenten i Sydkorea inte nådde.
Fe beslut som Kim har fattat har gjort det möjligt för honom att nå sitt primära mål - att behålla makten genom att avvärja hot från eliten, verkliga eller inbillade.

USA, Nordkorea
2017-16 20-22
"Trumps bistra militära alternativ för Nordkorea"
Tre veckor innan han blev president kommenterade Donald Trump hotet om att Nordkorea håller på att utveckla en kärnvapenmissil som kan nå USA: "Det kommer inte att hända", lovande han på Twitter.
Analytiker uppskattar att Nordkorea för närvarande kan ha mellan 10 och 25 kärnvapen med avfyringsramper, flygvapen, trupper och artilleri utspridda över landet, dolda i grottor och utplacerade längs gränsen mot Sydkorea. Nordkorea har också ett av världens största lager av kemiska vapen. Ett förebyggande angrepp mot den nordkoreanska kärn- och missilprogrammet är inte ett praktiskt altrrnativ.

Nordkorea, Sydkorea
2017-16 26-29
"Här odlas ris i krigets skugga"
De 197 invånarna i Taesung, som också kallas Frihetsbyn, sitter på första parkett och upplever på nära håll de växand spänningarna på Koreahalvön. De tros vara de enda civila som är bosatta i den fyra km breda demilitariserade zon (DMZ) som separerar de båda länderna.
Två år efter vapenstilleståndet 1953 som satte punkt för Koreakriget och skapade DMZ kom båda sidir överens om att bygga mönsterbyar inne i zonen för att demonstrera respektive lands överlägsenhet. Sydkorea grundade Taesung och Nordkorea byggde en by kallad Kijong. En äng separerar de båda byarna.
Bara personer som bodde i byn Taesung före Koreakriget eller ättlingar i direkt nedstigande led får bo där.

Nordkorea, USA
2017-17 24-25
"Otto Warmbiers familj har fått nog av tystnad"
Litar på att USAn nya regering ska agera för att få deras son friad i Nordkorea. Han greps den 2 januari 2016 och dömdes för "fientliga handlingar mot staten" till 15 års arbetsläger. Ingen har haft någon kontakt med honom sedan han greps. Två andra amerikaner sitter fängslade i Nordkorea. När Otto greps uppmanade den amerikanska regeringen föräldrarna att vara tysta för att undvika att reta upp Nordkorea och förlänga sonens fängelsevistelse. Men nu har de fått nog.

Nordkorea, USA
2017-20 26-27
"Varför hatar Nordkorea USA?"
Den nordkoreanska propagandamaskinen kan när som helst vräka ur sig antiamerikansk galla genom att använda formuleringar som inbegriper orden "imperialistiskt", "angripare" och "fientligt".
Kimfamiljen har haft ett hårt grepp om Nordkorea i 70 år genom att hålla fast vid uppfattningen att amerikanerna är efter dem. Nordkoreanska barn får tidigt lära sig "att sluga amerikanska vargar" - som framställs som blonda, ljushyade män med enorma näsor - vill döda dem. Kimregimen lyckas behålla rädslan bland folket genom att konstant beskylla USA för landets svåra ekonomiska situation. Detta har bidragit till att ena folket mot ett påstått yttre hot.
" Why does North Korea hate the United States? Let's go back to the Korean War".

Nordkorea
2017-27 10-13
"Allt som ges är bistra alternativ"
Dödläget i frågan om Nordkoreas kärnvapenprogram har länge formats av synen att USA inte har något genomförbart militärt alternativ för att förstöra det. Varje försök att göra det, säger många, skulle provocera fram en brutal motattack not Sydkorea som skulle bli alltför blodig och dödlig. Nästan hälften av den sydkoreanska befolkningen bor inom 8 mil från den demilitariserade zonen inklusive de 10 miljonerna i huvudstaden Seoul.
Nu har Nordkorea passerat en tröskel och testat en interkontinental missil som analytiker säger har en potential att nå Alaska. Trumpregeringen har börjat argumentera för att hota med en militär respons.

