Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Monarki   

Dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Monarki och kungligheter, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

96-21 s 25-27
"De enda äkta belgarna är kungafamiljen"
Monarkin är lika viktig för belgarna som bröd. President kan landet inte ha eftersom en sådan med nödvändighet måste tillhöra en av de två stora språkliga grupperna flamländare som talar en variant av holländska och valloner som talar franska. När förre kungen Baudouin, gift med en spansk adelsdam, Fabiola, dog för tre år sedan vid enbart 62 års ålder ersattes han på tronen av sin bror Albert. Albert har två barn, den 36-årige Philippe och 34-årige Astrid.

96-45 s 26-27
"Prins Charles ska rädda tronen"
Kandiderar nu för "kungatiteln". Han måste få allmänhetens förtroende annars blir det hans son som efterträder farmor Elisabeth. Han har gett upp tankarna på att gifta sig med sin älskarinna, Parker Bowles, och startar en kampanj för fattiga och utslagna inför sekelskiftet.

97-48 s 26-27
"Slutet på en era?"
Det engelska kungaparet, drottning Elisabeth II och hennes make hertigen av Edinburg firar sin 50-åriga bröllopsdag. De försöker göra sig folkligare nu men kanske de ändå är de sista i sitt slag i Storbritannien?

2000-20 s 25-26
"Holland diskuterar monarkins ställning"
Ledande politiker kräver att monarkens befogenheter ska inskränkas. Drottning Beatrix (Julianas dotter) som har större makt än sina kungliga kolleger i Europa, har gett sitt tysta medgivande. Hennes son, arvtagaren, kronprinsen Willem-Alexander är förlovad med en dotter till en minister i den militärledda regeringen i Argentina på 1970-talet. Folket är också skeptiska till att hon är katolik.

2003-49 s 22-24
"Revolution utan giljotin"
Högborgerliga republikaner i Nederländerna vill störta drottning Beatrix och hennes skandalomsusade familj från tronen. Kostnaderna börjar bli allt svårare att bära efter landets ekonomiska nedgång. Republikanska sällskapet är en organisation bestående av några bedagade högborgerliga monarkimotståndare. Tiden verkar mogen. kungahusets popularitet dalar sedan prins Claus dog. Prins Johan Friso är nummer två som var nummer två i tronföljden har abdikerat sedan regeringen förklarat att hans äktenskap med bankirdotterna Mabel Wisse Smit inte var lämpligt. Hon hade umgåtts med Amsterdams rövarkung, Klaas Bruinsmaa. Denne "Långe Frans" var ledare för Nederländernas största brottssyndikat. 1991 blev han skjuten av en yrkesmördare. Långe Frans var också god vän med tronföljaren prins Willem-Alexander. Prinsessan Margarita som är äldsta dotter till drottning Beatrix syster Irene tycker inte om sin moster och har offentligt avslöjat att hon super och driver med "folket".

2006-24 s 24-25
"Kungen styr med en viskning"
Thailands 78-årige kung Bhumibol Adulyadej har ingen formell makt, men när det hettar till är det ändå hans ord som gäller. Kungar och drottningar från hela världen samlades i förra veckan i Bangkok för att hedra kung Bhumibol som firade 60 år på tronen. Få andra monarker är så omtyckta och respekterade som Thailands kung och få har så stort moraliskt inflytande som han. Han har kraften att sätta punkt för politiskt kaos med ett enda litet ord, varmed han kan rädda sitt land undan hotande katastrof.

2007-19 s 10-11
"Makt smäller lika högt som champagne"
Även om drottning Elisabeths officiella roll är symbolisk utövar hon personlig och mycket verklig makt. Hon är 81 år och kom i förra veckan till Amerika för femte gången i sitt liv. George Bush är den tionde amerikanske presidenten hon träffar som drottning. Under sitt halvsekel som statsöverhuvud har Elisabeth II utövat mer makt och bevarat fler hemligheter än de flesta av oss tror. Offentligt är hennes politiska roll bara symbolisk, men privat är den personlig och mystisk.

