Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Latinamerika, allmänt    

96-32 s 13
"Tre författare slaktar Latinamerikas heliga kor"  aktuell artikel
De är besvikna f d vänsteranhängare som tror på marknadsekonomi. Montaner från Kuba, Mendoza från Colombia och Vargas Llosa från Peru. "Handbok för den komplette latinamerikanske idioten".
Därför att "urmodiga revolutionära åsikter finns kvar bland opinionsbildare och intellektuella".

96-35 s 18
"Kreolerna vill rädda sin kultur"
I den f d brittiska kolonien Belize i Karibien är den förr dominerande svarta kreolska befolkningen nu inte ens den största minoriteten. Det är amerikanerna som dominerar. Men även kineser och spansktalande.

96-38 s 15-17
"Gerillan tar till vapen mot kapitalismen"
I Latinamerika har de fattiga blivit fattigare. Medelklassen krymper. Arbetslösheten ökar snabbt. Nya, avsomnade, marxistiska grupper bildas. Colombias revolutionära armé, Sendero Luminoso etc. Fiende: den nya kapitalismen.
Det land som lyckats kombinera fri marknadskapitalism med nödvändiga sociala reformer är Chile.

96-45 s 18
"Demokrati är bättre men inte bra"
En stor opinionsundersökning i Latinamerika visar att 61 % tycker att demokrati är den bästa styrelseformen men bara 27 % är nöjda med hur den fungerar (38 % i fjol).
En orsak är den ekonomiska nedgången till följd av valutakraschen i Mexiko 1994-95. Folket har inget förtroende för regeringarna . Större för kyrkan, massmedia och armén (nu utan makt).

96-51/52 s 21-24
"Reformer - Nej tack!
Den populistiska rektionen mot reformpolitiken i Latinamerika växer sig allt starkare.
Förändringarna i Latinamerika som varit inriktade på att banta den uppblåsta staten, stoppa hyperinflationen, öka frihandeln och att störta diktatorer har inte gett vanligt folk det de förväntat sig. Regionens traditionellt stora klyfta mellan fattiga och rika vidgar sig. 6 % tillväxttakt krävs för att minska fattigdomen.
Gerillakrigen som man trodde var ett minne blott är på gång igen. Värst i Colombia. Men nu styrs de inte av förmenta ideologier i det kalla krigets spel längre.
En orsak är korruptionen och de våldsmedel som myndighetspersoner tar till.
Vad krävs då?
1. En starkare stat, en stark president
2. Skärpt övervakning
3. Stärkta institutioner, rätts- och polisväsen
4. Rätt prioritering av de sociala utgifterna, grundskola och primärsjukvård
(Det handlar hela tiden om de kraftiga missnöjesreaktioner man kan förvänta sig när privilegier dras in. Ingen kan någonsin glädja sig över att man haft ett privilegium utan detta tas direkt som en självklar rättighet - och rättigheters indragning måste man ju kämpa emot. Vad som nu händer i Latinamerika är naturligtvis att även vissa av medelklassens privilegier försvinner - då blir det väsen!)

97-35 s 21
"USA häver vapenembargo mot Latinamerika"
USA har inte sålt avancerade vapen till Latinamerika på 20 år. Nu hävs embargot, vilket väcker farhågor för att kontinenten börjar kapprusta. Det är tillverkarna av militära flygplan som "lobbat" fram beslutet. Clintonadministrationen hävdar att den amerikanska försvarsindustrin måste ha en stark bas för att den nationella säkerheten ska vara tillräcklig. Därför behövs försäljning till latinamerikanska länder.

97-42 s 12
"Först Columbus, sedan Clinton"
Clintons besök i Caracas, Venezuela inföll på Columbusdagen, en helgdag i USA. År 2005 ska en frihandelszon etableras som förenar 850 miljoner människor i 34 länder. En from Clinton-förhoppning?

98-14 s 25-26
"Reformer och hygglig tillväxt, men var finns jobben?
Strukturförändringar har givit positiva resultat i Latinamerikas ekonomier, men de har inte lett till nya jobb. Nu är det upp till politikerna att hitta lösningar.
Vad ska man göra förutom att höja utbildningsnivån? Lönekostnaderna och den stelbenta arbetsmarknadslagstiftningen rår man inte på.

98-17 s 23-24
"Latinamerikas största problem är brottsligheten"
De amerikanska staterna har just hållit ett toppmöte om handel och ökat samarbete i regionen. De latinamerikanska ländernas största problem, våldsbrotten, berördes emellertid knappast med ett ord. För den vanlige medborgare är det den personliga säkerheten som är allra viktigast. 4 gånger fler mord än i USA begås. kriminaliteten växer från dag till dag. Rånmord och kidnappningar. I toppen ligger El Salvador. Bland orsakerna finns den paternalismiska statens fall, växande inkomstklyftor, narkotika handelns, överflödet av vapen. Ofta är det utlänningar som råkar illa ut.

98-40 20-21
"Seger över militärdiktaturen"
Mormödrarnas envishet har givit resultat
Ett par hundra äldre damer letar efter sina barnbarn. barnen försvann när de var mycket små och i vissa fall blev de bortadopterade mot sina föräldrars vilja. Det har också bildats en organisation "Hijos" som är dessa barn vars föräldrar dödades efter födseln och som fått annat namn och adopterats bort.

98-41 20
"Internationella fördömanden av dödsstraff avskräcker inte"
Riksrådet i London, den högsta instans att överklaga domar till i Trinidad och andra länder i Karibien, beslöt 1994 att för dödsdömda brottslingar som suttit fem år i fängelse skulle dödsstraffet omvandlas till livstids fängelse. Eftersom överklaganden lätt kan ta fem år betyder det att dödsstraffet är avskaffat. Och det vill inte de 1,3 miljonerna i landet som har problem med kriminaliteten.

98-50 s 21-23
"Spanjorerna återvänder till sitt El Dorado"
En gång i tiden kom de med svärd och kors. Vår tids spanska erövrare och äventyrare rustar sig med mobiltelefoner och bärbara datorer.
För 100 år sedan blev den sista spanska kolonin, Kuba, självständig. Nu investerar spanska företag som aldrig förr i Latinamerika. Den näst största investeraren efter USA. "Den andra erövringen". Men Spanien blir också en bro till övriga Europa. I takt med att USA drar sig tillbaka efter det kalla krigets slut. Naturligt eftersom det är Spanien som har de kulturella likheterna. Men just nu är det frestande att lämna den dåliga ekonomin i LA.
99-04 s 10-11
"Påven vill ge själen större utrymme"
Han talade i Mexiko och ville avvärja "hotet om en själlös värld som hyllar de tekniska framstegen men är tom på hopp och mening". Han varnade för att datorteknologi och globalisering kan föda en värld utan själ.

99-04 s 10
"Jordskalv krävde hundratals liv"
Ett jordskalv drabbade i måndags flera städer i Colombia, värst Armenia. 300 personer har dött.

99-17 s 21-22
"Demokrati är ingen självklarhet"
Presidenterna Banzer och Fujimori i Bolivia respektive Peru respresenterar en ny auktoritär trend i Sydamerika. Demokratin är fortfarande en bräcklig företeelse i många av Latinamerikas länder. De auktoritära ledarna har attraktionskraft på ett folk i växande missnöje med de parlamentariska institutionerna som kännetecknas av korruption och svågerpolitik. Men militären är inte längre lösningen i Latinamerika.