Nordkorea, Sudan, USA
2017-28 22-23
"Nordkorea kan vara måltavlan när USA förlänger sanktionerna mot Sudan"
President Donald Trumps administration förväntas lyfta fler amerikanska sanktioner mot Sudan.
Det skulle ha varit ett avgörande ögonblick för relationen mellan USA och Sudan - några av dessa sanktioner är flera decennier gamla, och infördes under president Bill Clinton som svar på Sudans människorättskränkningar och påstådda sponsring av terrorism. De förlängdes senare efter anklagelser om folkmord i Darfurregionen.
orsaken nu kan vara att försäkra USA att Sudan står fast vid sitt åtagande att fult ut implementera säkerhetsrådets resolutioner om Nordkorea.
Sudans intresse av Nordkorea verkar i huvudsak ha handlat om militär utrustning.

Nordkorea, USA
2017-28 24-25
"Alltför enkelt att kringgå sanktioner!"
De amerikanska och multilaterala försöken att med hjälp av sanktioner tvinga Nordkorea till underkastelse kommer inte att fungera, eftersom det finns för många sätt att kringgå dem, säger Ri Jong-Ho, som flydde till Sydkorea i slutet av 2014 och flyttade till USA i fjol.
Han om någon borde veta. I runt 30 år var Ri en högt uppsatt penningmakare åt Kim-regimen. Han skickade miljontals dollar om året till Pyonggyang, trots att sanktioner utfärdats i syfte att försöka straffa Nordkorea för dess kärnvapentrots.
USA hela tiden varit beroende av att Kina, Nordkoreas tidigare beskyddare, använder sitt ekonomiska inflytande motsin fattiga granne. Men Kina har inte alltid genomfört sanktionerna. Kinas högsta prioritet är att garantera stabilitet i Nordkorea.
"Om inte Kina, Ryssland och USA samarbetar fullt ut är det omöjligt att skada Nordkorea", säger Ri. Han anser att det på hög nivå borde genomföras samtal mellan USA och Nordkorea så att de kan arbeta tillsammans för att lösa problemet.

Namibia, Nordkorea
2017-28 26-28
"Nordkoreas lukrativa relationer i Afrika"
Nära Afrikas sydspets i Namibia, 8000 mil från Pyonggyang, är huvudstaden Windhoek ett osannolikt bevis på Nordkoreas näringsverksamhet. Här ligger det futuristiska nationalhistoriska museet, det eleganta presidentpalatset, det stora försvarshögkvarteret och den hemliga vapenfabriken. De har byggts - eller håller på att byggas - av Nordkorea, i syft att få inkomster till landet.
I åratal har Nordkorea använt afrikanska länder, likt Namibia, som finansiella livlinor. Vi har förlitat oss på Nordkoreas hjälp att utveckla vår infrastruktur och deras arbete har varit enastående säger Namibias premiärminister Frans Kapofi.
Men Nordkoreas hjälp finns ockaå i andra afrikanska länder som Eritrea,Kongo, Angola och Uganda. "Vår syn på omvärlden formades av vem som stod på vår sida under den mest avgörande tiden i vår kamp och Nordkorea fanns där för oss", sägerTuliameni Kalomoh, högt uppsatt rådgivare i det namibiska utrikesdepartementet.

Nordkorea, USA, arabländer, Qatar
2017-30 18-19
"Nordkoreas märkliga roll i Gulfkrisen"
Nordkorea har kommit att få en ovanlig roll i den pågående diplomatiska krisen mellan Qatar och den rivaliserande saudiledda sammanslutningen.
De senaste dagarna har båda sidor i konflikten anklagats för att ha olagliga ekonomiska relationer med det isolerade Nordkorea.
Till exempel nyheter på nätet om ett påstått vapenkontrakt, värd 100 miljoner dollar, mellan Nordkorea och ett företag i Förenade arabemiraten. Samtidigt anklagas Qatar för att ha ett "farligt" förhållande med Nordkorea. I Qatar jobbar 3000 nordkoreaner.
Om USA vill vara konsekvent måste man kanske titta utanför Qatar. Kuwait, ett land som har försökt hålla sig utanför dispyten och som är en viktig allierad till USA, är troligen det land i Gulfen som Nordkorea har den starkaste ekonomiska relationen med.