2011-08 s 14
"Har du fått din inbjudan?"
Den brittiska eliten väntar nu med spänning på ett speciellt kuvert med kungligt vapen på. Det brittiska hovet har meddelat att kuverten är postade. Bröllopet mellan Kate Middleton och prins William som är tvåa i tronföljden äger rum 29 april 2011 och för den internationella societeten är det årets händelse. I första hand bjuds släkt och vänner in.

Spanien, Monarki
2014-24 s 8-9
"Ny kung eller ingen kung alls?"
Kung Juan Carlos abdikation har satt fart på kritiken mot kungahuset. Efter nästan fyra decennier med demokrati i Spanien bestämde sig kung Carlos att abdikera (avgå) från kungatronen till förmån för sin son Felipe, 46 år. Genast började spanjorerna fråga sig om man verkligen behöver en monarki. En nagel i ögat är att kungen fortsatt leva "kungligt" medan spanjorerna plågats av den värsta ekonomiska situationen på flera generationer.
Bland dem som stöder en folkomröstning om republik finns Podemos, ett nytt populistiskt parti som vann nästan åtta % i den spanska omröstningen i förra månadens val till Europaparlamentet.

Storbritannien, Monarki
2015-15 s 30
"Engelsmännen ska få lov att läsa prins Charles brev till politikerna"
Storbritanniens högsta domstol har banat väg för att privata brev, skrivna av prins Charles ska offentliggöras. Breven är adresserade till olika ministrar och departement. En förväntas skapa en bättre bild över hur den brittiska tronarvingen resonerar och tänker. BrevInnehållet kan bli pinsamt för den kungliga familjen och skapa en debatt om vilken roll arvtagaren till den brittiska tronen bör ha i politiken.

Handel, ekonomi, kungligheter
2015-49 20
"Prins Charles varnar företagsledare: Bolag som förorenar är en dålig affär"
Prins Charles deltar i ett projekt för att bolag som är till skada för miljön ska utsättas för kostsamma rättsprocesser om de inte kan redovisa vilken påverkan de har för klimatförändringarna. Eller genomför nödvändiga förändringar för att bli renare och miljövänligare. Genom att göra investerarna mer medvetna - och aktiva - hoppas man också på att företagens beteenden kommer att förändras.

Libyen, Monarki
2016-08 10-11
"Återinför monarkin!"
Det övergivna kungliga palatset, gömt bakom låsta grindar och en igenväxt trädgård, står som ett monument över Muammar Gaddafis avskaffande av den libyska monarkin.
Gadaffi avsatte landets kung Idriss i och med statskuppen 1969. Kungen dog 1983 i Kairo.
Nu har landets hemliga rojalister trätt fram och kommit med ett radikalt förslag: Återinför en form av monarki, åtminstone temporärt, så att libyerna kan sluta upp bakom en rspektingivande fadersfigur och åter bygga upp en splittrad nation. Libyen är idag splittrat mellan rivaliserande miliser som ständigt tävlar om dominans. Ett parlament i Tripoli i väst och ett annat i Tobruk i öst. Samtidigt som oljepengarna, Libyens dominerande källa till rikedom börjar sina.
Rojalisterna hoppas på en förga känd kronprins, nämligen Mohammed el-Senussi, kung Idriss brorsonson. Han har emellertid konkurrens i form av en kusin, prins Idris al-Senussi, affärsman bosatt i Italien.
Det gäller att handla snabbt , menar FNs sändebud, Martin Kobler, om sex månader kan ISIS ha tagit över hela landet.

"A Radical Idea to Rebuild a Shattered Libya: Restore the Monarchy"
http://www.nytimes.com/2016/02/25/world/middleeast/a-radical-idea-to-rebuild-a-shattered-libya-restore-the-monarchy.html?_r=0