99-38 s 23-24
"Drogkriget har flyttat till hemmafronten"
Latinamerika har i många år exporterat narkotika men nu måste länderna där ta itu med det växande missbruket på hemmaplan. I alla länderna ökar snabbt bruket av olagliga droger, av de drogrelaterade kriminaliteten och våldet och antalet HIV-smittade.

99-38 s 25
"Narkotikaindustrin styrs av en ny sorts handlare"
De skrävliga kartellbossarna i Medellin och Cali från förr har efterträtts av diskreta småhandlare som är mycket svårare att komma på spåren.

2000-34 s 18-19
"USA beskylls för bristande öppenhet"
Sydamerikanska organisationer klagar över att USAs fagra tal om mänskliga rättigheter saknar motsvarighet i handling.
De nya demokratierna i Sydamerika undersöker brott som begicks av 60-80-talens militärdiktaturer. Clintonregeringen har sagt att den vill hjälpa till men CIA har vägrat att bevilja tillgång till hundratals dokument.

2000-49 19-21
"Sydamerikanerna överger det sjunkande skeppet"
Kombinationen marknadsreformer, politiska oroligheter, narkotika- och gerillakrig har skapat sociala missförhållanden, otrygghet och hög arbetslöshet, vilket får många sydamerikaner att ge upp hoppet om ett bättre liv hemma och i stället söka en ny framtid i något annat land. En ny våg av utvandrare drar till USA och Kanada men också till Sydeuropa.
USA anses inte bara förmå absorbera utan dessutom behöva billig arbetskraft från länder som Peru och Ecuador samt högutbildade invandrare från mer utvecklade länder som Argentina. Många välutbildade vill inte försörja sig som taxichaufförer i sina hemländer utan vill söka lyckan i Europa.

2001-3 s 15-16
"Generalernas lojalitet är inte självklar"
Det finns inga direkta tecken på att militären står redo att ta över makten, men runt om i Latinamerika hörs varningar från de väpnade styrkorna för att de civila ledarna inte bör ta deras lojalitet och tystnad för given. Efter många år i kulisserna har armén på nytt stigit in på scenen - inte bara i Peru i samband med president Fujimoris fall i september förra året utan även i andra latinamerikanska länder. Många trodde att militären skulle försvinna som en politisk kraft efter det kalla krigets slut, men militären tar sig fortfarande rätten att bedöma civila regeringar. I början av år 2000 avsattes Ecuadors president av militären. Generalerna har inte mycket annat att syssla med än politik nu för tiden. Det finns en "urholkning av demokratins legitimitet". Denna är tydligast i Venezuela med Hugo Chavez. Många befarar att denne försöker bygga upp en maskerad diktatur.

2001-29 s 16-18
"Rättssystemen i Latinamerika börjar mogna"
Fria val, fria media och öppna marknader har slagit rot i nästan hela Latinamerika de senaste två decennierna men det har länge varit sämre ställt med rättvisan. Dock har denna förbättrats allteftersom Sovjetblockets upplösning.
Pinochet, Menem och Montesinos är bara några av Latinamerikas f d starka män, som har mist sin straffrihet och ska ställas inför domarskranket misstänkta för alla möjliga övergrepp och förbrytelser. Detta är ett tecken på att rättssystemen i denna del av världen har blivit oberoende och legitima.

2001-36 s 23-25
"Latinamerika söker sanningen"
Latinamerikas demokratier har det inte lätt i försöken att komma tillrätta med det förgångna under auktoritära regimer. Brott mot mänskliga rättigheter, massakrer och selektiva mord var den värsta sidan av Latinamerikas inbördeskrig, militärdiktaturer och auktoritära regimer. Brott mot de mänskliga rättigheterna förblir mestadels ostraffade. Efterlevande ropar högt på förklaringar men motarbetas av kollektivet bakom förövarna - i första hand anhöriga till militärer, poliser och paramilitära grupper. I Guatemala pågår enskilda processer, Peru och Panama har tillsatt sanningskommissioner och Mexikos president tvekar att riva upp gamla sår.
I Guatemala kostade det 36 år långa inbördeskriget 200000 offer och hundratals massakrer. Många massgravar finns fortfarande att gräv upp.
Efter 30 år börjar även Panama att granska sitt dunkla förflutna efter 1968 när överste Torrijo och nationalgardet tog makten i en kupp. Man har granskat tiden fram till Noriegas fall och den amerikanska invasionen i slutet av 1989. Man letar efter massgravar.
Speciellt besvärligt att göra upp med det förgångna, särskilt korruptionen under den tidigare regeringen har man i Mexiko. Vicente Fox som i sin valkampanj utlovade en sanningskommission kan inte bestämma sig för hur han ska handskas med det förflutna. I Mexiko uppges 500 - 1200 människor ha registrerats som död eller försvunna i politiskt våld.
Även i Peru finns en sanningskommission även om många peruaner anser det onödigt att riva upp gamla sår från tiden då gerillagruppen Sendero Luminoso och Tupac-Amarurebellerna förde landet till randen av kaos. Facit efter kriget i Peru var 25000 döda, 6000 försvunna och en halv miljon fördrivna.

2002-03 s 16-18
"Vem tände gnistan?"
Latinamerikanska politiker har åstadkommit stor skada; frågan är om den kan reparera den. Till och med Argentinas nyaste president anser att politikerna bär skulden för landets många bekymmer. Tyvärr gäller detsamma många av Latinamerikas länder. Hotet om regeringskris på regeringskris vilar tungt över Venezuela där den privata sektorn förlamade hela landet i december med en lockout i protest mot president Chavez "revolutionära" dekret om landreform och en modifiering av den privata äganderätten.
I Colombia tröttnade väljarna för länge sedan på Pastranas fruktlösa försök att få slut på den 40 år gamla inbördeskriget.
I de flesta av Latinamerikas länder har de statliga institutionerna misskrediterat sig själv i folkets ögon. Detta gäller även de väpnade styrkorna.
Som förebilder och modeller kan däremot Chile och Brasilien fungera.

2002-09 s 10-12
"Latinamerikas folk ropar åter på revolution"
Många latinamerikaner är nu så besvikna på att det inte har blivit något resultat av 20 års reformer att de på nytt låter sig förföras av populistiska och auktoritära politiker. De senaste decenniets bräckliga stabilitet har urartat i ekonomiskt kaos, politiskt våld och nationalistiska strömningar som erinrar om 1970- och 1980-talen. Kastrullkonserten har kommit åter som protest mot vanstyre och uteblivit välstånd. Folket känner sig lurade av de liberala löftena vill ha hårdare tag mot det växande våldet och den tilltagande brottsligheten. Även Latinamerika har fått känna på följderna av kommunismens fall. Under det kalla kriget ville USA gärna stödja antikommunistiska regimer och skapade då ekonomiska möjligheter för välstånd.