Nordkorea, Kärnvapen
2017-32 14-15
"Att behålla makten är viktigare för Kim Jong Un än ett kärnvapenkrig"
Det Kim Jong Un främst vill är att förbättra sina missiler och kärnvapen för att behålla kontrollen över landet.
Ingen är intresserad av krig - framför allt inte de 25 miljoner sydkoreander som bor inom skotthåll för Nordkoreas konventionella artilleri - men kombinationen av två upprörda ledare, Trump och Kim, med tillgång till kärnvapen har skapat en situation där allt verkar möjligt.

Nordkorea
2017-32 16-17
"Möt Kim Jong-Un"
En lynnig ung man med en kärnvapenarsenal"
Mannen som hotar att skjuta robotar mot USA, hånas i Kina för att vara en knubbig bortskämd unge. I USA har han av en senator kallats för "den galna feta ungen". President Donald Trump har en gång beskrivit honom som en "fullständig galning". Men personen som allt detta hån riktas mot, Kim Jong-Un, Nordkoreas 33-årige ledare, har länge underskattats. Sex år efter det att han efterträdde sin avlidne far, har han ett fast grepp om makten. Han hävdar att bygga upp en kärnvapen arsenal är det enda sättet för Nordkorea att garantera landets säkerhet och att utveckla ekonomin.

Kina, USA, Nordkorea
2017-34 21
"Kina ska använda alla nödvändiga medel för att försvara sig mot Trumps protektionism"
Kina har skärpt retoriken mot Trump-administrationens utredning av Kina handelsmetoder och lovar att använda alla nödvändiga medel för att försvara landet och dess företag. Kinas utrikesministerium kräver att USA "omedelbart" häver de unilaterala sanktionerna mot en rad kinesiska företag och individer som anklagas för illegal handel med Pyongyang (Nordkorea).

USA, Nordkorea
2017-35 23
"Pentagon bröstar upp sig i styrkedemonstrationen mot Nordkorea"
USAs militär, tillsammans med Sydkorea och Japan, släppte bomber över ett övningsområde öster om Seoul i samband med en ny styrkeuppvisning mot Nordkorea.
Den tio timmar långa operationen är den senaste styrkedemonstrationen som involverar amerikanska strids. Och bombflygplan och är en följd av att Nordkorea fortsätter sina program för kärnvapen och ballistiska robotar.

Nordkorea
2017-32 16-17
"Möt Kim Jong-Un"
En lynnig ung man med en kärnvapenarsenal"
Mannen som hotar att skjuta robotar mot USA, hånas i Kina för att vara en knubbig bortskämd unge. I USA har han av en senator kallats för "den galna feta ungen". President Donald Trump har en gång beskrivit honom som en "fullständig galning". Men personen som allt detta hån riktas mot, Kim Jong-Un, Nordkoreas 33-årige ledare, har länge underskattats. Sex år efter det att han efterträdde sin avlidne far, har han ett fast grepp om makten. Han hävdar att bygga upp en kärnvapen arsenal är det enda sättet för Nordkorea att garantera landets säkerhet och att utveckla ekonomin.

Korea, USA
2017-36 14-18
"Ett nytt Koreakrig skulle ödelägga hela halvön"
Insider berättar om USAs krigsplaner på Koreahalvön. Vi har aldrig varit närmare en konventionell nordkoreansk attack mot Sydkorea.
Deen nordkoreanska militärens logistiska kapacitet kommer bara att hålla i några få dagar, innan det uppstår brist på mat, ammunition, bränsle och vatten. Det är den bergiga terrängen som sätter gränsen.
Nordkorea har gott om dödliga vapen, biologiska, kemiska och cybervapen. Nordkorea kan stänga ner USAs och Sydkoreas störta banker. Tiotusentals människor kommer att dödas under krigets första timmar och stora delar av Söul kommer att ligga i rykande ruiner.
Men även den mest lyckade attacken ur Nords synvinkel slutar oundvikligen i fiasko när den nordkoreanska logistiken kollapsar och den amerikanska stormakten hugger tillbaka. Dynastin Kim utplånas och den humanitära krisen blir overklig när överlevande nordkoreaner migrerar norrut i jakt på vatten och mat. Det kan dröja decennier innan såren läker,