2002-09 s 12-13
"Gräset är grönare på andra sidan Atlanten"
Argentinare av europeisk härkomst befarar att deras land är dömt till undergång och hoppas nu på en ny framtid i sina förfäders hemland. Att skaffa nytt medborgarskap är dock en lång och svår process. Från Italien, Spanien och Polen åkte många särskilt till Argentina för att söka lyckan under första hälften av förra seklet. Nu vill barnbarnen hitta välstånd och arbete i hemländerna!

2002-09 s 12-14
"Man får göra det bästa av situationen"
Latinamerika exporterar fler människor än någonsin förr. Det är trist men kanske klokt. En ny utflyttningsvåg från Latinamerika. Men nu flyr man inte längre från politiskt förtryck utan från bristen på ekonomiska möjligheter och det tilltagande våldet och den växande kriminaliteten. Slutmålet är huvudsakligen USA eller EU.

2002-15 s 25-27
"Falklandsöarna 20 år efteråt"
Falklandsöarna, som för 20 år sedan fick Storbritannien och Argentina att utkämpa ett krig, har utvecklats till ett blåsigt, resursrikt litet paradis vid världens ände. F d öbor har flyttat tillbaka sedan kriget liksom nykomlingar. 2400 personer bor på Maldiverna som öarna också kallas. Fisket framför allt av två nyupptäckta arter av bläckfisk skapar välstånd. Inkomsterna från fisket har förändrar livet på öarna totalt. Sjukvården är gratis och bostäderna subventionerade. Häften av hushållen är uppkopplade till Internet. "Staten" har två års offentliga utgifter sparade i reserv.

2002-17 s 22-23
"Latinamerika litar inte på USA"
USAs hantering av krisen i Venezuela imponerade inte på grannarna i söder. De latinamerikanska länderna är mer nöjda med att OAS, en förut maktlös organisation, lyckades hålla både ett krismöte, anta en resolution som starkt fördömde både statskuppen i Venezuela och det våld som föregick den samt skicka sin generalsekreterare till Venezuela för att ta reda på fakta. USA förhöll sig däremot mycket med neutral till kuppen och tycktes t o m stödja den.

2002-29 s 10-11
"Bushs grannar är besvikna"
USA är begripligt nog engagerat i Afghanistan och Mellanöstern, men stormaktens närmaste grannar känner sig ändå åsidosatta. Latinamerikas ledare blir alltmer frustrerade. Argentinas t f president Duhalde menar t ex att "USAs ignorans och bristande intresse" var Argentinas största problem. Innan den 11 september var Bushs engagemang för de spansktalande grannländerna betydligt större särskilt för Mexiko med ett immigrationsavtal och fördjupning av handelsvtalet NAFTA. Bush stöder Colombia i dess krig mot vänsterterrorism och knarkproduktion men engagerar sig inte för mycket inför risken att indirekt alliera sig med landets högermiliser.

2002-32 s 11
"Bolivia fick en nygammal president"
Gonzalo Sanches de Lozada, miljonären som var Bolivias president från 1993 till 1997 och som har fått sin utbildning i USA vann rösterna i kongressen med 84 mot 43. Bolivia, Sydamerikas fattigaste land, lider av en stor ekonomisk kris, ökad brottslighet och stora sociala problem.

2002-32 s 12
"Uruguay får lån av IMF"
Landet får ett akut lån på 1,5 miljarder dollar som ett förskott från USA. Hjälpen är nödvändig för att bankerna ska kunna fortsätta att fungera.

 2002-46 s 22-24
"Frikostiga löften löser inte Latinamerikas problem"
Karismatiska populister är på modet igen i Latinamerika. Problemet är bara att de får svårt att infria sina löften. Det främsta exemplet är den nyvalda presidenten Lula i Brasilien. De vädjar till alla dem som har det svårt och inte tycker att liberalisering och åtstramningspolitik givit dem några fördelar.

2002-47 s 20-21
"Grannsämjan sviktar"
Relationerna mellan USA och Latinamerika har blivit sämre. Det beror på tre saker:
Lula da Silvas seger i det brasilianska presidentvalet och en märkbar vänstergir i hela regionen
Det försämrade förhållandet mellan Mexikos president Fox och Bush. Mest beroende på att Fox inte ger ett helhjärtat stöd åt USAs terroristbekämpning.
Latinamerikas ekonomiska och politiska bekymmer.
Den republikanska högern ser "ondskans axelmakter" i Latinamerika i Lula, Fidel Castro och Venezuelas Hugo Chavez.

2003-22 s 23-26
"Latinamerika behöver ett nytt tillväxtprogram"
Det gamla programmet "Washington consensus" är förbrukat. Felet med det var att det inte drev på reformerna i Latinamerika tillräckligt hårt. Detta visas i en ny bok av mestadels latinamerikanska reformanhängare. Den totala effekten av reformpolitiken blev en besvikelse. Det finns flera skäl till detta. Regionens kroniska sårbarhet i händelse av kriser i betalningsbalansen var en, att de makroekonomiska reformerna inte genomfördes fullt ut en annan. Regeringarna misslyckades med att börja spara i tid och skuldbördan växte snabbt. Dessutom räckte det inte med enbart tillväxt för att reducera fattigdomen.

2003-33 s 13-14
"Antingen reformer eller krasch för Latinamerika"
Brasiliens president Lula da Silva fortsätter med sina kontroversiella reformer trots strejker och protester. Andra latinamerikanska ledare kämpar också, pådrivna av IMF, för att få nytt liv i sina avstannade reformer, som ska frambringa en långsiktig tillväxt. Smekmånaden är över för Lula efter 7 månader. Nu hotar strejker och demonstrationer för att hindra hans reformförslag att försämra pensionsförmånerna. Argentina å sin sida tycks ha passerat botten med en sjunkande arbetslöshet. I Mexiko närmar sig president Fox oppositionen sedan hans part förlorat valet. I länder som Colombia, Peru och Bolivia hindrar våldsamma konflikter reformarbetet. Men alla är överens om att det enda alternativet till ett aktivt reformarbete är att se länderna glida tillbaka i ekonomisk stagnation, djupare fattigdom och ännu värre oroligheter.2003-42 s 13
"Fortsatt oroligt i Bolivia"
Bolivias president Sanchez de Lozada slopade i början av veckan planerna på att exportera naturgas till USA och Mexiko. Beslutet togs efter det att exportplanerna hade väckt massiva protester och orsakat våldsamma upplopp, iscensatta av fattiga människor som kräver både att presidenten ska avgå och få del av intäkterna från en eventuell export.

2004-03 s 10-11
"Latinamerikanerna tar strid mot USA"
USA-kritiska strömningar kom upp till ytan på möte med de amerikanska staternas organisation (OAS). En orsak till missämjan är USAa nya krav på att utländska besökare ska lämna fingeravtryck och låta sig fotograferas innan de släpps in i USA. USA vill att frihandelsavtalet ska vara klart nästa år och vill utesluta "korrumperade regimer" vilket väcker stor irritation. Venezuelas president Hugo Chavez kallar Condolezza Rice för "analfabet". Den vänsterinriktade f d fallskärmssoldaten Chavez säger att "det är slut med fega regeringar som underkastar sig USAs diktat".

2004-04 s 21-22
"Diger dagordning i Latinamerika"
Det ljusnar för Latinamerikas ekonomier, och regionens regeringar är i full färd med att fatta viktiga ekonomiska och politiska beslut.
Brasilien: Kongressen har in lett en extraordinär session för att behandla det stora reformprogram som presidenten "Lola" vill få igenom innan karnevalen startar i februari. Det handlar om sociala trygghetssystem och pensionssystemet. Landets största parti, PMBD är också på väg in i regeringen.
Argentina: Argentina återhämtade sig snabbt från finanskrisen 2001. Tillväxten har varit 10 % de senaste 12 månaderna.
Costa Rica: Överväger trots allt att godkänna de centralamerikanska frihandelsavtalet.
Venezuela: Presidenten Chavez vill använda centralbankens reserver för att dela ut till väljarna inför en eventuell folkomröstning om presidenten.

2004-04 s 26-27
"Sydamerikas problem är USAs"
det brådskar med effektiva åtgärder för att stimulera utvecklingen i Sydamerikas länder. Narkotikan kan annars bli regionens minst allvarliga problem. Under de gångna 20 åren har USA skänkt 25 miljarder dollar till regionen. Mest har pengarna gått till kampen mot kokaodlare och narkotikahandlare. Inte för att lindra svåra sociala och ekonomiska förhållanden. Utrikespolitiska rådet (CFR) har nu publicerat en rapport "Anderna 2020" som förordar kamp mot korruptionen och omfattande landreformer.

2004-18 s 24
"Demokrati imponerar inte på latinamerikanerna"
En färsk FN-rapport konstaterar att de flesta latinamerikaner inte tycker att de har fått det bättre under demokratin, och att en majoritet av dem skulle föredra auktoritärt styre om det gav dem bättre levnadsförhållanden. För 25 år sedan var det bara tre länder som motsvarade kriterierna för valda demokratier; Venezuela, Costa Rica och Colombia. Misstron mot de politiska partierna är avgrundsdjup överallt, men 42 % accepterar korruption i regeringen som priset man får betala för "att någonting blir gjort".

2004-29 s 19-21
"Korruption och fattigdom tär på tålamodet"
Miljontals fattiga i Latinamerika har tröttnat på demokratin, som enligt dem bara är prat och tomma löften. I april lynchade en grupp medborgare i Peru borgmästaren och misshandlade flera andra politiker i djup frustration över att korruptionen ledde till att de ingenting alls fick för sina skattepengar. Många valda ämbetsmän i Latinamerika lever under samma hot. Den genomsnittlige latinamerikanen vill hellre ha en stark regering som levererar fysisk säkerhet och ekonomisk trygghet framför allt mer korrupta och inkompetenta demokratiskt valda ledare. Flera staters demokrati är i verklig fara som Guatemala, Haiti och Bolivia. Även andra länder hotas som Venezuela, Peru och Ecuador. Medborgarna anser att politikerna alltid korrumperas av makten efter de av tradition utnyttjar sin ställning för att berika sig själva. Folk vill veta vad deras skattepengar används till.

2004-45 s 22
"Vänstern vann en historisk seger"
Den uruguayanska vänstern har för första gången någonsin besegrat den etablerade eliten. Vänsterfrontens seger kom efter 33 års försök att ta makten på lagligt sätt. Fronten leds av den socialistiske läkaren Tabaré Vázquez och inkluderar f d gerillasoldater tillhörande Tupamaros. För Uruguays två traditionella mittenpartier, Colorados och Blancos, var nederlaget traumatiskt. Presidentmakten har alternerat mellan dessa båda partier i mer än 100 år.

2005-19 s 21-22
"En vänstervåg drar fram i Latinamerika"
Den politiska utvecklingen i Latinamerika oroar Washington. Ett växande antal latinamerikanska stater styra av vänsterregeringar, men en tröst är att "vänster" inte längre betyder revolution och antikapitalism. Den gamla vänster så som Castro och Chávez beskriver den finns inte lkängre i Latinamerika. Den tid är förbi när man på regionens universitet hyllade Che Guevaras "nya människor", när befrielseteologer lämnade predikostolarna och begav sig ut i slumkvarteren och när kommunistisk eller maoistiskt inspirerade gerillakrigare försökte störta den rådande ordningen med våld och förklarade kapitalismen krig. Dagens upplysta vänster ifrågasätter inte fria marknader och demokrati. Till den hör Brasiliens och Chiles presidenter, Lula da Silva och Lagos.

2005-41 18
"Bush besöker Latinamerika"
President George Bush, som av många Latinamerikaner kritiseras för att strunta i regionens problem, kommer i november att delta i ett toppmöte med regionens ledare i Argentina innan han besöker Brasilien och Panama. Många latinamerikaner tar avstånd från USAs krig mot terrorismen och anser att USA är likgiltigt inför regionens problem med korruption, fattigdom och narkotika.

2005-45 s 22-23
"Oenighet förhalar frihandelsavtal"
I Washington råder stor oro för att regionen hemfaller åt forna tiders auktoritära styren och att det dyker upp fler ledare av Hugo Chávez sort. USAs president varnade Latinamerikas länder för en återgång till forna tiders auktoritära system. Bush talade inför en grupp brasilianska affärsmän, diplomater och studenter i den brasilianska huvudstaden Brasilia. Under fredagen hade Bush deltagit i ett panamerikanskt möte i Mar del Plata i Argentina.

2005-49 s 20-22
"Latinamerikas politiska karta ritas om"
Ett dussintal presidentval under lika många månader kommer sannolikt att leda till trassliga konstellationer men knappast till en tydlig vänstersväng. De många valen speglar att demokratin har blivit rutin i denna förr diktaturstyrda världsdel. De Chávez anhängare som troligen lyckas vinna är Evo Morales i Bolivia - som är kokaodlarnas ledare, som dock inte kommer att få egen majoritet och Daniel Ortega som kommer tillbaka till Nicaragua. Närmast har Chile val den 11.12 och därefter Bolivia den 18.12. Vad det latinamerikanska folket främst vill ha är hyggligt betalda jobb och att fattigdomen reduceras. Vidare är de oroliga för den personliga tryggheten och den tilltagande kriminaliteten.

2006-17 s 24-25
"Populismen har invaderat Latinamerika"
Gamla traditionella partier snuvas på makten i den ena landet efter det andra. Till viss del har de sig själva att skylla. Väljarna, som är besvikna på korruption och partiernas oförmåga att leverera välstånd, lockas av nya rörelser, varar de flesta hör hemma på vänsterkanten, som lovar omfördelningar av tillgångarna och som vänder de politiska systemen upp och ned.
De peruanska väljarna röstade nyligen på Ollanta Humala, vars Nationalistparti bildades så sent som i fjol. I Argentina har ett av de två traditionella regeringspartierna, Radikala medborgarunionen, stått i marginalen sedan 2001 då ekonomin kollapsade. I Costa Rica har Socialkristna enhetspartiet störtat i en härva av korruptionsskandaler och i Venezuela har traditionella regeringspartier kraftigt försvagats under Hugo Chávez sjuåriga presidentskap. Valet av Aymaraindianen Evo Morales i Bolivia signalerade undergången av flera partier och I Colombia har två traditionella partier blivit kvaddade av den starke presidenten Álvaro Uribe.