Nordkorea, Kina
2017-38 20-21
"Nordkoreakrisen förvärras och Kina kan bara iakttaga"
Från kinesisk synvinkel ser det inte bra ut: Nordkoreas och USAs ledare hotar varandra med total förstörelse, och samtidigt har amerikanska bombplan och stridsflygplan genomfört en militär styrkedemonstration i närheten av Kinas kustlinje.
Som Nordkoreas främsta handelspartner betraktas Kina av många som nyckeln till en lösning på konflikten. Experter säger dock att Kinas inflytande över Pyongyang aldrig har varit så litet som nu. Kina är inte redo att vidta några åtgärder som kan bidra till att fälla regimen i Nordkorea.

Nordkorea
2017-39 6-7
"Världen underskattar Nordkoreas kompetens"
I Hamhung, en ensligt belägen stad som separeras från landets huvudstad av vidsträckta bergsmassiv, finns en oansenlig textilfabrik som kanske i hemlighet förser landets växande antal raketer med bränsle.
Amerikanske specialister tror nu att fabriken producerar ett speciellt raketbränsle som kallas för UDMH och som används i de långdistansmissiler som har trappat upp spänningarna mellan Nordkorea och USA.
Nordkorea har tidigare behövt utländsk hjälp för att skaffa eller tillverka bränslet. Och då blir sanktioner och övervakning av länder som eventuellt kan hjälpa Nordkorea helt meningslösa.

Nordkorea, Teknik
2017-42 26-27
"Kan ett berg kollapsa?"
Frågan är om Nordkoreas kärnvapentester har blivit så stora att de påverkar landets geologiska struktur. En del bedömare anar tecken på att det drygt 2000 m höga Mantapberget där Nordkorea detoneras sina atombomber, hardrabbats av "trötta bergssyndromet".
Kinesiska experter har redan varnat för att nya kärnsprängningar skulle kunna leda till att berget kollapsar och att farlig strålning slipper ut. Vi kallar det för att lyfta taket.

Nordkorea
2017-43 22-23
"Nordkoreas FN-diplomater isolerar sig själva"
De har varnat för ett förestående kärnvapenkrig och anklagat USA för att ta över FNs säkerhetsråd för att kunna trakassera deras land. Men förutom de enstaka offentliga klagosångerna är är Nordkoreas FN-ambassadörer ofta lika isolerade som den regim de representerar.
För de kordkoreanska diplomaterna kan FN uppfattas som fientligt territorium.
Ambassadören Jas underordnade, den biträdande Ambassadören Kim, mer känd av diplomater och press, ägnar sig mest åt att mumsa på ryska delikatesser, provsmaka vodka och sipp vin i sääskap , med andra nordkoreanska sändebud.

Nordkorea
2017-43 26-27
"Ny rapport dokumenterar Nordkoreas omskolningsläger"
Rapporten har gjorts av USAs utrikesdepartement och beskriver förhållandens i Camp 14 i Keachon. På närbilderna framträder de typiska detaljerna som kännetecknar fångläger: höga murar, taggtrådsstängsel, vakttorn, sovsalar och verkstärder eller gruvor inom eller i närheten av fängelseområderna.
Den brutala behandlingen av Nordkoreas politiska fångar är väldokumenterad, men en ny rapport, som grundar sgi på satellitbilder, beskriver landets omfattande nätverk av " omskolningsläger", där personer som har begått mindre allvarliga brott hålls fångna. Dessa läger sköts inte av säkerhetspolisen utan av ministeriet för allmän säkerhet. Det är ett sätt att hålla den nordkoreanska befolkningen under kontroll. Fångarna i omskolningslägren tvingas utföra hårt arbete såsom gruvbrytning och lever under svältlika förhållanden..
Omkring 120 000 nordkoreaner inklusive de dömdas familjer tros sitta i lägren.
Det brutala och ansträngande arbetet, otillräckliga måltider och avsaknaden av mediciner har lett till att ett oerhörst stort antal personer har dött i fångenskap, enligt rapporten.
https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/new-images-show-north-koreas-extensive-network-of-re-education-camps/2017/10/25/894afc1c-b9a7-11e7-9b93-b97043e57a22_story.html?utm_term=.474c5e79872e
" New images show North Korea's extensive network of 'reeducation' camps"