2007-03 s 20-22
"Överklassen tror på Latinamerika"
Latinamerikas länder lider fortfarande av utbredd fattigdom men eliterna har gynnats av de senaste årens ekonomiska framsteg och ingenting tycks kunna dämpa deras optimism. I en undersökning av Zogby International har 603 "framstående" latinamerikaner tillfrågats om sin syn på ekonomin i det egna landet och framtiden. Andelen som beskriver det egna landets ekonomi som god eller utmärkt har ökat från 7 % 2002 till 43 % 2006. 53 % anser att Latinamerika är "på rätt spår". De rika lever gott. Som förebilder som ledare anger de Lula eller Chiles president Michelle Bachelet. Mest optimistiska är brasilianarna, minst är mexikanarna. Internationella experter är inte lika övertygade. Regionens regeringar har ännu inte angripit övertunga byråkratier, korruption och förfallen infrastruktur, som tillsammans skapar världens besvärligaste företagsklimat. Klyftorna mellan fattiga och rika är mycket stora och sociala oroligheter ligger därför på lut.
Den fråga som mest förenar Latinamerika är missnöjet med Washington.

2007-09 s 30-31
"Ett dödligt krig rasar i slummen"
De är knappt tonåringar och ändå eller kanske just därför, är de idealiska medarbetare i den olagliga narkotikahandeln. Till och med i fängelserna blir de lojala mot de kriminella band, som härskar i de latinamerikanska slumstäderna som till exempel Rio de Janeiro, El Salvador, Honduras och Guatemala. Mord är den vanligaste dödsorsaken bland unga brasilianare. Maffian utnyttjar det faktum att minderåriga inte kan dömas till frihetsstraff. Den brasilianska regeringen överväger därför att skärpa lagen så att även de som är 16 år ska kunna dömas till långa fängelsestraff.

2007-45 s 26
"Den civila kandidaten vann i Guatemala"
Alvaro Colom segrade i finalen i presidentvalet. Hans rival, den före detta generalen Otto Pérez de Molina, har erkänt sitt nederlag. Colom har lovat att reformera rättsväsendet, satsa mer pengar på välfärden och bekämpa brottsligheten. Valdeltagandet i presidentvalets andra omgång var lågt. Colom fick 53 %.

2008-04 s 24-25
"Sydamerikas vänsterledare permanentar sin politik"
Tre sydamerikanska ledare försöker omforma maktutövningen i sina länder vilket väcker en viktig fråga: vem skulle gynnas. I Bolivia, Ecuador och Venezuela försöker de skriva om författningarna så att det blir svårare för kommande regeringar att upphäva den politik som de förde medan de innehade makten. De experimenterar med något som Venezuelas president kallar "2000-talets socialism". Chávez i Venezuela och Morales i Bolivia föreslår förändringar som eliminerar tidsgränsen för presidentmandatet och den ecuadorianske presidenten Correas anhängare förespråkar en permanent upplösning av landets lagstiftande församling som kontrolleras av oppositionen.

2008-16 s 26-27
"Nej till högre skatter!"
Latinamerikanerna betalar allt högre skatter utan att få något tillbaka. Nu börjar de protestera. Det genomsnittliga skattetrycket i förhållande till BNP i Latinamerika ökade från drygt 12 % 1990 till drygt 18 % 2006. Visserligen är 18 % sju procentenheter mindre än det globala genomsnittet men i Argentina är missnöjet med president Cristina Fernández stort. Argentinarna betalar 30 % av inkomsterna i federal, regional och lokal skatt vilket är en 50 % ökning sedan 2002. Skattebetalarna menar att mycket går till att anställa mer folk i offentliga sektorn.

2008-16 s 28-29
"Är Latinamerika rustat för sämre tider?"
Länderna i Latinamerika har än så länge sluppit kreditkrisens efterverkningar, frågan är hur länge till. På Interamerikanska utvecklingsbankens årliga möte nyligen i Miami var hälsotillståndet hos latinamerikanska länder bättre än i USA. Men farhågor och spänningar börjar märkas. Högre världspriser på energi och mat pressar inflationen uppåt. Den verkliga oron gäller 2009. En långvarig recession i USA skulle stå Mexiko, Centralamerika och Karibien dyrt. De skulle få mindre pengar hemskickade, de skulle få färre turister och de skulle exportera mindre.

2008-40 s 8-9
"Sydamerika känner också av krisen"
USA fientliga ledare som Chávez i Venezuela och Morales i Bolivia skulle kunna utnyttja den amerikanska finanskrisen som argument för mera statlig inblandning i ekonomin. Även Brasiliens president, Lula da Silva, har börjat kritisera USA och hävdar att latinamerikanska länder inte ska betala för de amerikanska bankirernas "gränslösa girighet". Den aktuella krisen har urholkat USAs trovärdighet ännu mer. Världen blir aldrig densamma efter denna kris hävdar Hugo Chávez, nu kommer en "multipolär värld". Men även Latinamerika kommer att få se sänkta råvarupriser, minskad export och mindre pengar från släktingar utomlands.

2009-17 s 15-16
"Bäddat för bättre relationer"
Politiska ledare från hela den västra hemisfären avslutade i söndags ett två dagar långt toppmöte med att utlova bättre relationer i regionen, som på senare år har tyngts av bittra motsättningar mellan de latinamerikanska länderna och USA.
Förhoppningar finns främst om bättre förhållanden mellan USA å den ana sidan och Venezuela och Kuba å den andra. Det femte toppmötet samlade Obama och ytterligare 33 ledare från Latinamerika och Karibien och genomfördes utan konfrontationer.

2009-28 s 22-24
"'Starka män' prövar lyckan igen"
Latinamerikas unga demokratier har svårt att stoppa makthavare med auktoritära idéer. Dessa har proppat domstolarna fulla med sina anhängare, arrangerat tvivelaktiga val och ökat kontrollen över media. Hotet mot demokratin i Latinamerikan kommer från regeringar som struntar i kontroll- och balansfunktioner och sätter sig över andra regeringsorgan. I Venezuela har Chávez under de senaste tio åren tagit kontroll över domstolarna, försvarsmakten och alla kontrollinstanser. Han har satt handklovar på de oppositionella medierna och beordrat brottsutredningar om oppositionella politiker.
Ecuador har upplevt en rad konstitutionella tvister och tre presidenter avsattes mellan 1996 och 2006 i en kombination av folkliga protestera och upproriska soldater och lagstiftare.
Nicaragua satt fast i politiskt dödläge i flera månader efter de lokala valen 2008, som oppositionen beskyllde för fusk och som internationella observatörer kritiserade.

2009-40 s 17-18
"Laglöst land"
Att försöka att ta sig över gränsen mellan Mexiko och Guatemala illegalt är förenat med stora risker för både liv och lem. Många av problemen utmed Mexikos norra gräns mot USA har sin motsvarighet i söder vid gränsen till Guatemala. Problemen började för 10 år sedan då USA började övervaka transportrutterna av narkotika via Karibien. Då flyttade smugglingen till Centralamerika. Även migranter tog den vägen. Det största gänget som opererar i gränstrakten är Zetas, en grupp desertörer från den mexikanska arméns specialstyrkor. De har i sin tur rekryterat före detta Kaibiles, guatemalanska specialsoldater, som blev ökända under det långa inbördeskriget mot vänstergerillan. Ledare från kriminella ungdomsgäng ingår också i Zetas styrkor. Denna mobb kombinerar lokal kännedom, grymhet och våldsamhet.