Nordkorea, USA
2017-45 11
"Att Nordkorea dörolämpar amerikanska ledare är inget nytt, men Trumps sätt att reagera personligt är det"
Retoriken mot Nordkorea har förändrats sedan Trump blev president.
Det nordkorenska budskapet som retat upp Trump senast var "en krigshetsares resa för att konfrontera vårt land och försöka frånta oss vår självförsvarande, avskräckande kärnvapeneffekt".

Nordkorea
2017-46 26-27
"En nordkoreansk soldat hoppar av"
En nordkoreansk avhoppare genomförde nyligen, under beskjutning, en djärv spurt över den tungt bevakade gränsen mellan Nord- och Sydkorea: det gemensamma säkerhetsområdet i den så kallade stilleståndszonen i Panunjom. Panunjom är den enda platsen i DMZ där soldater från nord och syd bara står några meter från varandra. Det betraktas som ettav de får ställen där någon kan försöka ta sig övergränsen. Avhopparen jagades och besköts av nordkoreanska soldater. Han tog sig levande över gränsen till sjukhus men svårt skadad.

Nordkorea
2017-46 28
"Vad parasiterna i avhopparens mage kan berätta om Nordkorea"
När stdkoreanska soladeter hittade den nordkoreanska avhopparen under enhög med löv strömmade blodet från minst fem skottskador. På sjukhuset öppnades hans kropp och då hittade man dussintals parasiter i hans tarmar. En av spolmaskarna var nästan 30 cm lång. Vad parasiterna gör är att ta bort näringsämnen från din kropp. En människa med parasiter i kroppen är inte frisk. Maskarna berättar om den humanitära hälsokrisen som har ett hårt grepp om Nordkorea.

Nordkorea
2017-48 22-23
"Kan Nordkoreas senaste robottest leda till samtal?"
Nordkorea säger ha byggt upp en ny interkontinental ballistisk robot "bestyckadmed en mycket stor och tung stridsspets" som kan nå hela USA - en ytterligare ovälkommen framgång för Kim Jong-Uns kärnvapenprogram.
Men bortom allt skryt ser vissa analytiker en liten gnutta hopp, menar Anna Fifield i sin Analys för The Washington Post.
"Kan detvara så att regimen - som har meddelat att nu har man fullbordat sitt robotutvecklingsprogram - kan komma att bli mer öppen för samtal med USA?"

Nordkorea
2017-49 18-19
"Nordkorea är en kärnvapenstat! Kan USA acceptera det?"
Kommentarer frå Anna Fifield i Washington Post.
Nordkorea är nu en kärnvapen makt. Det är en amerikansk fantasin att nordkoreanerna kommer att vara villiga att ge upp sitt kärnvapenprogram så länge som Kim är vid makten.

Nordkorea
2017-49 26-27
"Nordkoreanska spökbåtar flyter iland i Japan - Varför?"
Nyligen hittades ytterligare tre tomma båtar på Japans västkust. Två kropar som som reducerats till skelett, påträffades i närheten av en av båtarna på en strand nära staten Oga. Nästan varje dag den senaste månaden har man gjort ohyggliga upptäckter längs Japans västkust. Många analytiker tror att det kan bero på landets livsmedelsbrist.

USA, Nordkorea
2018-01 10-11
"Trump bluffar om att attackera Nordkorea under 2018"
Analys i Foreign Policy av Jeffrey Lewis.
Lämpligt nyårslöfte för Donald Trump: Vad sägs om att inte hota med attstarta kärnvapenkrig mot Nordkorea?
Uppfattningen om att Kina kan lösa Nordkorea-problemet tillhör de mest tröttsamma bitarna av "de visa Washington". Peking kommer inte att rädda oss!