2009-18 s 16-17
"Skrattar bäst som skrattar sist"
Det amerikanska toppmötet visade att det är Castros latinamerikanska kolleger som är naiva, inte Barack Obama. Konservativa politiker som Gingrich anser att Obama blev lurad av latinamerikanerna på grund av sin oerfarenhet och sin tendens att vilja behaga alla till varje pris. Men kanske var det Obama som lurade latinamerikanerna. Han fick deras applåder, sympati, välvilja och leenden i utbyte mot några dunkar i ryggen. Men vad mer? Mexiko fick inget förbud mot försäljning av dödliga vapen och inte heller mer pengar till kriget mot narkotikan. Brasilien inga löften om sänkning av tarifferna på brasilianskt etanol eller minskning av amerikanska subventioner till jordbruket och handelsembargot mot Kuba ligger kvar. Det var dock svårare att charma Fidel Castro, han bryr sig mer om handlingar än om ord, hans kolleger föredrar retorik framför substans.

2010-02 s 1727-29
"Demokratin mognar långsamt"
Idag är det fler latinamerikaner som litar på sina regeringar än på sina arméer vilket är ett gott tecken. Trots att recessionen drog fram genom regionen förra året är latinamerikanerna generellt sett mer solidariska och nöjda med sina demokratier och regeringar än förr. Fler av dem föredrar marknadsekonomi och de flesta är skeptiska till Hugo Chávez. För första gången sedan Latinobarometer började mäta är det fler svarande som litar på sina regeringar än på sina militärer, vilket måste betecknas som en milstolpe i en region med en lång tradition av militära interventioner i politiken. Obamas tillträde till presidentposten i USA har stärkt Amerikas ställning i regionen. 74 % har en positiv syn på USA, den högst siffran sedan mätningarna började 1995.

2010-07 s 20-21
"Falklandsöarna fortfarande ett öppet sår"
Fyra brittiska företag vill borra efter olja norr om Falklandsöarna. En oljerigg, Ocean Guardian, ska börja borra 15 mil norr om öarna. Det stigande oljepriset har gjort det kommersiellt gångbart att återuppta borrningarna som avbröts 1998. Det finns olja och gasreserver som skulle kunna förvandla invånarna på öarna till oljekungar. Enligt rådande förslag får Falklandsöarna 20 % av alla vinster och nio procent av royaltyn på varje fat. Argentina beskyller britterna för att "kränka suveräniteten". 1982 förlorade Argentina sina Islas Malvinas.

Jamaica
2010-21 s 11
"Don Christophers utlämning orsakar dödligt våld"
Hårda strider mellan jamaicanska säkerhetsstyrkor och beväpnade gängmedlemmar har pågått i flera dagar i Kingston i Jamaica. Konflikten som har fått regeringen att utropa undantagstillstånd handlar om narkotika- och vapenhandlaren Christopher Coke, som USA begär utlämnad. Coke och hans sympatisörer har barrikaderat sig i stadsdelen Tivoli Garden som Coke styr. Alla politiker i landet vet att deras politiska överlevnad ofta hänger på de starka män som i Jamaica kallas "don". De är ett slags feodalherrar som har total kontroll över invånarna i sina distrikt och drar in mycket pengar med båda lagliga och olagliga medel.

2010-27 s 20-21
"Ekonomierna i Latinamerika ångar på i full fart"
Världsdelen som förr plågades av skyhöga skulder, valutadevalveringar och ekonomiskt stöd från de rika länderna uppvisar just nu en robust ekonomisk tillväxt, som rika länderna avundas. Brasilien som är regionens stjärna leder den regionala återhämtningen från nedgången 2009 med nio procents tillväxt under årets första kvartal. Även Mexikos ekonomi har vänt efter en drastisk tillbakagång förra året. I Peru där hyperinflationen och ett brutalt krig mot maoistiska rebeller med nästan 70 000 döda i färskt minne ökade BNP med 9 procent i april. Men det finns fortfarande undantag. I Venezuela ledde bristen på el och rädslan för expropriationer till att BNP krympte med 5,8 procent under årets första kvartal. Venezuela och Ecuador som också är beroende av oljan har båda hamnat på efterkälken när det gäller tillväxten i regionen.
Men även de stora framgångarna kan ligga på lös grund. Dels beror den investeringseldades tillväxten på Kinas tillfälliga (?) stora efterfrågan på råvaror och dels på att de lågan räntorna som inte kan vara mycket länge till.

2010-45 s 20-21
"Kriget mot narkotika verkar vara omöjligt att vinna"
USA ändrar inriktning i narkotikakriget och narkotikahandlarna öppnar nya fronter snabbare än motståndarna hinner med.
Colombia har lyckats bli ett stabiliserat land efter drygt tio års hårda ansträngningar och miljarder dollar samt militär hjälp från USA. Men medan kokaproduktionen minskat med 40 procent sedan 2000 har den stadigt ökat i Peru som snart kan kalla sig världens största kokaproducent. Tillkommit har också stora, transnationella narkotikaorganisationer med säte i Mexiko med USA som den stora och mest lönsamma marknaden för kokain. Det brutala narkotikakriget har flyttats över till länder som Hinduras, Guatemala och Costa Rica som har förvandlats till minikopior av Mexiko. Många amerikaner börjar inse att narkotikasmuggling kommer att förbli ett fenomen i samhället, frågan är bara hur man hindrar problemet från att hota staten.

2011-14 s 24-25
"Tjocka släkten"
I många latinamerikanska länder spelar de politiska partierna en allt mer undanskymd roll. Väljarna röstar i stället på personer vars namn klingar bekant.
Keiko Fujimoris främsta argument i valkampanjen inför presidentvalet i Peru är hennes efternamn. 1990 vann hennes far presidentvalet och behöll sedan posten i 10 år. Peruanerna hylle honom fortfarande därför att han besegrade den maoistiska gerillan Sendero Luminoso.
I Argentina efterträdde Cristina Fernández sin make Néstor Kirchner, på presidentposten 2007. Hennes motståndare i nästa presidentval blir troligen Ricardo Alfonsin, son till en president på 1980-talet.
I Guatemala har landets första dam, Sandra Torres, ansökt om snabbskilsmässa för att kunna kandidera i nästa presidentval.
Och i Kuba överlät Fidel Castro makten till sin bror Raúl 2006, som i sin tur misstänks utse sin svärson som efterträdare. Och många andra exempel. Allt för att makten över de stora rikedomarna ska stanna inom släkten.

2011-21 s 17-19
"Desperata säljare, desperata köpare"
Ständigt växande illegal marknad för organtransplantation. I Managua i Nicaragua dog donatorn på operationsbordet och mottagare två månader senare. Det är olagligt i alla länder utom Iran att köpa och sälja organ från levande människor. Ändå köper varje år 5000 svårt sjuka organ från andra. Det handlar om mycket pengar.
I den illegala organhandeln finkammar mäklarna världens slumområden och frestar de fattiga med löften om lättförtjänta pengar i utbyte mot en njure.

2011-25 s 28-29
"Macho Latinamerika väljer kvinnligt"
Anhängarna till kvinnliga presidentkandidater i Guatemala, Honduras och Argentina gläds åt framgångarna, men kritiker befarar att länderna är i färd med att etablera inrotade dynastier. I Guatemala skilde sig Sandra Torres från sin man, president Alvaro Colom, för att kunna ställa upp i presidentvalet i september. I Honduras uppmanar den före detta avsatte presidenten Manuel Zelaya sin fru Xiomara Castro att ställa upp i presidentvalet. Cristina Kirchner i Argentina som efträdde maken Nestor 2007, väntas bli återvald i oktober.
Det är ett smutsigt geschäft fullt jämförbart med sextrafficking och barnpornografi.

Jamaica
2011-39 s 35
"Golding avgår"
Jamaicas premiärminister, Bruce Golding, avgår i november. Han vill jämna vägen för en ny regeringschef ur sitt eget parti, JLP. Golding har lett regeringen i fyra år. Den stora utmaningen i Jamaica är att ställa ekonomin på fötter igen. Arbetslösheten är mycket stor och många är fattiga. Valet skulle egentligen inte ha ägt rum förrän i slutet av 2012, men oppostionspartiet, PNP, har länge krävt att valet skulle tidigareläggas.

2012-12 s 27-28
"Gammal trotjänare fungerar som obygdens livlina"
Utan flyget skulle isoleringen av Colombias vildmarker vara total. Regionen vid gränsen till Brasilien och Venezuela, som är lika stor som Frankrike, består av tio delstater och ligger där foten av Anderna övergår i slättland och sedan djungel. Bara 5 % av Columbias 46 miljoner invånare bor där och de allra mest isolerade samhällena är små bosättningar i små djungelgläntor. Det enda snabba sättet för att komma till en stad är ombord på de DC-3:or som flygs av små privata bolag. Det är robusta flygplan som under andra världskriget transporterade allierade soldater till Normandie. Här kallas flygplanen för djungelbussar eller djungeltraktorer då de flyger nästan bara över djungel. De är över 60 år gamla men i "perfekt skick". Flygplanen duger till att landa på vilken bana som helst, asfalterad eller inte.

Kuba, Latinamerika
2012-16 s 14-15
"Kuba var det stora tvisteämnet"
Lite grälsjukt men ändå uppknäppt på det sjätte toppmötet mellan Nord- och Sydamerikas länder i Cartagena i Colombia. Kuba och det amerikanska embargot mot Kuba är sedan länge en tvistefråga mellan USA och de flesta länder i regionen. En annan stor fråga var USAs narkotika- och valutapolitik.
Latinamerikas ledare känner sig mindra beroende av USA nu, när deras länder växer ekonomiskt, i motsats till USA. Många ledare förespråkade på mötet en ny strategi i kampen mot den olagliga narkotikahandel som underblåses av efterfrågan i USA. Somliga föreslog legalisering av innehav och reglering av handeln, vilket USA var helt emot.

Dominikanska republiken
2012-21 s 30
"Karibisk kontinuitet"
Regeringspartiet i Dominikanska republiken behåller makten efter att ha vunnit presidentvalet i söndags, ett val som omgavs av misstankar om fusk. Danilo Medina, som kandiderade för Dominikanska befrielsepartiet (PLD) fick 51,24 % av rösterna jämfört med 46,93 för rivalen Hipólita Mejía, som representerar Dominikanska revolutionspartiet ((PRD). Medinas seger betyder förmodligen fortsatt kontinuitet i en av Karibiens snabbast växande ekonomier regionens största turistland. Vicepresident blir den avgående presidentens fru, Margarita de Fernández. Han fick inte efter två mandatperioder kandidera en gång till.

2012-32 s 20-22
"Moderna diktaturer"
I Latinamerika finns flera ledare som har blivit demokratiskt valda och vars länder har demokratiska men bakom fasaden stärker ledarna sitt grepp om makten och undergräver de demokratiska institutionerna. När de väl har blivit valda utövar de makten på ett sätt som avviker från det demokratiska konceptet om att stärka de demokratiska institutionerna. De riggar systemet så att kan behålla makten så länge som möjligt. Den främste representanten för detta beteende att kontrollera rättsväsendet och samtidigt marginalisera sina motståndare såväl som medierna, är naturligtvis Venezuelas Huga Chavez men även Ecuadors Rafael Correa, Nicaraguas Daniel Ortega och Bolivias Evo Morales.

Jamaica
2012-32 s 31
"50 år av frihet firas på Jamaica"
Den västindiska ön Jamaica firar 50-årsjubileum som självständig stat. Tidigare ingick Jamaica i det världsomspännande brittiska imperiet. Jamaica har idag stora ekonomiska problem och hög kriminalitet firar jubileet med att framhäva landets nationella färger, guld, svart och grönt. Jamaica har färre än tre miljoner invånare.

Jamaica, Zimbabwe
2012-41 s 29
"Mugabe förolämpar Jamaica"
Mugabe har betecknat Jamaica som "ett land av marijuanarökare där kvinnorna nu tar makten eftersom männen alltid är slask" samt "ett land där männen bara vill sjunga och inte gå i skolan och många är "dreadlocked". Särskilt förolämpade är de tovigt lockade rastafarianerna. Robert Mugabe har rätt i att öns kvinnor haft framgångar. Kanske en lektion för det patriarkaliska Zimbabwe.
Troligen ville Mugabe ge igen för att den förre premiärministern uttalat sig milt kritisk om Zimbabwes regering och pläderat för en återgång till "frihetens fundamentala villkor" och "respekt för den legala processen".

Påskön
2012-42 s 24-25
På Påskön växer ilskan mot Chile"
Idag kan lokalbefolkningen på Påskön konstatera att bilarna har blivit fler än de välkända moai-statyerna och lyxhotellen, som kan ta mer än 7 000 kronor för en övernattning. Lokalbefolkningen trängs undan av rika turister.
Spanska, det officiella språket i Chile (som annekterade Påskön 1888), tillämpas på den större delen av ön. En kraftig inflyttningsvåg av chilenska immigranter, som kallas "kontinentaler" eller "fastländare", har gett dem numerärt överläge på ön. "Fastländarna" beräknas vara runt 3 000 och rapa nui-folket cirka 2 800.
Sedan en tid tillbaka härjar våldsamma studentkravaller och missnöjesdemonstrationer på fastlandet i Chile - och nu har oroligheterna även nått Påskön. Den chilenska regeringen har blivit nödgad att sätta in säkerhetsstyrkor för att bryta protesterna.
Det är Rapa nui-folkets ledare som står i spetsen för det växande upproret mot Chile, och de hämtar inspiration från andra polynesiska länder som antingen strävar efter politisk självständighet eller redan har fått den.