USA, Nordkorea, Kärnvapen
2018-03 12-14
"USAs underrättelsegemenskap förutsåg inte Nordkoreas kärnvapenframsteg"
När Donald Trump tillträtt som president informerades den nya administrationen av amerikanska underrättelsetjänster att det fortfarande fanns gott om tid - uppemot fyra år att bromsa eller stoppa Nordkoreas utveckling av en robot med kapacitet att träffa en amerikansk stad med en kärnvapenstridsspets. Man trodde att Kim inte skulle ha förmåga att träffa USA förrän 2020 eller kanske 2022. Men det tog bara några månader innan de hoppfulla bedömningarna tycktes fullkomligt utdaterade.
Kim kunde snabbt visa att landet kunde nå först Guam, sedan den amerikanska västkusten och sedan Washington. Och den 1 september sprängde Nordkorea framgångsrikt sin första vätebomb.

Sport, Korea
2018-04 16-17
"OS kommer bara att förvärra Korea-krisen"
Inför vinter-OS 2018 i Pyeongchang i Sydkorea 9 till 29 februari har representanter för de två koreanska nationerna plötsligt återupptagit de direkta samtalen som avbröts för två år sedan, och Kim Jong-uns isolerade regim tänker skicka en trupp till spelen. Sydkorea förväntas föreslå att de två trupperna under öppnings - och avslutningsceremonierna ska marschera in tillsammans, bakom en"Förenade Korea" -flagga.
Men om vi tittar på den faktiska olympiska historien finner vi att de deltagande länderna främst betraktat olympiaderna som perfekta möjligheter att på en stor global scen få visa upp sin suveränitet.

Nordkorea, USA, Kärnvapen
2018-06 16-17
"USA kan förstöra 'det mesta' avNordkoreas kärnvapeninfrastruktur"
Den amerikanska militären är övertygad om att den i ett gynnsamt scenario skulle kunna förstöra "det mesta" av Nordkorealedaren Kim Jong-uns infrastruktur som bär upp hans kärnvapenprogram, säger den amerikanske toppgeneralen Paul Selva.

Sport, IT, Nordkorea
2018-07 26-27
"Bråk om Samsungtelefoner och sanktioner inför OS"
Allas blickar riktas mot Nordkores delegation i samband med vinter-OS i Sydkorea.
Men redan innan evenemanget ens hade börjat uppstod ett oväntat problem mellan värdlandet och en annan nation: Iran kallade in Seouls företrädare i Teheran med anledning av en konflikt som handlade om smarttelefoner och sanktioner.
Samsung skulle dela ut en särskild "olympisk version" av dess Galaxy Note 8-telefon till de tävlande i år. Men inte till varken Iran eller Nordkorea p g a de internationella sanktionerna mot export av "lyxvaror". Men till sist fick även de ländernas representanter sina telefoner. Nordkoreanorna kommer dock att ombes lämna tillbaka dem efter spelens slut.

Handel, Nordkorea
2018-08 22
"Stulen kryptovaluta handlas på darknet"
Kryptovaluta som stals från Coincheck handlas till rabatterat pris på darknet - en del av Internet som inte kan nås genom vanliga sökningar - och växlas sedan till andra valutor på andra valutahandelsplattformar. Detta visar en analys utförd av en datasäkerhetsexpert.
Runt 58 miljarder yen (541 miljoner amerikanska dollar) i kryptovalutan NEM stals från Coincheck, en kryptovalutahandlare som är baseradi Tokyo.
Den sjunde februari dök en webbplats upp på darknet, som erbjöd sig att växla NEM till bitcoin och andra valutor. Meddelanden i vilka man länkade till webbplatsen och hävdade att NEM kunde köpas till "15 % rabatt", skickades till en rad adresser från hackarnas sida.
Förra året blev flera sydkoreanska kryptovalutahandlare utsatta för cyberattacker som Nordkorea misstänks ha legat bakom.


sidans topp