Karibien, Barbados
2013-09 s 30
"Regeringspartiet vann i Barbados"
Det regerande Demokratiska arbetarpartiet (DLP) behöll makten på Barbados i en hård valstrid. Premiärminister Freundel Stuart vann 16 av 30 parlamentsplatser. Det är den andra raka vinsten för DLP efter 14 år i opposition då den nuvarande oppotionsledaren Owen Arthur satt vid makten. Barbados har fått sänkt kreditvärdighet och har svårt med ekonomin.
Barbados är en självständig östat i ögruppen Små Antillerna i Västindien. Det är en av världens mest tätbefolkade stater. Ön ligger 434,5 kilometer nordost om Venezuela. De närmaste grannöarna är Saint Lucia respektive Saint Vincent och Grenadinerna, som båda ligger väster om ön.

Argentina, Storbritannien, Falklandsöarna
2013-11 s 31
"Tre invånare röstade för union med Argentina"
99,8 % röstade för att Falklandsöarna skulle förbli en del av Overseas Territory även i framtiden. Nu har Falklandsöarnas befolkning sagt sitt. Inte att undra på. Sedan förra kriget om Falklandsöarna har de 2563 invånarna kostat moderlandet insatser inklusive försvaret om 44856 euro per person. Vad är det då som är värt den investeringen? Jo, Oljefyndigheterna runt öarna. Det kan bli ett nytt Norge om några år när utvinningar i större format blir aktuella.
Den stridslystna presidenten i Argentina har det svårt nu. Ekonomin rasar och hon har behov av att sätta väljarnas fokus på något annat. Likadant gjorde man då den förra juntan var på fallrepep. Då skickade man dit trupper vilket ledde till en stor förlust efter 44 dagars krig.

2013-32 s 14
"Kriget mot fetman"
Mexikanerna suger i sig mer läsk än någon annanstans. I inget annan i världen ligger snabbmatställena så tätt som i Peru. FAO hävdar att regionen Latinamerika och Karibien har blivit den mest överviktiga bland u-länderna. Till skillnad från tiden fram till 1990 är nu långt fler överviktiga än hungriga. Även de fattigaste samhällena visar upp det sällsamma fenomenet av undernäring och fetma som existerar sida vid sida.
Sju länder i Latinamerika, Brasilien, Chile, Costa Rica, Ecuador, Mexiko, Peru och Uruguay har kommit överens om regleringar som förbättrar skolmaten och erbjuder dricksvatten som vätska. Detta har mötts av en intensiv lobbyverksamhet från livsmedelsindustrin.

Latinamerika, Nutidshistoria
2013-43 s 28-29
"Söker efter sanningen"
Latinamerika gräver upp sina döda för att göra upp med det förflutna. I land efter land upplever Latinamerika en våg av gravöppningar vilket inte bara speglar den svårighet en del politiker gestaltar har att få vila i frid utan också Sydamerikas vilja att återuppväcka obesvarade frågor och diskussioner om regionens historia.

Latinamerika
2013-44 s 20-21
"En gyllene era bleknar i Sydamerika"
Högkonjunkturen bedarrar och Sydamerika står vid en korsväg. De förestående valen i Argentina, Chile och Venezuela plus en tidig valrörelse inför Brasiliens presidentvalskampanj antyder att demokratin står starkare än någonsin i regionen. Och det blir goda ekonomiska tider även framöver.
Varupriserna och kapitalet ligger fortfarande på hög nivå, haken är att de inte längre ökar.
Under de gångna åren har den goda ekonomin tillåtit politikerna att spendera mer på behövliga sociala insatser

Latinamerika
2014-1/2 s 8
"Ett år framför valurnorna"
El Salvador, Bolivia, Uruguay, Colombia och Panama går till val. I Brasilien ska Dilma Rouseff säkra en andra mandatperiod och i Venezuela fruktar Manduro sina rivaler. Han går en tuff match mot inflation och deflation.
Den sorgligaste politiska avgången kommer att vara José "Pepe" Mujica som gör sitt sista år som Uruguays president. Med sin anspråkslösa livsstil och pragmatiska, vänsterinriktade livsstil.

Latinamerika, Venezuela, Brasilien
2014-12 s 24-25
"Sydamerikas reaktion på krisen i Venezuela har låtit vänta på sig. Det beror inte bara på Venezuelas avvisande hållning. Även övriga regeringar har svårt att ta ställning - framför allt regionalmakten Brasilien. Sydamerikas stater har kommit så långt att de har bildat en kommission som ska medla mellan Venezuelas regering och opposition och för att avhjälpa de djupa klyftorna inom politiken och inom befolkningen. Protesterna som pågått i en månad med mer än 20 dödsoffer ses inte längre som en rent nationell angelägenhet. Detta vid ett extramöte inom de sydamerikanska staternas union (Unasur). Kommissionen kommer att inleda sitt arbete i början av april.

Israel, Latinamerika
2014-34 s 22-23
"Det slumrande judehatet börjar vakna i Sydamerika"
En artikel av Enrique Krauze som är historiker, redaktör för den litterära tidskriften Letras Libres och författare till "Redeemers: Ideas and Power in Latinamerica".
Förutom de grymma konsekvenserna i mänskligt lidande och den allt mer bittra splittringen, har kriget i Gaza väckt liv i det sovande antisemitiska monstret i Europa.
Chile och Brasilien har kallat hem sina ambassadörer, Fidel Castro har anklagat Israel för folkmord och regeringarna som är positiva till Venezuelas populistiska revolution har alla offentligt fördömt Israel.
I Latinamerika är antisemitismen huvudsakligen baserad på två importerade grundvalar: det urgamla fördömandet av judendomen i den spanska katolska traditionen och den moderna europeiska rasismen från 1800-talet och 1900-talet. Under senare år har det tillkommit en tredje influens - konflikten mellan Israel och Palestina - och utvecklats till en ny oväntad gren: en vänster-antisemitism.
De pågående oroligheterna i Mellanöstern har påverkat Sydamerikas judiska gemenskap på ett katastrofalt sätt. Bombandet av Gaza har kraftigt förvärrat läget.

2016-17 22-23
"En lång rad korruptionsaffärer plågar Latinamerika"
När demonstranter i höstas tvingade Guatemalas president att avgå på grund av en korruptionsskandal sågs det som ett ovanligt trendbrott i Latinamerikas annars mycket lönsamma klimat av straffrihet. Skandalet som involverar mutor och svågerpolitik har avslöjats fråm Mexiko till Chile. Den växande medelklassen, beväpnad med nya juridiska verktyg och den laddade aktivisman i sociala medier, är alltmer välinformerad, orädd och ovillig att acceptera inställningen att offentliga uppdrag är detsamma som en chans till självberikande. Den parasitiska korruptionskulturen fungerar som ett slags tillväxthämmande skatt.
Den pågående kampanjen mot korruption är inte lika intensiv överallt och det vore naivt att hoppas att gamla ovaner skulle försvinna över en natt.

Kuba, Latinamerika
2016-48 18-19
"Fidel må vara borta, men hans arv lever vidare i Latinamerika"
Varje gång en latinamerikansk ledare avfyrade retoriska attacker mot imperialisterna fanns Fidel Castro med. I varje gömställer i djungeln där grönklädda gerillamän planerade sin kamp höll Fidel Castro dem sällskap.astros skugga i Evo Morales Bolivia och Rafael Correas Ecuador. Flera länder med socialistinspirerade ledare, som Chiles Bachelet och Brasiliens Lula och hans efterträdare Rousseff, hade goda relationer med Kuba.


sidans topp